Restaurant: Café 21
Info:

2024-04-03 731 views
實在好耐無去鰂魚涌,今天要到青年協會大廈,所以昨昨已上網搵定地方吃早餐。在網上見這間社企餐廳主張健康飲食(低鹽、低油、低糖及高纖維的烹調方法處理食物),今天一於去試試。早餐選擇都不少,croissant、bagel、sourdough bread、cornflakes,連 all day breakfast 都而且餐飲選擇都很多。我選了燒雞胸肉配牛油果三文治,雖然味道較為清淡,但勝在夠新鮮。今早餐廳堂食的客人不算多,在寧靜的環境下享受早餐、看看書、歎歎咖啡⋯一流
燒雞胸配牛油果開邊酸種三文治
2024-04-03
$65 (Breakfast)
燒雞胸配牛油果開邊酸種三文治
2022-07-31 3400 views
貼地社企cafe🫠🫠 鰂魚涌地鐵站附近有間社企cafe,基本上地鐵站一出就係,位置非常方便,貪就腳就試下個lunch🤣餐廳自己搵位,可以用qr code或者自己出去落單,有d似快餐店形式,但都算乾淨企理,環境寧靜,想同朋友坐底傾計都OK🫠🫠🧡碎蛋沙律焗薯伴煙三文魚沙律$60夏天lunch成日都無咩胃口唔想食太飽,聽日講話呢度焗薯幾好食,一於try try佢😌果然不失所望,焗薯好好食!首先份量幾多,大個過平時係Oliver’s Super Sandwiches/Delifrance食嗰d焗薯,碎蛋沙律cover曬成個焗薯,味道好食之餘唔洗驚唔夠飽😆😆煙三文魚份量亦都比想像中多,但無咩味😂😂配菜如青瓜,生菜等都唔少,但因為本身無配沙律醬/麻醬,食落會有d乾同賣相麻麻,但overall以社企黎講都算唔錯~味道:7/10性價比:7.5/10📍Café 21鰂魚涌百福道21號香港青年協會大廈地下📌人均消費: $51-100#hkfoodie #hkig #hkfoodieblogger #美食 #pasta #foodiegram #foodiehk #foodblogger #foodieli
貼地社企cafe🫠🫠

🧡碎蛋沙律焗薯伴煙三文魚沙律$60

果然不失所望,焗薯好好食!

煙三文魚份量亦都比想像中多,但無咩味😂😂

味道:7/10
性價比:7.5/10

📍Café 21
鰂魚涌百福道21號香港青年協會大廈地下

📌人均消費: $51-100

#hkfoodie #hkig #hkfoodieblogger #美食 #pasta #foodiegram #foodiehk #foodblogger #foodielife #foodie #香港美食 #香港好去處 #hkfood #hkfoodlover #hkfoodpic#hkfoodblog #打卡餐廳 #cafe #socialenterprise #焗薯 #社企餐廳 #社企
鰂魚涌真係冇咩好嘢食,見到呢間近地鐵站就去左試!lunch set都係$53-$62不等,包一杯嘢飲,另外加錢叫咖啡,個名叫得咖啡空間,又點可以唔試下😏自助落單拎餐,似快餐店!🍴 煙三文魚忌廉白汁意大利麵 $53 (3/10)一上枱以為去左茶餐廳😂冇正常cafe質素喎,煙三文魚正常,有五片,冇魚味冇油香,叫做唔鹹都算了。個意粉唔好叫忌廉呃人好冇?係茶記白汁嚟嘅,係冇忌廉味,冇奶味,冇芝士味,好淡,連鹹味都冇乜,意粉粗身掛到汁,硬度剛好,是但食落口飽肚。$53咁嘅質素真心好一般,唔值呢個價,包埋嘢飲倒不如食茶餐廳開心啲🙂☕️ cappuccino +$6 (6/10)個賣相ok,有奶泡,咖啡唔苦,叫做有香味,飲完唔會口苦口酸,但冇奶香,唔算好好飲,正常質素。推薦指數: 3/10好普通好普通!唔會推薦,行過唔好入去食,除非就腳同好坐,任坐唔嬲😂唔好唗錢,去食老麥好過!

🍴 煙三文魚忌廉白汁意大利麵 $53 (3/10)

☕️ cappuccino +$6 (6/10)

推薦指數: 3/10
2021-08-17 2553 views
焗薯一定要早啲去買先有!! 之前試過幾次都係行到過去先發現無晒,宜家有網上外賣平台 幫手,可以睇到佢仲有無供應,今日見到有即刻落左單.蛋沙律焗薯配煙三文魚生菜沙律.個焗薯勁爆大粒,拎個外賣已經見到好大個,而且十分有分量,隨餐仲有飲品,可以揀果汁架.蛋沙律好多,成個薯面都鋪滿晒,但味道就比較淡,個薯仔好淋,感覺有啲似煮薯仔,唔似焗薯,而且又係無咩味,如果有啲胡椒會更加好味!.. 個沙律好多菜,差啲醬,有醬會好味啲!
蛋沙律焗薯配煙三文魚生菜沙律

個沙律好多菜,差啲醬,有醬會好味啲!
2021-08-17
TakeAway
$37 (Lunch)
2020-09-14 3741 views
推薦焗薯,雖然今天沒有很肚餓,所以點了沙律沒有點焗薯,但焗薯是我長期力捧的。👍🏻特別推介他們的焗薯,而他們的沙律也非常新鮮。跟餐可以優惠價加配其他食品,例如我通常會加10元加配煙三文魚。十分抵食。👍🏻

2020-09-14
TakeAway
$44 (Lunch)
2020-07-20 2906 views
早上0800返工前想坐低食返個早餐,又唔想去大型連鎖餐廳同人迫,最後就去左青協既呢間餐廳。蛋奄列配多士$33個奄列有好幾款唔同既材料俾你揀2款落去,我就揀左煙三文魚同車打芝士,而奄列都幾大份,料也是個多士呢就有牛油同果醬俾你搽的。

蛋奄列配多士$33

個多士呢就有牛油同果醬俾你搽的。
2020-06-09 2330 views
每當我一個人, 又或是約了遠方來的朋友, 都選擇依間,  第一,  MTR 出, 接近零距離;  第二, 可以食住等,  自己買自己的一份, 但又可以霸了位先;  第三,  價錢平;  第四, 唔迫人;  第五, 有焗薯供應。 今天是2020年, 我第一次光顧,  之前嚟親都食三文魚焗薯,  今天選了雜菜沙律, 因為下午有老闆請食下午茶, 要留肚,  $38有湯有飲品,  之前不是行會員制,  現在只要即時入會, 還可以用$10 優惠卷, $28 便可以有個咁大的沙律餐,  相當平宜。 其實大胃口時, 也可加幾蚊要牛角包or 芝士餅等......,  靈活想食幾多都得。

離菜沙律
2020-06-09
$50 (Lunch)
離菜沙律
  • 焗薯
2020-06-02 1518 views
平時返工有時都會去呢間cafe 21食手lunch, 佢哋社企餐廳,入面大多都係後生仔女做嘢!我食得最多就係三文魚焗薯,基本上次次去都係叫呢個,有時都食下意粉嘅!三文魚有兩三塊都大塊㗎,薯仔有皮嘅,唔係薯溶,我覺得幾好唔錯,仲會配個蛋黃醬俾你食焗薯,好味好多!另外,每個餐都會有當日嘅湯,果日食係南瓜湯,有南瓜溶,正!佢啲嘢食無咩味精,食得健康啲係一個唔錯嘅選擇!另外佢門口有個雪櫃放啲有機菜係到賣,有興趣朋友都可以試吓!

另外,每個餐都會有當日嘅湯,果日食係南瓜湯,有南瓜溶,正!

佢啲嘢食無咩味精,食得健康啲係一個唔錯嘅選擇!

另外佢門口有個雪櫃放啲有機菜係到賣,有興趣朋友都可以試吓!
三文魚焗薯
三文魚焗薯
2019-07-30 2970 views
因為想同朋友靜靜地食下野,傾下計,所以想係間細細地既餐廳仔食野。lunch時間,周圍都好多人爭位食飯,難得行行下見到呢間cafe,環境唔錯,價錢唔貴,對學生黎講係個唔錯既選擇。照燒雞柳茄醬意粉餐,但個意粉就麻麻地,首先意粉有d冧,蘿蔔仔仲生生地,但個燒汁雞柳就幾好味。呢碟意粉d味道分開哂,希望下次有進步!蟹籽煙三文魚白汁意粉,意粉不是Al Dente的口感。當然,只屬社企餐廳也不應抱太高期望。但白汁過稀,三文魚似乎與超市購買的無異。
2019-07-23
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
2019-07-23 1805 views
我今日同朋友係呢頭上堂,諗左好耐究竟食咩lunch好呢,因為想同朋友靜靜地食下野,傾下計,所以想係間細細地既餐廳仔食野。放lunch時間,周圍都好多人爭位食飯,難得行行下見到呢間cafe21,環境唔錯,價錢唔貴,對學生黎講係個唔錯既選擇。menu上面都係啲沙律、意粉,我地就叫左一個餐三文魚白汁意粉、南瓜湯同咖啡,三文魚唔錯,唔會太咸太淡,係意粉偏軟身,南瓜湯真材實料,啖啖南瓜蓉,咖啡亦都好滑好好飲,會翻兜!

2019-02-28 2406 views
好少入黎港島區 唔係好熟附近有咩好食嘅餐廳 一出地鐵站就見到呢間cafe 21 一於入黎試試先早餐有set揀 材料可以自由配搭 湯底都可以選擇嘅我今次揀左蕃茄湯底 再加煎蛋&蕃茄 麵類:米粉飲品就揀左齋咖~落完order大約等5分鐘就有得拎 速度都算快~先黎飲左一啖湯 蕃茄味好香濃 應該加左新鮮蕃茄&茄膏去開~蛋煎到8成 有啲啲流心嘅感覺 唔會太over cook!整體感覺好食 唔係大集團餐廳味道 總算有新鮮感座位坐得舒服😌唔洗同隔離迫

早餐有set揀 材料可以自由配搭 湯底都可以選擇嘅
我今次揀左蕃茄湯底 再加煎蛋&蕃茄 麵類:米粉
飲品就揀左齋咖~

落完order大約等5分鐘就有得拎 速度都算快~
先黎飲左一啖湯 蕃茄味好香濃 應該加左新鮮蕃茄&茄膏去開~

座位坐得舒服😌唔洗同隔離迫
2019-02-04 1933 views
到北角training,有同事介紹到這裏lunch, 環境清幽一點,所以一試。西餐,但比較昂貴…… 或者這裏本身是用來食下午茶,或是品嚐咖啡的。 我點了一個忌廉汁煙三文魚意粉, 有興趣試一下這裏的Cappuccino, 但加錢要加八蚊,都算貴~ 份量也ok, 煙三文魚有三片, 明顯有調味, 白汁比較少, 所以意粉很乾身, 有點難以入口。但要稱讚一下 個南瓜湯和咖啡, 南瓜湯調教得很好, 不會太稀。 要加八蚊的cappuccino 的確不錯, 咖啡味很濃郁, 這裏似是推介咖啡的。 一到lunch,這裏應該會比較多人,但可以休休閒閒地坐,不會有人趕你走,是lunch的福地。(๑•̀ㅁ•́ฅ)

西餐,但比較昂貴……

或者這裏本身是用來食下午茶,或是品嚐咖啡的。

(๑•̀ㅁ•́ฅ)
2018-12-13
$60 (Lunch)
2019-01-24 1275 views
番工最大既煩惱就係每日Lunch食咩好呢今日同同事簡左係地鐵站C出口 隔黎既社企Cafe幫襯❗️❗️可能今日比較多人幫襯,Lunch set 1點鐘左右,肉醬意粉已經無哂😐係準備食材方面,真係有改誰空間。最後簡左食3號餐,照燒雞柳茄醬意粉餐(跟一杯餐飲同餐湯),是日餐湯係甘荀湯,味道不錯不失,甘筍味非常重。但個意粉就麻麻地,首先意粉有d冧,蘿蔔仔仲生生地,但個燒汁雞柳就幾好味。呢碟意粉d味道分開哂,希望下次有進步!
番工最大既煩惱就係每日Lunch食咩好呢

照燒雞柳茄燴意粉

2018-07-23 2084 views
平時成日要應酬,同合作伙伴客人食飯都係食好啲,今日下午終於可以有啲唔同。天氣都幾熱,又無乜胃口,都係揀啲凍凍地又無咁heavy嘅食物。叫咗一個凱撤沙律加煙三文魚,60元,好大碗。有個湯,先開下個胃。沙律正常,味道唔錯,夠fresh,有一隻蛋,唔駛再加粉。仲有一塊小多士,都ok嘅。加2元要左凍奶茶,可以啦,未至於太淡。係咁熱嘅天氣咁食係最爽,睇黎我要改下習慣,夜晚都係盡量屋企食( ̄▽ ̄)。環境都ok嘅,都闊嘅。我去個陣12點,無乜人。

環境都ok嘅,都闊嘅。我去個陣12點,無乜人。
2018-07-19 1547 views
今天到了咖啡空間吃午餐咖啡空間是一間社會企業但它的環境也可以媲美外面的餐廳餐廳的感覺十分舒適 ,大家可以在這裏享受一個寧靜的午餐時間。它的門口比較隱蔽,可能也是如此, 所以能夠在鬧市中有一個靜靜的角落, 讓人放鬆地享受一個小時的午餐時間。今天我大約兩點鐘的時間到達餐廳,所以店舖已經比較少人。午餐有很多的選擇我點了一個雞胸肉沙律,材料十分新鮮,賣相也不錯。沙律配油厚多士一塊我們兩人共消費了100元人均50元的消費,可以在寕靜 舒服的餐廳享受一個休閒的午餐,咖啡空間也算是一個不錯的選擇
今天到了咖啡空間吃午餐
咖啡空間是一間社會企業
但它的環境也可以媲美外面的餐廳

今天我大約兩點鐘的時間到達餐廳,所以店舖已經比較少人。

午餐有很多的選擇

我點了一個雞胸肉沙律,材料十分新鮮,賣相也不錯。

沙律配油厚多士一塊

我們兩人共消費了100元

$50 (Lunch)