2023-07-20 66 views
在眾多歐洲菜系中,對西班牙菜特別情有獨鍾再次到訪位於銅鑼灣地鐵站出口對面的一樓上西班牙酒吧餐廳小店附設露台戶外位,燈光柔和帶浪漫氣氛西班牙語店名意指「朋友之家」,適合朋友聚會半開放式酒吧供應多款洋溢當地風味的雞尾酒無酒精雞尾酒Pomelo’s Punch以葡萄柚汁、橙汁、青檸汁、柚子果茸及薄荷葉調劑Lychee Cooler有荔枝、薄荷葉、蘋果汁、檸檬汁、荔枝果茸及梳打冷盤小食牛他他調味出色 , 牛肉鮮嫩多汁帶酸辣及蔥蒜香味熱盤小食橄欖油大蒜虎蝦大隻鮮甜,蒜片及橄欖油香氣四溢,極為惹味主菜砵酒燉穀飼牛面頰又軟又滑溜,各配料平衡得很好龍蝦西班牙飯由海鮮高湯、龍蝦, 到煎鍋底部的飯焦都落足心思甜品自選雪糕球有多款味道選擇,咖啡味香濃
在眾多歐洲菜系中,對西班牙菜特別情有獨鍾
再次到訪位於銅鑼灣地鐵站出口對面的一樓上西班牙酒吧餐廳
小店附設露台戶外位,燈光柔和帶浪漫氣氛
西班牙語店名意指「朋友之家」,適合朋友聚會
半開放式酒吧供應多款洋溢當地風味的雞尾酒
Pomelo’s Punch
Lychee Cooler
牛他他
冷盤小食牛他他調味出色 , 牛肉鮮嫩多汁帶酸辣及蔥蒜香味
砵酒燉穀飼牛面頰
主菜砵酒燉穀飼牛面頰又軟又滑溜,各配料平衡得很好
龍蝦西班牙飯
龍蝦西班牙飯由海鮮高湯、龍蝦, 到煎鍋底部的飯焦都落足心思
自選雪糕球
甜品自選雪糕球有多款味道選擇,咖啡味香濃
2023-07-19
$802 (Dinner)
Pomelo’s Punch
Lychee Cooler
牛他他
砵酒燉穀飼牛面頰
龍蝦西班牙飯
自選雪糕球
2023-07-20 32 views
午餐套餐(海鮮炒飯)附餐湯,使用新鮮的青口、大蜆和大蝦,口感鮮美。炒飯的米飯底部帶有微脆口感,搭配醬汁和檸檬汁更為美味😋煎鵝肝多士鵝肝份量十足,煎得香脆,搭配無花果醬更是驚艷,酥脆的多士更是美味😍荔枝冰沙清爽怡人,加入氣泡水調製,不會過甜~西班牙炸麵糰棒加點價可以在午餐套餐中選擇炸麵糰棒作為甜點,炸得恰到好處,中間還有餡料,非常特別,推薦👍🏻

午餐套餐(海鮮炒飯)

煎鵝肝多士

荔枝冰沙
清爽怡人,加入氣泡水調製,不會過甜~

西班牙炸麵糰棒
2023-07-18 784 views
朋友👩🏻‍🚀覺得我對西班牙菜🇪🇸有認識,當佢👩🏻‍🚀知道有西班牙🇪🇸餐廳,佢👩🏻‍🚀一係就介紹俾我一係就直接帶我去食🤣,佢👩🏻‍🚀曾經講過呢間,呢日喺銅鑼灣,就上去試吓😆呢度有幾款 Lunch Set 可以選擇,揀咗 $158「薑味橙香橡果黑毛豬鞍架」,一場嚟到就想試吓佢嘅 Tapas,咁又揀咗 $138「橄欖油大蒜虎蝦」同埋 $128「煙燻紅椒豬仔髀配辣味蒜蓉蛋黃醬」,諗住嚟個大滿足🤩另外,餐廳名字同 George Clooney 有份喺 墨西哥🇲🇽 創立嘅一個 Tequila 品牌一樣,下次晚餐嚟呢度要飲吓 Tequila 先得 🤩 Lunch Set 包「是日餐湯」,係蕃茄湯,有啲似 Gazpacho 嘅熱辣辣版本🤣,蕃茄湯非常濃郁,充滿 umami,仲加咗啲初榨橄欖油喺面,好香🤩「橄欖油大蒜虎蝦」:Gambas al Ajillo 係西班牙🇪🇸其中一款最普遍兼流行嘅 Tapa, 呢度係新派煮法(想知傳統煮法係點就要自己上網慢慢睇吓🤣),有餐廳廚師研製嘅獨特醬汁🤩;虎蝦🦐大大隻肉質結實好美味😋;蒜蓉蝦汁沾 麵包食勁好味😋「煙燻紅椒豬仔髀配辣味蒜蓉蛋黃醬」:呢個都係新派 Tapa🤩

「煙燻紅椒豬仔髀配辣味蒜蓉蛋黃醬」:呢個都係新派 Tapa🤩;豬仔髀 一支支食得好方便😊,肉質軟熟,味道甜甜哋🤩

午餐嘅「薑味橙香橡果黑毛豬鞍架」:豬鞍架都係軟熟,肉質甘香好豬味,加埋有薑味橙香嘅醬汁,味道都係甜甜哋🤩;仲有脆卜卜嘅番薯條🤣

「熱咖啡☕️」熱辣辣夠香滑😋
$460 (Lunch)
這間銅鑼灣的樓上西班牙餐廳裝潢偏向暗黑神秘 充滿格調⚫️吸引不少顧客來慶祝生日🎂食物及mocktail的質素意想不到的出色店員的服務態度也非常友善 充滿親和力 🍸Special tailor made mocktail Pamelo‘s punch本餐廳新推出 mocktail 🍸由西柚汁、橙汁、薄荷葉造成味道偏向酸甜 開胃清新解膩同時 容易入口Tropical wind 由菠蘿🍍、芒果🥭、熱情果及奶🥛打造而成入口香滑 甜蜜清新十分適🈴️女士們享用🐙Scallop & Octopus Ceviche一道地中海菜式中常見的烹調方法帶子新鮮嫩滑以Lemongrass 作醬汁調味面上再加椰子肉碎🥥 增添口感檸檬味道突出 整體感覺清爽開胃🍳Tortilla De Ostra (Oyster)西班牙薯仔蛋餅🥔加入了芫荽及蠔仔🦪這款fusion菜式意外地match 蠔仔飽滿 散發淡淡的芫荽香味口感濕潤香濃🥪Bikini Sandwich經典的西班牙菜式🇪🇸烘烤過後的多士金黃🍞夾著松露🍄、火腿🐖及芝士🧀芝士更流出外層 味道極為邪惡滋味😈🦆Orange Ginger Glaze Duck Leg Conf
這間銅鑼灣的樓上西班牙餐廳
充滿親和力

🍸Special tailor made mocktail

Pamelo‘s punch

本餐廳新推出 mocktail 🍸
由西柚汁、橙汁、薄荷葉造成
味道偏向酸甜 開胃清新
解膩同時 容易入口

Tropical wind

由菠蘿🍍、芒果🥭、熱情果及奶🥛打造而成
入口香滑 甜蜜清新

以Lemongrass 作醬汁調味
面上再加椰子肉碎🥥 增添口感
檸檬味道突出
整體感覺清爽開胃

🍳Tortilla De Ostra (Oyster)

西班牙薯仔蛋餅🥔
加入了芫荽及蠔仔🦪
這款fusion菜式意外地match
蠔仔飽滿 散發淡淡的芫荽香味
口感濕潤香濃

🥪Bikini Sandwich

經典的西班牙菜式🇪🇸
烘烤過後的多士金黃🍞
夾著松露🍄、火腿🐖及芝士🧀
芝士更流出外層
味道極為邪惡滋味😈

🦆Orange Ginger Glaze Duck Leg Confit

油封鴨肉外皮香脆
肉質十分軟嫩✨
橙香醬蓋過羊的羶味
味道酥香入味 口腔內滿滿的肉汁
值得一試✨✨

🍫Red Velvet Churros with strawberry chocolate

首次品嚐紅絲絨Churro
點上士多啤梨朱古力醬🍓
味道較酸甜不膩
值得欣賞churro入口時還是有熱度🔥
口感相當鬆脆
值得一試🌟🌟
2023-07-13
$484 (Dinner)
  • 紅絲絨油條配士多啤梨朱古力醬
  • 蠔仔蛋餅配芫荽蛋黃醬
  • 油封鴨髀伴橙香醬
2023-07-16 40 views
今日去咗一個好高質素嘅西班牙餐廳入得去所有嘅員工佢哋嘅熱情嘅招待同埋笑臉都讓人大大加分❤️❤️❤️慢煮加利西亞式八爪魚腳:八爪魚腳好淋的,好大條的,長過一隻手,同一般的好不一樣,配搭了醬汁口感有些似日系風味。伊比利亞火腿忌廉球:這個外形圈圈的似著仔😁😁咬著去外皮非常脆,裡面軟呼呼的,忌廉很滑的,令這個球外脆內滑🌟🌟西班牙薯仔蛋餅:以為這一個蛋餅是像滑蛋一樣,又或者像日式的捲蛋,全部都不是😁這個的蛋像薄薄的蛋皮,一層一層,又像千層蛋糕,好好味,這個做早餐也一百分。蕃茄鯷魚脆包:這個做茶點,我也會想日日食,鯷魚好夠魚味,唔會腥,配搭蕃茄粒粒和酸青瓜,真係好好味❤️❤️

2023-07-12
  • 西班牙薯仔蛋餅
2023-07-16 41 views
星期五晚輕鬆下去試左呢間友人介紹嘅銅鑼灣樓上西班牙酒吧餐廳. 地點方便一出地鐵站就到,內𥚃裝潢摩登時尚有情調,室內環境不大,不過設有室外帳幕座位,是日全院滿座,等位期間都見到兩三枱客慶祝生日,生日歌聲此起彼落氣氛歡樂. 餐廳俾人第一印象好好,職員熱情好客. 坐下不久型男調酒師主動上前熱情介紹各款signature cocktail,亦嘗試了解我們需要為求調製出兩款合口味的特製雞尾酒. 另外由於我地好少食西班牙菜另一店員哥哥亦好有耐性為我們推介. 菜式特別係tapas真係花多眼亂選擇太多,hot tapas 已經有十幾款cold tapas 都有八款.叫左杯Picdo de jade 翡翠,色如其名晶瑩翠綠,以青蘋果為主調,酒精濃度相對低,容易入口. 另一杯cherry bomb 櫻桃炸彈相對比較濃烈但不失香甜,橙皮溢出淡淡橙油香味,味覺嗅覺雙重享受,配牛他他尤其一絕. #牛肉他他 beef tartare切碎的新鮮牛肉鮮嫰低脂不帶筋原汁原味,多種調味香料惹味而不蓋過牛味,配上香脆法包並沾上微辣蛋黃醬,絕對是個開胃冷盤.#香煎鵝肝多士配無花果醬 Foie gras toast厚厚鵝肝外層

#牛肉他他 beef tartare

#香煎鵝肝多士配無花果醬 Foie gras toast
厚厚鵝肝外層焦香內裡肥美入口融化,配上酸酸甜甜無花果醬點綴中和解膩,內藏薄片蘋果散發果香,多士盡沾油香可算完美配搭.

#蠔仔蛋餅配芫茜蛋黃醬 Tortilla De Ostra con Cilantro Aioli
無點經典薯仔蛋餅,反而想試吓呢個中西融合的蠔仔蛋餅. 外表脹卜卜佈滿芫茜,自家製醬汁味道清新特別,切開熱辣辣出曬煙,蛋汁溢出,蠔仔大大粒鮮而不腥,薯仔蛋餅非常厚身結實咬落啖啖蛋香薯香.

#砵酒燉穀飼牛面頰 braised beef cheek in port wine sauce
慢煮牛面頰煮得夠曬腍又滑溜,入味帶酒香肉味香濃,烤粟米滋味不失鮮甜,另外有紅蘿蔔,翠玉瓜,茄子,烤焗蒜頭,薯蓉等,種類豐富好滿足.

#西班牙青椒仔 padron peppers
柏德隆椒煎得外層酥脆灑上海鹽,不油膩味道唔辣帶點甘甜,一口一隻,下酒必備.

埋單兩人千二蚊,偶爾為之同親友把酒談歡都不錯. You only live once. 活在當下. 一齊嚟享受一個西班牙歡暢之夜。we will be back!
2023-07-15
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$600 (Dinner)
  • 蠔仔蛋餅配芫荽蛋黃醬
  • 西班牙青椒仔
  • 牛肉他他
  • 砵酒燉穀飼牛面頰
  • 香煎鵝肝多士配無花果醬
2023-07-12 39 views
一向都好鍾意食西班牙菜,朋友話呢一間西班牙菜好抵食,所以平日唔使返工就過嚟試下。~餐廳裝修幾精緻,下晝黎都幾有feel。Lunch set選擇頗多,有包埋餐湯(是日是清香的椰菜花湯),而且可以追加小食,選擇都唔少,可以揀咖啡汽水或果汁。~睇完餐牌之後我哋揀咗兩個set,另外再追加左鵝肝多士。~🐷薑味橙香橡果黑毛豬鞍架($158)黑毛豬鞍帶有陣陣橡果香味,肉味濃郁,而且重點係成舊肉厚切得黎,依然好嫩口,加上淡淡薑味橙香,調味好特別,而伴碟的炸番薯條則香甜綿密,整體高質,搭配香甜Red Sangria感覺好合適。~🥢西班牙海鮮飯($148)飯粒富咬口的同時又不會過硬,海鮮有蝦、大蜆和青口等。蝦肉爽彈,蜆肉滑嫩,飯底到蝦膏香氣。~🍞香煎鵝肝多士 (+ $48/pc)追加的鵝肝多士沒有令人失望,外焦脆,內軟滑,肝味突出,熟度剛好。~~~Casamigos 銅鑼灣駱克道487-489號駱克駅3樓

睇完餐牌之後我哋揀咗兩個set,另外再追加左鵝肝多士。

🐷薑味橙香橡果黑毛豬鞍架
($158)

🥢西班牙海鮮飯($148)

🍞香煎鵝肝多士 (+ $48/pc)

~~~
Casamigos
銅鑼灣駱克道487-489號駱克駅3樓
2023-07-09 52 views
第一次黎覺得好好食好推薦😜今次再同朋友黎食🤓餐廳環境好舒適 服務好🤩.🔸Lunch set(Seafood Pallea)跟餐湯,海鮮有青口、大蜆、大蝦,海鮮夠新鮮~ 飯既面頭有少少脆既口感,撈埋個醬汁再加少少檸檬食,好食😆.🔸Lunch set(Half Truffle Roast)跟餐湯,松露味幾香,肉質幾嫩滑,薯蓉整得好綿密🤤.🔸Gambas AI Ajillo虎蝦好大隻,彈牙爽口,麵包點埋d蝦汁食,吸曬d汁,不錯🙈.🔸Pan Seared Foie Gras Toast鵝肝好大件,煎得好香,同無花果醬出奇地夾,多士係脆個隻,大愛☺️.🔸Lychee Cooler幾fresh,溝左soda,唔會好甜.🔸Special Tailor Mocktail呢杯都係傾向fresh,用左士多啤梨調味,好解渴😆.🔸ChurrosLunch set加錢可以揀churros做甜品,炸得岩岩好,中間仲有餡,好特別,推薦👍🏻
第一次黎覺得好好食好推薦😜
今次再同朋友黎食🤓
餐廳環境好舒適 服務好🤩
🔸Lunch set(Seafood Pallea)
跟餐湯,松露味幾香,肉質幾嫩滑,薯蓉整得好綿密🤤
🔸Gambas AI Ajillo
虎蝦好大隻,彈牙爽口,麵包點埋d蝦汁食,吸曬d汁,不錯🙈
🔸Pan Seared Foie Gras Toast
🔸Lychee Cooler
幾fresh,溝左soda,唔會好甜
🔸Special Tailor Mocktail
呢杯都係傾向fresh,用左士多啤梨調味,好解渴😆
🔸Churros
位於銅鑼灣嘅西班牙菜樓上餐廳, 地鐵站C出口行一分鐘就到,絕對係一次方便又美味嘅用餐體驗🤗 。平日中午一入到餐廳,室內已經係滿座,舒適嘅梳化坐位同埋柔和嘅燈光 ,營造出熱鬧溫馨嘅氣氛👍。 餐廳仲有室外區,有吧枱同掛滿燈飾嘅帳篷遮頂,坐出面食嘢都幾chill🤩。 午餐餐牌有好多款式嘅lunch set,同埋傳統嘅西班牙小食,價錢大眾化。 ❤薑味橙香橡果黑毛豬鞍架黑毛豬鞍架肉質柔嫩🐷,厚身帶有油脂。薑嘅辛辣同橙嘅香甜完美結合,營造出獨特嘅口感同清新嘅味道。 ❤ 西班牙海鮮飯係一定要食嘅經典菜式。金黃色嘅飯粒吸收曬湯汁,生熟度啱啱好, 有軟糯嘅口感。海鮮有大蝦🦐、 蜆同青口,鮮味同番紅花、 大蒜、洋蔥等等嘅配料結合, 香噴噴味道濃郁,令人食慾大增。 ❤ 伊比利亞火腿忌廉球呢個忌廉球有豐富嘅奶香味同埋濃郁嘅順滑口感☺️, 入面口嘅伊比利亞火腿係西班牙最為著名的火腿之一, 砌成一粒粒混入忌廉球裏面,有獨特嘅鹹香味 。 ❤ 香煎鵝肝多士煎過嘅鵝肝, 表面係熟透嘅脆皮,裏面保持柔嫩多汁 。 下面嗰塊多士炸到金黃酥脆,將鵝肝放喺多士上面,有豐富嘅口感同味道層次 。 ❤ 牛他他脆包牛肉他他調味非常之出色🥩

❤薑味橙香橡果黑毛豬鞍架

❤ 西班牙海鮮飯

❤ 伊比利亞火腿忌廉球

❤ 香煎鵝肝多士

❤ 牛他他脆包
牛肉他他調味非常之出色🥩, 牛肉本身鮮嫩多汁 而且有酸辣嘅味道、 有蔥蒜嘅香味。 下面嘅多士又薄又香脆 係一道開胃前菜。

❤ 酥炸魷魚配他他醬
份量好多,魷魚外層炸得酥脆🦑,裏面新鮮彈牙, 配合他他醬嘅奶油酸味,有一種酸爽嘅口感。

❤ 塞拉諾白毛豬火腿
呢款火腿係西班牙最優質嘅火腿之一, 薄薄一片脂肪分佈均勻,口感柔軟,配埋原粒橄欖, 味道好夾 ,係我最鍾意食嘅前菜之一😋。

另外,呢度嘅侍應服務好好,會介紹推介食物,同埋勤換碟,令到食嘢嘅過程更加開心🤗。
2023-07-05
Type of Meal
Lunch
  • 牛他他脆包
  • 薑味橙香橡果黑毛豬鞍架
2023-07-06 45 views
特色西班牙餐廳!享受了一個異地之晚,餐廳招牌菜很多,店員亦非常高質,令人感覺很好。餐廳環境令視覺上震撼很大,朋友也說很吸引~神秘餐廳注重細節和裝修,店員有很多私人珍藏~肉腸拼盤、西班牙沙津、烤春雞、甜品及特飲紅白酒。餐廳設有多個華麗打卡位~裝潢以華麗為主調,舒適用餐座位,擁有室內以及半露天用餐區,明亮大理石及仿古製枱,浪漫優美的環境設計及情調,適合跟愛侶慶祝特別日子,或是跟朋友聚餐之用。西班牙薯仔旦餅旦味非常香濃,加點薯仔之口感更挺身,滿滿咬口椰香帶子八爪魚刺身薄片帶子和八爪魚刺身味道新鮮,鮮甜,口感嫩滑。椰子碎、法邊豆、脆椰子片點綴,賣相更添色彩。更重要,是醬汁用上新鮮椰子打製而成,味道清香,不錯。甜甜加上刺身~開胃又傳統的小吃,醬汁泰式派,甜酸甜酸,清新!蟹餅蟹餅很香脆,有少辣之味道~橄欖油大蒜虎蝦前菜很有驚喜,虎蝦~爽嫩,彈牙,橄欖蒜蓉醬突顯蝦之鮮味。配法包來點醬汁吃~香口惹味松露燒春雞半隻松露香氣撲鼻~燒春雞外皮香脆!雞肉多汁亦嫩滑~松露燒春雞真的不易吃到,松露香噴噴喔!淋上初榨欖油,燒到金黃色,嫩滑又入味!出色之燒雞,朋友表示蒜頭~也很有驚喜!心太軟加上熱溶朱古力,甜品岩漿朱

西班牙薯仔旦餅
旦味非常香濃,加點薯仔之口感更挺身,滿滿咬口

椰香帶子八爪魚刺身薄片

蟹餅
蟹餅很香脆,有少辣之味道~

松露燒春雞半隻

心太軟
加上熱溶朱古力,甜品岩漿朱古力,有蛋糕之味道,外皮硬脆,內藏濃郁熱朱古力,輕輕咬開,朱古力漿熱熱,雪糕好吃,美味喔!甜品心太軟加雪糕,一點也不會過份,甜味快樂,一焗完就出,熱辣辣朱古力皮,香草雪糕,味道很好~吃得非常滿足~即製甜品,令人心裡的掛念又湧現,朱古力心太軟是何等滋味!

主打西班牙菜,不會令人失望~包住入面綿密之薯仔粒和薯蓉、咸香煙肉粒和甜甜洋蔥,口感豐富。配埋蒜蓉蛋黃醬,令到旦餅之口感更加綿滑。來店要吃!
2023-07-05 52 views
同朋友預祝生日,所以揀左間特別啲又有feel既西班牙菜餐廳,叫左好多野食share牛他他 $90由切碎的牛肉、雞蛋黃、洋蔥等食材製成,以鹽、胡椒、油、檸檬汁等調料調味,味道鮮美。生牛肉口感鮮嫩,加上各種調料的調味,讓整道菜肴味道十分豐富和鮮美。伊比莉亞火腿忌廉球 $28/pc煎炸至金黃色,作為餐前小食口感非常酥脆,外層炸得酥脆,內餡則是柔軟的奶油狀,加上火腿的鹹味和香氣,非常美味。西班牙薯仔蛋餅 $88成個蛋餅好厚實,入邊有薯仔、甜椒、洋蔥等口感非常豐富,嫩滑既蛋餅配埋小小creamy 既醬係上面,非常配襯。薑味橙香橡果黑毛豬鞍架 $238加入了薑和橙皮等調料,口感香氣濃郁。黑毛豬肉肉質鮮美、肥瘦相間,質地細膩,口感鮮美,經過慢火烤制,肉質更加香嫩。加入了薑和橙皮調味,能夠中和豬肉的腥味,同時增添了清爽的口感和香氣。整道菜色澤金黃,外酥裡嫩,肉質緊實,入口即化。墨魚汁海鮮短鍋麵 $250墨魚汁和墨魚短麵的色澤和味道都非常特別,墨魚汁的黑色色澤和墨魚短麵的深色讓它們成為一道很有視覺效果的美食。而且,墨魚汁和墨魚短麵的味道也非常鮮美,墨魚汁散發出的咸香味和墨魚短麵的口感和嚼勁都讓人回味無窮

牛他他 $90

伊比莉亞火腿忌廉球 $28/pc

西班牙薯仔蛋餅 $88

薑味橙香橡果黑毛豬鞍架 $238

墨魚汁海鮮短鍋麵 $250
墨魚汁和墨魚短麵的色澤和味道都非常特別,墨魚汁的黑色色澤和墨魚短麵的深色讓它們成為一道很有視覺效果的美食。而且,墨魚汁和墨魚短麵的味道也非常鮮美,墨魚汁散發出的咸香味和墨魚短麵的口感和嚼勁都讓人回味無窮。另外墨魚非常新鮮多汁,是少數把墨魚處理得好的餐廳。

Red Velvet Churros $88
外皮金黃酥脆,內裡柔軟綿密,外酥內軟的口感是它的特點之一。表面有砂糖亦可配上士多啤梨味巧克力醬一起食用。

Special Tailor made cocktails $168
調酒師會走出黎問下我地鐘意咩口味,會根據我地既口味比建議。
我哋選擇了以gin為底,加以節木花和西柚的cocktail (左) ,味道清新怡人。節木花和西柚則起到了增添口感和香氣的作用。整款雞尾酒呈現出淺黃色的色澤,節木花帶來獨特的香氣和風味;而西柚則可以為整款雞尾酒帶來清新的口感和微微的酸味令人更開胃。
另一杯(右)加入蘋果既清新,令cocktail更重果香味,更容易入口。

總括嚟講,環境舒適,食物好有新鮮感非常高質,絕對值得去既西班牙菜餐廳。
2023-07-04
$630 (Dinner)
2023-07-05 33 views
銅鑼灣呢間西班牙菜有室內亦有室外 而且仲可以飲下野 好適合朋友聚餐之後直落飲野傾計㗎🥂-🍴椰香帶子八爪魚刺身薄片 HKD128新鮮嘅帶子加上煙韌嘅八爪魚片口感提升🐙調味酸酸地有少少泰式風味嘅感覺 係一個清新嘅前菜😙🍴牛他他 HKD118🧜🏻‍♀️見到有牛他他就一定叫🤣肉質鮮嫩 帶有微辣 配上香脆嘅麵包十分不錯🙌🏻🍴慢煮加利西亞式八爪魚腳 HKD180八爪魚經過慢煮一啲都唔韌 超級軟糯 烹煮時間岩岩好🤩中間嘅醬汁好似帶有蒜香味嘅沙律醬咁 一齊食味道昇華左 推薦❗️🍴橄欖油大蒜虎蝦 HKD138虎蝦大大隻口感實在得嚟又彈牙🦐隻隻都脫埋蝦殻好貼心🫶🏻蒜汁辣辣地非常惹味 麵包沾滿汁食都好唔錯 🧜🏻‍♀️幾欣賞個醬汁🤣又一推介❗️🍴西班牙薯仔蛋餅 HKD88薯仔蛋餅有滿滿嘅薯仔係入面 加埋蛋食唔會出錯 岩曬薯仔控🥔上面嘅醬汁同八爪魚嘅醬一樣 好match蛋餅😚不過望落細細個食食下都幾飽😝🍴砵酒燉穀飼牛面頰 HKD298牛面頰極淋身 完全唔洗用力咬 仲帶有黏黏嘅骨膠原😋調味酸酸甜甜 正好解左肉類嘅膩👅芝士薯蓉綿滑再加上粒粒薯仔增加食感 烤粟米清甜唔乾 整體上都很ok😍🍴Cake of the day HK

🍴椰香帶子八爪魚刺身薄片 HKD128

🍴牛他他 HKD118

🍴慢煮加利西亞式八爪魚腳 HKD180

🍴橄欖油大蒜虎蝦 HKD138

🍴西班牙薯仔蛋餅 HKD88

🍴砵酒燉穀飼牛面頰 HKD298

🍴Cake of the day HKD98
我地果日係伯爵茶巴斯克芝士蛋糕配咖啡雪糕 中曬🧜🏻‍♀️嘅口味✌🏻cheesecake 入口細滑 中間流心 而且伯爵茶味香濃🍰雪糕咖啡香濃郁 有粒粒榛子作點綴🌰真心好食🫶🏻

🍴Marry Berries (Mocktail) HKD98
靚靚打卡沙冰飲品🍧混合左各類嘅雜莓調制而成🍓味道酸甜 清新解渴☺️

🍴Lychee Cooler (Mocktail) HKD88
主要用用荔枝同蘋果整成🍎兩種味道都飲得出 亦都唔會覺得好糖漿味道 底層仲有荔枝果肉 可以一試🥰

2023-07-04 35 views
朋友帶我嚟試位於銅鑼灣嘅西班牙菜,一入到門口,已覺環境十分舒適,有格調又有情調,更帶點溫馨感,輕鬆嘅環境十分適合同朋友嚟傾下計,小酌一杯🍸。餐廳設有室外及室內用餐地方,任君選擇,非常貼心。小坐一會,餐廳店員已好主動,好有禮貌地介紹菜式,按著客人的喜好而推薦唔同菜式,好貼心之餘又好熱情☺️!🌟 Salmon Vol-Au-Vent $98西班牙小食之一,外層是酥皮,好鬆脆,內裡有碎蛋配餐廳自調醬料,面層有三文魚,食落口感層次豐富。▪️🌟 Croquetas $56火腿忌廉球,係炸物嚟😋!外層炸得好香脆金黃,餡料由火腿粒加麵粉及奶油混合而成,淡淡都充滿咸香味,口感十分Creamy及可口,一啲都唔油膩!▪️🌟 Tortilla De Ostra (Oyster) $130蠔仔蛋餅配芫荽蛋黃醬,呢款菜式係芫荽迷必點嘅,好好食!一上菜,已聞到陣陣濃郁嘅蛋香味。蠔仔蛋餅上面放左大量芫荽及餐廳自家製嘅芫荽醬,內裡嘅蠔仔份量亦多,不但新鮮,更十分大隻,味道鮮甜,配埋特製芫荽醬,更突出蠔肉嘅鮮味,而蛋餅質感好嫩滑,整體配搭得很好,食完一啖又一啖!▪️🌟 Gambas Al Alillo $138橄欖油大蒜虎蝦,

🌟 Salmon Vol-Au-Vent $98

🌟 Croquetas $56

🌟 Gambas Al Alillo $138
橄欖油大蒜虎蝦,用蒜、油,再加餐廳特調醬料炒成,醬汁帶有點點辣味,配上肉質彈牙嘅大蝦,好惹味!菜式仲配埋多士,用多士夾住大蝦食,口感更有層次,更豐富,好滋味!

▪️
🌟 Braised Beef Cheek in Port Wine Sauce $298
砵酒燉穀飼牛面頰,配菜有粟米、紅蘿蔔、薯蓉及烤焗蒜頭。牛面肉軟腍入味 ,配埋砵酒,有入口即溶嘅感覺!

▪️
🌟 Special Tailor (Mocktail) $236@2
因為簡唔到飲邊款mocktail好,店員推薦我哋揀special tailor,有調酒員親自上前詢問我哋品酒嘅喜好,再為我哋調配獨一無二嘅mocktail☺️ 一杯由茶底再配柚子蜜、西柚、薄荷而成,濃濃柚香味,可解油膩感。另一杯則是較Creamy 的奶類飲品,唔係用powder 粉製作,而是餐廳用特製鮮奶配上士多啤梨而成,唔會太甜,易入口。
📍二訪銅鑼灣Spanish餐廳‼️· 每道菜都有驚喜😆 -- Casamigos🥂·Follow @pigfoodiexhk for more food!🐷#pigfoodiexhk_銅鑼灣#pigfoodiexhk_西班牙菜=======================上年食過一次casamigos覺得好impressive!!上星期就同@jacstomach再去encore‼️❤️今次試咗啲新菜式,味道依然好有驚喜👍------------------------------⭐️薑味橙香橡果黑毛豬鞍架 $238 (4.5/5)上次嚟食過豬肩扒覺得好正~今次就試吓豬鞍架😆肉質好腍又juicy!!仲有陣清新嘅橙香~伴碟嘅炸羽衣甘藍脆到好似薯片咁好正🤤·⭐️西班牙薯仔蛋餅 $88 (4.7/5)呢個勁好食must-try!!!🥹蛋餅厚身足料,入面有好多薯粒🥔蛋香濃郁口感濕潤🥰加埋蛋黃醬令整體味道更為豐富!🤩•⭐️墨魚汁海鮮短鍋麵 $250 (4.3/5)平時都係食paella多,今次試吓fideua~短鍋麵似硬身少少嘅米粉,墨魚汁幾有鹹香🥰·⭐️海鮮多士 (4.5/5)多士烤得香脆,面頭嘅海鮮醬混合蝦
#pigfoodiexhk_銅鑼灣
#pigfoodiexhk_西班牙菜
=======================
⭐️薑味橙香橡果黑毛豬鞍架 $238 (4.5/5)

⭐️西班牙薯仔蛋餅 $88 (4.7/5)

⭐️墨魚汁海鮮短鍋麵 $250 (4.3/5)

⭐️海鮮多士 (4.5/5)

多士烤得香脆,面頭嘅海鮮醬混合蝦、帶子、墨魚,鮮甜開胃🤩💪
⭐️紅絲絨油條配士多啤梨朱古力醬 $88 (4.5/5)

⭐️楓糖合桃雪糕 $35

食spanish嘢一定要食‼️Churros 炸至內脆內軟,加埋maple walnut雪糕一熱一凍超正🥰
整體嚟講食物味道出色,性價比高🤩‼️店員好nice,環境又坐得舒服,係一間值得更加多人知道嘅餐廳😆
賣相:4/5
  • 紅絲絨油條配士多啤梨朱古力醬
  • 薑味橙香橡果黑毛豬鞍架
  • 西班牙薯仔蛋餅
2023-06-30 40 views
Casamigos 雖然隱藏係銅鑼灣眾多餐廳大廈入面,但一直聽過唔少好評👀今次同朋友初訪完全冇失望,無論餐廳質素定店員服務都好高質,係一間值得推薦隱世西班牙菜!🇪🇸 室內面積唔大但燈光柔和氣氛唔錯,仲有室外terrace seat 同樣有悠閒氛圍。🔸Cocktails首先最impressive既係bartender過黎同我地傾計,先了解我地喜好後再推介適合Cocktail,出品亦好有創意🥰 兩杯都係gin base,但分別加入pear cider/peppermint liqueur 同green chartreuse/elderflower liqueur,做出符合我地喜好既味道!🔸椰香帶子八爪魚刺身薄片帶子同八爪魚刺身都好新鮮,尤其鍾意八爪魚口感彈牙有咬口☺️最特別嘅地方係用上椰子粒同蕃茄粒鋪面,所以除左海鮮鮮味之外仲有淡淡椰香,口感亦更多層次🔸香煎鵝肝多士配無花果醬一份有兩件既鵝肝多士份量唔吝嗇,煎香後外脆內軟,加上無花果醬一解膩感🔸西班牙薯仔蛋餅經典tapas,加入薯仔造成蛋餅後每一口味道都好豐富🔸薑味橙香橡果黑毛豬鞍架黑毛豬鞍架大件厚身,肉質軟稔,肥瘦剛好所以每一口都有微微油脂

🔸Cocktails

🔸椰香帶子八爪魚刺身薄片

🔸香煎鵝肝多士配無花果醬

🔸西班牙薯仔蛋餅
經典tapas,加入薯仔造成蛋餅後每一口味道都好豐富

🔸薑味橙香橡果黑毛豬鞍架
黑毛豬鞍架大件厚身,肉質軟稔,肥瘦剛好所以每一口都有微微油脂香。醬汁中清新橙香同薑味互相配合,味道一流!

🔸紅絲絨油條配士多啤梨朱古力醬
Churros食得多,但red velvet真係第一次見😍 churros炸至脆身後灑上糖霜,再沾上士多啤梨朱古力醬,酸味較突出而甜度唔會太高,唔鍾意甜品如我都食到停唔到口🤤