3K
2020-03-26 127 views
以茶餐廳,冰室來説,嚟間勁有氣勢。門前左右龍鳳,襯托著街磚的牆身,有種懷舊感。內𥚃裝潢五六十年代又帶有新潮原素,不要以為淨係吸引外國人,香港人也喜歡念舊的。懷舊紅豆冰,隨即想起兒時回憶。紅豆煮得綿綿起沙。整體比想像中不甜膩,正合我心意。食法式西多士是指定動作啦。薄薄的,不油不膩。牛油和蜜糖漿是個別包裝,方便衞生。五香肉丁公仔麵對我來講己有十年冇食過,肉丁香辣惹味,公仔麵質爽口。中環位置,價錢親民,服務態度又好,不錯。

懷舊紅豆冰,隨即想起兒時回憶。
紅豆煮得綿綿起沙。整體比想像中不甜膩,正合我心意。

中環位置,價錢親民,服務態度又好,不錯。
2020-03-26
$65 (Tea)
2020-03-25 77 views
Eat like a local in a super cheap price in Central district! The "usual" meal is super good. I was drilling when the food arrive on the table. The pork is thick, but the toast isn't crunchy enough.The curry was too spicy for me. However it has a lot of meat in it.I like the veggies here, because they are steamed instead of fried!! The red bean drink here have got a lot of red beans in it too! Very filling!! I must try their salted egg French toast next time!!

最近某連鎖茶餐廳在中環結業,其實位於威靈頓街上的中環茶記重新開業,由大埔街市文興奶茶師傅坐鎮,樓高三層、坐得舒服!精選午餐點了瑞士雞翼撈公仔麵,$50已經包了飲品,凍飲則是加$3。公仔麵撈得好味,不會過鹹。瑞士雞翼大大隻,皮滑肉嫩,非常入味。另外蔥花叉燒炒蛋飯($45)炒蛋香滑,叉燒香口,豉油夠香,米飯粒粒分明。加上懷舊紅豆冰只需$8呢!早餐沒吃的我還點了秘制雞中翼(3隻 $24),炸得香脆,好吃!埋單還看到原來最近有抵食抗疫優惠,下午茶$20有炸雞翼薯條,$39有皇牌豬扒飯加紅豆冰,超划算!下次再來試試其他的。P.S. 茶記所以糖、辣椒油、辣椒醬都獨立包裝,侍應還細心給了我們拉鍊袋放置口罩;這裏又可以外賣拿走,細心安全100分!

蔥花叉燒炒蛋飯

秘制雞中翼(3隻)

蔥花叉燒炒蛋飯
秘制雞中翼(3隻)
作為中環人,經常經過呢間裝修有老香港風味嘅中環茶記,最近再黎,原來已經轉左手,價錢仲好似平左!疫情之際,下午2點依然人頭湧湧,好不熱鬧。呢度樓高兩層,我今日就上樓上坐卡位,享受工作日嘅自我時光。我今日係黎食午餐,揀左焗豬扒飯。豬扒切開左一條條,厚度大概1cm。面頭放左芝士,個份量又唔會太膩。蕃茄味道自然。個飯係炒底,特別香。跟餐揀左熱奶茶,茶味頗濃,落黑白淡奶嘅奶茶,真係夠曬順滑。小食揀左瑞士雞中翼($24),味道又唔會太甜,豉油味較重。
疫情之際,下午2點依然人頭湧湧,好不熱鬧。

呢度樓高兩層,我今日就上樓上坐卡位,享受工作日嘅自我時光。

我今日係黎食午餐,揀左焗豬扒飯。
豬扒切開左一條條,厚度大概1cm。
面頭放左芝士,個份量又唔會太膩。
蕃茄味道自然。個飯係炒底,特別香。

跟餐揀左熱奶茶,茶味頗濃,落黑白淡奶嘅奶茶,真係夠曬順滑。

小食揀左瑞士雞中翼($24),味道又唔會太甜,豉油味較重。

2020-03-23
Lunch
2020-03-13 81 views
近蘭桂坊的翠華以前一直稱為「照妖鏡」就係話黑麻麻店帶落黎食個飯睇下見光死定真嘢🤣🤣🤣原來係佢附近開左間中環茶記!!我當然5係照妖啦~係食個便飯only🤣睇佢內裡充滿懷舊氣式!~座位坐得舒服一d都冇地道茶餐廳ge風氣🤣🤣但係野食就好似茶餐廳咁包羅萬有!😍🌟滷水大腸($48)食正餐時我同朋友叫左d小食食下先😍正正常常~都冇便便味d大腸!都入味!~又5係太咸!份量都對得住佢價錢!麻辣牛展($28)哇!lee個好抵啊!超多!但個種麻辣就得死辣做得麻麻地~🌟鐵板銀牙肉絲炒麵($68)好有鑊氣!!d麵脆卜卜!d汁做得剛剛好!加埋d醋!一流!係個價錢比一般茶餐廳貴!🌟香煎美國西冷牛扒黑椒汁($148)我朋友叫左lee個其實冇大家樂咁香呢可能5夠熱塊板~都冇花園餐廳咁「滋滋聲」薯條擺底好快「淋sai」不過不失啦⋯我朋友仲叫左杯水果賓治佢話都okk~我就冇試啦!🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟經過冇咩idea又想坐得舒服食茶餐廳可以lee間~但要講好味價錢又抵的地道茶餐廳其實個頭多的是😂😂😂😂5會特別再食~😗😗
近蘭桂坊的翠華
以前一直稱為「照妖鏡」
就係話黑麻麻店帶落黎食個飯
睇下見光死定真嘢🤣🤣🤣
原來係佢附近開左間中環茶記!!
我當然5係照妖啦~
係食個便飯only🤣
睇佢內裡充滿懷舊氣式!~
座位坐得舒服
一d都冇地道茶餐廳ge風氣🤣🤣

但係野食就好似茶餐廳咁包羅萬有!😍

🌟滷水大腸($48)
食正餐時
我同朋友叫左d小食食下先😍
正正常常~都冇便便味d大腸!
都入味!~又5係太咸!
份量都對得住佢價錢!

麻辣牛展($28)
哇!
lee個好抵啊!
超多!
但個種麻辣就得死辣
做得麻麻地~
🌟鐵板銀牙肉絲炒麵($68)
好有鑊氣!!
d麵脆卜卜!
d汁做得剛剛好!
加埋d醋!
一流!
係個價錢比一般茶餐廳貴!
🌟香煎美國西冷牛扒黑椒汁($148)
我朋友叫左lee個
其實冇大家樂咁香呢
可能5夠熱塊板~
都冇花園餐廳咁「滋滋聲」
薯條擺底好快「淋sai」
不過不失啦⋯

但要講好味價錢又抵的地道茶餐廳
其實個頭多的是😂😂😂😂
5會特別再食~😗😗
2020-03-08 83 views
睇左新地雜誌專登去試,點知入到去坐低,發現餐牌唔同哂,之前openrice食評個d食物完全無哂。。。變左普通茶餐廳野食。。。完全中大伏。。食物點左咖哩牛腩飯,咖哩是幾好食的,但牛腩唔夠冧。。仲叫左焗豬扒飯。。豬扒超肥,成舊肥膏食唔落。。。
2020-03-08
$55 (Lunch)
對上一次同一班老友嚟中環食茶餐廳已經差唔多喺年半前嘅事,嗰次一棚人嚟呢頭就食晏,都喺叫啲特餐、午餐之類,今次因為過開嚟呢頭想飲下野睇睇野,就順便係到食埋個晚餐。地點揀咗真真正正嘅【中環茶記】,一來位置上都好就腳,威靈頓66號,其實大家都成日係中環遊走,都幫襯過好多唔少餐廳,就腳方便企理就最好,二來茶記非常好,夠多嘢揀,又平靚正。門面經過唔怕行錯,因為五光十色非常多霓虹燈,其實論不上好港式既茶餐廳,因為摩登味重。入面裝修採用6、70年代懷舊港式茶餐廳風格,彷制格局得唔錯,有天花吊扇、墨綠色地磚,仲見到用傳菜升降機上菜,好得意,成間分左幾層,每層位置寬敞,有卡座圓枱。到處也貼上舊香港舊照片,不同懷舊字體句子,幾搞笑。睇睇Menu,好多人都會點常餐等等,更有不少懷舊菜式,如紅豆冰、懷舊雪兔、鐵板餐等,盡現舊式香港情懷!但因為晚餐既關係想點飽肚一點既叫餸食飯。👋熱奶茶我是奶茶愛好者, 天天一杯「回魂奶茶」,呢幾年不變。飲到呢間嘅奶茶,都真係開心大發現。👋紫薯流心西多士 $48下午茶必點嘅西多士,夜晚照食,呢度全新推出有4款,我就揀左紫薯,見佢話嚴選高級日本直送紫薯,就睇下係咪好食D,西多士其實

到處也貼上舊香港舊照片,不同懷舊字體句子,幾搞笑。

👋熱奶茶
熱奶茶

👋紫薯流心西多士 $48
下午茶必點嘅西多士,夜晚照食,呢度全新推出有4款,我就揀左紫薯,見佢話嚴選高級日本直送紫薯,就睇下係咪好食D,西多士其實就是法式吐司拿去炸,有些裡面會抹醬,上面再放一塊奶油,熱騰騰剛出爐的 紫薯流心,真心流心程度沒有的,可能改名叫流沙會好點。
紫薯流心西多士

不過入口,口感香滑,紫薯味道都濃郁,都算合枱嘅。

👋海南雞無骨豬手雙拼 $88
點左份雙併海南雞無骨豬手配白飯,部位屬雞髀部份雞肉夠嫩滑處理得不俗,呢個雙拼配上3隻醬汁,海南雞點上泰式醬汁非常開胃。
海南雞無骨豬手雙拼

無骨豬手切薄片,味道非常佳,皮與瘦肉完美比例,每一口都有Q彈外皮與細緻豬肉~滑嫩嫩口感與濃郁香氣,讓人一口接一口,沾著獨門醬料,好好吃呀!推介!

👋干鍋麻辣土雞 $128-半隻
好多唔同款式既野食,連干鍋都有。 干鍋本來是四川等地一帶的受歡迎菜式,真的可以與火鍋相媲美呢。
干鍋麻辣土雞

雞肉入味帶點辣味,口味有偏重,吃到最後偏鹹,醬汁再少一點會比較好,不過份量好多,而且色澤都好靚。幾個人Share食,性價比都高呢。
干鍋麻辣土雞

總價錢不收加一服務費,但真心來說,茶記的服務超好的,呢個位好加分。其他野食都甚具噱頭,下次再試新野先。
Dinner
熱奶茶
2020-02-18 102 views
中環一帶要講到快靚正食一餐,非茶餐廳莫屬。呢間中環茶記聽落都幾有氣派,樓高兩層,以懷舊茶室作佈置,食物選擇多,懷舊創新兼備。-1⃣ 邪惡鹹蛋流心西多💰48金黃西多一切開就感看到鹹蛋黃流出,十分邪惡。咸蛋黃流沙咸香十足,配埋香甜鬆軟嘅西多,真係一流🤤🤤。🔻懷舊雪兔 +💰12雜果賓治的色彩繽紛,頂層鋪左綿花糖,再用蝶豆花,整出夢幻效果,底層仲有足料雜果,飲落清甜果香,仲有雜果食豆,好豐富。-2⃣爆蛋芝醬營多撈麵多士 💰54呢件多士夠哂創新,但又不失懷舊。入面有流心太陽蛋,中間係有厚厚芝士肉醬,而底層就有炸營多撈麵。一口咬一啖,會食到芝士肉醬咸香,再有炸麵既香脆,太陽蛋就中和番芝士肉醬既惹味。-🔻凍奶茶 +💰3茶味香、醇滑。-3⃣椒鹽鮮魷 💰108椒鹽鮮魷係我最愛,見到茶記有得食都不忘點左一份😋。不過看似份量充足,但炸粉落得過多,變相冇乜魷魚,略為失望。-4⃣ 乾炒牛河 💰62呢份牛河好足料,好多牛肉,炒得幾乾身,惹味得黎又唔會過份油膩,如果有多少少鑊氣香就更正喇😋。

1⃣ 邪惡鹹蛋流心西多💰48

🔻懷舊雪兔 +💰12

2⃣爆蛋芝醬營多撈麵多士 💰54

🔻凍奶茶 +💰3
茶味香、醇滑。
3⃣椒鹽鮮魷 💰108

4⃣ 乾炒牛河 💰62
2020-02-12 96 views
今日經過蘭桂坊,見到門面好靚嘅一間冰室,叫中環茶記,入去試下佢哋嘅香港懷舊鐵板餐同精美小菜,鐵板餐叫咗香煎美國牛柳配大蝦,揀咗黑椒汁,個牛柳真係好淋好嫩而且好有牛味,大蝦有兩隻, 煎得好香,而且鐵板上面嘅薯條熱辣辣點埋茄汁食又口感一流。而小菜我哋點咗美極煎大蝦,總共有六大隻,因為加咗美極及廚師手勢關係,煎得好入味送飯一流,如果鍾意食蝦嘅朋友絕對要嚟試美極煎大蝦,另外叫咗個潤肺例湯,係老黃瓜赤小豆紅蘿蔔煲西施骨,材料誠意 都十足,比起出面啲例湯只係得啲水簡直天淵之別,其實呢度出名嘅仲有流心西多,但係因為今次食晚飯關係,所以冇叫到,下次中午或者下午茶時段黎我一定會試埋個流心西多,有咸有甜…
$150 (Dinner)
2020-02-10 165 views
最近又發現咗一間位於中環鬧市嘅茶記,好開心因為喺中環要揾價錢比較貼地嘅食肆唔太容易🙌🏻帶點時代感嘅裝潢,有手寫餐牌、霓虹招牌、綠色皮梳發,有啲懷舊嘅親切感食肆門口唔算大,但入面空間感好充足,樓底高樓面大,位置都多都幾好坐餐牌上選擇好多,小食、茶餐、鐵板餐、咖哩、焗飯、港式炒飯麵、家常小炒,夾埋數到六七十種嘢 而且價錢仲好貼地,啱晒一眾喺中環返工嘅小薯中薯韮王蝦仁炒蛋,82蚊俾十幾隻大粒蝦仁,爽口又無雪味,韮王新鮮味香蛋雖然唔係滑蛋,但鑊氣十足,蛋香味撲鼻🤪 好好食,餸飯一流咖哩牛腩飯,牛腩腍得嚟好重牛味,所有材料都大大舊,好大方同抵食薯仔燜得好粉😍 除咗配白飯,仲有葱油餅可供選擇咖哩汁幾香,如果再辣啲會更有港式風味👌🏻朋友叫嘅沙嗲牛肉菠蘿包套餐,餐飯係雙檸樂菠蘿包超大個,女仔一個人食分分鐘食唔晒😂 入面嘅沙嗲牛肉幾入味,牛肉大塊上晒汁仲好滑,呢個組合新鮮得嚟又幾好食雙檸樂係冰杯上,成罐可樂俾,咁嘅份量真係好抵皇牌焗豬扒飯,唔錯用嘅豬扒帶骨同肥肥地,近骨嘅部份好嫩滑,食落有脂肪香氣面頭芝士俾得好慷慨,𢳂飯時會有令人垂涎三尺嘅拉絲效果飯底係蛋炒飯底,香口乾身,啱晒鐘意食硬身飯嘅我蕃茄汁少少
最近又發現咗一間位於中環鬧市嘅茶記,好開心
因為喺中環要揾價錢比較貼地嘅食肆唔太容易🙌🏻

食肆門口唔算大,但入面空間感好充足,樓底高樓面大,位置都多
都幾好坐

而且價錢仲好貼地,啱晒一眾喺中環返工嘅小薯中薯

韭黃蝦仁炒蛋

蛋雖然唔係滑蛋,但鑊氣十足,蛋香味撲鼻🤪 好好食,餸飯一流

咖喱牛腩飯

薯仔燜得好粉😍 除咗配白飯,仲有葱油餅可供選擇
咖喱牛腩

咖哩汁幾香,如果再辣啲會更有港式風味👌🏻

沙嗲牛肉菠蘿包套餐

朋友叫嘅沙嗲牛肉菠蘿包套餐,餐飯係雙檸樂
雙檸樂係冰杯上,成罐可樂俾,咁嘅份量真係好抵

焗豬扒飯

皇牌焗豬扒飯,唔錯
用嘅豬扒帶骨同肥肥地,近骨嘅部份好嫩滑,食落有脂肪香氣
面頭芝士俾得好慷慨,𢳂飯時會有令人垂涎三尺嘅拉絲效果
飯底係蛋炒飯底,香口乾身,啱晒鐘意食硬身飯嘅我
蕃茄汁少少甜少少酸,已經夠晒開胃

2020-02-04
$80 (Dinner)
韭黃蝦仁炒蛋
  • 皇牌焗豬扒飯
  • 沙嗲牛肉菠蘿包
  • 韮王蝦仁炒蛋
2020-02-09 48 views
今晚收工就去咗中環附近食茶餐廳,見到有間中環茶記! 裝修門面幾靚仔!所以就入咗去食啦。 兩個人叫咗兩份小菜叫咗欖個金沙骨同埋瑤柱上湯浸時菜! 金沙骨炒到香濃入味! 醬汁完全包圍排骨 ! 口感層次豐富!夠曬惹味。瑤柱上湯浸時菜, 瑤柱切到碎碎,入口有咸香感覺,上湯清甜配時菜白菜! 整體鮮甜入味。叫咗杯特飲紫薯冰! 呢款飲品比較少見,紫薯綿綿細滑, 入口綿密。 味道到幾creamy感覺!見到poster有好多唔同款式嘅西多士!非常吸引。下次下午茶過嚟食先。

2020-02-06 52 views
中環區食嘢不嬲都貴,最近比我揾到間價廉物美嘅港式茶餐廳,餸菜大件抵食又多元化,可以放工近近地去食,好快已經成為左我新嘅飯堂。餐廳的裝潢是彷制七,八十年代的格局。共有兩層,位置寬敞。餐牌上種類非常豐富,還有各色各樣的特飲選擇,一星期黎幾晚都唔怕厭。今次我地點了家常小菜作晚餐。沙爹肥牛粉絲煲是不少人到大排檔必點菜式,依到一樣整得有水準,送飯真係一流,非常滋味。豉汁蒸倉魚,豆豉嘅香氣使人增加食慾,加上d魚好滑,而且一d都唔腥,真係連骨都俾我哋啜埋。最後就係蒜蓉炒白菜。白菜仔好翠綠又爽口。唔會落太多油去炒,感覺營養健康D~

餐廳的裝潢是彷制七,八十年代的格局。共有兩層,位置寬敞。

今次我地點了家常小菜作晚餐。

服務及食物水準都令人滿意的茶記~~~餐廳名稱:中環茶記 (中環)餐廳地址:中環威靈頓66號裕榮大廈地舖~~~呢間懷舊港式茶餐廳 我同大舊好耐之前都有食過一次 我同佢都係鍾意試新野嘅人 所以我哋平時好少話再食返同一間餐廳 但係呢一間餐廳就令我哋 食完仲想再黎食😆~~~而鍾意佢嘅原因 除咗係因為佢算係食物質素頗高嘅茶餐廳之外 店員殷勤有禮嘅服務態度都令我哋印象好深刻 😊~~~今次黎到發現佢餐牌轉左唔少 多咗好多新野 我哋就分別叫咗原條倉魚 欖菜肉碎四季豆 同埋佢哋皇牌晚餐之一嘅魚香茄子雞柳煲 ~~~原條倉魚好好肥美 超級厚肉 可以揀豉油 煎封 涼瓜炆 茄子炆 同沙律醬香煎 而我哋就揀咗最簡單但又最顯鮮味嘅豉油蒸 🐟魚上擺放左少少欖菜香蔥同埋紅椒絲 食落去啖啖肉而且火候控制得啱啱好食落去啖啖肉而且火候控制得啱啱好 加啲豉油再撈飯食 好正啊😋😋😋~~~欖菜肉碎四季豆 超級香 放低已經香到流口水 有少少辣 炒得好香腍 係屋企完全炒唔到呢個水準😂~~~而呢個皇牌晚餐就幾抵食一個魚香茄子雞柳煲 $78 有飯同飲品 而我哋就加咗少少錢 要左雜果賓治 雞柳煲方面 茄子好入味 不過唔知係咪雞柳用晒 所以佢
服務及食物水準都令人滿意的茶記
~~~
餐廳名稱:中環茶記 (中環)
餐廳地址:中環威靈頓66號裕榮大廈地舖
~~~
而呢個皇牌晚餐就幾抵食一個魚香茄子雞柳煲 $78 有飯同飲品 而我哋就加咗少少錢 要左雜果賓治 雞柳煲方面 茄子好入味 不過唔知係咪雞柳用晒 所以佢哋就比切件雞扒黎代替 啲雞扒非常滑 加上個汁底好好味 撈飯一流 所以令我哋食晒成碗飯 一粒都無剩而雜果賓治亦好飲 入面嘅雜果份量都比得好多好大方好有童年回憶嘅感覺😊
~~~
推薦度:🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥(10🔥最高)
2020-02-04 128 views
今日夜晚嚟到中環,見到呢間餐廳價錢比較經濟,裝修又幾得意,於是入嚟試吓。餐牌就係茶餐廳+大排檔嘅嘢食,有三文治、小炒,仲有類似打冷嘅滷味。叫咗一碟椒鹽鮮魷,出乎意料好食,粉漿好薄,唔會食到成口粉,椒鹽好惹味,亦冇一般大排檔咁鹹,比較健康。另外叫咗一碟上湯浸時蔬,揀咗白菜,味道正常。見店內大力宣傳鹹蛋流心西多士,所以叫咗一份做甜品。有少少失望就係個鹹蛋完全唔流心,好彩味道好濃郁,同西多意外地夾,做飯後甜品非常適合。飲品叫咗杯凍奶茶少甜,飲到最後難免比較淡,建議餐廳可以試吓整冰鎮奶茶。另外要特別讚侍應非常有港式人情味,我多嘢拎佢就主動俾張凳我放袋,又會建議我哋將西多留返最尾先落單當甜品食,上完菜又會問吓我哋覺得好唔好食,令成餐飯嘅滿意度提升唔少。

椒鹽鮮魷

另外叫咗一碟上湯浸時蔬,揀咗白菜,味道正常。

流心咸蛋西多士

Dinner
椒鹽鮮魷
流心咸蛋西多士
2020-02-03 48 views
約了朋友去中環見面,隨意找間餐廳吃下午茶,就去了帶點懷舊特色的「中環茶記」。餐牌上實在太多選擇!店員見我久久未下決定,便推介我試試「邪惡鹹蛋流心西多」。不得了!西多皮脆內軟,內裡的流心鹹蛋黃夾心,很香、很濃郁、很juicy,熱辣辣,超好味!為打卡影相,飲品選了「懷舊雪兔」,紫色黃色的飲品,上面放了幾粒細棉花糖,拍照不錯!但其實是雜果賓治的味道,中規中矩啦!友人選了下午茶套餐:咖喱厚切豬扒飯,以及菠蘿冰。普普通通,沒有驚喜!

2020-01-20
Tea