Restaurant: Cafe 100% (Kai Long Court)
Info:

2022-12-17 346 views
星期日訓得晏,5:30落樓下見重係下午茶時段,食番個tea,餐廳入面唔算多人,好多吉位,唔明落單叫個亞姐似唔想理人,佢都係準備更換緊啲晚市餐廳,fill番啲餐具之類,有咩咁忙,叫勁耐先過黎,似佢做緊野我煩到佢吹佢落單咁,態度極之差,唔會再幫襯
從來沒有在openrice上寫過差評,這次真是忍不住。午餐點了蒸魚,12點55分落單,一直在店外狹小空間等,人又多又熱。中間幾次詢問,都是沒有。最後半小時後實在忍不住說要退錢,1點26分終於拿到。外賣等半個小時已經離譜,最讓人生氣的是長頭發女店員,直接大聲吼我!“我只看你取餐時間,現在只過了一分鐘!下次不要點蒸魚!”。引來不少食客測目,當下真是又氣又丟人。試問哪間外賣等半小時是正常??還有,絕無下次。
從來沒有在openrice上寫過差評,這次真是忍不住。

試問哪間外賣等半小時是正常??還有,絕無下次。

2022-09-13 436 views
今日叫左2份 蕃茄雞塊米線 lunch set, 加$10各要2杯野飲:一杯凍檸茶。一杯凍幸仁箱點知店員以為我地2個 只係要一碗米線😳😂後尾睇單先知店員誤解了😉結果等左勁耐第二碗麵先黎到服務不週麵食不過不失
一杯凍檸茶。一杯凍幸仁箱

點知店員以為我地2個 只係要一碗米線😳😂

後尾睇單先知店員誤解了😉

結果等左勁耐第二碗麵先黎到

服務不週

麵食不過不失
第二次係呢間店買外賣,上一次我叫晚巿外賣自取即場落單用左25分鐘, 疫情嚴峻時段叫外賣多訂單理解, 今日星期日早上10時左右去買1個早餐外賣, 我係門外等外賣嗌號碼, 今次全場座位只係坐左一半多D, 樓面人手都走黎走去係理解有幾忙, 門口個安心出行手機成日掃唔到個code, 塞實個門口, 攪到個收銀同落單職員成日走出黎招呼掃code, 仲見到D樓面推車仔送餐邊叫睇住小心照撞落個客度, 個客都體諒無投訴, 碗湯面無3分1湯水都照送餐, 睇完D小插曲, 望望外面4至5位外賣等囉朋友, 感覺應該好快到, 最後我足足等了20分鐘先到我拎外賣, 前我2個籌既等外賣朋友屋企人都打俾佢做乜咁耐, 2次既外賣體驗非常差, 我唔知係咩原因可以咁慢, 但係如果你真係肚餓或者趕時間, 我強烈不建議, 我唔覺得樓面職員唔勤力, 我只係覺得D管理層做得好差, 睇到無了解真正貼地營運流程, 只係著重環境同食物。
2022-07-03
Waiting Time
20 Minutes (TakeAway)
$36 (Breakfast)
2022-06-25 297 views
話明蔥花蝦仁叉燒炒蛋飯,返到去睇冇左叉燒,連粒都冇,天時暑熱,唔通返去攞返咩,唔該廚房認真點,拜托,被騙。一樣還一樣,對事唔對人,食物味道ok 既,如唔係漏野,會俾90分。
2022-06-25
2021-08-10 1873 views
由放尋日5點左右落大雨,就試下透過OpenRice裏面嘅外賣自取落單,等個餐預備好睇下會唔會細雨d再去取餐。17:13已經開始預備我張單,17:30顯示可取餐又幾快喎,大雨都撲去攞啦,點知去到d姐姐話仲未攞得!咁點解系統顯示可取餐😳,問下d姐姐等幾耐啦,無應又無追,難道聽唔到我訴求?咁唯有等…下午茶3個餐需要半小時制作(趕時間切勿幫襯),攞餐嗰陣不禁呻下等咁耐,d姐姐依然故我,目無表情行開,同機械人無異🙄
2021-08-09
Waiting Time
30 Minutes (TakeAway)
$40 (Tea)
老實講我屋企算係呢間分店常客,平日買晚餐,假日買早餐/下午茶,我自己好鍾意飲佢啲奶茶,亦係我自己成日叫屋企人幫襯,今次真係超激氣!起碼一個月唔準屋企人再幫襯!!不論任何分店!屋企人電話落單3個餐兩個燉湯,我收工順路去囉,張單落單時間係19:17,我19:45左右到。$240我百達通唔夠錢,唔想增值住,問下可唔可以分開比,收銀個阿姐(短髮)唔知做咩好大聲咁應唔得電話落單唔可以分,我自問態度OK,問下jer,唔得就唔得囉使唔使咁大聲,我覺得佢應該係辛苦左一日將D脾氣發落我度囉,或者係呢幾日有消費券太好生意好辛苦,但係關我咩事,又唔係我害你!當我低能問多餘嘢。我埋邊增值,一分鍾內19:47再去俾錢,收完錢同一個阿姐話我個外賣未齊,已經半個鐘仲未得?!我一黎到已經見到疑似我份外賣,我以為搞掂,一袋3個飲品,一袋野食連5盒圓盒,根據我呢個熟客經驗,果D係3飯2湯。未得通常唔會攞出黎,同埋都已經半個鐘。我有D奇怪🤔,不過我又無黑面或者鬧收銀姊姊,心諗佢唔會玩我,應該係真係未得未齊。我企係正門玻璃門口等,直望住我果兩袋野食等左15分鐘……. 無人加過嘢入去… 收錢姐姐有巡視過無人囉既外賣包括我果兩袋
起碼一個月唔準屋企人再幫襯!!不論任何分店!

當我低能問多餘嘢。我埋邊增值,一分鍾內19:47再去俾錢,收完錢同一個阿姐話我個外賣未齊,已經半個鐘仲未得?!我一黎到已經見到疑似我份外賣,我以為搞掂,一袋3個飲品,一袋野食連5盒圓盒,根據我呢個熟客經驗,果D係3飯2湯。未得通常唔會攞出黎,同埋都已經半個鐘。我有D奇怪🤔,不過我又無黑面或者鬧收銀姊姊,心諗佢唔會玩我,應該係真係未得未齊。我企係正門玻璃門口等,直望住我果兩袋野食等左15分鐘……. 無人加過嘢入去… 收錢姐姐有巡視過無人囉既外賣包括我果兩袋,疑似想幫我跟單,行去出餐/飲品窗口,不過只係行左又行右,感覺係扮忙/無事忙,如果全程低頭唔同窗口眼神接觸係可以溝通同追單,咁我輸囉⋯⋯

期間有pack外賣姐姐推過兩車外賣出黎,都唔係我既,我忍唔住問過個外賣姐姐,幾時有,佢話未有,不過經過我果兩袋嘢,就話已經係度,我忍唔住問唔係未齊咩,外賣姐姐仲狡辯,話之前未齊,佢頭先擺埋最後一盒…… 我無見過呢個姐姐埋去囉,如果係啱啱加落去,應該會搬埋落架外賣推車囉!
我自己以後都唔會幫襯呢間!
2021-07-06 693 views
而家人人都講「屯馬開通真的很興奮」,依間百份百餐廳就係位於啟德站出口,地點十分方便。餐廳有好多卡位,以茶餐廳來說,座位總算坐得舒適。午市套餐好多選擇,成個餐牌都係,粉、麵、飯、小菜、湯米都有。第一次嚟堂食,我就叫咗一碟街邊乾炒牛河,連埋凍奶茶少冰都係$56,價錢叫做中規中矩啦。乾炒牛河好有鑊氣,唔油膩,調味方面好啱我口味,不過如果牛肉可以再多番少少咁就更好😋凍奶茶都唔錯,大大杯,有茶味,甜度剛剛好,唔錯呀👍🏻
餐廳有好多卡位,以茶餐廳來說,座位總算坐得舒適。
凍奶茶都唔錯,大大杯,有茶味,甜度剛剛好,唔錯呀👍🏻
2021-07-04
$56 (Lunch)
2021-05-23 875 views
近排來得啟德多,就來將呢度變成飯堂咁滯,主要原因係呢一帶真係無乜嘢食,加上呢間餐廳質素都幾好,咁就繼續來,試埋其他出品早餐尾段,午餐未開始,等位情況都係一般,今次就無等到位直接入坐,來過就大概知有咩出品,好快就嗌左焗飯🍽<墨西哥瘋狂辣肉醬焗豬排 $51>姐姐落單嘅時候好窩心咁告知焗飯要等20分鐘,姐姐又俾早餐時段偷步落單,所以等左一陣就有得品嚐來到熱辣辣,份量係多嘅,最驚喜係佢個豬排係超級超級超級滑,第一啖食落去以為係食緊雞排,食到有豬肋骨先確認係豬排,唔錯唔錯,撈埋辣辣地嘅肉醬幾特別,好味,呢個焗飯下次可以再嗌🥤<凍奶茶少冰甜 $3>反而今次個奶茶就差少少,睇色水都覺得茶唔夠濃,加埋少甜就更加水水嘅感覺

墨西哥瘋狂辣肉醬焗豬排

🍽<墨西哥瘋狂辣肉醬焗豬排 $51>

凍奶茶少冰甜

🥤<凍奶茶少冰甜 $3>
2021-05-22
$54 (Lunch)
墨西哥瘋狂辣肉醬焗豬排
2021-05-18 328 views
食咗百分百好多次,今日終於決定寫食評。我覺得佢最出色係燉湯,好足料,不過份量好似比以前細咗,以前用好大個湯碗,今日用咗細湯碗。金銀蛋莧菜都好好味,菜心好入味。薑蔥霸王雞好厚肉,高質素。不過以前都間唔中試過隻雞好瘦唔多肉,所以今日好驚喜。反而咕嚕肉就麻麻,個汁好杰,太黏。仲有紅米飯,以前好多糙米,但係宜家得幾粒,有少少失望。不過價錢確實超值,$176有埋燉湯,仲有咁大隻雞,另外個菜又好出色,雖然其他有少少缺點,不過算啦。
金銀蛋莧菜都好好味,菜心好入味。
反而咕嚕肉就麻麻,個汁好杰,太黏。
仲有紅米飯,以前好多糙米,但係宜家得幾粒,有少少失望。
二人套餐再另加菜
2021-05-17
TakeAway
$85 (Dinner)
二人套餐再另加菜
  • 金銀蛋莧菜
  • 燉湯
2021-05-15 170 views
以前搭飛機先會來啟德,宜家係搭地鐵都可以來到Lunch時間起啟德宜家無咩選擇底下揀左呢間來嘅時候已經有條長隊排緊,幸好同行率先攞位先唔洗等,感謝樓面佈置好有工業風,電線,照明燈,鐵片互相組合襯托,並將店內主打菜單化未裝修風格一部分菜品係茶餐廳菜系,應有儘有,今次選擇傳統中菜🍽<梅菜扣肉飯>份量好足,擺盤整齊,扣肉、梅菜、醬汁味道平衡,扣肉入味肉淋加埋梅菜鹹香配飯底,啖啖滋味👍🏻👍🏻🥤<凍鴛鴦>少冰甜係個人習慣,茶啡奶有色水上睇都好靚,飲落個味都出,無搶味PS 米飯中除白米之外仲加左super嘅藜麥
以前搭飛機先會來啟德,宜家係搭地鐵都可以來到

Lunch時間起啟德宜家無咩選擇底下揀左呢間

來嘅時候已經有條長隊排緊,幸好同行率先攞位先唔洗等,感謝

菜品係茶餐廳菜系,應有儘有,今次選擇傳統中菜
梅菜扣肉飯

🍽<梅菜扣肉飯>
凍鴛鴦

🥤<凍鴛鴦>

PS 米飯中除白米之外仲加左super嘅藜麥
2021-05-15
$57 (Lunch)
梅菜扣肉飯
凍鴛鴦
2021-04-18 511 views
2021年4月18號下午三點零六分,去啟朗苑分店買外賣,買左個下午茶炸雞髀配薯條,+$6加個雪菜米線,叫左杯熱華田,返到屋企,一飲杯野,竟然係一杯有檸檬味既阿華田?!搞吓佢,仲有一堆奶白色凝固物飄浮!!好恐怖即刻唔敢飲!!其實係咪之前沖錯左檸水或者檸茶之類嘅野,之後倒左但個杯重覆再用返?阿華田溝左檸檬!有冇攪錯呀?!?! 外賣仲要逐個盒計$1 ,我一個餐有兩盒野竟要收$2!仲要俾杯酸味阿華田我,真係下次都唔想幫襯你!!
2021-04-18
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
$35 (Tea)
  • 檸檬阿華田
百份百餐廳是我最喜歡吃的餐廳之一,價錢比一般快餐店高少少,但性價比高同出面100多的海南雞飯更好食,60元海南雞飯,加8元可轉大杯的紅豆冰,肉質嫩滑,有少少雞味。平時怕肥唔敢食雞皮的我,但這個像水晶粉皮一樣滑溜,吃少少也可以加上三色的醬汁,我特別喜歡那個甜豉油和薑蓉,配上雞髀肉(彩數,真開心沒有太多胸肉)特別惹味! 這間啟德分店算大方,多雞肉,上一次第2間分店好少的。吃得太飽,餐還配八角蘿蔔湯送黃飯,是幾好飲的。另一個新嘗試叫焗鴛鴦扒飯約50元多,我冬天特別喜歡吃暖笠笠的焗飯,白汁雞扒好脆皮,好滿蕃茄汁的豬扒又好肥美,一白一紅,再加上厚厚的芝士去焗,連飯也吃多2口,這個餐我配上即磨咖啡咖啡,又大杯又好飲,唔會好似一般茶餐廳的苦澀咖啡味,水準像cafe 的也算不錯。
百份百餐廳是我最喜歡吃的餐廳之一,
價錢比一般快餐店高少少,但性價比高
同出面100多的海南雞飯更好食,
60元海南雞飯,加8元可轉大杯的紅豆冰,
肉質嫩滑,有少少雞味。
平時怕肥唔敢食雞皮的我,
吃得太飽,餐還配八角蘿蔔湯送黃飯,是幾好飲的。

海南雞飯
2020-12-13
Waiting Time
12 Minutes (TakeAway)
$65 (Lunch)
海南雞飯
2020-11-26 542 views
Lunch前公司有啲手尾做,所以就兩點先食lunch,錯有錯着,就叫到佢下午茶嘅火腿炒蛋菠蘿包 去啲餐廳,好怕餐牌見到一個樣,嚟到嘅食物又係第二個樣,但係呢個包,黎既竟然比餐牌相仲靚, 十分開心 而且只係$20 ,就有一個炒蛋火腿菠蘿包,加嘢飲,下午茶來講認真一流! 炒蛋好嫩滑,菠蘿包都熱! 推介! 同屋企人share嚟食,所以我就揀咗個午餐:冬菇蒸雞飯我唔係第一次食呢個飯,上次覺得幾好味,所以就再嗌上次食係咁嘅樣嘅: 今次係一對比就知,我今日運氣麻麻,黎既係雞骨雞頸多,食到嘅肉唔多,所以今次都有少少失望希望餐廳嘅質素可以更加穩定! 另外唔記得影嘅檸檬茶,依家依度已經唔係用原片檸檬沖檸檬茶,而係用檸檬汁去沖,鍾意自己調校酸度嘅人例如我,就麻麻哋啦! 最後附下午茶茶餐餐牌,俾大家參考!
Lunch前公司有啲手尾做,
所以就兩點先食lunch,錯有錯着,
就叫到佢下午茶嘅火腿炒蛋菠蘿包

火腿炒蛋菠蘿包

同屋企人share嚟食,所以我就揀咗個午餐:冬菇蒸雞飯

我唔係第一次食呢個飯,上次覺得幾好味,所以就再嗌
上次食係咁嘅樣嘅:

今次係
希望餐廳嘅質素可以更加穩定!

另外唔記得影嘅檸檬茶,依家依度已經唔係用原片檸檬沖檸檬茶,
而係用檸檬汁去沖,鍾意自己調校酸度嘅人例如我,就麻麻哋啦!

最後附下午茶茶餐餐牌,俾大家參考!
2020-11-25
$37.5 (Tea)
火腿炒蛋菠蘿包
2020-08-21 639 views
兩個人食,叫兩個餐,職員落錯單,變左黎左三個餐,叫個焗豬扒飯,堂食,一放入口,成塊豬扒剩係血,生嘅,高手,叫職員過黎,職員好似無事發生咁,話收返再焗,道歉都無。疫情都做到咁,職員吹水多過做,唔會再幫襯。