2024-08-07
平時都會去尖沙咀或者中環,今次決定跳出舒適區,去下西環試試。行左好多間餐廳,發現到「Cafe 2 Oyster n Grill」,想試下佢嘅美食🍽️。餐廳內部舒服又寬敞,員工安排我坐窗口位🏙️,望住出面嘅風景食一頓大餐,感覺幾爽😎。📍生蠔開場🦪,新鮮飽滿,口感絕對一流。急凍嘅生蠔配上一點檸檬汁,味道鮮美得黎唔覺得膩😋,滑入口,鹹鹹甜甜嘅海味仲裹住一股清甜,感覺好似又返到海邊度假咁😌。跟住又試咗個📍炭燒8oz 紐西蘭菲力牛排🥩,燒得恰到好處,外脆內軟,每一口都飽滿牛味,令我回味無窮🤤。📍紐西蘭特級西冷牛扒🥩都太過誘人,站得住腳嘅牛香同炭火氣息完美結合,紮實嘅口感令人忍唔住一口又一口👍。當然唔少得佢嘅Lychee Martini🍸,清香嘅荔枝嘅香氣飄出,伴住啲微微嘅酒精感覺更顯高級👏。果味酸酸甜甜,酒味唔會好重,正😇!其實佢嘅甜品都幾多選擇,但經過一頓飽嘅晚餐之後,再點一個已經夠觸枕頭喇😅。 今次嘅西餐之旅完全滿足到我對美食嘅渴望,佢嘅海鮮、牛扒同其他菜式都係極品,值得你親身去試一試🎉