2014-04-13 840 views
雖然比左個「笑面」仍然要彈下佢d菜式無新意又好一般勝在係得個場夠闊落坐得舒服上次食完之後見到佢個大經理即刻sell下佢地promote緊gei「乳豬」原來真系好特價「$160.蚊雞成隻」早一日預訂就得諗住系好鬼渣個隻點知又真系唔錯呢種應該系越南急凍豬殼肥肉唔多皮又夠脆加埋自己帶gei紅酒好襯下確實想唔到再加上自來兩斤泥猛蒸到過晒火真真可惜抵鬧到爆香港酒樓d師父手藝就好得可惜就系好情緒化唔夠日本個d專業成日要撞手神另外海味雜菜煲算系咁啦蝦乾又唔系咩靚野叫做有住菜食下啦滷水掌翼就中中地唔多夠淋其他菜式都一般啦總之最抵就系隻乳豬一班fan飲下紅酒食下豬又呻下真系幾happy
雖然比左個「笑面」
仍然要彈下佢d菜式
無新意又好一般
勝在係得個場夠闊落
坐得舒服

上次食完之後
見到佢個大經理
即刻sell下佢地promote緊gei「乳豬」
原來真系好特價
「$160.蚊雞成隻」
早一日預訂就得

飲下紅酒食下豬
又呻下
真系幾happy

2014-04-04
$250 (Dinner)
2014-03-07 507 views
嘉年華酒樓最正就係地方夠大佢本身d小菜就一般般所以好多時都自來海鮮交俾佢整當然會收番油料錢今次買左條西星仲有長頸瀨尿蝦話晒海魚當然清蒸火候控制得好蒸到剛剛離骨可惜鼓油就咸左d至於尿蝦就椒鹽同佢借埋鉸剪一開二食得方便好多確有西貢海鮮檔d味道椒鹽始終好鬼惹味至於紅蟹仔蒸糯米飯七十幾蚊成個蒸籠上真系幾抵糯米飯除左有蟹鮮味仲有荷葉清香至於芝士生蝦伊麵就唔多收貨乾到無朋友敗筆仲有小炒皇用蝦乾腰果九菜炸魚條炒成佐酒真系一流呢度可以自攜紅酒今次就帶左Los Vasco酒身夠厚又做特價呢度系唔收開瓶費帶成箱黎都無問題五個人就咁開心Hea左一晚
嘉年華酒樓最正就係地方夠大

呢度系唔收開瓶費
帶成箱黎都無問題
五個人就咁開心Hea左一晚

2013-09-03 264 views
早幾日經過見到加設咗任食火鍋,趁weekend嚟試吓。酒樓面積大,不過冇幾耐差唔多坐滿。我諗任食火鍋喺度應該幾受街坊歡迎,一來呢度除咗一間"地道"酒樓有任食外,其他全部都係散嗌。而且價錢優惠,平日$118,假日$138全包,仲有雞煲揀,一家大細食最啱。醬料同部份火鍋料係自助,而且有少量熟食供應,真係好耐冇試過呢種火鍋方式。熟食方面有咖喱魚蛋豬皮、蘿蔔牛腩、炒粉麵飯等。唔講究賣相嘅話,味道都唔錯。雞煲味道還可,不過唔係麻辣嗰隻,亦冇出面食開有好多花椒芹菜嘅惹味。雞件偏細多骨,冇雞味。肥牛、水餃同部份丸要填火鍋紙。肥牛喺任食嘅質素嚟講算唔錯,餃類始終係偏細隻,食皮多過食餡。腸、炸魚皮、菜等都係自助。好多都係standard嘢,唔會太差。推介嘅係腐皮卷,其實十足點心料,不過用嚟打邊爐都好好食。但炸魚皮就淋咗,食咗一小塊已放棄。酒樓本身環境一般,加咗任食之後更加似屋村式酒樓。不過主要街坊生意,又唔會講究咁多嘅。以呢個價錢,有呢個食物質素已超值。下次唔想煮飯而又想打邊爐嘅話,都會考慮吓呢度。
2013-09-01
$140 (Dinner)
2013-06-03 115 views
一個無聊的中午, 買了個外賣回家食.這裡的外賣加錢比較平民化, 兩餸或兩樣燒味都係二十幾蚊.買了燒鵝飯回家, 份量非常多而且去了骨啖啖肉飯也非常多.味道不突出, 肉咸多汁送飯不錯. 菜不好食飯稍硬卻很配鵝汁.在這區這個艱難的年代可以這個價錢食飽飽其實很不錯了.
一個無聊的中午, 買了個外賣回家食.
這裡的外賣加錢比較平民化, 兩餸或兩樣燒味都係二十幾蚊.
買了燒鵝飯回家, 份量非常多而且去了骨啖啖肉飯也非常多.
在這區這個艱難的年代可以這個價錢食飽飽其實很不錯了.
2013-06-03
TakeAway
$30 (Lunch)
2012-12-23 93 views
dec 02, 12............6人來dinner..............叫咗 :1) 大斑2味 (hk$248)-炒得乾身,油量ok,唔算多-魚肉結實,外表乾咗少少,但唔嚴重-蒸頭腩有紅棗同花膠,但當然只喺1般貨色2) 生炒糯米飯 (hk$12)-友人叫咗1碗,我試咗少少-色水唔多夠色,不過味道喺夠的-面有蛋絲,裡面都有蝦米粒,臘腸粒,冬菇粒等,唔喺好多,但都足夠調起毎味-不過d飯就少腍咁啦,當然唔喺生炒啦3) 海中蝦-12兩 (hk$120)-$10/兩真喺我抵食-肉爽亦有鮮味,好唔錯-全晚最好的4) 油鹽水浸唐生菜 (hk$48)-正常 5) 薯角牛柳粒 (hk$62)-呢個牛柳粒乾,無牛味,幸好還有肉質-取好的喺薯角,炸得香口,內軟6) 蒜蓉菜心 (hk$48)-油亮咗d,但都可接受,起碼碟底無浸有油水混合物7) 鎮江骨 (hk$58)-呢個鎮江骨很特別的用煲上-上枱時聽到熱燙煲所發出嘅吱吱聲-第1次見鎮江骨用洋蔥墊起-個骨真喺幾骨,少肉,而個醬酸味度ok,略嫌"希"咗d-反而個洋蔥又甜又有爽口度8) 燒雞皇 (優惠價hk$38)-以咁嘅優惠價,不能對隻雞有何要

1) 大斑2味 (hk$248)
-炒得乾身,油量ok,唔算多
-魚肉結實,外表乾咗少少,但唔嚴重
-蒸頭腩有紅棗同花膠,但當然只喺1般貨色
2) 生炒糯米飯 (hk$12)
-友人叫咗1碗,我試咗少少
-色水唔多夠色,不過味道喺夠的
-不過d飯就少腍咁啦,當然唔喺生炒啦
3) 海中蝦-12兩 (hk$120)
-$10/兩真喺我抵食
-肉爽亦有鮮味,好唔錯
-全晚最好的
4) 油鹽水浸唐生菜 (hk$48)
-正常
5) 薯角牛柳粒 (hk$62)
-呢個牛柳粒乾,無牛味,幸好還有肉質
-取好的喺薯角,炸得香口,內軟
6) 蒜蓉菜心 (hk$48)
-油亮咗d,但都可接受,起碼碟底無浸有油水混合物
7) 鎮江骨 (hk$58)
-呢個鎮江骨很特別的用煲上
-上枱時聽到熱燙煲所發出嘅吱吱聲
-第1次見鎮江骨用洋蔥墊起
-個骨真喺幾骨,少肉,而個醬酸味度ok,略嫌"希"咗d
-反而個洋蔥又甜又有爽口度
8) 燒雞皇 (優惠價hk$38)
-以咁嘅優惠價,不能對隻雞有何要求
9) 上湯瀨粉 (hk$18)
10) 白飯 x 3 (@hk$10)

11) 生果 (送)
12) 糖水 x 2 (送)
-質素普通
Other Info. : * 多謝友人請食飯
2012-12-02
Type of Meal
Dinner
2012-11-19 80 views
想買個兩個小菜食下…..超市果D都要成$30盒…於是行多陣見到有條人龍…原來呢到有D燒味飯盒都係十幾蚊個~咁我打算要個個「兩食送」外賣~點知~收銀亞姐話..雙拼小菜$29….如果雙拼小菜飯盒就$20..咁我就揀跟飯~因為平9蚊~~~我揀左炒豆角+豆腐斑腩~~~豆角炒得好香~而且夠入味~~仲有D肉碎送飯~而斑腩都好好味~唔會太咸~~豆腐都好大件~好滑~佢真係大盒得好誇張!!今時今日仲有$20大盒飯~真係益街坊!
想買個兩個小菜食下…..超市果D都要成$30盒…
於是行多陣見到有條人龍…
原來呢到有D燒味飯盒都係十幾蚊個~
咁我打算要個個「兩食送」外賣~
點知~收銀亞姐話..
雙拼小菜$29….如果雙拼小菜飯盒就$20
咁我就揀跟飯~因為平9蚊~~~
我揀左炒豆角+豆腐斑腩~~~
豆角炒得好香~而且夠入味~~仲有D肉碎送飯~
而斑腩都好好味~唔會太咸~~豆腐都好大件~好滑~
佢真係大盒得好誇張
!!
今時今日仲有$20大盒飯~真係益街坊!
清楚寫明價錢~雙拼飯$20~雙拼小菜$29
味道唔錯~不過多油~但真係好多飯!!!
2012-08-17
Waiting Time
3 Minutes (TakeAway)
$20 (Dinner)
味道唔錯~不過多油~但真係好多飯!!!
2012-10-24 54 views
本來這晚的家庭晚餐是到隔一條街的富臨去吃的,可是我們沒有訂位,加上當晚富臨有部份位置俾預訂了作宴會之用,所以我們未能取得一張檯,唯有改地點去吃這晚的晚飯。媽媽提議改到嘉年華吃,我曾極力反對她這個提議,但礙於母親大人的堅持下,唯有順她的意思到嘉年華吃。這晚我們點了一隻片皮鴨兩食,鴨件選了用涼瓜炆,加上一個海味雜菜煲和花膠炆魚腩。片皮鴨送上時已經片好了皮,這裡是連著肉一起片的,這一隻鴨的份量足夠我們一家人吃了。片出來的鴨皮吃來帶點脆,但鴨肉則有點乾及騷。伴上的除了餅皮外,只有蔥絲及一點紅椒絲,若能加上一點青瓜絲來增加口感會好一點。鴨件方面我們選了用豉汁涼瓜來炆,涼瓜吃來爽口但帶點苦味而非甘味,可能是涼瓜的來貨並不太靚。花膠炆魚腩竟然用上了鯇魚腩,完全出乎我們的想像之外,鯇魚腩吃來肉質實了一點,也帶點泥味。花膠件吃來爽中帶軟淋,可是調味比較淡一點,否則味道會更好。海味雜菜煲是比較清淡的一味,雜菜加上雜菇和一些蝦米粒,再加入一點魷魚絲和粉絲,清清地也算不錯。餐後送上的綠豆沙比較水汪汪一點,可幸是味道沒有過甜,不過不失。綜合來比較,這次晚飯的體驗比起上一次好了一點,但始終到香港仔吃晚飯的話,嘉年
片皮鴨
片皮鴨的餅皮
豉汁涼瓜炆鴨件
花膠炆魚腩
海味雜菜煲
綠豆沙

綜合來比較,這次晚飯的體驗比起上一次好了一點,但始終到香港仔吃晚飯的話,嘉年華這裡一定不會是首選。
2012-10-20
$100 (Dinner)
香港仔的嘉年華海鮮酒家是媽媽經常會去的一間酒樓,雖然我一直都覺得這裡的食物不行,但有時候和親人一起用餐的時光比起食物的質素更重要。看完一輪餐牌後,我們選了半隻脆皮燒雞,三杯九層塔爆海蝦及魚腐魚滑浸時蔬。脆皮燒雞是要用優惠卷的特價菜式,上檯時燒雞的皮的確是脆的,可惜雞肉卻是霉的,真失敗!三杯九層塔爆海蝦的汁太多了,即使和底部的粉絲拌勻來吃,也是多了一點,而且這個汁的味道有點怪怪的,甜得有點過份,另外九層塔的味道也很濃。粉絲不是和蝦一起煮的,因為上來的時候並沒有沾上煮蝦的汁,這個粉絲也煮得淋了一點。蝦雖然不是十分新鮮,但至少不是雪藏的,亦炸得夠脆身,連蝦殼也可以一起吃下肚。最後的魚腐魚滑浸時蔬算是比較正常的一味,用鑊仔加個火爐上檯,可以保持湯的溫度。白菜仔不是太靚,有好幾棵都是黃黃枯枯的。魚滑的粉下得太多,沒有魚肉味,而且吃起來像吃麵粉糰似的。最後送的紅豆沙下的紅豆不多,下了很大份量的粉來製造稠稠的口感,即使愛吃紅豆的我,也只試了一口便停了。
脆皮燒雞
三杯九層塔爆海蝦
魚腐魚滑浸時蔬
送的紅豆沙
2012-09-08
$100 (Dinner)
2012-04-27 27 views
真係無行過香港仔, 跟團去真係頭次 。餐牌都無, 見餸就食, 越食越唔好食走地雞: 味道夠晒, 都幾滑, 不過有雪味。粟米湯|: 最唔錯,最吸引, 因為同罐頭無異。清炒小棠菜: 無炒的感覺, 但有烚的賣相,夠 清!什菜: 好似係將幾樣菜撈埋一碟, 有小棠菜、西蘭花、芽菜,只有咸味 清炒芽菜:未食過咁大碟, 白雪雪, 無味, 無炒過,只有烚, 何來清炒?炸魚柳:是腍魚, 炸, 但唔知點解小朋友個個都唔食 ? 原來無茄汁... 無味!咕嚕肉: 肥肉+骨, 小朋友怕晒, 味有但無乜肉, 點搞 ? 真係無嘢講青椒細到一隻手指尾頭, 還不是多, 見到夾唔到。跟左咁多旅行社, 真係慳的一天, 下次唔好搞。
真係無行過香港仔, 跟團去真係頭次 。

餐牌都無, 見餸就食, 越食越唔好食

走地雞: 味道夠晒, 都幾滑, 不過有雪味。

粟米湯|: 最唔錯,最吸引, 因為同罐頭無異。

清炒小棠菜: 無炒的感覺, 但有烚的賣相,夠 清!

青椒細到一隻手指尾頭, 還不是多, 見到夾唔到。

跟左咁多旅行社, 真係慳的一天, 下次唔好搞。

2012-04-22
2012-02-13 12 views
久不久也會參加本地旅行團,今趟是食物質素最差的一次。其實以前也幫襯過嘉年華,只覺得其出品平平無奇,是次的食物卻是令人失望。首先要投訴的是份量極少,以西芹炒魷魚為例,整碟魷魚也不足十二件,食物轉到我面前時只見綠色一片。其次是食物質素欠佳,以粟米羹說明,沒有粟米只有厚厚的茨汁,而且鹹味極重。第三是出手奇低,以往吃這些套餐也有鮮魚一條,今云只有炸魚塊,最慘是粉厚沒有肉。總之一字寄之曰:差!
久不久也會參加本地旅行團,今趟是食物質素最差的一次。
總之一字寄之曰:差!
2012-01-09 30 views
位於香港仔正中心的嘉年華,係我間唔中都會來飲茶的地方之一,香港仔雖然不算太大,但在一兩條馬路之隔的地方內,已經有起碼6間酒樓,而嘉年華則是佔地最大的,亦是最平價之選酒樓在1樓,地下則是外賣部,早兩年一個雙餸飯或雙併燒味飯也只是15元,但現在已經加到20元,由於其實也頗難吃,所以已經很久沒有在這兒叫外賣吃了~早兩年這兒曾經裝修過,所以環境也頗光猛也尚算新淨來到這兒必點的,就是這個胡椒豬肚湯,酸菜,豬肚也非常入味,而且不會太多胡椒至湯也不能喝,每次湯跟餸也會吃清光的!雪菜火鴨絲炆米,價錢相當便宜,只是三十多元,而且加一蚊還多一個點心份量很大,配料也足夠,可惜實在太過油~香煎蓮藕餅,煎得香,亦都夠熱,不過都係太油了炸雲吞,蝦太細隻。。。。炸皮,也是這樣,沒特別潮洲粉果,說不上皮簿咸靚,一般點心的不過不失燒賣,同樣地,大部份樓酒的貨式吧

早兩年這兒曾經裝修過,所以環境也頗光猛也尚算新淨
份量很大,配料也足夠,可惜實在太過油~
香煎蓮藕餅,煎得香,亦都夠熱,不過都係太油了
炸雲吞,蝦太細隻。。。。炸皮,也是這樣,沒特別
潮洲粉果,說不上皮簿咸靚,一般點心的不過不失
燒賣,同樣地,大部份樓酒的貨式吧
2011-12-15
$40 (Lunch)
2010-04-24 3 views
因為呀哥想去酒樓食飯,所以就來了這裡。到達的時候只是五點半左右,員工還在食飯><除了我們之外就只有一桌客人剛坐下來就迫不及待拿起餐牌看看~看到有一個晚飯孖寶$78包半隻燒雞同一條豉汁蒸黃立倉,就叫了一個~還叫了通菜豬頸肉煲($4x)和一個蝦煲($38)蝦煲很快到了~蝦肉至少不是梅的,煲底的粉絲很好食燒雞的皮也不要求是脆的~但也很香口,雞肉也嫩滑通菜豬頸肉煲也來了~很熱但我覺得整體上鹹了一點,但他們又不覺得,可能是口味問題吧豉汁蒸黃立倉最後先來,好像是蒸過火了一點>_<不過豉汁拌飯食也很好食~佢有送糖水,紅/綠豆沙,我要了紅豆沙,很甜呢=.=又不起沙,不太好食...埋單$235~每人$78左右,ok吧只是服務不太好,即使過了員工食飯時間也很難找到人的
因為呀哥想去酒樓食飯,所以就來了這裡。
剛坐下來就迫不及待拿起餐牌看看~
蝦煲很快到了~蝦肉至少不是梅的,煲底的粉絲很好食

燒雞的皮也不要求是脆的~但也很香口,雞肉也嫩滑

通菜豬頸肉煲也來了~很熱
但我覺得整體上鹹了一點,但他們又不覺得,可能是口味問題吧
埋單$235~每人$78左右,ok吧
只是服務不太好,即使過了員工食飯時間也很難找到人的
唔記得左個名既蝦煲同半隻燒雞
通菜豬頸肉煲
唔記得左個名既蝦煲同半隻燒雞
通菜豬頸肉煲
2009-08-20 11 views
香港仔嘉年華是我和媽媽及弟弟近來經常到的酒樓,因為下午茶時段不用等位,而且食物的味道又不錯。 由於今天老公不用上班,所以我們便約了媽媽和弟弟再去嘉年華飲下午茶。我們叫了以下食物: 沙爹雞肉串燒:見到點心亞姐即叫即製,雞肉熱騰騰的奉上,口感幾好,不會又乾又硬,沙爹醬幾好味。煎蘿蔔糕:味道ok,沒有驚喜。蘿蔔金錢肚:大大碗的蘿蔔金錢肚,又淋又入味,好好食。涼瓜肥牛炒麵:$28的炒麵,極有鑊氣,餡料唔小,麵條又弄得香口,亞媽爭住食。一口小蝦餃:餃皮薄而透,但蝦肉則沒特別,但味道都ok。羅漢素餃:味道較淡,普普通通。牛肉腸粉:牛肉味道ok,而且粉皮唔太厚,都唔錯。菜干粥:菜干加白粥,煮得唔入味,麻麻。我們四人都食得很滿意,以價錢來說,這頓下午茶算是很化算。

煎蘿蔔糕:味道ok,沒有驚喜。
蘿蔔金錢肚:大大碗的蘿蔔金錢肚,又淋又入味,好好食。
一口小蝦餃:餃皮薄而透,但蝦肉則沒特別,但味道都ok。
羅漢素餃:味道較淡,普普通通。
牛肉腸粉:牛肉味道ok,而且粉皮唔太厚,都唔錯。
菜干粥:菜干加白粥,煮得唔入味,麻麻。

我們四人都食得很滿意,以價錢來說,這頓下午茶算是很化算。
沙爹雞肉串燒
蘿蔔糕
蘿蔔金錢肚
涼瓜肥牛炒麵
一口小蝦餃
羅漢素餃
牛肉腸粉
2009-08-19
$30 (Tea)
沙爹雞肉串燒
蘿蔔金錢肚
涼瓜肥牛炒麵
2009-08-19 4 views
前幾天光顧,一行五人去飲茶叫了十籠八籠點心,加上蛋白炒飯+雪菜肉絲湯米整體來說,點心的質素十分平庸潮州粉果︰皮十分厚,香滑欠奉,十分黏底,一夾上手,已無美感可言煎腸粉︰同樣地粉皮十分厚,唔好食蛋撻仔︰酥皮厚而唔夠鬆化蛋白炒飯、雪菜肉絲湯米反而還好些,唔算好食,但也可以接受嘉年華一向走中低、廉價路線,本來也不會預期點心、小菜會太好味一行五人埋單計數,成三百蚊,平均計數每人六十,以這樣的質素唔算抵食啦
前幾天光顧,一行五人去飲茶
叫了十籠八籠點心,加上蛋白炒飯+雪菜肉絲湯米
整體來說,點心的質素十分平庸
煎腸粉︰同樣地粉皮十分厚,唔好食
蛋撻仔︰酥皮厚而唔夠鬆化

蛋白炒飯、雪菜肉絲湯米反而還好些,唔算好食,但也可以接受

2009-08-14
$60 (Lunch)
其實咁多年嚟只幫襯過四,五次,因為唔覺得d野特別好食,仲愈嚟愈貴添. 不過食得新光多今日又轉吓去佢度. 兩個人叫咗一碟牛肉腸(中點$14.80), 雞扎(無魚肚,用豬肚代替但仲夠膽死收大點價$17.80),雞飽仔(小點$11.80),盅飯( 小點 ),埋單要$81.50. 唔對路,返到屋企打電話check單,真係收多個茶錢($6/位). 收銀賴樓面寫多咗,但果張枱得我地兩個坐姐. 攞位時都係寫兩個.無理由樓面會寫三個人. 就算計三個人茶錢總數連加一應該係$81.60, 真係唔知個收銀條數點計出嚟. 有次三個大人一個細路食咗$170. 果次都想check單咖喇. 仲貴過銅鑼灣新星

2009-05-28