2021-10-06 321 views
銅鑼灣跑馬地交界有一間歷史悠久開咗好耐嘅英式餐廳,平時如果冇book位嘅話一般比較難有位置。餐廳裝修擺設典雅優美,享有英式風情前菜有牛油黑麵包🥯橘汁 北海道帶子新鮮北海道帶子刺身,加上檸檬汁、青檸汁及橄欖油作調味,炎熱嘅天氣底下的最佳美食,感覺極清新開胃。上面有唔少魚子精華,令到帶子嘅鮮味提升。另外仲有嘅沙律伴菜慢煮美國牛柳配普羅旺斯燉菜牛肉肉味濃郁。低溫烹調方法保留了牛排的脂肪,比煎的牛排口感更加豐富軟細。黑椒汁亦都增加左味道風味。五顏六色蔬菜,如瓜、紅蘿蔔、洋蔥、甜椒、西洋芹及番茄,再搭配香草,充滿濃濃的地中海風味。晚餐甜品,芒果千層蛋糕雞尾酒🍹 Cosmopolitan

餐廳裝修擺設典雅優美,享有英式風情

前菜有牛油黑麵包🥯

橘汁 北海道帶子

慢煮美國牛柳配普羅旺斯燉菜

晚餐甜品,芒果千層蛋糕

雞尾酒🍹 Cosmopolitan
等了4個多月,終於等到2021夏季 香港餐廳週,第4次體驗香港餐廳週,預訂了16間不同的餐廳 (包括4家贏家版餐廳),期待!這1檔的第7站,是銅鑼灣英國菜:Brunch Club & Supper餐單:148元/位 午餐#薯仔忌廉湯,西餐的餐湯我喜歡濃稠的,這個味道比較淡,不太合我的口味!#香煎娜威鮭魚配香草炒蘑菇,三文魚、蘑菇、薯蓉,3樣都是我很喜歡的食材,本餐唯一給好評的菜!#胡蘿蔔戚風蛋糕,太甜!質感比較粗糙,不好吃!#冰咖啡,顏色很深,但沒啥味道!服務:可以環境:裝修有點老舊,光線不足!總體評分:Below average

餐單:148元/位 午餐
#胡蘿蔔戚風蛋糕,太甜!質感比較粗糙,不好吃!
#冰咖啡,顏色很深,但沒啥味道!

服務:可以

環境:裝修有點老舊,光線不足!

總體評分:Below average
2021-08-25
$170 (Lunch)
2021-10-03 350 views
Egg benedict with Smoked Salmon is ❤️ Eggs were perfectly done, it’s always so satisfying to watch the yolk runs out when you cut through a poached egg Brunch Tacos ! comes with melted Cheddar And gruyere cheese, spicy roasted beef, Jalapenos, Eggs, onions, avocado and Coleslaw. The combination of all makes it really good but on the sad side, there was too much coleslaw on them. Feels like I was eating Mayonnaise the entire time 😅 Classic Shephard’s Pie ($98) Overall, it was a decent experience,

Classic Shephard’s Pie ($98)

Overall, it was a decent experience, service was average , food quality is good also. Love the entrance staircase ❤️
Egg  Benedict  with  Smoked  Salmon
Classic  Shephard’s  Pie
Brunch  Tacos
2021-09-20 2923 views
星期五Happy Hour, 一早Book定間出名食All Day Breakfast 嘅餐廳,地點喺時代廣場附近,裝潢走懷舊英式風格,大大條懷舊樓梯好吸睛👀,座位舒適濶落!menu除左推介嘅全日早餐同 Egg Benedict 外,仲有set dinner 、意粉、burger等,都幾多選擇。經 openrice book 有 75折!好抵食!🍔Home Burger $138 上菜已經好吸like,煎蛋靚到不得了! 我點medium well 都好juicy,重點來了!個burger 唔係普通包!而~係~冬~甩!!太好味啦!微甜嘅冬甩加上咸味嘅車打芝士,配肉味香濃同多肉汁嘅漢堡!簡直係完美嘅組合!伴碟仲有脆薯角,沙律菜同酸瓜,太陽蛋仲要流心!堅好味!推介!🍳Mix Grill (w/ scrambled egg + white bread) $118 一場來到梗係食all day breakfast,Mix Grill 有grill雞胸、ham、bacon、腸、蛋(可自選點煮)、菇、蕃茄、薯餅、焗豆同麵包🥯(都可以揀唔同味道嘅麵包)。樣樣都grill 得剛剛好,朮其個雞胸,唔會鞋颯

🍔Home Burger $138

一場來到梗係食all day breakfast,Mix Grill 有grill雞胸、ham、bacon、腸、蛋(可自選點煮)、菇、蕃茄、薯餅、焗豆同麵包🥯(都可以揀唔同味道嘅麵包)。樣樣都grill 得剛剛好,朮其個雞胸,唔會鞋颯颯,又唔油膩,食落冇咁罪惡感!我地點左炒蛋有兩隻,炒得剛剛好唔會太乾,配埋麵包一齊食係絕配,仲有片ham同腸都係好好食!分量都好足!

• mixgrill
  • homeburger
2021-09-18 488 views
Brunch club & supper 除咗all day breakfast出名之外,餐廳嘅晚餐都相當有水準!Three Course Set Dinner $288已經包括有:前菜/湯,主菜及甜品!香煎鵝肝,橙香多士,芒果甜酸醬鵝肝表面煎至金黃香脆,配上橙香多士及芒果甜酸醬,可減輕油膩感,好開胃!慢煮美排牛排配普羅旺斯燉菜,黑椒汁牛排經慢煮後肉質變得好軟淋,有入口即化之感,而且肉味香濃,加上濃厚嘅醬汁,好味道!旁邊普羅旺斯燉菜用上蕃茄醬等燉煮,味道不錯!檸檬蛋糕口感鬆軟濕潤,帶淡淡檸檬香,唔錯! Berry smoothie $52酸酸甜甜,清新解膩!

Three Course Set Dinner $288
已經包括有:前菜/湯,主菜及甜品

香煎鵝肝,橙香多士,芒果甜酸醬

慢煮美排牛排配普羅旺斯燉菜,黑椒汁

旁邊普羅旺斯燉菜用上蕃茄醬等燉煮,味道不錯!

檸檬蛋糕

口感鬆軟濕潤,帶淡淡檸檬香,唔錯!

Berry smoothie $52

酸酸甜甜,清新解膩!
1K
2021-09-16 1886 views
#銅鑼灣 呢間餐廳喺我公司附近, 所以我時有幫襯, 但原來閨密未去過😳, 好啦, 咁我帶佢去食我最愛的飯堂之一吧! 💃餐廳環境好舒服, 好 Chill, 今人完全唔覺身處繁忙的銅鑼灣!🍳Continental breakfast - Mix Grill $118 ~ 蛋嘅煮法同麵包可以揀, 我哋要 scrambled egg & white bread! 有 All day breakfast 必備的茄汁豆, 雞胸肉, 豬肉腸, 🥓煙肉, 🍅蒜香蕃茄 & 菇菇, 薯餅! 最最最有驚喜係個雞胸, 超嫩滑, 又唔硬, 入口有肉汁, 喜出望外! 我估蛋有加奶炒, 好香好嫩! 🍔Home Burger $138 ~ Angus Beef Medium well 就最好! 仲有🥓煙肉, 🧀車打芝士, 太陽蛋配 Homemade doughnut, 薯角, 🥗沙律! 用 Doughnut 做包, 好創新, 估唔到仲要好好味, Dougnut 好鬆軟, 暖暖的, 配太陽蛋食, 好絶妙! Angus Beef 香濃肉味, 入口滿滿肉汁, 唯獨我哋食得太慢, 個芝士無得拉絲! 煙肉香脆, 整件事口感層次

🍔Home Burger $138 ~ Angus Beef Medium well 就最好! 仲有🥓煙肉, 🧀車打芝士, 太陽蛋配 Homemade doughnut, 薯角, 🥗沙律! 用 Doughnut 做包, 好創新, 估唔到仲要好好味, Dougnut 好鬆軟, 暖暖的, 配太陽蛋食, 好絶妙! Angus Beef 香濃肉味, 入口滿滿肉汁, 唯獨我哋食得太慢, 個芝士無得拉絲! 煙肉香脆, 整件事口感層次豐富!

原來Openrice 仲有 25% off!
Type of Meal
Dinner
2021-09-15 608 views
想食 English breakfast, 網上見到有75拆,又有得訂位,咁就試下。我叫左 Salmon Egg Benedict, 嗰醬都整得幾普通,salmon都好一般,我會話合格,但唔係叫好食,75拆都唔會想再黎食。但最差的係杯咖啡,作為一間Cafe,佢嘅咖啡可以用難飲來形容。。。我以為去咗茶餐廳叫咗杯46蚊的咖啡。講返個環境,其實都唔錯,裝修都唔錯。服務就正常,去到訂左位都有見佢有放個reserve 牌係台面。
Egg  Benedict
2021-09-15 1950 views
讀書時期已經好鐘意去呢間餐廳今日重遊舊地,發現環境和怖置都跟舊時一樣🥰可能而家有翻工,覺得比以前抵食🤣 3 course set dinner$288 × 2-前菜-🦆香煎鵝肝配橙香多士,芒果甜酸醬鵝肝大塊厚肉又煎得香,可惜多士烘得唔夠脆,配芒果醬可以中和油膩感👍🏻🦀自製蟹餅蟹餅炸得金黃香脆,內裡混有薯仔,但薯仔比例都多,有點感覺像吃薯餅🤣 -主菜-🍲雜海鮮馬賽魚湯配蒜蓉多士名副其實的海鮮湯🤩因為除了馬賽魚肉之外,更有蝦、青口、帶子等海鮮,真的超豐富😋,湯汁鮮甜得來又香辣👍🏻🍝海膽忌廉汁煮意大利闊面及香煎帶子海膽和忌廉汁煮得超creamy😋,闊麵掛汁力強,口感又煙韌,超喜歡這個主食💯 -甜品-🫐藍莓芝士蛋糕🍰蘋果肉桂蛋糕甜品一般般,個人覺得有點甜 🥗Brunch club Salad$138超大份量的沙律😳,除了沙律菜外,更有烤雞胸、巴拿馬火腿、煙肉、煙三文魚、麵包、芝士,性價比極高😇,有點吃不完的感覺🤣 🍹Citrus Delight$42🍹Pinkie and Peach smoothie$52
讀書時期已經好鐘意去呢間餐廳
今日重遊舊地,發現環境和怖置都跟舊時一樣🥰
可能而家有翻工,覺得比以前抵食🤣

3 course set dinner$288 × 2
-前菜-
🦆香煎鵝肝配橙香多士,芒果甜酸醬

🦀自製蟹餅

-主菜-

🍲雜海鮮馬賽魚湯配蒜蓉多士
名副其實的海鮮湯🤩
🍝海膽忌廉汁煮意大利闊面及香煎帶子

-甜品-
🫐藍莓芝士蛋糕
🍰蘋果肉桂蛋糕
甜品一般般,個人覺得有點甜

🥗Brunch club Salad$138
🍹Citrus Delight$42
🍹Pinkie and Peach smoothie$52
2021-09-08
$350 (Dinner)
2021-09-14 464 views
銅鑼灣嘅Brunch Club & Supper,除咗有Eggs Benedict、All Day Breakfast呢類食物之外,晚市仲有豐富嘅Set Dinner!店內外有多個方法打卡影靚相嘅場景,有水吧、書櫃、樓梯、水泥牆、植物、紅磚牆等!而店員亦熱情有禮,用餐氣氛良好!Three Course Set Dinner $288酸橘汁醃北海道帶子北海道帶子刺身薄片,鮮甜中帶著橘子嘅清香,加埋雙色蟹籽同埋少量嘅蕃茄碎洋蔥碎,鮮味十足,正!香烤羊架配焗香草薯仔雜菜7成熟嘅羊架帶溫和嘅羊羶味,肉質軟腍,味道可口!Rosemary嘅香氣突出,正好平衡返羊肉嘅燥!配菜嘅薯仔雜菜加入咗煙肉,都幾惹味!檸檬蛋糕蛋味香濃,入口鬆軟,帶少少檸檬嘅清新,唔錯!Carlsberg Draft $70新鮮嘅嘉士伯,罐裝或支裝真係無得比!

Three Course Set Dinner $288
酸橘汁醃北海道帶子

香烤羊架配焗香草薯仔雜菜

檸檬蛋糕
蛋味香濃,入口鬆軟,帶少少檸檬嘅清新,唔錯!

Carlsberg Draft $70
新鮮嘅嘉士伯,罐裝或支裝真係無得比!
2021-09-13 383 views
放工約咗朋友食飯,見到呢間餐廳喺門口嘅裝飾好靚,所以決定同朋友入嚟試吓。呢度放咗一張長凳,仲有啲燈柱真係好有感覺。我哋叫咗一個香煎鵝肝加橙香多士配芒果甜酸醬,燒芝士龍蝦,peanutbutter banana chocolate smoothie。首先,好快就上咗個鵝肝,可以見到擺盤十分精美,芒果甜酸醬喺底,中間就放左香橙多士,上面放咗半隻手掌咁大嘅香煎鵝肝,淨係睇都係視覺嘅享受。見到鵝肝兩面都煎得啱啱好,拎上嚟就已經聞到嗰一浸脂肪,油香味,放入口即刻融哂,配埋中間脆脆嘅香橙多士,口感非常豐富。鵝肝嘅油香味,配埋香橙多士同埋芒果嘅酸甜味,用黎做開胃前菜真係一流。細細舊一啖放入口,唔會漏,啱啱好。至於主菜燒芝士波士頓龍蝦,一拎上嚟真係好衝擊,首先份量一啲都唔細,有成隻波士頓龍蝦開咗兩邊,面頭仲放晒熱辣辣啱啱融嘅芝士,加仲有兩塊半塊English muffin加上egg benedicts,望落去真係視覺同重量嘅衝擊。平時睇,見到可能比較傳統嘅raclette都係即刻用一把燒熱左嘅刀,用熱力去切開芝士,等佢可以即刻融,流落去食物上面,做到流心溶岩嘅效果。可惜一點呢度見唔到呢一個步驟,上到嚟
呢度放咗一張長凳,仲有啲燈柱真係好有感覺。

可惜一點呢度見唔到呢一個步驟,上到嚟嘅時候,熱到溶晒嘅流心芝士已經放咗喺龍蝦上邊,不過唔緊要,見到咁邪惡,見到一樣咁驚嘆,會嘩一聲!龍蝦味道清淡,可以食到食材本身嘅味道,加上燒芝士濃郁嘅奶香味,就係龍蝦食材嘅最好調味料啦。

另外至於個smoothie,亦都非常之足料,一飲入口已經聞到滿滿嘅花生醬味,花生醬同香蕉混合一齊比較黏口,唔會好稀,俾人放咗太多水嘅感覺,甜甜嘅smoothie配埋比較濃味嘅嘢食,呢個配搭正呀!
2021-09-12 515 views
又來多九月咁啱朋友開學所以呢就同佢食一餐開學嘅飯啦,咁下梗係要食得好啲啦,所以呢就嚟咗灣仔呢一間樓上嘅西餐廳😊😊朋友之前嚟過話個感覺好似哈利波特,我一入到黎都有呢個感覺啊。真係好靚,令人好想留喺度傾耐啲解釋多陣野。咁我就叫咗兩個主食同埋一杯嘢飲,分別係brunch’s club salad同埋軟殼蟹漢堡包🤩以及oak banana choco smoothe😊味道真係好好啊,我最鍾意食嘅就軟殼蟹因為真係見到原隻蟹咁樣想同埋真係好新鮮咁樣整出嚟嘅。而呢個沙律亦都非常之有驚喜,佢係有好多材料好足料嘅沙律嚟㗎分別有parma火腿同埋其他辣肉腸呀芝士麵包等等,全部都好好味我覺得用佢來做煮食都可以啊,而呢個Smoothie就係非常之新鮮嘅材料製成,清清地同埋有啲健康啲嘅感覺💛

2021-09-11 444 views
Three course menu 288香煎鵝肝 橙香多士 芒果甜酸醬夠哂肥美,芒果同橙香配答令到無咁滯,作為前菜perfect雜海鮮馬賽魚湯配蒜蓉多士非常好飲!如果食得辣的話。。。。。本身唸住飲個湯當減肥,點知決到係辣到我差啲放唔到落口,但味道真心不錯,愛辣必叫藍莓芝士蛋糕好甜,藍莓口味都好出,值得一試自製蟹餅蟹餅太多薯容,感覺似食薯餅多過似蟹餅,不過都煎炸得不錯,夠哂香口膽皮海膽忌廉汁煮意大利闊面及香煎帶子好耐無食過咁好食既意份。海膽忌廉汁夠濃夠多,每一啖都扯到汁上泥。帶子可以煎耐啲再香啲。意份彈牙好口感蘋果批其實係一件蘋果肉桂味嘅蛋糕,味道可以,如果係派會開心啲。Brunch club Salad 138無唸過沙律可以咁大份。好多唔同既肉圍住菜,汁另上,一個人都未必食得哂Citrus Delight 42Pinkie and Peach 52
Three course menu 288
香煎鵝肝 橙香多士 芒果甜酸醬
夠哂肥美,芒果同橙香配答令到無咁滯,作為前菜perfect

雜海鮮馬賽魚湯配蒜蓉多士

藍莓芝士蛋糕
好甜,藍莓口味都好出,值得一試

自製蟹餅

海膽忌廉汁煮意大利闊面及香煎帶子

蘋果批
其實係一件蘋果肉桂味嘅蛋糕,味道可以,如果係派會開心啲。

Brunch club Salad 138

Citrus Delight 42
Pinkie and Peach 52
2021-09-08
$400 (Dinner)
  • Brunch Club Salad
呢間環境真係唔錯嘅起碼坐得舒服😌仲記得之前經常想食嘅餐都冇😅每次我都係揀餐湯我欣賞佢哋嘅餐湯西蘭花🥦再配埋佢哋做嘅麵包⋯麵包裏面有果仁⋯好味呀暖暖地⋯今次幾好呀呢個牛真係煎得剛剛好⋯值得一讚餐飲每次我都叫咖啡☕️普通啦又唔係叫好味都唔係叫難飲👅👁每次食飽飽都要食埋甜品先安樂食餐加$10就有個當日嘅糕點👉🏻👈🏻今次加$10嘅糕點係檸檬蛋糕我又覺得有啲失望😞之前嗰幾次食嘅糕點都唔錯㗎都係加$10當日蛋糕🍰喺跑馬地呢間餐廳真係叫做唔錯嘅午餐
呢間環境真係唔錯嘅起碼坐得舒服😌
之前嗰幾次食嘅糕點都唔錯㗎都係加$10
當日蛋糕🍰
喺跑馬地呢間餐廳真係叫做唔錯嘅午餐
2021-09-06
$125 (Lunch)
2021-09-08 290 views
Lobster Raclette $198兩隻龍蝦尾上面有好多超多芝士!另外配Egg Benedict!我平時都好鍾意早餐食!正!Kiwi Lamb burger 🍔 $138我哋揀咗medium 超級厚 份量都好大!配埋炸薯!Jack in the box 📦 $88呢個係甜品法式多士同strawberry cream 同ice cream一齊食熱同凍一齊配搭好正!Mixed seafood with cream sauce pasta $128Omg 原來係三文魚🍣另外仲有蝦 青口 蠔 同墨魚Pain Hot chocolate $42Strawberry and cream hot chocolate $48兩杯分別在於一杯有士多啤梨同埋上面嘅cream! 建議大家揀有士多啤梨個款影相同埋飲都好正!10% Service charge Brunch Club & Supper 銅鑼灣禮頓道13號1樓
Lobster Raclette $198
兩隻龍蝦尾上面有好多超多芝士!
另外配Egg Benedict!
我平時都好鍾意早餐食!正!

Kiwi Lamb burger 🍔 $138
我哋揀咗medium 超級厚 份量都好大!配埋炸薯!

Jack in the box 📦 $88
呢個係甜品法式多士
熱同凍一齊配搭好正!

Omg 原來係三文魚🍣
另外仲有蝦 青口 蠔 同墨魚

Pain Hot chocolate $42

10% Service charge

Brunch Club & Supper
銅鑼灣禮頓道13號1樓
2021-09-07 189 views
同朋友慶祝生的~ 搵左間靚靚嘅英式餐廳~ 由於朋友係英國讀書,成日話好掛住英國,所以想比到一個有留學回憶既夜晚佢~ 睇完晚餐set諗左好多要three Course set 還是再 four course set 好,最後都係要左four course set 因為都係差20蚊😝望到佢個湯係Soup of the day, 原黎今日係飲南瓜湯,個麵包一上係黑色點知食落有驚喜,係脆架!飲品我地問職員佢話沙冰好味,我地要左幾款果汁溝埋嘅沙冰是做good morning 同埋檸檬梳打!前菜係鵝肝配橙香多士同芒果甜酸醬,口感唔錯!另外朋友中意食刺身類就叫左酸橘汁醃北海道帶子,有驚喜,居然英式餐廳食到咁好味既刺身。主食由壽星女揀既焗比目魚配橄欖牛油汁同慢煮美國牛扒配普羅旺斯燉菜~焗比目魚幾滑口感唔錯,個人認為個皮都幾脆下個牛扒我同朋友都一致覺得似炆牛扒,但係係好味既、燉菜都做得唔錯!壽星女生日當然唔小得蛋糕啦~ 我地要左芒果芝士蛋糕同埋蘋果蛋糕,兩個蛋糕放咗喺碟到遮住小小happy birthday ,不過壽星女都好開心呀,因為蛋糕好好味
同朋友慶祝生的~ 搵左間靚靚嘅英式餐廳~

前菜係鵝肝配橙香多士同芒果甜酸醬,口感唔錯!