2022-09-30 700 views
豬軟骨🍖無論系配飯定係烏冬都冇得輸💯 豬軟骨大大舊,煮到好腍,入口即融,肉厚身超嫩多汁仲好入味👍🏻 滿滿骨膠原,加上甜甜豉油,同豬軟骨系絕配,而且好送飯😝絕對不能錯過!🍛豬軟骨野菜咖喱飯 $69飯會配野菜(翠玉瓜🥒、蘿蔔🥕、椰菜🥦、薯仔🥔、豆角),野菜爽口😆,飯唔係普通白飯而系番薯南瓜生薑飯配日式甜咖喱汁😝🍜豬軟骨咖喱烏冬$74湯底濃味,系甜咖喱汁,咖喱汁滿滿撈烏冬一流😋烏冬彈牙有咬口,仲好掛汁,加上有溏心蛋🥚呢個組合唔會錯👍🏻,烏冬同樣會配粟米粒🌽同椰菜🥦,如果怕咖喱汁太膩,可以揀溏心蛋豬軟骨烏冬😉🍚豬軟骨定食$66飯配沙律🥗,沙律開胃😆,飯面會有幾粒芝麻,豬軟骨定食會比野菜咖喱飯少啲汁,感覺冇咁Heavy😉🍜溏心蛋肥牛烏冬$69肥牛薄片煙韌唔肥👍🏻份量多,有好多片,湯唔會好濃味,清甜多蔥,一樣會有椰菜同蘿蔔絲,烏冬彈牙,而且都會有溏心蛋🥚😆✨佢啲豬軟骨出哂名好食,絕對稱得上世一👍🏻一直人氣高企,每次食都大排長龍,不論系外賣定堂食都好受歡迎,餐廳日式木系設計,主張健康飲食,每款主食都多菜又多肉,份量大,而且包一碗蘿蔔湯同一杯焙茶

🍛豬軟骨野菜咖喱飯 $69

🍜溏心蛋肥牛烏冬$69

豬軟骨定食
溏心蛋肥牛烏冬
2022-09-18 735 views
坐忘地址: 鰂魚涌濱海街13號中興大廈地下鰂魚涌有間餐廳一到Lunch門口就大排長龍👭👬👫,但當我食過一次就明白點解夏日炎炎都仲有咁多人願意係到排隊等位💦因為佢啲食物真係好高質好好食👍🏼豬軟骨野菜咖喱飯🍛$72作為舖頭招牌菜🔥 咖喱嘅香味衝入鼻腔👃🏼兩大舊豬軟骨炆得好腍好入味,肉質口感非常好入口即溶,而且份量仲好豐富再配以薑黃飯,好Match呀,🤤正~是日牛肋野菜咖喱飯🍛$68牛腩形狀嘅牛肋🐄牛味唔算濃但勝在炆得夠腍夠入味,再配以濃味咖喱好岩送飯🤪,正~#nicefoodie鰂魚涌----------------#food #foodporn #hkfoodblog #hkgoodblogger #foodphotography #foodie #foodblogger #goodstagram #hkfood #hkfoodie #hkfoodlover #foodporn #delicious #dinner #lunch #hk #香港 #香港美食 #美食 #鰂魚涌美食 #打卡  #鰂魚涌 #香港口味 #鰂魚涌餐廳 #隱世美食 #隱世小店 #半價優惠 #人氣餐廳 #人氣美食
坐忘
地址: 鰂魚涌濱海街13號中興大廈地下

豬軟骨野菜咖喱飯🍛$72

是日牛肋野菜咖喱飯🍛$68

#nicefoodie鰂魚涌

----------------
2022-09-16 528 views
🔸豬軟骨野菜咖喱飯招牌豬軟骨超級軟林,入口即溶,2塊大大舊的豬軟骨,咖喱味偏甜,完全唔辣,日式咖喱嘅味道,飯入入有粟米、南瓜蓉,椰菜份量都好多,感覺健康又好味 6.9/10🔹白芝麻烤雞生薑糖心蛋烏冬湯底係濃郁嘅白芝麻味,烤雞幾厚身,但比較乾,烏冬係煙銀有咬口,整體味道比較清淡及普通 6.2/10✏️價錢方面:大概$60-$80,價錢吾算貴,但又吾平,環境方面,因為係小店,座位比較逼夾,可能會同其他人搭台

🔸豬軟骨野菜咖喱飯

🔹白芝麻烤雞生薑糖心蛋烏冬

鰂魚涌嘅坐忘,不嬲出名食佢嘅豬軟骨,有日收工唔知食乜好😂😂於是就入咗去坐忘食嘢啦😋😋坐低就叫咗兩個豬軟骨嘅餐🤣 其實唔使多作思考🤣🤣豬軟骨真係必食🥰🥰🥰🥰🥰豬軟骨野菜咖喱飯 $72 🥕🧄豬軟骨7小時煮定食 $69 🐷坐忘嘅豬軟骨真係又淋又入味🥰🥰🥰🥰 再配搭適量嘅蔬菜🥕🥒🧅作為晚餐嚟講就多左dd😋 但但真係太好味😍所以我都可以成碟食晒🤣🤣🤣收工之後🤯食到餐豐富嘅晚餐🥺🥺再飽住咁樣返屋企🤰🏻🤰🏻真係非常之滿足❤️❤️

豬軟骨野菜咖喱飯 $72 🥕🧄

豬軟骨7小時煮定食 $69 🐷
豬軟骨7小時煮定食

$70 (Dinner)
豬軟骨7小時煮定食
  • 豬軟骨定食
介紹返💁🏻‍♀️。。🇯🇵 咖喱飯 在鰂魚涌 🇯🇵。坐忘 Camper’s 。濱海街13號中興大廈地下。15種一日野菜350g咖喱飯 Daily Portion 350g Vege Curry。HKD68 烤雞野菜忌康湯烏冬 Roasted Chicken and Vege Udon in Cream Soup。HKD78主餐奉送 熱/凍 日本焙茶一杯Meals come with Hot / Cold Hojicha轉 橙汁/蘋果汁 Change to Orange Juice / Apple Juice 。Additional HKD5🤫 啱啱嗰個星期一同咗個成年都只係用Teams同Emails Communicate嘅HR同事仔食Lunch..話說佢因為Covid同埋要生B所以返咗印度成年..近排先一家大細返翻嚟香港..一於搵個啱佢食嘅好地方聚一聚🤫 因為HR 同事仔係Vegetarian..但係我又係食肉獸🤭..諗嚟諗去公司附近應該係得呢個地方好好食地適及我哋..講緊嘅就係呢一間長期排長龍嘅坐忘🤫 聽講話坐忘係由一對日本夫妻主理嘅餐廳..佢哋嘅日式咖喱係招牌菜而且相當正宗好味..最
介紹返💁🏻‍♀️

🇯🇵 咖喱飯 在鰂魚涌 🇯🇵
。坐忘 Camper’s
。濱海街13號中興大廈地下

。HKD78

主餐奉送 熱/凍 日本焙茶一杯

轉 橙汁/蘋果汁
。Additional HKD5

🤫 聽講話坐忘係由一對日本夫妻主理嘅餐廳..佢哋嘅日式咖喱係招牌菜而且相當正宗好味..最重要係佢哋有一個完全Vegetarian嘅野菜咖喱飯俾HR 同事仔食..我就揀咗佢哋嘅新品.. 烤雞野菜忌康湯烏冬
🤫 等我講吓個野菜咖喱飯先啦..佢個名講明係有15種蔬菜配搭而成嘅咖喱飯..聽落就知道相當豐富..等我試吓數下佢究竟有邊幾隻蔬菜先..眼見就有三色椒啦..(呢度當三種蔬菜㗎啦🤭)..翠玉瓜紅蘿蔔..南瓜粟米椰菜花西蘭花..甘筍薯仔白蘿蔔..仲有芹菜同埋洋蔥蓮藕..勁啊..我竟然數得晒喎..每樣蔬菜都非常之新鮮爽口..咁我呢個為食之鬼緊係忍唔住叫同事仔比啖咖喱我試吓啦..咖喱味香濃但係正如正常嘅日式咖喱一樣一啲都唔辣..撈飯一流..佢啲飯仲要係有用到其他五穀類撈埋一齊煮食..睇見都知道好健康..真係完全合乎商品說明條例..有齊一日所需
🤫 至於我嘅烤雞野菜忌廉湯烏冬亦都相當精彩..首先要即刻讚嘅就係佢哋呢個忌廉湯非常之好味..個Cream味十分之濃郁但係唔係厚嗰種..係一種你會覺得好特別嘅忌廉清湯..再嚟就係佢哋嘅烏冬..生熟程度啱啱好..煙靭得嚟掛湯..簡直就係佢哋獨有嘅忌廉湯嘅最佳拍檔..而我烏冬入邊都有相當之多嘅蔬菜..翠玉瓜紅蘿蔔白蘿蔔西蘭花椰菜花..至於雞肉份量亦都相當多..略嫌佢哋煮法太過健康..食到原始嘅雞肉味但係就冇乜調過味
🤫 跟餐飲品..我就揀咗我必揀嘅凍焙茶..HR同事仔就飲橙汁..兩樣都冇乜特別..夠凍夠解渴即可
🤫 最後講吓餐廳環境..餐廳以深色木系作為主色..好有日本鄉村小店嘅感覺..但係由於舖頭唔算太大又有好多客人..必然有少少迫嘅感覺..但係不至於好有壓迫咁..如果大家想嚟試吓嘅話..提一提你..Lunch Time無得訂位..同埋一定要早啲嚟攞位..如果唔係基本上冇可能食到..唔知佢哋天后間分店會唔會都係咁多人呢
。。
翻兜指數:🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️ (5個🙆🏻‍♀️為翻兜爆燈)
。。
Lunch經過成日見到餐廳門口大排長龍👭👬👫食過一次就明白點解咁多人夏日炎炎都願意係到排隊等位💦因為食物真心高質🍽👍🏼今次我地12:05pm去到仲有最後一張空枱吾洗等 (但人齊先入得架👭) 到我地食完出泥就見到好多人等緊位🤪豬軟骨咖喱烏冬🍛色香味俱全 正呀🤓🤓其實入到舖頭坐低已經聞到陣陣好香嘅咖喱味 而我哋嘅烏冬上枱後咖喱嘅香味簡直係衝入鼻腔👃🏼一定要大讚嘅係個兩大舊豬軟骨 份量豐富 炆得好入味之餘仲好夠淋 (聽聞係慢煮7小時先咁入味同軟腍) 肉質口感非常好 真係好好味呀☺️☺️☺️烏冬配糖心蛋 糖心蛋睇個賣相都知道好糖心😂而且同時椰菜 粟米 蔥花🌽 感覺健康👣豬軟骨咖喱飯🍛朋友食嘅豬軟骨份量同樣豐富 🙌🏼而飯亦選用薑黃飯 配以粟米 同多款蔬菜例如翠玉瓜蘿蔔椰菜花等 係有心思嘅配搭😽令人食完再食一再回味嘅lunch🤤💭
Lunch經過成日見到餐廳門口大排長龍👭👬👫

令人食完再食一再回味嘅lunch🤤💭
2022-08-24
豬軟骨咖喱飯
2022-08-18 889 views
晚上8:30舖頭依然座無虛席💛 上菜速度好快 日式小店價錢亦都好合理~【蕃茄牛肋野菜咖喱飯】$68咖喱係日式咖喱甜甜地 撈飯正🫶🏻 野菜就有蕃茄翠玉瓜薯仔蘿蔔椰菜花🤤 牛肋炆到好嫩 亦都好濃味!【廣島蠔鮮菇咖喱飯】$78見到有新menu 即刻新試坑試下‼️ 廣島蠔就有4隻 份量唔係好多 但隻蠔size都大隻~ 仲有海量菇類 真係好中意🤤🤤 撈咖喱汁 送飯一流!😗【豬軟骨野菜咖喱飯】$72舖頭招牌菜🔥 豬軟骨炆得好淋~ 真係無牙都咬到😂 再加隻溫泉蛋撈飯!

【蕃茄牛肋野菜咖喱飯】$68
蕃茄牛肋野菜咖喱飯

【廣島蠔鮮菇咖喱飯】$78
廣島蠔鮮菇咖喱飯

【豬軟骨野菜咖喱飯】$72
蕃茄牛肋野菜咖喱飯
廣島蠔鮮菇咖喱飯
2022-08-16 673 views
《鰂魚涌人氣豬軟骨店》.📍$66 豬軟骨野菜咖喱飯好味道:🌕🌕🌕🌕🌗豬飲骨煮到好軟熟,骨膠原感超重唔洗點用牙力已經食到,唔錯唔錯🤣豬軟骨味道亦係十分入味食得出係用甜豉油慢煮而成🤩配埋佢個唔太重口味的咖喱汁一齊食,正!份量方面亦唔少,有兩大舊豬軟骨相信男仔食都一定夠食!😆.Lunch幫襯仲會送杯凍麥茶夠曬透心涼.提提大家lunch去食的話記得要預早小小去拎位呀如果唔係就要在門口等一陣架
《鰂魚涌人氣豬軟骨店》
📍$66 豬軟骨野菜咖喱飯
好味道:🌕🌕🌕🌕🌗
豬飲骨煮到好軟熟,骨膠原感超重
唔洗點用牙力已經食到,唔錯唔錯🤣
豬軟骨味道亦係十分入味
食得出係用甜豉油慢煮而成🤩
配埋佢個唔太重口味的咖喱汁一齊食,正!
份量方面亦唔少,有兩大舊豬軟骨
相信男仔食都一定夠食!😆

Lunch幫襯仲會送杯凍麥茶
夠曬透心涼

提提大家lunch去食的話
記得要預早小小去拎位呀
如果唔係就要在門口等一陣架
豬軟骨野菜咖喱飯
*✲゚*。🐷主打健康嘅高質日本家庭式小店 🇯🇵已經食過呢間好多次喇😆無論飯/烏冬嘅portion都超級大 男仔都未必食得哂🙊價錢唔算貴 性價比好高😍豬軟骨咖哩烏冬好好食🤤呢度豬軟骨真係世一💯 未食過咁淋咁好味嘅豬軟骨 慢煮左7個鐘十分入味而且好juicy同埋真係勁大舊🤤配菜有粟米 椰菜 同溏心蛋半隻😍個烤雞野菌忌廉湯烏冬都好值得推介!😍烤雞唔會好鞋, 份量都幾多 野菌份量係海量 多到食唔哂🤣 個忌廉湯底同烏冬好夾 唔係太creamy/ thick 果隻 所以食完都唔會好漏 重點係用左扁身嘅稻庭烏冬呀 口感好過普通烏冬 成個配搭都好正!😍蕃茄牛肋飯都唔錯 個飯係蕃薯南瓜粟米生姜飯幾特別😆牛肋肉都係好易咬 蕃茄味濃🍅D野菜我都全部食晒落肚 絕對唔係平時拌碟果d難食菜🤣🤣不過我自己鍾意烏冬多過飯😛不過座位得30個左右 堂食通常都要等位🙈-✨ 烤雞野菌忌廉湯烏冬($74)✨ 豬軟骨咖哩烏冬 ($79)✨ 蕃茄牛肋飯 ($65)✨ 溏心蛋 ($8 半隻)-📍坐忘 Camper’s▫️ 鰂魚涌濱海街13號中興大廈地下▫️ 天后電氣道127號地舖
*✲゚*。🐷

牛肋肉都係好易咬 蕃茄味濃🍅
D野菜我都全部食晒落肚 絕對唔係平時拌碟果d難食菜🤣🤣
不過我自己鍾意烏冬多過飯😛

不過座位得30個左右 堂食通常都要等位🙈
✨ 烤雞野菌忌廉湯烏冬($74)
✨ 豬軟骨咖哩烏冬 ($79)
✨ 蕃茄牛肋飯 ($65)
✨ 溏心蛋 ($8 半隻)
📍坐忘 Camper’s
▫️ 鰂魚涌濱海街13號中興大廈地下
▫️ 天后電氣道127號地舖
No secret in QB that Camper’s has great curry, loaded with vegetables and all kinds of goodies. Tried the seasonal special with nice oysters and a lot of mushrooms Did not disappoint! There is more than enough rice and a lot of fresh veggies that’s perfect for someone like me who doesn’t have enough dietary fibre usually during lunch.
Oyster  Curry  Rice  with  Mushrooms
2022-07-29 572 views
終於都搵到時間你呢間小店食超出名嘅慢煮豬軟骨野菜咖喱飯🍛豬軟骨大大嚿 炆到好軟腍 好有骨膠原嘅感覺🐷撈埋甜甜地嘅日式咖喱 正😽雜菜嘅份量都勁多 連個飯都加左紅蘿蔔粒粒🥕食落健康飽肚又好味😋
2022-07-28 510 views
作為鰂魚涌友 呢間最出名係7小時慢煮豬軟骨 不過今日我食牛肋肉咖哩飯最正係跟嘅蔬菜夠多 唔係求其搭條菜比你好有誠意的多牛肋肉夠晒淋 一口size好方便非一般日式港式咖哩 夠惹味真係好好味!

最正係跟嘅蔬菜夠多 唔係求其搭條菜比你

好有誠意的多

牛肋肉夠晒淋 一口size好方便

非一般日式港式咖哩 夠惹味

真係好好味!
2022-07-23 608 views
🍛豬軟骨野菜咖哩飯豬軟骨有三大塊,全部都煮到好腍,入口即溶😌完全係補充骨膠原既一餐😂菜既種類都幾多,椰菜花、翠玉瓜,紅蘿蔔…好睇又好食💁🏼‍♀️飯係蕃薯飯,但係可能加得太多水,食唔到粒粒分明既口感🥺總括黎講個豬軟骨係幾好食既,而且夠均衡,幾難得外食可以食到唔同種類既蔬菜🥬但係食飯時間真係太多人,座位安排混亂…😰要等好耐既話就唔值得排
🍛豬軟骨野菜咖哩飯

🔅Camper’s 坐忘🔅鰂魚涌🔅日式料理🔅宇宙最強豬軟骨料理~個軟骨部分真係炆得超稔超好食!我覺得黎到一定要主攻豬軟骨,無食真係會覺得好可惜!另一個我超欣賞嘅細節位係,佢話每樣料理都有350g野菜,係一個人一日內應攝取的蔬菜量,即使唔係叫野菜飯都有極多菜~作為野菜愛好者真係好感動💕仲要無薯仔(塞飽晒唔好啦)~而係有翠玉瓜、紅蘿蔔、西洋菜、豆、白蘿蔔、椰菜花🤭好有日式feel! 留意番喺鰂魚涌呢一間分店係黃嘅,喺天后嗰間係藍嘅,據稱係喺運動之前發出左專營franchise俾另一間,究竟真實係點就唔知了~🍛 咖哩豬軟骨野菜烏冬推介!應該係呢一度嘅招牌菜!咖喱汁唔會話太濃,剛好包住所有材料,轉骨分量超多,足足有兩大塊,佔碗面一半以上~豬軟骨香稔索汁,好味💕 麵份量亦好多,下次可以叫少麵🍛白芝麻湯糖心蛋豬軟骨烏冬相比起咖喱汁,白芝麻湯底就好似冇咁出色,湯底顏色偏白,少少忌廉味😂呢一款就多一隻糖心蛋,亦都係非常令人滿足💕🍛黑芝麻牛肋野菜生姜飯鏡頭一轉試吓佢個牛肋肉,明顯比較瘦身嘅牛肋肉,炆完之後就乾身左,結果我係食唔晒~但係個黑芝麻汁就好出色,真係有濃濃黑芝麻味,亦都有一塊塊咬入去口感同味道都
🔅Camper’s 坐忘🔅鰂魚涌🔅日式料理🔅

🍛 咖哩豬軟骨野菜烏冬

🍛白芝麻湯糖心蛋豬軟骨烏冬

🍛黑芝麻牛肋野菜生姜飯
鏡頭一轉試吓佢個牛肋肉,明顯比較瘦身嘅牛肋肉,炆完之後就乾身左,結果我係食唔晒~但係個黑芝麻汁就好出色,真係有濃濃黑芝麻味,亦都有一塊塊咬入去口感同味道都好正😚令人期待嘅生姜飯反而唔係好夠味,比較可惜

🍛蕃茄牛肋野菜飯
蕃茄汁同樣出色!雖然外貌比較似碟頭飯,但係炆林左嘅牛肋配上大大嚿嘅蕃茄,絕對比一般碟頭飯出色,野菜量同樣驚人~今次男仔朋友食就一次過清晒隻碟,份量都只係剛剛好啊🫣😂

總結來講覺得豬軟骨冇得輸,飯麵量對女仔嚟講係太多~牛肋就比較乾身,好期待試下個烤雞或者黑豚肉~日式料理店黎講幾好feel!

有一樣比較奇怪嘅事就係佢嘅上菜速度好唔平均,有時要等好耐有時即刻有,同一張枱會出現一個食完一個都未上菜😂唯有話如果極度肚餓就未必適合食呢間😂

坐忘
網址: https://s.openrice.com/QrbS0vg0100~uZ5MGAA
地址: 鰂魚涌濱海街13號中興大廈地下
電話: 26686613
=====================
#黃店 #鰂魚涌黃店 #鰂魚涌美食 #鰂魚涌 #豬軟骨 #烏冬 #咖哩烏龍麵 #咖哩飯 #咖喱 #美食 #hkfood #hkig #hkfoodie #hkfoodblog #kazyyjap #kazyyhkfood #kazyyquarrybay #kazyytaikoo #kazyyhki #kazyycurry #kazyynoodles
2022-07-17
Type of Meal
Lunch
  • 豬軟骨咖喱烏冬
  • 豬軟骨野菜咖喱飯
  • 溏心蛋豬軟骨烏冬
2022-07-15 433 views
嚟到呢一間超人氣主打野菜咖喱嘅小店🍛💛一定要食佢哋嘅招牌豬軟骨🐷豬軟骨炆到好腍身 食落好濃郁嘅醬油味😆咖喱係甜嘅日式咖喱 配煙韌嘅烏冬真係好夾🫶🏻最正就係佢有好多蔬菜 好健康!🥬