2019-08-06 982 views
幾年前去過突尼西亞, 這餐廳令我有北非的回憶, 還記得當時買了很多很多特色的杯杯碟碟, 還有沙漠玫瑰, 行李差點OVERWEIGHT, 這餐廳門口有水烟, 入內有很多北非的佈置, 勾起我很多回憶。點了雞, 器皿很特別的, 同樣味道也特別, 始終他們都愛重香料及食肉不是追求新鮮, 跟香港人的口味確實不同。
2019-06-13
2019-08-04 557 views
最近同朋友食飯, 大家都覺得來來去去食中日泰韓越有點悶, 所以今日特意揀嚟一間食地中海菜的摩洛哥餐廳。對摩洛哥菜我們不太認識,所以我們點了一個二人餐, 有湯,有前菜,有主菜,有甜品,乜嘢都可以試下。Lentil soup 扁豆湯, 扁豆湯比較清淡而且打得好幼滑, 西芹香草扁豆洋蔥蒜頭蕃茄,適合素食的你。Harira soup 摩洛哥蕃茄濃湯, 有蕃茄羊肉扁豆鷹嘴豆香草西洋芹, 味道好濃之餘又有口感,好適合喜歡吃羊的我。Greek salad, feta cheese,又有獨特嘅鹹味同埋酸味,好開胃的前菜。Falafel,青扁豆的可樂餅,上面有一啲芝麻,鬆脆外皮好似食緊華園嘅齋雞粒, 個醬汁係佢哋特別調製嘅,我覺得食落好似有少少嘅苦苦地,好特別。Lamb Curry 羊肉咖哩有少少辣, 他是一個好濃郁嘅羊肉,應該抆咗好耐,而且他真的有一點點辣啦, 但係我又覺得難得好過癮,因為羊已經冇咗佢嘅騷味。 非常推介給食得辣的你們。Chicken Tagine 雞肉燉鍋配檸檬橄欖, 一打開 整個盤到是黃色的我以為他是咖哩, 但食落其實他不是辣的他是有很多香料橄欖同檸檬,燉起來的雞, 肉質嫩滑,味道非

Chicken Tagine 雞肉燉鍋配檸檬橄欖, 一打開 整個盤到是黃色的我以為他是咖哩, 但食落其實他不是辣的他是有很多香料橄欖同檸檬,燉起來的雞, 肉質嫩滑,味道非常特別。

Moroccan Tea 摩洛哥茶, 一壺兩個人分。 食完一口辣,飲一淡薄荷茶,感覺好似升天。

Mahalabia 阿拉伯甜點, 好重雲呢拿味的布甸, 小小的剛好兩個人用。

食咗一餐摩洛哥菜, 他的摩洛哥茶讓我想起數年前去到西班牙南部旅遊,對面海的大陸就是摩洛哥了。 南部西班牙也著重香料的菜式, 我記得當時有間賣香料的小舖頭裏面也有買茶葉的,他的茶是自己配製的所以有獨特西班牙味道, 價錢不是很貴,但是我不知道味道如何,所以單憑嗅覺,只買了兩小包。現在想起來也有點後悔,因為他的獨特味道不是在香港可以找到的,應該要大手購入, 才可以慢慢品嚐各款茶香。

滿分為10分(1分最低,10分最高)
食物:8
總分:8
  • Lamp Curry
  • Chicken Tagine
2019-07-25 366 views
今日馮小姐又帶我黎食特別菜色西餐食得多 地中海真係第一次食裝修都幾骨至 好有小店feel 仲好地道tim野食選擇十分多Menu設計好好 有中英對照 仲有圖tim 我地叫左Arabic bread Deep fried chicken Fired fish Apple juice Arabic bread 第一次食 脹卜卜咁好得意包好in Um 好有口感 好正炸雞一直以為韓國先出名炸雞 原來呢度d炸雞都好好食炸粉唔多 而且仲好多肉汁 十分高質香煎魚柳呢個都好好食 同樣地好juicy 好滑 出乎意料正正常常的蘋果汁
今日馮小姐又帶我黎食特別菜色

炸粉唔多 而且仲好多肉汁 十分高質

呢個都好好食 同樣地好juicy 好滑 出乎意料

正正常常的蘋果汁
2019-07-23 1261 views
早前跟團去中東旅遊,試過當地的地道菜,非常有特式今晚朋友話尖沙咀亞士厘道 (Casablanca Restaurant & Cafe)食摩洛哥菜,可以再嘗試,我即時說好,餐廳設計好有特式,掛畫及裝飾品甚至連餐具器皿,都是好有中東色彩,感覺好似重拾置身於當時旅行的環境及感覺。Moroccan Tea( 摩洛哥茶) 紅茶加了薄荷葉,味道甘甘甜甜,還有青草味的感覺,都幾特別。Greek Salad 希臘沙律,分別有芝士、鮮甜番茄、 翠綠生菜、爽口青瓜,將橄欖油、醋拼勻食,十分醒胃。Lentil Soup 濃郁厚身口感。Mix grill燒烤拼盤 分別有(牛肉 、雞肉、羊架,)牛肉軟淋不會太老, 雞肉好夠味道及香口,羊架不會有羊顫味肉汁豐富。Chicken Shish 雞肉煎到微焦金黃 ,食落口又不會乾身。薄餅雖然淡口,但包住雞件及點上醬汁,食出一淡一濃的味道。Baklawa 這甜品不會太甜, 食洛口中,好有軟糯質感。

Lentil Soup 濃郁厚身口感。

薄餅雖然淡口,但包住雞件及點上醬汁,食出一淡一濃的味道。

Baklawa 這甜品不會太甜, 食洛口中,好有軟糯質感。
2019-07-14 824 views
約了好朋友一齊食這間在尖沙咀的中東菜式,在大廈樓上6樓。環境好有特色,全以地中海擺設裝飾為背景,掛燈、餐具獨特,環境不算大,但都唔會好窄的。食物都好有特色,摩洛哥菜式好濃郁味道。1. Greek Salad 及春卷沙律蔬菜好清新好爽脆,有車厘茄、紫洋蔥、羊奶芝士等,味道配合得好好;春卷有3條,中間是羊奶芝士及薯蓉,外皮的頭及尾部比較香脆,中間就是腍身的,可能濕了吧!2. Harira soup番茄濃湯却無乜番茄味,好香的香味及豆蓉加薯仔,是比較飽肚的湯,似加了咖哩味的感覺,比較似濃郁醬汁。3. 燉羊肉超軟腍口感又香滑,羊顫味一點也沒有,咖哩汁是比較稀的,熱辣辣食最為美味可口!4. 燒牛肉條、燒羊架、燒雞肉配薄餅燒牛肉條比較乾身、牛味重、但口感比較硬;燒羊架好食得不得了,腍又軟的口感,燒得好香又有調味,一流喔;燒雞肉也很香又嫩滑;配上摩洛哥的薄餅點上咖哩汁,好滋味又吸汁!5. 牛奶布丁牛奶布丁口感似糕狀,是實實的口感不是我們食開軟滑感,好特別,奶味都濃郁,但就不是很對我的口味。6. 熱薄荷茶薄荷茶飲完好舒服,清清淡淡可中和重香料的味道。服務的話,老闆及一位男侍應就好好,友善又親切,但有一

食物都好有特色,摩洛哥菜式好濃郁味道。
1. Greek Salad 及春卷

2. Harira soup

3. 燉羊肉

4. 燒牛肉條、燒羊架、燒雞肉配薄餅

5. 牛奶布丁

6. 熱薄荷茶

薄荷茶飲完好舒服,清清淡淡可中和重香料的味道。

服務的話,老闆及一位男侍應就好好,友善又親切,但有一位戴眼鏡的男子就態度麻麻地。
2019-07-12
  • Greek Salad
  • Moroccan Mint Tea
  • Couscous Lamb
2019-07-12 89 views
朋友岩岩去完中東旅行,話果邊野野麻麻,返到香港決定試下,睇下有冇好食d。上網搵 原來香港冇乜地中海菜,呢間應該係唯一一間地中海/中東菜。餐廳門店好中東既感覺,唔會太華麗太有設計感,簡單清晰。好多選擇,餐牌有好多頁好多款唔同食物,廚師之前係movenpick hotel做過,識煮多國菜,所以餐牌除左有中東菜,仲有土耳其、馬拉、意大利菜,簡直眼花繚亂,選擇困難。好彩waiter好好人比建議我地,最後嗌左既所有野食都係高水準既。我地叫左個2人set, 好抵,只係$328加一,有soup, salad, starter, main, drinks, dessertsSoup我地每款各一,試下味,lentil好好飲,似係有蟹肉蟹粉加蒜蓉既味;harira就似淡版羅宋湯。Salad揀左Turkish, 個cheese幾好味,車厘茄同洋蔥都配得好夾。Starter揀左zaalouk, 係茄子加蕃茄,好獨特好健康。Main 揀左chicken tagine 同kofta tagine, served with pita bread. Chicken tagine個汁有好多herbs, 蘸包一流;lof

餐廳門店好中東既感覺,唔會太華麗太有設計感,簡單清晰。

Main 揀左chicken tagine 同kofta tagine, served with pita bread. Chicken tagine個汁有好多herbs, 蘸包一流;lofta tagine係好有口感既芝士肉丸,個汁好開胃。

Drinks 揀左一個mix一個mango, 清新解渴。

另外追加左個lamb chops with fries

薯條即切即炸,超新鮮。

個lamb chop整到岩岩好medium rare咁,粉紅色,超嫩滑好食。

Desserts唔識揀,chef幫我地整左2款,一款creme caramel, 一款mahalabia

Creme caramel賣相靚又好食,好似有rum咁,但係冇酒精既

Mahalabia好似係椰汁牛奶糕咁,好清甜,有層次。

2019-07-08 79 views
摩洛哥旅行返來已經有一段日子,每次聽到朋友再提到北非摩洛哥時,都對佢d野食念念不忘,正巧朋友約食飯,我提議食開在尖沙咀的摩洛哥菜。入到餐廳,北非神秘的感覺又重現。有很多有特色的裝飾同燈,摩洛哥氣氛十足。無論系磁轉,還是塔吉鍋,都代表了摩洛哥,超級多打卡位。塔吉鍋是北非的一種特色菜式,用塔吉鍋這種容器而命名菜式,可以系雞肉塔吉,魚肉塔吉,牛肉塔吉,羊肉塔吉,或者海鮮塔吉....只是不會出現豬肉,因為他們是伊斯蘭,所以是不會食用豬肉的。塔吉鍋尖尖的帽子,上窄下寬就像斗笠一樣的蓋子,視覺效果也超正的。好喜歡雞肉塔吉里的咖哩汁,很地道,跟飯食一流。今天我們就揀左一份雞肉塔吉同一份魚肉塔吉,份量滿足,味道正宗。同摩洛哥當地食冇分別。令人滿意,冇失望。魚肉肉質鮮嫩,實在,感覺很好。可以揀配飯或是意粉。我地揀左米飯,米的質量不錯,系長型米粒,口感不錯,難得食到,很特別。

無論系磁轉,還是塔吉鍋,都代表了摩洛哥,超級多打卡位。

好喜歡雞肉塔吉里的咖哩汁,很地道,跟飯食一流。

魚肉肉質鮮嫩,實在,感覺很好。

可以揀配飯或是意粉。

2019-07-06
  • Chicken Tagine
  • fish  tagine
2019-07-08 68 views
同人出去食飯來來去去都係西餐、日韓野,今次朋友想食得特別D,見到呢間摩洛哥餐廳佈置同食物都非常有摩洛哥風味,睇落好正宗,於是就來左食晚飯,一齊叫左個二人餐。有好多摩洛哥特色嘅擺設扁豆湯、摩洛哥蕃茄濃湯兩個湯質感都較稠,而且加入左好多香料煮,扁豆湯嘅豆味非常突出,味道好特別,而蕃茄湯卻係偏向鹹味,酸味不重。zaalouk用茄子、蕃茄等製成嘅摩洛哥式沙律,茄子味濃,亦帶有蕃茄嘅酸,非常開胃。而Pita Bread口感煙煙韌韌,好有油嘅香味,好適合點zaalouk一齊食!Greek SaladGreek Salad與普通沙律不同之處係有芝士同橄欖,而呢個沙律都無無加到醋落去調味,所以保留到菜嘅清新。Chicken Tagine摩洛哥傳統嘅塔吉鍋,雞肉係雞脾肉,裡面個醬汁用左好多唔同香料調製,但食落除左咖喱嘅辣味外,仲有檸檬嘅清新酸味,個味道好特別。Kofta Tagine肉丸嘅口感幾彈牙,而個蕃茄醬嘅蕃茄味都幾濃味,比起chicken tagine,呢個味道相對無咁特別。Baklawa特色甜點,鬆脆嘅酥皮包住混左糖嘅堅果,食落好脆口!Applr Juice、Mango LassiApple

有好多摩洛哥特色嘅擺設

扁豆湯、摩洛哥蕃茄濃湯

zaalouk

Greek Salad

Kofta Tagine

Baklawa
特色甜點,鬆脆嘅酥皮包住混左糖嘅堅果,食落好脆口!

Applr Juice、Mango Lassi
Apple Juice 不算特別,而Mango lassi果香、奶味都好重,口感順滑,好好飲!
"當我一個夜遊杜拜如何過,風沙中想起..."一位教授好朋友,與他也吃過一次摩洛哥菜。那是一個風雨交加的晚上,地下濕濕滑滑(我知道有位foodie聽到"濕"字已經好興奮,不知道今次用夠兩個濕字,會不會更興奮些呢?),純粹行入雅士利中心避雨,結果被一位黑皮膚哥哥仔皇天擊殺,他好像已等了我十幾年一樣,不斷出力遊說,雖然我出名硬,但耳仔軟(掉返轉都幾大獲),走進了一個神秘國度:Casablanca Restaurant & Cafe。事隔幾年,舊地重遊,裝修仍舊民族色彩繽紛濃厚,今次一行四人,先叫一個二人餐開心 Share (Deluxe set for 2 persons)-$488:- 餐湯    * Harira soup(摩洛哥蕃茄濃湯): 傳統蕃茄紅湯底,味道微酸,充斥微微香草香味,另內有羊肉,扁豆,鷹咀豆...所以煲起來稠身。    * Lentil soup(扁豆湯): 貌似啡黃色,同樣用了扁豆,比想像中無喧咁稠身,亦帶有香料味,似淡身葡汁及咖哩的混合,味道還好。-沙律    * Greek Salad(希臘沙律): 此裡用生菜,蕃茄,青瓜,仲有好多橄欖,芝士粉團狀偏咸,以橄欖油

Harira soup(摩洛哥蕃茄濃湯) & Lentil soup(扁豆湯)
- 餐湯

Greek Salad(希臘沙律)
-沙律
    * Greek Salad(希臘沙律): 此裡用生菜,蕃茄,青瓜,仲有好多橄欖,芝士粉團狀偏咸,以橄欖油醋汁撈勻,開胃無誤,但比外間清真食店,蔬菜類型頗為單調,且有點多水過濕。

Briwats of cheese(炸芝士春卷)
-前菜
    * Briwats of cheese(炸芝士春卷): ***一定一定一定要提***,套餐本來只有3條的,老闆見我地4個人,好識做地私人醒多條比我地,春卷即炸脆身,唔會過燶,所用的芝士與沙律種應一樣,粉狀不會拉絲,咸咸的又幾夾。

Fries(薯條)
-配菜(一)
    * Fries(薯條): 雖然是用快餐店那種急凍薯條,但即炸出來十分脆口,厚切大條又夠大碟。

Mix grill(燒烤拼盤)
-主菜(一)
    *Mix grill(燒烤拼盤): 羊架/雞肉/牛肉 ~ 羊架又香又羶,大件肥美;雞肉有紅色燒雞槌肉,咸香惹味,另黃色雞胸醃得更濃味,肉質較粗糙嚡口;另一款橢圓形的肉丸,由牛肉及羊肉打成,肉質較為實,淡身沒太大羶味,可能吃不慣清真的醃肉,較重香料味及乾身。

Arabic bread(皮塔餅)
-配菜(二)
    * Arabic bread(皮塔餅): 送來熱到燙手,睇外型就好想叫佢做"阿拉伯格仔餅",如果有砂糖/牛油/煉奶/花生醬就正啦...
講返正題,淡身無味既薄餅,梗係鋪排下一道菜,用來沾上醬汁享用。
Chicken tagine(雞肉燉鍋)
-主菜(二)
    *Chicken tagine(雞肉燉鍋): 雖側顏色深啡又黃,賣相不太好看,可是"我很醜 可是我很溫柔...",這款摩洛哥特色菜外間真的少見,以專用塔吉陶鍋,沿用地道煮法將雞肉連骨也燉得很淋身,送來時已陣陣飄香。
    *醬汁微酸微辣,富香料及檸檬味,愈食愈好胃口,因為所有材料也整得很淋身又入味,初時見一圈圈以為是切片蘑菇,後來試了才驚覺這是橄欖,連本身不太喜愛的我,也不禁食吃多幾片。
    * 另外以皮塔餅來沾醬汁,好好食又飽肚。

Moroccan Tea(摩洛哥茶)
-飲品
     *Moroccan Tea(摩洛哥茶): 即係薄荷葉加紅茶,平衡重味及肥膩食物一流,不過朋友不太接受像綠箭香口膠味的感覺。

Mahalabia(阿拉伯甜點)
-甜品
     *Mahalabia(阿拉伯甜點): 吃落似是椰子味奶凍,浦面灑上肉桂粉,強烈香料味道,搶去原有既清甜。

期間因兩位食肉獸心癮起,唔怕重口味,只怕食唔飽,又叫多幾款:
-Juss橙汁$65:
    *沒有果肉,飲落稀身偏酸,普普通通,略貴。

Mandi lamb rice(也門羊肉抓飯)
-Mandi lamb rice(也門羊肉抓飯)$188:
    * 羊膝好似雷神之錘超大隻,皮帶點肥膏,肉味有點羶,香草醃煮頗嫩身。
    * 墊底的印度香米超大碟,比一般米飯呈長條形且淋身,粉條一樣,加埋青豆及蘿蔔絲一起炒,材料十分豐富。

-Mix grill for 2 persons(燒烤拼盤二人份)$380:
    *同套餐的燒肉一樣,但散叫真係超大份,已超出4人肚腩容量, 結果......要用最傳統、公平、公證、公開既方式~包剪揼解決檯上既問題。

這間餐廳很有特色,仿似置身於中東氛圍,打卡傾計一流,無論店長,廚房,客人都好熱情,時不時行來吹水,而且偷吃我既薯條添,差點還想和他吐出埋藏在心底的心事,但"沒有歌,怎敢說心事"。望見他滿足的表情,我沒有埋單就走了,因為我相信我們的感情不是用金錢來衡量的...

環境:

2019-06-05
$411 (Dinner)
Briwats of cheese(炸芝士春卷)
Chicken tagine(雞肉燉鍋)
Mandi lamb rice(也門羊肉抓飯)
2019-07-05 564 views
中、西、日、韓餐食得多,今日食摩洛哥菜😁餐廳環境寬敞,店内有好多掛畫及特色嘅燈,全部都呈現出濃厚嘅當地色彩👏🏻在入口處仲放滿漏斗形狀的陶鍋蓋做裝飾😉餐牌全都是傳統的摩洛哥菜式,除咗本地文字,仲有英文及中文,所以唔怕睇唔明啊😉店員應該都係當地人,整餐飯要用英語溝通,佢哋好有禮貌👍🏻🎈Chicken Tagine雞肉燉鍋用檸檬、橄欖及香料煮成濃汁,再用當地常用嘅陶鍋慢燉,令到雞的肉汁都被緊緊鎖住,更原汁原味,雞肉又淋又嫩,惹味中啖出橄欖、檸檬🍋的香🤩🎈香煎魚柳原來可以選擇用煎或烤的烹調方式,我地揀咗用烤的。魚的表面帶點焦香,肉質嫩滑😋除咗伴碟嘅沙律菜🥗仲有多種蔬菜墊底,吸哂魚的精華,特別好味🉐🎈凱薩沙律🥗有別於平常西式用的麵包干,店內用的好似一個個小口袋🍞,少少脆但有咬口👌🏻🎈薄荷茶🍵小壼薄荷味濃郁,食完飯飮番杯感覺特別清新,可解食物的油膩感👏🏻第一次食摩洛哥菜,感覺不錯,加上餐廳內播放當地音樂,好似又去咗一次旅行🤣
中、西、日、韓餐食得多,今日食摩洛哥菜😁

店員應該都係當地人,整餐飯要用英語溝通,佢哋好有禮貌👍🏻

🎈Chicken Tagine雞肉燉鍋

🎈香煎魚柳

🎈凱薩沙律🥗

🎈薄荷茶🍵小壼
薄荷味濃郁,食完飯飮番杯感覺特別清新,可解食物的油膩感👏🏻

2019-07-04
2019-07-04 441 views
我兩最鐘意捐窿捐罅搵野食,有時中西日菜食得多,都會搵下特色菜食。今次嘅摩洛哥菜食繼大學時代食過嘅埃及菜,又一次嘗嘗地中海菜式。二人點了個二人餐,包括餐湯,沙律,一個前菜,兩個主菜現飯或包,飲品兩杯和小甜品。餐湯點選了摩洛哥蕃茄濃湯及扁豆湯,兩款湯都味濃,傳統香菜配以羊肉,扁豆等食材,好足料。沙律揀左希臘沙律,簡單生菜青瓜配新鮮橄欖,芝士,蕃茄及橄欖油,最新鮮最簡單。前菜有4款選擇,不知名餐牌其實點菜好有難度,唯有對住main menu 對下個名,睇下張相,好彩比我地叫左個芝士碎牛肉春卷,有別於中式春卷,無咁脆,無咁薄皮,但多少份鬆軟,同無咁油。主菜點了一個mix grill, 包括羊架,牛肉和雞肉,羊架肥左少少,不過羊味夠濃,雞肉有黃色及橙色醃料,兩款都好味,唔會乾爭爭,牛肉係免治牛肉,同宜媽家私肉丸味好似,其實唔點醬汁,細味肉嘅原味最好味。另一個主菜係雞燉鍋,是小店的招牌菜,傳統嘅煲仔飯樣很新奇,雞肉燉鍋有半隻雞,配似係咖哩,檸檬和橄欖等調味料,老實說,每道菜都好似用左好多香料咁,會好濃味,但其實食落唔覺好重香料。最重要是沒有口渴感覺。兩道主菜一個配面包,一個配白飯,白飯有驚喜因爲似

兩道主菜一個配面包,一個配白飯,白飯有驚喜因爲似係印度長米,食落澱粉質感唔重,少許軟棉棉,面包點雞肉燉鍋同吃越食越多。

飲品方面揀左兩杯mango lassi ,好似印度餐廳咁,餐廳好貼心,飲品唔會好冰,芒果味重。正。

總括黎講整晚都覺得很新奇,由研究餐牌到品嚐美味都是很好的體驗。

蕃茄濃湯及扁豆湯
長米
Mango  lassi
2019-07-03
2019-07-04 80 views
有時覺得自己都幾幸福,屋企有個同我一樣都咁為食,又肯陪我周圍去試食新野/特別既菜式所以呢日放假又同左女皇出尖咀個邊行街街,行到咁上下就去搵野食醫下肚仔先行到去沙士厘亞道個邊,兩邊都有唔少餐店,有好幾間已經食過,難得放假有時間就想食d特別d既,所以就揀間自己未試過而係食摩洛哥菜既餐店入到餐廳,從店內既裝修佈置已經感受到個異國氣息,中東既風情午飯時段人流唔算好多,坐低之後就由店員送上meun俾我地睇中午時段有set,平均都係六七十蚊左右,唔算貴我同女皇揀左兩個set一齊share食女皇要左份“轉轉燒羊肉卷”HKd$68+10%,我就揀左個“摩洛哥羔羊鋾鍋”HKd$128+10%女皇個餐包左罐汽水,佢要左可樂,而我個燉羊餐就無包drinks既,所以我就要左杯“ Mango Lassi”HKd$45+10%羊肉卷送上黎既時侯已經係分開兩份,軟身既軟包薄皮卷有燒得好香既燒羊肉、鮮茄片同蔬菜!!加上有醬汁既調味,惹味得黎一啲都唔覺油膩之後我所揀既羔羊鋾鍋,原來係店家既招牌菜之一喺外形有趣獨特既鋾鍋入面,盛載住味濃香濃而炆煮得鬆化既羊肉味道濃有但一啲都唔辣架,岩晒想仔重口味但唔太食到辣既我可以揀配r

入到餐廳,從店內既裝修佈置已經感受到個異國氣息,中東既風情

午飯時段人流唔算好多,坐低之後就由店員送上meun俾我地睇
中午時段有set,平均都係六七十蚊左右,唔算貴

我同女皇揀左兩個set一齊share食

加上有醬汁既調味,惹味得黎一啲都唔覺油膩

之後我所揀既羔羊鋾鍋,原來係店家既招牌菜之一

喺外形有趣獨特既鋾鍋入面,盛載住味濃香濃而炆煮得鬆化既羊肉

味道濃有但一啲都唔辣架,岩晒想仔重口味但唔太食到辣既我

可以揀配rice or bread,包控既我就當然揀左配包啦

Lunch
2019-06-26 96 views
世界公民朋友除了關懷世界各地大小的事情外, 也愛吃不同地方的菜色。這天就和他到了阿士厘道的Casablanca, 一嚐地中海、北非、阿拉伯等地的菜色。餐廳空間很開闊,整體的風格很像置身土耳其、阿拉伯等地看到的場景,以各式器皿佈置, 鄉村風得來帶點老屋溫暖的氣氛, ---接連看過精心打造的用餐環境設計,盡快來看一下他們的餐點了,肚子好餓-雞肉沙律雞肉沙律雞肉應該是土耳其旋轉烤雞肉, 醃料的味道滲晒入雞肉中沙律顏色看有白有紅有綠, 有蕃茄有青瓜有生菜有雞肉, 顏色好看之餘, 這樣搭配很清爽的口感 。健康低卡,美味又飽足--羊膝佐北非小米重量級的羊膝巨型多肉, 口味溫和的摩洛哥香料溶入慢煮羊膝當中,完美的味蕾平衡, 羊膝軟淋入味, 膠質豐富,沒有羊膻味, 配搭北非小米Couscous -一種由粗粒小麥粉做成的健康穀物, 口感柔软蓬鬆、自由细腻, 與烘烤過的蔬菜 (白、紅蘿蔔與及鷹咀豆同煮), 份量十足, 健康營養。------碎牛肉皮塔餅-我一看覺得它像是口袋餅一樣, 很可愛。皮塔餅烤出來的餅皮酥脆, 不會太脆太硬, 帶有少許麥子的香味, 酥脆的外皮加上牛肉的鹹香, 那种鲜香真的让人垂涎欲滴

以各式器皿佈置, 鄉村風得來帶點老屋溫暖的氣氛,

碎牛肉皮塔餅
酥脆的外皮加上牛肉的鹹香, 那种鲜香真的让人垂涎欲滴, 超級好滋味
碎牛肉皮塔餅

整體來說,Casablanca的食品具異國風味, 是否最「正宗」我不知道,
但想試一道地中海、北非、阿拉伯等地的菜色的香港人, 這裡的食品符合口味, 唔會難入口, 加上環境坐得舒服,餐點也美味用心, 實在是日韓中美菜所不能同喻呢s`
2019-06-26 82 views
同事建議今天lunch試一試新餐廳,結果選了這間摩洛哥餐廳,試一試他們的菜式。本人從來未試過摩洛哥菜,很期待會是什麼味道的。到了餐廳, 這裡的橫裝很別緻,不知是否摩洛哥的傳統橫裝,連裝水的水壺也是很特別的。我和同事點了四個菜式有扁豆湯、土耳其沙律、雞肉燉鍋 配薄餅及燉羊髀配飯。先講講說說扁豆湯,帶點咖哩香料的味道,有點像喝咖哩湯,對我來說挺特別的,如果加點一個包配搭,相信會很夾的。土耳其沙律很新鮮,酸甜的汁令人很開胃。雞肉燉鍋絕對是一個影相位,三角錐體的器皿十分特別,打開時傳出陣陣香味,雞肉燉得很軟熟,用一支叉就能將肉輕鬆拆出,醬汁帶有檸檬香味,再配上薄餅,我差點把醬汁都吃光。燉羊髀配飯又是一個必點菜式,羊肉非常入味,肉質帶點彈性,沒有羶味,與已調味的飯一起食,美味!整餐吃得很滿足,意想不到的美味。
土耳其沙律很新鮮,酸甜的汁令人很開胃。
整餐吃得很滿足,意想不到的美味。
中東/摩洛哥菜真係好少食,今次係網上做咗資料搜集,見到呢間好評不少,位於尖沙咀地理位置都方便,就嚟一試摩洛哥菜既滋味!餐廳內外位於尖沙咀亞士厘道的商業大廈,都唔算難搵,餐廳頗大,一入到去已經見到中東菜既特色塔吉鍋既鍋蓋放滿枱面,入面以中東擺設做主調,好有感覺。食物選擇有Dinner Set亦有單點,價錢唔算貴,特別係Dinner Set好抵食,諗都冇諗就揀左Deluxe Set。Deluxe Set for 2 Person $488包括兩碗湯、一份沙律、一份前菜、兩份主菜、兩份甜品及兩杯飲料,以咁多野食嚟講,價錢十分相宜!Soup有兩款可供選擇,分別係Lentil Soup及Harira Soup,我地就各要一款。Lentil Soup(圖中右面)即係摩洛哥蕃茄濃湯,材料有蕃茄、羊肉、扁豆、鷹嘴豆、香菜、西洋芹,顏色比較深色,仲每羹都有湯料,縱使有香料仲有羊肉,佢既質地亦好濃稠,近似sauce既質地,但飲落比較淡,味道唔濃烈。至於Harira Soup(圖中左面)即係扁豆湯,呈黃綠色,材料就有西芹、香菜、扁豆、洋蔥、蒜頭及蕃茄,呢碗就濃味好多,好重西芹、香菜味,同樣濃稠質地,有沙沙蓉

餐廳內外

食物選擇

Deluxe Set for 2 Person $488

Soup
Lentil Soup(右)、Harira Soup(左)
有兩款可供選擇,分別係Lentil Soup及Harira Soup,我地就各要一款。Lentil Soup(圖中右面)即係摩洛哥蕃茄濃湯,材料有蕃茄、羊肉、扁豆、鷹嘴豆、香菜、西洋芹,顏色比較深色,仲每羹都有湯料,縱使有香料仲有羊肉,佢既質地亦好濃稠,近似sauce既質地,但飲落比較淡,味道唔濃烈。至於Harira Soup(圖中左面)即係扁豆湯,呈黃綠色,材料就有西芹、香菜、扁豆、洋蔥、蒜頭及蕃茄,呢碗就濃味好多,好重西芹、香菜味,同樣濃稠質地,有沙沙蓉蓉既口感,亦重扁豆及香料味,比較重口味,及帶草腥味,未必個個鍾意飲。

Salad
Turkish Salad
兩款之中揀左Turkish Salad,主要係沙律菜、橄欖、芝士及青瓜組成,清新爽口。

Starter
Falafel 3PC
有四款選擇,揀左Falafel 3PC,即係油炸鷹嘴豆餅,外層炸到脆卜卜,一咬落去入面加入香草、洋蒽等,呈綠色,因為洋蔥辣辣地,外脆內軟及蓉蓉質感,好岩我口味!

Main Course
可以係四款主菜中揀兩款,揀左Mix Grill及Chicken Tagine。

--Mix Grill
Mix Grill with Pita Bread
Pita Bread
Mix Grill
可配飯或者Naan Bread,店員指由於是日麵團發酵唔好無Arabic / Moroccan Bread,Naan都冇,就供應左 Pita Bread。Mix Grill有烤雞翼、雞扒、羊架及牛肉餅,擺盤比較隨意少少,先試雞扒,以辣粉醃製,食落辣辣地好惹味,肉質又醃到甜甜地,開胃;羊架就比較韌左啲;至於牛肉餅唔算太乾。Pita Bread本身都幾鬆化煙韌,配有醬汁既好夾。

--Chicken Tagine
Rice
食中東菜Tagine又點少得食Tagine塔吉鍋,佢個樣十分可愛,因為有頂高帽,設計既原理係三角圓錐造型令蒸氣循環上升,有效減少水分流失,咁就可以保持食物原汁原味。雞肉配上檸檬、橄欖,雞有兩大件,約四分之一隻雞,醬汁都係重芹菜、香菜味道,雞肉煮到十分容易就骨肉分離,但唔算好嫩滑,同樣可配飯/薯條/Arabic Bread,揀左配飯,係長米,鍾意長米夠乾身。

Drinks
Moroccan Tea
Mango Lassi
每款各要一杯,Mango Lassi芒果奶昔,估計用青芒果整,甜酸度岩岩好,十分推薦。Moroccan Tea係薄荷茶,好清新,配濃味既中東菜可解膩。

Desserts
Baklawa(左)、Basboussa(右)
甜品中選了Baklawa(左)及Basboussa(右)。

--Baklawa
Baklawa
Baklawa係果仁蜜餅,屬土耳其著名點心,最外面淋上蜂蜜,然係外層係千層酥皮,入面就有碎堅果,好香口,甜度岩岩好,十分好味!

--Mahalabia
Basboussa
Mahalabia就係阿拉伯甜點,主要以奶製成,食落質感就似椰汁糕,都幾得意。

整體來說,店員都係外地人,估計係來自摩洛哥/中東國家,好有禮貌,服務唔錯,不過食物上枱速度就比較慢,當置身佈滿中東擺設既環境中,餐廳又唔似本地經營模式咁咁Chur趕住翻枱甚至趕客走,而係希望食客慢慢享受廚師炮製既美食,會令人放低緊張既心情,慢慢relax地食一頓晚飯。
2019-06-18
Mix Grill with Pita Bread
Pita Bread
Mango Lassi
Baklawa(左)、Basboussa(右)