Restaurant: Butao Ramen (V Point)
Info:

講起日本過江龍人氣拉麵一定諗起豚王🎏,雖然今時今日開咗好多唔同日本嘅拉麵店。不過,對於正宗嘅日本拉麵,個人都仍然係非常鍾情於豚王。 豚王最大嘅特色係每個月都會推出唔同嘅限定王,8月份係德島王拉麵🍜,湯底係濃厚嘅醬油味,鹹中帶甜、味道濃郁嘅豚骨湯🐷。五花肉切成條狀,肉質鮮嫩,肉汁豐富,充滿醬油香。拉麵加入新鮮嘅日本生雞蛋🍳,蛋黃呈橙黃色,望落已經好吸引,蛋液令醬油湯底變得濃稠鮮美,蛋香溢出。麵條吸滿充滿蛋液嘅濃湯,令拉麵整體口感更提升層次。 另外朋友叫咗個黑王,成個湯底都係黑色,帶住一種神秘感,拉麵面頭有個肉末搓成嘅球體,食落好香口。黑王湯底非常濃郁,食完成個咀都黑晒😅 加上大量木耳絲同埋筍乾,食落爽口,更添成碗拉麵嘅層次。 餐廳好似日本咁,客人可以按照個人喜好選擇麵、湯底濃度、唐辛醬、配菜,如果無特別喜好,亦可以加配菜小食,點咗個溏心蛋同豚王餃子王。 溏心蛋有香甜醬油味,蛋黃非常流心,極之吸引🤤。 餃子王皮薄香脆🥟,咬開有爆滿嘅肉汁。

溏心蛋有香甜醬油味,蛋黃非常流心,極之吸引🤤。

餃子王皮薄香脆🥟,咬開有爆滿嘅肉汁。
2023-08-25
Dinner
打颱風日 歸家前想吃碗拉麵要求不高 坐得舒服喜歡港式風格的拉麵店可因個人口味 自定拉麵口味 更合符胃口限定拉麵口味會有少少新鮮感黑王墨魚汁混合黑蒜油 不算太濃厚的黑蒜味反而偏清爽 喜歡上面的黑色炒肉粒有像擔擔麵上的肉醬 多份肉香喜歡這種風味 不是單一的黑蒜油味 多份新鮮感溏心蛋不錯 清爽木耳德島王 8月的限定拉麵 湯底依舊豚骨湯頭加上醬油 味道偏傳統帶有油脂香的五花肉 先用醬油滷過配上生雞蛋 偏特別口味混合後有令肉片變滑口感另加豚王餃子 正常發揮的日式餃子白菜豬肉餡料 煎到底部乾脆 熱乎乎內餡

打颱風日 歸家前想吃碗拉麵

混合後有令肉片變滑口感

另加豚王餃子 正常發揮的日式餃子
白菜豬肉餡料 煎到底部乾脆 熱乎乎內餡

2023-09-03 36 views
位在銅鑼灣的豚王已經打入了香港好幾年,依然保持一定人氣,跟他濃厚的豚骨湯分不開關係,也以豚骨為基底,逐漸發展出到現在6,7個口味,甚至期間限定的特別口味😳豚王 $92傳統濃厚的豚骨湯,非常香純,無論是濃厚度、醬油香油的多少、麵的種類跟硬度都可以挑選自己合適的口味,製作成一碗專屬你個人口味的拉麵。配料我就喜歡帶有油脂脂的腩肉,而且有足足4大片!🤤辛海老王 $102同樣是以豚骨湯為基礎,配上秘製激辛海老油和櫻花蝦碎,硬把豚骨湯頭壓下去,以形成強烈的辣蝦湯風味,1辛的程度我認為就很足夠了。單是以辣湯底來說加上赤王和裏赤王,豚王一共做了3款不同的辣口味,誠意十足🙏🏻溏心蛋 $19一定要加!無論是溏心蛋的質感還是它的味道都是好吃的那檔,味道甜鹹入味,半流心帶漿的蛋黃真的令人印象深刻☺️靜岡緜綠茶可樂 $25

豚王 $92

辛海老王 $102

溏心蛋 $19

靜岡緜綠茶可樂 $25
2023-08-28 27 views
今日放假同朋友去左豚王拉麵店食拉麵 ,本店都係主要用純正豚骨湯底!我地揭開個菜單 ,有六款俾你揀 有翠王啦 ,翠王係用純白天然芝士混合橄欖油 ,再配上新鮮既疏菜 ,之後就海塩王 ,將豚骨湯底配上特製海塩醬汁,煮出濃味既塩拉麵 ,辛海姥拉麵以濃厚豐盛的豚骨湯作為基礎 ,加上秘製辛海老油同辛辣櫻花蝦碎, 刺激味蕾觸感 ! 之後就講黑王拉麵, 黑王秘製獨特的香味油, 來自豚王的另一秘傳日本醬 ,再配上新鮮蔬菜, 芬芳馥郁 咁就係豚王獨創既黑王啦!!而赤王就以麻油研製而成的鮮味香辣油 再香辣油混合味噌 而味增的層次感便會隨著熱湯發揮出來最後就講豚王 ,本店搜羅頂級食材, 以日本古代傳統造湯方法 ,日日煮十多小時 ,煮出鮮味與香味的豚骨湯底,並成為一碗正宗豚王拉麵啦! 我叫左今日限定既德島王, 呢碗拉麵帶俾我一陣日本古早風味既感覺!採用本店自家製的醬油加入長時間煮既豚骨湯 ,飲一啖真係回味無窮 鹹中帶入鮮甜, 令到自己增加食欲 ,麵質爽滑軟淋 ,咬下去感覺好舒服 ,搞到我成碗豚骨湯都飲哂!而我朋友叫左辛海姥拉麵 ,辣度適中 帶有濃郁的鮮蝦味令到成碗麵都感覺好濃郁!香味十足👍

2023-08-27 24 views
豚王係初代日本拉麵過江龍,岩岩開既時侯人龍不絕要排好耐隊! 今日係銅鑼灣六點倒見未洗排隊,回憶下當年味道,發覺質素無變,依然係好好食!!豚王湯底質感厚身味道濃旭,啖湯入口好似飲左成擔豬骨精華咁,濃而不咸👍🏻豚肉肥又香味道鮮嫩。赤王赤王係香濃豚骨之上再加入香辣味道,佢既辣味又香又刺激,係令我食得過癮個種辣🔥大量香辣肉碎加埋香蔥,成個湯好正😋叉燒大塊又嫩👍🏻溏心蛋整得恰到好處,蛋汁香濃溏心效果好好👍🏻好食到要追加😋豚王餃子王外脆內餡juicy,平實而美味🥟

赤王

溏心蛋整得恰到好處,蛋汁香濃溏心效果好好👍🏻好食到要追加😋

豚王餃子王
外脆內餡juicy,平實而美味🥟
銅鑼灣登龍街出名多拉麵店!🍜 最近同男朋友去咗登龍街嘅豚王去試吓😛 好彩下午茶時段唔係好多人 唔使排隊😆 個人好鍾意豚王拉麵嘅質地❤️♡豚王 HKD92 溏心日本蛋+HKD19 一隻豚骨湯底非常濃厚 每日新鮮熬製十幾小時果然係唔同啲🤤 拉麵好高自由度 可以自行挑選湯嘅濃度 麵嘅軟硬度 亦可以揀腩肉或者肩肉等等 加埋溏心日本蛋埋拉麵食一流~~ 超好食❣️♡期間限定拉麵 HKD110 (七月黑松露王)豚王每個月都有唔同嘅期間限定拉麵 !我七月尾去嘅時候係黑松露王🖤 濃厚嘅豚骨湯入面加入咗佢哋自家調配嘅松露醬油 同埋意大利黑松露醬 好香黑松露味 質感幼滑細緻 啖啖珍貴嘅味道😋 *而家八月期間限定拉麵係德島王*♡豚王餃子王 HKD42餃子皮薄餡靚 而且仲好juicy✨即叫即整煎得啱啱好🥰💕 總共有五隻😛♡富士山柚子汽水 HKD30柚子汽水真係好香柚子味!而且賣相仲好靚😝🗻

♡豚王 HKD92 溏心日本蛋+HKD19 一隻

豚王

♡期間限定拉麵 HKD110 (七月黑松露王)
豚王每個月都有唔同嘅期間限定拉麵 !

♡豚王餃子王 HKD42

♡富士山柚子汽水 HKD30
柚子汽水真係好香柚子味!而且賣相仲好靚😝🗻
富士山柚子汽水

富士山柚子汽水
  • 溏心蛋
好一段日子無嚟呢間位於登龍街嘅拉麵店🍜,見有人分享佢哋近排推出嘅期間限定拉麵,心思思就嚟幫襯一吓!☺️☺️☺️ 🍜黑松露王 ($108)只限7月份推出嘅限定拉麵🍜!同樣係豚骨湯底🥣,但今次拉麵師傅就特別喺湯中加入佢哋自家製嘅松露醬油同意大利黑松露醬🧆,不單令湯底味道更濃郁,而且仲多咗一份菌香氣味添😋。不過提提大家,呢款限定王每日數量有限,食晒就無架喇!😅😅😅 🥟豚王餃子王 ($42)餃子外皮煎得夠香脆,蔬菜加上豚肉嘅饀料咬落多肉汁,建議食之前沾埋柚子檸檬醬油,豉醬中加咗柚子醋,酸酸地又鹹鹹地,令餃子味道層次更豐富。☺️☺️☺️

🍜黑松露王 ($108)

🥟豚王餃子王 ($42)
2023-07-16 62 views
好耐冇食日式拉麵,呢日去銅鑼灣行街偶遇豚王,見餐廳環境好舒服,一於入去食碗拉麵。餐牌有多款拉麵,包括豚王(原味)、黑王(墨魚汁)、赤王(辣味)、青王(芝士橄欖油味)、海塩王(塩味)、辛海老王(海老味),仲有期間限定- 黑松露王。價錢大約$92- $110,可另加配小食、替玉同飲品。點菜時亦可以根據自己口味,選擇拉麵嘅硬度及配菜等。豚王 - 原味($92) - 湯底係豚骨湯底,據聞係每日新鮮熬製而成,唔怪之得味道咁濃郁。有兩片肥瘦適中嘅叉燒,我仲額外加咗紫菜($12)。麵質入口彈牙,掛上豚骨湯底,我俾好高分呀。黑王- 墨魚汁($98) - 名符其實烏卒卒咁嘅顏色,入口充滿黑醬油同蒜香味,配搭叉燒同蔬菜,口感層次非常豐富,麵質一樣彈牙好味。小食點咗肉餃子($42),一客有五隻。餃子煎得香脆,熱辣辣,真心好味。飲品選擇亦相當多,點咗豚王金之麥茶($20),入口充滿麥味,甘香解渴,食完拉麵飲啱啱好。餐廳裝修好有日本風,座位好好坐,店員殷勤有禮,仲會主動介紹食品,值得一讚

係香港嘅拉麵世界裡,有一家連鎖店堅守風味,歷經風雨,卻依然風味如初,嗰間就係豚王。🌼 海鹽王佢用上雞油同橄欖油炮製嘅湯底,濃郁而不膩口。配上特製嘅海鹽醬汁,每一碗拉麵都似乎蘊藏著沖繩清新嘅鄉郊風情。每一口吃落去,都感覺係在品嚐和風清淡嘅香味。🌼 黑王特點係用墨魚汁同特製香油調製嘅湯底,烏黑嘅顏色下藏著濃郁嘅香味。配合豚王獨有嘅拉麵,每一口都非常合適,味道深長而又獨特。🌼 豚王餃子王豚王嘅美食,唔止拉麵,餃子都非常出色。一份有五隻餃子,外皮香脆,內裡汁水豐富。食完拉麵,配上豚王餃子,味道完美。🌼 金之麥茶清爽嘅口感能解膩,為一頓拉麵美食之旅畫上完美嘅句號ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ豚王📍 銅鑼灣登龍街18號V Point地下4號舖◇◇◇◇◇◇◇◇◇

🌼 海鹽王

🌼 黑王

🌼 豚王餃子王

🌼 金之麥茶
清爽嘅口感能解膩,為一頓拉麵美食之旅畫上完美嘅句號

ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ

📍 銅鑼灣登龍街18號V Point地下4號舖

◇◇◇◇◇◇◇◇◇
辛海老王🦐$102拉麵濃郁豚骨湯底馳名🍜除了豚王、赤王、黑王及翠王四款口味拉麵😆每日亦有不同的限定王供應😙呢個湯底小辣😄但係都非常之惹味😎有幾重嘅蝦味😍有櫻花蝦同埋啲肉碎😗同個面都好夾😀豬骨濃湯非常之濃郁有豬嘅香味😌麵可以揀超幼面同埋幼面雖然食唔出有咩分別但係都係非常之爽口😎配菜可以揀蔥或者椰菜啱晒我呢啲唔食蔥嘅人啦限定黑松露王$110個湯底都係重豬骨嘅香味😛但係加咗黑松露所以有雙重嘅口感同層次🤩而肉方面有得揀腩肉同埋肩肉😛腩肉就係肥膏比較多啲油脂分泌高啲😀兩款肉都各有特色豚王餃子王🥟$42餃子係日式餃子😄煎到外脆內軟又爆汁🤪最正係佢個柚子檸檬豉油好清新溏心蛋🥚+$19/隻日本風味加埋落拉麵度就啱啱好

辛海老王🦐$102

限定黑松露王$110

豚王餃子王🥟$42

溏心蛋🥚+$19/隻
日本風味加埋落拉麵度就啱啱好
2023-07-06 38 views
前排同朋友去咗豚王食拉麵真係好正🤩 豚王係一間好有人氣嘅拉麵🍜店餐廳裝修好有日本🇯🇵風格令人感覺好似去咗日本咁😍 佢哋嘅招牌豚王真係必試湯底好濃郁 有豬骨嘅香味 麵條Q彈有嚼勁 令人欲罷不能 🍜🤤 我仲試咗佢哋嘅黑王🖤用咗墨魚汁🦑同黑蒜油味道好香又特別黑王嘅湯底唔同於豚王麵 但都好正🖤 豚王餃子王都好好味 餡料多汁鮮美皮薄餡多 一口一個令人停唔到口🥟😋 靜岡縣綠茶可樂同柚子汽水都係日本先有嘅產品 係香港都可以飲到啦🤣豚王餐廳環境同服務都好好食物味道又好 令人好滿足👍鍾意食拉麵嘅朋友一定唔可以錯過😍#豚王 #拉麵 #豬骨湯底 #黑王 #墨魚汁 #黑蒜油 #餃子 #靜岡縣綠茶可樂 #柚子汽水 #日本風 #熱門飲食 #美食推薦 #人氣餐廳 #日本拉麵 #日本餐廳

前排同朋友去咗豚王食拉麵

豚王餐廳環境同服務都好好
食物味道又好 令人好滿足👍
鍾意食拉麵嘅朋友一定唔可以錯過😍

2023-07-06 33 views
今晚想吃拉麵,來到豚王吃了一碗拉麵和小吃。⭐️黑王這碗麵黑乎乎的,湯頭有獨特的味道,為整道菜提供了層次感,使得每一口都帶著濃郁的滋味。另外加了蒜蓉,蒜蓉的順滑質地和獨特的香氣與其他配料融合。叉燒肉腩肉是半肥瘦,呈薄切,肉質嫩滑多汁。另外還有野菜,增添了一份清新感。點了一片紫菜。溏心蛋黃散發出誘人的金黃色澤,咬下去時,蛋黃流動而濃郁。我還點了餃子,配搭日本柚子檸檬醬油帶來了一絲清新的酸爽味道。餃子外脆內軟,很美味。

今晚想吃拉麵,來到豚王吃了一碗拉麵和小吃。
⭐️黑王

點了一片紫菜。

溏心蛋黃散發出誘人的金黃色澤,咬下去時,蛋黃流動而濃郁。

2K
2023-06-28 47 views
一間有質數嘅拉麵店,唔需要太多選擇最重要係湯底同麵質有高水準✨豚王湯頭好濃郁,充滿豬骨高湯嘅味道原來湯底係每日新鮮熬製唔怪得味道咁香濃拉麵 有細麵 同太麵 兩種選擇口感爽彈叉燒(肩肉)軟腍大大片仲有爽口嘅木耳同拉麵係完美嘅配搭✨辛海老王橙紅色嘅湯底,係期間限定嘅口味辣度有唔同級數,味道仲好香呢碗就揀咗腩肉,入口即化上面圓球狀嘅係充滿香辣嘅肉碎輕輕搞拌融入湯底同拉麵之中,令口感更豐富✨豚王餃子王即叫即煎裡面包裝飽滿嘅餡料肉汁豐富好juicy✨紫菜原來係一整片分開上新鮮香脆,放入湯底浸一浸更好食
一間有質數嘅拉麵店,唔需要太多選擇
最重要係湯底同麵質有高水準

✨豚王
湯頭好濃郁,充滿豬骨高湯嘅味道
原來湯底係每日新鮮熬製
唔怪得味道咁香濃

拉麵 有細麵 同太麵 兩種選擇
口感爽彈
叉燒(肩肉)軟腍大大片

仲有爽口嘅木耳
同拉麵係完美嘅配搭

✨辛海老王
橙紅色嘅湯底,係期間限定嘅口味
辣度有唔同級數,味道仲好香
呢碗就揀咗腩肉,入口即化
上面圓球狀嘅係充滿香辣嘅肉碎
輕輕搞拌融入湯底同拉麵之中,
令口感更豐富

✨豚王餃子王
即叫即煎
裡面包裝飽滿嘅餡料
肉汁豐富好juicy

✨紫菜
原來係一整片分開上
新鮮香脆,放入湯底浸一浸更好食
2023-06-28
Lunch
  • 豚王
  • 限定王
2023-06-26 36 views
🥢 記得有一排經常食豚王拉麵,因為佢地個濃湯真係冇得輸,難得今晚拉麵癮起,梗係要去幫襯下豚王嘅每月限定湯底啦!想讚讚銅鑼灣舖面採光度足夠,好有日本風格,而且店員服務都好好👍🏻 ⏳ 上菜速度: 🐄🐄🐄🐄🐄 ✨ 每月限定:辛海老王 $102個湯好濃烈香辛刺激,麵條掛湯,推薦腩肉叉燒揾食指數: 🐄🐄🐄🐄 ✨ 黑王 $98墨魚汁超濃但唔會黏黏笠笠,加埋推介辣醬更好味揾食指數: 🐄🐄🐄🐄🐄 ✨ 豚王餃子王 $42欣賞餃子皮夠薄,煎得幾香脆,餡料份量都唔少揾食指數: 🐄🐄🐄🐄 ✨ 秘制燒叉燒 $38叉燒燒到好香好入味肉質夠腍,底下醬汁係精華揾食指數: 🐄🐄🐄🐄🐄

⏳ 上菜速度: 🐄🐄🐄🐄🐄

✨ 每月限定:辛海老王 $102
個湯好濃烈香辛刺激,麵條掛湯,推薦腩肉叉燒
揾食指數: 🐄🐄🐄🐄

✨ 黑王 $98
墨魚汁超濃但唔會黏黏笠笠,加埋推介辣醬更好味
揾食指數: 🐄🐄🐄🐄🐄

✨ 豚王餃子王 $42
欣賞餃子皮夠薄,煎得幾香脆,餡料份量都唔少
揾食指數: 🐄🐄🐄🐄

✨ 秘制燒叉燒 $38
叉燒燒到好香好入味肉質夠腍,底下醬汁係精華
揾食指數: 🐄🐄🐄🐄🐄
  • 黑王
2023-06-25 31 views
平時食開豚王、黑王、赤王、翠王四款基本味道(即係豬骨湯、墨汁豬骨湯、辣味豬骨、羅勒豬骨),今次食本月限定王「辛海老王」加一份餃子。辛海老王係赤王嘅分支,豚骨湯底加上辣肉碎同埋辣調味油之外,加入咗乾蝦粉同埋蝦油。辣嘅層次鮮明好多。叉燒有兩款腩肉或肩肉,麵可以揀傳統細麵或者太麵。我揀咗腩肉加太麵,腩肉濃油唔會俾辣味同蝦味蓋過,太麵又唔會過份掛湯太肥膩。今期限定王係比赤王好食。另外必點嘅係餃子,真係皮薄爆汁,每次嚟到一定要叫。

另外必點嘅係餃子,真係皮薄爆汁,每次嚟到一定要叫。
2023-06-23
Lunch