2020-10-25 2700 views
朋友話好好食,好難book,一見到下午茶有外賣就嘩嘩聲話好抵。625蚊finger sandwich 可以俾火腿,青瓜鵝肝醬個鵝肝醬稀到1:49甘,三文魚係腥既,唯有truffle果個有5*酒店水準。蛋糕亦不見得十分之出色。大家都嘩嘩聲既Mille feuile個puff pastry太厚,喜歡傳統法式做法。個茶包係我最吾like既TWG,新加坡brand扮英國貨。packaging 好靚,蛋糕好IG’able,幸好係外賣,如果係堂食無景仲要加一會覺得好吾值。打卡食物一次就夠
2020-10-24 1944 views
今日去咗要預早成個月預訂的熱門Afternoon tea餐廳Butterfly ,可能疫情關係,安排座位比平時寬廣,加上高貴的裝修,感覺都特別舒適。一嚟熱心的侍應介紹今日餐單,便送上一盤熱點和野茹雞肉酥,熱點不是重點,不過可以當你吃脷就可以平衡一下。甜野唔輸得,sponge cafe, Millie, raspberry tart, cheese cake, 恰到好處。不過朱古力區就有少少比下去,最緊要無咗黑森林蛋糕,有少少可惜,好彩有scones 補救,再加上無限添加,不錯的下午茶🥰
2020-10-24
Type of Meal
Tea
  • TAHITIAN VANILLA MILLE FEUILLE
之前喺網上睇到介紹5家拿破崙蛋糕嘅推介,見到主持人介紹其中一間位於Rosewood瑰麗酒店之內,由美國半島酒店餅房總廚Holger Deh主理嘅蛋糕,雖然係有點貴,但件件勝在造型精美,令人驚艷🥰。介紹完梗係搵日去睇睇有幾多正,cake shop大堂嘅透明玻璃櫃展示著各式各樣精緻嘅蛋糕,素雅高貴,精緻得令人捨不得吃掉,而且會不定時轉換甜點款式,為食客帶嚟新鮮感☺️而我就當然梗係買咗個拿破崙蛋糕同埋另一款咖啡馬斯卡邦尼芝士蛋糕返屋企品嚐。唔好以為拿破崙蛋糕唔即時食就會影響佢嘅味道同質感,因為職員好細心咁用乾冰雪住,亦會建議喺指定時間內返到住所以保存其新鮮度及品質,職員亦會喺蓋上紙盒前給客人確認一次所買蛋糕無誤,同時間為咗防止客人攞返屋企嘅途中蛋糕會移動,所以蛋糕放喺盒裏面係咪有膠紙固定住蛋糕托底㗎,賣埋services,真係一分錢一分貨丫👍🏽雖然蛋糕種類約有10款,但係每一款都非常精緻、吸睛,喜歡品嚐糕點嘅朋友不妨可以豁出去一次,享受一下😚

Coffee  &  Mascarone
Coffee  &  Mascarone
2020-10-07 3001 views
又到了家人生日, 由於壽星對甜品都是有要求的人,所以為免出錯,我一直都以人氣餅店訂購生日蛋糕今次就試試ROSEWOOD酒店內BUTTERFLY PATISSERIE餅店既人氣產品 "拿破崙蛋糕"事前我在取餅前一天 (18:00 前) 在網上訂購. 聽說這家餅店既拿破崙很好吃,所以我就訂購一試.其實價錢並不平宜,不過如果真係好食,是值得.因為我們家一直都試很多不同店的拿破崙,之前老店AMIGO既拿破崙. 半島. 港島香格里拉, AGNES B....ETC, 真係食左好多間.........但未搵到一間係值得回購不過今日試完呢個餅後改寫了,我絕對100%會回購這個蛋糕.原因係,一般拿破崙經過長時間冷凍再切已經沒有脆既感覺但呢個問題沒有發生係BUTTERFLY餅店身上,我事隔差不多6-8小時後,蛋糕依舊脆口甜度適中,平時一定會有剩既情況沒有發生在呢個蛋糕身上.全家人都好熱情咁食晒佢,冇留隔夜

其實價錢並不平宜,不過如果真係好食,是值得.

但未搵到一間係值得回購

不過今日試完呢個餅後改寫了,
我絕對100%會回購這個蛋糕.
原因係,一般拿破崙經過長時間冷凍再切已經沒有脆既感覺

甜度適中,平時一定會有剩既情況沒有發生在呢個蛋糕身上.
全家人都好熱情咁食晒佢,冇留隔夜

2020-10-03 1833 views
中秋節個個食月餅應節我就選擇叫一個hightea應節🥰🥰4日前喺Online shop已經買咗10月1號中秋節下午1:00就去到瑰麗酒店攞貨一共有三個盒分別裝住八件三文治,六件西餅,同埋四個scone, clotted cream同兩個果醬果醬分別係士多啤梨味,同埋橙味士多啤梨味我覺得冇特別反而橙味有少少橙皮,after taste 有啲回甘Scone 不過不失,不過我覺得少咗啲蛋香clotted cream由於天氣比較熱嘅關係,有少少融咗招牌拿破崙味道真係超級好味出邊嘅酥皮同埋cream嘅比例啱啱好而且唔會太甜唔會好漏有款黑森林嘅蛋糕,呢個我就覺得好普通反而朱古力Brownie就好食因為佢嘅Brownie係好結實而且好香濃嘅可可味,唔會好甜跟住就係呢舊我都唔知係咩嘅西餅但係佢下面嗰層嘅蛋糕好濕,好似水泡一樣所以我覺得好難食咬到好似會出水最後就係呢一個檸檬撻我覺得呢個檸檬撻好食嘅位置係佢酸酸尾尾當你食完其他甜品後,有返一個酸味嘅嘢可以中和返之前嘅甜味呢個撻係非常之香牛油味而且撻同埋cream之間係仲有一層類似拿破崙嘅酥皮所以感覺好特別層次好豐富跟住就到鹹點嘅三文治三文治一共有四款由最上
中秋節個個食月餅應節
我就選擇叫一個hightea應節🥰🥰
4日前喺Online shop已經買咗
10月1號中秋節下午1:00就去到瑰麗酒店攞貨
一共有三個盒
果醬分別係士多啤梨味,同埋橙味
士多啤梨味我覺得冇特別
反而橙味有少少橙皮,after taste 有啲回甘
Scone 不過不失,不過我覺得少咗啲蛋香
clotted cream由於天氣比較熱嘅關係,有少少融咗

招牌拿破崙味道真係超級好味
出邊嘅酥皮同埋cream嘅比例啱啱好
而且唔會太甜
唔會好漏
有款黑森林嘅蛋糕,呢個我就覺得好普通
反而朱古力Brownie就好食
因為佢嘅Brownie係好結實
而且好香濃嘅可可味,唔會好甜
跟住就係呢舊我都唔知係咩嘅西餅
但係佢下面嗰層嘅蛋糕好濕,好似水泡一樣
所以我覺得好難食
咬到好似會出水
最後就係呢一個檸檬撻
我覺得呢個檸檬撻好食嘅位置係佢酸酸尾尾
當你食完其他甜品後,有返一個酸味嘅嘢可以中和返之前嘅甜味
呢個撻係非常之香牛油味
由最上講落嚟
第一個係火腿芝士三文治
我覺得係冇乜特別comment
第二係煙三文魚三文治
最上面有原塊三文魚,而中間就有一層三文魚碎
第三係一個青瓜捲着嘅合桃三文治

我覺得呢個三文治係最特別嘅首先係佢嘅外型

佢出邊有用一啲好薄嘅青瓜絲捲着
而入面有一啲用蜜糖炒過嘅甜合桃
所以你咬落去嘅時候出邊係好爽脆,而入面係好香脆
入面仲有一條芝士
但佢又唔會冚左蛋嘅味道
我覺得呢個Tea鹹點係好食過甜點
如果下次我會淨係食佢既招牌拿破崙!仲要一定係堂食
2020-09-06 3372 views
同事說這間餅店的拿破崙蛋糕好食,所以訂了一個大家分享,佢話要先打電話訂購這個尺寸蛋糕,再先過數俾錢,準時去攞餅!蛋糕盒黑白色+黑絲帶,很有格調,紙盒是磁貼的,很容易打開,跟嘅配件有信封✉️包好,幼蠟燭🕯️都是金色華麗的!蛋糕放了幾個小時切時依然好脆,三層脆片夾兩層雲呢拿忌廉,脆片真係好高分,因我自己對拿破崙蛋糕是一般的(至少我自己揀蛋糕西餅時,一定唔會揀呢款)脆片雖然厚,做到鬆脆唔硬,雖然裹上糖漿,唔會過甜,忌廉軟滑,可平衡乾身嘅脆片,唯一是食唔到雲呢拿嘅香味!整體是很滿意的同事話呢個蛋糕$500多!有咁嘅水準絕對值得

同事話呢個蛋糕$500多!有咁嘅水準絕對值得
2020-08-24
TakeAway
$88 (Tea)
2020-09-03 2146 views
今日買左3件甜品,1. vanilla mille feuille拿破崙 (mille feuille係我致愛甜品之一) 2. white cheese and yuzu 3. hazelnut eclair (店員推介)。買完大概45分鍾後先食,但拿破崙仍然保持8成脆,且切時皮無散開,一切到底,2個人share 無難度,可以整舊羅起黎食。個Tahitian vanilla cream 好潤喉及厚實。我其實吳喜歡vanilla,但呢個cream 調得好好味,一試會愛上。甜品2我因為佢整個白色好靚而買,食時我只記得個名係 yuzu吳記得有white cheese, 因吳覺有cheese 味,但yuzu配上白朱古力個比例調得剛好,其他好多yuzu甜品都比較酸及甜,但呢個入口較自然及順喉,讚。食完呢2款後再食hazelnut eclair 反而覺得佢最普通。$75 一件甜品算貴,但出面吳好食及自認拿破崙專家果d都賣幾十啦,三件加埋$225, 貴過我食lunch, 偶爾間一次我可接受。你未食過可能吳明,食完就會知點解係物有所值,貴得有道理。
Rosewood瑰麗酒店內的Butterfly Patisserie 最近都推出下午茶外賣,價錢為$625,份量足夠4人享用,內有4款特色三文治丶4款甜點蛋糕丶4件英式鬆餅(配上士多啤梨及香橙果)丶大溪地香草千層酥,再送上2包英式茶包,依家留喺家中就嘆到咁高質素嘅下午茶,必食推介。

英式下午茶
英式鬆餅
大溪地香草千層酥
士多啤梨及香橙果醬
2020-06-28 3169 views
食完THE BUTTERFLY ROOM既下午茶順便買咗啲Butterfly Patisserie返屋企同家人分享下甜蜜滋味😎。我最鍾意呢款大溪地雲呢拿千層酥😋🥰超鬆化嘅酥皮配埋豐腴香甜嘅雲呢拿忌廉,係👍🏻好好味。威士忌巴巴蛋糕有少許酒味加埋柠檬🍋、橙子🍊同朱古力,味道豐富係好有層次嘅風格,慢慢嗒嘅美味😎。紅寶石朱古力芝士蛋糕白芝士配清新日本柚子,屬清香撲鼻嘅滋味。時令果撻香脆的撻底配上新鮮紅桑子,微酸生果同撻內的杏仁和果醬相互配合,味道同口感都十分匹配。

威士忌巴巴蛋糕

紅寶石朱古力芝士蛋糕
白芝士配清新日本柚子,屬清香撲鼻嘅滋味。

時令果撻
香脆的撻底配上新鮮紅桑子,
微酸生果同撻內的杏仁和果醬相互配合,味道同口感都十分匹配。

2020-06-25 2563 views
之前有大眾化的飲食雜誌/ 媒體介紹Rosewood 酒店的Tahitian Vanilla Mille Feuille,又同其他出名的拿破侖餅做比較,說真$75一件餅真係差極有個譜,就算外買,走過一段路,打開餅盒仲見到餅的全相,真是佩服師父的功力。餅皮雖然有點薄,但是十分酥脆,用义切開時聽到脆卜卜的聲音,但完全唔見有餅屑四散,第一次食拿破侖可以完全唔尷尬,如果餅皮的焦糖香再濃點就更理想。中間的吉士十分出色,肉眼看到雲呢嗱籽,食第一口味蕾都被雲呢嗱的芳香填滿,質地好滑好濃厚,完全不覺得油膩,又不太甜,剛好很合我的口胃。要說唯一嘅缺點就係價錢唔係太親民。

要說唯一嘅缺點就係價錢唔係太親民。
2020-06-20
TakeAway
$75 (Tea)
2020-06-20 2204 views
朋友好鍾意食afternoon tea所以捨命陪君子就同咗佢嚟呢間食🤣佢最signature就係架甜品車但係因為疫情關係取消咗而且我哋一食完佢又開返🤯🤯🤯佢個設計係先上鹹點再食甜點鹹點質素唔錯 味道特別而且我唔食三文魚佢會換第二種俾我 好貼心❤️scone牛油味香 好食👍🏻估唔到有canele食😍😍外脆加埋焦糖味螞蟻人一定會鍾意雖然冇咗甜品手推車變咗一個盒同埋兩個人share一份蛋糕但其實份量超級足夠拿破崙好食😋不過要即刻食唔係會淋左有個開心果味朱古力 開心果味超濃其餘兩樣不過不失朱古力味蛋糕 味道濃郁 而且唔會太甜👍🏻其實佢所有食嘢嘅質素都唔錯最大問題係佢先上鹹點再食甜品唔同平時high tea三層架咁比你自己揀🙈一次過食咁多鹹或者一次過食咁多甜都好辛苦希望可以改善下咁先會翻兜🤦🏻‍♀️
朋友好鍾意食afternoon tea

或者一次過食咁多甜都好辛苦
希望可以改善下
咁先會翻兜🤦🏻‍♀️
2020-06-09 2183 views
朋友生日,好有興致想飲返杯,諗起rosewood 有間靚靚lounge,就搏下有冇位啦可能因為落大雨關係,平時成日爆滿嘅butterfly patisserie 竟然冇人呀!太好啦!因為有位學酒嘅朋友仔,揀酒嘅任務自然交俾佢,我都係揀下蛋糕算啦~好精緻,每件都似藝術品,而我地揀咗嘅,係一個好似金莎嘅蛋糕,上層有朱古力同吉士醬,下層有朱古力果仁加脆脆外殼,內有朱古力慕絲~知道係慶祝生日,重好貼心幫我地寫一塊happy birthday 嘅牌仔!!寫下寫下都九十幾篇,我真係覺得自己係零....點解?我一篇編輯推介都冇!唔洗覺得,係直頭係零呀不過給我一首歌的時間,總有一天感動你,如果有一天,唔再耿耿於懷,希望下次下次,收到openrice 的回信啦!

好似一粒大金沙

好似一粒大金沙
2020-05-22 1675 views
星期五晚喺 Rosewood 好難訂檯,Walk-in 之後又要等,跟著就去咗Butterfly 試吓,差唔多7點半,諗住未必有位,後尾好好彩又有位。晚餐menu唔係太多選擇,都係一啲輕食,但都有pasta及漢堡令你飽肚嘅份量。兩個人叫份Burger,一個龍蝦Pasta,一個prawn cocktail杯,一杯Prosecco,再加點品,好在只叫一個點品,因為份量都好足夠。我唔食牛,但朋友話呢個Burger好食到100分,啲肉唔係似一般嘅漢堡包入面嘅肉,而係真係一塊牛扒煎肉咁,好入味,配搭煎香咗嘅煙肉,一啲都唔漏。龍蝦意粉,好味嘅,但我嫌唔夠熱。蝦cocktail杯呢個甜品似泰式芒果糯米,好味。Prawn Pops $180-Cheese Burger $260-Lobster Tomato Pasta $290-Friuli Prosecco $80-Mango Twist 110-Service charge $92-Total $1,012-備註:以星級酒店嚟講,女洗手間唔太合格,有陣味同埋冇人管冚蓋沖廁,唔算乾淨。以高級餐廳嚟評分就會扣少少分。

龍蝦意粉,好味嘅,但我嫌唔夠熱。

蝦cocktail杯

呢個甜品似泰式芒果糯米,好味。

Prawn Pops $180-
Cheese Burger $260-
Lobster Tomato Pasta $290-
Friuli Prosecco $80-
Mango Twist 110-
Service charge $92-
Total $1,012-

2020-05-22
$600 (Dinner)
  • Cheese Burger
2020-03-06 3090 views
呢間afternoon tea 真係好難先book到,我們需要等成個幾月先預訂到位置。Butterfly room 係rosewood hotel 大堂左邊,我覺得係有啲難搵,好彩見到個環境即刻開心返哂,座檯都很舒適,我地兩個人叫左二人份afternoon tea,首先會上小食,我覺得小食好豐富,而且食落去不會感覺乾爭爭,食材很新鮮。食到咁靚既食物擺設令人心情喜悅,最欣賞的係madeleines ,咬落口好鬆軟,味精不會非常甜,scone 就無咩特別,奶油忌廉都好smooth,食完小食 三文治後,職員就會推架餐車問我地想食咩甜品蛋糕,甜品款式超多,我們每款都叫一份淺嘗,因為小食已令到我們好飽,我好欣賞朱古力系列的甜品,每款都可試試,另外拿破崙和藍莓撻都好吸引,藍莓撻上每粒藍莓都很鮮甜,如果不難book真的值得再去一試。

2020-01-15
Type of Meal
Tea
  • Madeleines
  • Blueberry  tart
上個週末同好朋友去左食下午茶,今次簡左瑰麗酒店,我地早一星期預訂,去到就即刻入座了。佢哋既服務質素好好,主動去迎合客人既需要。.我地兩個女仔主要想試呢度既Tea Set。服務員介紹佢地個下午茶Set,有五個Couse。叫完之後,我地即刻話兩個女生應該食唔曬😄.咸點方面我最喜歡係個青提子片加芝士,呢個配搭係分外特別,一d都唔漏,好易入口。.佢個英式鬆餅係外脆內軟,剛剛岀爐,個人好喜歡,不過食曬咸點加鬆餅後,已經飽左八成。.甜點方面,我同朋友都係最鍾意拿破崙蛋糕。D Cream 唔會太甜。我地食到最後都覺得好好味。.雖然呢度既Tea Set比一般外面既貴,但整體都算係性價比高,環境好優雅舒服,三五知己想靜靜傾下計係個好唔錯既選擇🥰
$390 (Tea)