2K
2021-06-05 30 views
#台式臭臭鍋 -被迫留港消費一年幾 實在懷念以往喺東南亞食買玩嘅日子 特別係台式火鍋地道小吃 令我念念不忘 最近喺旺角一間台式料理店食一人鍋 媲美台北街頭美食 總算可以解我相思之苦😅-🍲#招牌臭臭鍋 $108當我見到鍋中台式臭豆腐 貢丸 滷大腸 米血糕同鴨血 有一種莫名嘅興奮 歸功於小鍋嘅地道賣相同食材組合 勾起我以往旅行台北嘅回憶🥳☺️ 食一人鍋好處多多 湯底小辣大辣定唔辣 牛肉定豬肉 走蔥走芫荽走韮菜 追加麵條定滷肉飯 完全唔使問人意見😈-🍛#炙燒黑椒牛肉飯 $62朋友係飯桶 要有飯落肚 炙燒飯除咗牛肉 另外可以揀五花肉或雞肉 份量充足 炙燒牛肉同飯嘅比例各佔一半 牛肉帶啲燒汁 香口惹味 如果要我挑剔 我會希望牛肉片厚身啲 食落口感會更好 同埋肉汁更多-📍#茶茶台式料理旺角豉油街60-104號XX Arcade地下AB號舖
#台式臭臭鍋
🍲#招牌臭臭鍋 $108

🍛#炙燒黑椒牛肉飯 $62

📍#茶茶台式料理
旺角豉油街60-104號XX Arcade地下AB號舖
2021-06-05 1176 views
為滷肉飯及酸菜鍋而來的一個晚上,清新簡約風格的茶茶台式料理,帶一點文青風的地道台灣新店,用台灣/香港食材主打晚市台式一人火鍋,晚市提供台灣經典6款熱鍋選擇,睇準目標就Scan QR Code落單,首先來嘅梗係夏日最想飲嘅特飲打頭陣,=̶奶蓋莓莓=̶ $38推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️選了3分甜度的台式手調特飲,奶蓋香濃幼滑,飲品最忌係唔夠飲,而呢杯奶蓋沙冰級特飲讓人飲足全餐,解渴清新又可以飲到奶蓋層次,抵讚。=̶酸菜肥牛鍋=̶ $108推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️開胃又不失邪惡,比起臭臭鍋的豐富又係另一層次,酸菜牛肉份量足夠,還有粉絲、金菇、秀珍菇、蜆、枝竹、貢丸、花枝丸、蟹棒、粟米、豆腐及大量娃娃菜,材料非常豐富,每款都吸盡酸菜湯精華。=̶滷肉飯=̶ +$15推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️必點的一客滷肉飯! 店主台灣廚親自研發滷肉飯,用多種香料、本地豬肉和台灣金蘭豉油炒香,煉製紅蔥頭洋蔥青蔥三種蔥油,帶出的香氣比一般的滷肉香口少油,$15來講超值都瘋癲😆👍=̶炸魚皮=̶+$28推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️必加!必必點! 大大件新鮮香口脆身,作為吸湯配料的首選一物,=̶脆皮肥腸=̶$32推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️有少許邪惡的地道台灣小食,將其切絲上檯變得更易入口,

為滷肉飯及酸菜鍋而來的一個晚上,
清新簡約風格的茶茶台式料理,
帶一點文青風的地道台灣新店,
用台灣/香港食材主打晚市台式一人火鍋

晚市提供台灣經典6款熱鍋選擇,
睇準目標就Scan QR Code落單,
首先來嘅梗係夏日最想飲嘅特飲打頭陣,

=̶奶蓋莓莓=̶ $38
選了3分甜度的台式手調特飲,
奶蓋香濃幼滑,飲品最忌係唔夠飲,
而呢杯奶蓋沙冰級特飲讓人飲足全餐,
解渴清新又可以飲到奶蓋層次,抵讚。

=̶酸菜肥牛鍋=̶ $108
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
開胃又不失邪惡,比起臭臭鍋的豐富又係另一層次,
酸菜牛肉份量足夠,還有粉絲、
金菇、秀珍菇、蜆、枝竹、貢丸、
花枝丸、蟹棒、粟米、豆腐及大量娃娃菜,
材料非常豐富,每款都吸盡酸菜湯精華。

=̶滷肉飯=̶ +$15
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
必點的一客滷肉飯!
店主台灣廚親自研發滷肉飯,
用多種香料、本地豬肉和台灣金蘭豉油炒香,
煉製紅蔥頭洋蔥青蔥三種蔥油,
帶出的香氣比一般的滷肉香口少油,
$15來講超值都瘋癲😆👍

=̶炸魚皮=̶+$28
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️必加!
必必點! 大大件新鮮香口脆身,
作為吸湯配料的首選一物,

=̶脆皮肥腸=̶$32
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
有少許邪惡的地道台灣小食,
將其切絲上檯變得更易入口,
點上酸甜醬食落充滿台旅大街小巷的風味。

有別於鄰近的旺鋪,這裡空間感較大,
如果唔想夏天等到大汗淋漓,
呢到亦係台菜值得一嗜的信心之選。

👅美味: 8/10 😮驚喜: 8/10
✨環境: 8/10 💆‍♂️服務: 8/10
💡性價: 8/10 🐽飽肚: 10/10
💫回頭: 8/10 👍推薦: 9/10
Type of Meal
Dinner
2021-06-02 40 views
餐廳環境裝修很文青,有可愛的公仔,坐位寬闊舒適,而且播著年青洗行曲,適合後生仔聚餐。手機自助落餐很方便,另收加一服務費#滿杯紅柚子 $45(少冰)西柚味濃,甜甜的,有少許苦#台式紅燒牛肉麵 $68喜歡他的面,好入味,面質爽口彈牙,軟硬適中~有三件有咬口的牛腩,肉質厚實,湯有點油~還有白蘿蔔和紅蘿蔔🥕菜等等。飽肚之選#宜蘭蔥肉餡餅 $45熱騰騰的清淡蔥肉餅,有肉汁,有點油#招牌臭臭鍋 $108Keep著燃燒的熱騰騰臭臭鍋,小辣幾過癮,有很多配料:牛肉、臭豆腐、米血膏、貢丸、粟米、冬菇、金菇等,不會臭,沒什麼特色~#百香果綠妍 $30叫了3分甜、少冰、加仙草。一般服務質素:7/10環境舒適度:7/10ᶘ ᵒᴥᵒᶅ個人口味評分:7/10

餐廳環境裝修很文青,有可愛的公仔,
坐位寬闊舒適,而且播著年青洗行曲,適合後生仔聚餐。
手機自助落餐很方便,另收加一服務費

#滿杯紅柚子 $45(少冰)

西柚味濃,甜甜的,有少許苦

#台式紅燒牛肉麵 $68

飽肚之選

#宜蘭蔥肉餡餅 $45

熱騰騰的清淡蔥肉餅,有肉汁,有點油

#招牌臭臭鍋 $108

沒什麼特色~

#百香果綠妍 $30

叫了3分甜、少冰、加仙草。一般

服務質素:7/10
環境舒適度:7/10
ᶘ ᵒᴥᵒᶅ個人口味評分:7/10
2021-05-31
$170 (Dinner)
2021-06-02 43 views
想食個間台灣野冇位 所以就去左尼間試下估唔到d野食又幾好食 同埋好抵鋪頭比較細 坐落會迫左小小叫左兩個小食 都幾不錯個皮蛋唔會好辣 個個都食到蛋餅好食 好似係台灣食咁 主食份量都唔少雞絲麻醬麵 個麵ok 如果個麻醬再濃d會好食d鹽酥雞蔥油撈麵個雞扒好大份 同埋炸得幾好 唔會多粉但係蔥油就唔夠香 再香d會好食d茄子肉燥飯茄子夠味 好食個肉燥味道都唔錯個鍋份量好多 好足料同埋個湯底好味 食晒d料 再食麵會好飽我地都叫左幾杯野飲 普通台式飲品 正常味道野食overall黎講都幾好食 同埋價錢抵想食台灣野都可以考慮尼間
想食個間台灣野冇位 所以就去左尼間試下

我地都叫左幾杯野飲 普通台式飲品 正常味道

野食overall黎講都幾好食 同埋價錢抵
想食台灣野都可以考慮尼間
2021-05-30 63 views
招牌臭臭鍋$108依個一人火鍋無澱粉,有好多菜,食完非常飽肚,又唔會高卡路里,减肥人士的適合選擇,哈哈而湯底真係酸酸辣辣,啲菜煮到好入味,而且個酸辣湯底,只有少辣,人人都食到。配料好豐富有米血糕,肥牛,金菇,娃娃菜,菇,豆腐同豬大腸!可以一次滿足你N個願望。臭豆腐唔算好臭,係硬豆腐質感呢!喜歡!仲order咗個台灣柚香啤酒試試,唔係果酒,係用柚子皮製作的,所以唔會甜,係啤酒上面加上柚子皮的清新香味,好正啊~同朋友一邊吹水一邊啤啤,有feel~飲酒要配下酒菜,所以我地另外仲叫咗炸花枝丸,彈牙的花枝丸子,加埋甜辣醬,好吃哦 ╮(╯▽╰)╭
招牌臭臭鍋$108

酥炸花枝丸
柚香手工啤酒
$150 (Dinner)
酥炸花枝丸
柚香手工啤酒
2021-05-28 51 views
今次黎到旺角近新寶戲院條街既一間台灣菜 門口及門面都以落地玻璃裝潢 能夠俾陽光照射裡面月,透光十足店舖裡面裝潢主要以白色為主,燈光剛好而且不傷及眼睛 視光感比較良好,睇野都舒服餐牌都有好多選擇當中較為特別有台式火鍋台式小食. 串燒台式飲品都多好選擇想落單就以掃描qr code去點單先黎試下小食 脆皮肥腸上碟之後就咁睇外觀都好有邪惡感入口都試到外皮炸到好鬆脆,又夠香口又食得出無肥糕,食多幾件都唔怕肥點埋旁邊附送既辣醬一齊食 爽牙再黎小食 芝士蟹柳蛋餅送上檯之後即刻夾黎食芝士同蟹柳比例都分配得剛剛好蛋皮煎到軟身,入口彈牙之餘又容易咬口上面配有大量台灣醬汁同埋芝麻一齊食都相當好味主食方面 本身都想試下佢地既台灣火鍋因為天氣炎熱之下就轉左食 鹽酥雞扒滷肉飯鹽酥雞扒同滷肉飯分開上白飯上面放左滷肉同白菜.滷肉香濃又煙韌,撈埋一齊食 輕微咸味又幾好味鹽酥雞扒 上檯之後發現原來廚師已經將雞扒切開一件件,方便食客進食雞扒炸到脆卜卜,食入口都感到皮脆肉嫩,相當唔錯再黎 麻醬手撕雞拌麵手撕雞入口即時食到雞肉好嫩滑 麵條都相當彈牙,涼涼地既麻醬又唔會覺得咸夏日炎炎,食完真係覺得幾清新怡人最後飲左杯爆檸四季春
今次黎到旺角近新寶戲院條街既一間台灣菜 [茶茶台式料理 ]

門口及門面都以落地玻璃裝潢 能夠俾陽光照射裡面月,透光十足

餐牌都有好多選擇
當中較為特別有台式火鍋
台式小食. 串燒
台式飲品都多好選擇
想落單就以掃描qr code去點單

先黎試下小食 脆皮肥腸
上碟之後就咁睇外觀都好有邪惡感
入口都試到外皮炸到好鬆脆,又夠香口
又食得出無肥糕,食多幾件都唔怕肥
點埋旁邊附送既辣醬一齊食 爽牙

再黎小食 芝士蟹柳蛋餅
送上檯之後即刻夾黎食
芝士同蟹柳比例都分配得剛剛好
蛋皮煎到軟身,入口彈牙之餘又容易咬口
上面配有大量台灣醬汁同埋芝麻
一齊食都相當好味

主食方面
本身都想試下佢地既台灣火鍋
因為天氣炎熱之下就轉左食 鹽酥雞扒滷肉飯
鹽酥雞扒同滷肉飯分開上
雞扒炸到脆卜卜,食入口都感到皮脆肉嫩,相當唔錯

再黎 麻醬手撕雞拌麵
夏日炎炎,食完真係覺得幾清新怡人

最後飲左杯爆檸四季春 成個人都清涼爽快
2021-05-13
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$230 (Dinner)
  • 脆皮肥腸
  • 鹽酥雞扒滷肉飯
2021-05-27 27 views
每次行親旺角 想食台灣野時 我都會一定去呢間餐廳 佢係我香港食過最有台灣風味既餐廳 環境舒適 而我最鐘意佢個香炸雞排肉燥飯 雞扒十分嫩滑 而肉燥亦不會油立立咁 真係講起都又想去食 記住要叫埋佢杯奶蓋四季春 真係好好飲
2021-02-16
2021-05-25 36 views
好耐無食台灣野,最左㨂左呢間茶茶,因為聽講佢個奶蓋茶好正。入到黎環境幾modern, 落單用QR code 幾方便。奶蓋茶茶八號: 個奶蓋好香滑,帶點咸咸地, 茶味又好清香,兩者混埋一齊非常好飲。香煎雞扒滷肉飯: 雞皮幾脆,雞肉嫩滑, 滷肉唔會太肥,個汁拎黎餸飯一流酸菜肥牛鍋: 未食已經聞到好香既酸菜味,湯底原來仲加左d 花椒,食到條利麻麻地幾過癮。一鍋有勁多料,有肥牛,酸菜,墨丸,蟹柳,蜆肉,貢丸,腐皮,金菇,榨菜,椰菜,娃娃菜,粟米,豆腐等等。驚喜仲有好耐無食既鵪鶉蛋,蜆肉仲幾鮮甜。 最後食埋追加既烏冬同粉絲,索晒湯底真係好入味,開胃。

2021-05-25 22 views
豬排沒有碎上,食時唔太方便,餸的份量少,口感偏乾,唯一優點是自取時間準時。旺角可選擇的餐廳很多,希望餐廳可以改善以上問題,否則得快會被淘汰。餐廳隔左右亦很多台式店選擇。
TakeAway
2021-05-22 30 views
食物大致全部都唔錯,尤其係個炸墨魚丸,明顯食得出佢同出面嘅墨魚丸係唔同貨色,炸得金黃色啱啱好,仲配埋個泰式酸辣醬, 十分開胃。個麻辣鍋好抵食,百零蚊有咁多料,兩個人都食得飽,小辣啱啱好,同肥牛好夾,仲有一個公仔麵底。麻辣味道同四川火鍋好似,鍾意火鍋既朋友仔可以試下。鹹酥雞好脆,鹹味和辣味配合得剛剛好。仲嗌咗一杯珍珠奶茶,珍珠好有咬口,唔同出面嗰啲好軟好散。總結兩個人食兩百幾蚊好抵食,已經帶到好多款小食,水準唔錯,想食台灣嘢可以嚟試吓,下次仲會再嚟。

2021-05-22 36 views
我哋五點幾就到咗,點知餐廳六點開門,一入到去感覺好乾淨好新淨,燈光有少少暗幾有情調,嗰陣冇太多人 人手安排十分充足,一坐低就有人話俾我哋知要用手機寫嘢,好方便,手機一scan就得。食物種類選擇好多有飯有麵,最基本嘅台灣嘢都有。嗌咗鹽酥雞扒,炸得啱啱好,椒鹽味香。最好食都係個蛋餅,但嗰層唔會太薄唔會太厚,配埋蟹肉, 十分滿足。最後兩杯嘢飲都好好飲,個奶蓋好濃,比起好多奶茶專門店都濃好多,茶底亦相當唔錯, 十分甘香。
2021-05-12
$350 (Dinner)
  • 鹽酥雞扒
2021-05-21 56 views
之前一直都有聽過臭臭鍋呢道菜式,但一直都未試過,直至前日,朋友帶咗我去試第一次嘅臭臭鍋,原來都唔係想像中咁臭🤣 值得一試!我哋喺旺角揀咗呢間台式料理,目標係臭臭鍋,當然要叫返一份一齊share😋!一人份量都幾多配料,主角就當然係臭豆腐、鴨血、米血糕呢啲台式野啦,仲有唔少牛肉同唔同種類嘅蔬菜,一個鍋兩個人食都已經食到7成飽🤣除咗臭臭鍋,我哋仲嗌咗炸醬麵,頗簡單嘅一堆配料,但撈埋一齊又幾好食😋 最驚喜嘅係佢個麵,麵質好彈牙好煙韌,我哋都覺得幾唔錯🤙🏻食台灣野當然唔少得嗌台灣腸同鹽酥雞啦!咁啱佢有份小食拼盤兩樣都有😝 佢個台灣腸真係好好味,好juicy,配埋生蒜食好開胃!而鹽酥雞就麻麻地,比較硬淨乾身,無咩肉汁,但整體呢個小食拼盤都唔錯!而飲品方面,我哋嗌咗杯佢嘅signature: 奶蓋莓莓($38),雖然嗌咗少甜,但都偏甜咗啲,奶蓋可以再杰身啲同多啲,但下面個草莓茶就好好飲!跟住另一杯係仙草奶茶($28),本身嗌珍奶,但無哂珍珠,可惜😔 佢個仙草幾抵讚,係一條條嘅,比起一大舊嘅更易入口👍🏻,而奶茶就正常發揮,如果茶味再濃啲會更好!

外婆炸醬麵

小香腸拼鹽酥雞粒

外婆炸醬麵
  • 奶蓋莓莓
2021-05-20 47 views
成日都好鍾意食台灣嘢嘅我見到有推薦呢間就諗住試下💛估唔到一條豉油街竟然集中有三間台灣料理😂到店已經係下午茶時間,就order咗下午茶嘅鹽酥雞扒滷肉飯,又另加兩樣小食,麻辣臭豆腐同宜蘭蔥肉餡餅,外賣自取有九折🙌出餐都幾快,拎到屋企打開都仲溫熱~蔥肉餡餅個皮又薄又軟,餡料蔥姜味比較濃,覺得有der der油不過都接受到~臭豆腐一打開個蓋就聞到陣臭味,不過食落就只系有啲臭,反而麻辣味比較突出,咬落仲有汁喎,都係覺得有少少油不過我好鍾意食臭豆腐所以全部食晒😆鹽酥雞扒因為車程近一個鐘多少會影響到,不過都keep到炸衣脆香,可能因為係下午茶餐所以個雞扒感覺細少少?除咗炸衣個肉好似只得幾啖🙈口感調味都ok,我為咗健康啲(心理安慰姐😆)雖然好想但都盡量唔食個炸衣,如果一起食埋都會有啲油。滷肉唔錯,食到豬油香,撈飯又唔會覺得太油~麻辣臭豆腐 7.0/9宜蘭蔥肉餡餅 6.5/9鹽酥雞扒鹵肉飯 7.0/9OVERALL 7.0/9未有驚喜不過不失,如果行去附近可以考慮分散支持下💛同一時間呢間就有好多空位,行多幾步嘅OO台灣麵30幾度仲有唔少人排隊😂

出餐都幾快,拎到屋企打開都仲溫熱~

麻辣臭豆腐 7.0/9
宜蘭蔥肉餡餅 6.5/9
鹽酥雞扒鹵肉飯 7.0/9

OVERALL 7.0/9

TakeAway
2021-05-20 32 views
🤪我要去返家鄉台灣呀! 最近2 日都同朋友食台灣美食,前日食完隔離嘅阿木,琴日就試下茶茶嘅火鍋。🥰好滿足吖!🍲招牌臭臭鍋$108 招牌菜之一,臭豆腐係香港天然製作,蔡瀾都推薦過, 唔會過臭。 仲有唔少主角 包括份量多嘅肥牛、煙韌嘅米血糕 、入味嘅鴨血同滷大腸 。少有食滷大腸,口感非常邪惡。仲有超多配料, 台灣貢丸🐖 鵪鶉蛋 鮮甜蜆肉榨菜 、韭菜 、粟米、椰菜 、鮮冬菇、娃娃菜 金菇,作為吃貨 唔洗叫飯麵,個肚都好滿足。麻辣可以自選,今次係Bb 辣,朋友話愈食愈惹味,幾有後勁。🍲藥膳雞鍋 $108簡單養生之選, 啱晒減緊肥嘅人。 材料都唔少,但係配菜以蔬菜為主,食得多都唔會罪惡感。炸魚皮超大塊咁放喺上層,好吸睛。🤣仲有嫰滑嘅雞肉 同大量超健康嘅配菜 木耳、杞子、蟲草花、鳴門卷、豆角豆腐、娃娃菜、栗米、金菇、椰菜等。藥材湯底香氣撲鼻,食到最底 藥膳味特別地濃郁。🍢酥炸花枝丸 $34 店舖推介,炸到圓碌碌,非常彈牙,記得要點泰式辣醬,有啲似微辣嘅酸梅醬,超級開胃。🫐奶蓋莓莓$38店舖另一推介,係用芬蘭有機藍莓製成。🍺柚香手工啤酒$454%酒精濃度,柚子味入口幾開胃。雖寫住300ml, 不過朋
🤪我要去返家鄉台灣呀!

🍲招牌臭臭鍋$108

麻辣可以自選,今次係Bb 辣,朋友話愈食愈惹味,幾有後勁。

🍲藥膳雞鍋 $108

藥材湯底香氣撲鼻,食到最底 藥膳味特別地濃郁。

🍢酥炸花枝丸 $34

🫐奶蓋莓莓$38
店舖另一推介,係用芬蘭有機藍莓製成。

🍺柚香手工啤酒$45
4%酒精濃度,柚子味入口幾開胃。雖寫住300ml, 不過朋友好似飲極都仲有,幾抵飲。
Btw 啤酒共有4 款,本來對桂圓啤酒有興趣,不過已售罄。

茶茶台式料理
🇭🇰旺角豉油街60-104號XX Arcade地下AB號舖
  • 臭臭鍋
  • 酥炸花枝丸
呢間餐廳主打台式臭臭鍋🍲,佢裝修好可愛(有恐龍仔🦖),佢仲有各式各樣嘅台灣小食 (e.g.鹽酥雞、蛋餅),上菜速度好快:🤪-1️⃣「肉鬆芝士蛋餅🐷🧀($39)」-終於食到蛋餅😭❤️,呢款食落都唔錯,芝士加肉鬆冇得輸,仲有少少燒汁🤤~Cheese and pork floss egg rolls 👍🏻-2️⃣「宜蘭蔥肉餡餅🐷🧀($45)」-食落好重薑蔥味,超香口,都ok嘅😆~Fried pork dumplings: with spring onions and ginger🥟 👍🏻-3️⃣「滷肉飯(細)🐷🍚($15)」-呢個價錢抵到喊!🤣相比起甜味,佢食落重鹹味多d,滷肉偏瘦,抵讚係d飯好似係珍珠米咁嘅口感~ Braised pork on rice (small) : very affordable! The rice tastes like Japanese rice 🌾, but the pork is a little bit salty.-4️⃣「台灣牛肉麵🐮🍜($68)」-牛肉好香嫩!麵條有咬口,湯底比較清淡~Beef noodles : noodles are quite chewy, t
1️⃣「肉鬆芝士蛋餅🐷🧀($39)」
2️⃣「宜蘭蔥肉餡餅🐷🧀($45)」
3️⃣「滷肉飯(細)🐷🍚($15)」
4️⃣「台灣牛肉麵🐮🍜($68)」
牛肉好香嫩!麵條有咬口,湯底比較清淡~Beef noodles : noodles are quite chewy, the broth is clear, the beef are tender
5️⃣「藥膳雞鍋🐔🍲($108)」
好香藥材味,飲落好補好暖胃,配料有臭豆腐、鳴門卷🍢、粟米🌽、雞件🐔、椰菜等 ~Hot pot (chicken): tofu, maize, chicken, cabbage etc.
6️⃣「珍珠奶茶(熱)🧋($28)」
超好飲!飲落有茉莉花茶嘅清香🍵,唔會好甜(叫左3分甜🍯),正🥰~Milk tea with pearls (Hot): not too sweet, milk goes well with jasmine tea👍🏻
肉鬆芝士蛋餅
珍珠奶茶