Restaurant: Cafe Seoul
Info:

Restaurant: Cafe Seoul
Info:

最近喺太和發現咗一間隱世韓國餐廳,叫做「Cafe 首爾」,呢度嘅食物唔單止好味,價錢更加係超平,性價比高到唔信!呢次我叫咗無骨蜜糖醬油炸雞、傳統紫菜飯同韓式粉絲,等我分享下呢次嘅體驗啦!🐔無骨蜜糖醬油炸雞 $85呢道炸雞真係令人無法抗拒!雞肉外層炸得金黃酥脆,口感非常爽脆,每一啖都感受到嗰層薄薄嘅脆皮,裏面嘅雞肉仲保持住多汁嫩滑。蜜糖醬油嘅甜味同鹹香完美結合,醬汁唔會過多,啱啱好包住喺雞塊表面,每一啖都係幸福嘅滋味。再加上撒喺表面嘅白芝麻,增添咗香氣同口感,真係一個試過就返唔到轉頭嘅美食!🍙傳統紫菜飯 $48呢盤紫菜飯真係令我有種返到首爾街頭嘅感覺。紫菜包住醋飯,內餡豐富,有火腿、蛋條、菠菜、蟹柳同埋醃黃瓜,口感層次豐富。每一啖都有唔同嘅驚喜,酸甜嘅醋飯同鹹香嘅內餡搭配得非常和諧。特別係蒜味同芝麻嘅香氣喺口中久久唔散,呢道紫菜飯真係無論單食定係搭配其他菜式都非常百搭。🍜韓式粉絲 $53呢道韓式粉絲係我呢餐嘅另一個亮點!粉絲嘅質感Q彈,非常入味,而且唔會因為吸收咗醬汁而變得軟爛。入面搭配咗薄切牛肉、菠菜同埋胡蘿蔔絲,味道非常豐富。醬料嘅味道偏甜,但又唔會搶咗食材本身嘅鮮味。食嘅時候感覺每

🐔無骨蜜糖醬油炸雞 $85

🍙傳統紫菜飯 $48

🍜韓式粉絲 $53
呢道韓式粉絲係我呢餐嘅另一個亮點!粉絲嘅質感Q彈,非常入味,而且唔會因為吸收咗醬汁而變得軟爛。入面搭配咗薄切牛肉、菠菜同埋胡蘿蔔絲,味道非常豐富。醬料嘅味道偏甜,但又唔會搶咗食材本身嘅鮮味。食嘅時候感覺每一條粉絲都吸收咗滿滿嘅醬汁,再加埋芝麻嘅點綴,令成道菜更加香氣撲鼻。

總結嚟講,「Cafe 首爾」真係一間非常值得推薦嘅韓國餐廳,無論係味道定係價錢都令人滿意。下次再嚟太和嘅話,呢度無疑會係我嘅首選!💯

Cafe首爾
地址: 大埔翠怡街3號翠怡花園B座地下8號舖
2024-06-10 1078 views
帮衬过呢間餐厅好多次㗎啦!今晚非常唔满意一位阿姐,成日企喺收银处,撞到人一句sorry唔好意思都冇咁就算啦!叫斟茶水嘅时候明明望到我,已經表明需要斟茶都唔理人,乜都冇做净系識企喺收銀处,埋单嘅时候八达通反应慢咗勁大声话人冇俾到,公司請到咁员工真系黑仔。
2024-06-10
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
本來計劃去街市世記走轉,奈何居然落雨唯有轉去首爾登陸,黃昏的早餐完成。人家專登想黎食秋刀魚,竟被取消了﹗十分慳電兼環保,關掉冷氣及音樂,熱熱侷侷靜蠅蠅,極具深圳風。沒有阿豬媽只有陸大媽,尋找阿豬媽,換來全部都是陸大媽。第 2 次幫襯,第 1 次已經係 7 年前。說好的阿豬媽呢? 首次遇到真正阿豬媽主廚,緣份到!侍應陸大媽講廣東話、廚房阿豬媽都講廣東話,偏偏兩個香港學生妹要係度講國語?學校規定著住校服只可以講國語嗎?泡菜,食落正常,但聞落有股難受宿味。大豆芽,少少爽脆少少汁,再肥美一點更高興。個個韓妹都苗條動人,我都食多點泡菜先得!到底是否任食泡菜大豆芽呢?韓式海鮮豆醬湯鍋,吱吱喳喳冒著煙送到,滾到燙嘴照飲可也,越熱越快樂﹗淺嚐一口使人懷念的味道,多年前韓遊的感覺及畫面出晒黎﹗用料豐富無欺場無偷工減料,脆肉瓜、蘿蔔、薯仔、魷魚、海蝦、沙蜆、豆腐、青椒、等等。豆醬味香濃滋味,越飲越起勁﹗落點白飯索索湯立即起動﹗黏黏飽滿的飯粒吸盡湯汁,滾燙灌入肚仔暖笠笠舒服極了﹗發現美味的秘密﹗黑色肯定唔係我,我灰色頭髮的,好彩我眼利係密密白飯中拔出來。香煎蔬菜餅,感覺多星期無食過菜,試試蔬菜餅吧﹗滿以為係

香煎蔬菜餅,感覺多星期無食過菜,試試蔬菜餅吧﹗滿以為係日式天婦羅雜菜餅,誰知係客家韮菜甘筍魷魚薄罉,幸好味道還算討好。微脆金黃的薄脆,濕潤嚥韌的麵團,包著爽甜的韮菜甘筍絲。乜都夾泡菜一齊食,味道竟然同帶甜蔬菜餅完全唔夾。

韓式辣泡豆腐湯,慢工出細貨,真的超高溫﹗就連豆腐都內外熾熱,小心燙到起水泡啊!最愛滑豆腐﹗用辣湯盛著再夾著爽泡菜及飽滿飯粒,開心暢快。突然感覺十分健康,多多泡菜幾塊豆腐加一丁點的肉碎,多菜少肉。正宗食法係將飯落湯,唔係將湯落飯!頭幾啖湯有點淡但越食越濃越刺激。

蔘雞湯,滾熱辣噴著煙鬼哭神號地登場﹗只有啡色蔘鬚幾條,唔係一條白蔘嗎?我喜歡整條白蔘咬的呢﹗煲湯雞肉霉鞋爛碎實屬正常。湯底甘香有雞肉味外還隱約有點點蔘味,雞湯特濃香甜,以白飯代替糯米,有別於傳統蔘雞湯。用上白飯份量剛剛好,不像糯米般膩,全部消滅無得留低,連一滴湯都無剩。飲完全身內外暖笠笠好幸福﹗

昆布湯,我生日嗎?送我昆布湯,多謝多謝。魚湯味道,似鰹魚粉清淡而舒服。燒鯖魚,首次遇到擺盤係魚肉向上而魚皮向下的,十分創新有諗頭﹗似足成條一夜乾又似豆豉鯪魚,幸好微暖香脆魚味濃,天生魚油香甜,魚肉結實。賣相單調悶悶,如果用青花瓷長方碟加棵番茜即時靚晒。咸鮮魚味濃送飯一流,居然配山葵咸豉油而不是果醋?

太陽蛋泡菜炒飯,沒有期望的泡菜炒飯,實物竟比餐牌上照片靚仔吸引百倍不只有泡菜,仲有豬肉魷魚紫菜芝士!起初還以為係魚春,食完先知係芝士,我真係太掛住魚春了﹗珍珠米飽滿嚥韌乾爽,顏色染得均勻,芝士粉甘香,有肉有菜夾雜其中,辣度溫柔帶甜。配大豆芽清爽,配泡菜惹味多汁酸辣醒神,同樣一流﹗太陽蛋拌炒飯永恆的伙伴,合拍得天衣無縫。

韓式豬手,預計之外的美味可口﹗瘦肉鬆化、豬皮膠黏、清新豉油香﹗搭埋泡菜齊齊趙十足泰式豬手,酸酸甜甜更加醒胃,好想要碗白飯撈呢﹗

太陽蛋咖哩牛肉拉麵,蛋白焗到老老的,鞋鞋的皮又硬又韌,膠感十足。仲以為會辛辣麵,點知係韓式扁拉麵,沒什麼味道,有點漿有點黏的質地,掛著淡口咖哩湯唔難食,但腦內閃過唔想食的衝動,想掉低放棄。韓式菜肉餃,扁扁平平不豐滿不脹卜卜,要更多菜才會更甜更多汁啊﹗現在只有悶悶的味道。

香腸泡菜拉麵,極高溫滾燙,連我飲慣滾油都放不到落口,真係要等一等降點溫才能享用。耐心地吹凍一點才能狠狠地暢快地吸啜﹗辛辣湯汁濃濃刺激,麵條嚥韌帶彈,夾著普通腸仔、夾著酸爽泡菜,同樣滿意非常,給多隻煎蛋會更開心﹗

安東炆雞,我一心想懷緬下當年係韓國明洞嘆過的安東炆雞,但眼前依碟完全唔對版,不是肥美香甜帶輕辣的多醬油嫩雞。放在眼前的是乾乾鞋鞋雞肉,雞胸鞋到刮口,兩三件雞髀肉免強可以,真身為麻油安西炆雞!伴以洋蔥、青椒、紅椒,最好食係粉絲索盡甜醬油麻油味,薯仔質地粉甜也不錯。

無骨甜辣醬炸雞,香口微脆,雞肉極滑濕潤多汁,滑到不似雞肉,是否用乳酪浸泡過夜?厚厚炸粉有一刻覺得食緊麵筋,濃濃甜甜十分霸道,多多杰杰的醬少少甜少少辣。

韓式蜆蛤豆腐湯煲,噴著煙滾滾送到﹗香辣湯汁燙嘴最靚的溫度,嫩滑豆腐超高溫比湯汁更熱,燙到我嘴仔了﹗識食必定係飯加湯而不是湯加飯,有泡菜有肉碎有蜆仔,好好好好好﹗全部消滅片甲不留。

韓式烤牛肋骨,無鑊氣無焦香,微溫死氣沈沈。甜味突出而蒜味緊隨,全熟但肉質鬆軟,醃汁的功效。筋位脆脆,落了不少黃糖使得我手指黐立立。

煎蛋牛骨泡菜湯麵,湯麵不是辛辣麵嗎?來的是幼幼四川白色拉麵?中文兩款都寫湯麵,英文辛辣麵寫 ramen?泡菜湯麵?還以為泡菜湯,只係放幾片泡菜係側邊。全熟微暖煎蛋,鞋烚烚老老蛋白。鬆軟牛腩碎,嚥韌彈牙掛湯白色麵,整體互補不足算合格的。
煎蛋牛骨泡菜湯麵
香腸泡菜拉麵
香腸泡菜拉麵
安東炆雞
2021-08-10
$150 (Dinner)
2024-03-11 1105 views
之前去呢間餐廳一直都係食韓式拌飯今次想試下佢哋嘅水冷麵🤤去到餐廳嘅時候 客人唔太多所以好快就煮好👍🏻水冷麵嘅汁係酸酸辣辣好開胃👍🏻而且佢哋嘅水冷麵係真係會放冰如果喺夏天食嘅話 就超級涼爽👍🏻小菜都好食 泡菜係真辣
之前去呢間餐廳一直都係食韓式拌飯
好開胃👍🏻
而且佢哋嘅水冷麵係真係會放冰
如果喺夏天食嘅話 就超級涼爽👍🏻
小菜都好食 泡菜係真辣
講真,係大埔嘅這間韓國餐廳食咗個發現,好正宗又抵食㗎!先講講佢哋個傳統紫菜卷,賣相滿滿的,色澤簡直靚到喊,入口即是鮮味爆炸🤤;而家講佢個牛肋骨湯,啲湯清甜到不得咗,溫暖晒成個心窩,啲牛肋骨腍得滑得,真係每一啖都舒服到不得了😌。個韓式豬手,份量足料豐富,啲皮脆嘅、肉嘅口感啱啱好,加埋特製醬汁,唔係單講得出口味,真係會念念不忘㗎!唔止嘢食抵讚,服務亦都一流,D員工嘅態度親切,感覺真係賓至如歸。試過嘅朋友都話好,下次過尋味再約埋三五知己,傾下計,歎下美食,再嚟一轉!🎉🥢🍲
2023-07-25 1599 views
今次去食既係位於大埔既韓國餐廳,呢間餐廳唔算好大,座位亦唔多,我地平日既lunch time黎食,好快有位,坐得都舒服,一坐低佢地就先送上熱茶同前菜👍🏻 餐具佢地係用韓式風格既筷子,即係好簿好平果種鐵筷子,有牙籤提供,可惜就冇紙巾提供😗平日午市有個特價餐牌,價錢唔貴,所有餐都係$55以下,飯類仲有個湯送,餐飲就要加錢,主餐牌亦唔算好貴,同樣都係飯類會送湯👏👏今餐總共食左5樣野,韓式牛肉飯($55),泡菜豬肉飯($50),呢兩個飯類感覺係普通既碟頭飯,我期望會用鐵板上,見餐牌個樣好似有一個黑色鐵板咁,所以呢兩個飯感覺都係麻麻地😐 另一個我點左主餐牌既韓式辣汁牛肉湯($80),佢係配一碗白飯,呢個餐就真係比到我食韓國野既feel😍 今次個湯就用鐵鍋裝,睇相都見滾到起曬泡,呢個湯餸飯一流,就算直接飲都唔會太辣太咸,呢個餐好滿意😛仲有一個主食我叫左咖喱牛肉湯麵($47),個咖喱偏淡,麵就適中,唔會太淋,亦都係一個好普通既餐🤨最後就係牛肉紫菜卷($65),呢個係有韓式風味既小食,賣相同味都我都覺得好好😋 但價錢感覺偏貴,比一個午餐仲要貴🥲呢間餐廳絕對係一分錢一分貨,主餐牌既食物比特價餐既好食好多

呢間餐廳絕對係一分錢一分貨,主餐牌既食物比特價餐既好食好多,如果想普通食個快飯又得,想食得好d又得,對食有要求既話最好叫主餐牌既野食,整體黎講我對呢間餐廳係滿意既😁😁
2023-04-07 1508 views
夜晚個阿姐安排入坐,亂咁嚟,多人冇得座,少人就入座先,間鋪都唔係多人,仲有唔少孖位,呢位真係好員工,幫公司倒米,未食都已經一肚氣,唔怪得越來越少人幫襯,趕客。冇下次。價錢又貴左,服務又差,係食物都還可以。
2023-02-03 1499 views
呢間餐廳係朋友推介,食完一次已經變左常客😂😂好好食啊又抵!!!🤹🏻‍♂️🗺環境方面:呢間餐廳係小店,所以唔係好闊落,亦都需要等😙啲Staff都好有禮貌,仲有個韓國叔叔同我講韓文🤣🍕🥂野食方面:一食落去已經覺得好正宗,我哋叫咗韓式年糕、kimbab、仲有炸雞,佢嘅份量對於2個女仔黎講啱啱好!! 不過男仔食就可能要再叫多啲喇🤣🤣 韓式芝士年糕真係極推介,又有拉芝,年糕又煙靭🥹最緊要係,價錢抵!!

🤹🏻‍♂️🗺環境方面:

🍕🥂野食方面:
2023-01-30 1311 views
太和既首爾,喺同一條街換過又換既餐廳入面都算屹立不倒。呢頭食韓國野,都係諗起佢。野食選擇唔少,就算係心目中標準既配搭,都有幾款可以換下。今晚就食左三款澱粉質既match。飯卷。整整齊齊靚靚仔仔,唔會實得得又唔會切完一夾就散哂。餡料標準,味道穩定,家常但就係好食。年糕湯。天氣凍,整番個年糕就岩哂。牛骨味湯底,餃子唔多但夠大隻。粉絲餡易煮爛,但廚師當然唔會犯呢種低級錯誤。年糕煙韌,牛肉塊細塊但數量唔少,口感偏韌但食得出牛味,唔錯。泡菜煎餅。外皮香脆,軟熟同煙韌做到平衡,裙加上酸爽既泡菜味道,冇咩好挑剔。

2022-11-21 1280 views
呢間都算係太和元老級餐廳但一路都好少食 ,因為個環境又黑又多蚊,食餐飯狂比蚊咬….裝修完見佢開咗光咁就去試下。外賣堂食都有試。結論來講,原味炸雞最好。 甜辣蜂蜜都還好,平時一定唔會叫原味,一來有醬抵食好多,二來原味應該冇乜味。但呢到嘅原味反而好過有醬料的,證明了佢嘅醬冇錦上添花,都係可有可無。炸醬飯啲薯仔好吃,但配飯真係好唔夾,唔該還番個面比佢。炒粉絲正正常常,無突出無挑剔之處。喺太和想食炸雞可以一試想講佢芽菜好食咗好多!
呢間都算係太和元老級餐廳
但一路都好少食 ,因為個環境又黑又多蚊,食餐飯狂比蚊咬….

裝修完見佢開咗光咁就去試下。
外賣堂食都有試。

結論來講,原味炸雞最好。

炸醬飯啲薯仔好吃
,但配飯真係好唔夾,唔該還番個面比佢。

炒粉絲
正正常常,無突出無挑剔之處。

喺太和想食炸雞可以一試

想講佢芽菜好食咗好多!
2022-05-24 2001 views
太和我有兩間想試嘅韓式餐廳,一間係首爾,另一間係直街,但直街果間晚市比午市貴左唔少,都係留番午市先試,所以最後揀左首爾。小菜 – 泡菜、芽菜泡菜好酸好難食😣,建議咁酸嘅泡菜留番黎整泡菜湯;芽菜唔夠麻油香。無骨甜辣炸雞 $75對比起其他韓式餐廳,大家一樣入貨,但呢度嘅售價卻平一半,難怪幾乎每枱客人都會點。雞粒新鮮炸出黎,雖然沾上醬汁,但仍然有脆口感;醬汁偏甜,辣味微弱,唔食得辣嘅朋友都可以食。炸醬麵 $65由於友人每次去韓國都會食,所以當見到唔少食評推介嘅時間,不禁抱有期望。可惜,呢度個炸醬並唔係佢杯茶。麵條煙韌,類似扁烏冬,而唔係用黎整炸醬麵嘅麵條;炸醬配料有薯粒、煮到好淋嘅洋蔥、好多翠肉瓜粒、少量肉碎。有別於韓國食到嘅爽口且大量洋蔥同肉碎嘅炸醬。水冷麵 $68我喺韓國無食過,因為覺得好普通,但後來見到一位韓國廚師介紹,先知道個湯其實係牛骨湯,而且製作繁複,好後悔喺韓國無食過😫。之後係香港有特登試,而呢度個麵同我係香港其他餐廳食嘅味道差唔多,但價錢卻平好多。估唔到呢個價錢居然有D湯冰,價錢比佢貴嘅都未必有。另外,個湯因為浸住泡菜蘿蔔而有淡淡泡菜味、少少酸,整體幾合我心意;麵條好幼、好煙

小菜 – 泡菜、芽菜

無骨甜辣炸雞 $75
無骨甜辣炸雞

無骨甜辣炸雞

炸醬麵 $65
炸醬麵

炸醬麵

水冷麵 $68

水冷麵

麵條好幼、好煙韌、好有彈性,而且份量好多。
2022-05-20
2022-05-23 1013 views
餐廳老闆係韓國人,中英文都唔係好好,咁我就拿張menu 指住話要D2牛肉餐, 讀埋出來,但個老闆聽錯,入左B2 豬肉餐比我。佢入左單後,沒比張收據我。我開口問佢拿,佢搞左一陣,再比張單我。我一睇到張單,就立刻話我要的是D2,唔係B2請幫我轉。個老闆自己入錯單,竟然一句sorry都沒,仲同我講”No, it’s already cooking!” 我真係對呢間餐廳好失望! 老闆自己聽錯,亂咁入單,又沒有即時覆述我張單,又唔比收據我。到我發現左,佢又話已經過左幾分鐘,已經煮緊,沒得改張單。最後屈我買左一個錯的餐。我以後不會再去這間餐廳。

2022-05-21
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
2022-05-12 1182 views
Cafe Seoul 太和隱世韓國菜🤤諗唔到食乜lunchie嘅時候就會揀呢間正正子韓國餐廳仔1. 韓式辣汁牛肉湯|6.5/10夏天熱辣辣就最啱食又熱又辣嘅湯飯^ ^石鍋上嘅關係,一上枱個陣仲係bulubulu滾熱辣㗎(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)味道方面偏鹹但飲到香濃嘅肉味,唔似某啲hea99死鹹味精湯料都算足,有東粉、芽菜、蕨菜乾、洋蔥同牛肉( ̀⌄ ́) 值得一讚係佢哋又落蕨菜,喺香港好似唔係咁常見,覺得應該係偏向正宗㗎喇好可惜地啲肉質又乾又鞋,應該係偏瘦嘅牛腩絲,同埋牛嘅份量有啲少(汗)陰公,差啲唔夠蛋白質2. 韓式蜆蛤豆腐湯煲|8/10超好味的湯頭!比起頭先嘅牛肉湯,呢個加咗蜆肉所以好鮮甜!配埋嫩豆腐真係無敵地巧痴ಥ_ಥ 又重口味又辣好好送飯,想食少啲澱粉質嘅版主平時想半碗飯㗎咋,但係食呢個豆腐湯有衝動想加多個白飯!但佢係偏鹹的,個扣分位係食完有啲驚水腫(未到要生腎石好彩)3. 韓式野芝麻豆腐湯|8.5/10隆重介紹世一野芝麻湯(如果唔係佢賣相唔太上鏡,我會擺佢係第一張㗎嗚嗚)一直無聽過呢個菜式,直到同事不斷賣命狂推之後先上網checkcheck佢乜料(⊙_⊙)原來佢係韓國係好common會
Cafe Seoul

1. 韓式辣汁牛肉湯|6.5/10
味道方面偏鹹但飲到香濃嘅肉味,唔似某啲hea99死鹹味精湯

2. 韓式蜆蛤豆腐湯煲|8/10

3. 韓式野芝麻豆腐湯|8.5/10
一直無聽過呢個菜式,直到同事不斷賣命狂推之後先上網checkcheck佢乜料(⊙_⊙)原來佢係韓國係好common會見到嘅餐點,通常係啲街邊傳統小店會食到~_~;
跟住我想分享下我嘅無知!見到餐牌寫住野芝麻,心諗芝麻咪芝麻,最多咪分黑白,乜鬼野芝麻先!
原來,野芝麻係紫蘇籽咁解吖!所以呢個豆腐鍋食落口係好濃烈嘅紫蘇香,如果唔中意紫蘇嘅朋友要睇路啦

4. 韓式海鮮豆醬湯|6/10
된장찌개唔係版主平時會揀嘅餐點,但食咗一啖之後覺得大醬配海鮮都算好食,食到海產嘅鮮甜味之後會feel到大醬個陣帶甜嘅後勁

———分界———
總結就係一間會想翻兜嘅韓食小店
重點推俾重口味嘅人類,平時鍾意清淡飲食嘅可能要買定梳蕉係屋企俾自己吸多啲鉀質去水腫啦

• 野芝麻豆腐湯
今日落嚟叫咗個外賣,簡簡單單四樣嘢,一份紫菜卷 + 炒粉絲 + 水冷麵 +泡菜炒飯,19:08 落單,足足等咗50分鐘先拎到。😅😅外賣到手時間是20:00,有相為證⋯⋯不少外賣哥哥都接咗張單一齊苦苦呆等,遲吓應該冇人敢接單了⋯⋯
今日落嚟叫咗個外賣,簡簡單單四樣嘢,
一份紫菜卷 + 炒粉絲 + 水冷麵 +泡菜炒飯,
19:08 落單,足足等咗50分鐘先拎到。😅😅
外賣到手時間是20:00,有相為證⋯⋯

不少外賣哥哥都接咗張單一齊苦苦呆等,
遲吓應該冇人敢接單了⋯⋯
2022-05-08
Waiting Time
50 Minutes (TakeAway)
Dinner
「WFH 唔食爆佢就 WTF」系列之望住「阿渣c」食韓食居家工作咁耐加上早前疫情嚴重, 都好耐冇出去尋尋覓覓搵好野食。無得去旅行, 就去下久違的韓國餐廳搵「阿渣C」啦。呢間餐廳係大埔開左好多年, 我都好幾年冇黎過, 2022 年就黎同你食+寫出新一篇~ 泡菜 + 芽菜是免費既餐前開胃菜, 一食就知冇落味精, 泡菜酸辣 (但唔會太辣), 加上充滿麻油味既芽菜, 淡淡既開胃菜, 唔需要味精黎帶動味之衝擊, 食得好舒服傳統紫菜飯卷一來到就暖暖地, 好明顯係即叫即做, 面頭散上炒芝麻, 樸實無華令人飽肚既住家飯卷, 贊! 芝士炒韓式年糕, 真係值得推介, 因為係小食所以份量唔算大, 芝士好香濃, 溶落去啲辣炒年糕, 再拌黎一齊食, 哇~ 好食到爆, 辣醬唔會太辣, 同年糕好夾, 但記住要趁熱食, 一凍左少少年糕就會開始硬炸醬麵我想食好耐, 但總係食唔到, 今次終於可以試到啦! 撈暈之後開餐, 個醬唔會太咸, 呢樣野都係我好欣賞呢間餐廳既原因, 佢既食物全部唔會偏咸同冇味精之餘, 仍然食到食物既原味同菜式想表達既味道。講返個麵, 碎肉、薯仔配炸醬, 加上煙韌既韓式麵條, 味道同濃郁口感都配搭得剛
「WFH 唔食爆佢就 WTF」系列之望住「阿渣c」食韓食

無得去旅行, 就去下久違的韓國餐廳搵「阿渣C」啦。

泡菜 + 芽菜是免費既餐前開胃菜,
食得好舒服

傳統紫菜飯卷一來到就暖暖地,

芝士炒韓式年糕, 真係值得推介,
因為係小食所以份量唔算大, 芝士好香濃,
溶落去啲辣炒年糕, 再拌黎一齊食, 哇~ 好食到爆,

炸醬麵我想食好耐,
但總係食唔到, 今次終於可以試到啦!

講返個麵, 碎肉、薯仔配炸醬, 加上煙韌既韓式麵條, 味道同濃郁口感都配搭得剛剛好,
總係有啲唔夠喉既感覺, 想食多一碗...

總括黎講, 樸實無華, 下次要試下個炸鷄先得....
泡菜,芽菜
傳統紫菜卷
韓式炸醬麵
芝士辣炒年糕
2022-05-04
$84 (Lunch)
泡菜,芽菜
傳統紫菜卷