2022-07-13 105 views
今次嚟咗土瓜灣呢間私房菜館食川菜!7:30pm前買單仲有八八折,仲可以WhatsApp訂位添,方便!🍴涼拌海蜇頭前菜必點嘅涼拌小菜,口感爽脆,天氣咁熱,食完超開胃!🦐香脆炸蝦卷呢個炸蝦卷正呀!外皮炸得好酥脆,蝦肉結實,點埋甜酸醬食,一定要試下!🐟香辣烤魚煲 鍾意食辣嘅朋友就唔好錯過呢個香辣烤魚煲。呢個魚煲係原條海鱸魚,海鱸魚事先炸好,再加埋香辣嘅汁,勁惹味!🥢白灼三鮮三鮮包括豬粉腸、鵝腸、黑牛柏葉。豬粉腸同鵝腸完全品唔會有腥味,煙煙韌韌,幾有咬口。黑牛柏葉就好爽脆。

🍴涼拌海蜇頭
前菜必點嘅涼拌小菜,口感爽脆,天氣咁熱,食完超開胃!

🦐香脆炸蝦卷

🐟香辣烤魚煲

🥢白灼三鮮

• 涼拌海蜇頭
2022-07-12 78 views
知道7:30前埋單88折,所以都專登早啲去食,有著數就唔放過古法羊腩煲好香嘅南乳味道,醬汁夠哂惹味,羊腩皮燜得好入味,肉質嫰滑帶彈性灼三鮮(豬粉腸、鵝腸、黑牛柏葉)黑牛柏葉爽口,出面都好少食到黑牛柏葉,可以一試;鵝腸夠新鮮,口感脆嫩,九上九落就食得;豬粉腸都夠新鮮,所以無腥味。手切本地肥牛平時自己都鐘意食手切新鮮肥牛,因為覺得口感比起機切更好!自家製韭菜餃果然自家製夠足料,一隻頂出面賣嘅兩隻大大隻,仲要唔會韭菜多過肉!

古法羊腩煲

灼三鮮(豬粉腸、鵝腸、黑牛柏葉)

手切本地肥牛
平時自己都鐘意食手切新鮮肥牛,因為覺得口感比起機切更好!

• 古法羊腩煲
  • 灼三鮮
  • 手切本地肥牛
  • 自家製韭菜餃
2022-07-12 61 views
自屯馬線開通之後真係多左嚟呢邊搵食。今日就嚟試下呢間品記,係朋友推介。我地比較早到,大約六點就入座。首先點左個香辣烤魚煲。魚係選用左原條海鱸魚。魚肉質地食落爽彈鮮甜,魚味十足,另外配料勁足,如圖所示,有芫荽,蔥,洋蔥同埋大量辣椒。岩晒好辣嘅我,而且配料亦唔會蓋過鱸魚本身嘅鮮味。然後點左個白灼三鮮,包括豬粉腸,鵝腸同黑柏葉。出街食內臟大忌就係洗唔乾淨。呢到就唔會有呢個問題。三種食材食落都夠爽夠彈。唔會粉住個口。炸大腸,外皮炸到夠脆,然而又有淡淡嘅羶香。值得一讚嘅地方係真係洗得夠乾淨。最後嚟多個絕味雞腳,好好食。我地啜腳趾啜到無晒肉都繼續啜😂最後發現原來7:30前埋單仲有88折。而且地點方便。而家仲可以透過whatsapp訂座。咁就唔洗擔心摸門釘啦。

最後嚟多個絕味雞腳,好好食。我地啜腳趾啜到無晒肉都繼續啜😂

2022-07-12 61 views
自從屯馬綫開通之後,真係會去多咗土瓜灣食飯,今次見到7:30前埋單有88折,又可以用what’s app訂座,於是去試下。我哋一去到就叫咗啤酒同埋小龍蝦,小龍蝦真係用嚟送酒係一流,而且佢啲小龍蝦非常入味,肉又多。食到咁上下我哋就上個豬骨煲,除咗豬骨煲其實佢有好多唔同湯底,有雞煲同酸菜魚等,但豬骨煲比較少地方有,而且我又好鍾意食豬骨髓。結果個湯超正,加埋超甜嘅粟米同蘿蔔,忍唔住飲咗唔少湯。值得推介嘅係佢嘅白灼三鮮同自家製韭菜餃,好新鮮,韭菜餃啲皮又好薄,下次嚟希望可以再食多啲唔同嘅嘢。
2022-07-11 58 views
阿爸生日諗左好耐去邊慶祝好,佢就話想食雞煲,因為疫情咁耐都冇出去食過,上網搵下有冇邊間推介,就發現呢間係土瓜灣既品記😛小炒、麻辣咩都有,價錢唔貴,就WhatsApp訂位,同埋個日我地早食早埋單,1930前仲有88折環境幾大,夠光同埋都幾乾淨,我地好快就叫份雞煲先,阿媽唔太食得辣,所以叫份小辣試試辣度先🌶雞份量都好多,夠3人食,而且醬汁唔會好咸,少少辣幾惹味,雞件大大件幾滑,整體都不錯之後仲叫左手切本地肥牛、手打墨魚滑同埋白灼三鮮,包括有豬粉腸、鵝腸、黑牛柏葉,平時唔多機會有得食🤣肥牛色澤勁靚,牛味好濃,墨魚滑起膠,熟左之後好彈牙🤤鵝腸唔會好肥,好爽脆,幾值得一試

2022-07-07
Type of Meal
Dinner
  • 手切本地肥牛
  • 手打墨魚滑
  • 白灼三鮮
2022-07-02 161 views
本身可以給更高分,之所以分數不高,因為服務太差了,首先上菜速度,所有菜上齊竟然用了30到40分鐘!中間有叫過服務員,但是竟然看到了不理我們!太過分了!.味道最好的是雞腳很好吃,其次是紅糖糍粑,但是紅糖有點酸!龍蝦蝦質地不錯,份量足,味道欠缺一點,但是在香港算ok了、不過太辣,小辣都好辣.回鍋肉相對普通,凍檸茶和紅茶很一般,酸梅汁是支裝,沒意思
回鍋肉相對普通,凍檸茶和紅茶很一般,酸梅汁是支裝,沒意思
2022-06-27 156 views
為慶祝晚市重開,同幾個朋友約埋一飯聚,幾個月無一齊食飯當然要報仇啦品記嘅藍妹好底飲,所以一坐低就即刻叫定啤酒先跟住叫幾個餸用黎餸下酒,雞皮餃子,雞腳,藕尖,海蜇頭。其中藕尖同海蜇頭都係黎親必點,海蜇頭口感爽脆調味帶有微酸特別夏天餸啤酒一流,藕尖唔多地方有得食,而呢到仲要炒得好食藕尖嘅酸,同雞雜嘅油香配搭酸辣解去油膩感,雞雜嘅油香豐富左藕尖嘅味道又係每次黎必點之一。雞煲身為主角當然唔會失禮,醬汁香辣,濃郁雞肉同配料入味。手切牛性價比極高,肉質軟滑,油香,牛味都唔錯一大碟都只係288底錢

品記嘅藍妹好底飲,所以一坐低就即刻叫定啤酒先

雞煲身為主角當然唔會失禮,醬汁香辣,濃郁雞肉同配料入味。
海蜇頭
藕尖炒雞雜
雞煲加牛腩
手切本地牛
雞皮餃子
2022-05-23
$400 (Dinner)
海蜇頭
藕尖炒雞雜
雞煲加牛腩
手切本地牛
2022-06-19 163 views
♡♡♡📍品記鮮粉人家私房菜館 (土瓜灣)土瓜灣浙江街18號利·港灣18 1樓自從土瓜灣有咗地鐵之後去嘅時候真係方便咗好多,由地鐵站行過去都係幾分鐘嘅時間所以都幾方便😹。再加上呢間有whatsapp訂座,喺7:30之前買單仲有88折,咁樣真係抵好多😽😂!出邊仲有自助醬料吧可以自行調配蘸料~🍽 手打墨魚滑墨魚滑爽口彈牙😆,味道鮮香,都值得一試😝~🍽 白灼三鮮(豬粉腸、鵝腸、黑牛柏葉)黑牛柏葉都幾爽脆,都真係幾鍾意呢種質感🤤。鵝腸非常脆嫩,都算係必食既食材😂~豬粉腸煙韌無腥味,味道都OK😜~🍽 香辣烤魚煲呢個烤魚煲真係超大盤😂😂,賣相黎講都幾吸引。烤魚都幾嫩滑同埋都幾入味😻,香辣嘅程度都可以接受,會有一種食唔停口嘅感覺🫣😂~🍽 新鮮海鱸魚片海鱸魚片切得好薄😻,都幾晶瑩剔透,都幾吸引😽。
♡♡♡
📍品記鮮粉人家私房菜館 (土瓜灣)
土瓜灣浙江街18號利·港灣18 1樓

🍽 手打墨魚滑
墨魚滑爽口彈牙😆,味道鮮香,都值得一試😝~

🍽 白灼三鮮(豬粉腸、鵝腸、黑牛柏葉)

🍽 香辣烤魚煲

🍽 新鮮海鱸魚片
海鱸魚片切得好薄😻,都幾晶瑩剔透,都幾吸引😽。
2022-06-19 141 views
打完波成班波友8個人唔知食咩好突然有人提議品記 開到12點又有大檯 唔駛諗即去去到好多大圓檯 正 啱晒一大班朋友。 朋友發版叫了麻辣雞煲 中辣 個煲好大洋蔥好多 其實雞既味道唔太特別 普著通通麻辣鴨血 味道可以 略厭唔夠麻辣炸大腸 好味唔會成口油麻辣夫婦肺片 牛展 牛肚 皮蛋 海浙頭 涼拌唔錯 可以再叫既菜腊肉炒窩荀 炒土豆絲 我喜歡的味道 特別係窩荀 好好咪不過就油咗啲 成層油係碟底白灼鵝腸黑柏葉最出色 鵝腸爽脆 配上麻辣汁 一流百香果汁唔太甜都好飲整體唔錯 可以再試
打完波成班波友8個人唔知食咩好
突然有人提議品記 開到12點又有大檯 唔駛諗即去

去到好多大圓檯 正 啱晒一大班朋友。
朋友發版叫了

麻辣鴨血 味道可以 略厭唔夠麻辣

炸大腸 好味唔會成口油

白灼鵝腸黑柏葉最出色 鵝腸爽脆 配上麻辣汁 一流

百香果汁唔太甜都好飲

整體唔錯 可以再試

餐廳位於土瓜灣,環境幾好,主打唔同類型既火鍋,有重慶雞煲,老壇酸菜魚,羊腩煲等等,啱晒同一班朋友黎😎今次試左香辣烤魚煲 $258,餐廳選用原條海臚魚,魚肉比較厚而細嫩.經過烤煮過程,同香辣醬再慢煮,超級惹味🤤仲點了不少配料,比較推薦以下幾款:手切本地肥牛 - 用上新鮮肥牛,油花比例平均,色澤紅潤,肉質嫩滑😛白灼三鮮 - 打邊爐點少得豬粉腸,鵝腸,黑牛柏葉,爽口又易入味,食得過癮🙈涼拌海蜇頭 - 經典涼拌海鮮必點,特別脆爽同開胃

仲點了不少配料,比較推薦以下幾款:

涼拌海蜇頭 - 經典涼拌海鮮必點,特別脆爽同開胃
  • 白灼粉腸
  • 手切牛
2022-06-17 327 views
一排冇打邊爐又覺得口痕喇~🥵 所以呢晚約埋幾個朋友黎到土瓜灣一齊打邊爐!朋友介紹呢間餐廳性價比高而且選擇多,我哋7:30pm前埋單仲有88折真係好抵~😆 揀咗豬骨煲湯底,湯料有好多豬骨、雞腳、蘿蔔同粟米,口味好濃郁~😋 煮其他火料前先飲咗碗湯,香口得黎但唔覺油膩~👍🏼 叫咗牛肉、蔬菜、丸類同餃子等等,牛肉肉質鮮嫩唔會韌~🐮 自家製韭菜餃包得好飽滿,入面滿滿都係韭菜好多汁~😋除咗火鍋之外,另外點嘅涼拌海蜇頭惹味又爽口~ 小食雞腳炸得極香口,辣辣哋食到我哋個個停唔到口!🤤🔥

2022-06-17 73 views
因為可以whatsapp訂座勁方便,兼我地早食飯,而呢度7:30前埋單有88折,好抵食,所以就試下~叫左個重慶雞煲,入面有秘製醬料、香菇、西芹、芫茜、洋蔥,好惹味,雞件嫩滑,加上用銅鍋上,熱力十足,表面更加焦香!另外叫左新鮮海鱸魚片同手打墨魚滑十下十下,手打墨魚滑都幾大兜足料,彈牙鮮甜。另外新鮮海鱸魚片都好鮮好滑。仲有叫到鹵水炸大腸,入味+酥脆,無怪味!總括黎講都幾好食,88折之後就更加抵食,下次會再戰!

仲有叫到鹵水炸大腸,入味+酥脆,無怪味!

總括黎講都幾好食,88折之後就更加抵食,下次會再戰!
2022-06-04
2022-06-15 70 views
難得約返舊朋友當然要隆重其事啦,提早whatsapp book位就唔怕等位啦!7:30前埋單仲有8️⃣8️⃣折添!🥘豬骨煲:湯煲是足料的豬骨、雞腳和粟米😳。豬筒骨既骨髓充滿油香,不過食一條就已足夠。 🥢脆肉鯇:鯇魚爽脆又新鮮,係打邊爐必備食材。🥢手切本地雪花牛肉:脂肪同肉分佈均衡,牛味重,適合牛肉控。🥢麻辣小龍蝦:香港好少地方有小龍蝦,所以今次試下,🦞肉雖少但汁好惹味,可惜小妹怕辣。如果好辣的話應該好中意呢道菜。味道:🔅🔅🔅新鮮:🔅🔅🔅分量:🔅🔅🔅🔅衛生:🔅🔅🔅速度:🔅🔅🔅(5🔅為滿分)

🥢脆肉鯇:鯇魚爽脆又新鮮,係打邊爐必備食材。

🥢手切本地雪花牛肉:脂肪同肉分佈均衡,牛味重,適合牛肉控。

味道:🔅🔅🔅
新鮮:🔅🔅🔅
分量:🔅🔅🔅🔅
衛生:🔅🔅🔅
速度:🔅🔅🔅
(5🔅為滿分)
2022-06-15 185 views
約friends couple聚舊順道慶祝佢哋結婚1週年,住喺土瓜灣嘅佢哋成日嚟呢間餐廳食嘢,就提議喺度食個"早"嘅晚飯,因為7:30pm前埋單有88折、抵喎!撞啱大家果日都放早fit曬啦,朋友即刻whatsapp訂位!餐廳地點又近土瓜灣站好方便,話咁快就到齊開得飯重慶雞煲> 用紅蔥頭、芹菜、芫茜爆過嘅雞件零舍香又惹味,啲雞入口ok嫩,愈食個麻味愈出標曬眼水、有啲料到!香脆炸蝦卷> 外殼炸到勁酥脆,蝦肉juicy爽脆,食香口嘢最啱啤一啤佢!男士反而唔飲酒,叫咗渣檸檬茶招呼佢涼拌海蜇頭> 清脆爽口嘅海蜇頭個汁帶啲麻油香,冰冰涼涼最啱夏天食> 絕味雞腳> 用大蒜和辣椒調味令人食上癮,我哋吮雞腳吮到停唔到口藍妹啤酒/檸檬茶

涼拌海蜇頭

> 清脆爽口嘅海蜇頭個汁帶啲麻油香,冰冰涼涼最啱夏天食

> 絕味雞腳

> 用大蒜和辣椒調味令人食上癮,我哋吮雞腳吮到停唔到口

藍妹啤酒/檸檬茶

Celebration
Anniversary
2022-06-15 265 views
去開土瓜灣嗰邊做嘢,又想打邊爐,就WhatsApp book定呢間餐廳🤣叫咗個豬骨煲湯底,有豬筒骨、雞腳、粟米,夠哂足料,湯底飲落先鮮甜🤤🐮手切本地肥牛從色澤同紋理都睇得出好新鮮,識落肉質嫩滑,仲要大大塊,啱哂我呢個食肉獸😋白灼三鮮豬粉腸、鵝腸識落煙韌又冇腥味,黑牛柏葉爽脆,食到停唔到口🥟自家製韭菜餃大大隻又皮薄餡靚,內裏韭菜同鮮肉都好足料😝食飽飽仲趕得切係7:30前埋單,有88折好抵😆

🐮手切本地肥牛

😋白灼三鮮
豬粉腸、鵝腸識落煙韌又冇腥味,黑牛柏葉爽脆,食到停唔到口
白灼三鮮

🥟自家製韭菜餃
大大隻又皮薄餡靚,內裏韭菜同鮮肉都好足料😝

食飽飽仲趕得切係7:30前埋單,有88折好抵😆
白灼三鮮