2022-06-15 57 views
🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽地址:品記鮮粉人家私房菜館 (土瓜灣)土瓜灣浙江街18號利·港灣18 1樓環境:位於土瓜灣站附近,行6分鐘就到,利苑已經見到大大個招牌寫住品記,一定唔會蕩失路🤣環境簡潔,火鍋醬料要自己出去拎,有平時餐廳少見嘅東古醬油,未食過可以試吓。特點:專食酸菜魚同埋雞煲,食飯時間好多人排,所以今次專登whatsapp訂座又早啲嚟,貪佢7:30前埋單有88折。 我今次食咗酸菜魚,酸菜魚大盤,好多酸菜,夠晒酸味😍❤️魚嘅份量都幾多,滑得黎無骨啖啖肉食完可以用埋個湯底打邊爐,我加咗海鱸魚片繼續encore☺️另外超級推介食手切本地肥牛,肉味濃郁,食落有嚼勁。而韭菜餃都不錯吃。餡料飽滿,食起夠香😈。

🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽
地址:
品記鮮粉人家私房菜館 (土瓜灣)
土瓜灣浙江街18號利·港灣18 1樓

• 手切本地肥牛
  • 韭菜餃
  • 酸菜魚
  • 海鱸魚片
2022-06-14 43 views
呢排出返堂食,緊係約埋朋友仔去打邊爐食野啦🥹呢間坐得舒服又多野食,好方便又可以whatapps訂位👍🏼我地三個人約左六點!原來7:30前埋單仲有88折😍-手打本地肥牛 ,好正!肉質同油脂分布平均!入口即溶架😋-手打墨魚滑,又爽又彈牙👍🏼👍🏼墨魚味好重夠哂鮮味-古法羊腩煲,好好食,配料十足😋打邊爐食埋一流👍🏼-自家製韭菜餃,足料得黎夠哂juicy😋店鋪自己整又多菜又正👍🏼佢仲有好多小炒小吃,不過我地得幾個女仔食,下次多啲人再試埋小菜

-手打本地肥牛 ,好正!肉質同油脂分布平均!入口即溶架😋

-手打墨魚滑,又爽又彈牙👍🏼👍🏼墨魚味好重夠哂鮮味

-古法羊腩煲,好好食,配料十足😋打邊爐食埋一流👍🏼

2022-06-13
$250 (Dinner)
  • 自家製餃子
2022-06-07 111 views
之前已經食過一次,但因為配合屋企人口味所以主要都係order唔辣嘅菜式,今次可以試多啲辣嘅嘢,今次第二次嚟到食客也是爆滿的,相信食物嘅質素都得到一定嘅認同呢間餐廳主打川式小菜同埋唔同種類嘅湯底以供火鍋用,火鍋配料比起某些火鍋店都相當多選擇我哋點咗一鍋胡椒豬肚雞,少量火鍋配料同幾碟小菜主要想提及一下胡椒豬肚雞,胡椒份量調得岩岩好,胡椒唔會過量而令到喉嚨唔舒服同埋唔會好辣,鍋內既雞、豬肚同豬骨都好足料,我哋一行五人食極都食唔完,到最後都仲剩低好多鍋內原有的配料雞皮餃子🥟也是推薦大家吃的,朋友個個都讚不絕口食物質素:所有菜式的味道都調得岩岩好,火鍋湯底、火鍋配料及小菜價錢都很相宜,小菜價錢雖然偏高少少,但勝在夠大碟服務:侍應反應好快,同埋服務態度都好好,更會關心鍋內嘅烹調溫度不夠與否環境:店內空間很大,亦都可以放置多張餐枱,亦因為食客比較多所以會比較嘈吵總括:會再去嘅餐廳之一,因為都仲想試到其他嘅菜式同唔同嘅火鍋湯底

我哋點咗一鍋胡椒豬肚雞,少量火鍋配料同幾碟小菜

雞皮餃子🥟也是推薦大家吃的,朋友個個都讚不絕口

$300 (Dinner)
  • 炸雞皮餃子
之前暫停晚市堂食時早已留意到其他人推薦品記鮮粉人家的外賣雞煲套餐,但始終雞煲趁熱享用才是最佳狀態,現時恢復堂食當然親身到訪一試,晚上七時半前結帳離座更有早鳥優惠88折。除了主打火鍋、重慶雞煲、老壇酸菜魚及麻辣小龍蝦之外,涼拌小食、炸物和小菜都一應俱全,外面亦有自助醬料吧可以自行調配火鍋蘸料。黃金皮蛋 ($38) 有別於一般皮蛋烏黑如漆,呈琥珀色而味道亦相對溫和,醬汁酸酸辣辣作為前菜相當開胃。炸雞皮餃子 ($88) 以雞皮包住肉餡油炸而成,雞皮酥脆香口之餘油香更加豐腴。絕味小酥肉 ($88) 同樣炸得外脆內軟,肉質軟嫩肥美並保留肉汁。麻辣小龍蝦 ($228/兩斤) 向來並非以「啖啖肉」為賣點,但殼身裡裡外外均充份裹上香料醬汁,香辣惹味。重慶雞煲 ($238/一隻) 加入秘製醬料、洋蔥、芹菜、香菇及芫荽,更可加錢升級配上鮑魚或牛筋腩,雞肉肉質嫩滑,入味之餘不會過鹹。自家製鳳城水餃 ($68/打) 皮薄餡靚,餡料加入蝦肉質感爽彈亦更添鮮味,另外亦少不了手切本地肥牛、美國黑豚肉、海蝦等火鍋配料,選擇豐富。

炸雞皮餃子

絕味小酥肉

自家製鳳城水餃
自家製鳳城水餃
2022-05-25 138 views
想喺屋企舒舒服服食酸菜魚,唔想落街同人迫,竟然俾我搵到屋企附近有間酸菜魚外賣,叫滿指定金額仲可免費送貨所有食物都pack得好整齊,分好晒盒,唔會倒瀉湯,車手技術幾好🤣叫咗個酸菜魚跟鱸魚,個魚肉幾晶凝通透,望望都好新鮮,份量都幾多,烚一陣就食得,好嫩滑又冇滑,啖啖魚肉,酸菜湯底夠酸唔算太辣,好飲👍🏻食咗啲魚就試下其他食物,當然唔少得手切牛,淥一淥一食,好有牛味又夠厚,好過食美國肥牛仲有我最期待嘅珊瑚蚌,都幾大盒,兩至三人食都夠,色澤亮麗,都係新鮮貨色,淥完唔韌,仲好爽口,同屋企人搶嚟食🤪🤪仲有自制韮菜餃,粒粒飽滿,加埋魚皮,成餐都好飽,但都唔可以唔食甜品,難得有紅糖糍粑,我最鍾意煙煙韌韌嘅食物,好香糯,成餐有個圓滿嘅句號

2022-05-25 122 views
行開土瓜灣見到有間係住宅building入面既餐廳,好奇走去睇下(順便𥄫下樓盤d門面🤣),野食都啱食,7:30前埋單仲有88折,咁就一於就試下,有驚喜。環景不錯,坐窗邊位可居高臨下望下條街,舒服。🤣原來碟碟既份量都好大,扺食🤤主菜嗌左 麻辣小龍蝦同烤魚兩個份量都係超多,食極都食唔完,小龍蝦新鮮夠味,烤魚既調味是我喜歡的。最重要是食極都唔完,無得頂。🤣前菜有泡椒鳳開胃前菜,入味,想打包番屋企食。仲有個香脆炸蝦炸得好鬆脆,蝦肉結實,又係好大碟🤣下次可以一大班人黎,原來仲可以whatsapp訂位,正。

環景不錯,坐窗邊位可居高臨下望下條街,舒服。
🤣

原來碟碟既份量都好大,扺食🤤

主菜嗌左 麻辣小龍蝦同烤魚

前菜有泡椒鳳
開胃前菜,入味,想打包番屋企食。

仲有個香脆炸蝦
炸得好鬆脆,蝦肉結實,又係好大碟🤣

下次可以一大班人黎,原來仲可以whatsapp訂位,正。
2022-05-25 86 views
食開唔好比佢停,再食酸菜魚!今次揀左品記鮮粉人家,佢地訂位好方便,就咁whatapps 佢地好快已經有人覆👍 今次小小地記錄一下,主要都係食酸辣嘢。首先叫咗一個老壇酸菜魚,再叫咗一個手切肥牛,都幾新鮮,酸菜魚唔算好辣,但好開胃!辣椒就可以打開我嘅味蕾,刺激一下。之後再叫咗手工餃,海鱸魚片,泡淑鳳爪同埋辣嘅黃金皮蛋。全部都好好食好啱我同屋企人嘅胃口😋 埋單先知原來依家7點半前離座有88折🤣實在起出望外,媽咪好開心😹話要再食。

今次小小地記錄一下,主要都係食酸辣嘢。
之後再叫咗手工餃,海鱸魚片,泡淑鳳爪同埋辣嘅黃金皮蛋。
全部都好好食好啱我同屋企人嘅胃口😋
埋單先知原來依家7點半前離座有88折🤣
實在起出望外,媽咪好開心😹話要再食。
2022-05-25 69 views
上網見到可以whatsapp訂座,7:30前埋單又有88折就同朋友來呢間中菜館食晚飯啦~黃金皮蛋,煙韌惹味又開胃,鹹香十足。絕味小酥肉,擺盤好靚,食落熱辣辣,味道好香酥。麻辣小龍蝦,好香好麻又好辣🌶️ 親手剝殼食味道特別好👍🏻 小龍蝦肉質彈牙鮮甜。海鱸魚片,好嫩滑,味道好鮮甜。自家製鳳城內餃,皮薄餡靚。老壇酸菜魚,好多魚肉片好足料,香料十足,湯底又酸又清甜。手切本地肥牛,雪花紋好靚,比例均勻,牛肉味濃。

黃金皮蛋,煙韌惹味又開胃,鹹香十足。

絕味小酥肉,擺盤好靚,食落熱辣辣,味道好香酥。

海鱸魚片,好嫩滑,味道好鮮甜。

自家製鳳城內餃,皮薄餡靚。

老壇酸菜魚,好多魚肉片好足料,香料十足,湯底又酸又清甜。

手切本地肥牛,雪花紋好靚,比例均勻,牛肉味濃。
📌 品記鮮粉人家📍土瓜灣 To Kwa Wan📎 @bun_kee_restaurant 最近完考試即刻想食一餐好🤣 看openrice見到有間餐廳可以WhatsApp訂座, 超級方便!! 最重要可以食到佢地招牌手切肥牛😍 -(👑爲推薦)豬骨煲手切本地肥牛 👑 麻辣小龍蝦白灼鵝腸黑牛柏葉蒜泥白肉-❥ ❥ 豬骨煲值得一提湯底非常足料!!!👍🏻 有大大舊豬骨, 粟米🌽, 蘿蔔粟米熬湯底非常清甜!! 唔係平時飲嘅咁多味精🤓❥ ❥ 麻辣小龍蝦呢個超級惹味🔥 每隻龍蝦肉都好入味, 每啖都有麻辣味!!肉質都鮮美有咬口不過如果唔識辣就小心🙈 真係好麻架!!!❥ ❥ 手切本地肥牛 呢碟真係超靚🤩可以見到每塊肉油脂均勻有光澤✨每塊紋理清晰分明❤️擺去湯底煮一煮食落去肉汁滿滿!!同埋食到係非常新鮮無雪藏味~❥ ❥ 白灼鵝腸黑牛柏葉平日真係少食鵝腸🤣呢個清洗得好好 唔會有臭味🙆🏻‍♀️加埋配料醬汁食落幾香~牛柏葉就爽口有彈性!!❥ ❥ 蒜泥白肉一片接一片都沾滿蒜蓉醬💕食落惹味有咬口不過唔係好食到肉嘅鮮甜🙈-▫️味道:4.3/5▪️賣相:4.3/5▫️環境:4/5▪️價錢:4/5▫️服務:5/5 ▪️Overall:🌕🌕🌕🌕

📌 品記鮮粉人家

白灼鵝腸黑牛柏葉
蒜泥白肉
❥ ❥ 豬骨煲
值得一提湯底非常足料!!!👍🏻
有大大舊豬骨, 粟米🌽, 蘿蔔
粟米熬湯底非常清甜!!
唔係平時飲嘅咁多味精🤓

❥ ❥ 麻辣小龍蝦
呢個超級惹味🔥
每隻龍蝦肉都好入味, 每啖都有麻辣味!!
肉質都鮮美有咬口
不過如果唔識辣就小心🙈 真係好麻架!!!

❥ ❥ 手切本地肥牛
呢碟真係超靚🤩
可以見到每塊肉油脂均勻有光澤✨
每塊紋理清晰分明❤️
擺去湯底煮一煮食落去肉汁滿滿!!
同埋食到係非常新鮮無雪藏味~

❥ ❥ 白灼鵝腸黑牛柏葉
平日真係少食鵝腸🤣
呢個清洗得好好 唔會有臭味🙆🏻‍♀️
加埋配料醬汁食落幾香~
牛柏葉就爽口有彈性!!

❥ ❥ 蒜泥白肉

▪️價錢:4/5
▫️服務:5/5
▪️Overall:🌕🌕🌕🌕

🔍#CY土瓜灣 #CY肥牛 #CY火鍋 #CY川菜
🔗 #土瓜灣美食 #品記鮮粉人家 #品記 #tokwawanfood #tokwawan
2022-05-25 54 views
—因為搬左去土瓜灣返學,所以成日都係土瓜灣出沒,所以就開始發掘土瓜灣既美食啦,今次同同學食左品記鮮粉人家私房菜館。𝐎𝐫𝐝𝐞𝐫:⧐香脆炸蝦卷⧐絕味雞腳⧐鹵水炸大腸⧐涼拌海蜇頭⧐烤魚⧐黄金皮蛋⧐麻辣小龍蝦其中炸嘢好惹味,食完真係上哂隱,主打推薦香脆炸蝦卷、鹵水炸大腸同烤魚。烤魚大大碟幾抵食。個個食完都飽住走😋。—📝評分味道 ⁴/ ⁵環境 ⁴/ ⁵服務 ⁴ / ⁵衛生 ⁴/ ⁵抵食 ⁴ / ⁵—品記鮮粉人家私房菜館📍港鐵土瓜灣站D2出口

𝐎𝐫𝐝𝐞𝐫:

2022-05-24
Type of Meal
Dinner
2022-05-18 83 views
早兩日同朋友叫外賣去朋友屋企食😊經朋友介紹叫左位於土瓜灣嘅「品記鮮粉人家私房菜館」,由於我哋都係邊爐控😂所以完全唔使商量下就揀咗打邊爐,因為大家都懶嘅關係,就係餐廳買齊料就開波啦😝我哋買左以下嘅火鍋料☺️胡椒豬肚煲手切肥牛韭菜餃珊瑚蚌椒鹽豆腐紅糖糍粑生魚片啲材料都幾新鮮😋小編就最鍾意佢地嘅珊瑚蚌🤤鮮味十足,又有口感😊店員同我哋講,下次如果黎堂食可以Whatsapp 佢地訂座,7:30前埋單仲有88折呀!👍

我哋買左以下嘅火鍋料☺️

紅糖糍粑
生魚片

Delivery
2022-05-17 82 views
朋友新搬屋,賀下搞返個house warming~一大班人,通常不外乎一係叫pizza,一係就打邊爐啦~因為朋友新居好近,所以揀左呢間, 品記鮮粉人家土瓜灣區、紅磡區、黃埔區及何文田區,只要滿$300就免運費,超easy!成個過程都好方便,Whatsapp 落單約時間就得~好準時送到~叫左外賣酸菜魚~佢係原煲上,直接放上電磁爐就得,勁方便~!湯底唔算好辣,個個都啱食~魚肉新鮮嫩滑,配菜,例如酸菜、芽菜都好足料仲追加左海鱸魚片,韮菜餃,同珊瑚蚌,樣樣都新鮮好食!小食都唔差, 其中比較特別甜品:紅糖糍粑~軟糯Q彈食完超飽超滿足~!成班朋友都話值得encore原來呢排堂食既話, 7:30前埋單88折可whatsapp (66778816)訂座順手仲可以回收埋個外賣盤($10一個)
朋友新搬屋,賀下搞返個house warming~
一大班人,通常不外乎一係叫pizza,一係就打邊爐啦~
因為朋友新居好近,
所以揀左呢間, 品記鮮粉人家

成個過程都好方便,
Whatsapp 落單約時間就得~
好準時送到~

叫左外賣酸菜魚~
佢係原煲上,直接放上電磁爐就得,勁方便~!
湯底唔算好辣,個個都啱食~
魚肉新鮮嫩滑,配菜,例如酸菜、芽菜都好足料

仲追加左海鱸魚片,韮菜餃,同珊瑚蚌,
樣樣都新鮮好食!

小食都唔差, 其中比較特別甜品:紅糖糍粑~
軟糯Q彈
食完超飽超滿足~!

成班朋友都話值得encore
原來呢排堂食既話, 7:30前埋單88折
可whatsapp (66778816)訂座
順手仲可以回收埋個外賣盤($10一個)
2022-05-17 3400 views
#川菜eatcovery #土瓜灣eatcovery💡 好味的川菜🌶屯馬開通真的很興奮 ,自從開通左真係好方便,多左黎發掘好野,地方舒適又寬敞,適合朋友聚會,又可以whatsapp訂座,陪曬方便。🍽老壇酸菜魚酸菜魚份量十足,配料方面有醃製左既酸菜、芽菜等等,十分豐富,而且好入味。魚肉香滑幼嫩,無腥味,而且相當入味,酸酸辣辣,好開胃。🍽手切本地肥牛牛肉油脂分布均勻,每一片都好大塊,色澤紅潤,紋理都好靚,食落味道濃郁,肉質鮮嫩,燙幾下就食得,正🍽炸雞皮餃子餃子就食得多,但炸就第一次食,仲要係雞皮,都幾特別,一碟有8條,炸得幾香脆,食落每一啖都索索聲,都幾香。🍽白灼鵝腸黑牛柏葉平時好少食鵝腸,好怕會有浸腥臭味,但食完呢個係無,仲要好香,牛柏葉超爽口,鵝腸口感夠曬煙韌,愈食愈想食。🍽黃金皮蛋其實味道上同平時食開差不多,不過就唔係黑色,哈哈。呢個用左好多配料,層次感好豐富,撈埋辣椒一齊食更加正。ps/而家只要係7:30前埋單88折,真係好抵。而且仲有好正醬汁可以試到。
#川菜eatcovery #土瓜灣eatcovery

🍽黃金皮蛋

• 酸菜魚
  • 手切牛
  • 炸雞皮餃子
品記鮮粉人家👻搵野食最緊要方便依間係土瓜灣都幾近仲要好方便咁可以whatsapp訂位當然要黎試下啦😄.🔅️老壇酸菜魚魚既份量夠哂多好滑又夠濃調味好豐富又多料🔅白灼粉腸靚既粉腸就咁灼下都好好味🔅自家製韮菜餃一碟份量都唔少足料多韮菜🔅海鱸魚片切得好薄晶瑩剔透咁好吸引🔅手切本地肥牛好正既手切肥牛切出黎又夠牛味又滿足🔅絕味雞腳用蒜同辣椒就調得夠哂味雞腳夠濃味食完一隻又一隻.整體黎講:豐富滿足 好味多款😚.🎈品記鮮粉人家土瓜灣浙江街18號利·港灣18 1樓
品記鮮粉人家👻

整體黎講:
豐富滿足 好味多款😚
🎈品記鮮粉人家
土瓜灣浙江街18號利·港灣18 1樓
近排朋友搬咗去土瓜灣推介呢間私房菜夜晚堂食開咗之後約埋朋友一齊去試吓麻辣小龍蝦🦞麻辣既香味,未睇到都已經聞到,隻隻小龍蝦都好入味,愈食就愈辣,愈辣就愈食,真係停唔到口啊!重慶雞煲雞煲入面每一件雞充滿着麻油嘅香辣,開頭都唔覺辣,之後啲辣係愈煮愈出,雞肉爽滑入味!絕味雞腳份量十足既雞腳啊,啖啖蒜蓉香味,酸酸甜甜,好滋味啊!黃金皮蛋剁椒皮蛋,一分為二嘅皮蛋,兩面佈滿剁椒,凍冰冰都幾開胃小酥肉即叫即炸,香口得黎仲帶點熱氣,依個時候梗係要叫埋啤酒啦,飲杯!香脆炸墨魚春卷竟然叫咗啤酒,又點少得香脆炸墨魚春卷,外皮炸得非常香脆,配埋甜酸醬,好好味啊!7:30前買單仲有88折添朋友用WhatsApp訂位真係好方便呀
近排朋友搬咗去土瓜灣推介呢間私房菜
夜晚堂食開咗之後約埋朋友一齊去試吓

麻辣小龍蝦🦞

絕味雞腳
份量十足既雞腳啊,啖啖蒜蓉香味,酸酸甜甜,好滋味啊!

黃金皮蛋
剁椒皮蛋,一分為二嘅皮蛋,兩面佈滿剁椒,凍冰冰都幾開胃

小酥肉

香脆炸墨魚春卷