2018-08-08 245 views
大埔超級城商場內不需要消費也免費拍車一小時,商場內四通八達,數棟大廈用天橋連結密封,冷氣充足,鋪頭種類繁多, 酒樓餐廳,應有盡有,大小食肆齊備, 就連藥材鋪、旅行社、中醫药都有, 唯一冇的是戲院及滑雪埸,一田超級市場比較高級,消費當然比較貴,百佳超級市場比較大眾化, 食肆非常多,中、西、日餐,應有盡有, 老友咸宜,真的是消暑好地方,Polanca 餐廳近來裝修完,侍應大清洗,比以前熱誠,4至5拾元套餐包湯、麵包、主菜及一杯飲品,地方雅潔,又設有抵食下午茶套餐! 餐廳設於商場內,方便又物超所值。
本身好好地去食嘢 咁嘅服務態度 好意思加一? 唔睇單小心亂收費。唔該服務員態度好啲 好聲好氣問單上嘅嘢? 咁嘅態度對人? 極其失望。人地唔係要睇你黑面去食飯。以後都唔會再幫襯。
2人行晚餐見依間幾多人~所以簡咗依間德國鹹豬手餐簡咗洋葱汁配意粉、熱奶茶~睇落賣相可以但食落就完全兩回事~水煮豬手得鹹味~冇所謂嘅德國風味~好彩都有洋葱汁吊下味~薯條放咗好耐淋嘅~意粉有少少茄汁味~不過都係好乾加冇味焗茄汁雞扒意粉配餐包、熱奶茶~餐包凍但軟熟~等咗15分鐘先出爐~你話焗過我一定唔信~個茄汁比較酸有蕃茄片夠咬口~雞扒煎過都幾香口軟熟~意粉偏乾好彩有好多汁撈下~兩杯奶茶都好夠茶味不過唔算滑~食物咁嘅質素加一服務費真係難理解
2人行晚餐見依間幾多人~所以簡咗依間

德國鹹豬手

焗茄汁雞扒意粉

2018-03-03 315 views
這間餐廳真有趣,位處大埔這個商場裏面,看網上負評那麼多,但明明現實生活中,無論閒日或週末,經常晚上都會有人排隊來進食。一直只曾經過,沒內進試試,這次再次路過,剛好下午茶時段,逕自內進。點了個焗鮮茄雞扒意粉。 當然,這茶餐廳的焗意粉,一定會加入茄膏,但是旁邊還是有幾顆蕃茄。意粉份量不算太多,剛剛好,但是與鋸扒的炒底意粉就有不同。據說,如果你點鋸扒要意粉的話,意粉炒底;而相反,這個焗意粉,內裏的意粉沒有炒底,只是上面有很多茄汁。雞扒份量也不太少,起碼都有三片雞扒,但肉質一般,比較鞋身,上面的雞皮大大塊,下面的雞肉比較蟹,粗糙。熱鴛鴦,味道正正常常,奶茶味道不算太濃,但是咖啡味亦都剛剛好,兩種味道都嚐到。下午茶時段來都剛好,人流較疏落;因為平日看見晚餐時段,人流極多,內裏甚為擠迫,坐在卡位,路邊的顧客有你眼望我眼,實在腼腆。
這間餐廳真有趣,位處大埔這個商場裏面,看網上負評

點了個
意粉份量不算太多,剛剛好,但是與鋸扒的炒底意粉就有不同

Type of Meal
Tea
2018-02-22 204 views
早幾個月黎過食鐵板都ok, 所以琴晚再去食下其他野。話說琴晚叫左個茄汁雞扒焗意粉同一杯熱檸蜜,我原本以為要等十五至二十分鐘,點知檸蜜黎左無耐焗意粉就到,我滿心歡喜因爲咁快有得食同個意粉仲渣渣聲,證明個意粉係新鮮焗起架啦,好開心,我叉落個意粉到轉兩轉,拉起之後吹吹,放落口,正呀熱辣辣,但有陣怪怪的味道,個質地又咁軟咁林,好啦我再撈撈佢,等有多啲茄汁啦,點知都係咁。我再認真望下個意粉,就火火地,佢用咩意粉呀?佢用鐵板一般會問你跟飯跟意粉定薯菜個啲意粉呀!我真心嬲,我比77蚊同個扒餐差不多既價錢,你竟然用一早整好撈左怪味茄汁既意粉黎做我個意粉底。失望,真心失望,我放底無食就叫埋單,個侍應仲用個奇怪我食咁少就停既聲音”噢”一聲。感覺我今晚用左$77蚊飲左杯熱檸蜜。
早幾個月黎過食鐵板都ok, 所以琴晚再去食下其他野。

茄汁雞扒意粉
2018-01-09 250 views
員工尚算有禮貌,正常人,牛扒不過不失,重點,叫左埋單,需付80蚊,我俾左100蚊,明明可以找20蚊,佢可以打散哂,博客人給小費,已經第二次。對不起,我全部拎哂。
2017-10-10 317 views
餐廳環境如果帶住小朋友去可能有少少狹窄,如果帶埋BB車去就驚阻住其他人,侍應態度都幾好,見到我有一個小朋友係杜⋯都拎多左張櫈比我地放袋~拎一點好過好多餐廳!!咁我哋就叫咗三個餐,個餐湯同餐飲都可以唔算係十分差⋯兩個係鐵板餐~其中一個係牛柳扒~另一個係西冷扒~另外叫左一個芝士焗石斑~牛柳扒就幾好食嘅~但係個西冷扒就有少少牛筋~芝士石班就一般般啦(如果叫拎個記得加多$2白飯/意粉)因只係一個餸~平均每人$100左右
牛柳扒就幾好食嘅~但係個西冷扒就有少少牛筋~
平均每人$100左右
2017-10-09
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
2017-07-22 425 views
好耐冇去呢間野食, 最近去了, 有新裝修, 又藍又白, 都幾光猛. 一個人食左個海南雞飯, 比起上次來吃的好食咗. 雞幾新鮮幾滑, 仲有啲酸菜薦底, 雞粉唔算油膩. 雖然收六十幾$70但總算有新鮮雞食.
海南雞飯
海南雞飯
裝修很好, 光猛, 企理, 但可惜最重要的 "食" 完全同裝修相反!!! 叫了海南雞飯,啲油飯有 “益味“ ,啲雞仲大鑊,全碟雞係散執,完全唔係同一隻雞!啲海南雞調味料有”叔“ 味!仲要收$74,真係當啲香港人係白痴!仲有,叫碗咖哩牛腩面,啲牛腩硬到冇一件可以咬得入!最後只有凈食面!
2017-07-06
2017-07-03 263 views
諗住佢地裝修後各方面都會有改善,點知服務依然差,員工無禮貌無耐性,我企响門口無人理自己入去,我禮貌地問洗唔洗拎飛?點知有位員工攤開手對住話我自己坐無人拎咩飛呀。。。我話一位佢就聽左三位,真係無言,味道點已經唔重要但哩種態度已經令我唔會再去了
2017-06-18 239 views
大埔食咗呢間嘢無數次,食品質數越來越差,員工服務態度又差,點餐冇人理,上餐時間又慢,就連餐任熱O水都話要加2元,食咁多間餐廳從未聽過熱O水要加錢,最重要係食品差,服務差.呢間吾會再光顧
呢間吾會再光顧
2017-06-05 167 views
呢間店鋪由細食到大 由以前嘅南風閣轉左宜家都唔識讀嘅polanka😂雖然餐牌上嘅野食都係大同小異 最懷念就係佢個咖哩牛腩飯 咖哩超級濃郁 不過今日比較想食雞 於是叫番個海南雞飯仲加錢要脾 唔知係咪啱啱裝修 連個油飯感覺冇以前咁油🙈有d似白飯好彩食落冇咩差別 至於d雞一樣咁好食 夠嫩滑我中意 個中湯夠哂火喉 好好飲 整體都滿意 我個朋友就叫做個墨西哥雞扒焗飯 雖然唔記得影相 但都焗得幾入味似係蕃茄汁 不過個雞扒似係雪藏 整體黎講 係一間ok嘅餐廳
又裝修完不久,這天經過食下午茶⋯看看餐牌,下午茶選擇頗多,由於未食午餐,便點了干炒豬扒公仔麵,$40,送熱飲,但只限奶茶或咖啡,其他熱飲,如:華田,檸水,都要加$2⋯唔知點解,未見過其他茶餐廳會咁⋯可能這間高級竹少卦⋯唔緊要,我都係想試下呢間奶茶好唔好飲~好快,熱奶茶到了,色澤正常,加了半包糖,飲一啖,咦,無茶味既,非常淡⋯再試下,真係淡,好似溝左水咁,完全失望⋯太差了⋯還以為係呢杯問題,叫佢換一杯,結果一樣,完全唔掂又澀澀地喎⋯⋯有送飲品等於無⋯飲水好過!至於炒公仔麵,麵身硬了少少,油了少少,普普通通⋯真係唔明除左位置方便,有咩可以吸引到咁多人等位呢?服務又差⋯這餐廳沒有下次吧!
又裝修完不久,這天經過食下午茶⋯

又澀澀地喎⋯⋯有送飲品等於無⋯飲水好過!
至於炒公仔麵,麵身硬了少少,油了少少,普普通通⋯
真係唔明除左位置方便,有咩可以吸引到咁多人等位呢?
服務又差⋯
這餐廳沒有下次吧!
2017-05-27
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$45 (Tea)
2017-02-06 304 views
今日服務令前,要同自己個肚仔拜下年先LA!!黎到大埔確係唔熟,要搵地方食野都唔係咁易~!咁啱路經呢到,心血來潮想食西餐据下扒, 見冇咩人就入去試下~一入門諗住去個卡位,服務員姐姐見我一袋二袋的,就指示我坐另一邊的位置,見佢咁講,又見到個卡位窄左少少,我唯有坐去另一邊~一坐下服務員就放下水杯,我就慢慢睇餐牌~未決定點菜,有另一服務員姐姐向我說:由於有枱7位客人到來,故想我讓出位置給佢地’拍枱’,提議我去另一個的卡位,…. 我就一袋二袋的走去她想我去的卡位,未坐下又有另一服務員指示我坐去另一張二人枱…行來行去如是這就玩了5分鐘坐下來就看看餐牌,今日想据個扒.就點了份非鉄板上的西冷,服務員哥哥前來建議我可點午餐優惠,一來可以食到西冷,二來又平宜一點,我就接受了他的提議,午餐包有羅宋湯,餐包和熱飲餐包 – 一上手就感覺到的質感,就是喺雪櫃雪左一陣再拎返去焗爐到灯,未灯暖就給人拎上枱了,幸好牛油是軟的,不至太過冰冷…羅宋湯 – 上枱時就是暖暖的~好適合我不能熱飲的人~一入口的感覺就知不是單單用純蔬菜煲出的,似加了一些粟粉令其變得有點淡和更黏稠,比基本的味道啖了少少,可能加多了水和粟粉西冷扒配意粉
今日服務令前,要同自己個肚仔拜下年先LA!!

黎到大埔確係唔熟,要搵地方食野都唔係咁易~!

見佢咁講,又見到個卡位窄左少少,我唯有坐去另一邊~

一坐下服務員就放下水杯,我就慢慢睇餐牌~未決定點菜,

坐下來就看看餐牌,今日想据個扒.就點了份非鉄板上的西冷,

午餐包有羅宋湯,餐包和熱飲

西冷扒配意粉 – 一望就感覺到令人好滿足的份量! 西冷扒入口就知是預先煎好大量再等上枱的出品,切勿有高要求,如真的想享受正宗西冷扒的話,這未必會係好的選擇, 意粉烚熟後略有炒過才給客人,並唔係一般的烚後乾水後就上枱~乾身的意粉再加上淡香的黑椒汁,是不錯的配搭,意粉部份是令人驚喜的!

最後餐飲我照舊點左杯熱檸水成今餐的句號.

服務員的手腳好勤快,我的叉子未放下,就有服務員在旁邊等收碟,令我感覺到待慢他們了~!

店舖本身冇洗手間設備~要解手的話要去商場的洗手間.出門對出就到,都好方便~!

總括黎講..對快食的餐廳黎講,我應先放下自己的要求及幻想..真心希望佢地他日可以有所進步
2017-02-03
$55 (Lunch)
2016-11-01 338 views
服務 : 普通茶記感覺 環境 : 座位同座位之間 好小空間 算迫 枱同枱就隔得幾開 好睇唔好坐衛生 : 地板黑 有垃圾好明顯 連鞋印都睇到 無乜大件垃圾 sit位見到zip左頭髮同垃圾食物 : 好油 好求其其實除左裝修之外 其他都同茶記無乜分別 有扒食 但都只係茶記級數一分錢一分貨啦 價錢同質素成正比
服務 : 普通茶記感覺
食物 : 好油 好求其

一分錢一分貨啦 價錢同質素成正比
2016-11-01
$45 (Lunch)
  • 餐包