2023-01-05 165 views
好耐冇黎朗豪坊食飯,突然想食越南河🤤醒起朗豪坊有間火車頭,成日行過都冇機會食😬今日就黎試一試,2點左右人流唔多,即刻有位🤭平日要3點先有下午茶,我就冇等到喇🥱Lunch Set 都有好多選擇,仲有得揀小食同野飲😎好豐富😝🍜香茅豬扒湯河($82)湯河好大碗,豬扒份量好多😍豬扒都有驚喜,好厚肉,咬落去一啲都唔鞋,仲好juicy🥳河粉好滑身,不過湯底偏咸左啲😆🐣小食:蒜香牛油雞中翼雞翼就一早整定左唔係新鮮炸起🙊外皮有層炸皮,唔係新鮮炸起變到有啲林身🙈雞翼啲肉都算滑身,大大隻🤣☕️飲品:黑糖薑茶(熱)薑茶既薑味好濃郁,天氣涼涼地飲就岩岩好🥰加埋黑糖甜甜地幾好飲,夠晒養生🙂/📌火車頭越南餐室 (朗豪坊) (旺角)旺角亞皆老街8號朗豪坊4樓12號舖/😋食物質素:7.5/10🍽️用餐環境:8/10💰性價比:7/10👣回頭率:7/10
好耐冇黎朗豪坊食飯,突然想食越南河🤤
醒起朗豪坊有間火車頭,成日行過都冇機會食😬
今日就黎試一試,2點左右人流唔多,即刻有位🤭
平日要3點先有下午茶,我就冇等到喇🥱
Lunch Set 都有好多選擇,仲有得揀小食同野飲😎
好豐富😝
香茅豬扒湯河

🍜香茅豬扒湯河($82)
湯河好大碗,豬扒份量好多😍
豬扒都有驚喜,好厚肉,咬落去一啲都唔鞋,仲好juicy🥳
河粉好滑身,不過湯底偏咸左啲😆

🐣小食:蒜香牛油雞中翼
雞翼就一早整定左唔係新鮮炸起🙊
外皮有層炸皮,唔係新鮮炸起變到有啲林身🙈
雞翼啲肉都算滑身,大大隻🤣
蒜香牛油雞中翼

☕️飲品:黑糖薑茶(熱)
薑茶既薑味好濃郁,天氣涼涼地飲就岩岩好🥰
加埋黑糖甜甜地幾好飲,夠晒養生🙂

📌火車頭越南餐室 (朗豪坊) (旺角)
旺角亞皆老街8號朗豪坊4樓12號舖

😋食物質素:7.5/10
🍽️用餐環境:8/10
💰性價比:7/10
👣回頭率:7/10
2022-12-06
蒜香牛油雞中翼
儘管過去 3 年發生了種種危機,但香港還是湧現出許多新餐館。 好久沒來這家越南餐廳了。許多越南餐館將他們的招牌牛肉湯和生牛肉麵放在一起。 我必須說,很高興回到清澈的肉湯中,減少一些可能添加的所有花哨的東西,使它變得更豐富,最終向你收取更多的費用及失去原本越南色彩的味道。There have been so many new restaurants popping up in Hong Kong despite of all the crisis over the past 3 years. It’s been a long time since I’ve visited this Vietnamese restaurant. Many Vietnamese restaurants make their signature beef broth go the raw beef noodles. I must say that it was nice to return having a broth that’s clear and less all the fancy stuff som
Many Vietnamese restaurants make their signature beef broth go the raw beef noodles. I must say that it was nice to return having a broth that’s clear and less all the fancy stuff some may add in to make it a lot more rich and end up charge you more for what it is.

Service/服務 👍🏻👍🏻👍🏻
Cleanliness/清潔度 👍🏻👍🏻
Taste/味道 👍🏻👍🏻👍🏻
Ambiance/氣氛 👍🏻👍🏻👍🏻
2022-12-18
Type of Meal
Lunch
2022-12-19 106 views
去朗豪坊行Disney pop-up store 火車頭就隔離,超就腳方便環境唔錯,樓底超高,空間感大,坐得幾舒服食飯聽住大螢幕當紅mv嘅歌 不過鍾意靜啲環境嘅可能會唔適合雞絲扎肉湯河湯底清甜,河粉彈牙,雞絲唔會太乾太柴馬拉盞通菜滿滿炸蒜片,唔係好辣,比起平時泰式清淡啲無咁油膩蒜香牛油雞中翼雞翼超大隻!閒落已經好香牛油味,外皮脆口椒鹽軟殼蟹配上粟米脆片同生菜,要趁熱食,凍咗會有少少油薄荷青檸梳打青檸梳打加咗薄荷更有層次係我杯茶😍😍😍美祿哥斯拉超多美祿粉,香濃但唔甜宜家唔多餐廳有美祿🥹
去朗豪坊行Disney pop-up store
火車頭就隔離,超就腳方便

環境唔錯,樓底超高,空間感大,坐得幾舒服
食飯聽住大螢幕當紅mv嘅歌

不過鍾意靜啲環境嘅可能會唔適合

雞絲扎肉湯河
湯底清甜,河粉彈牙,雞絲唔會太乾太柴

馬拉盞通菜
滿滿炸蒜片,唔係好辣,比起平時泰式清淡啲無咁油膩

蒜香牛油雞中翼
雞翼超大隻!閒落已經好香牛油味,外皮脆口

椒鹽軟殼蟹
配上粟米脆片同生菜,要趁熱食,凍咗會有少少油

薄荷青檸梳打
青檸梳打加咗薄荷更有層次
係我杯茶😍😍😍

美祿哥斯拉
超多美祿粉,香濃但唔甜
宜家唔多餐廳有美祿🥹

2022-12-12
2022-11-27 853 views
又到星期五係時間約朋友出街吃飯啦!好耐沒有吃過越南菜所以搵了這間越南餐廳。餐廳外面火車頭裝飾很特別,配合餐廳名字「火車頭」好像遠離市區的感覺。「小食拼盤」越南炸春卷×2 。沙嗲雞肉串x2蒸粉包x2。 扎肉x4。青木瓜乾牛肉沙律我們二人點了小食拼盤,用了層架剩載着很適合打卡,而春卷、雞肉串、蒸粉包等係必食的,所以點小食拼盤就最好,每樣兩件剛剛好。春卷即叫即炸非常鬆脆,餡料也很豐富有蘿蔔絲木耳絲米粉等,雞肉串配合沙嗲醬一起吃夠惹味,蒸粉包放在小蒸籠內好精緻,軟軟粉皮很軟糯又幼滑,還有青木瓜乾牛肉沙律,酸酸甜甜很醒胃。「火車頭招牌湯河」生牛肉片、牛腩片、牛筋、牛丸、牛栢葉材料非常之豐富,吃湯麵首先喝一口湯底就知道是否用心製作,熱辣辣湯底味道香濃而厚實,生牛肉片放湯內輕輕幾秒已熟透,牛肉嫩滑軟腍有牛味,牛腩非常之入味,牛筋口感煙韌骨膠原很重,牛丸爽口夠彈牙,蘿蔔吸收湯精華很多汁。「燒豬頸肉撈檬」很久沒有吃過撈檬啦!喜歡自製酸辣醬汁好醒胃,燒豬頸肉份量頗多每塊外層燒得香脆,肉質鬆軟有嚼勁。「鹹檸檬七喜 」這裡的鹹檸七很特別,是會磨碎鹹檸檬變成蓉,令喝起來味道提升。「龍眼冰」龍眼肉大大粒夠鮮甜,
「小食拼盤」
越南炸春卷×2 。沙嗲雞肉串x2
蒸粉包x2。 扎肉x4。青木瓜乾牛肉沙律

「火車頭招牌湯河」
生牛肉片、牛腩片、牛筋、牛丸、牛栢葉

「燒豬頸肉撈檬」
「鹹檸檬七喜 」
「龍眼冰」
龍眼肉大大粒夠鮮甜,喝下去喉嚨好舒服又潤喉。

• 火車頭招牌湯河
2022-11-10 163 views
在這九龍油尖旺區有名的潮商埸内有這一個頗久歷史的越南食店,高高樓底及好趣緻的火車頭作門面裝飾,正如其名😁恰好是晚飯時候,便坐下幫襯, 選了幾款越式經典菜:馬拉盞通菜, 上桌時温度仍足, 汁香辣菜爽脆, 好合心意😋越式蒸粉包拼扎肉 , 傳統越式小食, 蒸粉包包皮厚薄恰當, 軟硬到位, 好有嚼感, 餡料清爽, 我更伴上鮮茄炆牛腩的茄腩汁, 又是另一種味感, 扎肉爽滑味偏淡口, 頗合心意😋鮮茄炆牛腩亦是越南名菜, 牛腩炆得好火候, 有口感之餘又入味, 茄腩汁蕃茄味濃香但不搶牛肉鮮味😋烤羊架伴黃咖哩, 羊架汁醬分開上枱, 我捨黃咖厘汁單嘗羊架鮮味, 羊肉質感足夠😋一次滿足的越南式晚飯👏👏

恰好是晚飯時候,便坐下幫襯, 選了幾款越式經典菜:

馬拉盞通菜, 上桌時温度仍足, 汁香辣菜爽脆, 好合心意😋

越式蒸粉包拼扎肉

鮮茄炆牛腩

烤羊架伴黃咖哩

一次滿足的越南式晚飯👏👏
2022-11-07
$205 (Dinner)
越式蒸粉包拼扎肉
鮮茄炆牛腩
烤羊架伴黃咖哩
2022-10-28 168 views
諗住朗豪坊見到,入去試吓啦嗌咗個香茅雞扒湯河,個湯底好鹹,重味精,越南正宗嘅湯底應該係用牛骨熬湯,本身見佢個餐$83有一款小食同埋一個嘢飲。個小食春卷都係唔好食,所謂嘅越南春卷裏面就係芋頭蓉,同埋好似返炸。鹹檸七梳打都難飲到飲唔落(冇咸檸嘅味道)同埋無氣😅買單原來嘢飲要加$8 另外再計加一買單$99,真係好唔抵食食完之後都覺得勁頸渴,只可以講性價比真係好低。我寧願食個魚蛋河好過。大家冇乜要求都可以試吓嘅不過真係唔抵食!
2022-10-25 142 views
去旺角朗豪坊食越南菜,成日行朗豪坊經過呢間餐廳都未入過嚟食嘢,今日終於有朋友話想食越南菜就黎左試下。餐廳裝飾都好有越南風味,大把太陽傘,掛住竹帽,仲有枱花。越南炸春卷 $65切細絲既紅蘿蔔 ,黑木耳及杏鮑菇加上粉絲,食落口感好豐富,餐廳仲有提供手套,比客人卷住生菜食,卷起來食份外爽脆。南乳燒雞半隻 $138南乳醬汁另上,可以按照自己既口味去沾醬,鹹香味好濃厚,燒雞外皮十分香脆,皮夠薄乾身唔油膩,脂肪比例唔多,雞肉肉質嫩滑,有肉汁,十分滋味!金不換大蝦炒金邊粉 $98金邊粉既份量好充足,大蝦口感彈牙,味道甜甜酸酸,好開胃。美祿哥斯拉 $36好足料既美祿粉,夠哂濃味,好滿意。芝士蛋糕芝士蛋糕都好香滑,用左薑餅做餅底,餅底味道偏甜,稍為有少少蓋過芝士味。但係整體都唔錯。

越南炸春卷 $65

南乳燒雞半隻 $138

金不換大蝦炒金邊粉 $98
金邊粉既份量好充足,大蝦口感彈牙,味道甜甜酸酸,好開胃。

美祿哥斯拉 $36
好足料既美祿粉,夠哂濃味,好滿意。

芝士蛋糕
又到旺角食個快既時間,今次去左朗豪坊,驚左上次moko間日本野,點知今次既火車頭越南餐室,比起我之前喺大坑食差好遠。生熟牛肉湯河先講左好食既先,我叫左生熟牛肉湯河。一黎到我先飲一啖湯頭,牛味重有層次;生牛肉好嫩,湯底夠熱所以好快整熟,唔錯。不過熟牛肉就係牛腩,好鞋同埋咬唔開,失望。而且炸蒜有少少醙味,唔知原因。燒豬頸肉湯檬朋友叫左個燒豬頸肉湯檬,你睇相就見到個湯底好淡,唔合格。蒜香牛油雞中翼&清湯生菜小食叫左蒜香牛油雞中翼同清湯生菜,兩樣野賣相就好好啦,但雞中翼唔juicy,生菜有濃草青味,搞唔掂。最後兩杯野飲就叫左咸檸7同埋薄荷青檸梳打,薄荷同咸檸青檸都打碎上,好符合而家好多連鎖餐廳為左慳成本既做法,但我就係唔鍾意哩種限左自己控制酸味既做法囉。重有想講多句服務,哩度有1,2個侍應真係十問九唔應,叫餐都等左10分鐘。總結如題,唔通成間鋪只有生牛河入到口?咁就要留返俾大家去試下了。餐廳:火車頭越南餐室 (朗豪坊) Cafe Locomotive Contemporary Vietnamese Cuisine (Langham Place)地址:旺角亞皆老街8號朗豪坊4樓12號舖Addre

燒豬頸肉湯檬
燒豬頸肉湯檬
朋友叫左個燒豬頸肉湯檬,你睇相就見到個湯底好淡,唔合格。

蒜香牛油雞中翼&清湯生菜
清湯生菜

咸檸7+薄荷青檸梳打

地址:旺角亞皆老街8號朗豪坊4樓12號舖
Address:Shop 12, 4/F, Langham Place, 8 Argyle Street, Mong Kok

#肥誠 #肥誠搵食 #fatshinghk #instagramhk #instagramfood #food #餐廳 #香港美食 #香港餐廳 #灣仔 #觀塘 #屯門 #旺角 #早餐 #午餐 #晚餐 #hongkong #hongkongfood #hongkongfoodie #hongkongfoodblogger #food #foodie #foodiehk #wine #winelover #winelovers #steak #灣仔lunch系列  #旺角lunch系列 #火車頭越南餐室
2022-10-19
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$90 (Lunch)
2022-10-15 113 views
放工去咗朗豪坊行街,行到攰又肚餓,索性係朗豪坊揾嘢食,記得之前食過lunch 都唔錯,同朋友決定食呢間。餐廳以火車装潢為主,頗有特色見到餐牌都好多款式可以選,小食、河粉、撈檬、飯類都好多,仲有好抵食嘅二人餐或四人餐,但我同朋友都想試多啲嘢,所以散叫沙嗲雞肉串沙嗲醬甜而不辣,內有碎花生增添口感,配埋微焦和香口雞肉串,食落好惹味芒果大蝦米紙卷米紙夠煙韌,入面饀料好多,塞到滿晒,鮮蝦大隻爽口,配合甜酸汁,清新開胃生牛肉湯河牛肉上枱時係生嘅,將生牛肉浸到熱騰騰湯河內,令生牛肉變熟,熟嘅程度啱啱好,牛肉嫩滑,牛骨湯味濃另配有芽菜、金不换同辣椒粒和青檸作調味香茅豬扒撈檬🍜檬粉質感彈牙孜香軟,配上自家製酸辣醬汁,開胃又惹味。配有健康紅蘿蔔絲、爽脆青瓜絲、醃製白蘿蔔絲等拌勻一齊食配搭得好有口感。香茅豬扒好大塊、厚身又煎得外脆內juicy,十分美味椰汁涼粉珍多冰-色澤鮮艷,甜度剛好,咬落煙韌爽脆的口感檸檬紅茶-甜度適中,茶味香濃

沙嗲雞肉串

芒果大蝦米紙卷

生牛肉湯河

香茅豬扒撈檬🍜

椰汁涼粉珍多冰-色澤鮮艷,甜度剛好,咬落煙韌爽脆的口感
檸檬紅茶-甜度適中,茶味香濃

2022-10-02 134 views
好耐無食越南野啦😍 今次就去左朗豪坊食! 食越南野當然要食招牌既Pho啦~ 不過除左傳統既pho例如生熟牛肉粉呀雞絲粉扎肉粉之類,其實有樣唔係熱門既Pho我勁鍾意!! 就係蕃茄蟹肉蝦湯檬!! 唔係度度有得食,今次即刻再叫佢!!..🦀鮮茄蟹肉蝦湯檬有大大隻軟殼蟹、大蝦、豆卜、春卷同大量蟹肉,湯底好鮮好惹味! 酸酸鹹鹹咁好開胃! 春卷好彈牙好食! 軟殼蟹好多肉! 蝦夠爽,豆卜好入味!! 呢個真係我次次都會叫來食🤤..🦀牛油果軟殼蟹米紙卷繼續食蟹唔好停🤣 大大件米紙卷有4件! 好驚喜,米紙卷包住好多新鮮生菜,夾住香脆既軟殼蟹係中間,口感好豐富!..🥘椰汁香茅咖哩雞唔少得叫下咖哩食😋 椰汁好香,咖喱就辣既,雞肉好大件好滑,好夾! 咖哩醬汁比較多份量,唔係稠身,可以另外叫飯或包撈來食,我地就當然叫左包食啦🤣..🥖法包法包比較脆,點咖哩好正,吸收哂醬汁食,好好味!..🥥椰青來呢度食緊係叫個椰青飲先過癮😆 好清甜,好啱食完辣野來解渴! 裡面都多椰肉可以食!..呢度都多客架幾受歡迎,價錢唔貴,性價比高! 位置又方便,係唔錯既選擇!
🦀鮮茄蟹肉蝦湯檬
🦀牛油果軟殼蟹米紙卷
🥘椰汁香茅咖哩雞
🥖法包
法包比較脆,點咖哩好正,吸收哂醬汁食,好好味!.
🥥椰青
2022-09-19
  • 鮮茄蟹肉蝦湯檬
  • 牛油果軟殼蟹米紙卷
依排天氣好熱,所以喺朗豪坊行完街就想食啲light food。成日喺4樓搭長電梯都會見到依間餐廳,又唔洗等位就決定試試佢。餐廳裝修簡潔,卡位位置上頭都設有一個帳篷仔,加上暖和嘅燈光增加了一份舒適感。美祿哥斯拉 ($36)(⭐⭐⭐⭐💢)我同朋友都好鍾意飲美祿恐龍,每次食東南亞菜都會嗌,杯飲品落足美祿粉,好濃郁又大杯,真係好滿足。越式法包 ($63)(⭐⭐⭐⭐⭐)法包好大份,完全可以當佢係一個正餐。個餡用料豐富,有燒豬肉,扎肉,酸菜同沙律菜。每樣材料都份量適中,新鮮番茄令個包食落都fresh啲。咖喱軟殼蟹 ($78)(⭐⭐⭐⭐⭐)心郁郁想食炸野就嗌左個咖哩軟殼蟹。依個真係性價比之王,$78有1.5隻蟹喺入面,大大份之餘仲炸得好脆,就算浸住咖哩都保留到香脆嘅口感,完全保留到食軟殼蟹嘅精髓,就係脆!咖哩可以落多少少香料令個味更濃郁。香茅豬扒撈檬 ($79)(⭐⭐⭐⭐⭐)豬扒同檬粉都不過不失,檬粉份量十足。豬扒算厚身,夠juicy。酸甜汁都OK,酸同甜味適中,相信係餐廳自行調製。香茅豬頸肉湯河 ($79)(⭐⭐⭐⭐💢)湯河亦不過不失,河粉軟硬度適中。豬頸肉好有香茅味,爽口彈牙好味!配合埋魚露就1

美祿哥斯拉 ($36)(⭐⭐⭐⭐💢)

越式法包 ($63)(⭐⭐⭐⭐⭐)
咖喱軟殼蟹 ($78)(⭐⭐⭐⭐⭐)
香茅豬扒撈檬 ($79)(⭐⭐⭐⭐⭐)
香茅豬頸肉湯河 ($79)(⭐⭐⭐⭐💢)
湯河亦不過不失,河粉軟硬度適中。豬頸肉好有香茅味,爽口彈牙好味!配合埋魚露就100分。
整體而言,餐廳性價比高,商場嘅環境亦方便行街消閒。
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
火車頭越南餐室 (朗豪坊)  旺角亞皆老街8號朗豪坊4樓12號舖
👍環境舒適
👍選擇豐富
👍經典味道
2022-08-22
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
  • 咖喱軟殼蟹
  • 越式法包
  • 香茅豬扒撈檬
2022-09-23 141 views
係旺角番工既好處就係好多野食,每日都可以試唔同餐廳。😂今日就去左試呢間幾得意既餐廳,平時都多人食。價錢係合理,不過我就覺得份量唔多,性價比就一般般。😅不過環境就真係舒服既,即使係好多人,都唔會有壓迫既感覺,唔錯!👍🏻食物黎講,我覺得都算唔錯,都有中上水平。😁Menu就好多款越南茶選擇,不過一個人試唔到咁多,下次要叫埋朋友過黎一齊試。😂整體評分:👍🏻👍🏻👍🏻 (5個👍🏻為最高)

整體評分:👍🏻👍🏻👍🏻 (5個👍🏻為最高)
火車頭餐廳位於朗豪坊4樓 那兒停泊住一架火車車廂,上面招牌寫住”火車頭”,非常之搶眼!明明在人流最旺的朗豪坊入面!行到入餐廳裏面竟然覺得頗寧靜舒適 可散點或叫套餐,有二人套餐同四人套餐二人套餐都是主打海鮮餐 二人餐才$398,有龍蝦主菜,小食和飲料越南滴漏咖啡 咖啡味超濃,帶點朱古力嘅香味 Surprise from 店員~ 牛油果軟殼蟹米紙卷會分兩條內有大大隻軟殼蟹夾住牛油果 外觀似盆栽非常精緻半有特製醬汁味道有啲似北京填鴨醬。 本人口味比較喜歡點上魚露食更為清爽 焦糖紅燒肉 上面有兩隻雞蛋 豬肉用上半肥瘦嘅五花腩,紋理分明,非常精緻!伴著一碟酸菜酸紅蘿蔔非常醒胃。 越南烤乳豬半薑黃飯乳豬飯 由一個鋁質便當盒入住,一共有八大嚿乳豬仔,乳豬皮脆肉香,脂肪不太多肉質鬆化。 下面放了薑黃飯,伴著豬油食起來非常之香!多樣加埋,埋單才$400左右非常抵食。
火車頭餐廳位於朗豪坊4樓

那兒停泊住一架火車車廂,
上面招牌寫住”火車頭”,非常之搶眼!

可散點或叫套餐,
有二人套餐同四人套餐二人套餐
都是主打海鮮餐

二人餐才$398,有龍蝦主菜,小食和飲料
越南滴漏咖啡

咖啡味超濃,帶點朱古力嘅香味

Surprise from 店員~

牛油果軟殼蟹米紙卷會分兩條內有大大隻軟殼蟹夾住牛油果

外觀似盆栽非常精緻半有特製醬汁味道有啲似北京填鴨醬。
本人口味比較喜歡點上魚露食更為清爽

焦糖紅燒肉

上面有兩隻雞蛋

越南烤乳豬半薑黃飯乳豬飯

由一個鋁質便當盒入住,
一共有八大嚿乳豬仔,
乳豬皮脆肉香,
脂肪不太多肉質鬆化。

下面放了薑黃飯,伴著豬油食起來非常之香!
多樣加埋,埋單才$400左右
非常抵食。
2022-08-29 222 views
今天在朗豪坊附近完成工作,想吃點惹味的所以就來試試常常經過卻沒吃過的越式餐廳。✅生熟牛肉湯河 (💰83)吃得出用了上乘的肉因為牛板腱切得非常薄所以浸泡在熱湯裡很快變熟同時能保持口感嫩滑不會老得又韌又鞋口👌🏻✅沙爹牛肉串 (💰53/3串)牛肉烤得熱騰騰肉汁多 肉質沒有烤乾蘸上沙爹醬非常惹味比較特別的是有平常伴碟的洋蔥跟青瓜外 還多了菠蘿🍍增加了點甜味和酵素可解膩✅咖喱牛腩煲(💰108)咖哩牛腩同樣材料靚在外面吃牛腩煲很多時切一粒粒更差的甚至只有碎腩火車頭的是切長條型而且炆得軟淋流口水🤤咖哩汁底則偏甜椰香味不辣也不是很濃很稠的咖哩總括而言是順滑易入口的✅另外點了蒜蓉包(💰43/4件)配咖哩牛腩整片蒜蓉包沾滿咖哩很滿足✅馬拉盞炒菜 (💰68)通菜新鮮,不是大排檔鑊氣味,而是清淡的口味可中和一下咖哩跟串燒的濃郁飲料部分點了✅百香玫瑰花蜜(💰38)非常好喝~整杯都散發著貴婦的氣質百香果的酸味和香氣非常搭配玫瑰花蜜非常滋潤很解暑熱✅椰汁紅豆冰也不錯(💰38)濃郁的椰香和軟糯的紅豆當然絕配!
今天在朗豪坊附近完成工作,想吃點惹味的
所以就來試試常常經過卻沒吃過的越式餐廳。

✅生熟牛肉湯河 (💰83)

吃得出用了上乘的肉

因為牛板腱切得非常薄
所以浸泡在熱湯裡很快變熟

同時能保持口感嫩滑
不會老得又韌又鞋口👌🏻

✅沙爹牛肉串 (💰53/3串)
沙爹牛肉串

牛肉烤得熱騰騰
肉汁多 肉質沒有烤乾
蘸上沙爹醬非常惹味
比較特別的是有平常伴碟的洋蔥跟青瓜外 還多了菠蘿🍍
增加了點甜味和酵素可解膩

✅咖喱牛腩煲(💰108)
咖喱牛腩煲

而且炆得軟淋流口水🤤
咖哩汁底則偏甜椰香味
不辣也不是很濃很稠的咖哩
總括而言是順滑易入口的

✅另外點了蒜蓉包(💰43/4件)
蒜蓉包

配咖哩牛腩
整片蒜蓉包沾滿咖哩很滿足

✅馬拉盞炒菜 (💰68)
馬拉盞炒菜
通菜新鮮,不是大排檔鑊氣味,而是清淡的口味
可中和一下咖哩跟串燒的濃郁

飲料部分點了
✅百香玫瑰花蜜(💰38)
百香玫瑰花蜜

非常好喝~
整杯都散發著貴婦的氣質
百香果的酸味和香氣非常搭配玫瑰花蜜
非常滋潤很解暑熱

✅椰汁紅豆冰也不錯(💰38)
椰汁紅豆冰

馬拉盞炒菜
百香玫瑰花蜜
椰汁紅豆冰
2022-08-04 207 views
朗豪坊位於旺角巿中心,任何時間都人來人往,非常熱鬧。今晚到位於4樓裝修富東南亞特色的越南餐室用膳,因設有玻璃透光,所以非常光猛,坐得舒適。街頭碎米飯 $88賣相好豐富,上面有隻太陽蛋,仲有兩塊口感十足肉餅,煎得香脆的厚豬扒及其他蔬菜作配搭, 真係餸多過飯。椰汁香茅咖喱牛腩 $108法包 $25大大舊牛腩及薯仔,非常濃味,但稍鹹,再加添椰汁更佳,最宜配上法包或白飯。於是我叫多一件法包,外皮烤得脆口,沾上咖喱汁來吃,好滋味。吃得飽飽的越南菜,性價比高,好滿足。
街頭碎米飯 $88
椰汁香茅咖喱牛腩 $108
法包 $25
吃得飽飽的越南菜,性價比高,好滿足。