2020-01-15 51 views
難得今日可以早放,一於約埋好朋友搵間cafe飲嘢兼傾下計。一入餐廳感覺已經有種好放鬆的感覺,天藍色的大沙發,可以圍埋一齊坐,好舒服!另一邊廳係歐式設計,適合一班朋友聚會。我們揀了2人套餐,可以任選前菜一份、主菜兩份、甜品兩份,仲可以轉特飲。($318)😊挪威🇳🇴三文魚沙律大大塊煙三文魚,配上爽口沙律菜,重點係有勁多芝士粉同煙肉粒,好醒胃。😋黑椒雞扒意粉,雞扒夠入味,煎得好香口。日式咖喱炸蝦天婦羅飯,炸蝦酥脆,咖喱帶少少辣味,夠野味。👍12月生日的我,當然飲返杯拾貳月啦!入面有棉花糖、馬卡龍,濃濃朱古力味道。😍甜品係蛋白燉鮮奶同窩夫,賣相同味道到唔錯,甜度剛剛好。☺
難得今日可以早放,一於約埋好朋友搵間cafe飲嘢兼傾下計。

挪威🇳🇴三文魚沙律

黑椒雞扒意粉,雞扒夠入味,煎得好香口。

日式咖喱炸蝦天婦羅飯,炸蝦酥脆,咖喱帶少少辣味,夠野味。👍

甜品係蛋白燉鮮奶同窩夫,賣相同味道到唔錯,甜度剛剛好。☺

2020-01-15 34 views
阿朋友去完旺角, 想著找個地方坐坐, 便上了對面間Cafe Fabulous. 心思思, 胃口大, 叫左個二人餐, 份量超足! 小食點了焗卡邦尼西蘭花, 都算香濃。店員通知我們量唔夠, 便配多個三文魚沙律, 很誠實! 那刻我心想, 你唔講我都唔知size 原本係咩! 他很老實, 感到被尊重! 主食點了芝士焗肉醬意粉, 甜酸度剛好, 醬汁香而多, 肉碎好吃! 見咖喱天婦羅蝦螺絲粉有趣組合, 蝦被炸得金香可口, 汁味唔算好濃, 整體不錯! 最後的甜品部份, 我兩都是抵受唔住芝士誘惑, 藍莓和原味芝士蛋糕同樣好吃! 飲品總類多, 薑餅mocha 略欠薑餅味, 花茶偏淡, 飲品味道可以再提升!

三文魚沙律
藍莓芝士蛋糕
紐約芝士蛋糕
花茶
薑餅Mocha
今日黎到呢個ocamp必到既登打士廣場以前比人感覺都係同朋友傾計既地方 野食普遍都係麻麻今次又有另一番體驗環境幾窮靜舒服 好岩朋友上黎聚舊原來cafe野食都可以做得唔錯小食方面 蜜糖雞翼做得好正煎得岩岩好金黃 個皮好脆 入面都幾入味重點係蜜糖味好重 唔錯之選! 值得叫呢個雞翼飲品menu真係極推介幾用心之作 款式多都唔在講仲要係好飲有水準既! 好過出面連鎖咖啡店啦~叫左杯草莓朱古力 原來個底係勁多草莓蓉 酸酸甜甜好開胃買杯就可以坐咁耐又靜又舒服 幾好食物方面叫左 鮮蝦明太子意粉同埋 咖哩吉烈豬扒飯份量勁充足 一個飯兩個人share再叫小食其實都ok! 明太子意粉好足明太子 唔會太乾身 有足夠既汁掛係意粉上面 仲有芝士粉見到 對於明太子控 呢個配搭真係超正啦蝦都好爽 勁多隻 食極都仲有咖哩飯都係日式既 冇咁辣 朋友食完都話唔錯最後叫埋兩個甜品 好滿足焦糖燉蛋同埋提拉米蘇cake每樣試一個都唔錯 燉蛋上面層脆焦糖好吸引
今日黎到呢個ocamp必到既登打士廣場
煎得岩岩好金黃 個皮好脆 入面都幾入味
重點係蜜糖味好重 唔錯之選! 值得叫呢個雞翼
飲品menu真係極推介
幾用心之作 款式多都唔在講
仲要係好飲有水準既! 好過出面連鎖咖啡店啦~
叫左杯草莓朱古力 原來個底係勁多草莓蓉 酸酸甜甜好開胃
焦糖燉蛋同埋提拉米蘇cake
每樣試一個都唔錯 燉蛋上面層脆焦糖好吸引
  • 蜜糖芥末雞翼
2020-01-13 13 views
難得放假找了一間cafe放鬆心情~現在除了好吃的食物,飲品,多款的桌子遊戲可以自拍的餐廳環境也很重要!超多Selfie位啊~~~~曲奇朱古力+煉奶超小朋友口味,如果喜歡甜的朋友應該會十分喜歡黑糖拿鐵也是偏甜的咖啡,奶泡很滑蜜糖芥末雞翼蜜糖跟芥末的比例很好,不會偏向一邊,而是先有芥末味再有蜜糖的香甜芝士雜菌意粉超級令我滿意,松露好香啊~而且菌的數量很多本來只看名我以為只有芝士,想不到竟然會有松露白汁焗吞拿魚螺絲粉好creamy啊!!!除了吞拿魚沒有其他配料,但正因為單調而不會搶了他們的白汁香味藍莓芝士蛋糕&Tiramisu藍莓味好淡,芝士味好足Tiramisu反而不太甜(不知道是不是因為先別芝士蛋糕)太多自拍位的cafe了大家記得不要把食物都放涼了啊~
可以自拍的餐廳環境也很重要!

超多Selfie位啊~~~~

曲奇朱古力+煉奶
超小朋友口味,如果喜歡甜的朋友應該會十分喜歡
黑糖拿鐵
也是偏甜的咖啡,奶泡很滑

蜜糖芥末雞翼

芝士雜菌意粉
超級令我滿意,松露好香啊~而且菌的數量很多
本來只看名我以為只有芝士,想不到竟然會有松露

白汁焗吞拿魚螺絲粉
好creamy啊!!!

藍莓芝士蛋糕&Tiramisu
藍莓味好淡,芝士味好足
Tiramisu反而不太甜(不知道是不是因為先別芝士蛋糕)

太多自拍位的cafe了
大家記得不要把食物都放涼了啊~
2019-12-23 38 views
約朋友諗唔到食咩嘅時候,我通常都會去搵間樓上Cafe,支持下香港嘅小店。今次同女朋友黎到登打士街廣場,揀咗喺9樓呢間Cafe Fabulous!!!坐下hea左陣,我哋就揀咗個set for two嘅晚餐。可以任選一款小食、兩款主食、兩款甜品及飲品,非常豐富。😗蜜糖芥末雞翼十分推薦👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻焗嘅食物需時,我哋都等左一陣,但係呢啲時間絕對值得等。蜜糖味好重,而且雞翼熱辣辣食,十分惹味!主食我哋叫咗卡邦尼同埋白汁焗吞拿魚螺絲粉。黎cafe又點少得叫特色飲品,已月份你明明嘅飲品,睇相個個都好吸引,我叫左最重朱古力嘅*壹月*,入面仲有棉花糖同埋雪糕,係一間可以輕輕鬆鬆咁渡過嘅一個晚餐☺️

2019-12-19 42 views
前幾晚又約左朋友係登打士廣場度食嘢,地頭近油麻地多啲,順住人流,行反5分鐘就到。我地兩叫左一份Set for Two($318),入面包左一份小食,兩份主食,仲有甜品同飲品。小食-蜜糖芥末雞翼蜜糖味黏住雞翼,再加岀面薄薄地一層嘅芥末醬。芥末醬唔係好刺鼻個隻。雞翼熱辣辣上,凍左d肉都唔會硬。主食-黑椒炸蝦天婦羅螺絲粉黑椒味適中,唔會太重口味。炸蝦天婦羅唔乾,炸粉唔厚,蝦肉質嫩。主食-芝士白汁焗鴨胸意粉白汁夠多,意粉唔乾,但食之前記得撈反底部嘅汁啊。鴨胸非常入味,但唔會死咸同好重煙燻味,明顯同白汁個咸味比例調過,岩岩好夾。飲品-叁月草莓奶昔,草莓同奶味都非常岀。甜度調到岩岩好,面頭仲有曲奇脆脆,唔通風非常脆,口感好和諧。同埋佢個杯裝飾得好靚,最啱女仔打卡用。甜品-提拉米蘇、蛋白燉鮮奶兩份甜品都唔會太甜,都係有淡淡嘅香味。燉鮮奶口感好滑好嫩。提拉米蘇咖啡味出。

小食-蜜糖芥末雞翼

主食-黑椒炸蝦天婦羅螺絲粉

主食-芝士白汁焗鴨胸意粉

飲品-叁月

甜品-提拉米蘇、蛋白燉鮮奶

2019-12-16 95 views
陳生雖然你係廚房揮灑汗水的樣好靚仔,但係你煮個碟軟殼蟹黑松露意粉實在太難食啦⋯⋯1. 軟殼蟹黑松露意粉個汁好水一片汪洋咁樣,唔夠creamy,咁既價錢我會期望高d 。💔個柚子茶好似柚子水咁好淡。(或者真係比錯左柚子水?)2. 明太子蝦??意粉不過個明太子意粉就唔錯🍝非常香濃不過🦐係急凍既餐廳環境好舒服,服務都好好,staff 好有耐性咁解釋優惠比我地聽,希望陳生煮既意粉可以更好食就perfect 啦!

1. 軟殼蟹黑松露意粉

個柚子茶好似柚子水咁好淡。(或者真係比錯左柚子水?)

2. 明太子蝦??意粉
不過個明太子意粉就唔錯🍝非常香濃
不過🦐係急凍既

• 忌廉海蝦明太子意粉
2019-12-13 63 views
呢幢大廈有幾間食肆,朋友提議呢一間,見樓下有餐廳嘅相,幾開揚,唔迫夾,啱哂傾計。佢嘅‘二人套餐’,係揀一款小食、兩款意粉或飯,加兩款甜品,再有兩款飲品。黑松露焗野菌好多野菌呀,芝士味唔會好膩,要快快趁熱食。焗自家製芝士肉醬意粉又嚟芝士,好香,肉醬嘅醬汁都好好味,而且可以啖啖都有醬汁食到尾。日式咖哩炸蝦天婦羅飯呢個咖哩比較淡,但反而仲好,唔會搶到天婦羅蝦嘅鮮味。即叫即炸,又唔油膩,一碟有四件,正。紐約芝士餅。法式焦糖燉蛋飯後點少得‘甜品’呀!水蜜桃果粒茶。藍莓果粒茶。天氣開始凍,飲一杯花茶,暖哂。唔係一杯,係一壼。真係可以慢慢嘆茶,慢慢傾計。餐廳地方闊落,兩三個朋友傾計或者一班同學仔傾吓project 玩下board game 都啱。地點夠方便。

黑松露焗野菌
好多野菌呀,芝士味唔會好膩,要快快趁熱食。

焗自家製芝士肉醬意粉

日式咖哩炸蝦天婦羅飯

紐約芝士餅。法式焦糖燉蛋
飯後點少得‘甜品’呀!

水蜜桃果粒茶。藍莓果粒茶。

2019-12-13 730 views
旺角呢間樓上cafe 環境都算舒服啊,梳化椅都係圓形,冇咁死板嘅感覺。入到去侍應即刻帶位, 我地見到主要都係年青人。我哋叫咗二人餐。嗌餐期間等餐時可以玩下cafe 供應既boardgame 。炸薯條配黑松露醬薯條係粗身薯條,再配黑松露醬感覺係好match。而薯條炸得好熱辣辣,所以我哋好快食晒一條都冇剩。卡邦尼意粉都係白汁火腿洋蔥嘅配料,還可以。黑椒脆香雞扒意粉雞扒出奇地好食,煎到好香脆,分量都大件喎。再配合黑椒來講都幾啱口味。甜品:蛋白燉鮮奶,TiramisuSpecial drink : 其中drink Menu好特別, 有1至12月嘅特別嘢飲品選擇,我同朋友都揀咗12月同埋7月,後來先話7月沒有了,咁我就揀咗奇趣樂朱古力加薄荷,好好飮!Drink Menu來講,這間cafe 飲品選擇好多,真係眼花撩亂,我都揀左好一段時間。如果想來就咁飲杯嘢,我都覺得係唔錯的選擇,因為環境都好舒服😌

炸薯條配黑松露醬

卡邦尼意粉
都係白汁火腿洋蔥嘅配料,還可以。

黑椒脆香雞扒意粉

甜品:蛋白燉鮮奶,Tiramisu

2019-12-12 51 views
旺角中樓上咖啡店的集中地,今天在旺角逛街,便在網絡上搜尋到這間咖啡店。店內面積頗大,適合吃完東西,坐在這𥚃,享受慢活人生。二人餐:$318 ,包括一款小食,兩款主食,兩杯飲品及兩款甜品。小食:挪威煙三文魚凱撒沙律,煙三文魚的煙燻味道香濃,配合沙律🥗,感覺健康。日式咖喱豬扒意粉,豬扒外脆內軟,份量不少,而咖哩味道不算濃,適合愛咖喱又不想濃味的人。焗自家製芝士肉醬意粉,表面鋪上一塊香濃的芝士,配合酸甜適中的肉醬,再加上意粉煙煙靭靭,便成了一道美味的意粉。溫馨提示:由於意粉經過烤焗,所以碟邊相當之熱,小心燙手。摩卡咖啡,巧克力和咖啡味道均勻,加上厚厚的忌廉,更加美味。薄荷拿鐵,薄荷混合咖啡後,味道變得不同,兩者擦出不少火花。紐約芝士餅,芝士味道十足,口感豐富。提拉米蘇,味道平均,作為結尾甜品最適合。

店內面積頗大,適合吃完東西,坐在這𥚃,享受慢活人生。

溫馨提示:由於意粉經過烤焗,所以碟邊相當之熱,小心燙手。

摩卡咖啡,巧克力和咖啡味道均勻,加上厚厚的忌廉,更加美味。

薄荷拿鐵,薄荷混合咖啡後,味道變得不同,兩者擦出不少火花。
紐約芝士餅,芝士味道十足,口感豐富。

提拉米蘇,味道平均,作為結尾甜品最適合。
難得約咗一個好耐冇見嘅朋友,梗係搵間好啲嘅餐廳聚會啦,俾我發現左依間咁高質嘅文清Cafe,好嘅餐廳真係可遇不可求🤩 離到餐廳裝修已經勁靚,用白色離做主調,感覺好舒服,買邊仲有一間私人套房,下次可以早啲book🤟🏻重點係呢度嘅嘢食超超超好味,直情係五星級酒店嘅質素❤️我哋兩個叫咗個兩人套餐$318,抵食!1. 挪威煙三文魚凱撒沙律凱撒沙律10粒星推薦❤️分量多到超誇張,面嘅煙燻三文魚鋪到成個碗都係,味道都好正,三文魚好新鮮好柔潤,仲有好香嘅煙熏味😛2. 芝士白汁吞拿魚意粉依個係必食推介,意粉好彈牙, 撈埋濃濃嘅芝士白汁食,吞拿魚好香好鮮甜,外邊香香脆脆3. 黑椒炸蝦天婦羅意粉天婦羅係即炸架,外邊好鬆脆,裏面嘅蝦好鮮甜😍4. 藍莓芝士餅好香好龍嘅芝士味,藍莓好甜5. 法式焦糖燉蛋面頭有脆脆嘅焦糖,裏面有好濃好香嘅燉蛋,超滑,食完今餐簡直係大滿足😍6. 野飲:12月(朱古力棉花糖馬卡龍)依度嘅嘢飲全部都係用月份來做主題,文清得來好特別,只係賣相已經勁吸引,三樣嘢味道好夾😍7.芝士奶蓋免頭嘅芝士好香芝士味,鹹鹹香香😍
重點係呢度嘅嘢食超超超好味,直情係五星級酒店嘅質素❤️

我哋兩個叫咗個兩人套餐$318,抵食!
1. 挪威煙三文魚凱撒沙律凱撒沙律

2. 芝士白汁吞拿魚意粉

3. 黑椒炸蝦天婦羅意粉
天婦羅係即炸架,外邊好鬆脆,裏面嘅蝦好鮮甜😍

4. 藍莓芝士餅
好香好龍嘅芝士味,藍莓好甜
5. 法式焦糖燉蛋

6. 野飲:12月(朱古力棉花糖馬卡龍)
7.芝士奶蓋
免頭嘅芝士好香芝士味,鹹鹹香香😍
樓上cafe成行成市,緊有一間係左近,我同班朋友最鍾意旺角區呢間Cafe Fabulous,原因好簡單,地點就腳,係正地鐵站附近;餐廳裝修簡約,地方寬敞,行年青人路線,主要分兩個區域,一邊光線充足,文青地帶,另一邊浪漫情調,最岩小情侶撐枱腳💏。今晚挑選左二人套餐,配搭都好多選擇:🍴小食 ~ 黑松露焗野菌,本人最愛黑松露果種香味,熱辣辣上枱,真係隔離枱都聞倒松露嘅香😋 ,而且同菌類出奇地夾;什菌中最鍾意係雞髀菇,無論口感同味道都一流👍🏻🍴芝士焗肉醬意粉🍝 ~ 剛剛焗起,連碟邊都仲熱辣辣,意粉一定要趁熱食😋意粉軟硬度適中,芝士同厚厚嘅肉醬鋪滿成個碟面,茄味濃郁👍🏻🍴黑椒炸蝦天婦羅螺絲粉 ~ 小小辣,好惹味,炸蝦天婦羅做得唔錯,粉漿唔太厚,蝦亦爽口,伴碟嘅火箭菜亦要記一功,佢有種好獨特嘅香味,𡁻落好似芝麻味,非常清新👍🏻🍴甜品 ~Triamisu 咖啡同酒香配合得岩岩好,軟綿綿,唔會太甜。~比利時窩夫,呢個有驚喜,原來係熱食😋上邊層cream慢慢溶落窩夫上邊,濃濃嘅朱古力加埋cream同窩夫一併放入口,暖笠笠咁,又香又甜又好味😋呢個一定要推介🍹最後餐飲,一杯夏威夷果仁咖啡,另一杯係夏威夷果仁

今晚挑選左二人套餐,配搭都好多選擇:

🍴甜品

🍹最後餐飲,一杯夏威夷果仁咖啡,另一杯係夏威夷果仁咖啡沙冰,果仁味唔算太出,沙冰果杯最好飲,簡直透心涼
2019-12-09 25 views
又到聖誕~~又到聖誕~所以前幾日約咗朋友喺旺角買禮物抽獎 點知其中一個人竟然遲到 我驚我同另外一個朋友都有啲餓 所以就決定搵間Cafe可以慢慢坐低等佢 又有得食野😏之後朋友介紹話呢間幾好 又有BoradGame玩 又坐得耐 所以一於上去唞一唞🥱一上到去已經見到有個牌welcome我地😂另外入邊都幾寬敞 而且有好多梳化位 啱晒一班人坐喺度玩!😏之後店員就見我地有兩個人 就推介我哋個二人套餐 有小食 兩個主菜,特色飲品同埋甜品添☺️但其實仲有其他野食同特飲都好吸引🙈我地就叫左個蜜糖芥末雞翼做前菜•蜜糖芥末雞翼🐤•呢個雞翼嘅醬汁勁入味 而且雞翼肉仲好嫩 整得啱啱好而表皮又焗得幾香口 成個感覺幾惹味👍🏻之後到主菜啦!•焗芝士肉醬意粉🍝•-呢個咁邪惡嘅表面 用左好多芝士一齊焗 加埋新鮮嘅番茄醬 令到成個意粉唔單止做到拉絲嘅效果 番茄醬嘅甜味仲好出色 唔係街買嘅醬 而係hand made嘅新鮮甜味🤤之後我朋友嗰個意粉都到啦!•卡邦尼意粉🍝•-呢個意粉都有好多人推薦 而佢哋嘅醬汁的而且確係比較香濃 食落去每啖意粉都有好creamy嘅口感 加埋上邊嘅火箭菜 可以減少醬汁嘅油膩感☺️而且仲有好多配料例如煙肉

一上到去已經見到有個牌welcome我地😂

呢個雞翼嘅醬汁勁入味 而且雞翼肉仲好嫩 整得啱啱好
而表皮又焗得幾香口 成個感覺幾惹味👍🏻

之後到主菜啦!

•焗芝士肉醬意粉🍝•

之後我朋友嗰個意粉都到啦!

•卡邦尼意粉🍝•
而且仲有好多配料例如煙肉,香菇一齊煎 好豐富!

去coffee shop又點可以唔飲特飲😏

•Oreo榛子牛奶🥛•
我自己比較鍾意Oreo嘅飲品 二呢杯Oreo榛子牛奶入邊就灑左好多Oreo碎 而且榛子加牛奶勁夾 香得來又好滑!🥰

•August(乾果粒,芒果,熱情果)•
而我朋友叫嘅呢杯就比較特別 因為佢係有月份名名嘅 如果朋友叫嘅就係八月
佢分別係用咗乾果粒,芒果同熱情果調製而成 飲落去唔單止有果香味 而且佢仲落咗小小花香 好清新☺️

最後又點少得甜品啦!

•焦糖布甸🍮•
甜品一直都係coffee shop嘅不可缺少嘅部份 已佢呢個焦糖布甸雖然面頭焦糖有部分焦過頭 但入邊嘅布甸好滑溜 又有實在嘅質感 唔會一食就散👍🏻👍🏻

最後總括來講呢度嘅環境幾舒適 順帶一提 呢度仲有唔同嘅board game可以自己揀同朋友玩 都係一個休閒或者等朋友嘅好地方👍🏻
2019-12-08 44 views
假日想同friend搵地方玩switch,以cafe為首選,想要坐得舒服,搵咗一輪就黎咗呢度。呢度係坐得幾舒服嘅,假日黎到下午茶時間都唔多人,所以坐得好舒服,係暗咗少少。嘢食方面叫咗兩個餐。食T嘅食呢個,芝士煙肉薯條!雖然唔夠脆但係幾好食,芝士夠多,每條都有。偶搭煙肉更正。叫嘢飲加32可配呢個。嘢飲要咗tiramesu朱古力,幾香,飲落唔差,但未算好驚喜,略貴。($45)叫咗個自家製肉醬意粉,賣相頗好,一上碟堅熱,啱啱焗好嘅。但其實兩者合埋又唔算特別好味或者夾。或者因為無焗嘅感覺?叫咗熱柑桔檸檬紅茶,正常水準。佢餐飲啲收費我覺得以食嘢黎講係偏貴嘅。食物的話亦未算好好味。不過黎呢度嘅重點係坐低打機/傾長偈的話,呢度係十分十分舒適嘅。

叫咗熱柑桔檸檬紅茶,正常水準。

2019-12-05 28 views
呢日去旺角做完嘢,時間尚早,想搵間可以坐得耐既餐廳食晚餐,傳統餐廳就冇可能㗎喇!所以揀咗樓上cafe,旺角最多選擇。樓上店枱數唔多,相對空間感較大,呢度仲可以一邊食一邊玩卡game,坐足幾個鐘應該都無問題,唔需要話一食完就走。兩個人叫咗個set for two,唔使煩。小食點左黑松露焗野菌,一上菜就聞到黑松露香氣四溢。主食點左芝士白汁焗鴨胸意粉同黑椒炸蝦天婦羅螺絲粉,芝士白汁焗鴨胸意粉上菜時,店員溫馨提示小心睇熱,因為芝士舖面拎去焗,好有火山feel,黑椒炸蝦天婦羅螺絲粉個炸蝦天婦羅真係可以媲美日式餐廳,又香又脆。甜品點左提拉米蘇同法式焦糖燉蛋,不過不失啦,同甜品店就無得比。餐飲點左水蜜桃果粒茶同鳳梨乳酸,果茶成個咖啡壺咁大,兩個人飲都得。鳳梨乳酸再酸啲就更好!

兩個人叫咗個set for two,唔使煩。

小食點左黑松露焗野菌,一上菜就聞到黑松露香氣四溢。