2014-02-19 4911 views
第一次去這餐廳,是跟朋友看戲前的落腳點! 兩個人共點了三款菜式。松露蛋黃醬炸薯條,因為是剛炸好的,又熱又脆。這份菜,最昂貴的大概是那碗小醬汁。薯條跟松露蛋黃醬這特別的組合讓我跟朋友都很布新鮮感,松露味若隱若現,如果味道更濃會天好!菠菜軟芝士雲吞,是我最期待的,因為有一陣子在外國常常吃到廉價的雲吞,但在香港只有很少地方可以吃到。配上露荀、 車厘茄、香草碎和忌廉汁,令整道菜的賣相變得吸引,味道很豐富。菠菜軟芝士雲吞比想像的少,幸好友人點了薄餅,彌補了雲吞份量的不足之處。薄餅的名字沒有記下,不太記得。配料主要是芝士、野菌及火箭菜。薄餅烤得很香脆可口,即使放上了芝士也不會太膩,大概火箭菜也幫助去了點油膩感。芝士放上了松露,吃的時候也帶點松露香,也不錯的。可是兩個女孩每人要吃下三塊,挺飽的!新年期間於下午茶時間大概3:30 來到又一城打算吃點飽肚的,想到simplylife去,卻沒想到排隊的人還不少。因為還未吃午餐的關係,不想花時間等候,唯有轉場去habitu。到了餐廳也等了一會才能入座,點了Salmon Egg Benedict。Salmon Egg Benedict賣相不俗,muffin不會

Salmon Egg Benedict賣相不俗,muffin不會焗得過脆,再配上生菜、三文魚、流心蛋及蛋黃醬。這裡的Salmon Egg Bendict 還有一小匙魚子置頂,令整道菜變得堂皇。配菜有生菜、蕃茄仔、焗薯粒,份量也不少。Egg Benedict的流心蛋烚得恰到好處,只是配上生菜,味道有點寡,會比較喜歡以菠菜代替!
等待吃完Egg Benedict後,我才點了一杯Latte,因為怕只顧吃Egg Benedict令Latte 放涼了。雖然點的是regular size,份量也比想像的大。最近開始學習品嚐咖啡,Habitu的Latte香濃而滑,最欣賞的是那漂亮的拉花,為我這一餐劃上句號。
2014-02-03 4168 views
平日的晚上到HABITU用餐,一到便有位,不用排隊,so lucky!凱撒沙律($62)先來個凱撒沙律做頭盤,沙律菜十分fresh,咬下去真的是「索索」聲的!雞蛋是半熟蛋,配上這個Caesar醬很好味~傳統英式香腸配薯蓉 ($98)薯蓉很滑很香;香腸則有點普通,其中一條更是煎燶了,整體感覺扣分了….蕃茄海鮮扁意粉 ($128)蕃茄汁是有點酸酸和帶有香草味的,個人很喜歡!大蝦和青口都很有鮮味,而其他海鮮配料亦很多!這個意粉雖然好像有點貴($128),但實在是物有所值啊!忌廉菠菜 (伴碟) ($38)雖然只是伴碟,但份量一點也不少!菠菜很鮮嫩,十分不錯。原本還想點心太軟作甜品的,但吃完正餐後已十分飽了!這裡的菜式整體都很大碟,份量比想像中多,下次再來時要預留quota吃甜品呢!

凱撒沙律($62)
雞蛋是半熟蛋,配上這個Caesar醬很好味~
凱撒沙律
傳統英式香腸配薯蓉 ($98)
傳統英式香腸配薯蓉
蕃茄海鮮扁意粉 ($128)
蕃茄海鮮扁意粉
忌廉菠菜 (伴碟) ($38)
雖然只是伴碟,但份量一點也不少!菠菜很鮮嫩,十分不錯。
忌廉菠菜 (伴碟)
2014-01-14
$180 (Dinner)
凱撒沙律
2014-01-12 3724 views
又一城是一個怎樣的地方呢?那是一個吃蔗渣木碎也大排長龍的地方。和太太看完戲,肚餓,見很多我覺得不是什麼非吃不可的食肆也排隊排得像有錢派一樣,真的覺得很無謂,生命不是那樣浪費的。Habitu的食物也不是非吃不可的,不過因為太饑餓,所以不想再找了。進去點了兩個All Day Breakfast,吃的是Eggs benedit,相中這個是煙三文魚加魚子eggs benedit,味道很不錯,egg benedit的蛋火候適中,很滑。Egg benedit配muffin,口感豐富。烤薯仔也算是恰到好處。吃完之後,和太太再坐著看書,點了個Irish Coffee,酒香、咖啡香加書香,就是一個二人的下午。

Eggs benedit
2013-03-16
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
  • Eggs Benedit
2014-01-03 2776 views
昨晚無倒數過新年~其實同過往一樣..都係好平淡咁渡過依朝接近9點起身~me me摸摸攪掂..就同另一半出去飲茶依日全素日..揀飲茶最好~因為選擇比較多~加上通常各有各點食物~總有岩自己既野食飲完茶..出又一城行街~行到咁上下..另一半係咁fing腳話好攰反正我都想休息下~所以去"Caffe Habuti"食個素Tea呢~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~去到食店門口見好多人仲要排隊等位~好在等左陣已經有檯內堂雖然算多檯..但好密集~同隔離檯分隔距離大約4吋左右安坐後..準備點食物~原本想試個"Signature Coffee-Rose Latte"不過太重奶..我腸胃易敏感~上次係其他店飲完都唔舒服純粹一試後..Latte都係唔適合我~所以點個"Espresso Machhiato"味道果真特濃~咖啡味平衡..甘苦中唔澀亦唔酸"Iced Mocha"好淡淡既咖啡&朱古力味..奶味佔最多~味道唔太甜"Tartufo Pizza"餡料以野菌配黑松露~菇味好濃..帶鹹香芝士味~清新又好match批底超薄超脆~有烘香味食完pizza..再點個"Limone"獨享蛋糕種類約有6
昨晚無倒數過新年~其實同過往一樣..都係好平淡咁渡過
依朝接近9點起身~me me摸摸攪掂..就同另一半出去飲茶
~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~
去到食店門口見好多人仲要排隊等位~好在等左陣已經有檯
內堂雖然算多檯..但好密集~同隔離檯分隔距離大約4吋左右
不過太重奶..我腸胃易敏感~上次係其他店飲完都唔舒服
味道果真特濃~咖啡味平衡..甘苦中唔澀亦唔酸
"Iced Mocha"
好淡淡既咖啡&朱古力味..奶味佔最多~味道唔太甜
"Tartufo Pizza"
批底超薄超脆~有烘香味
食完pizza..再點個"Limone"獨享
蛋糕種類約有6-7款~每日款式不一(因為原本我想點tiramisu..但無)
依個撻批好脆~餡料好清新檸檬味..酸中帶甜好醒神
蛋白層口感..外微脆內軟綿綿~有微微焦香味~好好味
整體食物都好唔錯~服務都好ok呢
2014-01-01
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$140 (Tea)
2013-12-17 2389 views
Beer battered fish n chips 薯條十個讚!個人特別喜歡吃啖啖薯仔的薯條,如果麥噹噹的薯條係瘦削版,佢地就係肥大版。魚柳外皮鬆脆,啖啖肉,份量大,拍得住係英國吃過的fish n chips !Linguine allo Scoglio 麪條彈牙, 海鮮量亦很豐富,有prawn, shrimps, scallops, mussels,etc. 若醬汁濃一點更好!Pan seared salmon 三文魚配薯蓉同菠菜,三文魚煎得恰恰好,魚皮香脆。 HABITU Salad有橄欖、牛油果、水牛芝士粒、蘑菇等,味道尚可。Vanilla earl grey milk tea 呍呢嗱令到earl grey tea 更香更滑,意想不到地matchRose Ceylon milk tea有淡淡的玫瑰香味,但飲落玫瑰味唔夠出值得再光顧,下次想試下呢度的coffee

Beer battered fish n chips

Linguine allo Scoglio

Pan seared salmon

三文魚配薯蓉同菠菜,三文魚煎得恰恰好,魚皮香脆。

HABITU Salad
有橄欖、牛油果、水牛芝士粒、蘑菇等,味道尚可。

Vanilla earl grey milk tea

Rose Ceylon milk tea
有淡淡的玫瑰香味,但飲落玫瑰味唔夠出

值得再光顧,下次想試下呢度的coffee
2013-12-17
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$175 (Dinner)
  • Beer battered fish n chips
2013-10-27 2032 views
以上系caffe HABITU嘅餐牌排隊等入位既時候見到有幾木台客人都有點呢道,所以第一樣就選呢款,三舊炸魚好滑薯條炸得好香口。咖啡又香又濃又滑,而且夠熱,做得非常有水準。Earl Grey Latte 奶泡打得綿滑細緻,加上精美既拉花Rose Ceylon Milk Tea中有着淡淡玖瑰花香,和杯上一點乾玖瑰花瓣點綴下,兩杯咖啡都好好飲。呢個carbonara味道夠晒濃,份量岩岩好,因為味道濃,食完感覺好飽好滿足。蘑菇,煙肉和香草也令此意粉之味道更加丰富。
Cookies N cream
以上系caffe HABITU嘅餐牌
Beer-Battered Fish n' Chips
Rose Ceylon Milk Tea
Earl Grey Latte $45
左: Spaghetti Carbonara $88.右: Parma Ham and Rocket Pizza $118
2013-10-18
15 Minutes (Dine In)
$180 (Dinner)
Cookies N cream
2013-10-18 1668 views
星期天在又一城這Shopping Mall想找個地方食晚餐而又沒有預先訂坐的, 是十分困難! 周圍逛了一圈後, 見到這間Cafe門外是唯一沒有客人排, 可即時入坐, 所以就選擇這間了!第一次幫襯這家Cafe, 就隨便點了幾款菜式; 這家店好像是coffee比較出色, 所以也點了一杯Whisky Coffee Shaken試試, 賣相也不錯, 誰知味道比較苦澀!Order 了HABITU Salad 加煙三文魚, 沙律用上松子,磨菇配水牛芝士, 芝士質感煙韌, 味道不會太搶, 都ok; 但加入牛油果片, 好像有點格格不入呢!主食巴馬火腿Pizza終於上枱, 烤得香脆的餅底也頗誘人, 混在pizza上的巴馬火腿及鋪在面的火箭菜, 視覺上也很叫人垂涎,  火腿的鹹香配合火箭菜有點微苦的一同品嚐, 實在非常合拍, 特別能帶出火腿的香味! 還有烤了很久才到的香烤雞翼, 著實味道是沒有什麽特別, 另外有一個淡黃色的醬汁附上, 起初我以為是蛋黃醬, 後來試過味後, 發覺應該是芝士醬但是有燉蛋味道, 都幾特別! 但跟雞翼味道好像不太夾!其實這次只是輕輕點了些輕食, 埋單都差不多接近四百, 以這樣水準確

Whisky Coffee Shaken
HABITU Salad with smoked salmon
Parma Ham and Rocket Pizza
Grilled Chicken Wings
確實略貴呢~~~!
Other Info. : 其實想傾計係呢類cafe我覺得麻麻, 跟左右枱只相距6~7", 我完全聽到晒左右位兩邊客人的對話, 真不好意思, 坐位迫窄!
2013-10-13
$190 (Dinner)
Parma Ham and Rocket Pizza
較早之前同朋友去食晚飯, 朋友提議去又一城的caffe habitu the table, 既然我都未試過這間, 今次就去試下啦~朋友話這裡的All Day Dining幾出名, 所以我地叫咗一個意式瑰麗風情班尼迪蛋配巴馬火腿和黑松露.另外, 我地仲叫咗英式炸魚薯條和菠菜軟芝士雲吞配露荀, 車厘茄和忌廉汁.飲品當然少不了, 我地點了凍朱古力.意式瑰麗風情班尼迪蛋配巴馬火腿和黑松露個賣相幾靚, 尤其是那雙蛋最吸引我. 隻蛋好滑, 加上配埋少許的黑松露, 味道剛剛好.我自己鍾意配埋巴馬火腿一齊食, 多重口感, 而薯仔和磨菇也好味道.英式炸魚薯條的炸魚外層好鬆脆, 唔會太厚, 內裡的魚也幾滑. 而我自己鍾意食粗薯條, 這個就啱我, 有口感, 又能食出薯仔味.我鍾意食芝士, 所以也點了菠菜軟芝士雲吞. 這個是素食, 雖然有芝士, 但唔會覺得太肥膩, 我覺得芝士味唔夠, 再濃一點會更好.凍朱古力好飲, 最重要是面頭的忌廉, 這樣會更香滑.這餐食得好滿足呢~

飲品當然少不了, 我地點了凍朱古力.
意式瑰麗風情班尼迪蛋配巴馬火腿和黑松露
英式炸魚薯條
菠菜軟芝士雲吞配露荀, 車厘茄和忌廉汁
凍朱古力好飲, 最重要是面頭的忌廉, 這樣會更香滑.
凍朱古力
這餐食得好滿足呢~
Type of Meal
Dinner
意式瑰麗風情班尼迪蛋配巴馬火腿和黑松露
英式炸魚薯條
2013-10-01 774 views
之前在lkf間habitu食lunch飲過d咖啡幾好飲所以今日同個朋友見面, 想飲咖啡, 就去左habitu度明明入面有幾張吉枱的..但係都等左好一陣子先有位...朋友的lemon tart同bailey black & white, 冇試到, 冇得評~諗左好耐飲咩好, 最後都係揀左cappuccino brulee (打唔到法文~)因為我自己本身好鐘意creme brulee呢個甜品~揀完野飲揀cake, 要自己出去個cake櫃度揀朋友出去影左cake menu張相返來再一齊揀有d其實你睇完個名都唔係好知入面係咩~本身揀左一個應該係朱古力的cake仔但店員話賣晒, 然後問佢仲有咩最後就揀左hazelnut我唔知原來係cheesecake...cake好快就來了食落個texture好似唔知點咁...有d中伏的感覺同埋揀蛋糕時冇價錢, 所以都唔知原來個cake仔要成五十蚊..等左都頗耐d野飲先來見到杯野初頭都幾興奮, 幾期待~~結果一飲同普通cappuccino完全冇分別......(除左面頭燒過之外)好失望......................普通cappuccino只係三十幾蚊
之前在lkf間habitu食lunch飲過d咖啡幾好飲
所以今日同個朋友見面, 想飲咖啡, 就去左habitu度
明明入面有幾張吉枱的..
但係都等左好一陣子先有位...
lemon tart
bailey black & white
因為我自己本身好鐘意creme brulee呢個甜品~
揀完野飲揀cake, 要自己出去個cake櫃度揀
朋友出去影左cake menu張相返來再一齊揀
有d其實你睇完個名都唔係好知入面係咩~
本身揀左一個應該係朱古力的cake仔
但店員話賣晒, 然後問佢仲有咩
最後就揀左hazelnut
我唔知原來係cheesecake...
cake好快就來了
食落個texture好似唔知點咁...
有d中伏的感覺
hazelnut cheese cake
等左都頗耐d野飲先來
見到杯野初頭都幾興奮, 幾期待~~
結果一飲
好失望......................
普通cappuccino只係三十幾蚊
但我面前呢杯野要$45 (定唔記得$48)
唉, 原來一d分別都冇........
隨咖啡附送的brownie, no comment
cappuccino brulee
下次都係飲返普通latte/cappuccino了...
Other Info. : 每人食左一百蚊, 覺得唔係好抵...座位有d迫..
2013-09-29
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$100 (Tea)
2013-09-12 594 views
過左來又一城食dinner, 原本想食exp, 但見到caffe habitu的meau后已經對exp無興趣。等位來講算等得耐。 見到有d得兩個人都坐著四人臺,服務生都唔會叫人拼臺。所以前面幾張臺都要等成45分鐘。間店好適合幾個人聚會傾野。 氣氛都okay.叫左兩個送同朋友Share菠菜芝士餛飩還可以接受。裏面芝士味不是好出。 廚師系薯蓉周邊加左蜜糖, 有驚喜。  薯蓉好cream, 好味。無奈塊三文魚有點過火。 淡左少少。因為夜晚驚訓唔著,下次想試呢間玫瑰咖啡同甜品。 可能tea會幾好。

間店好適合幾個人聚會傾野。 氣氛都okay.

叫左兩個送同朋友Share
菠菜芝士餛飩還可以接受。裏面芝士味不是好出。
無奈塊三文魚有點過火。 淡左少少。

2013-09-11
Waiting Time
45 Minutes (Dine In)
$150 (Dinner)
2013-08-23 992 views
今日,難得放假,一心同男友去又一城睇戲、兼食餐好少少嘅飯浪漫吓,點知,食到要打去食環署。我男友叫咗一份肉眼扒,起初叫六成,嚟到係九成九熟,同侍應反映完,個侍應話做過份,再嚟一份,係八成熟,都算,點知,塊扒完全冇肉味、唔係紅色、似豬肉多過牛肉、唔係煎似烚熟、脂肪有陣羶臭味,好明顯塊扒一係放咗好耐、一係低價劣質貨,終於明白叫六成整九成九熟嘅原因。再同個侍應反映,佢話會同上級反映後,就不了了之。結果,我男友食完返屋企就唔舒服,個胃頂住、跟手作嘔、半夜四點我打去食環署投訴,而家跟進當中。哩個品牌嘅餐廳,都算薄有名氣,一向食物也不差、咖啡也不錯、價錢也不算平,其實,一份 $188 嘅肉眼扒係冇錢賺,局住要入劣質貨、或好少客點,而令到存放太耐肉質起變化,倒不如取消哩道菜色,吓吓要食到啲客唔舒服、打去食環署、上嚟寫一大段嘢反映,客人浪費時間之餘、餐廳又要收告票,又何苦?!哩次係我生平第一次打去食環署,唯一多謝間餐廳,係令我發現食環署原來 24 小時(1823)都有人接聽,又識多樣嘢。因為,間餐廳係我揀,我個唔生性嘅男友好怪我,結果,好好地一日假,最終,嘈交收場,今次,我唔追究到底,我唔姓樊,緊接,係

哩次係我生平第一次打去食環署,唯一多謝間餐廳,係令我發現食環署原來 24 小時(1823)都有人接聽,又識多樣嘢。因為,間餐廳係我揀,我個唔生性嘅男友好怪我,結果,好好地一日假,最終,嘈交收場,今次,我唔追究到底,我唔姓樊,緊接,係考慮要換過個男朋友。
2013-08-21
15 Minutes (Dine In)
$240 (Dinner)
2013-08-19 441 views
多謝尤特賜俾我哋有一整天假期, 喺屋企由朝早等到過咗返工時間先落波終於鬆一口氣, 放心出街食個tea醫吓肚.  最近最方便就去咗又一城Habitu, 大約2:45pm去到已差不多full house, 幸好等了一陣已有位. 初時諗住食all day breakfast, 但睇睇吓menu......pizza又好吸引, pasta又好吸引喎, 反正大家都未食lunch食飽啲啦.  3人order咗松露雜箘pizza, Carbonara, Latte, Cappuccino Brulee(脆薄焦糖咖啡), Cookies'n Cream沙冰.
Cookie's n cream Habiccino
Spaghetti Carbonara
黑森林pizza
Other Info. : 雖然坐近門口好open, 如人多排隊時會被人望住
2013-08-14
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$100 (Tea)
Cookie's n cream Habiccino
Spaghetti Carbonara
黑森林pizza
2013-08-18 306 views
Benedict Egg 是什麼?「一張圖片勝過千言萬語」,看看下面的相便是了。怎看都應該是早餐食品,但我家阿伯(oh, sorry 是我老公)晚上8點幾一坐下看看餐牌便叫了這道菜。他是不是以為夜晚食早餐,便會似空肚食早餐的黎天王?等到菜端上來,先聞到陣陣濃郁的菌香,只不過兩點放在蛋黃上的黑松露醬已有這樣的「味力」,豐滿而吹彈得破的蛋黃,輕輕一戳,瓊漿玉液似的蛋汁一瀉而下,連同蓋在蛋黃上荷蘭汁,盡收於下面的英式鬆餅。中間還夾著鹹香的Parma ham,一口吃下去,味道的層次比平日食的腿蛋治高出幾班,怪不得賣百多塊錢依然大把粉絲。不過其他的菜式,便比較普通了。沙律只是在超巿盒裝雜菜沙律上加上幾片牛油果,淋上毫無特色的油醋汁。海鮮茄汁意粉的海鮮吃得出是急涷貨,只有大蝦煎得還好,而且分量兩個人吃都不太夠,結果要多點一個焦糖香蕉蛋糕。餐牌上沒有相片,其他食家的食評也幾乎從沒提及,叫人不禁好奇它到底是怎樣的。上枱時的賣相,更是充滿神秘感,一個密封式玻璃瓶,盛著幾件香蕉蛋糕和一條已切片的香蕉,在浸著焦糖溫泉。軟糯的口感夾著焦糖,甜蜜得像吃進肚子裏的綿綿情話。當然有人會覺得過甜,但這個甜品的賣點,正
他是不是以為夜晚食早餐,便會似空肚食早餐的黎天王?
上枱時的賣相,更是充滿神秘感,一個密封式玻璃瓶,盛著幾件香蕉蛋糕和一條已切片的香蕉,在浸著焦糖溫泉。軟糯的口感夾著焦糖,甜蜜得像吃進肚子裏的綿綿情話。當然有人會覺得過甜,但這個甜品的賣點,正是濃烈如熱戀激情的甜香。如果那幾片香蕉在焦糖中煮過,就更加甜得淋漓盡致了。
甜品當然最好有咖啡。所以也叫了這裡的名物玫瑰咖啡。兩種同樣突出的香味走在一起,合得來卻沒有化學作用,但我發現,把焦糖香蕉蛋糕中的焦糖液,輕輕兜一點在茶匙上,再兜一匙咖啡飲下去,玫瑰+焦糖+咖啡的香味,倒是一絶。
以正餐來說,比起鄰近的EXP, Habitat the Cafe的確不夠物有所值,見等位人龍的長短可知一二。不過以brunch or afternoon tea 的食物水準,仍是值得一試。
2013-08-10 255 views
要在又一城找個舒適的地方晚膳?caffè HABITŪ可能是個不錯的地點,除了充滿北歐風情的室內咖啡室,還有部份開揚的室外座位可供選擇,今次被安排到室外位置,雖然有點嘈雜,但是有較大的空間感。今晚二人各自點選自己喜歡的咖啡和主食,原以為餐後可以品嚐甜品,可惜到最後肚皮的容量始終有限,機會只可以留待下一次  伯爵茶鮮奶咖啡--奉上時,咖啡上心形的奶泡圖案已經謀殺了手機內不少的記憶體,灑在奶泡上的點點茶葉為整杯咖啡增添不少優雅的感覺,入口最先嚐到的是香濃幽雅的伯爵茶味,然後是淡淡清純的鮮奶咖啡味,質感細膩滑溜,個人十分欣賞這個味道 脆薄焦糖泡沫咖啡--無可否認脆薄焦糖真是整個咖啡的靈魂,如果沒有焦糖,它只是一杯平凡的泡沫咖啡,焦糖烤焦的外貌,散發濃濃的甜味,再加上本身香脆薄身的質感,就是這層美味的焦糖將這杯咖啡的味道和口感推上更高層次 菠菜軟芝士雲吞--雲吞的份量看起來不算太多,不過由於內含豐富的芝士,未吃完已經有點膩口的感覺,雲吞皮有麵粉香味,質地有彈性,只是略嫌厚一點,雲吞裡面包著少許菠菜,令單調的麵粉味添上一份清新的蔬菜味,醬汁稠濃香滑,令雲吞入口非常creamy 意式瑰麗風情班尼迪
伯爵茶鮮奶咖啡
菠菜軟芝士雲吞
意式瑰麗風情班尼迪蛋--材料多樣化,賣相自然出眾,主角班尼迪蛋的蛋黃汁充滿雞蛋香味,將蛋汁混合火腿和麵包一同吃下,味道尚算不錯,火腿味道只屬一般,相比之下,伴碟的薯仔粒更為吸引,腍身而且入味,不知是否有先入為主的感覺,個人還是喜愛18 Grams的班尼迪蛋多一點
意式瑰麗風情班尼迪蛋
2013-08-07
15 Minutes (Dine In)
$160 (Dinner)
伯爵茶鮮奶咖啡
2013-07-29 278 views
我中學的5年都係係九龍塘度過 , 所以又一城令我回憶起好多野 (特別係曳野XD)出黎做野之後就好少再返返黎又一城食野  (最多只會係經過九龍塘轉車)星期6已經打算好去MK染髮 , 但要解決左午餐先~原本同我的好同事想係九龍灣解決, 但係我諗諗下:我出MK點都會經過九龍塘,咁不如去又一城食LA所以最後選擇了又一城解決是日午餐~~~而我的好同事近日迷上All Day Breakfast , 所以選擇了caffè HABITŪ 放工出到又一城是1:45pm , 已經有10幾人排緊隊  (唔係拎飛排隊的)因為我地已經幾肚餓, 原本想放棄 (因為太多人) 但眼見間間餐廳都咁多人排, 所以都係照等等左20 mins終於可以入坐 , 我地已經餓到飛起~~~所以兩個人叫左4樣野食~~生菜好新鮮爽口 , 隻蛋生熟程度岩岩好 比起出面拉麵的糖心蛋還要好!!!表面的焦糖燒得好靚 , 脆薄適中 , 焦糖下的奶泡綿密 , 配合焦糖飲一口咖啡 , 甜度岩岩好~~附送的朱古力合桃蛋糕超級甜!!入口有一粒粒的砂糖...試過一啖就放棄了......眼見每台都叫, 所以我地都叫黎試下~~熱辣辣上台~~~~眼見以為以為炸粉
星期6已經打算好去MK染髮 , 但要解決左午餐先~
所以最後選擇了又一城解決是日午餐~~~
敳撒沙律
生菜好新鮮爽口 , 隻蛋生熟程度岩岩好
比起出面拉麵的糖心蛋還要好!!!
脆薄焦糖泡沫咖啡
附送的朱古力合桃蛋糕超級甜!!入口有一粒粒的砂糖...
試過一啖就放棄了......
炸魚薯條
眼見每台都叫, 所以我地都叫黎試下~~熱辣辣上台~~~~
眼見以為以為炸粉會好厚 , 一切開先知係厚身的魚肉~~~
炸魚外脆內嫩 , 薄薄的炸粉將魚柳的水份仍能鎖住, 入口好多汁
真係超好味~~~
薯條份量算多 , 而且係我地最愛的粗薯條~~~炸得香脆 , 吃落不覺油膩
蕃茄海鮮扁意粉
食得出係用新鮮蕃茄做的茄汁 , 配上原隻大蝦,蝦肉,原殼蜆肉,青口同小墨魚 , 海鮮份量十足

混入香草和海鮮精華去炒的扁意粉, 非常非常美味
Luxury Breakfast
蕃茄煎得岩岩好 , 新鮮而且多汁
煙肉 , 煙三文和茄汁豆很普通
香草腸不錯, 夠香
炒什菌很好吃, 調味做的很好
炒蛋>>>我眼見以為未熟晒, 點知切開係岩岩好熟晒
而且入口好滑,有蛋香之餘重有奶香!!
好驚喜~~
Homemade Rose Strawberry Jam
一打開蓋陣陣玫瑰花香撲鼻而來~~
係厚厚的烘全麥麵包搽上Homemade Rose Strawberry Jam
入口係濃烈的玫瑰香味 , 而且甜度岩岩好 , 真係好好吃 <3

結尾: 我係走之前叫男侍應比多盒Rose Strawberry Jam我
等我比娘親試下有好美味

報告完畢~~~

2013-07-27
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$270 (Tea)
敳撒沙律
炸魚薯條