2020-03-16 252 views
位於石峽尾既呢間cafe 環境算大同埋好舒服 有室內同外位置選擇 幾適合自己一個/同朋友黎chill下🤤不過佢播嘅音樂就比較大聲如果真係要做野就可能要去室外啦 😢夜晚專登黎食佢既明太子蟹肉意粉 感覺不過不失 啲明太子醬汁唔會太多食到好膩 意粉煮得剛剛好 硬度適中 意粉仲撈左少少峴肉不過我略嫌佢得好少蟹肉同峴去配麵食 所以齋食意粉撈明太子醬其實有啲悶😅同埋佢係需要+1服務費嘅 但佢唔會比水你飲 餐具亦都係自己拎嘅 乜都冇但係唔知點解要加一😅

Type of Meal
Dinner
2019-11-29 941 views
今日喺呢度附近見客,早左到,便搵一間Cafe食嘢等客人石硤尾呢度餐廳選擇唔多, OpenRice搵到呢間排第一,鋪頭入面坐滿晒人,我坐咗出面,今日有點大風,坐裏面會比較舒適我點左明太子蟹肉意粉加杯Americano.明太子蟹肉意粉好好食呀🤤🤤🤤🤤意粉好爽滑唔會太淋👍🏼👍🏼啲醬有少少辣,好開胃,加埋蟹子,好有口感🤤🤤好快就食完了再坐喺度慢慢嘆咖啡,鋪頭好好,唔會趕人,來呢度Hea時間,睇吓書,一流🥰🥰
今日喺呢度附近見客,早左到,便搵一間Cafe食嘢等客人

我點左明太子蟹肉意粉加杯Americano.
明太子蟹肉意粉好好食呀🤤🤤🤤🤤

伏!JCCAC裏面好出名既cafe🧐裝修係幾靚 環境夠chill 但野食質素都要重視架😂個碟設計好有藝術感😄碟有預熱好細心👍食落去 問題嚟啦😳無味架 好似無落鹽 醬都無咩 乾既@@唔知係果日換左廚師定signature dish唔系意粉😂
個碟設計好有藝術感😄碟有預熱好細心👍
食落去 問題嚟啦😳無味架 好似無落鹽 醬都無咩 乾既@@
唔知係果日換左廚師定signature dish唔系意粉😂
野菌黑松露意粉
2019-11-26 501 views
同友人行過石硤尾想搵間可以慢慢坐下慢慢食嘅餐廳一搵就搵到呢間文青小店💛1️⃣黑松露卡邦尼意粉睇張圖都知好creamy同足料,雖然有啲濟同漏,整體都唔差,卡邦尼咁嘅味道,但價錢就貴咗啲☺️2️⃣富士山oat milk港女見到呢杯野咁靚已經好興奮😛藍色嘅係碟豆花豆奶,味道有啲似熱嘅維他奶咁💙隔離嗰個係黑糖嚟,倒落去就甜啲😌不過飲落就比較clumsy,因為係熱飲但又無耳仔拎起隻杯,但又因為倒完黑糖後杯身有啲痴lup lup嘅感覺,拎起上嚟就無咁方便☹️
同友人行過石硤尾想搵間可以慢慢坐下慢慢食嘅餐廳
一搵就搵到呢間文青小店💛

1️⃣黑松露卡邦尼意粉
黑松露卡邦尼意粉

富士山Oat  milk

2️⃣富士山oat milk
港女見到呢杯野咁靚已經好興奮😛
藍色嘅係碟豆花豆奶,味道有啲似熱嘅維他奶咁💙
隔離嗰個係黑糖嚟,倒落去就甜啲😌
黑松露卡邦尼意粉
富士山Oat  milk
  • 富士山
2019-10-22 615 views
之前想去呢度好耐㗎啦,嗰日行到石硤尾,便有啲大雨,我哋走咗入去賽馬會嗰邊避雨。好鍾意飲茶嘅我見到係呢間咖啡店嘅對面就有一間茶寮,但係最終都係揀咗呢度,因為男朋友好鍾意飲咖啡。其實本身冇諗過要點嘢食,但係見到隔離枱食得津津有味,搞到我都好想食。所以就叫左一個松露意粉黎食,我覺得用了十足,口感十分creamy,但就會有少少漏,男朋友點左一杯咖啡,咖啡師亦好有心機,每一歨都俾佢見到,整完都俾佢聞吓。而我就點左一壺養生花茶。飲落好清香,啱晒出面落緊大雨嘅風景。

2019-09-24 819 views
今日o係JACCA有市集,朋友仔都想去行下,影下相咁,於是我哋下午一點鐘左右就去到果度開始行。行左兩個鐘左右就再由8樓逐層咁行返落1樓,其實途經既每一層樓都有好多好值得影相既位置,打卡亦都一流。影相影到攰攰地,我哋就周圍搵野食,行到去1樓近入口既位置,見到有一間哪叫【琉金穗月】既CAFÉ形式既慢活餐廳。等左大約有在分鐘左右可以入座了。我哋叫左一個MAIN COURSE,一個小食,兩杯凍飲。MAIN COURSE: 「明太子蟹肉棒意大利粉」明太子係嘅, 主要喺用得多,既可以就噉食,又可以夾落食,亦可以做調味。 口感新鮮爽口彈牙,每一口都像明太子們在口腔次中群飛起一樣。蟹肉棒口感滑順有彈性,有自然的鮮味,和一般的蟹肉棒完全不同,而且咬口有層次,肉質一絲絲的感覺。「雞翼拼盤」(微辣)非常香口,令人想追加的感覺,雞翼分左幾個部分,其中一有一部分入面釀有糯米飯的,都將有驚喜,而且很帶咬口,煙煙韌韌的。加上呢一種微辣一般人都可以接受到,值得一試。「冰熱情果紅茶」帶著少少酸甜的熱情果,令人在炎熱的夏天裏增添動力和食慾感。「冰芒果紅茶」清甜不膩,生津解渴,大人小朋友都好岩飲。

MAIN COURSE:

「明太子蟹肉棒意大利粉」

「雞翼拼盤」(微辣)

「冰熱情果紅茶」

帶著少少酸甜的熱情果,令人在炎熱的夏天裏增添動力和食慾感。

「冰芒果紅茶」

清甜不膩,生津解渴,大人小朋友都好岩飲。
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$200 (Tea)
  • 明太子蟹肉棒意大利粉
  • 雞翼拼盤
  • 冰熱情果紅茶
  • 冰芒果紅茶
2019-09-17 409 views
这是一个新建的文创区,风格上和旁边另一个文创区有很大分别。这边除了基本的展览外,有不同的的DIY工作室,可给来参观人士体验和互动机会。这做法能让自己身在其中变成一份子。但由于空间关係,很多覽区或工作室都是比较小型,可展出的东西有限。这可能是香港大部份文创区的缺点。今天想介绍们是一楼那文青的餐厅,不单止装潢有书卷气,手工水饺和不同种类的花茶也是他的卖点。当你逛到疲倦时,来这里喝杯花茶和吃点东西,沉澱一下刚才看到的艺术作品,整件事是非常文青和有内涵的。
2019-09-13
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$85 (Tea)
2019-08-29 521 views
客人約我石峽尾會面,search到此間cafe都幾靚,一於叫客人嚟傾嘢。我大約6點到達,只有1,2枱客,環境清靚,裝修都幾文青feel,好彩冇中伏,唔錯。為免尷尬,先叫杯Latte飲住等。味道幾好,咖啡底未算好濃,拉花圖案也精美,$38/杯算有水準。之後客人叫杯特飲,賣相一流,都幾特別同吸睛。深水埗區比較少coffee shop可以俾人hea,這裏絕對可以讓你舒舒服服hea足一個下午的好地方。除咖啡,特飲外仲有甜點同窩夫,下次一定會試下佢嘅甜品同特飲。
$45 (Tea)
2019-08-25 489 views
跟兩位友人做完義工走到石硤尾賽馬會創意藝術中心逛逛,邊行邊聊天,走到Cafe門口索性搵個位坐低慢慢聊😆今日下晝四點幾cafe人唔多,隨意搵個位坐低左,我地點左個雞翼拼盤、黑糖蕨餅同焙茶latte 同富士山Oat Milk🍴😋雞翼拼盤有三款,有釀雞翼、黑椒味同檸汁味煮,三款都好好味👍🏻黑糖蕨餅鬆軟配紅豆小丸子有咬口,加上綠茶雪糕多重口感,good👍🏻我自己就飲焙茶latte,焙茶味濃郁少少甜👍🏻友人就覺得富士山Oat Milk 比較淡,藍色嘅層次唔夠鮮明😅,但藍色嘅飲品感覺幾清新特別😆大家傾咗幾粒鐘到天黑,見人哋好似收工,我哋先唔好意思叫埋單🙇🏻‍♀️,環境舒適真係一個三五知己聚腳嘅好地方👍🏻
我自己就飲焙茶latte,焙茶味濃郁少少甜👍🏻
雞翼拼盤
黑糖蕨餅
培茶鮮奶
富士山Oat  Milk
雞翼拼盤
黑糖蕨餅
培茶鮮奶
2019-08-18 290 views
想同朋友靜靜地傾下計,發現左呢個好地方。環境安靜舒適,叫左一杯flat white 同roasted tea milk。值得一提杯roasted tea milk, 焙茶味濃!再叫左青醬大啡菇意粉同手斯豬waffles 。 青醬大啡菇意粉就不過不失,不過朋友鐘意食青醬都覺得佢地整得唔錯。鐘意試新野既,就要試下手斯豬waffles。一向都好少食咸既waffles, 估唔到手斯豬配cheese 加waffles一齊食可以咁夾!

2019-08-18
2019-08-10 342 views
中午上課後看見這食店,想嘗嘗,點了大菇意粉、桂花雪梨茶,意粉味道也可以,用欖油炒意粉,大概是即叫即整,賣相和熱度不錯,惟意粉份量很少,菇也不多,有點失望。飲品方面:桂花雪梨茶需要等十分鐘以上才可以飲到桂花雪梨味,員工可留意,因為員工指示我我五分鐘便可以飲,飲第一杯沒有味道,第二杯時那種清新雪梨味十分可口,值得一試總括來說,食物質素一般,飲品可以嘗試,環境較周邊為舒服,但是價錢偏貴,不過支持小店也可。
大菇意粉
桂花雪梨茶
2019-08-10
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$143 (Lunch)
桂花雪梨茶
嗰日我工作好忙經過,安田樓真係太肚餓所以就食lunch當其時已經係3:00,其實我之後仲要趕住去入西貢。我其實係冇辦法,因為附近冇乜嘢食,所以就試一試。一入到去,比我感受到好休閒,我就諗~慘啦我趕時間又肚餓,咁我馬上就睇Menu,點左個意粉,我冇記錯係黑松露煙肉忌廉,和一杯金橘乜乜乜蜜....服務員很誠懇咁同我講個杯柑橘乜乜乜如果凍飲係檸檬唔係柑橘。我就同佢講我趕時間同肚餓,佢就話冇問題。好快5分鐘意粉就出現,味道和正常好食嘅黑松露煙肉忌廉意粉一樣。但嘢飲未到,我就偷望左水吧,又磨又批真係好多工序...咁我唔理佢就食食到差唔多完杯嘢飲就到。都尚算可以。環境唔錯休閒,食品係好食,飲品也用心。經過值得試吓。
  • 卡邦尼意大利麵
2019-05-24 468 views
環境優美且寧靜,柔和的氣氛讓人感覺舒適。初次光臨此一直想嘗試的店,用餐體驗尚為滿意。食物份量適中,味道雖不到讓人驚嘆的地步,但很是不錯。Iced Latte 味道香濃,然而點的龍蝦汁意粉味道稍為清淡,所以更喜歡朋友點的青醬意粉。雞翼拼盤有雞翅包糯米飯、雞槌...共四款,每款2隻,其中雞翼檸檬雞翼深得己心,所食得尚為盡興,最重要的一點是環境怡人又清靜。然而美中美不足的是,居然沒有套餐供選擇,而且主食選擇實在太少,建議親增套餐。
2019-05-18
$160 (Dinner)
  • Latte
2019-04-28 539 views
星期天約了好姊妹到咖啡室聊天不想太多人 這裡是好選擇幸好今次沒有下雨 陽光普照 但也有點涼風可以選擇室外或室內但朋友很怕熱 所以選了室內 BAR 檯店內有輕食 有咖啡也有花茶 和其他飲料環境不錯 不是很嘈 很適合姊妹聚但店員好像忘了我們 我們要出去點餐我們點了一杯flat white 一杯Americanoflat white味道正常 也很有奶味 溫度夠熱Americano味道很濃 入口甘但不算太苦 不錯店內最低消息是每人一杯飲品而家要收加一服務費這有點貴 但如果可以消磨1-2小時在這裡聊天 也不算太貴
星期天約了好姊妹到咖啡室聊天不想太多人 這裡是好選擇
但如果可以消磨1-2小時在這裡聊天 也不算太貴
Americano
Flat White
2019-04-28
$40 (Tea)
Americano
Flat White
2019-04-26 408 views
早兩年黎過一次,當時係閒日的夜晚,我叫咗個all day breakfast,但由於當年個Menu的選擇好少,而食物又唔算突出,所以我已經有兩年冇黎...兩年後的今天,我決定再俾多一次機會佢,睇下佢有冇進步到,點知個menu都依然好少選擇,main course只有4個意粉揀,連兩年前的all day breakfast都冇咗當我問個侍應點解冇all day breakfast既,佢答只有假日先有,因為假日的餐牌同閒日的餐牌係唔同的我話兩年前的閒日都仲有all day breakfast喎,而且本身個menu的選擇已經好少,宜家仲連all day breakfast都冇埋; 佢竟然辯駁:「個menu已經多咗選擇架啦! 我地兩個月前轉咗menu,已經多咗選擇架啦!」佢係咁強調多咗選擇,其實根本都冇多到! 係懶就懶啦,仲咁多藉口我地叫咗兩個意粉,一個係黑松露意粉,另一個係龍蝦汁青口意粉,上菜時間勁慢,而且份量極少,個份量同食下午茶差不多,但我地明明係晚飯時間食緊晚飯,但點解個份量同下午茶的份量一樣的? 價錢又唔係便宜,service又唔係好,味道方面雖然唔係難食,但又唔稱得上叫好食,個黑松

價錢又唔係便宜,service又唔係好,味道方面雖然唔係難食,但又唔稱得上叫好食,個黑松露意粉沒有黑松露的香味
呢d食物水準係其他西餐廳都大把,而且人地食物的份量都多過佢多多聲! 飲品方面,雖然味道都ok,但又係份量細,飲幾啖就冇,我開始懷疑呢間野其實係咪「袖珍餐廳」,佢地係咪應該改名叫「袖珍餐廳」會更貼切呢? 一個字,唔抵!
 食完之後,我地個肚都仲未飽
然後我地決定去附近的茶餐廳再繼續食

呢間餐廳的唯一優點是,環境舒服寧靜,適合吹水傾計...

唉,冇黎兩年,間餐廳都冇進步過,所以我地下次一定唔會再黎
Other Info. : 以上內容完全屬實,不含嚴重指控,請openrice立即刊登,謝謝!
2019-04-25
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$100 (Dinner)
  • 食自己手指