2021-12-12 77 views
我嘅生日飯 係萬聖節當日趕到🎃 一次慶祝𝟸個我愛嘅節日 狠好💕-呢間ᴄᴀғᴇ係好朋友ʙᴏᴏᴋᴍᴀʀᴋ咗好耐 ,話想同我、同佢老豆食😂 ᴄᴀғᴇ簡約,好適合嚟打卡,飲啡☕️ 食物水準亦唔錯,賣相有靚✨有可愛🐷🐽🎈棉花糖焗法式西多士 $𝟾𝟾 ғʀᴇɴᴄʜ ᴛᴏᴀsᴛ ᴡɪᴛʜ ᴍᴀʀsʜᴍᴀʟʟᴏᴡ (ᴀɴᴅ ᴍᴀᴘʟᴇ sʏʀᴜᴘ, ʜᴏɴᴇʏᴄᴏᴍʙ) 🎈蟹肉他他配松葉蟹味噌甲羅燒 $𝟷𝟻𝟾 ᴄʀᴀʙ ᴛᴀʀᴛᴀʀᴇ ᴡɪᴛʜ ᴄʀᴀʙ ᴍɪsᴏ 🎈𝟽𝟻%單品黑朱古力 $𝟺𝟻 ᴅᴀʀᴋ ᴄʜᴏᴄᴏʟᴀᴛᴇ🎈三文魚牛油果水波蛋 $𝟼𝟾 sᴍᴏᴋᴇᴅ sᴀʟᴍᴏɴ, ᴀᴠᴏᴄᴀᴅᴏ ᴀɴᴅ ᴘᴏᴀᴄʜᴇᴅ ᴇɢɢ 好好食,三文魚咸香,牛油果新鮮ᴄʀᴇᴀᴍʏ,水波蛋輕輕一吉就爆,蛋液流感奔放〰️ 正❣️
我嘅生日飯

🎈𝟽𝟻%單品黑朱古力 $𝟺𝟻
ᴅᴀʀᴋ ᴄʜᴏᴄᴏʟᴀᴛᴇ

🎈三文魚牛油果水波蛋 $𝟼𝟾
2021-11-15 158 views
十月某星期二上午,窩夫在上環工作前跟好友吃了一個豐富的早餐。早餐選擇有light breakfast和all day breakfast,light breakfast可選貝果、牛角包或酸種包。窩夫與好友都選飲咖啡。不喝咖啡的朋友也有不少選擇。好友的Cappuccino($38)拉花很美。窩夫的Flat White($35)咖啡味香濃。經典早餐($118)應該是窩夫吃過最健康、最高纖的的全日早餐,有炒蛋、鷹嘴豆、牛油果、露筍、菠菜、沙律、士多啤梨、藍莓和mini croffle。好友非常喜歡鷹嘴豆的味道。窩夫第一次吃mini croffle,即牛角包和窩夫的合體,口感不錯。三文魚牛油果水波蛋貝果($68)的賣相吸引,牛油果蓉加入了大量洋蔥粒,加上黑椒調味,令口感和味道更有層次。貝果似乎較一般貝果大,十分飽肚。

窩夫與好友都選飲咖啡。

不喝咖啡的朋友也有不少選擇。
Cappuccino

好友的Cappuccino($38)拉花很美。
Flat White

窩夫的Flat White($35)咖啡味香濃。

三文魚牛油果水波蛋貝果

2021-10-26
$130 (Breakfast)
Flat White
三文魚牛油果水波蛋貝果
2021-11-14 123 views
認真講 本人食過不少cafe 但大多都係甜食為主 咸食不是意粉 就是牛油果多士那些 有時真的有些厭倦 難得有一間有一些特別菜色的 當然要跑去試一試店舖位置很好找 一出上環地鐵站走一兩分鐘便到 店舖雖小 星期日下午茶時間去不用等位 我點了他們的蟹肉他他 上面有滿滿的蟹膏 再配上芒果加青瓜 味道很好 不太膩口 喜歡吃蟹的朋友可以一試

店舖位置很好找 一出上環地鐵站走一兩分鐘便到

店舖雖小 星期日下午茶時間去不用等位

• 蟹肉他他配松葉蟹味噌甲羅燒
2021-11-10 116 views
之前想食好耐今日終於走左去試去嗰陣11點 舖頭唔算多人叫左個煙三文魚牛油果bagel 🥯🥑Bagel嘅質地比較有韌性,咬落去有牛油香✨牛油果同埋三文魚嘅份量都算多咬落相當飽肚經過值得一試👍👍
之前想食好耐
今日終於走左去試
去嗰陣11點 舖頭唔算多人

叫左個煙三文魚牛油果bagel 🥯🥑
Bagel嘅質地比較有韌性,咬落去有牛油香✨
牛油果同埋三文魚嘅份量都算多
咬落相當飽肚

經過值得一試👍👍
2021-11-10
2021-10-24 146 views
中上環一帶一向都有許多coffee shop ,來自不同國家。間間各有特色,大部份都好文青係,所以吸引很多女文青朝聖。今日我來到Brewed coffee shop位於上環區起禧利街交通方便上環地鐵站站A2出口步行2 分鐘左右,入內餐廳裝潢設計並不華麗也不文清,細細間簡單簡潔光猛,一入門口處設有小型吧枱,製作咖啡和飲品。座位方面約可容納19人,平均消費約$101-200價錢大眾化,餐單提供意大利菜,咖啡店等美食。值得推薦是精選早餐HKD128,有別於其他地方早餐選用了台式有骨香腸,一口咬下去好皮好薄又甜又香脆,完全不油膩,味道適中好好食經典早餐HKD118味道清淡,壓扁牛角包🥐滿鬆化口感Latte HKD42味道一般般[😂

值得推薦是精選早餐HKD128
,有別於其他地方早餐選用了台式有骨香腸,一口咬下去好皮好薄又甜又香脆,完全不油膩,味道適中好好食[强][强][强]
精選早餐

經典早餐HKD118
味道清淡,壓扁牛角包🥐滿鬆化口感

Latte HKD42
味道一般般[😂
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$160 (Lunch)
精選早餐
2021-10-21 112 views
週末早上既陽光好悠閑☀️ 呢日唔追新店,去左間開業一段時間,不過仲未有機會去過既~11點幾去到,唔洗等位~不過唔洗等位,唔代表唔高質,而呢間cafe我會因為食物而再訪🤤<北非香辣番茄焗蛋配酸種包>以番茄味為主,屬於bb辣~要讚下個酸種麵包幾好食,點搵番茄同蛋汁食好正🤤<蟹肉他他配松葉蟹味噌甲羅燒>竟然係cafe都食到味噌甲羅燒,好驚喜❣️<伯爵茶朱古力卷蛋>朱古力唔算濃,勝在夠多cream同蛋糕濕潤~<Latte>

<北非香辣番茄焗蛋配酸種包>

<蟹肉他他配松葉蟹味噌甲羅燒>
竟然係cafe都食到味噌甲羅燒,好驚喜❣️

<伯爵茶朱古力卷蛋>
朱古力唔算濃,勝在夠多cream同蛋糕濕潤~

<Latte>
2021-10-12 96 views
呢間Cafe相當唔錯,主菜同甜品都又好睇又好食❤️🎀北非香辣蕃茄焗蛋玩酸種包 (小: $88)😋😋😋😋令我mark book呢間餐廳的原因,果然冇令我失望☺️我形容佢為非洲式的番茄炒蛋😂 因爲加左paprika同青燈籠椒,味道層次更突出,用酸種包點嚟食真係好正😝🎀蟹肉他他配松葉蟹味噌甲羅燒 $158😋😋😋😋蟹蓋上有松蟹膏同生蛋黃,下面係大大粒的蟹肉、青瓜粒、芒果粒🤤蟹膏鮮甜👍🏻 整道菜好refreshing, 作為頭盤非常唔錯☺️🎀日本絹豆腐照燒汁漢堡 $108😋😋😋用豆腐取代一般的漢堡扒,整體味道比較淡,無乜特別反而幾欣賞個包,香脆鬆軟👍🏻🎀黑松露忌廉蝴蝶粉配大啡菇 $128😋😋😋我不是黑松露fans,我相信黑松露fans可以比到5星😂 因為黑松露味真係好濃郁!🎀花生醬煉奶卷蛋配麻糬 $58😋😋😋😋😋另一bookmark的原因,本身我唔係花生醬迷但呢個花生醬我可以😍雖然外貌一段,但卷蛋濕潤,花生醬煉奶夾心甜到剛好唔會膩,而且滑得黎又加左少少粒粒花生碎增加口感🤩麻糬尚算煙韌👌🏻 卷蛋上面幾粒焦糖脆脆都好加分😊🎀伯爵茶朱古力卷蛋 $68當我好專心咁一啖食一啖食花生醬卷蛋嘅同時,我朋友喺另一邊上
呢間Cafe相當唔錯,主菜同甜品都又好睇又好食❤️

🎀北非香辣蕃茄焗蛋玩酸種包 (小: $88)
😋😋😋😋
令我mark book呢間餐廳的原因,果然冇令我失望☺️

🎀蟹肉他他配松葉蟹味噌甲羅燒 $158
😋😋😋😋

🎀日本絹豆腐照燒汁漢堡 $108
😋😋😋
用豆腐取代一般的漢堡扒,整體味道比較淡,無乜特別
反而幾欣賞個包,香脆鬆軟👍🏻

🎀黑松露忌廉蝴蝶粉配大啡菇 $128
😋😋😋

花生醬煉奶卷蛋配麻糬

🎀花生醬煉奶卷蛋配麻糬 $58
😋😋😋😋😋
麻糬尚算煙韌👌🏻 卷蛋上面幾粒焦糖脆脆都好加分😊

伯爵茶朱古力卷蛋

🎀伯爵茶朱古力卷蛋 $68
當我好專心咁一啖食一啖食花生醬卷蛋嘅同時,我朋友喺另一邊上一口接一口咁食伯爵茶卷蛋,當我回過神來伯爵茶卷蛋已經全部被暴風式吸入🥲 所以我估係好食既🥲
2021-10-11
$220 (Lunch)
花生醬煉奶卷蛋配麻糬
  • 蟹肉他他配松葉蟹味噌甲羅燒
  • 北非香辣蕃茄焗蛋配酸種包
  • 花生醬煉奶麻糬卷蛋
2021-10-12 65 views
2021年10月11日 晴與其說是breakfast, 正確一點是lunch。lunch time 到, 叫左附近一間cafe 來個all day brakfast 來慰藉一下blue monday 。入到餐廳拎外賣感覺好舒服, 員工都好有禮, 下次一定要黎堂食Big Breakfast $128配料非常多, 有兩件烤到酥脆ge 牛角包waffle, 流心蛋, 煙肉, 雞肉腸, 沙律, 車厘茄同炒蘑菇即使係外賣都冇影響到口感同味道, 而且咸味適中, 即便係雞肉腸都唔會過咸, 食落好滿足
2021年10月11日 晴

與其說是breakfast, 正確一點是lunch。

Big Breakfast $128

2021-10-11
TakeAway
$128 (Lunch)
  • Big Breakfast
2021-09-30 126 views
近排去咗上環一間cafe 女小編想去好耐 終於去到啦 唔知好唔好食呢😚👅 蟹肉他他配松葉蟹味噌甲羅燒 $158佢嘅甲羅燒蟹膏份量都幾多🤩中間仲有一隻蛋 再加咗少少味噌 幾好味😋蟹肉都算多 食落幾鮮甜 再配埋啲芒果同埋青瓜 感覺好fresh好開胃🤤👅 黑松露忌廉蝴蝶粉配大啡菇 $128呢碟意粉幾creamy🥰蝴蝶粉都幾煙韌 黑松露味幾突出 大啡菇都好多汁 唔錯😚👅 棉花糖焗法式西多士配朱古力醬 $68最初以為棉花糖配西多士會好漏 點知原來唔係好漏嘅🙈佢嘅西多士外皮微微香脆 入面幾軟熟 食落有少少玉桂味 再配埋啲朱古力醬 都唔會太甜 幾好食😛總括嚟講 呢間cafe嘅食物水準都唔錯😋大家不妨嚟上環一試😝😋 好味:8.12/10🤑 價錢:7.89/10🤗 服務:7.74/10😝 環境:7.90/10😚 衞生:7.67/10🤩 整體:8.00/10

👅 蟹肉他他配松葉蟹味噌甲羅燒 $158

🤩 整體:8.00/10
棉花糖焗法式西多士配朱古力醬
棉花糖焗法式西多士配朱古力醬
2021-09-25 881 views
☕️ 食物:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5💰 CP值:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5🤵🏻 服務:👍🏻👍🏻👍🏻 /5🛋 環境:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5假期就是要好好沉澱,讓人走進慢活的世界 🥰 又來到中上環區,在人來人往的大街上,找到一間to-eat-list的餐廳,悠閑吃頓豐富的午餐,好好補充體力再出發~𝙱𝚛𝚎𝚠𝚎𝚍的理念就是利用季節性優質食材,用心製作出有熱誠和有「家」感覺的菜式和飲料 ☕️ 店子小小,五臟俱全,食品出乎意料的有水準,服務也不錯,是極可能回頭之選~ 👍🏻💋 Big Breakfast ($128)有別於一般all day breakfast,這個「大早餐」用了台式有骨香腸,脆度口感十足,煙肉不會煎得過硬,還有香炒蘑菇和沙律菜(醬汁味道一流),加上壓扁呈格仔餅狀的牛角包,雖然口感略硬,但整體份量十足,大滿足~💋 Duo Benedict ($128)幸好點了這個斑尼廸蛋,否則應該會後悔 😅 鴛鴦口味,一款是牛油果煙三文魚,另一款是菠菜煙肉,一次過吃到兩款口味經已是驚喜,而最出眾的是那芥末籽自家荷蘭醬,味道相當突出,亦能把整道菜式昇華,讚讚讚 👍🏻💋 French Toast with Mar
☕️ 食物:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5
💰 CP值:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5
🤵🏻 服務:👍🏻👍🏻👍🏻 /5
🛋 環境:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5

💋 Big Breakfast ($128)

💋 Duo Benedict ($128)

💋 French Toast with Marshmallow ($88)
我又受不住法式多士的誘惑 😜 楓糖、朱古力和士多啤梨口味中我揀選了前者,香脆的麵包多士,再加上燒棉花糖、朱古力脆脆、杏仁片、大量水果及朱古力醬汁,味道很匹配,味蕾大滿足~

💋 Iced Latte ($42)
咖啡苦澀和酸度平衡很不錯,奶味亦香
Duo  Benedict
French  toast with  marshmallows
Iced  latte
2021-09-25
$130 (Lunch)
Iced  latte
  • French  toast  with  marshmallow
2021-09-23 81 views
之前這位置是另一咖啡店,現在是Brewed。店子不大,幾乎坐滿人,感覺幾迫。點了一杯熱75%朱古力,奶幾滑,不太甜。不過,略嫌朱古力的苦味不夠。喝完之後,匆匆離去。
之前這位置是另一咖啡店,現在是Brewed。

店子不大,幾乎坐滿人,感覺幾迫。

喝完之後,匆匆離去。

2021-09-13 138 views
⸝⸝⸝ 𓆸數不清第幾次到訪Brewed。今次特意和朋友一同前往試試新menu。北非香辣蕃茄焗蛋sourdough - 香辣的蕃茄肉醬非常惹味,不會太辣。用sourdough沾著吃酸酸辣辣非常開胃。蟹肉他他配松葉蟹味噌甲羅燒 - 蟹肉他他口感清新,松葉蟹味增非常鮮味。原來假日的brunch都可以那麼decent。麥片乳酪水果撻 - 用麥片做的撻皮口感十足又不會粗糙,配上鮮果乳酪,精緻又豐富。經典的精選早餐和棉花糖法式西多士 - 繼續是brunch table的固定成員。從不令人失望。 ˘͈ᵕ˘͈
⸝⸝⸝ 𓆸

棉花糖法式西多士

Mocha
2021-09-04
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$250 (Lunch)
Brunch  table
北非香辣蕃茄焗蛋sourdough
Latte  +  all  day  breakfast
棉花糖法式西多士
Mocha
  • All  day  breakfast
  • 麥片乳酪水果撻
Brewed 係一間已經Bookmark左好耐既咖啡館,好多網友話佢地咖啡同食物出品既質素好高,可惜唔止一次經過見到人滿為患所以只能望門輕嘆。今日的起心肝早少少出發,去食一個開心早餐。.上環地鐵站行一陣就去到呢間咖啡店,餐廳裝修簡約,座位唔算好多,有超大玻璃採光唔錯。兩個人叫咗兩份簡約早餐,試一試佢哋食物嘅出品。.燕麥片乳酪水果撻 💲58⭐️3.8/5呢份乳酪水果撻賣相分數滿分。用燕麥片做撻皮,中間加乳酪同埋士多啤梨、藍莓、杏仁仲有少少焦糖脆脆提味,乳酪溝咗蜜糖好香甜。成件事正評。.牛角窩夫 + 薯仔蛋沙律 💲38⭐️3.6/5性價比幾高嘅一個早餐項目,價錢唔算貴薯仔蛋沙律就不過不失。不過佢個Croffle 似係買原個牛角包再搵窩夫機烘香,個感覺似真係食牛角包,口感味道都有別於平日其他輕食店食到嘅Croffle。.花生醬麻糬煉奶Roll Cake 💲58⭐️4/5是日Roll Cake 有花生醬麻糬煉奶同伯爵茶朱古力兩款,因為鍾意食麻糬抵受唔住誘惑叫咗最邪惡嘅版本。蛋糕賣相幾靚仔,夾心係花生醬煉奶忌廉,中間有大大粒煙韌麻薯。本來覺得份早餐唔算大份,食埋個卷蛋就即時飽晒心滿意足。.Ice Bl
燕麥片乳酪水果撻 💲58
⭐️3.8/5
牛角窩夫 + 薯仔蛋沙律 💲38
⭐️3.6/5
花生醬麻糬煉奶Roll Cake 💲58
⭐️4/5
Ice Black 💲36
Cappuccino 💲38
餐廳有供應好多特色打卡飲品,不過早餐都係跟返一杯提神啡先至似樣。佢嘅咖啡同輕食一樣出色,我覺得黎到單飲杯咖啡都值得。
總結:飲品同食品出品確係有水準,期待下一次試埋佢嘅午餐。
燕麥片乳酪水果撻
牛角窩夫 + 薯仔蛋沙律
Cappuccino
$150 (Breakfast)
燕麥片乳酪水果撻
2021-08-30 210 views
好喜歡呢度嘅食物同氛圍哦☺️ 平日上午嚟到唔使排隊,可以係度慢慢享受悠閑時光😌 🌟French Toast with Marshmallow 法式多士好有驚喜,賣相好靚,多士係用丹麥麵包,雖然好邪惡,但真係好好食😆配上烤得微暖嘅棉花糖,好特別,好sweet☺️🌟Parma ham Cheese Croffle 🧇呢個都唔錯喎,咸中帶甜嘅味道,幾特別😆cp 值都好高😆 可惜今次試唔到佢哋嘅卷蛋🥲 聽講味道非常唔錯,下次一定要再嚟試吓😋

🌟Parma ham Cheese Croffle 🧇
呢個都唔錯喎,咸中帶甜嘅味道,幾特別😆cp 值都好高😆

2021-08-30
$100 (Breakfast)
  • French  toast  mashmallow
2021-08-26 126 views
上環禧利街呢個前身係Why50 舖位開咗間cafe 裝修簡約設計裡面嘅位置唔多普通坐位 面壁思過位仲有打卡窗口位嚟呢度除咗嘆下啡仲可以食埋個lunch/下午茶🤤鹹嘅甜嘅都有!呢度嘅staff仲好nice好有禮貌French Toast with Mashmallow超多人推介嘅French Toast金黃色外表夠哂吸引🤩Danish Toast烘到好酥脆再沾上蛋漿煎至兩邊金黃色多士充滿蛋香多士邊好脆反而中間就偏軟面頭仲加咗烤棉花糖微焦嘅表面外脆內軟溶溶地咁拉哂絲視覺效果滿分醬方面可以揀楓糖漿/朱古力醬/士多啤梨醬 今次簡咗楓糖漿 棉花糖同楓糖漿配合得好好甜而不膩 仲灑咗啲玉桂粉🤩Danish Toast嘅酥脆加牛油香加上棉花糖焦香而獨有甜味好好食🤤Honeycomb Croissant雖然只係普通嘅牛角包但賣相非常吸引牛角包烘過後非常酥脆!咬開見到一層層蜂巢紋有牛油香但唔會令你覺得膩再淋上朱古力醬搭夠甜味如果覺得太寡仲有自家製焦糖脆脆唔會太甜 幾值得試!
上環禧利街呢個前身係Why50 舖位

Honeycomb  Croissant

Honeycomb Croissant

雖然只係普通嘅牛角包
但賣相非常吸引
牛角包烘過後非常酥脆!

咬開見到一層層蜂巢紋
有牛油香但唔會令你覺得膩
再淋上朱古力醬搭夠甜味
如果覺得太寡
仲有自家製焦糖脆脆
唔會太甜 幾值得試!