Restaurant: Café de Coral
Info:

2023-11-07 270 views
午餐-焗豬扒飯用會員App提前下單,節省等候時間,真方便。今午簡簡單食個一哥焗豬扒飯, 原打算外賣帶回寫字樓享用,但取飯時竟然見到又一城food court有吉位(仲要有靚女在旁),見義勇為的心又出現,一於外賣轉堂食。我口中雖在吃豬扒,但心裏卻一直是在保護身旁的陌生靚女,豬扒在手,眼晴卻在旅行,多謝food court 的安排。
午餐-焗豬扒飯

2023-11-07
5 Minutes (Dine In)
$47 (Lunch)
2023-11-06 66 views
午飯吃早更(11:30),而家2:30肚在打鼓中,儘快提前在手機下單,一於速去速回,神不知鬼不覺,15分鐘後即趕到去用餐。今次揀了乾手淨腳的炸雞肶及半塊牛油西多,在又一城food court的角落位靜靜雞 “偷食”.......由取餐至享用完, 這個醫肚茶餐極滿足。多謝app帶來的方便落單。
由取餐至享用完, 這個醫肚茶餐極滿足。
多謝app帶來的方便落單。
茶餐-炸雞比配半西多
2023-11-06
Waiting Time
2 Minutes (Dine In)
$37 (Tea)
茶餐-炸雞比配半西多
2022-07-09 817 views
- 大家樂有個外賣快餸組合,揀3款小菜只係💰105 (平時1款小菜套餐平均都要💰60),另外+💰15仲有兩碗糖水同埋油菜~ 其實呢個組合都幾適合有時放工之後唔想煮飯又唔想食咁貴嘅人👍🏼有時候食平啲都幾開心㗎😉🐖Sweet & sour pork w/ pineapple 菠蘿咕嚕肉 雖然外賣令到咕嚕肉已經過咗一段時間,但係估唔到佢外面層炸衣仲脆😂略嫌有啲咕嚕肉炸衣太厚肉太少,唔係好平均,同埋菠蘿唔多、比較細粒🤏🏻🐟Fried fish fillet w/ corn & scrambled egg sauce 滑蛋粟米魚塊 正常發揮,鹼水味唔會好重,而且可以見到其實魚塊都幾多,share食都夠哂😂🧆Fried pork croquette w/ corn & mushroom 粟米香菇煎肉餅 本身有三塊,不過影之前屋企人已經食咗一塊🥲🙇🏻‍♀️ 就係大家想像中嘅味道,肉餅唔會好肥,粟米同埋香菇增加咗口感,ok嘅~💜Black glutinous rice w/ coconut milk 椰汁紫米露 推薦大家加$15叫呀🥺真係好好飲,好足料,除咗紫米之外仲有唔少芋頭粒,而且唔會太甜,連一向唔
菠蘿咕嚕肉

🐖Sweet & sour pork w/ pineapple 菠蘿咕嚕肉 [3.5/5]
滑蛋粟米魚塊

🐟Fried fish fillet w/ corn & scrambled egg sauce 滑蛋粟米魚塊 [4/5]
粟米香菇煎肉餅

🧆Fried pork croquette w/ corn & mushroom 粟米香菇煎肉餅 [4/5]
💜Black glutinous rice w/ coconut milk 椰汁紫米露 [5/5]
推薦大家加$15叫呀🥺真係好好飲,好足料,除咗紫米之外仲有唔少芋頭粒,而且唔會太甜,連一向唔鍾意食甜野嘅母親大人都話好飲🙆🏻‍♀
TakeAway
$40 (Dinner)
滑蛋粟米魚塊
粟米香菇煎肉餅
这个大家乐,在又一城顶楼的一个档口里,需要提前去占位置,然后再去点餐,我这回看到的是一份鱼柳虾堡黑椒汁忌廉汤的组合餐,我就点了一波儿,不过没想到它带小碗芝士焗饭和白洋葱,个人觉得,白洋葱的洋葱味,盖过了鱼柳和虾堡本身的味道。
2021-12-01
Waiting Time
12 Minutes (Dine In)
2021-06-11 550 views
大家樂嘅午餐荷葉飯。價錢係37蚊。我叫左一杯熱檸茶,有4片檸檬。我覺得太多了。因為個紙杯大約8cm 高。可能因為疫情關係,堂食都會提供即棄餐具。飯入面有蝦米、冬菇、豬肉粒。飯嘅溫度夠暖,但係啲蛋絲有啲凍。將啲蛋絲撈埋啲飯一齊食就會夠暖。我食完之後都相當之飽。Food court 嘅燈光有小小暗。啲枱櫈都算乾淨。執枱嘅人員執得幾密。
大家樂嘅午餐荷葉飯。

價錢係37蚊。

可能因為疫情關係,堂食都會提供即棄餐具。

飯入面有蝦米、冬菇、豬肉粒。

我食完之後都相當之飽。

Food court 嘅燈光有小小暗。啲枱櫈都算乾淨。
執枱嘅人員執得幾密。

2021-06-10
5 Minutes (Dine In)
$40 (Lunch)
2021-02-03 470 views
我記得通常去大家樂食嘅焗豬扒飯都係唔錯嘅,今次又去到又一城嘅food Court,成日食譚仔同pepper lunch都有啲厭,就買個大家樂焗豬扒飯食啦。但唔知係咪因為呢個係喺food court入面嘅大家樂,個焗豬扒飯感覺好唔同。個炒飯底好似冇炒過咁,塊豬扒好薄好細塊,明明平時嗰啲都冇咁薄。個汁嘅味道就差唔多嘅。不過諗諗吓下次食大家樂焗豬扒飯都係唔好喺food court食啦。
有一次在大家樂的又一城分店點了鐵板燒,令人失望的是,牛扒、薯菜和飯只是放在普通的膠碟上,而不是在鐵板上,變相只是普通的黑椒牛扒飯,自此便沒有再在又一城的大家樂點鐵板燒。但是昨晚,晚上經過food court, 遠處已經聞到牛扒的香氣,聽到鐵板觸碰醬汁的「sha sha」聲,感受到鐵板的灼熱,於是馬上點了一個。等了大概15分鐘之後,就可以攞餐,這個鐵板燒熱騰騰、香氣撲鼻,牛扒和雜菜的份量比我想像中多,令人垂涎三尺。於是,還來不及拍照,便吃了一大半。值得一提的是其中的番薯條,是剛剛炸起的,啖啖番薯肉,又香又滿足。但美中不足的是,大家樂的又一城分店只提供塑膠餐具,用膠刀切牛扒相對費力,而且容易弄斷。但是,整體而言,這一頓晚餐令人驚喜,可以再戰。

番薯條

但是,整體而言,這一頓晚餐令人驚喜,可以再戰。
2019-01-30
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
番薯條
2018-10-29 525 views
想食個快嘅下午茶~又一城food court係幾好選擇叫咗個下午茶配飲品~大家樂熱奶茶一向都可以~今次有茶味冇奶味真係勁失望香茅豬扒魚腐米線~有兩隻湯底揀:清湯或者蕃茄湯~我係蕃茄迷~唔使諗啦!蕃茄湯底都幾濃~香茅豬扒都好重香茅味~雖然唔係即叫即炸但係又唔算好乾~米線軟硬度適中~加上芽菜、韭菜、芝麻好有過橋米線feel咁睇落個碗就大~其實份量一般~下午茶嚟講就啱啱好啦~女仔食仲可以嘅~男仔食就唔係幾夠啦
想食個快嘅下午茶~又一城food court係幾好選擇

蕃茄湯香茅豬扒魚腐米線
2018-07-29 401 views
昨天下午在又一城遊商場,攰攰地要搵個地方歇腳,上去food court大家樂買個下午茶餐,公司三文治加杯咖啡,才是$34!找到一個近玻璃欄杆的座位坐下,慢慢嘆下先,這件公司三文治比起西餐廳或酒店茶座的出品也不遜色,外觀精美,食落好味,配以火腿,鷄旦,生菜沙律等配料,好味!再嚐熱咖啡,也很夠味,感覺比有些港式茶餐廳還的還好些。這裡座位舒適,但人流太多,找位子又不想搭枱就可能要等候一下,但以此價錢消費,超值了!

2018-07-28
5 Minutes (Dine In)
$34 (Tea)
2018-06-23 319 views
今日早午餐都無食,睡到下午2點才起床,出去行下街,醫下肚仔先啦手上得27元,點買好啦被我發現有個天天優惠餐,好便宜,抵23元就醫飽肚奶油豬豬好香脆口大大碗雪菜米,惹味飲啖紅豆冰,超清涼店鋪已經開左好耐,周圍店鋪執晒,它仍然生存到

手上得27元,點買好啦
被我發現有個天天優惠餐,好便宜,抵

23元就醫飽肚

奶油脆豬

奶油豬豬好香脆口

大大碗雪菜米,惹味

粒粒紅豆冰

飲啖紅豆冰,超清涼

店鋪已經開左好耐,周圍店鋪執晒,它仍然生存到

2018-06-23
$23 (Tea)
粒粒紅豆冰
2018-05-27 275 views
今日同友人去九龍塘上堂😴😴😴到左12點半左右放學食午餐🍲🍲🍲於是乎去到九龍塘又一城food court食野由於太多多關係 就求其搵一間平時食開集團式快餐 🥤🥤🥤快 ☕️☕️☕️薑蓉芝麻海南鷄🍗🍗🍗皮滑 但肉好韌 可能煮得太耐😞😞😞😞菜油飯 太硬啦本身我自己都鐘意食硬飯🍚🍚🍚但呢個真係硬過我條命 🤣🤣🤣🤣點雞醬 👍👍👍平時唔飲咖啡的我今日忍不住都要飲反杯都幾好飲👍👍👍
今日同友人去九龍塘上堂😴😴😴

今日忍不住都要飲反杯
都幾好飲👍👍👍
咖啡
2018-01-27 309 views
唔係第一次去大家樂,不過今次實在非常失望! 其實前線員工係好重要,如果佢哋嘅認知不足,對顧客同公司都會造成好大影響!好似今次我去食下午茶餐,叫咗一個豬扒包同魯肉飯 ,我萬萬估唔到發生咁嘅情況:首先講個滷肉飯,一嚟到我已經嘩咗幾聲,白飯係夠嘅,但滷肉大概只有兩湯匙~係兩湯匙呀~我撈埋白飯之後嘅情況如圖示,無花無假,咁同食個白飯嘅分別係,你會偶然咬到粒餸,前線員工們其實將心比己,你會點睇呢碗飯?人生最啜核之頹飯莫過於此!再嚟就係豬扒包,打開如圖無照騙,有嘅都係大家樂登出嚟張相,但相對滷肉飯嚟講已經好好多。

2016-11-22 660 views
今日 晏就 係又一城 食左個 咖哩豬排飯。 加左杯 咖啡 46蚊。 味道唔錯 價錢合理 。 而且又有「他他漿」送, 正正常常 唔太差既。豬排有d口感 唔太差 如果多d栗米就正喇。 最後評語 我係覺得唔錯既。
最後評語 我係覺得唔錯既。
2016-09-30 492 views
放飯時間成個food court 人山人海 想搵個位都難 加上返工lunchtime 好短 拿拿林買個一哥焗豬扒飯就算:但唔知係唔係food court 關係 好難食!!d茄汁係水水地 好似未焗好一樣 um 如果真係好多人搵唔到其他歺廳先會揀囉
TakeAway
2015-10-14 684 views
多年前在九龍塘附近讀書返學,我們一班同學都會三五成群到又一城的food court食個下午茶之後回家做功課或在又一城行街逛一下。時至今日又一城很多商店、食肆已經不同了,唯獨大家樂依舊在此。今天星期日陪老人家到又一城消費之後,就決定來到大家樂稍作休息,並回味一下學生時代的回憶。話說如此,又一城的大家樂比出邊的大家樂餐牌選擇的確較遜色一點。但仍有我喜歡的雞翼粟米套餐。一如以往,食物不是太出色的。但還是會令我回想起學生時代開心的回憶。 蜜糖雞翼粟米:雞翼都煮得很軟腍,可以用刀叉分開到雞肉出來。蜜糖味就不是太突出,但都食到有甜味。粟米如果都是焗的,一定會更加美味!現在都吃到有少許牛油味的。雪菜肉絲米粉(加$6.5):因為套餐只有雞翼粟米實在吃不飽,唯有加多一個米粉。米粉的硬度都可以,不會太硬,雪菜肉絲個人就不太喜歡,但又沒有其他選擇,唯有將就下。一個$28.5的下午茶,在又一城都可以接受的,又可以很容易在Food Court找到位坐。

蜜糖雞翼粟米

2015-10-11
$28.5 (Tea)