等小朋友放學,鐘意去呢間茶A食 late lunch,230pm 左右唔多人,可以慢慢食。今日同學仔媽咪一齊食,嗌咗咖哩牛腩飯&XO醬蔥油豬排雙蛋飯分享。份量非常多!一大碗咖哩,有大概六至八件牛腩🐄,兩舊薯仔。咖哩汁微辣,滿滿香甜椰子味😋,牛腩夠淋又入味,薯仔內裡軟綿甜蜜。咖哩汁另上,鍾意撈幾多落飯都得。XO醬蔥油豬排雙蛋飯非常好食,蔥油好香,豬扒大件🐷,夠乾身,煎到剛剛好,唔會油淋淋,配埋蔥油&秘製XO醬好開胃😆!特別鍾意配太陽蛋,可以將蛋黃汁撈蔥油再撈飯食😋😋😋~~XO醬有咸鮮味又惹味, 非常好!今日嗌特飲,凍紅豆奶茶🧋。奶茶香滑有茶味,紅豆甜蜜,煲到夠淋,唔會一粒粒好硬,值得讚。

2023-09-04 42 views
開咗一段時間都未有入去食今日咁啱要係附近食lunch就試下2點開始有下午茶叫左個福建炒飯黎食 好出色喎!!!!炒底好香 個芡汁岩岩好 料都好新鮮最驚喜係連炒飯既蝦既蝦腸都挑埋$48下午茶價 真係無得輸凍檸茶亦都好飲 夠大杯
開咗一段時間都未有入去食
今日咁啱要係附近食lunch就試下

2點開始有下午茶
叫左個福建炒飯黎食 好出色喎!!!!
炒底好香 個芡汁岩岩好 料都好新鮮
最驚喜係連炒飯既蝦既蝦腸都挑埋

$48下午茶價 真係無得輸

凍檸茶亦都好飲 夠大杯
$51 (Tea)
  • 海皇福建炒飯
2023-09-04 29 views
今日嚟到粉嶺食dinner~咁啱試到呢間餐廳都幾好食😍.💎$68 福建炒飯一款好經典既炒飯菜品😆搭配左各種蔬菜、肉類同海鮮等配料炒製而成入口米粒飽滿、顆粒分明,口感彈牙配埋包括青瓜, 蟹柳等經過高溫翻炒每一啖都散發出香味🥳.💎$66 星洲炒米星洲炒米由米粉搭配上豐富既配料炒製而成米粉好爽口🥰配埋蝦仁、火腿、叉燒和香料等令米粉充分吸收左各種香料同醬汁既風味呈現出獨特既香辣口感😍.💎$68 滑蛋吉列豬扒飯豬扒經過炸後呈現出金黃色既外皮同嫩滑多汁既肉質豬扒搭配埋滑蛋🫶🏻令到豬扒口感更加滑嫩搭配埋白飯一齊食味道豐富又好味🙈
今日嚟到粉嶺食dinner~
咁啱試到呢間餐廳都幾好食😍

💎$68 福建炒飯

一款好經典既炒飯菜品😆
搭配左各種蔬菜、肉類同海鮮等配料炒製而成
入口米粒飽滿、顆粒分明,口感彈牙
配埋包括青瓜, 蟹柳等
經過高溫翻炒
每一啖都散發出香味🥳
💎$66 星洲炒米

星洲炒米由米粉搭配上豐富既配料炒製而成
米粉好爽口🥰
配埋蝦仁、火腿、叉燒和香料等
令米粉充分吸收左各種香料同醬汁既風味

令到豬扒口感更加滑嫩
搭配埋白飯一齊食
味道豐富又好味🙈
2023-08-22 69 views
系粉嶺名都廣場,是但找間茶記“茶A",坐低傾野,順便食早餐.早餐薑絲豬膶米粉,豬膶唔嚡,米粉唔過淋,湯底薑味夠。掂喎!無期望,有驚喜!煎蛋,香腸,牛油多士,都ok. (*冇影相)奶茶,唔澀,少少稀,茶記一般水準。(* 冇影相)員工很有禮貌。環境寬敞,不錯。

早餐
煎蛋,香腸,牛油多士,都ok. (*冇影相)
奶茶,唔澀,少少稀,茶記一般水準。(* 冇影相)

員工很有禮貌。環境寬敞,不錯。
2023-08-22
Type of Meal
Breakfast
2023-08-19 58 views
上次黎名都商場揾食,見到仲有一間寶藏餐廳🪙因為佢地雖然係茶記,但裝修同餐牌價錢都好岩我心水🥰今日就又趁收工時間趕到下午茶時段就緊係要去探訪一下🤪。🐒下午茶-茶A公司三文治💰$52👉🏻杏仁霜(熱)好耐無食過公司三文治🥪呢款三文治都好代表到香港,由細細個到依家都係茶仔必備名物上枱見到佢地係好明顯有三層🍳而當中塊午餐肉係激厚🐷勁吸引呀,底層係蕃茄生菜同千島醬🥬中間就係炒蛋同火腿,上層就係午餐肉同芝士🧀️勁豐富既三文治🤩。🐒脆炸雞髀配薯條伴黑松露沙律醬💰$46另一樣茶記名物就係炸雞髀薯條🍗但呢到特別嘅就係呢到既薯條係配黑松露醬🍟成件事即刻fancy左,even茶仔都絕不馬虎

🐒下午茶-茶A公司三文治💰$52
👉🏻杏仁霜(熱)

上枱見到佢地係好明顯有三層🍳

🐒脆炸雞髀配薯條伴黑松露沙律醬💰$46

成件事即刻fancy左,even茶仔都絕不馬虎
2023-08-15 58 views
今日八月十五收工叫咗個星洲炒米同楊州炒飯外賣,落單(見圖)都係啱嘅,點知返到屋企竟然打開係星洲炒米同一個不知名嘅飯,完全唔係楊州炒飯。🤯咁混亂嘅餐廳真係以後都唔會再幫襯,仲要食落有豬扒嘅飯非常鹹,完全入唔到口。個星洲炒米都係災難,啲面好似有啲粉喺上邊口感極差。最後每盒淨係食咗幾啖就真係忍唔住食唔落要嘥晒抌咗佢。餐廳望落去裝修唔錯估唔到啲嘢尤其裏面做嘢嘅人係咁垃圾。absolutely aweful… 食過最差嘅外賣
absolutely aweful… 食過最差嘅外賣
2023-08-15
Waiting Time
20 Minutes (TakeAway)
2023-08-14 47 views
方便就腳 另一間三點三下午茶推介Tea Set 價錢實惠 又平又抵食乾淨光猛 坐得舒服海皇福建炒飯爽滑彈牙蝦仁🍤翠肉瓜配上炒飯夠哂惹味鍾意❤️濕炒飯既口感 芫茜皮蛋鮮魚湯豬潤牛肉米線🍜香口芫茜🌿配上濃香魚湯配上彈牙米線🍜公司三文治🥪必食推介香脆多士 經典配搭芝士。火腿。餐肉。蛋餅。生菜🥬。蕃茄半熔芝士 千島醬加上多重口感正到爆炸 即叫即整 冇得輸😋紅豆西多金黃香脆 大大塊金磚配上邪惡煉奶凍奶茶熱檸茶紅豆冰
方便就腳

配上濃香魚湯
配上彈牙米線🍜

公司三文治🥪必食推介
香脆多士
經典配搭芝士。火腿。餐肉。蛋餅。生菜🥬。蕃茄
半熔芝士 千島醬加上多重口感

熱檸茶
紅豆冰
  • 公司三文治
2023-08-07 59 views
📍茶A 最近粉嶺開左唔少餐廳🍴見到呢間茶記新開,裝修簡潔,座位寬敞,燈光明亮💡即刻同朋友入去試一試~🥩紐西蘭草飼肉眼扒 (黑椒汁)$118鐵板餐有五款~每款鐵板扒餐都配薯菜、餐湯、咖啡或者茶;而醬汁亦都有蒜蓉/ 黑椒/ 蕃茄/ 粟米可以揀,咁今次我就揀咗黑椒味~食落口感比較嫩滑、多汁;肉質柔軟,咬落去肉係有彈性嘅,唔會覺得鞋口或者好韌;配菜亦都唔少,有薯菜,例如有薯條、西蘭花🥦、紅蘿蔔🥕、粟米🌽等等,一解油膩感~🐽焗芝士咖喱豬扒飯 $66焗飯就成日食,芝士加咖喱🍛既焗飯就真係比較少食啦!芝士滿滿🧀一層鋪喺焗飯上面,望到已經流晒口水🤤芝士做到拉絲嘅效果,可以拉到高過頭😝而豬扒都幾大塊,而且比較厚身,唔會薄到成塊紙咁,同時亦都會好貼心咁切好一細嚿方便食😚味道方面唔錯!📍茶A (粉嶺)粉嶺粉嶺車站路18號粉嶺名都商場2樓53-57號舖#粉嶺 #茶A #茶餐廳 #西冷扒 #焗飯
📍茶A

餐湯

🥩紐西蘭草飼肉眼扒 (黑椒汁)$118

🐽焗芝士咖喱豬扒飯 $66

📍茶A (粉嶺)
粉嶺粉嶺車站路18號粉嶺名都商場2樓53-57號舖

#粉嶺 #茶A #茶餐廳 #西冷扒 #焗飯
凍檸茶
餐湯
凍檸茶
2023-07-31 82 views
星期六睇戲前食個早Lunch,11點半嚟到餐廳。啱啱過左早餐時段,雖然午餐價錢唔平,不過睇在未食過嘅份上,就比一次機會佢。我地叫左兩個焗飯,等左17分鐘先上枱。兩個飯賣相相當唔錯! 焗芝士鮮茄豬扒飯 $65鮮茄份量好多,配料仲有罐頭菠蘿,不過身為主角之一嘅豬扒完全唔掂!! 呢個價錢飯量已經唔多,塊豬扒仲要連半吋都無,紙咁薄😑 另一敗筆,個蛋炒飯底未炒好,成個飯都有唔少圖中嘅飯團🙄食落仲要一陣隔夜蛋炒飯嘅味,如果試過蛋炒飯放第二日食嘅人就會明咩味🤢。焗芝士咖哩牛腩飯 $68呢個焗飯無飯團嘅問題,飯粒仲要粒粒分明,緊係啦!!! 油到死….成個盤底都係油…😨 個人覺得咖哩比茄飯好,牛腩夠淋、薯仔先炸過再加入咖哩撈勻,唯一缺點係太油膩😒。喺民生區賣呢個價錢,但食物質素麻麻,性價比又唔高,相信好快轉手。

我地叫左兩個焗飯,等左17分鐘先上枱。兩個飯賣相相當唔錯!

焗芝士鮮茄豬扒飯 $65
焗芝士鮮茄豬扒飯

呢個價錢飯量已經唔多,塊豬扒仲要連半吋都無,紙咁薄😑
焗芝士鮮茄豬扒飯

另一敗筆,個蛋炒飯底未炒好,成個飯都有唔少圖中嘅飯團🙄

焗芝士咖哩牛腩飯 $68

2023-07-29
$67 (Lunch)
2023-07-23 104 views
有人話粉嶺除左聯和墟多啲野食、其他都係係美食沙漠,對於係粉嶺返工既我就係唔信,今日放早,經過粉嶺中心,見到有間幾新既茶記,就去吃個下午茶🥰🥰又唔錯喎,推介比大家主食係焗肉醬意粉,啲芝士醬多到呢,好滿足😋😋唔好以為下午茶就細細粉,都真係好足料,同吃午餐差唔多😊正食完唔係好夠飽,再叫多個瑞士雞翼,當小食,雞翼控必叫之選,個陣瑞士汁好入味最後當然唔少杯紅豆冰,我就只係叫左普通版紅豆冰,我見有咖啡紅豆冰,都好特別,下次再黎試吓😃

2023-07-19 74 views
同朋友做完嘢響粉嶺搵嘢食,其中一個帶咗我哋嚟到茶A食下午茶,位置響商場入邊鄰近地鐵站都算方便嘅,起碼落雨都可以直接地鐵站行過嚟,裝修都簡潔舒服,唔知係咪同隔離餐廳同一個老闆,如果冇講到我以為去咗隔離台式餐廳一樣,只係唔同入口,不過整體來講都係乾淨舒服嘅感覺。我就叫咗個茶A招牌豬潤麵常餐,跟埋嫩滑炒蛋同埋牛油多士,另外加咗杯紅豆冰。主要係因為好耐冇去過深水埗食豬潤麵,所以順便開到試吓。嚟到嘅時候份量係幾好嘅,豬潤就有啲過熟,湯係有嗰種豬潤湯嘅味道,不過同一時間就鹹咗啲,可以食豬潤可以食麵,但係唔可以飲湯。炒蛋都算滑嘅,多士平平穩穩冇乜特別但係可以。紅豆冰覺得真係幾夠奶幾香,紅豆係完全一粒粒嗰種。其中一個朋友叫咗份脆炸薯條配黑松露沙律醬,薯條出嚟夠新鮮夠香口,黑松露沙律醬都食到黑松露嘅味,不過沙律醬偏少。另外一個朋友叫咗鹹牛肉炒蛋多士,鹹牛肉炒蛋出到嚟比較厚身,所以食落去口感比較好,多士就冇乜特別,整體來講主要係個擺設感覺好睇。下次嚟可以試吓第二啲嘢食。

2023-07-18
$40 (Tea)
2023-07-09 86 views
今晚跟家人食晚餐,點了一個咖喱魚柳飯,跟大快活一樣,點了一個無骨海南雞飯,只是一般貨仔及沒有味道,再點了一個脆香雞翼配薯條,雞翼只是南乳雞翼,薯條沒有味道又乾,另收銀員服務差。
2023-07-08 73 views
收工後超肚餓,經過一間外觀不錯茶餐廳便入去醫肚裝修新淨光猛,而且多卡座,雖然店舖不大,大約下午五點也坐滿八成有例牌茶餐 / 焗類 / 鐵板 / 飯類 / 公仔麵米線 / 湯飯 / 小食/ 三文治等等🧀焗芝士黑椒豬扒(飯)$66十分肚餓一定要揀飽肚之選,果然無揀錯,一層厚厚的芝士鋪面,黑椒汁味很出,濃味人之選🐟鮮魚湯海蝦球泡飯$68蝦球份量不少,還有很多配菜,有瓜/菌類 / 雪耳/ 芫荽蔥等除了套類外,以上單點加$6有熱飲/$9凍飲
收工後超肚餓,經過一間外觀不錯茶餐廳便入去醫肚

焗芝士黑椒豬扒飯

🧀焗芝士黑椒豬扒(飯)$66
鮮魚湯蝦球泡飯

🐟鮮魚湯海蝦球泡飯$68

除了套類外,以上單點加$6有熱飲/$9凍飲

2023-07-05
$73 (Tea)
焗芝士黑椒豬扒飯
鮮魚湯蝦球泡飯
1K
2023-07-07 53 views
放飯食茶記嘆杯奶茶係辛勞工作至完美嘅break茶牌選擇勁多,焗嘢米線常餐頹飯海南雞鐵板咖哩講得出嘅都食得到就係茶記精神!價錢還好啦,唔算平但又未至於貴嘅(而家喺粉嶺食咩都貴🥲)我叫左個滑蛋吉列豬扒飯塊豬扒認真係幾大塊,成塊面咁大至驚喜係幾厚切,食落有啖啖肉嘅口感啲飯係粒粒珍珠米,整體唔錯多返少少汁會開心啲同事個XO醬蔥油豬扒雙蛋飯蔥油幾多,炒得幾香冇估到同XO醬都幾夾份量幾大,男同事都夠曬飽奶茶唔錯,茶底唔差㗎紅豆冰都ok唔算太甜唯一缺點係細杯左啲🤣唔夠喉食完買左份公司治外賣拎返去比同事晚飯時段都有呢啲小食叫真係太好喇都幾大份,已包烘底中間有千島醬,加新鮮蕃茄幾fresh整體醫肚係ok嘅食個快飯茶記係不二之選👍

放飯食茶記嘆杯奶茶係辛勞工作至完美嘅break
茶牌選擇勁多,焗嘢米線常餐頹飯海南雞鐵板咖哩
講得出嘅都食得到就係茶記精神!
價錢還好啦,唔算平但又未至於貴嘅
(而家喺粉嶺食咩都貴🥲)

我叫左個滑蛋吉列豬扒飯
塊豬扒認真係幾大塊,成塊面咁大

至驚喜係幾厚切,食落有啖啖肉嘅口感
啲飯係粒粒珍珠米,整體唔錯
多返少少汁會開心啲

同事個XO醬蔥油豬扒雙蛋飯
蔥油幾多,炒得幾香
冇估到同XO醬都幾夾
份量幾大,男同事都夠曬飽

奶茶唔錯,茶底唔差㗎
紅豆冰都ok唔算太甜

唯一缺點係細杯左啲🤣唔夠喉

食完買左份公司治外賣拎返去比同事
晚飯時段都有呢啲小食叫真係太好喇
都幾大份,已包烘底
中間有千島醬,加新鮮蕃茄幾fresh

整體醫肚係ok嘅
食個快飯茶記係不二之選👍
2023-07-06 477 views
Cafe A hong kong style cafe has a contemporary wood interior 🪵 spacious and comfortable seatings 💫 staffs are friendly and attentive, drinks arrived right after order and food came shortly after 🍱 serves valuable afternoon tea sets with a drink included ☕️茶A 港式茶餐廳 木系裝修 新式清雅 🪵 環境闊落 座位舒適 💫 店員友善 速度快 落完單就已經上晒飲品 接着所有食物都上齊 🍱 下午餐配咖啡或茶 價錢幾抵 份量配料足 ☕️🍗 茶 A 生炸雞髀 配黑松露醬薯條/和風薯仔蛋沙律HKD$45cafe A fried chicken leg w/ fries and black truffle mayo雞髀好大件 外皮香脆 裏面肉嫩多汁 醃得好入味薯條酥脆 🍟 黑松露醬香濃惹味 🍄🥪 茶 A 公司三文治 HKD$52cafe A club s

雞髀好大件 外皮香脆 裏面肉嫩多汁 醃得好入味

麵包三塊都有炕底 🍞 層次豐富
火腿 🍖 雞蛋 🐣午餐肉 🐖芝士 🧀 蕃茄 🍅 生菜🥬

茶 A 公司三文治

🦐 海皇福建炒飯 HKD$48
hokkien fried rice with seafood
好足料 飯有炒底 🍳 芡汁濃稠啱啱好 唔會過鹹
蝦仁 🦐 雞肉 🐥八爪魚 🐙 蟹柳 🦀
翠玉瓜 🥒 蘿蔔 🥕 蘑菇 🍄

海皇福建炒飯

🫘 咖啡紅豆冰 (凍 少甜少冰)下午茶 + HKD$6 (單價 $26)
coffee red bean ice
咖啡香濃 淡奶順滑 ☕️ 紅豆香甜 甘香細膩 🫘

☕️ 香濃奶茶(熱) 下午茶 + HKD$0 (單價 $20)
hk style milk tea
茶底香醇濃厚 🍂 入口幼滑

🍯 檸檬西洋菜蜜 (凍 少冰) 下午茶 + HKD$6 (單價 $26)
watercress honey with lemon
西洋菜蜜滋陰潤燥 🍋 有五大塊檸檬