2016-07-23 578 views
今天去了這間餐廳食野,叫了個牛扒飯午餐同豬扒意粉午餐,埋單時個侍應講$119,我比左張$500,諗諗下唔對路,明明$48一個餐另加一,加埋先$106,到找錢時問個侍應咩唔係$106咩,我話明明聽到你話$119,叫佢比張單我睇,佢無單,之後佢話咪話$106囉,找返錢,火都黎,3張$100,3張$20,一個$10銀,一個$5銀,其餘$2銀,數左幾次即係佢收左我地$119啦,之後叫返個收銀黎,攤返堆錢比佢睇,等多佢5分鐘先找返啱嘅錢,當然佢找返比之前更多散銀啦,同頭先一樣,3張$100,3張$20,2個$10銀,一個$5,其餘$2銀,係咪博好多人唔睇單就可以呃人?一檯客呃$13,一日咁多檯你地咪發?做人要有良心,唔該想幫襯的人記得睇單,以免中招
2016-01-12 604 views
不知所謂!收你60、70一餐晚飯,俾d垃圾一樣既食物你食,餐湯唔熱,葡國雞係超硬全雞胸葡汁無味得個黃字。個所謂的高級阿姐,見你叫餐茶,仲食緊都好啦,問都唔問幫你收晒所有食緊既野,重點係7點幾,門口又無等位,餐廳仲有一大半位無人坐,請問阿姐你急乜野呢?d阿姐唔想做,叫都唔應,埋單找錢個陣,成個餐牌大大力一野棟响你面前,超級無禮貌,擺明唔想撈,亦唔想d客返去再食。佢老細真係唔該哂佢地!其實做得咁辛苦,不如執左佢啦!
2016-01-12
2015-12-24 455 views
德國鹹豬手配薯菜 晚餐$59+1晚餐 附上牛油餐包,餐包沒有翻熱,所以牛油不會溶,如翻焗會好吃些,餐湯是粟米忌廉湯,鹹度適中,正常忌廉湯,不過不失。是次選擇了黑椒汁 配薯菜,主菜送到來,看見豬手是紅色,心想,不是吧,染了色,本人最怕染色食物,看見也不想吃,但又不能完全不吃,於是用刀切了一口試試,發覺豬手本身不是很鹹,應該是炆制的,而且很淋,皮肉之間沒有多餘脂肪,紅色應該是來自南乳,但沒有很濃的南乳味,應該是用來上色,試想像如吃德國豬手有南乳味會有多怪?味道主要是來自黑椒汁的,黑椒汁微辣,個人認為這個中式做法也可接受,配上薯條和椰菜,份量很足,中式做法配上中式碟,幾有趣,可能是暗示這是中式做法的德國鹹豬手。
德國鹹豬手配薯菜 晚餐$59+1
2015-12-23
2015-06-09 357 views
今日臨時興起好想食以前「南風閣」的咖哩,現在的polaka~馬上約埋朋友用餐,8點的晚餐時段生意都幾好,得番兩三張枱,侍應好快帶我地坐低,如是者點左咖哩豬肉片飯(menu上沒有的),熟客先知道的秘密餐點咖哩豬肉片配油飯,咖哩汁還是很香,裡面放了洋蔥很鮮甜,豬肉片軟軟的吸收咖哩汁,不會像牛肉和雞肉那樣搶走咖哩的味道,豬肉片配咖哩起來超夾~可惜是油飯太乾硬(以前很好吃⋯)。串燒雞肉沙嗲,有雪藏怪味,感覺非常不新鮮,而且醃肉的香料味道很怪,總之係食到想嘔~現今的Polaka水準麻麻~不過佢既咖哩的確還是保留兒時的味道~❤️️Ps. 生意其實都非常好,8點多差不多也滿坐~

今日臨時興起好想食以前「南風閣」的咖哩,
現在的polaka~

咖哩豬肉片飯

油飯

串燒沙嗲

Ps. 生意其實都非常好,8點多差不多也滿坐~
2015-06-03
咖哩豬肉片飯
2015-05-31 183 views
剛買完東西,已經是食晚飯的時間,於是去了旁邊的餐廳食飯。一個人食飯,簡簡單單就可以了,我點了一個墨西哥焗雞排飯餐。餐是連餐包,一碗湯跟主菜和飲品。羅宋湯和包不消一會就來了,羅宋湯幾足料,而且飲落幾重番茄味,同埋唔會太辣和鹹。個包系普通餐包,挺熱的配上冷冰冰的牛油,幾正。之後個焗飯都黎到,個飯既份量好大,我也吃不完。個飯都幾惹味,個汁唔錯,而且個焗飯系炒飯底,仲炒得幾好。甘個雞排跟其他餐廳沒大分別,煎得不錯,沒有過火。總括而言,間餐廳都幾好,價錢都幾合理。
剛買完東西,已經是食晚飯的時間,於是去了旁邊的餐廳食飯。
總括而言,間餐廳都幾好,價錢都幾合理。
2015-05-27
2014-12-10 497 views
居住大埔已經有廿多年,這餐廳質素每每下降,所以想同各位分享我和老爹點了白汁海鮮焗意粉和焗葡國雞飯…等了廿多分鐘換來多吐糟的一餐…海鮮給我素帶子…媽啊!素帶子,魚柳,蟹柳,這是什麼鬼東西????$60沒有飲品的特別推介晚餐!!真的很失望!!!!!爸爸氣得叫我快吃快走…所以沒有拍照…至於我的焗葡國雞飯…比老爹還好…只是薯仔還是生的…怎破也破不開…雞是冰鮮雞…尚有點點肉味,要在一頓晚餐找食物的味道,想想也感到多悲哀…最後我們還是單點了一杯凍檸茶…埋單數目嚇人得可怕!一杯單點凍飲要$30...價錢與質素不成正比…我後悔沒去對面街口吃同等價錢的X華餐廳…大家去之前要三思!!!!!
居住大埔已經有廿多年,這餐廳質素每每下降,所以想同各位分享
我和老爹點了白汁海鮮焗意粉和焗葡國雞飯…
等了廿多分鐘換來多吐糟的一餐…

$60沒有飲品的特別推介晚餐!!真的很失望!!!!!

爸爸氣得叫我快吃快走…所以沒有拍照…
至於我的焗葡國雞飯…比老爹還好…
只是薯仔還是生的…怎破也破不開…
雞是冰鮮雞…尚有點點肉味,
要在一頓晚餐找食物的味道,想想也感到多悲哀…

最後我們還是單點了一杯凍檸茶…
埋單數目嚇人得可怕!一杯單點凍飲要$30...
大家去之前要三思!!!!!
2014-12-10
2014-11-15 625 views
先說食物方面,星期六與太太中午點了2個扒餐,1飯1意粉,整體來說,食物質素以百幾蚊來說其實算不錯,有飯有湯有飲品,特別係意粉,好有質感,吾會太林,又有少少蕃茄汁,比一般餐廳清水烚意粉,我覺得係用心,不過伴碟既薯條就好大油益味,牛扒就醃得太林,感覺似用梳打粉拿得太耐,完全無哂牛肉味,又太林,而最需要改善係白飯,感覺粗鞋,不知係煲既過程出現咩問題,還是用了劣質米,無飯味,每粒米係好碎,且吾夠熱,可知一餐飯,白飯係最直接影響整個餐既口感同印象,最後連我這種飯桶都忍吾住食剩好多而餐廳既服務態度就相當參差,部分年紀較大的姐姐較惡劣,點菜時,顯得不耐煩咁樣,記得當日埋單時請求要泊車優惠,卻好惡劣回應:無呀!個個都係食你果張單啦!語氣係鬧緊人,擺明趕客咁樣,相反,年青果幾位就很有禮貌同勤快,跟單落單傳菜執野都好落力,值得比個like:-)

Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
2014-08-30 412 views
今日放工,同事介紹去食。果時大約係3點,可以叫午餐或下午茶餐。門口有吾少人排隊,但我地得2個人,可以即刻入座^__^午餐大約$50~$70,有飯/意粉等等。而下午茶餐大部分都無飯/意粉,但同樣有餐包。我地2個女仔,當然叫左下午茶餐,因為$40~50,有齊餐包,湯,主食同埋飲品。一落左單,湯好快就到左,仲熱辣辣~我飲紅湯,湯汁質地比較濃,似番茄湯,味道濃左少少,菜吾多(我鐘意多菜嘅)。湯飲到一半,杯熱奶茶又好快到左。吾大杯。飲完湯,食左一半雞+沙律,飲奶茶時已經吾熱奶茶茶味吾出,奶味蓋過左,似普通啲即沖奶茶粉。雞沙律中啲雞肉吾多,但肉質好正。雞皮睇落好吸引,但我吾食,因為吾健康~雖然雞肉份量吾多,但沙律好足夠~!材料仲好新鮮~!青瓜好爽脆,薯仔粒好薯,仲有紅羅白,蘋果。我仲食到2~3粒菠蘿同2粒棷果~ 哈哈。同事叫左德國咸豬手,分左1/3俾我。吾咸,保留左豬肉啲肉質同味道。雖然有一大片豬皮,但一D都吾肥膩。我仲食晒^0^配啲黑椒汁,特顯出豬手啲甜味同肉汁,好正。當我地食到大約4 點,門口仲有人排隊~証明間餐廳好受歡迎^_^同事無介紹錯~

奶茶茶味吾出,奶味蓋過左,似普通啲即沖奶茶粉。

2014-08-30
$50 (Tea)
  • 德國咸豬手
2014-08-19 334 views
老婆待產請假陪佢,嚟整個下午茶,叫咗星洲炒米,免治牛肉飯,西多,熱檸茶,凍奶茶。樣樣都幾好,星洲炒米唔太辣但好有味,免治牛飯就好難唔好食嘅,西多非常GOOD, 唯獨個奶茶無乜茶味。
  • 星洲炒米
  • 西多士
2013-09-09 136 views
好耐以前已經食過呢度嘅晚餐,真係好唔掂,加上睇到佢嘅惡劣食評,就更加唔想嚟...上星期因為要拎泊車優惠,所以喺下午茶時間再次入嚟食嘢。價錢唔係貴,叫咗2個即炒中式粉麵,又幾好喎!今曰又再嚟食下午茶,叫咗2個餐。1. 炒貴刁$30/餐,凍飲加$4 *即叫即炒,好有鑊氣, 熱辣辣,材料唔算豐富,但幾好味道,份量仲好多。2. 粟米牛脷意粉$29/餐 *意粉應該係叮熱,仲叮到好熱,粟米汁調得稍杰,但牛脷好淋好好味,完全冇騷味,咁嘅價錢,又0K喎!*呢度全日都有加一
今曰又再嚟食下午茶,叫咗2個餐。
1. 炒貴刁$30/餐,凍飲加$4
2. 粟米牛脷意粉$29/餐
*呢度全日都有加一
2013-09-07
$31.50 (Tea)
  • 即炒粉麵
2013-08-22 107 views
之前成日見呢度排晒長龍, 以為好好食, 問過朋友話好耐之前黎過, 話呢度D豬手好得, 點知都係唔掂... 德國咸豬手餐 - 呢舊豬手, 邊忽似德國呢?  根本就係白恰豬手加熒光汁... 冇味冇特別, 同茶餐廳既快餐有咩分別呢? 响超巿果D 即食咸豬手仲好食過佢, 如果佢收40蚊, 我ok... 但佢收緊80-90蚊一個餐, 用隻膠碟上枱都算喇, d 配菜仲要係凍冰冰既... 完全唔掂... 呢一世冇下次!!!!

德國咸豬手
2013-06-07
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
2013-07-31 207 views
大埔中心近冒險樂園的港式豉油西餐廳,相信也有不少大埔的老街坊,老同學都去過吧。當時的平靚正忌廉湯、羅宋湯,及發脹的意粉,完全是童年回憶。事隔多年,大埔中心已易名大埔超級城,歡樂天地已成為冒險樂園,戲院沒了,吉之島也變成一田,就連樓下的敦煌酒樓也易名多次成為現在的迎囍了。10多年的時間,間隔依舊但人面鋪面全非。我現在要評價的,也同樣地受不起時代的變遷,這一家豉油西餐廳,早已易名,易名過多少次已經不記得了,只知道,現在的 Cafe Polanka,依舊畫葫蘆,依然提供傳統的港式豉油西餐,這一夜,獨自在大埔等內子,就獨自一人,看看能不能回味到小時的味道。一入門口就看中了晚市的扒餐,而時間有限,我也急不及待地,一坐下就選點了一個西冷扒飯,配上蒜蓉汁。這是晚市的一個套餐,一切也由湯同麵包開始,麵包,一看就知道這不是新鮮的麵包,凍的麵包,入口感覺鬆散,細心感受一下,這是超市的不知年包裝麵包,絕非新鮮出品。湯,幸好不是用湯粉開出的,不過此忌廉湯就欠缺了少少濃度,味道不足夠,一定要多放胡椒粉,才香。西式扒飯,充溢著一層又厚又濃的蒜蓉汁,這時,感覺有少少後悔為何不加點錢,乾脆要一個鐵板餐,多$20而已。

西式扒飯,充溢著一層又厚又濃的蒜蓉汁,這時,感覺有少少後悔為何不加點錢,乾脆要一個鐵板餐,多$20而已。牛扒,肉味不香,一吃就知道是本地牛,而且是雪藏牛肉,腍,是用過鬆肉粉處理過的,幸好鬆肉炒的梳打味洗得乾淨,但此舉也把牛肉的味道也一齊沖走,所以一定要有一個味道強烈的濃汁去補救,但因為沒有以鐵板熱上,汁早已凍,扒也很快凍,漸漸地,因為不夠熱力而令我越吃越沒趣。另外,說好了跟飯,多加薯條,是否多餘呢?
奶茶,仿西式的做法,但杯中物絕對是港式的奶茶,這一杯奶茶,份量少,茶味濃,但因為這樣而令到淡奶的成份過高,弄得奶油過重,太過 creamy 了。
港式西餐,質素一定是打折扣的,不過,我沒有想過,這一個折,原來咁大出血。拾不回當件的感覺,也配不上好食兩個字。

2013-07-10 68 views
評分:4/10上次已領教過一次冇咩海鮮既海鮮炒飯,不過媽子鍾意食,冇計,去食多次啦,話唔定有改善呢!服務唔合格 首先自己六點半去度,「唔該兩位」回:「埋邊有架喇!」然後叫我自己入,ok既,咁我真係見到唔少位,坐落卡位,上檯既杯碟未有人執,之但係我等多三幾分鐘我算喇…Waitresses們好似淨係識得落單同傾偈,一於自己執,我爭在未自己用紙巾抹檯,之後佢終於肯黎收凍飲加4蚊?!佢服務唔得但係收加一,然後凍飲要加四蚊?眼見鄰桌凍飲又唔係話大杯,冰又唔少…其他餐廳最多都係加3蚊,當然你可以話1蚊就咪咁孤寒,但係唔值就係唔值吧…比較靚既碟頭飯 :/套餐跟餐包、西湯、熱飲,若果比起銀龍太興,佢價錢算正常,但諗深一層,佢其實同茶記碟頭飯分別唔大,仲少左塊火腿或者腸蛋!餐包夠熱值得欣賞,紅湯唔會太稀亦都有唔少雜菜,兩者成為整餐飯最可取之處;上為媽子的「黑椒豬扒配薯菜」($5x),下為洋蔥雞扒配白飯($5x),肉質雖不嫩但可以接受;我當然冇叫要加4蚊既凍飲,但係熱奶茶…望都望得出唔夠奶,茶亦太稀,聞落冇咩味,飲落可放棄。溫馨提示:對服務冇要求而對野食亦冇咩要求又想鋸下扒既人,呢間餐廳岩晒你,希望你俾加
評分:4/10

服務唔合格

首先自己六點半去度,「唔該兩位」
坐落卡位,上檯既杯碟未有人執,之但係我等多三幾分鐘我算喇…
Waitresses們好似淨係識得落單同傾偈,一於自己執,
我爭在未自己用紙巾抹檯,之後佢終於肯黎收

凍飲加4蚊?!

佢服務唔得但係收加一,然後凍飲要加四蚊?
眼見鄰桌凍飲又唔係話大杯,冰又唔少…
其他餐廳最多都係加3蚊,當然你可以話1蚊就咪咁孤寒,
但係唔值就係唔值吧…
比較靚既碟頭飯 :/

套餐跟餐包、西湯、熱飲,
若果比起銀龍太興,佢價錢算正常,
奶茶

溫馨提示:對服務冇要求而對野食亦冇咩要求又想鋸下扒既人,呢間餐廳岩晒你,希望你俾加一服務費時唔會唔順氣
2013-07-10
2012-08-13 55 views
點左西冷牛扒飯定($ 62)、豬扒司華力腸意粉($ 61)、元貝炒飯($ 5X)、。 首先係個西冷牛扒,係燒烤食o既牛扒黎o既……好薄…… 另外個豬扒肉質同味道都ok,但係d 意粉條條都唔過10cm,我無叫碎上喎…… 唯一係個炒飯都幾好味。以lee 價錢再加一,點計都係唔合格……我去連鎖店50 蚊食個鐵板好過啦!

首先係個西冷牛扒,係燒烤食o既牛扒黎o既……好薄……

唯一係個炒飯都幾好味。

以lee 價錢再加一,點計都係唔合格……

我去連鎖店50 蚊食個鐵板好過啦!
2012-08-12
叫咗1個德國鹹豬手+1個牛扒,牛扒冇問幾成熟,來到時10成熟,冇乜牛味。德國鹹豬手絕對不是德國鹹豬手!煮法不是,醬汁不是,味道不是,也冇德國酸菜,100%不是德國鹹豬手。侍應多數係嬸嬸,態度好“直接”,行路沖沖撞撞,上餐好大力,差在冇離遠拋!其他嘢都冇乜問題了。

其他嘢都冇乜問題了。
2012-07-27
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
  • 新式豬手+10成熟牛扒