2019-02-28 1133 views
住咗深井噤耐,都未試過幫襯迦南鍋。今日老公生日,唔想去噤遠,就留返係深井慶祝,原來深井有噤好嘅小店,之前真係唔識寶。幫襯咗4人豪華海鮮餐,有龍蝦,鮑魚,扇貝,蠔...全部又大又新鮮,最正係條魚,好食到連我個仔不嬲都唔食魚嘅都要搶住食老闆知我老公生日,超窩心送上大大隻瀬尿蝦做生日禮物,超鮮甜老闆對每枱客人都細心照料,噤嘅價錢自己買海鮮都未必食到,唔怪之得星期四晚都可以全場爆滿。呢餐食得好滿足,蛋糕都食唔落,要帶返屋企先切。100分,以後慶祝節日唔駛再出去其他地方了😆

老闆知我老公生日,超窩心送上大大隻瀬尿蝦做生日禮物,超鮮甜

。100分,以後慶祝節日唔駛再出去其他地方了😆
4人豪華海鮮餐
2019-02-28
$200 (Dinner)
4人豪華海鮮餐
  • 豪華海鮮餐
2019-01-31 831 views
吃過幾次迦南鍋,每次都是向店家借爐、外賣海鮮回家蒸,聽說老闆親自在三聖採購海鮮,難怪食材都無比新鮮,龍蝦是難得的爽口鮮甜,花蟹個子不大但鮮味十足,其他海鮮都是款款美味,就連雞肉都充滿黃油。蒸邊爐也包括了粥底,還有送粥的菜甫和油條。五人份量,另加了蟶子和桶蠔,平均每人三百頭。以海鮮質素來說挺抵食,又可以節省親自選購和處理材料的時間,而老闆非常nice,上次請我們吃琵琶蝦,而今次送了兩大隻瀨尿蝦。
蒸邊爐也包括了粥底,還有送粥的菜甫和油條。
五人份量,另加了蟶子和桶蠔,平均每人三百頭。
2018-11-16 1004 views
海鮮每日有不同,最好是好新鮮💯,老闆每日自己親自去選購,店舖雖然得2人做,但服務亦很好,我最喜歡最後的粥底,超甜,所有海鮮的味,滴滴落了粥底窩裏面✌️,還有龍蝦大大隻,超鮮甜,總之每次同朋友一齊去吃,個個都讚賞,只不過地方不大,如果想人多吃便要好早預約👍
2018-10-29 882 views
優點:1. 海鮮份量足,生猛又新鮮。2. 價錢相宜,還額外加送配料。3. 服務態度非常好。缺點:1. 座位較迫和比較少。2. 粥底加了太多水,吃上去太稀。總括而言,整體性價還算高。
優點:
1. 海鮮份量足,生猛又新鮮。
2. 價錢相宜,還額外加送配料。
3. 服務態度非常好。

缺點:
1. 座位較迫和比較少。
2. 粥底加了太多水,吃上去太稀。

總括而言,整體性價還算高。
2018-10-20
$275 (Dinner)
2018-09-05 1185 views
7月見到OpenRice 有呢間餐廳已經好想食 不過都book唔到位然後8月就book定9月既日子 終於食到啦!!一家六口食生日飯 當日早到左少少但係都一早已經預備好啦!海鮮勁多勁豐富 又新鮮 完全無諗過海鮮份量竟然咁多!我地仲叫左小食 點知完全食唔晒。 而且個餐仲包左六位每人一罐飲品。因為今日係生日飯 仲送左一隻瀨尿蝦 兩隻蠔 夜晚賣剩既海鮮 老闆仲好好咁分好左每枱加送一份最抵讚係個粥底 無估到有埋菜甫 油炸鬼! 今次真係完全無令我失望 員工超nice 用心服務 食物質素又高 每人埋單都係2xx 對比起果啲放題得啲垃圾食物 真係無得比!食完已經諗定幾時book 下次幾時食了!回頭率 100%
然後8月就book定9月既日子 終於食到啦!!

一家六口食生日飯 當日早到左少少但係都一早已經預備好啦!

食完已經諗定幾時book 下次幾時食了!回頭率 100%
2018-08-15 946 views
細細個已經黎過食,當時無論椰香咖喱、冬蔭功、魚湯泡飯都好食到不得了,所以咁偏僻都會去。但佢之後轉過幾次手,我而家都唔太清楚個老闆係邊個🤔 今日入黎搵朋友,順便試試佢既午餐。叫左蠔仔肉碎粥,$5x包杯野飲。蠔仔數量係好多,亦大大粒咁,但唔係咁新鮮。魚湯係相當唔鮮甜,同以前爭好遠,唔太好食。。。 杯餐飲叫左熱奶茶,係極多奶,完全冇茶味,好難飲😭另外,我朋友叫嘅烏冬都有啲怪。烏冬睇落同食落都似上海麵多啲,口感太實淨太硬,完全唔似烏冬😭
蠔仔肉碎粥

老豆嘅生日飯黎呢度食 老闆見到個蛋糕就好客氣地送咗好多嘢比我地食 連雞都比咗雞脾比我地食 真係好好!!!!全部海鮮都好好食好新鮮 !!!!十分強烈推薦!!!!!!!!!
2018-07-05
Type of Meal
Dinner
2018-05-20 1245 views
朋友好介紹,服務一流,材料新鮮,有鮑魚、大蝦、肉蟹、蜆、扇貝、帶子,美味非常,食海鮮時記住先將海鮮的精華(海鮮汁)倒回鍋內,如果沒做此步驟,粥底欠決鮮味,總括來説,值得再試。
2018-05-14 1039 views
因為返工係深井附近,所以間唔中都會喺附近食飯,今日返夜晚更,所以夜晚就去咗附近嘅迦南鍋食魚湯米線,以往不嬲都覺得好怪,所以冇特登入去食。但經過同事嘅介紹,就不妨一試啦!夜晚沒有套餐,我同同事每人叫咗一碗米線,我叫左鮮魚湯海鮮米線,同事叫嘅係清酒海鮮米線,一上來,已經有好大陣鮮魚湯味,非常香,再望一望個碗,一邊有成十幾隻元貝,仲要係隻隻都有肉,唔會只係得個壳,開始食之前,先飲一啖清湯,一啖就真係食得出用鮮魚製成,非常香,淡淡鮮味,令人一開頭就即刻飲多幾啖,先至肯開始食,可見海鮮料好足,唔止有元貝,仲有蝦幾隻,米線煮得唔錯,唔會太林亦唔會太硬,味道啱啱好!可惜冇套餐,所以唔包野飲,但一碗60幾蚊嘅米線,有咁多海鮮了,都算係咁!

2018-04-23 988 views
一直以來都好少寫食評, 但享受完昨晚的一餐蒸氣海解鍋之後, 真係忍唔住要分享比大家.早一星期前, 突然好想食蒸氣海鮮鍋, 於是係網上搜尋蒸氣鍋食店, 找到一間位於深井, 價錢亦合理, 於是打去一問, 點知訂當日既枱已經 full 左, 最後就訂左一星期後既今日.今日準時5點9到, 入到去之後老闆好細心咁介紹 Menu , 同埋因為我唔鍾意食魚, 佢幫我地將條魚轉做聖子, 之後我地揀左個豪華2人餐, 當中包括有一隻大龍蝦, 一隻大蟹, 2隻大鮑魚, 6隻好大個頭既蝦  (請查看附圖) 等等等等.(啲蝦膏, 蟹膏真係正到無得輸 )等左大概5分鐘左右, 一大盤擺得好靚既海鮮盤就送到.樣樣海鮮蒸熟後都好鮮好甜勁多汁, 老闆仲好好人, 佢額外仲送左碟蠔同花甲比我地食.其實食到一半真係差唔多飽, 但個精華係哂個粥底度, 所有蒸過既海鮮啲汁都落哂去個粥底, 食左一碗之後, 就算好飽都忍唔住食多碗, 但真係食唔哂, 老闆佢就有外賣碗比我地成盤粥拎走.服務態度, 同窩心度真係一流.係呢度食完真係會令你覺得物超所值, 真係好值得推薦比大家既一間好食店. 我一定會再去, 因為真係太正
今日準時5點9到, 入到去之後老闆好細心咁介紹 Menu
(啲蝦膏, 蟹膏真係正到無得輸
等左大概5分鐘左右, 一大盤擺得好靚既海鮮盤就送到.
服務態度, 同窩心度真係一流.

我一定會再去, 因為真係太正
豪華海解2人餐
Other Info. : 老闆都有講過打去訂枱好啲, 因為都要預時間比店主準備食材, 入貨等等, 呢點都好理解.
2018-04-22
$320 (Dinner)
豪華海解2人餐
  • 豪華盤
2018-03-22 995 views
和老婆行經深井,又5想吃燒鹅,行經見到-小店,便入去睇下,是蒸汽鍋,有餐或散点海鲜、肥牛……!点了2人海鲜餐,上盆時有龍蝦、竹蝦、元貝、原條石班、蜆、鲜雞……!海鲜很鲜味、份量足夠有多,仲有2杯飲品送加粥底
  • 元貝、龍蝦
2018-03-21 587 views
己經連續兩年生日選擇迦南鍋。呢度食才新鮮,海鮮大大隻。枱上都貼左咩海鮮類蒸幾多分鐘。 有埋計時器。個粥底美味可口。 配上菜甫油炸鬼真係好正。每次食完又會好快掛住迦南鍋。 好想再次食。 己經回味了這家粥底海鮮鍋3次。今次要上黎好評這小店。推薦大家值得一吃再吃。市區食過其他粥店蒸鍋店我都試過。但論食才同份量都無迦南鍋好。 用料新鮮配粥料都唔會孤寒。飲品選擇多。 唯一要講,小店人手係兩個睇曬全鋪, 係需要耐心等候。 有時眼見拎汽水點啤酒要等,拎碟加單都要等。但係可以體諒。美食蓋過一切。
己經連續兩年生日選擇迦南鍋。

呢度食才新鮮,海鮮大大隻。
枱上都貼左咩海鮮類蒸幾多分鐘。 有埋計時器。
個粥底美味可口。 配上菜甫油炸鬼真係好正。

每次食完又會好快掛住迦南鍋。
好想再次食。
己經回味了這家粥底海鮮鍋3次。
今次要上黎好評這小店。
推薦大家值得一吃再吃。

用料新鮮配粥料都唔會孤寒。

飲品選擇多。

唯一要講,小店人手係兩個睇曬全鋪, 係需要耐心等候。
有時眼見拎汽水點啤酒要等,拎碟加單都要等。
但係可以體諒。美食蓋過一切。

海鮮
2018-03-20
$450 (Dinner)
海鮮
2018-03-15 629 views
一入黎老闆已經準備好海鮮同爐比我地,見到都開胃,淨係想快啲有得食。老闆話今日我地係最後一枱客人,所以加左料,唔會比海鮮留過夜。枱面有計時器,枱側邊亦有紙仔提醒你每項海鮮要蒸幾耐,超級體貼。老闆見我想飲酒,私人醒左我一支嘉士伯,好感動。老闆仲會提醒下你,啲海鮮幾時食得啲貝殼類海鮮蒸完都仲有好多原汁原味既「海鮮汁」。(唔知係咪咁叫呢)咁大個人都未食過咁多「膏」既龍蝦...今日係慶祝屋企人生日,我地最遲到最遲走,老闆都好開心同我地傾下計,無趕我地(深宵食堂香港版),又比我地係入面切埋蛋糕,有曬新碟同叉,唔怕洗多樣野,勁Friendly。臨走前比左少少小費老闆買玩具(哈哈,佢個tips box 係咁寫的)我為左老闆寫左第一篇係open rice上面既食評,祝你生意興隆我會帶多啲朋友幫襯架啦!

咁大個人都未食過咁多「膏」既龍蝦...

我會帶多啲朋友幫襯架啦!
2018-01-22 878 views
之前已經食過呢間迦南鍋,係食粥底火鍋,可能做街坊生意,老闆非常好人,如遇正日生日你同佢講聲係會加料比你,唔係整污漕野😂,係送海鮮比你,睇下佢個日有咩正野,好唔好彩喇~位置就唔算易搵,因為係內街,我個friend㬹啲去咗 另一間迦南,因為係一頭一尾位置!但其實佢係好難以BOOK位,因為實在太抵食了!今日適逄朋友生日,就同佢去食豪華餐慶祝一下!有分豪華餐同普通餐揀,普通餐係包魚,蝦,蟹,元貝,大蜆,沙白,花甲,雞件!豪華餐這些全部都有,另外還有龍蝦,鮑魚及是日精選海鮮!但我強烈要求食豪華版!真的不得了和物超所值!當晚食緊時,老闆突然又每枱客再送海鮮,說當日多了出來,全場分左去,我二人餐再分到一隻蠔及元貝!真的好街坊感覺好warm,怎會有餐廳會這樣做呢!睇相就見到樣樣都新鮮,真係無得頂,我無拎海上層的海鮮再影相,真係份量好多好多,樣樣都好味!蝦都有好多款!如果有特別唔食既海鮮,可以預先BOOK位時跟老闆講聲,佢會換第二款比你!今日特別海鮮應該係琵琶蝦!嘩,好似龍蝦一樣!蝦款都有好多種,總之樣樣都新觧,我覺得食蒸海鮮鍋淨係呢兩個字已經夠!貝殼類又好多款!鮑魚又超大隻!龍蝦都係!而家諗返起都仲流
今日特別海鮮應該係琵琶蝦!嘩,好似龍蝦一樣!蝦款都有好多種,總之樣樣都新觧,我覺得食蒸海鮮鍋淨係呢兩個字已經夠!貝殼類又好多款!鮑魚又超大隻!龍蝦都係!而家諗返起都仲流口水!最後的粥所有海鮮精華集於一身,非常鮮甜!老闆仲準備左蔥花,冬菜?(我唔肯定係咪冬菜),仲有油炸鬼!雖然已經淋晒了,但浸落粥度,都好好味!我地食到捧住個肚走,仲要打包左D粥食唔晒,真係又食又拎!差D唔記得講野飲,我地加錢跟梳打,有幾款味道揀!好好飲!而家仲有啤酒叫!不過我地無飲!最後埋單都係6百幾!超值超值!唔怪得好難BOOK!真係值得介紹!
2018-01-05 767 views
要不是有天無聊經過,也不會發現這間低調的小店,見佢成日爆,有幾次好奇心下,想walk-in 試,都無功而返,因為一定要訂位先可以食到真係咁巴閉?唔順氣決定早啲訂位,好野,成功!小店只可以放五張枱,坐滿大概唔過20人,每枱有個蒸鍋,當到你預約時間,店員會先開鍋,免得等太耐餐單有兩款選擇,係已經set好晒既,貴啲嗰個一2人餐6百幾唔洗加1,就已經有龍蝦,成候魚,鮑魚,好多貝,爆膏蟹同蝦,仲有半隻雞,加埋個粥底,真係爆肚海鮮因該係店主即日採購,所以勁新鮮,唔點野都好鮮,雞係新鮮雞,勁好食!店主仲會將當日有多既海鮮送俾食客,超有誠意仲建議大家食唔晒打包,粥我攞走第二日lunch仲勁鮮甜見佢無雜誌訪問都日日爆滿,就知係正野

真係咁巴閉?唔順氣決定早啲訂位,好野,成功!

店主仲會將當日有多既海鮮送俾食客,超有誠意
仲建議大家食唔晒打包,粥我攞走第二日lunch仲勁鮮甜

見佢無雜誌訪問都日日爆滿,就知係正野
2018-01-04
$300 (Dinner)