2023-09-08 58 views
💡 有情調的西班牙菜如果喺港島想食西班牙菜,一定諗起Casamigos, 位於銅鑼灣地鐵站出口對面,可達度高,食物出品有水準,連配菜都有用心準備,一啖一西班牙風味。而且店員態度親切有禮,舖頭唔細但賓至如歸,啱晒三五知己,慢慢飲住Cocktail品嚐佢地菜式。🍽芝士拼盤餐廳出手闊綽,擺盤靚,總共有三款火腿﹑三款芝士﹑另外仲有杏脯同橄欖,啱哂三五知己佐酒。🍽松露薄燒牛西冷沙律🐂沙律菜新鮮,西冷薄燒後肉香仍在,些許松露油點綴令牛香昇華,係道好好既開胃菜。🍽慢煮加西亞🦑經慢煮既八爪魚腳厚肉,絕對唔會好似在家下咁過火候而變得硬實,而係略有嚼頭,而且食到其鮮味。餐廳配上蛋黃醬,配上沾醬會更惹味立體;但最值得注意既係,碟底舖滿用蝦頭熬製既汁液,令八爪魚既鮮度更上一層樓。🍽薑味橙香橡果黑毛豬鞍架🐖黑毛豬是西班牙烹飪中常見既高品質豬肉,選料用上豬鞍,肉質鮮美多汁,用橡果飼養亦令肉味更香甜,呢道菜既肉質甚好,用薑同橙調味令入口時充滿果香味,細嚼亦會感受到肉甜味,值得一讚係連配菜亦顯心思,伴碟既羽衣甘藍油炸後有紫菜天婦蘿味道,連豬鞍一齊食,可以增添口感同油香風味。🍽西班牙海鮮飯🦑🦐海鮮出手大方,新鮮之餘,亦
💡 有情調的西班牙菜

🍽芝士拼盤

🍽松露薄燒牛西冷沙律🐂

🍽慢煮加西亞🦑

🍽薑味橙香橡果黑毛豬鞍架🐖

🍽西班牙海鮮飯🦑🦐
海鮮出手大方,新鮮之餘,亦處理得好,有剝好殼既大蝦﹑蜆﹑青口﹑魷魚舖滿飯面;飯底吸索滿海鮮味,蝦頭香味尤其突出;飯粒煙韌,但吸滿醬汁,連同海鮮後令人忍唔住大快朵頤,享受碳水快樂。

🍽西班牙烤乳豬🐖
今次叫咗1/4份量,大約有十幾件。乳豬烤得金黃,皮薄脆且肉香,少許肥膏令口感豐腴,但完全唔覺油膩,一件接一件咁食,配埋餐廳既cocktail就相得益彰。

🍽紅絲絨油條配士多啤梨朱古力醬🍓
Churros 整得相當出色,熱辣辣又脆身,本身已經唔會過甜,淨食已覺滿足,但配上餐廳手工製既士多啤梨朱古力醬,醬既果酸味馬上平衡返Churros既甜,中和得好好,推薦比喜歡churros既朋友。

🍽黑朱古力蛋糕配雲呢拿雪糕🍫
呢個心太軟流心效果100分,用上黑朱古力,味道唔會死甜,而係種有層次既朱古力香,搭上烤完既穀物香味同隱約酒香,配上冰凍既雲呢拿雪糕,口感滋味都一流。

🍸Yuzu Paloma
柚子清香撞上濃烈既龍舌蘭酒,適合鍾意飲用龍舌蘭既朋友。

🍸Casa Feve
加左入tequila ,菠蘿汁、橙汁等,味道甜甜地,好易入口。

港島高質西班牙菜😍同👦🏻🐖撐枱腳🫶🏻最鐘意就係去浪漫有情調🥰氣氛好既餐廳而搜羅世界各地既美食都係我地既興趣而今次食既西班牙🇪🇸菜 美味又高質❗️✐八爪魚古斯米沙律配雪梨醋汁古斯米係由粗粒小麥粉製 營養價值非常好口感鬆軟鬆軟😚有淡淡小麥味加埋八爪魚🐙彈牙 好出色✐香煎鵝肝多士配無花果醬鵝肝入口即溶 油脂感爆炸🫶🏻愛鵝肝人士必點配合無花果醬 甜甜地 可以中和鵝肝既油膩感👍🏻✐墨魚汁海鮮短鍋麵西班牙菜最出名一定係西班牙海鮮飯但今次係餐廳見到e個麵😍所以一於叫黎食下墨魚汁香濃 而短鍋麵口感纖細柔滑 配埋個汁真係超好食🤤仲要熱辣辣 食唔停口arr✐西班牙烤乳豬 1/4乳豬即叫即整 個皮超級脆🫶🏻埋個乳豬肉👍🏻唔會乾 外脆肉嫩🤤🤤✐黑古朱力蛋糕配雲呢拿雪糕心太軟💯💯朱古力醬極濃味個雲呢拿雪糕食得出用真雲呢拿整 唔係雲呢拿油👍🏻
港島高質西班牙菜😍

心太軟💯💯朱古力醬極濃味
個雲呢拿雪糕食得出用真雲呢拿整
唔係雲呢拿油👍🏻

2023-09-06
見網上好多人大推依間西班牙🇪🇸餐廳-CASAMIGOS,環境、食物睇落都非常吸引,偶爾同愛吃友人一談之下,發現原來佢之前推薦過俾我,不過工作太忙竟然忘記了,差點錯過依間令人驚艷的好餐廳!CASAMIGOS位於銅鑼灣,位置很好找,C出口對面已經係駱克駅。餐廳環境用燈光營造得好有格調,仲有大大個bar位,感覺好專業。而且staff都非常nice,因menus睇落樣樣都吸引,選擇困難下請佢地幫忙推薦了好幾款菜式。首先,型格十足的bartender向我地推薦左secret menu🍸🍷:Pandora's box(Cocktail) $168 -潘朵拉的盒子源自於希臘神話,是宙斯給潘朵拉的神秘盒子,而casamigos既盒子,裝住既係gin based、campari 、 red berry 、橙汁、蛋白、TEMPRANILLO (RED WINE),一入口是帶有微酸的red berry果香味,隨後便嚐到蛋白柔順的感覺,伴隨住紅酒🍷香,飲到中段紅酒香醇的感覺會減褪,接踵而來的是甘酒的柔香味,非常易入口,但酒精濃度其實不低,氹女仔一流😆而且仲有唔同既飲法,一定要先直接飲免得紅酒會揮發,然後可以

Pandora's box(Cocktail) $168 -潘朵拉的盒子源自於希臘神話,是宙斯給潘朵拉的神秘盒子,而casamigos既盒子,裝住既係gin based、campari 、 red berry 、橙汁、蛋白、TEMPRANILLO (RED WINE),一入口是帶有微酸的red berry果香味,隨後便嚐到蛋白柔順的感覺,伴隨住紅酒🍷香,飲到中段紅酒香醇的感覺會減褪,接踵而來的是甘酒的柔香味,非常易入口,但酒精濃度其實不低,氹女仔一流😆而且仲有唔同既飲法,一定要先直接飲免得紅酒會揮發,然後可以選擇將cocktail攪拌,唔同飲法有唔同既滋味

Golden Seacoast (Mocktail)$118 - 由橙汁、百香果肉、雲呢拿、清檸汁、西柚+雪碧而成。味道好清爽,愈飲愈開胃,唔飲含酒精既朋友可以選擇依杯黃金海岸,真係有種係沙灘🏖️上心曠神怡既感覺,聽講遲d會係lunch menus到出現,可以搶先試實屬榮幸😆

Beef Tartare $90 - 生牛肉鮮嫩,牛味慢慢地滲到味蕾,配上脆多士,口感層次相當豐富!

Tortilla de Patatas $88 - 馬鈴薯🥔蛋餅一聽好似好普通,但食落真係驚為天人!中間既蛋竟然做到微流心既效果,唔單止有香濃既蛋黃味,夾住洋蔥絲更香口,薯仔味夠濃,做得好有層次感,必食!

Gambas Al Ajillo $138 - 虎蝦大大隻勁鮮甜,肉厚彈牙,利用橄欖油同大蒜🧄烹調,把醬汁與鮮蝦舀在酥脆的烤麵包上,真係令人回味無窮!

Spanish Acorn Fed- iberico Pork Rack $238 - 黑毛豬鞍架口感柔嫩,肥而不膩,肉味濃郁帶有橡果香味,同橙香醬非常夾,食落仲好juicy,配菜同樣出色,炸過既羽衣甘藍🥬食落好似紫菜咁,勁過癮,依款菜式真係令我欲罷不能!

Seafood Paella $298 - 食西班牙菜一定唔少得西班牙海鮮炒飯,睇相已見到滿滿既海鮮🦞勁吸引!而且每粒米都被鮮濃的湯汁包圍著,一口一鮮味,令人吃個不停!

Basque Cheesecake配咖啡雪糕(Cake of the day )$98 - 蛋糕香濃綿密,芝士🧀️香味好突出,內餡為半熟狀態, 融合著煙熏的焦香與柔和的奶香,食完齒頰留香,加埋香濃既咖啡☕️雪糕,真係為我依個西班牙🇪🇸之旅劃下完美句號💕

好味指數😋😋😋😋😋回頭指數 ⭐️⭐️⭐️⭐️開心指數🤗🤗🤗🤗冇幾耐之前食過西班牙Tapas 食得好開心,好鍾意 Tapas 細細碟可以試好多款嘅感覺。今次同朋友食飯,我揀咗另一間西班牙餐廳試吓!餐廳有室內同室外空間,室外感覺好似 chill D,有風機,但依家天氣仲係有少少熱,都係坐室內😂Tapas 嘅選擇好多,飲品list 好長,迷惘緊飲咩好,問店員有咩推介,店員安排咗調酒師介紹,問我哋飲唔飲酒,酒精濃度高低,有咩喜好後,就tailor-made兩杯cocktail,special tailor cocktail $168 一杯,比起menu 嘅cocktail 只係多$10就有tailor-made,感覺好正~🍴Pandora's box顏色好靚,係漸變嘅顏色,上層係Tempranillo (紅酒),上網睇,原來呢款係西班牙國寶級嘅葡萄品種。下面係Gin + Campari + Chambor,另外再加蛋白同橙汁,呈現帶紅嘅橙色。第一啖飲落去係溫和嘅紅酒味,之後再飲,混合咗果香味,口感好滑,好飲!🍴Lady from Ulanara 調酒師話 Ulanara 係一個中國嘅姓氏,上網睇原來
好味指數😋😋😋😋😋
回頭指數 ⭐️⭐️⭐️⭐️
開心指數🤗🤗🤗🤗

🍴Pandora's box

🍴Lady from Ulanara
調酒師話 Ulanara 係一個中國嘅姓氏,上網睇原來係滿州八大姓氏之一!呢款酒係 Gin + Branca Menta,另外仲有黃桃、蘋果汁同青瓜,杯酒係好清嘅金黃色,有種貴氣感,一飲落去,味道比較甜,非常易入口,好爽身嘅口感,呢款好好飲!開頭聽到Branca Menta 係一款甘草味嘅酒時,有少少擔心會唔鍾意個味,但原來佢嘅輕盈甘草味同杯酒係好夾!我覺得調酒師設計飲品好有心思,呢款酒嘅感覺好有貴氣皇族美女嘅外觀同味道~

凍Tapas:
🍴蕃茄鯷魚脆包($75)
有人好鍾意鯷魚,有人覺得好嗅唔鍾意,我唔記得自己有冇食過,就叫呢個試吓!我先試咗一啖鯷魚,鹹鹹香香味道都唔差,冇嗅到怪味,夾埋新鮮番茄莎莎同蛋黃醬,balance 到清新同濃味,加埋好香脆麵包嘅口感,好味!

蕃茄鯷魚脆包

🍴椰香帶子八爪魚刺身薄片($118)
之前見嘅八爪魚凍Tapas 好多時都係配番茄橄欖油,呢款比較特別,係帶子同八爪魚刺身,仲有椰子蓉,刺身上面有椰子肉粒,口感上豐富D,椰子味亦比較輕盈,唔會蓋過兩款刺身嘅鮮甜味~

椰香帶子八爪魚刺身薄片

🍴塞拉諾白毛豬火腿($108)
呢款係24個月嘅火腿,Jamón 係後腿,油香肉香比較均勻,24個月係中度風乾,薄薄一片唔會太乾仍然頗柔軟,鹹香味十足又唔會過鹹,送酒一流!

塞拉諾白毛豬火腿

熱Tapas:
🍴蠔仔蛋餅配芫荽蛋黃醬($130)
本身對西班牙蛋餅已有既定嘅概念,諗緊加蠔仔好似有D 攪笑,但又令我非常好奇所以叫咗。外觀好似冇咩特別,但食落非常有驚喜!切開,入面有蛋醬流出嚟,跌咗大大隻非常飽滿嘅蠔出嚟,一啖咬落蛋餅,個口感好好,因為薯仔係一層層薄片,入面都有芫荽,但唔算好濃味,蛋汁加醬汁好creamy,真係驚喜又好味!最攪笑係,同行嘅朋友一D 都唔鍾意芫荽,雖然未至於完全放唔到入口,但會盡量避免,所以蛋餅上嘅芫荽由我攪掂!但係,佢竟然話入面嘅芫荽夾埋薯仔蛋餅同蠔係好好食,芫荽有佢嘅存在價值😂

蠔仔蛋餅配芫荽蛋黃醬

🍴香脆甜椒煎蟹餅($128)
開頭見到3粒細細粒,感覺好似好貴咁,但切開之後見到一絲絲嘅蟹肉係勁多,即刻覺得冇揸流灘!蟹餅好香脆,個醬汁帶辣味,令個蟹餅味道更加惹味!

香脆甜椒煎蟹餅

🍴茴香茄醬煮藍青口($138)
青口份量都幾多又夠飽滿,茴香番茄醬好濃厚,我覺得有落 chorizo~

茴香茄醬煮藍青口

🍴炸布利芝士($88)
外面香脆,咬開時要小心,入面好熱,非常夠鹹香味呢~

炸布利芝士

Main:
🍴西班牙烤乳豬 1/4($398)
乳豬皮好脆,咬開時會聽到聲音,肉桂蘋果醬可以減輕豬嘅油膩感!

西班牙烤乳豬

Sweets:
🍴紅絲絨油條配士多啤梨朱古力醬($88)
油條外酥內軟,士多啤梨朱古力醬,我感覺係士多啤梨味比較重,類似2/3,酸甜味比較突出,朱古力嘅濃厚味係個 base,配埋有肉桂砂糖嘅油條好夾!

紅絲絨油條配士多啤梨朱古力醬

呢間餐廳將一D 比較傳統嘅西班牙食品,作fusion 變化成為餐廳獨有嘅菜式,係幾特別又出奇咁夾,環境舒服有情調,店員嘅服務一流又細心,係一間會回頭嘅餐廳!記得一定要訂位,因為平日夜晚室內係full house,室外都有7成嘅入座,walk-in 可能只有室外位呢~

☆My IG @tracyloveliving ☆

香脆甜椒煎蟹餅
茴香茄醬煮藍青口
西班牙烤乳豬
紅絲絨油條配士多啤梨朱古力醬
見網上介紹嚐嚐銅鑼灣西班牙菜,卻意外發現這裡環境酒吧完美加分,下次同友人飲酒都會留意這家餐廳!餐廳一進就欣賞到精英酒櫃背後數百枝美酒調酒,Bartender亦是一位非常熱情、豐富調酒經驗香港靚仔,會親自為你介紹Cocktail Mocktail 等,如果你有特別要求、想嘗試特別口味,儘管同 bartender講,靚仔哥哥會配合你需要提供隱藏Menu予客人!女朋友想要酸酸開胃感覺Mocktail,Bartender立刻整杯餐牌沒有的 「 #黃金海岸 」,西柚、橙汁、熱情果果肉、 雲呢拿、雪碧等等多種味道混合,非常清新開胃!我要bartender發辦的Cocktail,就為我準備「 #潘多拉的盒子 」,主要配搭Tempranillo紅酒,再加紅莓、橙等元素,空肚喝及吃了食物喝有多種口感層次分別,非常特別!酒品之外,這裡的每一碟美食都會令人印象深刻,非常好味!由主食 #砵酒燉穀飼牛面頰 、 #扇貝香蒜扁意粉 ,至前菜 #椰香帶子八爪魚刺身薄片 、 #伊比利亞火腿忌廉球 、 #西班牙薯仔蛋餅 ,至甜品 紅絲絨油調配士多啤梨朱古力醬 ,每一道都是無可挑剔的佳餚,絕對是值得一試的西班牙餐廳酒吧!

黃金海岸

潘多拉的盒子

酒品之外,這裡的每一碟美食都會令人印象深刻,非常好味!

由主食
砵酒燉穀飼牛面頰

#砵酒燉穀飼牛面頰 、
扇貝香蒜扁意粉

#扇貝香蒜扁意粉 ,至前菜
椰香帶子八爪魚刺身薄片

#椰香帶子八爪魚刺身薄片 、
伊比利亞火腿忌廉球

#伊比利亞火腿忌廉球 、
西班牙薯仔蛋餅

#西班牙薯仔蛋餅 ,至甜品
紅絲絨油調配士多啤梨朱古力醬

扇貝香蒜扁意粉
黃金海岸
潘多拉的盒子
砵酒燉穀飼牛面頰
伊比利亞火腿忌廉球
紅絲絨油調配士多啤梨朱古力醬
2023-09-02 39 views
去完貓博覽 行到銅鑼灣覓食 之前openrice bookmark咗呢間餐廳 所以幾日前已經book定位6點鐘上到去都已經坐咗一半 叫完嘢食就已經full house埋 😂所以大家記得提早book定枱天氣咁熱都無乜胃口 所以叫咗2個餐前小食同埋一個main course加一杯白酒 🔹️炸魷魚鬚配他他醬脆卜卜 放耐咗都唔會腍晒唔會炸到乾晒柴皮咁 👍而且入味 🔹️炸蕃薯條 (堅蕃薯👍👍👍)好重蕃薯味 外脆內軟 口感特別上枱嗰時又夠熱辣辣😋 🔹️薑橙汁焗黑毛豬鞍一切落去就標汁 好juicy 🤗每啖都食到薑橙味 🍊肉質滑 唔會嚡口配菜有羽衣甘藍 重本 成件事健康晒😎 🍷White Sangria有杯水果酒清涼一吓自己本身飲開Red 但👦唔飲 遷就吓佢啦 ✅餐廳職員好nice 🥰🥰 會見你食完小食先上main course 好窩心✅有情調嘅餐廳 🆙️bgm 會有啲以前上zumba嘅音樂 😂
加一杯白酒

🔹️炸魷魚鬚配他他醬
脆卜卜 放耐咗都唔會腍晒
唔會炸到乾晒柴皮咁 👍
而且入味

🔹️炸蕃薯條 (堅蕃薯👍👍👍)
好重蕃薯味 外脆內軟 口感特別

自己本身飲開Red 但👦唔飲 遷就吓佢啦

✅有情調嘅餐廳
🆙️bgm 會有啲以前上zumba嘅音樂 😂

2023-08-29 36 views
今日去左銅鑼灣同朋友慶祝生日,搵左間幾好食既西班牙菜,價格偏貴,但味道同服務都唔錯。餐廳亦有室內同室外可選,坐入面氣氛唔錯,座出面就感覺chill d!下次有機會再Encore先得!!!
今日去左銅鑼灣同朋友慶祝生日,搵左間幾好食既西班牙菜,

價格偏貴,但味道同服務都唔錯。

下次有機會再Encore先得!!!
Casamigos位於銅鑼灣駱克駅西班牙菜酒酒吧(地鐵站C出口)超方便好容易揾到,環境舒適,適合情侶、一班好朋友一齊暢飲偈傾好地方,職員非常親切分享餐廳餐飲,了解你喜好,食物質素高,擺設用心,用餐舒適👍🏻我們叫了松露燒春雞配薯蓉⭐️⭐️⭐️⭐️雞肉嫩滑配上濃濃松露味,燒蒜香噴噴的,薯蓉也不失眾望,軟棉棉,入口即化薑味橙香橡果黑毛豬鞍架⭐️⭐️⭐️⭐️配有很多沙律菜,番薯薯條👍🏻👍🏻整個番薯充斥着口腔,黑毛豬肉質剛好,不會過硬,更添橙香果味是日餐湯: 西蘭花湯將整個西蘭花打汁,都算係我第一次飲呢個菜色嘅湯,幾特別Danc tonight (午餐可upgrade mocktail )賣相吸睛,以紅茶紅莓、荔枝檸檬汁主打,夏日必選Lady caprice以士多啤梨、菠蘿汁、鮮奶、蜜桃為主打,再加以朱古力醬為點綴,打卡之選甜點紅絲絨churro脆香甜而不膩,必讚是入口還是暖的,讚!
Casamigos

我們叫了松露燒春雞配薯蓉⭐️⭐️⭐️⭐️

薑味橙香橡果黑毛豬鞍架⭐️⭐️⭐️⭐️

是日餐湯: 西蘭花湯
將整個西蘭花打汁,都算係我第一次飲呢個菜色嘅湯,幾特別

賣相吸睛,以紅茶紅莓、荔枝檸檬汁主打,夏日必選

Lady caprice

甜點紅絲絨churro
脆香甜而不膩,必讚是入口還是暖的,讚!
2023-08-21 153 views
餐廳名《Casamigos》翻譯做西班牙文原來係House of friends,我唸店主都係希望嚟到餐廳嘅人都好似朋友一樣。一入到嚟餐廳,調酒師真係好熱心咁介紹佢哋嘅特色雞尾酒,真係好似朋友一樣㗎。椰香八爪魚帶子刺身 $118八爪魚和帶子刺身平時日本菜就食得多,估唔到用西班牙方式處理都幾特別,加入獨特嘅椰子汁,更加能夠帶出刺身本身嘅鮮味。西班牙薯仔蛋餅 $88蛋餅就一定濃邊最好食,厚邊嘅蛋餅入面係juicy嘅蛋汁和軟腍嘅薯仔,非常滋味。鵝肝多士配無花果醬 $68 each鵝肝先煎香再加入無花果醬,充滿油脂香,又唔會油膩。西班牙海鮮炒飯 $298食得西班牙菜,一定唔少得最signature嘅西班牙海鮮炒飯,炒飯入邊有大蝦、帶子和青口,每一款都相當新鮮。西班牙烤乳豬 $398食得乳豬最講究嘅一定係豬皮。依款西班牙乳豬就焗得非常香脆,食落去都聽到有聲。另外內層入口即溶,充滿油脂香。是日蛋糕(曲奇蛋糕) $98當日嘅蛋糕係Oreo cake,曲奇嘅味道好吸引。紅絲絨油條配士多啤梨朱古力醬 $88西班牙油炸鬼炸得香脆,點一下香甜嘅朱古力醬就更加滋味。ST. SARAH深橙紅色嘅cocktail

椰香八爪魚帶子刺身 $118

西班牙薯仔蛋餅 $88

鵝肝多士配無花果醬 $68 each
鵝肝先煎香再加入無花果醬,充滿油脂香,又唔會油膩。

西班牙海鮮炒飯 $298

西班牙烤乳豬 $398

是日蛋糕(曲奇蛋糕) $98
當日嘅蛋糕係Oreo cake,曲奇嘅味道好吸引。

紅絲絨油條配士多啤梨朱古力醬 $88
西班牙油炸鬼炸得香脆,點一下香甜嘅朱古力醬就更加滋味。

ST. SARAH
深橙紅色嘅cocktail,酒身係WHISKEY,加入接骨木花,檸檬汁和楓糖醬,一啖就飲到接骨木花獨有嘅味道,好適合女仔飲用。

雅柏菲卡
調酒師用咗聖鬥士星矢其中一個角色命名,加入士多啤梨果醬、雲呢拿和玫瑰花,呢款飲品充滿花香味。

Casamigos (銅鑼灣)
銅鑼灣駱克道487-489號駱克駅3樓
2023-08-17 77 views
朋友喜歡吃西班牙菜,今天就相約友人前往銅鑼灣Casamigos吃lunch。餐廳的環境雅致,裝潢非常有格調,呈現舒適休閒的感覺。lunch set 有很多選擇,我們點了西班牙海鮮炒飯、松露燒春雞配薯蓉。店員很Nice,介紹我們飲兩特色Mocktail:Lady Caprise和Summer Fiesta。Lady Caprise以士多啤梨、菠蘿汁、鮮奶和蜜桃果蓉為base,加上朱古力醬和士多啤梨果蓉的點綴,果汁非常鮮甜,朱古力醬和士多啤梨果蓉甜而rich,呈現出豐富又迷人的口感。Summer Fiesta結合了青檸、青瓜、柚子、薄荷和lime soda water的清新風味,再加上蜂蜜的甜度,給人一種夏日的愉悅感受。兩款Mocktail非常特別又好飲。之後店員奉上餐湯。西蘭花忌廉湯濃郁且滑順。到西班牙海鮮炒飯上場了,炒飯很香,內有青口、蝦及蜆。飯粒粒分明,吸收了所有海鮮的鮮味精華,海鮮的鮮味與米飯的香氣融合在一起,帶來濃郁的海鮮風味,十分惹味。接著是松露燒春雞配薯蓉。燒春雞鮮嫩多汁,搭配松露的香氣及薯蓉的綿密口感,令我們吃過不停。我們享受了豐富的一餐。再相俾約下次來吃晚餐。

我們享受了豐富的一餐。再相俾約下次來吃晚餐。

Lady Caprise,Summer Fiesta
2023-08-17 66 views
在香港吃到有水準的西班牙菜不易,Casamigos絕對是其中一間。午餐時段,我和朋友點了兩份lunch sets:一客燒春雞及一客西班牙海鮮飯。Lunch Set包餐湯及飲品,今日的餐湯是西蘭花蓉忌簾湯,湯內有滿滿的西蘭花蓉,非常creamy。燒春雞雞肉嫰滑,配上薯蓉吃,口感更佳。西班牙海鮮飯最值得推介,飯吸收了所有醬汁精華,海鲜份量十足,包括有蜆、青口及蝦,賣相吸引,海鮮鮮明,飯粒有al dente感覺,烹調時間剛剛好。最驚喜的還有餐廳特別為我們調配的mocktail:分別是"夏日Fiesta" 及"Dance Tonight"。"夏日Fiesta"用了薄荷、青瓜、蜜糖及lime soda water調配而成,口感清新,冰涼消暑。而"Dance Tonight"則以紅茶、紅莓及桃冲泡而成,賣相吸晴之餘亦是解渴佳品,值得推介。人均不用$200有如此質素,值得再訪。
Type of Meal
Lunch
2023-08-15 49 views
在銅鑼灣的美食真的很不錯~環境很好!小哥哥很有耐心~美食也是好吃的!選擇了鴨肉薯茸和黑鬆露意麵🍝鴨肉很鮮美軟嫩薯茸很香裡面有很豐富的料黑鬆露意麵的口味很濃郁!推薦一下在3樓,然後位置不太好找,大家找的時候可以細細一點,電梯上了三樓就是了。接待的小哥哥很好,很有耐心,然後外面沒有空調,但是人比較少,我們選擇了外面可以拍照。黑松露意麵是最好吃的,黑松露味很重,奶油味很香醇我很喜歡這個。週日下午去的時候還有空位不用等位
在銅鑼灣的美食
鴨肉很鮮美軟嫩
薯茸很香裡面有很豐富的料
黑鬆露意麵的口味很濃郁!
推薦一下

週日下午去的時候還有空位不用等位

2023-08-14 61 views
今次帶女女去Casamigos 食西班牙菜,一人一杯精緻飲品🥂,勁chill❤️😎🍹YUZU PALOMA我個杯係cocktail,有CASAMIGOS TEQUILA, PINK GRAPEFRUIT JUICE, 🍋LIME JUICE, YUZU PURÉE, HONEY, SODA 十分清新🌿Lunch memu加錢可升級Mocktail女女個杯mocktail 叫dance tonight💃賣相好靚,仲有幾片食用花瓣🌸,女生一定會心心眼😍呢杯係店員介紹🍸有紅茶, 紅莓, 荔枝, 檸檬汁, 好飲💕🍴Lunch set 包餐湯🥣, 今日係南瓜湯,好creamy😋🐷薑味橙香橡果黑毛豬鞍架 橡果黑毛豬鞍,有陣陣橡果香味,肉質十分嫩滑。濃郁肉味配上淡淡清新香甜橙香,好吃,還有香脆蕃薯條👍👍😋🥘 西班牙海鮮飯海鮮有兩隻大蝦,兩隻蜆,兩隻青口,海鮮都幾新鮮,飯量好多。❤️最後食個雪糕🍨,滿足💯

🍹YUZU PALOMA

Lunch memu加錢可升級Mocktail

呢杯係店員介紹🍸有紅茶, 紅莓, 荔枝, 檸檬汁, 好飲💕

🐷薑味橙香橡果黑毛豬鞍架

🥘 西班牙海鮮飯

最後食個雪糕🍨,滿足💯

2023-08-14
🐙椰香八爪魚帶子刺身 $118🥚西班牙薯仔蛋餅 $88🍞鵝肝多士配無花果醬 $68 x4🍛西班牙海鮮飯 $298🐽西班牙烤乳豬 $398🍰曲奇蛋糕 (是日精選) $98 🧈紅絲絨油條配士多啤梨朱古力醬 (churros) $88🍸招牌Cocktails數款🔸西班牙菜喺香港越來越受歡迎,Casamigos 係銅鑼灣其中一間高人氣西班牙餐廳🇪🇸餐廳裝潢好多西班牙風情,環境舒適🔸先試一試cold tapas招牌菜椰香八爪魚帶子刺身,八爪魚帶子都好新鮮,配上椰香醬汁,味道非常鮮甜😘西班牙薯仔蛋餅都係必點菜式,蛋餅鬆軟,薯仔同洋蔥很香,味道豐富❤️🔸鵝肝多士配無花果醬係另一道受歡迎菜式,鵝肝香滑邪惡,配上無花果醬,味道清新🤓西班牙海鮮飯係西班牙嘅國菜,呢度海鮮飯用料勁豐富,有大蝦,青口,大蜆等等,飯粒吸收咗海鮮精華,夠鮮甜😎🔸西班牙烤乳豬係西班牙菜另一道經典菜式,烤乳豬皮脆肉嫩,味道好香,嫰滑度大約75分🔸是日甜品係曲奇蛋糕,蛋糕鬆軟,配上香濃oreo cream,味道高質。紅絲絨油條(churros) 係西班牙傳統甜品,外酥內軟,配上strawberry chocolate醬,甜度恰好🔸總結嚟講
🐙椰香八爪魚帶子刺身 $118
🥚西班牙薯仔蛋餅 $88
🍞鵝肝多士配無花果醬 $68 x4
🍛西班牙海鮮飯 $298
🐽西班牙烤乳豬 $398
🍰曲奇蛋糕 (是日精選) $98
🧈紅絲絨油條配士多啤梨朱古力醬 (churros) $88

🍸招牌Cocktails數款

🔸總結嚟講,呢間餐廳味道出色、服務周到,推薦比尋找美味西班牙菜風情嘅朋友們
2023-08-10 35 views
୨୧┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈ ୨୧最近鍾意左食西餐,今次就約左朋友去銅鑼灣飲番兩杯。餐廳分開室內和室外,室外會有風扇,室內就會有冷氣。夏天坐室內飲番杯酒就比較適合我。椰香八爪魚帶子刺身 $118八爪魚和帶子用左薄切方式,加上椰汁和秘製香料,口感比較爽口又鮮甜。西班牙薯仔蛋餅 $88煎到燶邊嘅蛋餅,切開就會見到濕潤嘅薯仔和軟身嘅洋蔥,多汁又香口。鵝肝多士配無花果醬 $68 each鵝肝煎到兩邊焦香,加入無花果醬,入口即溶而無花果嘅酸甜又可以中和油膩感。西班牙海鮮炒飯 $298銀色銀鑊入面放入多款新鮮海鮮(青口、鮮蝦和帶子)。海鮮汁滲哂入飯粒入面,口感香脆又有少少飯焦,海鮮就新鮮又鮮甜。西班牙烤乳豬 $398選用西班牙乳豬,外皮焗到非常香脆,下層嘅肉質就肥瘦分明,一啲都唔會有腥味。是日蛋糕(曲奇蛋糕) $98棕色嘅芝士蛋糕,入面有粒粒曲奇,口感豐富,鍾意曲奇嘅朋友唔可以錯過。紅絲絨油條配士多啤梨朱古力醬 $88西班牙油條新鮮油炸,上到枱嘅時侯仲熱辣辣。食落口感鬆脆、加上士多啤梨朱古力醬就會帶番啲甜味出嚟。PICDO DE JADE清綠色嘅cocktail,用左gin做基酒,
୨୧┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈ ୨୧

西班牙烤乳豬 $398

是日蛋糕(曲奇蛋糕) $98

紅絲絨油條配士多啤梨朱古力醬 $88

PICDO DE JADE
清綠色嘅cocktail,用左gin做基酒,加入薄荷、青檸汁和酸蘋果酒,味道非常清爽又開胃。

Cherry bomb

你嘅支持就係我嘅動力!記得點讚❤️

୨୧┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈ ୨୧

Casamigos (銅鑼灣)
銅鑼灣駱克道487-489號駱克駅3樓

୨୧┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈୨୧

“我作為這些相片的創作者,擁有相片的著作權和所有權。未經我的授權,任何人不得以任何形式銷售、轉讓或利用這些相片。”