2023-03-09 360 views
如果你是一個健康飲食的擁護者,那麼你一定不能錯過坐忘這家日本家庭小菜店。坐落於香港的坐忘餐廳,主打健康食品,少油少鹽,讓人們能夠盡情享受美食的同時,不必擔心增加身體負擔。進入坐忘,第一眼就能感受到它舒適、溫馨的氣氛。整個裝潢以木質風格為主,加上綠色植物點綴,讓人感到放鬆舒適,非常適合家庭或朋友聚餐。坐忘的招牌菜是慢煮豬軟骨,這道菜採用了慢煮技術,讓豬軟骨煮得十分軟嫩,入口即化。這道菜的特點是不加油,不加味精,讓人們能夠盡情享受到豬軟骨的天然風味,同時又能夠保持身體健康。除了慢煮豬軟骨,坐忘還提供了其他美味的健康小菜,例如牛肉、雞肉等,都採用了類似的低油、低鹽烹調方式。值得一提的是,坐忘的菜單也包括了各種蔬菜,讓人們能夠在享受美食的同時,為身體補充足夠的營養。除了主打的健康小菜之外,坐忘也提供了各種傳統日式料理,例如烏冬和日式飯食等。這些傳統菜餚同樣採用了健康的烹調方式,讓人們能夠在品嚐美食的同時,保持身體健康。總的來說,坐忘是一家非常值得一試的餐廳。不僅提供了各種健康的小菜,同時還有傳統的日式料理,讓人們能夠盡情享受美食的同時,不必擔心增加身體負擔。此外,坐忘的服務也非常周到。
✨坐忘(ू•‧̫•ू⑅)⁡🎀 <豬骨野菜咖喱飯>🎀 <豬骨野菜咖喱烏冬>𝚁𝚊𝚝𝚒𝚗𝚐: 𝟾/𝟷𝟶⁡豬軟骨經7小時慢煮後肉質好軟淋唔使點咬滿滿骨膠原豬軟骨炆得幾入味份量又足大大嚿性價比幾高配埋甜甜地嘅日式咖喱同雜菜飯係蕃薯飯,亦可加錢轉撈烏冬一樣好惹味⁡🎀 <白芝麻湯糖心蛋豬軟骨烏冬>𝚁𝚊𝚝𝚒𝚗𝚐: 𝟽.𝟻/𝟷𝟶⁡豬軟骨係店舖皇牌煮得出色對比起咖喱白芝麻湯會清淡少少但一樣好味店舖標榜無添加味精湯底飲落都唔會好口渴烏冬少扁身但唔會太淋另外配埋爽口椰菜, 溏心蛋同粟米感覺健康⁡整體評分:😋 味道: 7.5/10💰價錢: 人均約$80⁡*☼*―――*☼*―――*☼*―――*☼*―――*☼*💖 坐忘 (鰂魚涌)📍鰂魚涌濱海街13號中興大廈地下📞(842) 2668 6613 ⁡⁡⁡ ⁡⁡
✨坐忘(ू•‧̫•ू⑅)

🎀 <豬骨野菜咖喱飯>

豬軟骨炆得幾入味份量又足
大大嚿性價比幾高
配埋甜甜地嘅日式咖喱
同雜菜
飯係蕃薯飯,亦可加錢轉撈烏冬
一樣好惹味

但一樣好味
店舖標榜無添加味精
湯底飲落都唔會好口渴
烏冬少扁身但唔會太淋
另外配埋爽口椰菜, 溏心蛋同粟米
感覺健康

整體評分:
😋 味道: 7.5/10
💰價錢: 人均約$80

*☼*―――*☼*―――*☼*―――*☼*―――*☼*
💖 坐忘 (鰂魚涌)
📍鰂魚涌濱海街13號中興大廈地下
📞(842) 2668 6613

• 豬軟骨野菜咖喱飯
2023-03-01 386 views
鰂魚涌附近真係好多好味嘅食肆,以前淨係以為天后有嘅坐忘呢邊都有。💛今次外賣叫咗黑椒牛肋轉左烏冬,原來係乾嘅撈烏冬!🫶🏻好惹味,牛肋煮得好入味而且軟硬適中,個人認為配烏冬比配飯更好味。

2023-02-28
TakeAway
Type of Meal
Dinner
平時諗唔到食咩都會去天后坐忘食咖哩飯🍛感覺好家庭式好Warm😋 今日黎到鰂魚涌店格局都係差唔多以露營風爲設計主題⛺️ 食物方面個人覺得天后分店穩定D 😅 呢度調味有點飄忽有時太重手⭐️ 豬軟骨野菜咖哩飯 🍖其中一個每次必食既名物❤️ 豬軟骨好淋好Juicy但係食落唔會太肥🤪 咖喱入曬味但係有點點偏鹹 最緊要係伴碟有足夠既蔬菜🥕⭐️ 白芝麻湯泡菜牛肉烏冬 🐮白芝麻湯底相對唔特別比較似一般拉麵湯底🤍 泡菜牛肉調味比較港式口味一般🌶️

⭐️ 豬軟骨野菜咖哩飯 🍖
白芝麻湯泡菜牛肉烏冬

⭐️ 白芝麻湯泡菜牛肉烏冬 🐮
白芝麻湯泡菜牛肉烏冬
2023-02-24 300 views
又來鰂魚涌lunch,今次係咖喱。這一間就係朋友極力推介,中午真係好多人,大概等咗20分鐘左右。主打日式咖喱。鋪仔細細,環境都幾迫夾,但乾淨企理。豬軟骨咖喱烏冬配糖心蛋 $79糖心蛋好吸引,蛋黃糯糯的,好食。咖喱汁偏甜,豬軟骨超多,好軟好淋,好入味。黑芝麻軟煮牛肋野菜咖喱飯 $72飯份量多,黑芝麻咖喱汁,芝麻味道濃郁,牛肋條非常軟淋,份量也不少。餐配茶,可以揀熱茶或者凍茶。日式咖喱口感偏甜,容易入口,烏冬同飯的質素不錯,價錢也不貴,侍應姐姐服務也非常快手,怪不得小店客人絡繹不絕, 是值得encore的小店。
又來鰂魚涌lunch,今次係咖喱。

主打日式咖喱。

鋪仔細細,環境都幾迫夾,但乾淨企理。

豬軟骨咖喱烏冬配糖心蛋 $79

糖心蛋好吸引,蛋黃糯糯的,好食。
咖喱汁偏甜,豬軟骨超多,好軟好淋,好入味。

黑芝麻軟煮牛肋野菜咖喱飯 $72

飯份量多,黑芝麻咖喱汁,芝麻味道濃郁,
牛肋條非常軟淋,份量也不少。

餐配茶,可以揀熱茶或者凍茶。

2023-02-23 587 views
唔知點解假日夜晚都冇人排隊食飯,即刻衝入去食!坐忘主打冇味精日式家當便飯菜式,咖喱、豬軟骨、牛肋、各種野菜,配白飯/烏冬,係住家飯、日本媽媽嘅味道。*豬軟骨野菜咖喱飯 $72好漂亮嘅咖喱!豬軟骨煮到超~級軟腍,醃到好入味,不過軟骨唔夠多。日式咖喱汁唔辣微甜,撈飯一流。飯係南瓜番薯粟米飯,有誠意,但食唔出每一種嘅味道。最開心係有海量野菜,薯仔、紅蘿蔔、櫛瓜、西蘭花,薯仔軟腍,點汁好正。黑芝麻牛肋野菜咖喱飯 $68俾佢黑麻麻嘅樣嚇親🙈牛肋都係燉到好軟腍,黑芝麻味意外地夾😂不過應該唔係食坐忘嘅首選菜式。
豬軟骨野菜咖喱飯 $72

黑芝麻牛肋野菜咖喱飯 $68
黑芝麻牛肋野菜咖喱飯
2023-02-19
$90 (Dinner)
黑芝麻牛肋野菜咖喱飯
2023-02-23 182 views
店名: 坐忘地址: 鰂魚涌濱海街13號中興大廈地下鰂魚涌站A出口,行4分鐘環境: 4/5價錢:4/5味道: 4.5/5坐忘一直係鰂魚涌好出名嘅日式小店,就算平日亦都有機會大排長龍牛油烤雞野茶咖哩飯$67個雞好好食!本身以為烤雞唔算佢主打,對佢無話好高期望,點知佢個皮好脆,但啲肉好嫩😗😌配上佢地個招牌咖哩汁一流!啲飯亦都唔係普通白飯,係南瓜飯👍🏻👍🏻啲雜菜都好好咬,好好食絕對可以再encore😍❤️溏心蛋豬軟骨烏冬$72佢呢個係醬油湯底味,好適合啲鍾意清啲嘅湯底嘅人食,個豬軟骨好淋好入味,而且好足料,份量好多😍🤩另外有白芝麻湯底,上次見隔離枱有叫,個湯底好香,香到我聞到🙈🙈下次可以試下

店名: 坐忘

地址: 鰂魚涌濱海街13號中興大廈地下
鰂魚涌站A出口,行4分鐘

環境: 4/5
價錢:4/5
味道: 4.5/5

牛油烤雞野茶咖哩飯
啲雜菜都好好咬,好好食
絕對可以再encore😍❤️

溏心蛋豬軟骨烏冬
2023-02-19
$80 (Dinner)
  • 烤雞野菜咖哩飯
咖哩味道溫和,沒有辛辣感。米飯加入蕃薯粟米南瓜,幾款蔬菜作伴碟,標榜天然健康無添加👍🏻。豬軟骨慢煮七小時,軟骨位置沒了爽脆感,入口軟化。偏瘦的位置口感略柴,但不大影響食用感。豬軟骨分量十足,主食一個非常飽肚。扁烏冬,拌勻日式咖哩,咖哩稠度剛好,烏冬煙韌掛汁,不會過鹹。後期可能有點膩,如果怕膩的,則建議湯烏冬。烏冬分量也多,食量較大的人也會飽足。主食奉送日本焙茶,聲稱水要額外收費😧,我們就沒索取了。三時落場,未完食不會趕客。黃色小店,製作富心思。豬軟骨入味,分量給得毫不吝嗇。伴碟的菜也煮得爽脆清甜,估計是即叫即煮。分店於港島地區,經常有人龍,要預留約20分鐘等位時間。未愛豬軟骨的未必刻意到訪,若路過確實值得一試。😋
咖哩味道溫和,沒有辛辣感。

豬軟骨咖哩烏冬

三時落場,未完食不會趕客。
未愛豬軟骨的未必刻意到訪,若路過確實值得一試。😋
豬軟骨咖哩烏冬
  • 豬軟骨野菜咖喱飯
  • 豬軟骨咖喱烏冬
2023-02-22 156 views
( ᷇࿀ ᷆ )♡┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈人氣高企的日式料理小店✨早排難得到了鰂魚涌覓食,終於能夠品嚐到一直大獲好評的日料小店了❤️┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈那天我們是柯打外賣的,價錢方面不算貴外賣的食物質素也能保持水準有機會的話絕對會二訪啊!┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈𐂐 ⠜豬軟骨定食 $86 (4/5)定食配了日式清湯,沙律菜清湯個人覺得很健康,入口味道很原始豬軟骨味道濃厚,這個清湯剛好能夠中和味道而又不覺得太淡口,還很暖胃呢豬軟骨口感煮得剛剛好,肉質很軟嫩而且非常入味🤤 配上米飯很好吃┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈𐂐 ⠜汁涮肥牛野菜咖喱飯 $89 (4/5)飯底使用了2款米飯🍚咖哩汁配上肥牛及蔬菜,醬汁很足夠非常好下飯🤤咖哩汁偏水狀,調味足夠不會很淡口牛肉配上醬汁很香口我很喜歡!男朋友也覺得外賣來說相當不錯,而且飯的份量非常多,適合胃口大的男生們~┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
( ᷇࿀ ᷆ )♡
人氣高企的日式料理小店✨
┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
那天我們是柯打外賣的,價錢方面不算貴
外賣的食物質素也能保持水準
有機會的話絕對會二訪啊!
┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
𐂐 ⠜豬軟骨定食 $86 (4/5)
定食配了日式清湯,沙律菜
清湯個人覺得很健康,入口味道很原始

┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
𐂐 ⠜汁涮肥牛野菜咖喱飯 $89 (4/5)
飯底使用了2款米飯🍚
咖哩汁配上肥牛及蔬菜,醬汁很足夠非常好下飯🤤
咖哩汁偏水狀,調味足夠不會很淡口
牛肉配上醬汁很香口我很喜歡!

2023-02-11 510 views
鰂魚涌嘅街坊應該對呢間小店唔陌生每次晚飯時間都見到好多人排隊 舖頭以露營為主題裝修以木風為主賣嘅日式料理以熟食為多 比較多人嚟食佢嘅咖喱或者野菜飯 選擇都好健康 座位都唔少但係坐得就比較迫 價錢來講都算親民而嘢食質素都唔錯架今日叫咗個白芝麻烤雞生薑糖心蛋烏冬黎試吓 湯底比較拉麵湯鹹唔係好食得出白芝麻味道 但係佢嘅烤雞一如既往地出色表皮烤得香脆 烏冬煙煙韌韌有咬口 如果下次嚟我去都係會試返烤雞配上野菜飯 感覺比較豐富呢

今日叫咗個白芝麻烤雞生薑糖心蛋烏冬黎試吓
平日中午需要等位食飯啊~.今次第一次光顧《坐忘》,12點20分左右到店同職員留名,等咗大概半個鐘有位;而等候嘅每人都非常有耐性。其實附近茶餐廳、快餐廳都有位,但大家依然默默地等位,食完就明白點解🙈.我點咗牛肋野菜咖喱飯,朋友點咗豬軟骨肉野菜咖喱飯。兩款嘅肉都炆得好腍身、好入味,尤其是豬軟骨肉!食完就明白點解OpenRice嘅人推薦豬軟骨。飯底應該係混咗粟米肉微微炒過嘅飯主菜都會跟一杯冷/熱焙茶仲要唔收service charge👍🏻.響鰂魚涌食晏要食到一間唔貴又高汁嘅餐廳係唔多的⋯
平日中午需要等位食飯啊~
飯底應該係混咗粟米肉微微炒過嘅飯
主菜都會跟一杯冷/熱焙茶
仲要唔收service charge👍🏻
響鰂魚涌食晏要食到一間唔貴又高汁嘅餐廳係唔多的⋯
2023-02-09
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$70 (Lunch)
2023-02-08 440 views
🇭🇰坐忘·呢間我好耐之前已經好鍾意㗎啦 但係唔知點解前排完全唔記得咗佢 所以超耐無食😂😂·牛油烤雞野菜咖喱飯$67 l 豬軟骨咖喱烏冬溏心蛋$77 l 蘋果汁$5今次再食一樣都係咁好食😍佢個咖哩係好有層次個種 食落唔會單調 而且佢啲野菜燒完好juicy 尤其係佢個西蘭花同椰菜花我自己好鍾意🥦之後佢個烤雞都好嫩 啲飯撈埋咖喱汁好正🍛之後佢個咖喱烏冬都好好食 烏冬質感好好 不過我自己就覺得呢個比咖喱飯濃味 我自己鐘意咖喱飯多啲🤣🤣之後佢豬軟骨份量真係超多 炆到好淋好入味 而且軟骨嘅部份都好正🐷·#rbyeat#rby日本菜#rby鰂魚涌 #rby天后 #rby炮台山·📍鰂魚涌濱海街13號中興大廈地下📍天后電氣道127號地舖
🇭🇰坐忘
#rby日本菜
#rby鰂魚涌 #rby天后 #rby炮台山
📍鰂魚涌濱海街13號中興大廈地下
📍天后電氣道127號地舖
$70 (Dinner)
牛油烤雞野菜咖喱飯
豬軟骨咖喱烏冬溏心蛋
1點到要等半個鐘😂😂不過都值得嘅!🍴 豬軟骨咖喱烏冬 $77 (8/10)兩大塊豬軟骨,係咖喱撈烏冬!豬軟骨真係炆到好淋,肉唔使點咬就已經散開左,一啲都唔會鞋口,連軟骨都係超淋,甜甜哋,個軟骨似好腍嘅牛筋咁,滿滿嘅骨膠原,幾香口,食到有豬肉嘅香味,真心係好好食!咖喱係屬於比較甜嘅日式咖喱,一啲都唔辣,烏冬都好滑好軟腍,撈埋咖喱幾好!仲有好多椰菜粟米,真係好健康,糖心蛋都好有蛋味!份晒好足,好飽啊🤣🍴熱烏龍茶 跟餐送 (7/10)暖暖哋,啱啱好飲得,烏龍茶味都幾香濃,OK嘅!推薦指數: 8/10好好食,要早啲去等位食,$80唔使lunch唔算平,不過好好食!一定一定要食豬軟骨!
1點到要等半個鐘😂😂不過都值得嘅!

🍴 豬軟骨咖喱烏冬 $77 (8/10)

🍴熱烏龍茶 跟餐送 (7/10)
暖暖哋,啱啱好飲得,烏龍茶味都幾香濃,OK嘅!

推薦指數: 8/10
今日又約好朋友兼飯腳去坐忘食飯~一如既往排咗一陣隊先入得!🐮是日牛肋野菜咖喱飯今次店員同我講話我食開上次嗰個是日牛肋野菜咖喱飯會有啲芝麻問吓我唔OK?!我一心以為只係有啲芝麻碎/原粒灑喺上面~點知嚟到成個都係黑色芝麻醬😂😂😂😂芝麻味超濃~唔係好食到有咖喱味😂😂😂不過整體係好食嘅!但就冇之前嗰個椰汁咖喱咁好食~推介指數:⚡️⚡️⚡️⚡️餐廳環境:⚡️⚡️⚡️服務態度:⚡️⚡️ ⚡️再訪:Yes
今日又約好朋友兼飯腳去坐忘食飯~一如既往排咗一陣隊先入得!

🐮是日牛肋野菜咖喱飯

推介指數:⚡️⚡️⚡️⚡️
餐廳環境:⚡️⚡️⚡️
服務態度:⚡️⚡️ ⚡️
再訪:Yes
2023-01-15 581 views
咁啱喺附近有嘢做,於是中午過嚟試吓呢間人氣店去到門口見到好多人,有啲驚要等好耐,不過好彩有部分係等外賣的,而且有啲人留咗名就走了~所以我大約等咗兩三個字就入得Lunch menu好快已經決定好要試招牌先轉烏冬要加$10有啲貴,所以我都係食飯算豬軟骨野菜咖喱飯: 一見到已經覺得健康咗,有菜有肉有飯仲勁多舊豬軟骨!!舊舊都好大舊,好淋好入味亦有足夠咖喱汁撈飯食翠玉瓜同薯仔都唔錯食食下就唔覺意食哂成碟,超滿足配凍茶好舒服可以嚟試吓不過如果要排好耐嘅話就唔會嚟食了
咁啱喺附近有嘢做,於是中午過嚟試吓呢間人氣店

Lunch menu

好快已經決定好要試招牌先
轉烏冬要加$10有啲貴,所以我都係食飯算

豬軟骨野菜咖喱飯: 一見到已經覺得健康咗,有菜有肉有飯
仲勁多舊豬軟骨!!舊舊都好大舊,好淋好入味
亦有足夠咖喱汁撈飯食
翠玉瓜同薯仔都唔錯

豬軟骨野菜咖喱飯

食食下就唔覺意食哂成碟,超滿足
配凍茶好舒服
可以嚟試吓不過如果要排好耐嘅話就唔會嚟食了
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$72 (Lunch)