Restaurant: Café de Coral
Info:

2010-06-07 30 views
這星期無選擇下,吃了兩次大家樂,而兩次也是同事代辦的焗豬扒飯...這聲稱厚切的豬扒飯,比較起美心薄切而又加入重手食粉質素好半班,吃碼覺得自己在吃緊豬肉,醃得不算入味,勝在茄汁底搭夠,而飯是一般的炒底,不太乾也有蛋香,比起美心或新釗記好多了。吃完,繼續搏殺。

吃完,繼續搏殺。
$40 (Dinner)
2010-05-10 17 views
呢日放左學之後,百無聊賴既情況下。入左黎呢度食左個下午茶,是日所見,都唔係太多人既。都係食番個西多加杯凍奶茶,最穩陣之作。西多士都唔錯既,西多搽左好多花生醬,好惹味。而且都算夠熱既,唔錯啦。凍奶茶一向都相信大記既凍奶茶,茶味好濃。而且落奶既份量唔會太過份,唔係既就變左奶水啦。價錢唔算太貴,呢個下午茶食得過既。

西多士
都唔錯既,西多搽左好多花生醬,好惹味。而且都算夠
熱既,唔錯啦。
凍奶茶
一向都相信大記既凍奶茶,茶味好濃。而且落奶既
份量唔會太過份,唔係既就變左奶水啦。

價錢唔算太貴,呢個下午茶食得過既。
2010-05-03
2009-11-02 9 views
呢日放左學都好夜,就呢度食埋飯先返屋企。呢晚都幾多人,可能係出左火鍋之後先咁多人。點都好,都係好事黎既。鐵板牛扒餐因為已經過左推廣,所以只係得炒飯同西湯。個炒飯就係普通既蛋炒飯,炒得好乾身,唔錯唔錯。而個西湯都唔差,有小小辣椒仔既味。但牛扒就韌左小小,都可以接受既。而個牛扒未夠熱,因為我聽唔到沙沙既鐵板聲。紅豆冰紅豆好煙韌,唔錯。奶水又唔算太濃,但飲到尾都有奶味既。無話有無下次既,不過下次都係黎呢度打邊爐好啦。
火鍋之後先咁多人。
點都好,都係好事黎既。

鐵板牛扒餐
因為已經過左推廣,所以只係得炒飯同西湯。個炒飯就
係普通既蛋炒飯,炒得好乾身,唔錯唔錯。
而個西湯都唔差,有小小
為我聽唔到沙沙既鐵板聲。

紅豆冰
紅豆好煙韌,唔錯。奶水又唔算太濃,但飲到尾都有
奶味既。

無話有無下次既,不過下次都係黎呢度打邊爐好啦。
鐵板牛扒餐
2009-10-20
紅豆冰
二人到大家樂食TEA, ORDER 了燒雞腿餐$18配熱華田+$5榨菜肉絲米, 免費茶市小食券換了厚多士.燒雞腿: 燒得好香, 蜜糖味,但太細隻, 不夠喉.榨菜肉絲米: SIZE OK, 味道不錯.厚多士: 很厚, 烘得剛好, 塗上錬奶, 好味.熱華田: 一般.合共: $23
燒雞腿: 燒得好香, 蜜糖味,但太細隻, 不夠喉.
榨菜肉絲米: SIZE OK, 味道不錯.
厚多士: 很厚, 烘得剛好, 塗上錬奶, 好味.
熱華田: 一般.
合共: $23

$12 (Tea)
2009-09-30 12 views
呢餐邊爐都係一個禮拜之前既事,果日唔知食乜好。就黎左呢間食啦,呢間都幾耐無黎過。仲要裝過修,個格局都好睇。係咁既就食一哥火鍋,因為真係唔知有咩食。一哥火鍋今次有豆乳湯底,其實個湯都幾清甜。好重豆味,美中不足既係個湯底唔夠濃。講下配料先,牛肉好新鮮同肥瘦均勻。但份量太少啦,得五塊。而蝦滑就幾新鮮,好好食。有一樣野要提既係,佢地係用百福豆腐,好滑好好味。而蔬菜方面就無乜特別,又係果幾種啦。整體上都幾新鮮,四十幾蚊食得過既。今年特別既係,有得另外加配料。我就加左一份響玲,幾好食架。浸湯到唔錯既,但只得兩大份。青檸梳打冰青檸味好重,又唔會太甜。一杯幾正既飲品黎架。呢餐都唔錯既,唔算太貴。不過唔知係唔係唔夠人做野,加水叫左好耐先有人到。
真係唔知有咩食。

一哥火鍋
今次有豆乳湯底,其實個湯都幾清甜。好重豆味,美中不足既
架。浸湯到唔錯既,但只得兩大份。

青檸梳打冰
青檸味好重,又唔會太甜。一杯幾正既飲品黎架。

人到。
蔬菜
響玲
牛肉
2009-07-30 13 views
本來打算食据牛排, MENU只有近排廣告HEAT的霜花牛肉的板燒, 於是ORDER了一客.以前係日本的PEPPER LUNCH食過一次這樣的板燒飯, 今日試下香港快餐版啦霜花牛肉的板燒配Cool Cool冰, 賣相真的抄PEPPER LUNCH以紙條圍著鐵板, .鐵板好熱,可今8片牛肉熟透, 跟住撈勻白飯, 粟米粒,車厘茄和紅洋蔥,加蒜蓉汁, 好香,前菜是日式黃瓜,酸薑和酸菜粒,冇吃.飯炒起來很香, 有D似韓國石頭飯, 加上用珍珠米, 口感極住, 好好味.Cool Cool冰係楊之金露, 味道OK.

Cool Cool冰係楊之金露, 味道OK.
2009-06-21 19 views
電視廣告的海南功夫雞造型很cute, 決定試一試這個海南功夫雞餐.海南功夫雞(1/2隻) + 3款醬油 + 雞油飯 + 西湯 = $33海南功夫雞: around 10件雞, 入味, 味道ok, 3款醬油 (蔥油 / 濃醬油 / 酸醬 ), 蔥油最好, 而濃醬油太濃, 酸醬都ok雞油飯: 太油, 太硬, 如果可轉白飯就好西湯: 用料足, okcomment: 可試食 一次

雞油飯: 太油, 太硬, 如果可轉白飯就好

西湯: 用料足, ok

comment: 可試食 一次

$33 (Dinner)
2009-05-24 27 views
A:妳好!我想請妳食個”藍青口香草意份”?B:好啊!A:覺得點呀?B:藍青口殼大肉小,但肉質嫩滑鮮甜略遜,意粉爽口彈牙有趙頭(Al Dente),橄欖油很香,配合白酒及香草醬炒,很惹味!!A:如果我話妳知,這是”Café De Coral”嘢意粉?B:真嘢?A: ”Café De Coral”選用了大西洋藍貝,配以特級初榨橄欖油,白酒和自家香草醬炒製意粉,賣33蚊咋!加多1蚊送妳一柸低糖凍蘋果綠茶,仲唔來試下!!後話:33蚊這品質,開飯之選啦!評論一樣食物好食與否的同時,不能不考慮它的價錢!!很多人都知法國藍青口好吃,但賣什麼價錢???能做出物超所值的菜式,才難能可貴!我不是富豪,不能不計較價錢,只能偶有一餐豪起來,大多時間找尋價廉但味道可接近貴價菜的菜,我相信精明的openrice讀者都會明白的!!
A:妳好!我想請妳食個”藍青口香草意份”?
B:好啊!
A:覺得點呀?
B:真嘢?

後話:
33蚊這品質,開飯之選啦!
2009-04-30 18 views
第二日我再去食 lunch 試埋另一款新推介 < 冰活藍貝意粉拌香草汁 >,,今次這個我加多 $1 配低糖凍蘋果綠茶.....但這個好普通過普通嘅冰活藍貝意粉~~~~真係冇乜好味道可言 先講啲所謂冰活藍貝, 好重鹽水味, 肉質麻麻又唔肥美, 同食蜆冇分別,意粉好清灼般只有加一些蕃茄同洋蔥粒伴食, 感覺好 dry 和淡味味,這個食素人仕可能會比較啱食, 本人則需加茄汁去食, 因實在太乾真真了 綠茶 :: 唔太甜, 好有蘋果的甜味, 但相對蘋果味則蓋過了綠茶的味道, 略為失色

今次這個我加多 $1 配低糖凍蘋果綠茶.....

但這個好普通過普通嘅冰活藍貝意粉~~~~真係冇乜好味道可言

得個咸味的冰活藍貝意粉
差~~~唔覺有香草汁味的冰活藍貝意粉 >@<
2009-04-26
$34 (Lunch)
2009-04-30 24 views
由於成為了大家樂 Club 100 會員, 所以平常一星期都可能有幾天會到此食嘢,,之前絕大部份嘅食品已食過無數次, 真的食到很厭倦了.....,, 這天見有新食品<焗肉醬千層麵拌鮮番茄汁及忌廉汁> 便馬上一試.....如加 $1 可配低糖凍蘋果綠茶一杯 ; 而加 $5 可配羅宋湯及蒜蓉包(2件) 我選擇了加 $5 的配搭 那肉醬千層麵實物比圖片相差很遠,, 沒有圖片那麼 "千層" 的,, 而感覺就像食肉醬意粉的味道, 只是面頭多了一些濃郁的忌廉汁, 內裡則滿是肉醬, 又多又咸口((好像咸牛肉)),, 整個感覺都唔錯, 但食到中間開始有滯同膩的感覺 喜歡濃郁味肉醬的應該接受到.蒜蓉包 好鬆脆香口 羅宋湯 味道跟一般什菜湯差唔多 ; 實在唔夠酸同辣味~~~希望有待改進.

<焗肉醬千層麵拌鮮番茄汁及忌廉汁> 便馬上一試.....

我選擇了加 $5 的配搭

喜歡濃郁味肉醬的應該接受到.

蒜蓉包
好鬆脆香口

羅宋湯

加 $5 成 set food
焗肉醬千層麵~~~都唔係好千層啫!!!
蒜蓉包~~~鬆脆香口
羅宋湯~~~味道麻麻地不酸又不辣
2009-04-25
$38 (Lunch)
2008-12-09 28 views
今日放左學落去呢度食下午茶,不過都係優惠券作怪啦。今次要雞翼同香辣薯條。飲凍奶茶,剛好十八大元。減左五元,十三元咋。但佢地服務就差點,收銀都要等下先買到野食。去到水吧,雞翼薯條都攪好哂,杯凍奶茶呢?班人仲係度吹水,又唔將D tray推前,攪到等左好耐。爭D攪到我後面果D都可以遲來先上岸。咁都有既!講番野食啦,雞翼都係無乜蜜味。但勝在雞翼都幾脆口,合格啦。香辣薯條根本就唔辣既,應該叫香脆薯條啦。但薯條都好有薯味既,算啦。凍奶茶都係咁好飲。整體上,都係普普通通。食物無乜特別要要求,但服務真係要改善下。下次都係去返昌耀大廈果間,起碼無咁多人同坐得舒服一點。星期四再去昌耀果間食早餐啦。
今日放左學落去呢度食下午茶,不過都係優惠券作怪啦。

雞翼配薯條
$13 (Tea)
大家樂嘅焗豬扒飯一向水準都算穩定,食味亦唔錯,所以我久唔久都會去幫襯吓!上次到而家都有幾個月未去過,見佢出咗呢個「厚切一哥焗豬扒飯」都有一段日子,就走去試吓嘞!下晝去大家樂食呢個豬扒飯加杯凍咖啡咁就四十一蚊嘞!豬扒飯嘅賣相依然有佢一貫嘅水準,焗汁有洋蔥同菠蘿喺入面增加酸度,食落開胃啲,面頭仲有兩嚿西蘭花!飯都仲係好認真嘅炒飯底,但係好油喎!西蘭花竟然係凍嘅! 比啲心思啦好心,我知道要保持翠綠所以唔會同啲飯一齊焗,焗完飯要出餐先至擺上飯面,但係都應該諗個辦法保持溫度先得架?淨係放喺個鐵盆入面,又唔坐熱佢,梗凍啦!飯熱菜凍,超搞鬼!叫人點食呢?嗰幾嚿西蘭花食落仲搞笑,只係用水烚過,乜味都冇,你估我係牛咩,食草呀家陣?厚切豬扒?唔係好覺「厚」喎,舊時都有兩塊豬扒,而家話「厚切」仲淨番一塊添,縮水豬扒飯就真!塊豬扒嘅大小當然唔會好似佢啲相咁大到鋪晒成個焗盆咁誇張啦,但係都唔好半個盆都唔到丫!一刀切落去睇吓真實有幾厚先,1cm 多啲,以前都差唔多啦!係唔係大家樂想加價減材料費又冇乜藉口,而家出「厚切」變相縮皮,又真係加咗幾蚊,如果係咁佢真係好有生意頭腦!唔值!咁嘅價錢食午飯喺葵芳真係大把選擇啦!

厚切一哥焗豬扒飯
得一塊豬扒,仲要得咁大,變相縮水!
實際厚1cm 多啲!
$41 (Lunch)
  • 舊版焗豬扒飯
2008-10-24 12 views
又到打邊爐時候啦, , 兩個人打邊爐一定係幫襯快餐店, 試試大家樂先.嘩, 好多人, 差不多檯檯都食打邊爐, 等了一陣先有位, 要了一個豬骨湯底, 火鍋料有肥牛,肉丸蝦滑, 魷魚, 生菜, 南瓜片, 冬瓜片, 黃牙白, 冬菇, 金菇, 米線 (私人公仔麵及烏冬)湯底: 有味精, 好味. 火鍋料: 肥牛有3片, 好味, 但太少; 肉丸蝦滑魷魚一般 , 生菜/南瓜片/冬瓜片/黃牙白/冬菇: 新鮮; 金菇不新鮮; 米線ok, : 2個人share一個火鍋, 不夠, 私人加了公仔麵及烏冬, 好飽.醬汁:.豉油都唔錯, 但太少; 沙嗲醬, 好”傑”, 放在湯底加辣, 建議改用辣椒油, 辣椒油+豉油, 點食物正d; 炸蒜粒好香 服務: 好好, 加了2次湯都好快手加入10有兩杯青檸梳打, 好飲.

湯底: 有味精, 好味.
服務: 好好, 加了2次湯都好快手
加入10有兩杯青檸梳打, 好飲.
$30 (Dinner)
2008-10-02 9 views
尋晚黎左打邊爐﹐又係好多人﹐要等好耐先有位呢 > < 嗌左一個牛肉 + 海鮮同男友share﹐要左沙嗲 + 芫茜皮蛋焉鴦鍋底覺得個湯底太淡喇… (芫茜皮蛋果邊連半粒皮蛋也找不到..) 要靠醬汁先有味道.. d豉油都唔錯﹐但另外一個醬怪怪的﹐有d似麵豉醬 + 麻醬﹐都係覺得就0甘麻醬可能更好牛肉質素都唔錯﹐比美心好一點﹐無0甘碎.. 海鮮有蝦滑﹐扇貝﹐魷魚﹐蝦.. 一般啦.. 試晒兩杯野飲﹐青檸梳打幾好﹐不過偏酸. 因為想兩隻都試下既關係﹐男友被迫飲酸梅梳打 woo.. 係我最唔鐘意既酸梅湯味.. 男友就話ok.整體黎講一般啦﹐個人會比較prefer美心既北海道牛乳火鍋﹐湯底好食一d!
尋晚黎左打邊爐﹐又係好多人﹐要等好耐先有位呢 > <

woo.. 係我最唔鐘意既酸梅湯味.. 男友就話ok.

過於"清淡"的湯底...
2008-07-12 17 views
今日去葵涌商場行街,行之前先食個tea先去到岩岩2點 岩岩出tea即烤豬扒包+粟米+汽水=$20(好似)汽水唔記得幫我走冰...個豬扒包我真係質疑佢應唔應該叫做{豬扒 }包我覺得應該叫{豬柳條}包舊肉得一條長型咁囉!!!只係3個5蚊既長度,1個5蚊既闊度完全呃錢+搵笨仲有 佢個menu講明呢個包要等5-8mins因為{即烤} 點知我唔洗等即刻有囉 又唔係熱辣辣禾.舊豬超細舊搞到我食左半個齋包先食到肉囉好笑雖然舊豬唔係難食 ok啦,不過好油粟米 不過不失 妹的叉瀨吃剩了叉我試了2舊 一般其實除左個包,係可以有ok面但係個包真係唔ok囉 又細又唔熱sorry 喊面丫.
今日去葵涌商場行街,
行之前先食個tea先
去到岩岩2點 岩岩出tea
即烤豬扒包+粟米+汽水=$20(好似)
汽水唔記得幫我走冰...
個豬扒包
我真係質疑佢應唔應該叫做{豬扒 }包
我覺得應該叫{豬柳條}包
舊肉得一條長型咁囉!!!
只係3個5蚊既長度,1個5蚊既闊度
完全呃錢+搵笨
仲有 佢個menu講明呢個包要等5-8mins
因為{即烤} 點知我唔洗等即刻有囉 又唔係熱辣辣禾.
舊豬超細舊搞到我食左半個齋包先食到肉囉好笑
雖然舊豬唔係難食 ok啦,不過好油

粟米 不過不失

妹的叉瀨
吃剩了叉
我試了2舊 一般

其實除左個包,係可以有ok面
但係個包真係唔ok囉 又細又唔熱
sorry 喊面丫.
$20 (Tea)