2021-09-19 34 views
到咗happy Friday, 到新都城千色店逛逛街, 放工很肚餓要補充體力, 又到我們的飯堂 四季良晨。 原盅燉湯套餐真係冇得輸, 有湯有菜 食物大大碟很抵吃。原盅燉湯上湯浸時菜紅燒三寶 牛腩+牛筋+牛肚滷肉飯今日嘅燉湯係消暑冬瓜 排骨湯, 天氣酷熱飲返啲冬瓜湯 就最啱喇, 飲完 很清涼消暑。 牛筋牛腩炆得好淋, 我最鍾意就係食牛肚, 金錢肚夠爽口。原盅燉湯上湯浸時菜鹽酥炸排骨雞肉飯另外一個都係嗌燉湯餐, 鹽酥排骨 份量不少, 炸到鬆脆香口, 襯埋他他醬 very good啦。 今日試咗雞肉飯,原來份量都幾多, 同樣係用魯汁, 鹹香味十足。台式手工餡餅每次來必點的手工 餡餅, 外皮煙煙靭靭內裏肉汁夠多, 趁熱食係最好味嘅。蜜桃烏龍多多夏日水漾鮮果茶自從出咗多多系列之後, 真心覺得 夏天好啱飲, 酸酸甜甜 醒胃解渴, 充滿蜜桃味之餘又有蘆薈粒粒。

原盅燉湯上湯浸時菜

台式手工餡餅

蜜桃烏龍多多
夏日水漾鮮果茶

2021-09-16 30 views
睇完戲就黎左呢間食下午茶!估唔到星期日都有咁既既下午茶喎😋😋叫左個蛋餅配番茄通粉,再配埋台式飲品芒果茶,份量岩岩好!蛋餅都夠香,而芒果茶真係有一絲絲芒果絲!😍😍😍好足料
2021-09-15 38 views
滷肉夠味 明顯食到肥豬肉唔會切都好碎整體都幾好食啲牛唔會太韌個湯底好夠味 似藥膳湯麵質都唔錯 唔會太淋 啱啱好好好味😋個面炸到脆身 不過冇炸到五花肉啲油脂油脂好豐富 份量都幾大兩個人食都有啲多菜正常 嘢飲普通整體食物幾好食 不過嘢飲普通人手好多 不過佢要客人自己出去落單如果佢轉用電話落單就更加好會方便好多
滷水蛋滷肉飯

滷肉夠味 明顯食到肥豬肉
唔會切都好碎
整體都幾好食
腱心牛肉麵(紅燒湯)

啲牛唔會太韌

人手好多 不過佢要客人自己出去落單
如果佢轉用電話落單就更加好
會方便好多
2021-08-27
$80 (Dinner)
腱心牛肉麵(紅燒湯)
香酥五花肉
2021-09-13 17 views
四季良晨 (新都城中心) (將軍澳)原盅燉湯上湯浸時菜酥炸排骨滷肉飯 $76晩市先有既燉湯套餐,有一盅是日燉湯、上湯浸時菜配埋,個湯好清甜,而且好足料,食到成3、4舊雞肉同粟米。個浸菜就有咩特別。酥炸排骨炸皮薄,嚟到仲香脆,點埋個醬一齊食唔錯。。牛腩麵 $65揀咗台灣麵同紅燒湯,台灣麵唔會好淋有少少咬口,而紅燒湯就帶有少少辣同少少甜。除咗啲蔬菜作配菜,仲有4大舊既牛腩。牛腩唔算好肥,淋得嚟又唔會鞋。鹽酥雞排滷肉飯 $59滷肉飯係用咗豬皮同瘦肉溝埋一齊,唔會太肥,食落都健康啲。鹽酥雞排既外皮都係香脆既,仲要咁大塊。。黑糖仙草凍鮮奶 少甜 $27芝士奶蓋阿華田 少甜 $25兩款飲品都幾濃郁,不過都偏甜少少,少甜既話會好飲啲。。人均:$50—100📍 將軍澳貿業路8號新都城中心2期UG樓UG051F號舖

原盅燉湯上湯浸時菜酥炸排骨滷肉飯 $76
食唔錯。

牛腩麵 $65

鹽酥雞排滷肉飯 $59

黑糖仙草凍鮮奶 少甜 $27
芝士奶蓋阿華田 少甜 $25
兩款飲品都幾濃郁,不過都偏甜少少,少甜既話會好飲啲。

人均:$50—100
📍 將軍澳貿業路8號新都城中心2期UG樓UG051F號舖
2021-09-12
2021-09-08 585 views
餐廳主打正宗台南口味台灣菜,材料大多數由台南進口。環境方面,餐廳裝潢走文青風格,位置算多,坐得都舒服,不過如果枱與枱之間嘅距離大返少少既話就再好啲了😋。-🤍特濃番茄雞排麵$63🤍酥炸排骨滷肉飯$59🤍鹽酥花枝丸 (3粒)$26🤍桂花雞翼(3隻)$26🤍芝士奶蓋白桃烏龍茶$25🤍芝士奶蓋阿華田$25-🤍特濃番茄雞排麵[滿星]⭐⭐⭐⭐⭐‼番茄湯底味道唔會話好淡/好濃,剛好,新鮮蕃茄+茄膏既味道😋。而麵係台灣麵,唔會偏軟同硬身,口感適中,有咬口!😋😋😋 雞排份量勁多🤣炸得好香脆,好有鹽香味,每件雞排都好厚肉🤣厚肉得黎都唔會乾身!-🤍酥炸排骨滷肉飯⭐️⭐️⭐️⭐️酥炸排骨一樣份量都係好多😂🤣。炸粉好薄好香脆,另有配一個沙律醬,真係會食到停唔到口😋。而滷肉飯既滷肉食落唔會有種好肥既感覺,比較小見到啲白色脂肪位,對於又想食又怕肥既女仔黎講絕對係好事😂!-🤍桂花雞翼⭐️⭐️⭐️⭐️雞翼都係偏肥偏大隻既😚佢係普通炸雞翼,再配一個桂花汁,都好特別,估唔到都幾好食,唔係將個汁夾硬配埋一齊,食落好清新清甜感覺🍃。-🤍芝士奶蓋阿華田[滿星]⭐⭐⭐⭐⭐‼一見到個名就覺得係肥+肥😂。不過又會有一種神奇嘅魔力想試飲,芝士奶蓋好香濃

🤍特濃番茄雞排麵$63
🤍桂花雞翼
⭐️⭐️⭐️⭐️
🤍芝士奶蓋阿華田
[滿星]⭐⭐⭐⭐⭐‼
一見到個名就覺得係肥+肥😂。不過又會有一種神奇嘅魔力想試飲,芝士奶蓋好香濃好濃郁好重芝士味🥺而阿華田都冇話因為怕太甜而改淡咗,兩個濃既味道加埋一齊我就諗起係人都飲過既「朱奶」,邪惡得來又真係幾好飲🥺🥺😢。

環境:7/10
服務:8/10
好味指數:8/10
回頭率:8/10
2021-09-06
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$100 (Dinner)
2021-08-31 22 views
前日去咗四季良辰食午餐,叫咗鹽酥雞扒配雞肉飯,午市套餐有一款小食,揀咗滷水豆腐。鹽酥雞扒份量OK嘅,但係比較多係炸粉同皮,真正肉嘅部份其實好少。而雞肉飯就一如既往唔錯,雖然飯底比較油。
2021-08-26 34 views
早兩晚同左屋企人去附近商場食飯~~一向都幾鍾意呢間四季良晨既裝修,行台灣文青風🇹🇼🇹🇼望落坐位都闊落,就吸引左我地入去啦😍😍🍜紅燒牛筋三寶麵 $75✨大大碗份量十足!紅燒湯底味道清甜,好香牛骨味之餘帶有少少辣😋😋三寶就有牛筋、牛腩同牛肚,當中牛筋最出色!大大件,腍滑得黎好入味,仲有滿滿既骨膠原👍🏻👍🏻不過略嫌麵條唔夠Q彈,鍾意食餸多d🤣🤣🍛鹽酥雞扒 滷肉飯 $59✨鹽酥雞扒非常出色,由上枱到食完都係keep到外脆內軟!!調夠味之餘肉質都好好,推介👍🏻👍🏻滷肉飯既醬汁真係做到好似台灣咁,而滷肉都好入味~粒粒帶少少肥膏口感一流🤤🤤另外我地都叫左d小食,有台灣烤香腸、台南手工餡餅,都唔錯❤️❤️🫓台南手工餡餅(2件) $28✨餡餅煎到好靚,有d似扁平既生煎包~~裡頭有滿滿既椰菜絲同肉,好足料😍😍仲有湯汁流出來,好好味👍🏻👍🏻🍹芝士奶蓋桂花烏龍茶 $25✨估唔到呢到既芝士奶蓋都做得幾好~~芝士奶蓋層cream香滑濃厚,配埋清香既桂花烏龍茶都幾match😋😋而且唔會話好膩,一個人都飲得哂~~-🍫魔力水晶可可 $30✨凍朱古力➕咖啡水晶呢個配搭都唔錯!!咖啡水晶煙韌有咬口,朱古力味都好濃郁,好飲❤️❤️
早兩晚同左屋企人去附近商場食飯~~
一向都幾鍾意呢間四季良晨既裝修,行台灣文青風🇹🇼🇹🇼
望落坐位都闊落,就吸引左我地入去啦😍😍

🍜紅燒牛筋三寶麵 $75✨
不過略嫌麵條唔夠Q彈,鍾意食餸多d🤣🤣

🍛鹽酥雞扒 滷肉飯 $59✨
鹽酥雞扒非常出色,由上枱到食完都係keep到外脆內軟!!
調夠味之餘肉質都好好,推介👍🏻👍🏻

🫓台南手工餡餅(2件) $28✨
餡餅煎到好靚,有d似扁平既生煎包~~
裡頭有滿滿既椰菜絲同肉,好足料😍😍
仲有湯汁流出來,好好味👍🏻👍🏻

🍹芝士奶蓋桂花烏龍茶 $25✨
估唔到呢到既芝士奶蓋都做得幾好~~
而且唔會話好膩,一個人都飲得哂~~
🍫魔力水晶可可 $30✨
凍朱古力➕咖啡水晶呢個配搭都唔錯!!
咖啡水晶煙韌有咬口,朱古力味都好濃郁,好飲❤️❤️
2021-08-15 91 views
因為近期喜歡食酸菜魚, 上星期食過, 前二天晚餐又食過. 而這晚在新都城, 發現店門電子餐牌有酸菜魚, 所以我倆就選擇在此晩餐, 試試這家酸菜魚又會變出什麼風味. 職員安排在內堂就座後, 要做最重要的事 : 點菜.  早已鎖定酸魚, 另一款就點鹽酥雞排滷肉飯, 再加2款小食和2杯飲品.        特盛秘罈酸菜魚        酸菜魚, 每家店皆有自己的烹調方法. 不同比例的配料, 就變成不同的風味了! 可是前几天遇過唔多得&流到爆的酸菜魚, 希望今天會有驚喜. 一大碗酸菜魚呈上來了! 連皮的魚肉和酸菜之外, 有芽菜, 娃娃菜和大量的薑. 鹹酸湯底的辣味主要來自薑, 而辣椒的辣卻不太強. 由於没有花椒, 這鍋没有麻辣味的酸菜魚.  片片彎曲的魚肉外層没有蛋白漿, 但肉質很滑, 方便享用. 我倆食呀食, 就連鍋裡的酸菜都不放過...        酸菜, SEE YOU TOMORROW!!!          鹽酥雞排滷肉飯         看到隔離枱的客人所點的鹽酥雞排SIZE很大,  而台菜怎能欠缺滷肉飯呢! 所以點選擇這個飯餐. 鹽酥雞排外皮夠酥脆. 滷肉飯         滷
因為近期喜歡食酸菜魚, 上星期食過, 前二天晚餐又食過.
職員安排在內堂就座後, 要做最重要的事 : 點菜.
特盛秘罈酸菜魚
酸菜魚, 每家店皆有自己的烹調方法.
不同比例的配料, 就變成不同的風味了!
可是前几天遇過唔多得&流到爆的酸菜魚, 希望今天會有驚喜.
一大碗酸菜魚呈上來了!
特盛秘罈酸菜魚
連皮的魚肉和酸菜之外, 有芽菜, 娃娃菜和大量的薑.
鹹酸湯底的辣味主要來自薑, 而辣椒的辣卻不太強.
由於没有花椒, 這鍋没有麻辣味的酸菜魚.
片片彎曲的魚肉外層没有蛋白漿, 但肉質很滑, 方便享用.
我倆食呀食, 就連鍋裡的酸菜都不放過...
酸菜, SEE YOU TOMORROW!!!
鹽酥雞排
鹽酥雞排
鹽酥雞排滷肉飯
鹽酥雞排外皮夠酥脆.
滷肉飯
滷肉飯以小碗, 2人分享.
連皮帶脂的細碎肉末, 混著香菇粒粒的滷肉飯, 味道很正常.
但自己比較喜歡搭一條酸菜, 用酸味來提升滷肉飯的肉香油脂香味.
加錢換的2款小菜
滷水豆腐
豆腐中間部份呈現淺啡色, 滷水夠入味.
豆腐口感較實在, 並非即開即食, 可以放雪櫃長期雪藏的滑滑豆腐.
上湯浸時菜
雖然酸菜魚有酸菜和娃娃菜, 但面對炸雞排有魚有滷肉, 就想要來碗青菜扮健康.
白菜煮得軟綿綿又帶甜,  没有臭青味或苦味.
芝士奶蓋白桃烏龍茶 & 香濃珍珠奶茶
香濃珍珠奶茶
到台式餐館, 當然要點台灣名物珍奶.
芝士奶蓋白桃烏龍茶
上層芝士奶蓋很濃稠, 難以跟烏龍茶融合.
於是小米之父就直接上下SHAKE SHAKE, 終於把二層合成一體.
茶味不太濃, 反而覺得芝士奶蓋帶鹹.
嚐過以鹹為主的烏龍茶, 再回到珍奶時, 就覺得珍奶很甜.

完成了一個滿意酸菜魚和充滿台式風味的晚餐, 順便在新都城逛街.

BODY REPORT :
酸菜排毒很有效呢!!!
Other Info. : 很喜歡店內木系的裝潢, 很有家的感覺.
2021-08-12
$103.5 (Dinner)
2021-08-14 38 views
 Having Taiwanese feelings, placing many taiwan street name in the shop, you feel like in taiwanNoodles soup with squid balls looking healthy, with light vegetable soupMinced Pork Rice with three cup chicken is not bad,  but the meat is a bit oily and the taste is not so strongDumplings with tomatoes soup having not too thin, tomatoes soup not too badFruit Tea is having strawberry, orange and lemon and Cheese milk green tea would be better if adding more cheese insides:menu:Taiwanese styled rest

Noodles soup with squid balls
Dumplings with tomatoes soup
soup

Fruit Tea & Cheese milk green tea
insides:
menu:
Taiwanese styled restaurant, the food is not too bad but would be better adding more seasonings, the portion is quite large and full finishing the dishes
$90 (Dinner)
Noodles soup with squid balls
2021-08-09 51 views
朋友住寶琳去左屋企探佢,差唔多食飯時間道落去附近食野,商場裏都有不少餐廳,最終選擇左食台灣野😋唔使排隊一入去就有位坐😃118紅燒半筋半腩牛肉麵去到食台灣嘢當然唔少得叫牛肉麵,一上枱好大碗,而且十分足料,湯底很濃郁,麵質剛剛好又唔會太林👍🏻食物上到枱樣樣都很大份,好抵食👍🏻炸排骨滷肉飯定食配原盅燉湯+上湯時菜炸得好鬆脆可口,配上滷肉飯更加滋味😋好大份的炸排骨,一個女仔真係食唔晒,餐仲有燉湯和茶,十分抵食和滿足的晚餐🥣夏日水漾鮮果茶夏日炎炎想飲番杯水果茶消消滯,水果新鮮清新可口,叫左少甜味道剛好🥰鐵觀音珍珠奶茶好想飲珍珠奶茶🧋就點左杯呢杯好抵飲又大杯,茶味都很香濃,珍珠都很彈牙,味道剛剛好👍🏻

118紅燒半筋半腩牛肉麵

食物上到枱樣樣都很大份,好抵食👍🏻
炸排骨滷肉飯定食配原盅燉湯+上湯時菜

炸得好鬆脆可口,配上滷肉飯更加滋味😋

夏日水漾鮮果茶

鐵觀音珍珠奶茶
好想飲珍珠奶茶🧋就點左杯呢杯
好抵飲又大杯,茶味都很香濃,珍珠都很彈牙,味道剛剛好👍🏻
2021-08-07
Type of Meal
Dinner
2021-08-09 43 views
麻醬雞絲冷麵涼拌貓耳朵 $54啲麵唔會好粉,比較有咬口,係撈麵黎講算係好食👍🏻麻醬份量好夠,食哂仲有啲汁係底雞絲都係咁啦,唔會話特別好乾,有少少咸味(左)凍魔力水晶可可 $25(右)凍芝士奶蓋白桃烏龍茶 $25白桃呢杯嗌左少甜,甜度岩岩好,本身唔鍾意飲甜野都接受到台南手工餡餅 $28一口咬落去個皮係脆的,裏面有肉汁,加上有啲薑汁味,幾岩我口味,所以覺得都幾好食😋鹽酥雞排滷肉飯 $59雞排脆的,但係比較乾身、薄,炸既時間少啲應該會好食啲😊份量岩岩好,加埋小食就夠哂鹽酥花枝丸 $26煎餃子 $28
麻醬雞絲冷麵涼拌貓耳朵 $54
啲麵唔會好粉,比較有咬口,係撈麵黎講算係好食👍🏻
麻醬份量好夠,食哂仲有啲汁係底
雞絲都係咁啦,唔會話特別好乾,有少少咸味

(左)凍魔力水晶可可 $25
(右)凍芝士奶蓋白桃烏龍茶 $25
白桃呢杯嗌左少甜,甜度岩岩好,本身唔鍾意飲甜野都接受到

台南手工餡餅 $28

鹽酥雞排滷肉飯 $59
雞排脆的,但係比較乾身、薄,炸既時間少啲應該會好食啲😊
份量岩岩好,加埋小食就夠哂

鹽酥花枝丸 $26

煎餃子 $28

2021-08-05 42 views
女兒去將軍澳新都城交收之前買嘅貨,佢知道商場有間食台灣菜嘅四季良晨,文青風格嘅裝修,主打台南口味台菜,味道正宗。吸引女兒時常去食,今晚重叫埋我一齊去!鹽酥雞排雞肉飯,雞排大塊厚肉,炸得外層酥脆帶少許鹹味,雞肉嫩滑有汁。雞肉飯份量不少,雞肉鋪滿飯面,加埋炸蔥和醬汁,啖啖飯都美味可口。酥炸排骨台灣麵:排骨都好大塊,炸得外脆肉嫩,數款湯底中揀咗清雞湯,台灣麵吸收雞湯食,彈牙又清甜。桂花雞翼:即叫即炸,雞翼香脆可口,點些桂花蜜,清香甜美。台灣烤香腸:外皮脆口,肉質香甜。滷水豆腐:用古法製作,充滿黃豆的香氣,原味自然散發讓人口頰留香。芝士奶蓋阿華田:濃濃的奶蓋與與阿華田混合,味道濃郁又帶點口感的滋味,甜度適中!十勝紅豆奶茶:紅豆濃郁柔滑;奶茶香滑,喝一口在唇齒間完美交織的雙重口感.令人回味不已!
桂花雞翼:即叫即炸,雞翼香脆可口,點些桂花蜜,清香甜美。

台灣烤香腸:外皮脆口,肉質香甜。

2021-08-01
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner
2021-08-04 31 views
入到寶林行街想食下台灣野諗起四季良晨上次食已經一年前咁啱又下午茶時間唔洗諗即刻入去坐低點餐要門口收銀自己叫我哋就叫左滷水豬手雞肉飯豬手無咩肉,不過味道唔錯個汁有微微辣,底下仲有芽菜餐跟埋一個上湯娃菜鹽酥雞扒滷肉飯雞扒超大塊而且炸到脆入邊亦都好Juicy滷肉飯呢入邊有肥豬肉腩皮加肉碎好好味 真正台灣口味下午茶套餐我就叫咗台式肉鬆蛋餅配地瓜薯條醬奶油吐司好抵食呀最後仲叫咗兩杯台式飲品鐵觀音珍珠奶茶芝士奶蓋白土烏龍茶花生今次食水準依然都係OK啊真係有去咗台灣嘅感覺
入到寶林行街
想食下台灣野
諗起四季良晨
上次食已經一年前
咁啱又下午茶時間
唔洗諗即刻入去坐低

點餐要門口收銀自己叫
我哋就叫左滷水豬手雞肉飯
豬手無咩肉,不過味道唔錯
個汁有微微辣,底下仲有芽菜
餐跟埋一個上湯娃菜

芝士奶蓋白土烏龍茶花生

今次食水準依然都係OK啊
真係有去咗台灣嘅感覺
2021-08-04 22 views
四季良晨 (新都城中心) (將軍澳).鹵水豆腐/手拍青瓜- 跟餐加$15會有兩小碟前菜,前者豆腐切得小粒,後者好酸,勁開胃.古早味滷水拼盤- 拼盤並無滷水豆腐,有牛𦟌,雞翼三隻,好入味,再加滷水蛋以及滷水手肚,都好腍身.燉湯時蔬炸排骨滷肉飯- 晚餐食呢啲有菜有湯有主食,呢度嘅酥炸排骨冇得輸,啱啱炸,而且唔肥膩.秘罈酸菜魚米線- 酸菜魚酸酸辣辣,夏天食真係好開胃,今次酸菜魚偏辣,但係個湯依然好好飲,酸菜魚夠滑,冇骨.蕃茄酥炸排骨米線/麵- 同樣都係酥炸排骨,但係揀選左開胃啲嘅蕃茄湯,佢可以選擇米線或者台灣麵.黑糖珍珠鮮奶/夏日水漾水果茶- 呢度除咗有豆漿奶茶呢啲,作為一間台式店舖,當然仲有台式飲品,黑糖珍珠鮮奶絕對好飲,甜而不膩,而水果茶入邊真係充滿着水果,飲完好Fresh嘅水果茶仲可以打開蓋食埋佢啲生果🍎
四季良晨 (新都城中心) (將軍澳)

四季良晨 (新都城中心) (將軍澳).🔹古早味滷水拼盤🔹.古早味滷水拼盤入邊包括有滷水牛展,雞翼,滷水牛肚以及滷水蛋,都算幾入味!.🔹原盅燉湯上湯浸時蔬酥炸排骨滷肉飯🔹.呢個套餐可以飲佢嘅燉湯,佢今日嘅燉湯係蓮藕,另外仲有一碟仔娃娃菜,再加埋酥炸排骨同埋滷肉飯,成個餐好精緻.🔹秘罈酸菜魚米線🔹.我男朋友同埋爸爸都深深比呢度嘅酸菜魚吸引,佢哋之前過嚟都係食呢個,不過佢哋兩個今日都表示比平日辣咗好多,酸酸辣辣,好開胃.🔹蕃茄酥炸排骨米線🔹.因為今日我食過飯所以想轉食蕃茄米線,蕃茄米線一樣咁好食,個湯都係幾濃郁,而且酥炸排骨炸得啱啱好,炸粉唔會過厚.🔹台灣烤香腸🔹.屋企人指定要食嘅小食,因為台灣腸真係特別好食同埋特別濃味,有咬口,推薦大家過嚟一定要食!.📌 四季良晨 (新都城中心) (將軍澳)將軍澳貿業路8號新都城中心2期UG樓UG051F號舖.

🔹古早味滷水拼盤🔹

🔹原盅燉湯上湯浸時蔬酥炸排骨滷肉飯🔹

🔹秘罈酸菜魚米線🔹

🔹蕃茄酥炸排骨米線🔹

🔹台灣烤香腸🔹
📌 四季良晨 (新都城中心) (將軍澳)
將軍澳貿業路8號新都城中心2期UG樓UG051F號舖