2021-11-14 898 views
熱帶水果茶 - 味道比較淡,鐘意少糖嘅人,可以一試芒果檸檬特飲 - 值得推薦嘅飲品,唔會太甜,正香草牛油白酒藍青口 - 藍青口好新鮮,而且好入味,正啤酒灼鮮蝦涌 - 香港好少地方有咁煮,好好食,d蝦彈牙,佢仲細心係蝦背開一刀,方便用刀叉食美式秘製豬仔骨配燒蝦串 - 豬仔骨唔錯,入味,蝦亦燒到啱啱好,薯條係最吸引嘅地方阿甘海鮮薈 - 應該係招牌菜,好多唔同嘅海鮮,炸得唔錯,好好味凱撒沙拉 - d菜都好新鮮唔錯嘅前菜香蒜檸檬牛油大蝦意大利粉 - 個包好好食,配埋d意粉一齊放入口到,好好食
熱帶水果茶

熱帶水果茶 - 味道比較淡,鐘意少糖嘅人,可以一試

芒果檸檬特飲

芒果檸檬特飲 - 值得推薦嘅飲品,唔會太甜,正

香草牛油白酒藍青口

香草牛油白酒藍青口 - 藍青口好新鮮,而且好入味,正

啤酒灼鮮蝦涌

美式秘製豬仔骨配燒蝦串

阿甘海鮮薈

凱撒沙律

凱撒沙拉 - d菜都好新鮮唔錯嘅前菜

香蒜檸檬牛油大蝦意大利粉

2021-11-13
Waiting Time
60 Minutes (Dine In)
$250 (Dinner)
熱帶水果茶
凱撒沙律
香蒜檸檬牛油大蝦意大利粉
  • 阿「甘」蝦大薈
2021-11-05 891 views
秋高氣爽,最好行山。約埋好友逛山頂,景靚人少,無氣氛。阿甘蝦餐廳剛開門,幸運坐喺靠窗位。搞清STOP FORREST STOP和(RUN FORREST RUN ,以免呆坐無服務。食物美式兼大份,網購預訂平靚正。
秋高氣爽,最好行山。
約埋好友逛山頂,
景靚人少,無氣氛。
阿甘蝦餐廳剛開門,
幸運坐喺靠窗位。
搞清STOP FORREST STOP
和(RUN FORREST RUN ,
以免呆坐無服務。
食物美式兼大份,
網購預訂平靚正。

2021-11-05
$250 (Lunch)
  • Fisherman's combo bucket
2021-10-26 3870 views
想起自從一家四口之後,未上過來山頂玩。而且上兩次同大仔來,一次自己開車來,一次跟學校旅遊巴來。好似真係冇同佢搭過纜車啊。過農曆年後的某一天,一個開心的家庭日週末,我們就開心上來山頂玩,而我們的 late lunch + dinner,就選中了開心的《Bubba Gump》餐廳。開心,是因為這是一間主題餐廳。雖然,這一個 "阿甘正傳" 的主題啱我地兩夫婦多一點。但窗外的景色,店員對小朋友的友善,及一系列的炸物食品,也直接令到身邊兩個小朋友都吃得開心。好奇的小朋友問了,這一個牌是什麼? 在點餐的時候,我就立即 show 俾小朋友看。當牌寫著 "Run Forrest Run" 店員就不會服務我們。(當然,正常揮手叫他們也會停下來服務的。)當個牌變成 "Stop Forrest Stop",不用揮手不用叫。店員一看到就會停下來問我們要什麼服務。而這次,我們需要的服務,就是點餐。為了小朋友開心,我們安排了一人一個餐。知道未必食得晒的,所以預左要攞返屋企。幫女兒選的是 Kid Popcorn Shrimp。純粹一份炸蝦,簡單香口而且吸引,是一個大人小朋友都不會不歡喜的味道。兒子選的是 Kid C

兒子選的是 Kid Chicken Tender。他選雞的原因就是因為妹妹選了蝦。結果,他幫妹妹二人合力食晒份炸蝦而雞棒就食唔晒,要帶回家吃了。至於綠色的啫喱,兩個小朋友都見色不問津。
而我,就要了一大份 Forrest Seafood Feast。有蝦,有魚,有魷魚。有很豐富的醬汁,有巨多份量的薯條。顯然是一份好熱氣,好美國式的食品。味道,就是香口,就是脆,完美地配合了世界人的口味。
太太同意我選這兒用餐,因為在門口已經問了,這兒有專門給素食者的 menu。太太就在素食 menu 中選了 Mushroom Black Bean Burger (再加一個飯,因為她知道,女兒比較喜歡吃飯,而且她也是一個要食飯的人。)

Mushroom Black Bean Burger 的 "漢堡扒" 是以黑豆為主材,再加上香滑的牛油果,成為了一個很美妙的的素漢堡。黑豆扒咬落就有點脆,味道有點甜,很特別。
雖然,大家食完這一餐都感覺非常之熱氣。但,有香港的美景相伴,有香口的食物助陣,再有熱情的店員令大家歡喜。不得不說,這是一間好餐廳。值得大家專程上來山頂,食。
$120 (Tea)
2021-10-23 1238 views
生日去咗山頂慶祝 幾年前食咗呢間餐廳嘅晚餐今次就book咗呢間餐廳食午餐可以上網訂位 訂位嘅時候可以填係咪慶祝特別日子 會係甜品碟幫你寫翻啲祝福字句 個日我哋就分別嗌咗阿甘美國拼盤 $218 個人覺得呢個有啲普通 同埋唔似係新鮮炸岀嚟美式秘製豬仔骨配薯條 $238 呢個幾好食 啲肉焗到好淋 個人嚟講幾鐘意朱古力布朗尼$82 上次嚟嘅時候係有寫Happy Birthday 而今次就就咁插咗個生日牌 唔知係咪晚餐同午餐嘅分別 同埋生日嘅話 佢哋會成班staff過嚟同你唱生日歌😂都幾熱鬧 不過如果想嚟幫朋友慶祝嘅 要睇翻個人本身鐘唔鐘意 如果唔係都幾尷尬 哈哈🤣🤣🤣飲品我哋就嗌咗生啤 如果你嗌嘅係20oz嘅啤酒重會送埋埋隻杯俾你留念
生日去咗山頂慶祝

幾年前食咗呢間餐廳嘅晚餐
今次就book咗呢間餐廳食午餐

個日我哋就分別嗌咗
2021-10-17 948 views
Must-try for all shrimp lovers🦐🍤Restaurant with the decoration theme of Forest Gump and main dish theme of fresh shrimps! Grilled with butter, spices and butter, served with jasmine rice, gotta give a thumbs up👍🏻#bubbagumpshrimpco #thepeak#thepeakfood#shrimp#foodislife#piglife#hkfoodie#foodblogger#hkinsider#f oodinsider#fatpiglifehk#fatpiglifeintl#🐷

#bubbagumpshrimpco
#thepeak
#thepeakfood
#shrimp
  • New  orleans
2021-10-14 884 views
知道有Li 間餐廳好耐,一直都未試過。今日公眾假期行開山頂,咁岩就開門,決定walk in 試吓。首先reception 係勁慢,我哋第3張枱入去,佢地慢條斯理咁register, 搞左一輪先入到去坐低。然後落完order 過左30分鐘淨係見到頭2張枱有野食,仲要上齊,而我哋同其他之後入坐既全部一樣野都無上過。同個waitress follow 我哋個order, 佢話無辦法架喎,人哋入嚟先梗係人哋上菜先。人哋到先,上菜先當然係正常,但係我哋都黎左30分鐘,係咪即係佢既capacity 只係做到2枱人?終於坐左8個字,appetiser 同main course 一次過到齊。d 野食唔夠熱,味道一般。d 蝦唔係做得出色就唔好claim 自己係專門店。雖然個景係靚,但係樓下keep 住裝修勁嘈。覺得好唔好彩,浪費左個 holiday lunch 喺間咁嘅餐廳。以後都唔會再黎。

2021-10-14
Type of Meal
Lunch
2021-09-25 1219 views
去山頂,食大餐,睇靚景~我會選擇阿甘蝦餐廳🦐很美式既美式餐廳!可能疫情關係,平日去真係無乜人,變咗坐得好舒服😌🥗凱薩沙律:沙律醬份量岩岩好,沙律菜又夠新鮮,芝士又足,一個人食一碟都好飽!🥖蒜茸包:睇個樣,以為個包係硬,原來係外脆內軟,蒜蓉味岩岩好,老少咸宜嘅嘢食。🧅炸洋蔥圈:圈圈都好大,熱焫焫,脆卜卜,點埋茄汁或沙律醬,味道再提升🆙🥬橄欖油煮菠菜:哩個係menu無既,係特製俾妹豬~都利害啦,係美式餐廳,可以食到好似大排檔既形式,叫乜煮到乜。不過個菜既味道,就有少少過油同咸,不過心意搭夠。🦀軟殼蟹漁夫海鮮桶:哇!有軟殼蟹2隻、魚、蝦、薯條,一上枱就聞到好香,樣樣都炸到好脆,又唔會外面層粉好多,樣樣都食唔停口!🍝香蒜檸檬大蝦意粉:隻隻蝦都好大隻,又好爽口。意粉軟硬程度適中。咸味就局部地區發現。🥤士多啤梨沙冰:哩杯野飲,係Mr Wong想要好耐,係想要隻杯好耐,係咁閃燈~飲完係可以拎走隻杯添,不過士多啤梨沙冰味道就偏酸😖下次可以揀過第二隻味。
去山頂,食大餐,睇靚景~
我會選擇阿甘蝦餐廳🦐很美式既美式餐廳!

可能疫情關係,平日去真係無乜人,變咗坐得好舒服😌

2021-09-14 1222 views
-《阿甘蝦餐廳》🍤 又係蝦之我男朋友好喜歡吃蝦😑男朋友阿媽好喜歡吃魚😑是日3.10 🧔🏾慶祝生日、揀了有個蝦字既餐廳、呢度好多炸嘢食🤤上黎前可以飲定支清熱號打底😂山頂來講呢度好抵食、唔食嘢對住個景上嚟chill下都係一個好既選擇!🍤啤酒灼鮮蝦桶 ($160)本身唔係特別鍾意食蝦嘅我都表示👍🏻辣辣地好開胃、個辣度我接受到、蝦好爽口!size隻隻適中、佢係個調味令到你一口接一口送啤酒一流!(忍唔住最後encore)🤫🥬香草牛油白酒煮青口 ($172)佢set野有埋個蒜蓉包、蒜蓉包負分、又凍又硬🙄青口正正常常不過不失、個汁忌廉同牛油比例剛好👍🏻🥖阿甘蝦蒜蓉包 ($42)負分負分、pizza hut or 泰國野d蒜蓉包都好食好多😂😂呢個係麵包舖求其質素!如果去呢度記得唔使嗌蒜蓉包!🧅黃金洋蔥圈 ($82)個粉漿開得好薄👍🏻唔會成口粉、佢俾咗兩種醬汁、一個燒烤汁一個忌廉汁、個燒烤汁係我鍾意嗰啲甜酸醬😌OK啦洋蔥圈過關啦😆🍹叫咗杯margarita ($92)佢係勁大杯、可以倒到兩杯黎飲、勁抵玩😂😂出面都百幾蚊杯!所以話唔食野上嚟chill下都抵!(book位時order左個bro
《阿甘蝦餐廳》🍤
又係蝦之
我男朋友好喜歡吃蝦😑
男朋友阿媽好喜歡吃魚😑

是日3.10 🧔🏾慶祝生日、
揀了有個蝦字既餐廳、
呢度好多炸嘢食🤤
上黎前可以飲定支清熱號打底😂
山頂來講呢度好抵食、唔食嘢
對住個景上嚟chill下都係一個好既選擇!

🍤啤酒灼鮮蝦桶 ($160)
本身唔係特別鍾意食蝦嘅我都表示👍🏻
辣辣地好開胃、個辣度我接受到、
蝦好爽口!size隻隻適中、
佢係個調味令到你一口接一口送啤酒
一流!(忍唔住最後encore)🤫

🥬香草牛油白酒煮青口 ($172)
佢set野有埋個蒜蓉包、蒜蓉包負分、
又凍又硬🙄青口正正常常不過不失、
個汁忌廉同牛油比例剛好👍🏻

🥖阿甘蝦蒜蓉包 ($42)
負分負分、pizza hut or 泰國野d蒜蓉包
都好食好多😂😂呢個係麵包舖求其質素!
如果去呢度記得唔使嗌蒜蓉包!

🧅黃金洋蔥圈 ($82)
個粉漿開得好薄👍🏻唔會成口粉、
佢俾咗兩種醬汁、一個燒烤汁一個忌廉汁、
個燒烤汁係我鍾意嗰啲甜酸醬😌
OK啦洋蔥圈過關啦😆

🍹叫咗杯margarita ($92)
佢係勁大杯、可以倒到兩杯黎飲、
勁抵玩😂😂出面都百幾蚊杯!
所以話唔食野上嚟chill下都抵!

(book位時order左個brownie
寫咗名仔、到時候你食飯就會有人唱生日歌㗎喇🤎有其他甜品可以揀😉)

Celebration
Birthday
2021-08-21 1307 views
阿甘蝦餐廳Bubba Gump Shrimp Co.(21/6) 星期一 下午1:30左右食物:佢地既招牌菜係炸蝦/炸魷魚圈之類,做得好出色,完全唔油,又炸得夠香夠脆,不過好明顯係用急凍蝦,d蝦無乜鮮味。飲品:有好多特飲/Cocktails選擇,味道正常,特別在有d飲品係會飲完送埋隻杯比你拎走。環境:十分舒適,地方又大,如果坐啱位仲可以係山頂俯瞰香港島。服務:非常好,好nice,但要用英文落order,因為d侍應大部分都係外籍人士。價錢:兩個人埋單大約500蚊,係山頂旅遊區,加埋view & services,唔算貴。
阿甘蝦餐廳
Bubba Gump Shrimp Co.
(21/6) 星期一 下午1:30左右

2021-06-21
Type of Meal
Lunch
2021-08-14 1087 views
位於山頂嘅阿甘蝦餐廳,本身就坐擁美景優勢,更重要嘅係佢嘅價錢又唔算好貴,各位可以考慮上黎睇個夜景,再食餐好嘅😌👅Shrimper’s Heaven阿「甘」蝦天堂 ($220)有留意開我地嘅食評就知我地又為食,又要抵食!所以呢款蝦拼盤就啱晒喇!一次過可以試到黃金椰絲大蝦、炸大蝦天婦羅、燒烤鮮蝦同麵包糠炸蝦我哋最鍾意黃金椰絲蝦🍤,脆得黎好香椰子味🤤👅Dixie Style Baby Back Ribs美式秘製豬仔骨配薯條 ($238)份量超大碟,一大條豬仔骨下面仲有半條🐷,包你食得夠飽!炭烤味濃,易切易咬,所以好容易就會食多左😝薯條份量都係極多,所以一定要叫野飲呀,好口渴ga!👅Secret Mango Sparkler 芒果檸檬特飲 ($55)又係好大杯夠兩個人share,七夕情人節一於你一啖我一啖啦🥰ps: 豬仔骨制作需時,等埋到齊先影相d蝦蝦蝦就會開始凍喇

我哋最鍾意黃金椰絲蝦🍤,脆得黎好香椰子味🤤

份量超大碟,一大條豬仔骨下面仲有半條🐷,包你食得夠飽!
炭烤味濃,易切易咬,所以好容易就會食多左😝
薯條份量都係極多,所以一定要叫野飲呀,好口渴ga!

ps: 豬仔骨制作需時,等埋到齊先影相d蝦蝦蝦就會開始凍喇
位於太平山山頂以Forrest Gump阿甘正傳做主題專食蝦嘅餐廳 成間餐廳嘅佈置同擺設都圍繞住阿甘傳奇嘅一生,有劇照 語錄 道具等等 最得意嘅係你唔需要叫侍應,只要將個鐵牌由Run Forrest Run 🏃‍♀️ 轉做 Stop Forrest Stop🛑佢地就會過嚟serveShrimper's Heaven四款唔同煮法嘅蝦🍤 燒烤,黄金炸,天婦羅,椰絲炸。個人認為椰絲炸蝦最特別😚有口感 真係食到淡淡椰香,天婦羅炸漿太厚好一般,其他都只屬於正常發揮睇返以前啲相,其實蝦係會裝滿晒四個cones之後下面再放薯條 但而家就偷工減料咗🤨🤨薯條同蝦都擺埋同一個位,每款味嘅蝦得返五六隻👿👿仲要!薯條唔脆🥲醬汁有四款,普通海鮮辣醬反而係最好食🤪有配天婦羅嘅汁 同埋一款甜到好似果jam咁好傑嘅醬(應該係配椰絲蝦嘅,但個人覺得就咁食好過點醬🥵)Shrimper's Net Catch一大桶係啤酒用啤酒煮過嘅蝦🍻其實食唔出啤酒味 但幾香辣 蒜味頗特出🤤蝦肉細細隻 肉質唔算好食勝在佢上枱快可以食住等個蝦拼🤓Bubba's Blue HawaiianTennessee Ice Tea兩個都極大杯 飲到食完

Shrimper's Heaven

Shrimper's  Heaven

椰絲蝦

Shrimper's Net Catch
勝在佢上枱快可以食住等個蝦拼🤓
Shrimper's  Net  Catch

Bubba's Blue Hawaiian
Tennessee Ice Tea

兩個都極大杯 飲到食完都仲未見底😂兩杯都唔strong 但顏色勁sharp亦甜到糖尿病(特別係Blue Hawaiian) 飲完之後隻杯係可以拎返屋企嘅🤪

坦白講,食物質素係對唔住咁嘅價錢☹️最失望嘅係炸蝦 一上枱其實只係微暖 炸嘢凍咗邊好食㗎🤷🏻‍♀️🤷🏻‍♀️要叫staff整返熱(我諗佢都係翻叮)只可以話睇維港食個view 唔好對炸物同蝦有太大expectation

椰絲蝦
Shrimper's  Net  Catch
2021-06-10 1748 views
差唔多2:30入去食坐唯一望唔到窗外景嘅bar枱位置咁都冇所謂兩個人嗌左兩碟咩蝦加魚牛油汁飯咁上下名份量少味道非常普通極失望食普通茶餐廳碟頭飯仲開心服務非常差兩位女士侍應愛理不理唯一是吧枱的茶水男侍應有打招呼我們沒order飲料也沒有主動給杯水我們碌卡買單後我有俾貼士才問我要不要水非常之普通啲蝦都好普通點解成日中伏嘅
差唔多2:30入去食

碌卡買單後我有俾貼士才問我要不要水

非常之普通啲蝦都好普通

點解成日中伏嘅
2021-06-05 1746 views
十幾年都冇上過山頂,難得放假約左朋友上去行吓。知道香港得山頂有Bubba Gump shrimp好耐, 所以一場黎到就幫襯吓。主打食蝦就梗係叫有蝦嘅dish 啦,叫左份美式秘製豬仔骨配燒蝦串to share,份量都算大,兩個女仔食啱啱好。豬仔骨算肉多夠入味,個BBQ 醬又唔會太咸。薯條正常,起碼熱同脆。但個蝦就比較失色,薄切切唔彈牙,亦唔太新鮮。飲品方面,啤酒都係大路野,cocktail 偏甜。但吸引之處係喺餐牌有打⭐嘅飲品會送隻同款酒杯俾你。放心,送嗰隻係全新嘅🤣 以一般美式餐廳黎講食物不過不失,但如果以食蝦做主打,d蝦就真係好麻麻。不過佢落order嗰兩塊牌都幾過癮,同埋送杯都幾有誠意,都值得試一次嘅。

2021-05-25 1556 views
從前睇電影,有套叫阿甘正傳既戲,係我好細個既時候就已經睇過(而家都吾係好大個🙈)長大左都耐吾耐睇下套戲,片中主角經歷著實吸引,如果能夠參與其中,有時都係一個有趣嘅睇驗。話說尼間餐廳,12年前來過一次,同一位置,同一裝修,當年去都係因為部電影。中間都有去過幾次,但計計埋埋,都有6/7年無去幫襯過,決心帶埋另一個人去食餐好。叫左3樣食物,餐牌睇落去好似有點吾同左,洋蔥圈,蒜香牛油大蝦茉莉香飯,再來份牛扒加燒大蝦,講真,由行入鋪頭個一刻開始,旁邊人就睇得出佢吾多睇得起間餐廳,心諗美國菜都無咩咁特別啫,所以都係我發版。吾知因為佢太肚餓定咩,一來食個洋菜圈,經已猛話好好食,確實係好香好甜,個粉漿開得好薄👍🏽大蝦飯,個汁底好有水準,農農既蒜香牛油,完全吾油膩仲帶點淡淡既檸檬香味,大蝦去殼進食方便,無得彈👍🏽👍🏽牛扒主菜,熟成度剛好,味道係美式煮法,蒜味同百里香完全入味,牛油好香,好快就清晒!未去過食既朋友,真心推介可以一試,美國菜入門選擇,價錢亦吾貴。最後想講,小弟第一次去既時間,還記得有一杯特飲:花生醬朱古力冰沙,非常好味,但現在已經無得飲了,唯一遺憾🤣🤣
2021-04-26 1944 views
今日去山頂行下,上網search見到好多人都推薦阿甘蝦餐廳,所以嚟左試下。staff幫我地安排左窗邊位,可以望住個view食飯好有氣氛- - - - - -<Shrimper’s Heaven> 嚟到當然要試下佢嘅蝦,阿甘蝦天堂可以一次過試哂4種唔同煮法既蝦,包括椰絲炸蝦、燒烤、吉列同埋天婦羅。我最鐘意椰絲炸蝦,炸到好香脆,而且食到淡淡椰子味,好特別 - - - - - - <Dixie Style Baby Back Ribs>Ribs既肉質好淋,加上BBQ醬夠哂惹味。佢嘅份量好大,再加上薯條好滿足

- - - - - -

<Shrimper’s Heaven>