銅鑼灣白沙街一間朱古力專門店,有上下兩層成個舖位超顯眼,一定會見到,仲要有個電子螢幕不斷彈產品相!上層有座位坐 幾好~好多唔同濃度嘅朱古力,仲有朱古力飲品好多人都推介,不過$58一杯實在太貴我飲唔起了,於是決定試吓佢側邊嘅麵包。有個透明玻璃櫃滿滿的pastry好吸引,例如有可可巴斯克千層蛋撻、朱古力開心果千層蛋撻😭朱古力吐司、千層吐司、Mocha/黑朱古力牛角包等等嘅麵包,而且價錢完全唔貴。✨見到逢星期一至五08-1100有早餐set好抵食:一款麵包配飲品可可茶覺得大家唔需要再排隊買前面街口藍色嗰間B店蛋撻,呢間CP值仲高又多麵包又唔使排隊!👓70%黑朱古力千層蛋撻 $10千層外皮食落好香脆,有酥皮嘅口感,中間蛋漿有蛋味同香滑,最底有朱古力,雖然朱古力餡只係薄薄一層,但依個價錢絕對值!絕對係必食!👓ARRIBA 黑朱古力夾心牛角包 $20可能因為已經出爐好耐,所以食落外皮唔脆,不過中間都有蜂巢層次,而且有牛油香,食落都唔油膩。可能自己返屋企再翻熱焗脆會好食啲,或者等新鮮出爐。不過中間朱古力醬偏少又偏埋一邊,但食落竟然朱古力係有酒香味,好特別!

👓70%黑朱古力千層蛋撻 $10

👓ARRIBA 黑朱古力夾心牛角包 $20
2025-01-17 11 views
上網見到介紹呢間朱古力店,因為我老公好鍾意食黑朱古力 ,所以今日特登過去朝望下,下午入到店面客人唔多,睇到有黑朱古力軟雪糕好吸引,就諗到邊食邊睇下有咩買走,喺邊食邊睇期間,見到水吧女店員已經非常冇禮貌咁大聲講嘢,仲要邊講邊食畀客人試食嘅朱古力同埋出爐麵包,喺我睇朱古力簡介期間,水吧女店員仲要大聲講咗句:(我哋啲朱古力唔平,唔好畀晒啲客試,留返畀我食) ,我心諗呢個店員咁講嘢😅😅我食完雪糕後就開始睇有咩買,鋪面女店員:你想試邊隻?試75度,我都係食75我 :我對72度比較有興趣,可以試嗎?女店員:好,不過你食完雪糕食唔到味,要飲啲水我 : 咁你呢度有冇水賣?女店員 :冇!(然後畀粒朱古力我)你試我: 我試完,係喎,不過我冇水喺度女店員:你試75度喇我:我冇水喎,都試?女店員:你食喇我:食完,只有酸味,越嚟越酸,食唔到朱古力味女店員:我哋啲朱古力係咁,係酸味,我自己都淨係食75同80我:味道唔係好適合我女店員:我哋啲朱古力係酸,貴朱古力係得酸味我:(莫名其妙)最後我已經唔想買任何嘢就走咗
我食完雪糕後就開始睇有咩買,
鋪面女店員:你想試邊隻?試75度,我都係食75
我 :我對72度比較有興趣,可以試嗎?
女店員:好,不過你食完雪糕食唔到味,要飲啲水
我 : 咁你呢度有冇水賣?
女店員 :冇!(然後畀粒朱古力我)你試
我: 我試完,係喎,不過我冇水喺度
女店員:你試75度喇
我:我冇水喎,都試?
女店員:你食喇
我:食完,只有酸味,越嚟越酸,食唔到朱古力味
女店員:我哋啲朱古力係咁,係酸味,我自己都淨係食75同80
我:味道唔係好適合我
女店員:我哋啲朱古力係酸,貴朱古力係得酸味
我:(莫名其妙)
最後我已經唔想買任何嘢就走咗
2025-01-13 1320 views
Tarts were sooo good I couldn’t help but finish two in one sitting! (Mind you, i was only going to take one bite to taste it!)The pastry is SOOOOOOO crispy and DELICIOUSLY flakey, it was just so crisp! It didn’t taste oily either. So that showed their technique to baking!I’m in shock that no one is talking about these right now.Maybe they just launched these products?!Their flavours were unique too, I randomly walked by this store after dinner and popped in. They had 3 flavour remaining. I origi

They had 3 flavour remaining. I originally was just going to buy 1 but the lady encouraged I try all 3 flavours they had left.

1. Lychee rose egg tart
2. Chocolate filled egg tart
3. Pistachio egg tart

Their skin fell off like super thin flakes of pastry like flower petals and the tarts are shaped like a flower too! Each had a bite of chocolate hidden inside the base of the egg part, such a thoughtful, delicious touch!

$15 per the two special flavours, $10 for their classic chocolate filled egg tart= $40 total

This shop is definitely one to watch out for, dare I say, a top contender for the modern take of classic Hong Kong egg tart with a twist. This may just be the one to beat! (imo: better and more versatile than Bakehouse even!?)

This place is going to blow up. Don’t walk, run.
2025-01-12
TakeAway
$40 (Other)
2024-10-30 1925 views
好用心做的朱古力專賣店 。成間店舖都賣朱古力,又有飲品賣 。我試左個朱古力茶,好得意,佢話係用生朱古力的外皮,好似茶葉咁浸出味,飲落幾得意,似茶又帶少少輕微朱古力香,但我朋友就飲唔出依個少少的朱古力香了 。另外,見佢個朱古力雪糕好深色,好似好香濃咁,就買黎試下,果然冇令我失望,朱古力味香濃,雪糕質地亦好滑,好味 。
銅鑼灣都有其他兩間網紅嘅小紅書,我公司幾十個同事食勻呢三間,都一致推介呢間係最好食嘅👍🏻👍🏻👍🏻不過呢隻撻唔係出咗好耐,之前食過另外一款就冇咩特別嘅佢呢款新出嘅就真係勁好食!反而冇乜人宣傳過。佢嘅份量啱啱好唔太大件唔太細件$10.1件性價比極高。個超級千層嘅皮。咬落去勁脆爆,空氣感同咬感都滿足晒,食落去卡卡聲😋又唔會過分油膩,個層次口感令人再三回味,個蛋皮嘅比例又唔會太多同太甜,一件啱啱好👍🏻加多杯茶,簡直一流。個蛋底中間加了佢哋嘅純朱古力又唔會過分甜。我公司鍾意甜同唔甜嘅同事都一致話好好味👍🏻👍🏻👍🏻雖然食過好多次,不過今次真係忍唔住都要做評分一下👍🏻👍🏻幫手宣傳吓🫣😆😂都未試過打咁多字🫣點解?今日先知道原來可以訂貨(之前有時試過冇貨) 職員同我講20件起叫我等半個鐘就可以,50件就要提早半日 😆食咗咁多次今日第一次食熱嘅真係勁好食好食好食🤣🤣🤣 個蛋仲保留軟腍腍嘅溫熱嘅感覺個朱古力有少少流心feel又唔會太多同凍嘅時候硬返少少嘅朱古力底係唔同 ,好味嘅感覺再倍升咗😂同佢哋攞咗個公仔電話下次WhatsApp俾佢哋或打俾佢哋就可以(張單我上傳咗上網㗎😆)對比返銅鑼灣另外兩間網紅店佢性

對比返銅鑼灣另外兩間網紅店佢性價比真係極高👍🏻
嗰間Hxxxx b $18就比較大隻蛋比較多,個蛋底有焦糖味,亦都相對比較甜,個千層皮就比較薄嘅擺唔得耐 ,凍咗個皮鞭好快淋咗,都覺得好食,不過份量比較多比較甜太大份我有啲同事唔鍾意食甜嘅話覺得太甜。

另外一間喺希慎前面 嗰間好出名,出面整到成個磚頭牆嗰間。好太多人排隊,試過一次🫣不過未算未去到再三回味嘅味道😬但係呢間我可以喺兩個月之內幫襯咗好多次仲要不停推介俾附近返工嘅舊同事🫣🤣🤣
2024-10-17
Waiting Time
1 Minutes (TakeAway)
$10 (Tea)
  • 千層蛋撻
2024-10-14 1570 views
無意中發現咗呢間店超級鍾意佢啲麵包 croissant 食既質感好鬆軟 唔會好硬或者太軟店主都好有心 每日整嘅都好新鮮佢有三層 樓上坐嘅位都好舒服佢仲要平過隔離d鋪頭hahaha大家一定要嚟試!!
無意中發現咗呢間店
店主都好有心 每日整嘅都好新鮮
佢有三層 樓上坐嘅位都好舒服
佢仲要平過隔離d鋪頭hahaha
大家一定要嚟試!!
2024-08-20 1851 views
怪了不是?之前找不着的店,和对的人一起都不用找就出现了🌹生巧朱古力牛角包 四面八方都是巧克力,可可粉包裹着层层分明的酥皮,而里面的大块巧克力扎实而又丝滑,最后在嘴中化作厚重的香醇🚠店里还有各种很特别调味的巧克力,什么红枣、芒果、榴莲的应有尽有。试吃了一下,虽然感觉主打一个淡淡回味,但蛮有创意的
怪了不是?之前找不着的店,和对的人一起都不用找就出现了🌹
🍫朱古力迷必去‼️銅鑼灣鬧市中, 有間充滿濃郁🍫朱古力香氣的店舖☺️🇭🇰全港首間可可博物館📍位於希慎及利園中間🌟主打75%以上的黑朱古力🍫🙌🏻更有多種口味選擇, 茶味🍂,水果味🍍等✅免費試食, 俾客人揀選啱口味嘅朱古力🍫👩🏻‍❤️‍👨🏻新年情人節節日送禮🎁, 得體又特別🥳......................G/F: 購買CACAOLAB 朱古力及烘焙產品🍰1/F: CACAO Cafe 用餐區🍽️2樓: 香港首家可可博物館🍫📖🍫介紹可可的歷史及知識, 更有workshop學習品味朱古力👄......................喺地下買完嘢食後, 🆙可上樓梯到1/F用餐區享用🪵裝修以木系為主, 簡約舒適😌🪟窗邊位可欣賞銅鑼灣街景🚶🏻🚶🏻‍♀️🔸五重朱古力蛋糕🍰 $58 6.5/10🔸朱古力磚🍞 $18 6/10🍞吐司面層裹上72%黑朱古力🍫麵包有點乾🤏🏻, 中間部份較軟熟😙如果中間有朱古力醬內餡會更開心🤪🔸Dark Chocolate Ice Cream🍦 $40 8/10🍦超級大杯🫨☀️咁熱嘅天氣都唔會好快溶👍🏻🍫朱古力味濃郁, 口感煙韌🥰🔸Cacao Tea (Hot)🫖
🍫朱古力迷必去‼️
銅鑼灣鬧市中,
有間充滿濃郁🍫朱古力香氣的店舖☺️
🇭🇰全港首間可可博物館
📍位於希慎及利園中間

🌟主打75%以上的黑朱古力🍫
🙌🏻更有多種口味選擇, 茶味🍂,水果味🍍等
✅免費試食, 俾客人揀選啱口味嘅朱古力🍫
👩🏻‍❤️‍👨🏻新年情人節節日送禮🎁, 得體又特別🥳
......................
G/F: 購買CACAOLAB 朱古力及烘焙產品🍰
1/F: CACAO Cafe 用餐區🍽️
2樓: 香港首家可可博物館🍫📖
🍫介紹可可的歷史及知識,
更有workshop學習品味朱古力👄
......................
喺地下買完嘢食後,
🆙可上樓梯到1/F用餐區享用
🪵裝修以木系為主, 簡約舒適😌
🪟窗邊位可欣賞銅鑼灣街景🚶🏻🚶🏻‍♀️

🔸五重朱古力蛋糕🍰 $58 6.5/10
🔸朱古力磚🍞 $18 6/10
🍞吐司面層裹上72%黑朱古力🍫
麵包有點乾🤏🏻, 中間部份較軟熟😙
如果中間有朱古力醬內餡會更開心🤪

🍦超級大杯🫨
☀️咁熱嘅天氣都唔會好快溶👍🏻
🍫朱古力味濃郁, 口感煙韌🥰

🔸Cacao Tea (Hot)🫖 $28 7.5/10
✨店舖首創的可可茶♨️✨
☑️以可可殼製成茶飲, 十分特別🤩
無糖但可可味仍然好突出😍

🔸Cacao (Iced) $58 7.5/10
🍫可可味香濃, 口感順滑😋
以無糖純可可調製, 飲到朱古力微甘味🫶🏻
🕺🏻係杯大人口味的可可飲品🥤
铜锣湾新开不久的精品巧克力店,虽然还没火,但感觉是实力选手无疑。店面占了三层,从bean-to-bar chocolate🍫到现烤bakery🍞到可可饮品🥤一个不少。最吸引人的是,楼上还隐藏着一间可可博物馆,香港首个!·下午过了那个点不敢碰咖啡和茶,这杯【Cacao Juice】正合适。第一次喝可可果汁,没想到是像梨汁一样的清甜凉爽,带着柔和的酸度和一点蜜感,解渴又不太冰,喜欢!·设计也很在线,楼下零售区域确实很有实验室的科技感,工业风衬得包装色彩鲜明的巧克力特别好看。走上楼的堂食区域又温馨明亮,难得铜锣湾有这么安静舒服下午茶的地方。·巧克力主要有SOE黑巧、果味黑巧、增味黑巧三个系列,买来自己吃和送人都可以考虑。香港的巧克力店感觉还不少,但像这家一样精品和齐全的应该没有。
2024-01-05
Tea
2024-01-31 1317 views
📍CACAOLAB (銅鑼灣)銅鑼灣白沙道20號地舖香港首個可可博物館💋聽到個名都覺得吸引了即刻去參觀吓先•地下野令嘢食點餐區+開放式烘焙工坊+Shopping區店員都好Nice 不停比朱古力🍫試食 試好就可以去後邊嘅朱古力牆 揀選你自己鍾意嘅口味真係花多眼亂 樣樣都咁好味點揀丫~•1/FCafe區 點完餐之後店員都好好見我一個人拎咁多嘢都好主動話幫我拎上去因為要行樓梯 所以大家拎得多嘢都要小心啲丫喺度慢慢享用完嘢食當日試咗幾款 特別鍾意摩卡包 外脆內軟 脆嘅部份帶一啲啲🤏🏻甜味其實認真幾款野食 質素都唔差 仲要價錢平👍🏻值得試吓•2/F迷你可可博物館+ workshop工作坊當日就冇workshop~佢哋會定期舉行介紹吓可可豆🍫種類或者製作過程 ⋯⋯大家都可以上去睇吓 佢會有啲可可豆喺度俾你哋聞下都幾得意㗎博物館嘅部份呢 其實係介紹可可豆既歷史可以帶小朋友黎參觀吓都幾好👍🏻
📍CACAOLAB (銅鑼灣)
銅鑼灣白沙道20號地舖

香港首個可可博物館💋聽到個名都覺得吸引了
即刻去參觀吓先

•地下
野令嘢食點餐區+開放式烘焙工坊+Shopping區
真係花多眼亂 樣樣都咁好味點揀丫~

•1/F

大家都可以上去睇吓 佢會有啲可可豆喺度俾你哋聞下都幾得意㗎
博物館嘅部份呢 其實係介紹可可豆既歷史
可以帶小朋友黎參觀吓都幾好👍🏻
2023-12-07 1564 views
作為一個朱古力控🍫,一聽到全港有首個可可博物館<<CACAOLAB>> 仲免費嘅點會錯過🤣。呢度有3層:📌 G/F有開放式烘焙廠房有麵包出爐之外,仲有佢哋三個系列嘅自家手工朱古力打卡牆, 包括:單一產地朱古力(Single Origin Dark Chocolate)、無添加糖・果味朱古力(Fruit Infused Chocolate)及獨特風味黑朱古力(FlavouredDark Chocolate)擺放整齊,岩曬有強迫症嘅人🤣可以免費試食完之後,再揀選購買📌1/F係樓下買完野食之後就可以上1樓享用🍞🥐🍫🍩🍪📌2/F泥到重頭戲,可可博物館可以比你經歷可可發源地、栽種、發酵成可可豆嘅情景,栩栩如生。由佢嘅歷史開始,種植過程到提煉至成品,逐步都係藝術,環環緊扣,從而見證朱古力嘅誕生😍呢度無須預約,直接walk in 就ok#cacaolab#朱古力 #朱古力控 #朱古力的藝術

📌 G/F

📌1/F
係樓下買完野食之後就可以上1樓享用🍞🥐🍫🍩🍪

📌2/F

呢度無須預約,直接walk in 就ok

#cacaolab
#朱古力 #朱古力控 #朱古力的藝術
2023-12-06 1114 views
召開朱古力愛好者!!呢日discover 銅鑼灣黎到Cacaolab潮聖!Cacaolab其實係個香港品牌,呢度係可以光明正大食野既小展館!一共有三層地下展示全館朱古力,呢度既朱古力口味選擇極多又創新,淨係唔同濃度/產地/口味都多達17款👀😍!除左朱古力,呢度仲有包點/朱古力醬同朱古力飲品任君選擇😍二樓係好free任坐既舒適corner,可以拎住買左既包點/熱朱古力喺呢度chill住嘆!😌三樓係展館+工作坊,仲有唔少道具比大家任意打卡🤭呢度既朱古力全部選自南美洲,仲加入左唔少本地原素好似紅棗朱古力同榴槤朱古力咁,估唔到真係食到紅棗味同榴槤味呢👍👍👍又有得逐隻試味,唔怕唔啱味啦🤭Cacao Lab銅鑼灣白沙道20號#foodie #hongkong #discovercwb #chocolatelover #cantstopeating
召開朱古力愛好者!!
呢日discover 銅鑼灣黎到Cacaolab潮聖!
Cacaolab其實係個香港品牌,
呢度係可以光明正大食野既小展館!
一共有三層
除左朱古力,呢度仲有包點/朱古力醬同朱古力飲品任君選擇😍
二樓係好free任坐既舒適corner,
可以拎住買左既包點/熱朱古力喺呢度chill住嘆!😌
三樓係展館+工作坊,仲有唔少道具比大家任意打卡🤭

呢度既朱古力全部選自南美洲,
仲加入左唔少本地原素
好似紅棗朱古力同榴槤朱古力咁,
估唔到真係食到紅棗味同榴槤味呢👍👍👍
又有得逐隻試味,唔怕唔啱味啦🤭

Cacao Lab
銅鑼灣白沙道20號
  • 榴槤朱古力
  • 紅棗朱古力
2023-10-31 1697 views
📍CACAOLAB地點:銅鑼灣白沙道 20 號☁️朱古力磚$18☁️千層吐司$30G/F:購買CACAOLAB 朱古力及甜品1/F:CACAO Cafe2樓: 香港首家可可博物館博物館有多款麵包同甜品,當日去到都比較多人,地下嗰層有得試食朱古力,剛剛好有朱古力麵包出爐,好吸引。另外千層麵包有中/大size ,牛油味濃,好好食店內有綠色樓梯上一樓咖啡室享用麵包,2樓就是可可博物館,可以認知朱古力嘅分類#銅鑼灣#銅鑼灣美食#causewaybay#香港#hongkong#dessert #甜品#麵包#千層麵包#朱古力#可可#eating_and_working_in_h_銅鑼灣
📍CACAOLAB
地點:銅鑼灣白沙道 20 號

☁️朱古力磚$18
☁️千層吐司$30

G/F:購買CACAOLAB 朱古力及甜品
1/F:CACAO Cafe
2樓: 香港首家可可博物館

另外千層麵包有中/大size ,牛油味濃,好好食

千層麵包

#eating_and_working_in_h_銅鑼灣
2023-10-29
TakeAway
千層麵包
首個本地可可品牌【CACAOLAB】在銅鑼灣三層高的店舖裡集齊了精品級朱古力、開放式烘焙工坊、木系簡約Cafe,還有全港首間可可博物館朱古力迷必到!除了可以品嚐美味的朱古力外 (台灣芒果版本好好吃!)也可以到cafe休息 又可以學到品嚐朱古力的方法整體體驗輕鬆又好玩地下樓層的烘焙工坊除了可以吃到很多款不同的麵包,也可以試吃不同的朱古力再慢慢選購1/F 則是木系的簡約Cafe可以慢慢品嚐朱古力和在地下選購的麵包和飲品2/F 就是全港首間可可博物館 &可可品味workshop的所在地博物館展出了古時人們處理可可豆的器具模型同時也更加深入地了解可可來源地和歷史Tasting workshop中Staff會指導不同朱古力的種類,好壞,和品味方式也可以看到朱古力師的即場調溫過程在工作坊中試了一杯用可可豆皮沖泡的茶味道非常特別值得一試꙳ ⋆ 𓈒𓏸 抹茶骰子吐司 $18꙳ ⋆ 𓈒𓏸 芝士腸仔酥 $15꙳ ⋆ 𓈒𓏸 摩卡包$18
首個本地可可品牌【CACAOLAB】
在銅鑼灣三層高的店舖裡
朱古力迷必到!
除了可以品嚐美味的朱古力外 (台灣芒果版本好好吃!)
也可以到cafe休息 又可以學到品嚐朱古力的方法
整體體驗輕鬆又好玩

地下樓層的烘焙工坊

1/F 則是木系的簡約Cafe
可以慢慢品嚐朱古力和在地下選購的麵包和飲品

博物館展出了古時人們處理可可豆的器具模型
同時也更加深入地了解可可來源地和歷史
Tasting workshop中
Staff會指導不同朱古力的種類,好壞,和品味方式
也可以看到朱古力師的即場調溫過程

꙳ ⋆ 𓈒𓏸 摩卡包$18
2023-10-21
Tea
2023-10-23 1174 views
- 🪜第一層:科技感的設計- CACAOLAB 朱古力及甜品自選區,開放式烘焙工坊- 買朱古力/麵包/飲品,個人首推Iced Cacao Juice- 🪜第二層:投入簡約風格,享受忘憂時光- 置身在鬧市中的 CACAO Cafe- 拎野食上去打卡同Chill,試下唔同味朱古力- 🪜第三層:香港首家可可博物館- 上去有即影即有攝影,有workshop學品味朱古力,了解歷史/文化👉總結:有野食,有得chill,有得打卡,有得上堂,有得觀賞🎉
- 🪜第一層:科技感的設計
- CACAOLAB 朱古力及甜品自選區,開放式烘焙工坊
- 🪜第二層:投入簡約風格,享受忘憂時光
- 置身在鬧市中的 CACAO Cafe
- 拎野食上去打卡同Chill,試下唔同味朱古力
- 🪜第三層:香港首家可可博物館

2023-10-20