2016-09-04 6757 views
save咗好耐,但每次想嚟嘅時候就覺得,又名人坊,又高級粵菜,實講個名真係幾俗套,連續幾年有米芝蓮2星,仲要serve開啲大粒名人客㗎喎,主觀地覺得應該會好大牌,所以一直都徘徊在似想試又唔想試之間。咁橋今日電視介紹呢度喎,橫掂又諗唔到食乜好,就走嚟試吓!打個電話訂檯先,聽電話嘅職員又幾好禮貌喎!希望到時都OK啦!一到酒店lobby已經覺得service不錯,職員勁有禮貌咁問我去幾樓,幫我噤埋1樓,印象都幾好。上到去店員已經勁有禮貌滿臉笑容咁話我知邊張檯係我哋嘅,吖服務又真係唔錯喎!set lunch唔係太吸引,於是我哋選擇散叫由$38至$48嘅點心燕窩釀雞翼 ($128)非常花心思嘅一道菜,先將生雞翼去骨,再用成萬幾蚊一斤嘅印尼官燕用上湯熬,跟住先釀入隻雞翼度,吊乾2至3個鐘之後再喺雞皮上搽麥芽糖水,咁樣先落鑊炸。唔好睇隻雞翼細細隻,雞皮金黃色超靚又脆卜卜,雖然係炸,但一啲都唔覺得油膩。一切開,哇啲燕窩係多到必晒出嚟㗎!諗都冇諗過,竟然嫩滑嘅燕窩會多得過雞肉?!真係要講句,唔係咁抵食呀嘛?西菜鯪魚球 ($48)哇好大粒鯪魚球!好似棉花咁軟綿綿,零腥味,仲充滿蔥及芫茜嘅香味;墊底嘅竟然係

XO醬
燕窩釀雞翼 ($128)
燕窩釀雞翼

西菜鯪魚球 ($48)
哇好大粒鯪魚球!好似棉花咁軟綿綿,零腥味,仲充滿蔥及芫茜嘅香味;墊底嘅竟然係好多芥菜膽,超驚喜!鮮甜不特止,仲要冇渣,勁嫩!好好味!
西菜鯪魚球
蜜餞叉燒包 ($38)
即叫即蒸,熱辣辣出爐;最憎叉燒包入面嘅餡有好多肥膏,但呢個真係非常啱,全部都係瘦叉燒,啖啖肉,個汁又唔會過甜,好味!
蜜餞叉燒包

飄香荷葉飯 ($240)
塊荷葉勁新鮮,就算蒸完都仲可以保持濕潤,唔會乾爭爭好核突咁嘅樣。一打開塊葉,非常吸引,因為鋪滿鮮甜嘅蟹肉;鴨肉又多,仲要唔係好鞋好硬嘅鴨肉;而蝦粒亦都非常新鮮,可惜有啲未拎走條腸,有啲唔好睇;荷葉嘅清香未能夠完全滲入飯中,有啲失色;不過要讚嘅係米飯粒粒分明又有韌勁,輕盈又乾爽~

雪耳龍眼杞子糖水
竟然有糖水送?唔知幾耐冇試過去食飯送糖水喇,仲要唔係求求其其咁喎!平時送嗰啲糖水,通常都係糖水多過料,當差唔多送完嘅時候就加水再煲,乜味都冇... 但呢個唔係喎,唔算好甜,啲料係多到每一啖都係80%料20%糖水... 凍凍哋做個結尾,非常滿足
雪耳龍眼杞子糖水
真係要講句唔好意思,原來呢度對於每位客人都係一視同仁,冇因為係米芝蓮餐廳就好囂張,每碟菜都食得出係有心思去買食材及去煮,下次一定要試晚飯!
2016-09-04
$240 (Lunch)
XO醬
2016-08-07 5106 views
今天同hubby 再續米芝蓮之旅,是次要試的是米芝蓮二星的名人坊。餐廳位於上環一酒店內,裝修清雅,座位唔多,眼見只有六張枱。點心價格由38到48不等,而午市套餐則由198一位起,包四餸一湯一甜品。我們點了午市套餐一試其炒菜功架。粟米鮮准山紅蘿蔔湯:味道清甜,有住家湯的味道,好適合夏天飲用。椒鹽九肚魚:炸皮很薄,質地香鬆脆滑,完全唔覺得油膩,很有水準。鹽燒牛腩煲: 牛腩超水準表現,有煲仔的香,肉質軟稔帶嚼勁,仲好有肉味,個汁是很簡單的腩汁,無其他的花椒八角,咬落去真的以為自己食緊和牛!這絕對是我食過最好的牛腩!!強烈推介!燒乳鴿:乳鴿細細隻,皮脆肉嫩,加上椒鹽更香口,肉汁豐富又唔乾,不錯!木耳炒絲瓜:清清地,唔係咁特別;但配上xo 醬,味道豐富一點,瑤柱味十足。木瓜雪耳糖水:輕甜,感覺滋潤清甜,有雪梨粒木瓜粒等。總結:環境舒適恬靜,味道不錯,服務一流,是名符其實的二星餐廳,推介!
我們點了午市套餐一試其炒菜功架。
木瓜雪耳糖水:輕甜,感覺滋潤清甜,有雪梨粒木瓜粒等。
2016-08-07
$250 (Lunch)
出外吃飯, 最重要的是「跟師傅」。畢竟廚藝是一種很個人的藝術, 即使有食譜在手, 不同人做出來的東西都不一樣, 味道可以相差很遠。常常聽食友說, 名人坊的 鄭錦富富哥 是粵菜之中的第一人, 簡單的一個炒飯, 到了他的手中, 也變得美味異常。為人低調的他務實不花巧, 時常都留在名人坊的廚房之中, 事事親力親為, 在這裡用餐畢竟是有水準保證的。直至去年, 富哥被台灣高雄的漢來名人坊邀請成為了客席主廚, 才偶爾會見他不在店中, 飛到高雄那邊做指導去了。對我來說, 要好好的吃一次粵菜是一件勢在必行的事, 也是一個極大的投資。今次的夜宴對我來說, 重點在富哥。現下跟飯局同去, 既可以吃到最多的款式, 又必定會是由富哥主理, 真是百利而無一害。琵琶豆腐 // 欖菜四季豆今次所吃的食物以味道為主, 賣相沒有特別的華麗, 或許是和富哥的性格相襯吧。去之前沒有好好研究菜單, 認不出這個金黃飽滿的, 是琵琶豆腐。一般來說是把豆腐混魚膠、冬菇, 攪拌成蓉, 再勺成小枇杷的形狀炸香。不過今日在名人坊所吃的, 豆腐並無攪爛, 口感更滑。只是豆腐本是易碎之物, 這樣處理的話更需要的是一雙巧手吧。小碟之上另有欖菜四

琵琶豆腐 // 欖菜四季豆
小碟之上另有欖菜四季豆、煎蘿蔔糕一片, 甚是豐富。
椰皇燉螺頭雞湯
椰子煲雞一向是我中意的湯水, 味道又清又甜。只不過這個湯呀, 實在用的不是椰皇而是老椰子的肉, 否則哪有這樣厚的椰肉呢。椰子的味都煮到湯中, 椰肉則棄之不吃。以老椰子煲湯, 大概是靈活的廣東人才想得出來。
燕窩釀雞翼
若說是首本名菜, 富哥的招牌一定是燕窩釀雞翼。以前, 燕窩被視為對身體健康的食材, 產量不多, 所以價格很矜貴; 但近年人們對燕窩的看法已變, 這食材的人氣度已是大減。個人看法是, 任何食材只要不是過量, 對身體的影響都不會大, 「燕窩養癌」芸芸, 大可不理之。

釀雞翼是一道花時間的功夫菜色, 逐隻雞翼去骨已經夠麻煩, 釀入燕窩還要風乾數小時才可以拿去炸, 準備時間可不短呢。聽飯局舉辦人KC介紹, 才知道釀燕窩是高難度動作: 釀少了, 雞翼不夠漲卜卜, 就不好看了; 但釀得多了, 雞翼就會爆開, 也算失敗。但看碟子上的這一隻, 金黃飽滿的, 真漂亮。燕窩本來沒太重的味道, 要先以上湯煨之, 才算加了點鮮。此釀雞翼入口香而不膩, 難怪達官貴人們都為之深深著迷呢。
焗釀蟹蓋
沒想到, 這一味焗釀蟹蓋, 竟是off menu之選。若是自己來吃, 一定會與之錯過吧。單看賣相, 訝異於此蟹蓋的size頗小。不似別的名中菜廳, 愛選用大隻的花蟹, 再加個金色的蟹型碟子做配襯, 唔食得都打得嘛。

但低調之極的賣相之下, 是滿滿的塊狀蟹肉。別的材料極少, 口口都是鮮甜, 說是最好吃的焗釀蟹蓋, 絕無誇張失實之嫌。正正印證了味道的好壞, 和用料的大小, 實無關係。掌廚的心機, 才是最重要的。
紅燒33頭日本吉品鮑魚佛跳牆
這奢華的菜, 就是今晚的主角。海味博大精深, 真不敢在此胡說八道。只見富哥做的鮑魚顏色比較深, 味道也比較濃。食友請富哥賜教, 富哥卻是略帶腼腆地說沒有甚麼秘技, 只是不似普通人做鮑魚是用「煲」, 他為了把鮑魚的味道保持在鮑魚之內, 用的是「蒸」。

且不說怎生去蒸才可以把鮑魚蒸得柔軟不糯, 但富哥這做法真令人心悅誠服呢。由其是當廚師是在料理比較靚的日本吉本鮑之時, 若是把鮑魚之鮮甜都煲出來化在鮑汁之中, 那鮑魚吃起來口感再好, 味道卻會是稍次。但富哥這是把鮑魚最好的口感, 及鮑魚最香之味盡數保留, 這鮑魚吃起來, 才叫一等一。

至於用「蒸」之法出來的鮑汁味道會比較差, 也是無可耐何的事。畢竟鮑魚之香不是在鮑魚之中就是在鮑汁之中, 比魚與熊掌更是不可兼得。在我來說, 吃鮑魚就是吃鮑魚, 鮑魚是主鮑汁是副, 主次還是分明的。因此更為富哥的做法大感心折。

以鮑汁配襯同吃的翅、參、花膠, 味道上也自自然然是有點不同。小妹意想天開, 若是另擇次一級的鮑魚榨其精華, 棄鮑肉只取鮑汁, 用之作醬烹調翅、參、花膠, 那豈不是鮑魚鮮香, 別的也是甜美無比? 只是這樣一來, 這一碟菜勢必要定為天價才可。
花雕焗飛天雞
父母孩童之時吃的都是通山跑新鮮雞。我小時候吃的已是飼養雞, 但至少是在街市一刀放血, 雞隻拿回家烹調時還是微溫的。到了今天, 想找新鮮雞可不易。所以當一家餐廳是用新鮮雞奉客之時, 這一味, 是很難會不好吃的。

單是金黃的雞皮已是令人垂涎三尺。這個時候不會跟我說甚麼健康不健康, 這皮是吃定的了。皮下脂肪不多, 皮爽香甜, 濃郁的咸香真的非常好吃。雞胸的部分也可以做到有汁又嫩, 還挑剔甚麼呢。
家鄉蒸龍躉
很傳統的廣東式蒸龍躉。龍躉的味道本來是比較濃厚的, 加上冬菜同蒸, 可以平衡那厚實的味道, 比較清爽。莞茜的作用也是一樣。小妹好彩, 恰恰分到魚鮫之位, 肉質特別的有彈力, 咬起來不輸又彈又滑的魚皮。我本人其實不太中意吃魚皮, 但龍躉的魚皮卻是萬萬不可不吃。狀甚似花膠, 微粘的, 彈力很高的, 是極品。

家中若是蒸煮龍躉的話做法和這裡一樣, 不過魚塊會厚身一點, 接近正方體。吃慣吃熟, 還是覺得魚肉在厚切的情況下, 更有口感更好吃。
雲腿扒菜膽
富哥招牌炒飯
炒飯看來簡單, 但在富哥心中不知怎地就做得特別好吃。飯粒的軟硬口感恰到好處, 不濕不糯, 微微的有點張力。蔥花、火腿、蛋花、薑米的份量是經心調配的, 相互輝影也互不侵犯, 誰也搶不了誰的風頭。
名人蛋紅棗茶
結尾的甜點很是養生, 不過最特別的地方還落在名為「名人蛋」的蛋之上。富哥有感他的支持者比較注重健, 一頓盛宴之後, 很多人都不想吃並稱為高膽固醇的蛋黃。但浸在甜糖之中的蛋, 難不成咬掉一半再叫大家自行棄置蛋黃嗎? 不可能。於是富哥就想出把蛋殼抽乾, 再重新注入蛋白, 做出只有純蛋白的名人蛋。多費手功, 只為細心地做出食客喜愛之物。廚師的巧思, 就在小節之上看出。

要明白了解粵菜, 要學的事還多呢。深明不易為但也要走上的路, 有如此決心的又豈止我一人。若是可以明瞭落手者的苦心, 欣賞之餘更可以留下平言隻字, 讓食物留存後世, 才是快哉!
2016-06-12
Type of Meal
Dinner
2016-03-02 4665 views
名人坊高級粵菜 - 果然名不虛傳2016.02.29 Lunch一向聽聞屹立中環九如坊之名人坊高級粵菜水準相當高,還獲得不少獎項,讓對中菜一向不太熱衷的樹樹很有興趣,是日友人主動邀約樹樹共進午膳,難得訂到位,決定來這裡一試。踏進酒店小小的大堂,便有服務員詢問樹樹要去的餐廳,並替樹樹按電梯,很禮貌的說「小姐,搭LIFT上1樓就係,ENJOY」,有點意想不到的招待~LIFT門打開,已見有位西裝男士 (相信是經理吧) 在狹窄的入口歡迎客人,樹樹告訴訂位資料後,經理望也不用望訂位紙便帶樹樹入座,也許由於太遲訂位,坐的位置便是出LIFT的位置附近,幸好依然寧靜~坐下時,經理馬上問樹樹「小姐凍嗎?」並馬上取一張椅子過來「小姐,俾你放手袋」,再細心告訴樹樹可選甚麼茶,茶沖好後再為樹樹倒茶,雖是第一次光顧,整個感覺尤如常來的貴賓一樣!印象分已加到接近滿分了!由於只有二人,故決定點3個點心,再加一餸一炒米粉,相信應該可以吃光的!炒桂花瑤柱 ($180) 也許點心是即叫即製的關係,奉上的第一道菜竟是炒桂花瑤柱。這道菜用料很簡單卻相當巧功夫,所以不容易於坊間的餐牌找到,因此樹樹一般很喜歡點這個菜來看看大廚的

名人坊高級粵菜 - 果然名不虛傳

2016.02.29 Lunch

炒桂花瑤柱 ($180)
炒桂花瑤柱
也許點心是即叫即製的關係,奉上的第一道菜竟是炒桂花瑤柱。這道菜用料很簡單卻相當巧功夫,所以不容易於坊間的餐牌找到,因此樹樹一般很喜歡點這個菜來看看大廚的功力。

光看賣相,已知蛋絲炒得很幼細,入口卻一點也不乾身,瑤柱很明顯用上很大隻的乾瑤柱,跟蛋絲一樣,很幼細但不乾身,芽菜雖熟但保持爽口,蟹肉雖幼細卻有淡淡的蟹香味,加上幼細的蔥花,不論是口感還是味道均很有層次~ 整碟餸不止賣相好看,還相當美味!值得推介~

生拆蟹肉炒米粉 ($240)
生拆蟹肉炒米粉
第二度上的菜依然不是點心,侍應很貼心的問我們需要他們代分還是直接上,對樹樹而言當然要直接上,否則如何拍照?

米粉用砂鍋上,很有智慧,這樣便能保持米粉的溫度,否則變凍的炒米粉入口感覺會很油膩。最意想不到的是,入口竟然有大排檔鑊氣的味道,蟹肉不是一絲絲,是一件件,毫不吝嗇,很有口感,蟹味濃郁,蛋入口很香,芽菜比較軟身,配料及味道很合樹樹口味,唯獨米粉的質感很林身,也許樹樹只鍾情爽口的米粉,林身的米粉入口沒有吃米粉的口感,令樹樹很失望... 還好不論是器皿、配菜及大廚功夫等均很有水準~ 吃到最後米粉仍能保持暖暖的~

鮑魚咸水角 ($48)
鮑魚咸水角
終於等到點心了~ 咸水角看起來沒甚麼持別,咬下去便知龍與鳳!皮炸得透,香脆卻不失軟軟的QQ口感~ 吃不到鮑魚味,卻吃到很香濃的臘味味道~ 也沒有坊間啖啖肥豬肉的味道~ 除與名稱不相符外,味道及口感確是不錯的~ 但吃時小心溫度,因為應該是剛炸起,是非常熱喔~

金黃流沙包 ($38)
金黃流沙包
樹樹一向對流心奶黃包沒有興趣,因為坊間很多只做到流心,卻完全沒有蛋黃味,包的皮也相當厚,只有甜味,很多時也會有麵粉味;但由於友人很喜愛,總不能要他獨自吃3個,如何也要試一個吧?
金黃流沙包
拿上手,不像坊間剛蒸起熱到拿不到的溫度,先撕去外層薄薄一皮 (自從於某酒樓看到一籠籠待蒸的包沒有任何遮蓋下放在一邊後,從此不再吃人稱為最好吃的外層薄皮),再一分為二.... 噢,流心果然很澎湃,一分便馬上湧出來!馬上把半個放入口中,沒有熱到辣口的感覺,沒有討厭的麵粉味,包的皮不會太厚,整個口腔內全是很香蛋黃味,甜味適中,味道十分討好!唯一美中不足是包不夠鬆軟,但不論是大小、溫度及味道均相當有水準,愛好流沙包的你,千萬別錯過!

香煎蘿蔔糕 ($38)
香煎蘿蔔糕
此款點心樹樹一向很少點,但看見餐牌標榜「每天新鮮製造」,無論如何也要點來試試吧? 賣相相當不錯,起碼看得出願意認真把蘿蔔糕煎香~ 質地比較軟身,證明不會用太多的粘米粉,入口很香蘿蔔味,而且還是最傳統一絲絲的蘿蔔呢!最令樹樹印象深刻的,是入口沒有味精的味道,讓人吃後感覺很舒服~ 沒有太多配料,也許正是如此才吃到蘿蔔的香味及清新感吧!

香芋西米露 (贈送)
香芋西米露
想不到結賬後會有糖水送,這碗香芋西米露,雖說是贈送,卻絲毫也不馬虎,每件芋頭很粉,入口即溶,西米露有淡淡椰香味,甜度也適中,唯西米煮太久沒有口感,但對於一碗贈送的糖水,已是十分有水準了!以此糖水作為是次午餐的結尾,為整個午餐來個完滿的結束!

貼心友善的服務 + 高質素的食物 + 舒適寧靜的環境 = 美好的用膳經歷,樹樹必會再來試試其他食物~

Lunch:約$340/位

Other Info. : 1. 茶芥$20/位 2. XO醬$28/碟,每桌也會捧上 3. 座位有限,最好預先訂位
2016-03-01
$340 (Lunch)
香煎蘿蔔糕
香芋西米露
2016-02-25 3198 views
友好嘅合作伙伴邀請我地今日食個Lunch,挑選咗離工作地點好近嘅名人坊高級粵菜度嘆~平時附近嘅平民食店就去得多,呢家中環蘭桂芳酒店嘅出品作又係點呢,確實OK期待嘅。九道菜嘅Lunch, 重點介紹幾樣啦!蘿白糕拼琵琶豆腐(/5為滿分)賣相:豆腐炸到金黃色,唔似塊蘿白糕煎到燶 咗,都吸引到食慾嘅。味道:平時大家食開蘿白糕同琵琶豆腐嘅味道囉~不過個糕多粉咗少少!幸好兩件東東都算夠料!燕窩釀鳳翼(/5分為滿分)賣相:金黄色嘅雞翼睇落好香脆,雞翼好飽滿,食燕窩食飽。香味:炸香嘅雞……皮味囉。味道:東東嘅味道嚟自啲雞皮,好彩有呢個僅餘嘅鹹香,如果唔係太多嘅燕窩只會顯得呢道心機菜矜貴而無味。最好最好,下次留返啲雞肉俾我就好嘞!頭抽皇焗蠔(.5/5分為滿分)賣相:上色上得好好,金黃色(又?!一篇野出現咗幾次!但做到金黄而唔燶係好難!)同埋啲蠔好大隻~~(心心眼)香味:香!味道:本人超級鍾意食蠔(生食除外),呢隻蠔無鐵銹味,上層炸到脆卜卜,咬落去腍唔un, 算係咁。家鄉蒸龍躉腩(.5/5分為滿分)賣相、香味無咩特別,正常喺街見嘅模樣。至於味道,龍躉肉由皮到肉都好靭如橡筋,勝在啲豉油汁夠麻油香,一

九道菜嘅Lunch, 重點介紹幾樣啦!

蘿白糕拼琵琶豆腐(
/5為滿分)

燕窩釀鳳翼(
/5分為滿分)
賣相:金黄色嘅雞翼睇落好香脆,雞翼好飽滿,食燕窩食飽。

香味:炸香嘅雞……皮味囉。

頭抽皇焗蠔(
.5/5分為滿分)

香味:香!

家鄉蒸龍躉腩(
.5/5分為滿分)
賣相、香味無咩特別,正常喺街見嘅模樣。至於味道,龍躉肉由皮到肉都好靭如橡筋,勝在啲豉油汁夠麻油香,一碗白飯吖唔該(其實未飽)!

焗釀蟹蓋(
.5/分為滿分)
飽滿嘅蟹蓋好重洋蔥味,蟹肉有好多好多,仲食到殼添,證明應該係人手拆肉拆得好唔小心,但又好真材實料feel!

招牌蟹肉炒飯(
/5分為滿分)
竟然食到尾先食到好野。炒飯炒得好乾身,每口飯都有齊配料,蟹肉呀蛋呀,蟹肉呀蛋呀,飽足!

薑汁湯丸(
/5分為滿分)
薑汁系列嘅糖水最忌唔重薑味,不過呢個非常重,good job! 加上兩粒細粒晶瑩剔透嘅黑芝麻味湯丸,粉糰同料1:1, 滿足啦!

總評:
/5分為滿分

2016-02-25
2015-12-16 2991 views
今晚的晚飯,是為補祝生日的,故選址為中環九如坊的名人坊高級粵菜。名人坊是今年車胎人的星級餐廳,是由鄭錦富師傅主理,有"隱世廚神"之稱,據說鄭師傅亦曾為各界人賈商服務過。今晚的菜色選自餐牌,餐牌中不乏有名貴的食材入饌,亦有尋常的小菜。當到餐牌最後一頁,介糿了鄭師傅。今晚晚餐以蛇羮作為開始,是以每位上的,是一道 off-menu 的湯羮。蛇羮配以檸檬葉,使蛇羮具有清香的感覺。湯羮裡的材料豐富,質感稠結適中。琵琶豆腐(一百六十個大洋)豆腐表面金黃,而且表面不平,但是入口卻又非常的嫰滑,加上表的肉碎,令口感增不少。燕窩釀鳳翼(每隻:一百二十個大洋)用其他食材釀入雞翼就吃多,但以燕窩釀入,實在少食,而且增加了雞翼的矜貴度。燕窩需由雞翼帶起食味,故雞翼有脆口之餘,亦有燕窩的口感。頭抽皇焗蠔(二百二十個大洋)頭抽是黃豆發酵後的第一次提煉的醬油,這是常識吧!蠔用上頭抽,除可以品嚐到蛅的濃郁味道,亦可嚐到頭抽的香純,兩者的配合得很好。梅菜蒸菜心梅菜通常用來蒸肉的,但這菜式卻換上了菜心。菜心原是清甜爽脆的,但遇上了梅菜,卻又變得不單脆與甜,還有梅菜的芳香味覺。脆皮炸子雞(每隻:四百八十個大洋)炸子雞原隻放
琵琶豆腐
(一百六十個大洋)
燕窩釀鳳翼(每隻:一百二十個大洋)
頭抽皇焗蠔(二百二十個大洋)
梅菜蒸菜心
脆皮炸子雞(每隻:四百八十個大洋)
炸子雞原隻放在桌上,可見雞皮炸得薄薄一片,而且沒有任何脂肪在雞皮下,吃起來沒有半點油膩感,加上雞肉嫰滑,雞肉又夠厚,增添了不少食味。
蓮藕豬手另是一道 off-menu 的菜式,當中以南乳及連藕來炆,故豬手柔軟又富南乳的香味,蓮藉也沾上乳,份外不錯。
糖水為人參果蓮子糖水,細細粒的人參果吃下有點粉,蓮子鬆化,整個糖水的甜味不高,不錯。另有生果一併上桌呢!
餐廳環境不大,但今晚晚飯整體不錯,坐下來也較舒適呢!
2015-12-05
$780 (Dinner)
Celebration
Birthday
名人坊高級粵菜由當年富商林伯欣既家廚鄭錦富先生主理, 名菜多不勝數: 燕窩釀雞翼, 清湯/紅燒牛腩, 富哥炒飯, 名人蛋...以及一系列既小菜.在下幸運地, 都算叫食過香港大部分高級中菜, 龍景軒, 福臨門, 明閣, 浙江軒...等等等...若只論食物味道, 喺在下心目中, 頭2名必為這裏 - 名人坊高級粵菜 及 跟這裏幾十步之距既 大班樓. (至於第一屬誰, 還得多試幾次...這裏的粵菜實在做得令人驚嘆! 來過這裏已不下五次, 在下不才, 未搵到大錢, 試唔到餐牌裏面既貴價菜式(鮑參翅肚), 每次都係食午飯套餐/ 小菜, 但這已足夠俘虜在下...餐廳在九如坊蘭桂坊酒店1樓, 九記牛腩附近, 蓮香樓行上DD. 不過係中環/上環地鐵站行過去都要大約10-15分鍾. 今日友人渣車先去銅鑼灣, 再打的, 十分方便~今餐主要係一盡地主之誼, 友人女友遠道從馬來西亞來探訪, 並曾提及過想試試地道廣東菜, 哈, 實在没有比這裏更適合的餐廳.今日可能係中秋翌日, 1點到餐廳都只係得小貓三四隻. 甫出電梯就見到一個小櫃放左幾本米芝蓮書, 同一本俾名人簽名既簿, 翻開見到一眾高官都曾經係座上客, 梁愛詩

今日可能係中秋翌日, 1點到餐廳都只係得小貓三四隻. 甫出電梯就見到一個小櫃放左幾本米芝蓮書, 同一本俾名人簽名既簿, 翻開見到一眾高官都曾經係座上客, 梁愛詩, 梁振英, 曾蔭權... 唔知幾時先可以到在下簽名留字呢??? 哈哈~ 今次被安排坐喺餐廳偏廳, 侍者基本門面功夫做足, 派餐牌, 簡單介紹, 開茶.

這裏的行政午餐最抵食, 只賣$198, 包一碗例湯, 炸妙齡乳鴿, 小菜3簡1 (蒸魚/ 琵琶豆腐/ 梅菜扣肉), 白飯, 一碟菜, 一個甜品....真係抵到爛... 叫了三位午餐, 加了$120蚊upgrade左白飯做半鍋富哥炒飯. 餐廳經理同在下都算有D交情~ 所以只係加左30蚊, 換來了3款tasting portion的小菜 (有齊琵琶豆腐同梅菜扣肉, 再加一個欖菜肉鬆四季豆), 而在下訂位時已給友人他倆預訂了2隻燕窩釀雞翼.

FOOD AND COMMENTS:

Menu: Executive Lunch Set x 3 + A La Carte

1st Dish: 苦瓜排骨煲黃豆
這裡的老火例湯不容錯過, 用料十足, 不落任何味精. 今日既湯苦瓜排骨較為濃味, 苦瓜既味道十分"出", 只係略嫌落鹽重手左... 飲到一半同餐廳經理反映, 佢即時跟進, 番入廚房試味後亦都認同我們所說的, 連忙跟在下同友人講對不起, 並告知大廚會即時煲過, 仲好堅持一定要俾我地食完炒飯再嚐試...哈哈, 是臉子問題嗎??

去到最後臨食甜品時, 特意再奉上一碗, 今次咸度剛剛好, nice! 不過其實我地已經好飽了.
苦瓜排骨煲黃豆

2nd Dish: 蝦餃
友人女朋友喜歡食點心, 特意點一籠蝦餃. 上枱時, 老實說, 賣相並不佳 (冇咩光澤, 俾人一種幾頹的感覺), 有一隻塊皮仲穿左添... 但這裏的食物是不能以貌取人的...

皮夠薄, 唔痴口, 蝦經過少許調味, 但亦能保留到香濃蝦味, 肉質爽口, 味道出色, 好食! 不過, 若論全城最好味的蝦餃, 還要數灣仔福臨門 - 荀尖鮮蝦餃, 至今未逢敵手.
蝦餃

3rd Dish: 琵琶豆腐
強烈推介! 琵琶豆腐是一道很傳統的菜式, 街外餐廳很常見, 但就以這裏做到最好! 街外通常係大量魚肉, 只放少許豆腐, 而呢度則將豆腐捧為主角, 佔了大約4分3既分量, 外表輕輕炸到脆一脆, 入面保持豆腐既嫰滑, 少用左魚肉, 炸既時間變相減少, 所以一D都唔燶, 塊外皮主要係為滑溜既豆腐製造少許不同既口感.

呢度冇用茨汁, 反而提供了醋同椒鹽, 俾食客自己調味. 友人女友十分喜愛呢道菜, 大讚有水準兼特別!

4th Dish: 生炸妙齡乳鴿
又係呢度既名物, 先講乳鴿, 果真妙齡, 一放落口就分辨得出, 汁多肉嫰~ 出面好多餐廳都Self Claim係妙齡...但食落又老又鞋又乾...分明就係一隻老鴿, 扮後生!

呢道菜式最考功夫既就係...乳鴿本身...隻鴿唔嫰, 神仙都難救!

笑話一則: 之前黎食, 侍者強調呢度D乳鴿係生炸..."生炸"???...在下同友人呆左, 眼都突埋...生炸? 者係點??? 監生掟隻乳鴿落滾油炸熟佢...? 咁殘忍??? 所以先咁好食????? 唔X係嘛...

原來生炸係指....將隻鴿, 由未煮過炸到熟到食得為止...中間冇蒸冇煮過...如生炒糯米飯, 由生米炒成熟飯.

餐廳好細心預備晒手套紙巾濕紙巾, 值得一讚! 在下喺其他人既食評見到可以將乳鴿原隻上免切, 望到都流晒口水.
生炸妙齡乳鴿

5th Dish: 紅燒牛腩
牛腩, 就係令在下愛上呢度既主要原因...容許在下用3句說話表逹佢既好味道:

1. 在下從來都未食過咁好食既牛腩!
2. 真係好食到你唔相信!
3. 如果你搵到更好味的, 話俾在下知, 在下找不到!

第一次黎食飯, 侍者好努力推介在下試一個清湯腩, 本身十萬個不願意, 黎呢度食牛腩? 說笑吧, 我不如一陣食完落去九記仲好啦... 不過見佢誠意拳拳加上半逼半氹, 即管試一次啦... 食完, 驚為天人!!! 當時果幾舊牛腩好食到呢...在下既表情, 以為拍緊周星馳套食神...

在下唔敢講呢度既紅燒汁/ 清湯是否天下第一, 但牛腩確實為舉世無雙. 選用牛坑腩, 略帶一點肥 (所以那一陣牛肉香十分濃郁), 而那塊肥, 並不是一整舊在肉旁, 而係分怖均勻, 打個比如~ 像和牛. 唔講既話, 在下還以為用緊A4和牛燜牛腩, 點解唔係A5? 因為淋得黎還嚐到牛腩既細緻肉質紋理, 不致於含住一舊牛油, 此乃在下認為燜牛腩之最高境界, 燜到夠入味, 夠淋, 但唔會淋到爛.

曾經問餐廳點解可以咁好食: 餐廳經理答: 我地餐廳其實同隔離既九記牛腩用同一幅牛腩, 佢地要肥果部分, 在下立即搶口: 咁你地者係用瘦果部分啦~

她說: 唔係~ 我地係用靚果部分~ 哈~ 吹漲~

除了牛腩, 裏頭還有牛筋, 也很出色, 但以牛腩的驚喜最大!

呢度菜式還有另一個主角 - 白蘿蔔, 燜得入味不多說, 本身既甜度已經夠俾驚喜大家. 唔好睇佢大大兜, 友人, 友人女友, 在下喺向經理大讚呢道菜既同時, 已瞬間將佢消滅.

鄭師傅既煮功加靚食材, 就如倚天加屠龍...出面邊有得比...九記都要讓一讓位...絕冇誇張成份!
紅燒牛腩
6th Dish: 梅菜扣肉
極邪惡的食物, 餐廳經理呢隻惡魔, 太可惡了! 將每款小菜變成tasting portion 俾我地試, 在下特登點琵琶豆腐就係怕自己失控點左呢個邪惡之物...最後被奸計得逞...

扣肉, 一層肉, 一層肥, 看賣相已經知道哪有不好食的理由. HAE講就係入口即融, 專業既講法就係食緊佢既melting point~

但在下想提一提, 一道梅菜扣肉是否高質, 並不只看扣肉, 梅菜才是用來分高下. 肥豬肉做到入口即融不難, 梅菜都煮到就是高手, 而這裏做的就是教材! 靚既梅菜, 經長時間燜煮, 窩內還保持到其形狀, 但用筷子一夾就知真偽了, 在下誠意推介.

幸好没點白飯...否則GG了...連一滴汁都唔會放過.
梅菜扣肉

7th Dish: 燕窩釀雞翼
這裏的成名之作, 也是手功菜. 先將雞翼去骨, 再釀入用雞湯煨過的燕窩入去, 然後拎去炸! 燕窩給得一點都不吝嗇, 塞到滿滿的.

一疏疏既燕窩伴著雞翅, 味道還好吧. 菜式無疑是很特別, 很少在街外找到, 非常值得一試. 但像廚魔既份子小籠包一樣, 試過便算了, 在下食過兩次也冇再叫了, 始終不便宜, 120蚊一隻, 雖然價錢已是超值, 因為手功費心機都唔止, 但有些東西試過便好了.

8th Dish: 上湯菜心
上湯菜心, 菜心是上等貨色, 面頭放了丁點金華火腿調味, 清清地, 為食過既濃味菜式清一清口腔.

9th Dish: 欖菜肉鬆四季豆 (半份)
又係一道小菜既Tasting Portion, 在下唔係太識得欣賞 (唔係唔好味, 只係在下唔識分好同壞). 但友人好喜歡, 差唔多食晒成碟.
欖菜肉鬆四季豆
10th Dish: 富哥招牌炒飯 (Price: $120 半窩)
菜式冠上自己的大名, 絕對是信心的保證. 炒飯用料簡單, 金華火腿, 蛋, 蔥, 蝦, 就係咁多~ 前三者切到好fine, 大約係每粒米的一半, 心機菜是也.

炒飯講求粒粒分明, 這裏做到, 不少高級中菜廳都做到; 但炒到每粒飯外面乾身, 內裏保持軟熟, 就少之有少了, 每次黎呢度都會叫富哥炒飯, 次次保持水準, 没有失手.

另外, 最怕食炒飯食到最後窩底都是油, 這裏完全没有這個問題. 炒飯味道簡單直接, 加埋枱上少許自家制的XO醬, 又是另一道人間味美. 在下本身都好飽, 還有點擔心會食唔晒個飯, 浪費廚師心血, 但最後都食左三碗, 清晒...連相都唔記得影...sad

有人曾經在網上批評呢個飯呃錢, 收人$240蚊一窩, 用料郤只是普通貨色. 請注意, 不要放錯重點, 富哥炒飯賣的是鄭師傅多年的經驗, 這是用再多的金錢也難買到 (起碼在下分別付了差不多四百個大洋, 食過3星龍景軒及2星欣圖軒既炒飯, 也不及這裏一半如意).

炒飯, 最能見真章!

11th Dish: 陳皮紅豆沙配芝麻湯丸
實實在在的一碗紅豆沙, 没有什麼花巧, 甜度適中, 稀杰剛剛好, 起沙是基本要求. 亮點不用說也知道是陳皮的香味, 未食放在枱邊都聞到, 放落口更是不得之了. 芝麻湯丸中規中矩, 皮夠薄, 芝麻香亦足!

在下跟友人開笑說, "陳皮紅豆沙"本應如此.

只怪街外有些做得差的, 雖掛著"陳皮紅豆沙"的名, 卻没有陳皮香, 稀到仿佛似溝水, 冇沙可言, 剩下的只有沙糖的甜和粒粒還未熟透的紅豆, 這...哪是人食的...狗都唔食....
陳皮紅豆沙
BEVERAGE:
1. 普洱茶 (Price: $20 茶錢 (每位))

OVERALL COMMENT

FOOD AND BEVERAGE
喺食物味道上無可挑剔, 每次來食飯, 在下也覺是完美之作. "隱世廚神"這個名銜 (多謝友人TM幫在下搵到個"銜"字點寫...執筆忘字...), 鄭錦富先生當之無愧!

若要在雞蛋裡挑骨頭, 上菜速度倘有改善空間. 不知是否我們差不多有成11道菜, 菜上得比較急 (或者係在下跟友人食得有D慢...掛住傾計). 食到中段放到成枱都係餸, 攤凍左可能對味道有少少影響, 不過情況並不嚴重.

另一個未能在食物方面拎滿分既原因係喺餸菜賣相方面, 在下同友人有不同的意見, 在下覺得呢度既食物跟環境, 跟師傅的為人一致: 平淡踏實, less is more. 友人則覺得過於單調, 没有精啄細磨, 欠缺了兩星米芝蓮應有的賣相. well, 各花入各眼吧~

ENVIRONMENT
一如在下標題: 實而不華. 這裡不似玉蕾及其他酒店中菜廳, 没有金雕玉砌, 但裝修倘算雅致, 坐得舒服. 雖然當日餐廳差不多滿座, 但在下坐果個area得3張枱, 一張我地, 一張2人枱, 一張6人枱 (大部分仲係鬼), 所以唔覺嘈, 可以靜靜食呢餐飯.

唯一可能有不足的地方係洗手間, 唔係唔乾淨, 只係如果可以係呢個位再裝修得好一點會更好, 友人就因此在呢欄扣了一點分.

SERVICE
各侍者做得不錯, 斟茶換碟清枱樣樣做齊, 笑容禮貌細心都見到. 當然, 跟半島felix確實還有距離, 但也能給到窩心的感覺.

至於餐廳經理, 不記得是否叫May (在下經常忘記東西), 十分親和細心, 每每都察覺到客人的需要, act before ask, 客人還未出聲, 已經把事處理好, 或許, 這就是經驗. 她完美演繹了"賓至如歸"呢四個字: treat your customers as your guests. Guest 指來家作客的朋友, 對待你的客人如同你家的座上客, 這是比專業更高一個境界, 因為她, 成餐飯食得更開心, 亦為整個dining experience 錦上添花!

唯一可再改進的是, 電話take booking的先生, 可以更有禮貌, 更有manner, 始終呢個係同客人的first contact point, 請注意..

WORTHINESS
經理的好客, 加上差不多試勻成個午餐所有美食, 如果連雞翼都唔叫, 一千蚊都有找, 所以真係好抵. 捧住個肚走, 又飽又滿足!

多謝友人同友人女友賞臉呢餐飯, 下次在下來馬來西亞再作探訪, wish you an enjoyable time in Hong Kong!
2015-09-28
$420 (Lunch)
苦瓜排骨煲黃豆
陳皮紅豆沙
  • 富哥招牌炒飯
  • 陳皮紅豆沙配芝麻湯丸
2015-09-27 2725 views
我們一行四人相約於名人坊食飯,但首先要同大家講,一定要搞清楚地址,因為我哋4個人都去錯地方,有3個去咗蘭桂芳酒店,1個去咗九如坊餐廳其實係九如坊蘭桂芳酒店,該地址其實係近上環ga!雖然搞咗一輪先嚟到,但真係令我一食難忘!你咪見地方細細,但出嚟嘅食品簡直一流!如果裝修再靚 d,我敢肯定佢仲可以响米芝蓮攞多粒星!睇吓個雞翼,釀到肥嘟嘟、香噴噴,一送上嚟,真係吸引到唔記得影相tim!花膠湯好清好甜,好足料,超好味!嚟到唔食蟹鉗,包你終生後悔!服務一流!員工相當友善!
其實係九如坊蘭桂芳酒店,該地址其實係近上環ga!

花膠湯好清好甜,好足料,超好味!
嚟到唔食蟹鉗,包你終生後悔!
服務一流!員工相當友善!
2015-09-23
Type of Meal
Dinner
  • 燕窩釀雞翼
  • 蟹鉗
  • 花膠湯
2015-06-11 3218 views
年年米芝蓮都有名人坊份,想試好耐好耐. 咁岩行開中上環,訂檯同家人黎試試. 叫左一個套餐share,同埋點心. 點心叫左蝦餃. 還不錯!羅白糕都唔錯,料都幾多, 但not impressive. 炆牛腩係套餐跟既, 牛腩soft and tender. 入面有牛筋和蘿蔔, 十分入味!另外還有點了乳鴿,炸得幾juicy!仲點了琵琶豆腐, 清清淡淡都不錯. 最後送左個番薯糖水,送既就麻麻地...Overall呢度既野係有水準既,都值得一試!

叫左一個套餐share,同埋點心.

點心叫左蝦餃.

還不錯!
羅白糕都唔錯,料都幾多, 但not impressive.
另外還有點了乳鴿,炸得幾juicy!

仲點了琵琶豆腐, 清清淡淡都不錯.

最後送左個番薯糖水,送既就麻麻地...

Overall呢度既野係有水準既,都值得一試!

2015-05-09
$250 (Lunch)
2015-06-08 2887 views
名人坊貴為摘得米芝蓮兩星的高級飯店,怎會不想去?今次為友人慶祝生日,正是合適選擇。飯店有一款一人套餐,既有花膠、又有鮑魚和龍躉,相當合友人的喜好,不過我們最後都是散點,因為大家都想試燕窩釀雞翼,友人還要吃焗釀蟹蓋呢。餐前小吃蘿蔔糕:這小件蘿蔔糕的質素實在不敢恭維,表面看來煎得尚可,但放進咀裡只感到吃著一糰糕,沒甚配料,而且絲毫没有蘿蔔的味道,也完全吃不到蘿蔔粒或條,在坊間隨便找間酒樓的出品都比它出色,令我有點吃「下欄」的感覺,甚至有點擔心其他餸菜的水準。我提議飯店倒不如取消這個免費小吃好了。燕窩釀雞翼:幸好隨之上桌的是馳名釀雞翼,頓時掃去我的憂慮。這個雞翼已去骨,所以吃時十分方便,個子雖然並不大,但內𥚃釀滿燕窩,令雞翼變得「脹卜卜」,賣相頗引人垂涎。雞翼的皮炸得香脆可口,但一點也不覺得油膩,可見廚師對火喉、油溫和烹煮時間掌握得恰到好處。品嚐時咀𥚃既有雞翼的香口味道,又有燕窩的軟綿口感,算是滋味。唯一美中不足是沒甚燕窩的味道,不知道是質素的問題,還是味道在清潔過程中流失。不過預備這道菜要頗花功夫,這個水準收$120一隻,我認為食家一試無妨。焗釀蟹蓋:這是友人的指定菜式,因為有食家推介,只
焗釀蟹蓋:這是友人的指定菜式,因為有食家推介,只是,他對蟹蓋的評語是不俗,有不少蟹肉,但整體未見突出。
蛋白蒸蟹鉗:我愛吃蟹肉,啖啖肉的蟹鉗是不二之選,而且用蛋白蒸的方式可凸顯蟹肉的鮮味。沒想到我的蟹鉗相當大隻,令我喜出望外,而且肉質彈牙,新鮮非常,比先前的釀雞翼更值得推介。
香煎和牛粒:由於沒有肉的菜式,友人又不想吃乳鴿,所以叫了這道菜。和牛粒煎得頗香,味道亦佳,簡簡單單以清甜的洋蔥配搭其實不俗,但我卻吃到一丁點兒鬆肉粉的味道,是中廚的慣常烹調方式嗎?和牛的肉質本身應該已夠鬆軟,加鬆肉粉未免使其失色。
欖菜肉碎四季豆:另一道友人的選擇,味道其實不錯,只是我覺得有點油膩。
招牌炒飯:幾乎每間著名飯店都有其招牌炒飯,但水準參差,我本來不抱期望,但吃過後頗為欣賞,認為是另一道值得推介的菜式。我除了喜歡這個炒飯有很多幼細的葱粒外,還喜歡飯粒炒得夠香、夠乾身,而且飯𥚃有很多蝦粒,為炒飯增添了鮮味。
木瓜雪耳糖水:這個甜品和水果是飯店送的。我略嫌糖水的味道稍甜,但用料足,近日天氣酷熱,吃來正好滋潤一下。友人堅持不點愛吃的蛋白杏仁茶,所以未知這兒的出品能否媲美海景軒的。
綜觀這晚的食物水準、侍應服務,以及飯店環境,我不禁質疑飯店憑什麼取得米芝蓮兩星的評級,或許正如友人所說,我們沒有試盡這裡的名菜,難以全面客觀評價吧。
沒想到友人會看我的食評,吃過這餐後連忙撰寫。在此再祝金鷹主人「牛一」快樂。
2015-06-06
$800 (Dinner)
Celebration
Birthday
  • 燕窩釀雞翼,蛋白蒸蟹鉗,招牌炒飯
2015-05-07 2843 views
這夜有幸來到名人坊,這家今年再奪米芝蓮二星的餐廳,之前一直錯過機會,今次能和一眾好友一齊來欣賞星廚富哥的手藝,實屬難得。飯前先來一碗萬壽果煲魚湯。萬壽果非常鮮甜,魚湯十分濃郁。接下來一系列開胃前菜,香煎蘿蔔糕,每年農曆新年總有人搶購,亦配上馳名的XO醬,美味得很。蝦子柚皮和酥炸九肚魚,絕對是手工菜,非常入味,九肚魚炸得剛好,香滑非常。富哥的招牌菜 – 燕窩釀雞翼,只用燕盞釀的雞翼,見其外形已知份量十足。大良蟹盒 和 焗釀蟹蓋,亦是招牌菜之一,蟹盒除了有蟹肉外,更有蟹黃一起炸。焗釀蟹蓋亦是滿滿的蟹肉,用了不少洋蔥提升甜味,又一手工菜代表。當然也少不了一些小菜,炒桂花瑤柱,炒得乾身不油膩。煎焗魚咀,花了師傅不少時間採購,煎得又香又滑,值得一食。時令的雙冬炆羊腩煲,入味得很,又軟稔,上湯豆苗分開煮好,一同上菜,相當細心。 而這夜試到難得的手工菜 – 江南百花雞,要先起骨,再把蝦膠釀到雞上煎封,煎得香脆又要保持蝦膠彈性,絕非易事。主食又怎可以少了富哥的「招牌炒飯」和「炒粉絲」呢? 蛋花、蔥香增添了香氣,炒得乾身和香口,非一般的炒飯和粉絲啊! 為何有4煲這麼多? 全因富哥的細心,席上有人不食蔥類
萬壽果煲魚湯
名人坊馳名XO醬
香煎蘿蔔糕 +蝦子柚皮
大良蟹盒
雙冬炆羊腩煲
江南百花雞
煎焗魚咀
主食又怎可以少了富哥的「招牌炒飯」和「炒粉絲」呢? 蛋花、蔥香增添了香氣,炒得乾身和香口,非一般的炒飯和粉絲啊! 為何有4煲這麼多? 全因富哥的細心,席上有人不食蔥類,所以菜式都分開了一半 – 「有蔥」和「走蔥」。這裡的服務真的好得沒話說。
富哥招牌炒飯及炒粉絲
據說每次來用膳的甜點也有不同,這次嚐到了蛋白杏仁茶,蛋白甚多的,而且非常濃滑,女士最愛的養顏滋陰之選。
蛋白杏仁茶
$800 (Dinner)
萬壽果煲魚湯
煎焗魚咀
富哥招牌炒飯及炒粉絲
蛋白杏仁茶
2015-02-17 3004 views
似乎名氣真的不可盡信,名廚加上米芝蓮,手藝是還可以,但收費方面與用料有頗大的mismatch。朋友生日飯,點了炸蟹鉗、杏汁白肺湯、燕窩雞翼、飛天雞、炒肚尖、招牌炒飯等等...燕窩鷄翼是不錯的,皮脆,𥚃面釀滿燕窩,啖啖燕窩蠻好吃,亦是整頓飯的唯一亮點。白肺湯則無甚特別亦太稀,比起陸羽等都差太遠但價錢則很貴;炸蟹鉗更O咀,收費驚人而沒什麼蟹肉,蝦膠則很多,味道也很一般;朋友比較欣賞炒肚尖,個人認為只是比較少地方有得食,不覺得整得有什麼好吃;飛天雞好吃,及起碼價錢及質素成正比;中途朋友們再點了幾味我也無什麼印象,反正味道很普通;最後的炒飯是最O咀的,幾百塊錢的炒飯,用料只有細蝦,火腿蓉及菜⋯炒得乾身,但味道一般。總括來說很普通,非貴價材料但收費高貴,位位一千元埋單,無語⋯

• 燕窩雞翼
2014-05-15 7174 views
驟眼看,其格局氣紛與大班樓相似,不過大班樓走中式 fusion,味道比較 fancy。名人坊均屬普通粵菜款式,以貴鮮材料製出家庭式粵菜。該店的推介「燕窩釀鳯翼」已屬破格之作。「名人坊」這個名字有點土,但男朋友解釋,其主廚乃林百欣御廚,林伯身故後其兒子邀他開設此店。因林伯在房地產等行業喜歡用「名人xx」提名,故取名之。此店無疑多了份老主僕的人情味。燕窩釀雞翼外的脆,口感過癮,一隻已足夠。很奇怪,無聊研究一下釀燕窩的「手術縫口」在哪一處,但都找不到。午市套餐上湯鳳尾蝦這個蝦有夠鮮,雖然混了些蝦膠,但一點也不漿或膠質鵝掌扣花膠皇鵝掌汁味濃,如再炆一下就更好。豉汁龍躉魚肉非常滑,很家庭式的蒸魚豉汁,美味。富哥招牌炒飯炒飯一粒粒的,但味道太淡但,而且份量太少,未能多作了解。甜品蛋白杏仁茶,濃稠得宜,免費送上

午市套餐
上湯鳳尾蝦
這個蝦有夠鮮,雖然混了些蝦膠,但一點也不漿或膠質
鵝掌扣花膠皇
鵝掌汁味濃,如再炆一下就更好。

豉汁龍躉
魚肉非常滑,很家庭式的蒸魚豉汁,美味。
富哥招牌炒飯
炒飯一粒粒的,但味道太淡但,而且份量太少,未能多作了解。

甜品
蛋白杏仁茶,濃稠得宜,免費送上
2014-05-12 5763 views
由於是母親節前一天,指定6-8用餐時間,但我一向喜歡early dinner,絕對無問題。二人共叫了五味。(1)燕窩雞亦:見到大家讚好,當然要一試。果然全部塞滿燕窩,又香又脆。(2)金錢蟹盒:雖然賣相一般,但香脆不油,炸得不錯。(3)鼓椒炒蟶子:當日的推介菜色,不過無乜特別。(4)紅燒牛脷:好好味,味道開胃,質感好好。(5)百寶鴿:又是當日的推介菜色,做得很好,少少一隻鴿塞滿了不同材料,二人吃剛好,因為如叫八寶鴨太大隻。 整體服務及食物也不錯,值得推介。我們帶了香檳去開,開瓶費$150。見到的名人係隔離枱的終審庭首席法官馬道立。

(2)金錢蟹盒:雖然賣相一般,但香脆不油,炸得不錯。

(3)鼓椒炒蟶子:當日的推介菜色,不過無乜特別。

(4)紅燒牛脷:好好味,味道開胃,質感好好。

• 紅燒牛脷
2014-03-02 10717 views
So so so...another little family/friend favourite of mine! So, Celebrity Cuisine is another one of those spots that I frequent quite a bit but don't seem to have posted about! In the heart of Soho situated on the 1st floor of the Lan Kwai Fang Hotel (don't be mistaking this place for LKF Hotel) is a hidden gem of a place and a 2 Michelin Star Chinese restaurant. I present you...Celebrity Cuisine | 名人坊 | opened since 2007. This is a compilation of times I've taken pics of...I've got numerous times.
The interior is warm, clean, intimate, and purple! The staff is always lovely, pleasant and polite. Reservations are highly recommended since they fill up fast and tables are limited. Its not a big space, they don't advertise- but they pull in a fully packed room every day.
Lets dig in...That's CC signature dish! Can you guess what it is?
LBG!
Complimentary Radish Turnip Cake .....FREE!!!
I love me my Lor Bo Gao!! <3 So except my excitement. Fresh, hot, very glutinous with the perfect amount of crispness on top.
Steamed Assortment of Meats in a Fluffy Bean Curd Cake $140. I know what you think. The name...is not very scrumptious sounding. But this delightful meat ball (if you will) packs so much flavour, bite, and juice! I couldn't help popping 3! Its deep fried, but the batter is so light, you really don't taste too much oil!
Pig Lung, Almond Soup
Almond & Pig Lung Soup | was greatly flavoured, tasted so healthy yet well seasoned. Every spoonful had me wishing this bowl was endless. Came out piping hot, milky, creamy and delicious! Close up of that juicy pig lung.
Beef Cubes
Black Pepper Beef Stir Fry....As much as I crave a mouthwatering steak from the likes of La Vache (post). I crave this dish a 1000 times more! So fragrant, and CC stir fry is WOW. The beef cubes are soft, tender, juicy, succulent and bomb. It's the perfect amount of seasoning mixed in with black pepper sauce, onions and peppers....So darn good.
Stir-Fried Tripe w/ Red Bean and Chilli Sauce | Don't knock the looks of this dish. Its spectacular in every way. Flavourful, hearty, chewy, and scrumptious!! There's a slight spicy kick that packs it in with flavour!
Roast Pigeon
Their birds nest in chicken wings is famous as well as this dish!! This is CC famous 燒乳鴿 | Roast Pigeon |This was very well seasoned, a bit on the oily side. But comes with gloves to help you! The Crispy skin marinate was mouthwatering perfect, encasing the juice from the pigeon meat!! LOVE.
Crab Meat Steamed Egg
Steamed Egg w/ Crab Meat $220, The steamed egg is velvety smooth, silky and milky. It's delightful in each spoonful. The succulent and juicy crabmeat leaves a satisfying taste!! LOVEEEEE this dish. My grandma makes a variation to this dish....so when I see it on a Chinese menu. I definitely will order it.
CrabMeat, Spinach
Spinach w/ Crab Meat, Egg Whites and Salty Egg ...I took a terrible picture! You cant see the milky salty eggs- but they're hidden inside there!! This dish came out piping hot! Filled me right up!! So much flavour in each bite.
Almond Soup
Dessert | Egg White & Almond Tea Soup | Just so lightly sweetened, silky, milky ending. And a side of fruit on the house to end the full but oh so satisfying meal.
2014-03-02
$350 (Dinner)
LBG!
Pig Lung, Almond Soup