2020-02-01 86 views
今晚跟友人來這家餐廳,價錢算是合理。我們叫了麻辣雞煲、滷水鴨腳和鹹蛋西多士。老闆推介的麻辣雞煲裡面有豬潤,因為配合港人口味,不太辣,十分香口惹味。滷水鴨腳份量不算太多,但非常入味,鴨肉也不算太韌。最令人期待的事邪惡的鹹蛋西多士,西多士非常厚身,一切開就看到濃濃的鹹蛋黃,令人垂延三尺,吃起來也不算太膩,四個人份剛剛好另外還叫了咸寧蜜,第一次喝,不算太甜,味道不從如果走到中環不想吃得太貴,可以來這家一試。
滷水鴨腳份量不算太多,但非常入味,鴨肉也不算太韌。

另外還叫了咸寧蜜,第一次喝,不算太甜,味道不從

如果走到中環不想吃得太貴,可以來這家一試。
2020-01-21 121 views
今晚係中環上完跳舞班,落堂勁肚餓,同一大班同學去左食飯。我地入左一間茶記食晚餐,「中環茶記」。門面好光鮮好吸引,餐廳環境乾淨整潔,非一般街邊茶記。menu選擇好多,有啲懷舊菜式,晚餐時段人客好多啊。我叫左麻辣豬手,豬手好軟腍,入口油脂感不重膠質感豐富啊!肉質爽嫩,最愛炆得好入味既豬皮。麻辣香濃辣度適中!主食我叫左葡國雞飯,即叫即焗,葡汁好惹味!帶濃濃椰香,芝士好重好香口!雞肉嫩滑份量多,質素非常高。
2020-01-20 164 views
十二月中旬的香港,即使時間還未正式進入晚上,但是太陽在下午七點以前,都已經完全宣布西沉,天色瞬間即時進入一片漆黑的狀態。就算我已經在下午出發前往中環,去到「威靈頓街」時還是六點多,天色已全面入黑。所以我在進入「威靈頓街」港式茶餐廳「中環茶記」,享用下午茶的時候,「威靈頓街」附近所有的街燈都已經全部亮起。加上原來「中環茶記」原來沒有提供下午茶,更加令我的「中環茶記」下午茶所需預算變得更昂貴。另一方面,由於我在中午,已經在西貢墟阿媽的舖頭裡面,食完已經有雞肉、牛腩、白飯的午飯,所以對「中環茶記」裡面所有的鹹味熟食食品,完全沒有付款享用的意慾。所以,雖然我來到中環「威靈頓街」光顧「中環茶記」的時候,天色已經漆黑一片,黑得很像感覺像食晚餐。但是實際上,我剛剛只想享用「中環茶記」的招牌食品,有流心鹹蛋黃餡料的「邪惡鹹蛋流心西多」。本來「中環茶記」的西多士小食食品,「邪惡鹹蛋流心西多」若然能夠再搭配一杯,由「中環茶記」水吧店員親手製作出來的甜味飲品,再加一個下午茶套餐價錢的話,感覺或許應該不差。可惜「中環茶記」價目表裡面幾乎什麼茶餐廳食品都有,也不乏款式眾多的茶餐廳飲品,但是由於「中環茶記」沒有下

可惜「中環茶記」價目表裡面幾乎什麼茶餐廳食品都有,也不乏款式眾多的茶餐廳飲品,但是由於「中環茶記」沒有下午茶套餐,所以令「邪惡鹹蛋流心西多」加「紫薯牛奶冰」的費用變得很昂貴。

即使「中環茶記」好像已經「高抬貴手」,沒有因為「中環茶記」店舖位處於昂貴租金地段,中環「威靈頓街」旁邊開店,所以我發現「中環茶記」原來沒有在總收費裡面另收加一服務費。

最後我在下午六點左右光顧「中環茶記」,享用了一份「邪惡鹹蛋流心西多」小食,加一杯很重牛奶甜味的手調紫薯飲品「紫薯牛奶冰」,總價錢不收加一服務費,需要港幣七十八元。

未評論食品飲品味道之前,「中環茶記」下午茶包括流心鹹蛋西多士,加上一杯濃厚牛奶甜味的紫薯牛奶凍飲飲品,港幣七十八元一客的下午茶價錢屬於偏向昂貴。但是試食後的感覺,令「中環茶記」性價比和評價稍為回升。

先評論一下「中環茶記」裡面的甜味牛奶冰飲品「紫薯牛奶冰」,「紫薯牛奶冰」實際的構造其實相當簡單,只需要甜味的牛奶加上甜味包紫薯蓉,最後加上少許冰塊就製作完成。

由於牛奶飲品本來已經有天然的甜味,所以我認為「中環茶記」水吧裡面的人,即使不刻意在「紫薯牛奶冰」裡面加入糖漿,單靠甜味牛奶已經可以令「紫薯牛奶冰」製成品味道擁有牛奶甜味根基。

除此之外,「中環茶記」原來為一杯原價港幣三十元的「紫薯牛奶冰」飲品,預備了一個容量頗大,杯身也都頗高的無耳玻璃杯,去盛載起「紫薯牛奶冰」飲品底層裡面,大量的甜味牛奶。

再加上「中環茶記」裡面的負責製作飲品包店員,為「紫薯牛奶冰」飲品裡面的底層,加入很多已經磨成泥狀的甜味「紫薯」,所以攪勻後的「紫薯牛奶冰」飲品味道,變成有濃厚紫薯甜味的牛奶飲品。

即使「中環茶記」裡面負責製作飲品的店員,也有需要為「紫薯牛奶冰」飲品,加入不少的冰塊。但是冰塊融化之後變成的水份,還沒有令「紫薯牛奶冰」飲品裡面的牛奶甜味味道變淡。

至於「紫薯牛奶冰」飲品底層裡面的「紫薯」,「紫薯」的實際甜味味道程度尚可接受,味道的確跟日本的新鮮甜味「紫薯」十分相似。而且被磨成薯泥的「紫薯」,「紫薯」口感軟綿綿,沒有夾雜太多渣滓。

論「中環冰室」飲品「紫薯牛奶冰」的實際性價比,表面上看港幣三十元一杯「紫薯牛奶冰」飲品,價錢看似昂貴,但是「中環茶記」的玻璃杯勝在夠大,所以「紫薯牛奶冰」飲品份量也因此變多。
紫薯牛奶冰

所以我花上了港幣三十元,總算是在「中環冰室」裡面,成功飲到一大杯份量的甜味牛奶,加上有不少甜味紫薯製作而成包「紫薯牛奶冰」飲品,「紫薯牛奶冰」實際性價比其實不差的。

說完份量不少,甜味味道也有一定程度水平,混合甜味紫薯薯泥,加甜味牛奶製成的「紫薯牛奶冰」飲品,跟著就講講「中環茶品」偏招牌西多士食品「邪惡鹹蛋流心西多」。

值得一提,適逢我光顧「中環冰室」的時候,香港還未到慶祝「聖誕節」的日子,所以「中環冰室」還在「邪惡鹹蛋流心西多」表面上,插入紙造的聖誕裝飾,還有一些疑似甜味的迷你朱古力。

我本來是對「中環冰室」「邪惡鹹蛋流心西多」裡面,源源不絕從麵包西多士裡面湧出來,呈現半固體狀態的流心鹹蛋黃漿餡料抱有極大的興趣。
邪惡鹹蛋流心西多

但是有時候希望越大,換來的失望只會變得越大。我用在「中環冰室」用手機為「邪惡鹹蛋流心西多」拍完照之後,再用餐刀直接從「邪惡鹹蛋流心西多」身上,一刀切割分為兩半。

結果我期望已久的半固體流心液化狀態,擁有鹹鮮味的「中環冰室」「邪惡鹹蛋流心西多」食品,裡面的鹹甜味道流心鹹蛋黃漿,居然已經完全凝固冷卻下來了。

所以即使「中環茶記」的「邪惡鹹蛋流心西多」裡面仍然有來自濃厚鹹蛋黃蛋漿的鹹味,還有少許甜味。但是我原本預期會有,「邪惡鹹蛋流心西多」源源不絕湧出來的流心鹹蛋黃蛋漿效果,最後卻未能兌現。

單單是缺少流心鹹蛋黃蛋漿效果這一方面,已經令我對「中環茶記」「邪惡鹹蛋流心西多」的最後評價需要扣分,只剩下「邪惡鹹蛋流心西多」裡面餡料的鹹蛋黃鹹甜味道,算是值得一讚的地方而已。

至於「邪惡鹹蛋流心西多」外層的雞肉炸方包,包裹方包的雞蛋蛋漿本來也算做得不錯,令到「邪惡鹹蛋流心西多」實際的製成品,呈現非常漂亮的金黃色的外貌和狀態。

但是外型被「中環茶記」廚房員工塑造得如此漂亮,擁有金黃色外貌和鹹甜鹹蛋黃味道的「邪惡鹹蛋流心西多」西多士食品,最後卻因為流心鹹蛋黃蛋漿冷卻凝固,而令食品評價扣分,是十分可惜的地方。

而且「中環茶記」當時還為了迎合快要到達的「聖誕節」來臨(我光顧時候「聖誕節」還未到,但是撰寫食評時「聖誕節」已經過去了),在「邪惡鹹蛋流心西多」表面加上聖誕裝飾,令食品造型增加了聖誕節的氣氛。

我發現「中環茶記」表面上雖然只是一間茶餐廳,但是「中環茶記」裡面實際的環境,卻有非常之大,比較像大型中菜廳的樓面面積,樓底也忽然變得很高,天花板在很高的高度位置。

至於「中環茶記」的食品「邪惡鹹蛋流心西多」,西多士裡面本來有濃厚的鹹蛋黃鹹甜味道,可惜流心餡料卻一早已經冷卻下來,失去了預計的流心效果,令我感到有一點點失望。

最後「中環茶記」裡面的最後評價,需要一杯名副其實有濃厚牛奶甜味,跟紫薯甜味的手調飲品「紫薯牛奶冰」力挽狂瀾,令「中環茶記」評價總算是得到正評評價。
2019-12-18
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$78 (Tea)
紫薯牛奶冰
  • 邪惡鹹蛋流心西多
2020-01-18 248 views
約左朋友中環見面,剛好收工飯點,然後經過見到哩間餐廳,實在係太靚又懷舊,決定坐低食個靚飯慢慢傾。鹵水大腸好味,鹵得好入味,又够軟,好易咬鐘意食內臟嘅朋友必點😆麻辣牛展牛展咬口都幾好,我覺得辣度係中辣,同樣都係入味又上色鐵板銀芽肉絲炒麵好少炒麵係鐵板上,上檯陣仲係「滋滋」,我鐘意食濕d嘅麵,好快咁撈匀d汁。我覺得麵口感啱好,唔會乾香煎美國西冷牛扒啱捐完血,食翻d紅肉補翻😂牛扒同樣係鐵板上,揀唔五成熟。一上檯都係熱力十足,要盡快切來食。牛扒都好唔錯,牛味濃郁,咬落都好軟熟,唔錯唔錯。黑椒汁調配得啱好,本身仲覺得大份,最後成碟嘢食晒,連d配菜都食埋😂雜果賓治好誇張,超多雜果,係高過半個杯😂😂覺得勁滿足裝修佈置係好有心思,好似時光倒流到七十年代,老香港嘅感覺。整體來講,我覺得餐廳嘅出品味道係有心機同水準,係老香港嘅地道滋味。而且性價比係好高,係中環來講,算好抵食了。我見到個Menu有流心多士,係勁想試,下次揾機會試下先😆
鹵水大腸
好味,鹵得好入味,又够軟,好易咬
鐘意食內臟嘅朋友必點😆
麻辣牛展
牛展咬口都幾好,我覺得辣度係中辣,同樣都係入味又上色
香煎美國西冷牛扒
啱捐完血,食翻d紅肉補翻😂
雜果賓治
好誇張,超多雜果,係高過半個杯😂😂
覺得勁滿足
裝修佈置係好有心思,好似時光倒流到七十年代,老香港嘅感覺。
2020-01-09
$100 (Dinner)
2020-01-18 48 views
中環茶記-老香港特色茶記門面以紅色綠色的發光燈管招牌,左右兩邊有酒樓常見到的龍和鳳,單看己經充滿濃濃的老香港特色,內裡的梳化卡位、吊扇、花紋磚,也是走懷舊的港式茶記風。鮮豬潤湯米粉海量多的鮮豬潤片,厚身啖啖肉,而且帶有粉粉的口感,加上辣椒油後更加惹味。秘製鹹蛋黃金沙雞髀配薯條即叫即炸熱騰騰的炸雞脾,雞髀外皮香脆內裏雞肉嫩滑多汁,上面在佈滿秘製的鹹蛋黃金沙醬汁,香濃的鹹蛋香和沙沙的口感,非常邪惡。鹹牛肉炒蛋烘底多士滿滿的鹹牛肉加上幼滑炒蛋,厚度比麵包更厚,加上烘底的多士,口感豐富,有濃濃的滿足感紅豆冰茶記經典特飲紅豆冰,粒粒香甜紅豆。
中環茶記-老香港特色茶記

鮮豬潤湯米粉

秘製鹹蛋黃金沙雞髀配薯條

鹹牛肉炒蛋烘底多士

紅豆冰
茶記經典特飲紅豆冰,粒粒香甜紅豆。
去開中環總要搵d野食見到有間門口勁打卡able嘅餐廳忍唔住影左幾張,於是就入左去食入面嘅裝潢都好有特色無論牆上燈牌、天花吊扇、係舊香港嘅佈置雖然位置喺中環,但係價錢都好合理一睇個餐牌就畀張相吸引咗即刻order邪惡鹹蛋黃流心西多!仲有自家製椰香咖喱雞球配蔥油餅好特別,而且好香滑鹹鹹哋送蔥油餅或者煩都好夾阿姐介紹皇牌焗豬扒飯,塊豬扒真係幾好食!食咁多肉都要食番啲菜,叫個瑤柱上湯浸時菜balance番!仲有d香港特色飲品,懷舊紅豆冰我就叫咗個懷舊雪兔, 好夢幻嘅紫色黃色😍😍😍配埋上面啲棉花糖,好特別呀!不過講真呢度裝修咁有特色,淨係打卡都正啦~
去開中環總要搵d野食
見到有間門口勁打卡able嘅餐廳
忍唔住影左幾張,於是就入左去食
入面嘅裝潢都好有特色
無論牆上燈牌、天花吊扇、係舊香港嘅佈置
雖然位置喺中環,但係價錢都好合理
一睇個餐牌就畀張相吸引咗
即刻order邪惡鹹蛋黃流心西多!
仲有自家製椰香咖喱雞球配蔥油餅好特別,而且好香滑
鹹鹹哋送蔥油餅或者煩都好夾
阿姐介紹皇牌焗豬扒飯,塊豬扒真係幾好食!
食咁多肉都要食番啲菜,叫個瑤柱上湯浸時菜balance番!
仲有d香港特色飲品,懷舊紅豆冰
我就叫咗個懷舊雪兔, 好夢幻嘅紫色黃色😍😍😍
配埋上面啲棉花糖,好特別呀!
不過講真呢度裝修咁有特色,淨係打卡都正啦~
2020-01-14 35 views
呢間主打懷舊風情,裝修佈置好有心機,特高樓底配上吊扇,整體佈局好夾。位置超方便,由中環地鐵站行過黎,5分鐘都唔洗。今日下午茶時間過黎,算好旺,普通揀左個簡單既豬扒公仔麵,豬扒好香,又夠大塊,唔錯唔錯。
2019-12-16
$40 (Tea)
  • 豬扒公仔麵
2020-01-14 61 views
今日夜晚係中環經過見呢間餐廳幾特別就入去試一試。見餐廳嘅裝修相當懷舊,好有以前冰室嘅感覺,係呢度食飯別有一番風味。我地就叫左一個二人餐,首先個叉燒炒蛋雖然賣相唔洗話好靚,但係味道方面真係一流,叉燒唔會太肥,而且每一舊都好大舊,至於雞蛋亦都好滑。之後豉汁蒸倉嘅豆豉送飯真係好正,加上d魚好滑,而且一d都唔腥。最後我地仲叫左一個鹹蛋黃西多士,因為係即叫即整所以要等一陣,而且個面真係好脆,一咬落去仲有鹹蛋黃汁滲出黎,好邪惡但係太好食所以要試一試。
Type of Meal
Dinner
2020-01-13 66 views
之前中環番工經過見到d裝修好靚已經想試,今次難得再經過就入去食個晚飯裝修好有老香港feel,設有卡位,牆壁上既相都好有特色,中環茶記價錢黎講算係中規中矩🥩香煎美國西冷牛扒 ($148)超中意食肉既我見到鐵板又點會放過🤪呢個價錢包埋飲品,牛扒配薯菜,可以揀黑椒汁、燒汁、蒜蓉汁,牛扒幾厚身,肉質幾嫩👌🏻🌟星級常餐 ($68)包括有明治牛奶奄列山多士🍞可以自選2款配料,揀左五香肉丁同火腿,個蛋好滑,超級邪惡😈主食可以揀沙嗲牛麵或者厚切豬扒麵,包左一杯特飲,即刻揀我最愛既紅豆冰😍超多紅豆啊!個人覺得呢個餐幾抵食👍🏻最後想講既係茶記黎講呢度既侍應服務態度好好

🥩香煎美國西冷牛扒 ($148)

🌟星級常餐 ($68)

最後想講既係茶記黎講呢度既侍應服務態度好好
2020-01-10 66 views
/中環茶記🇭🇰/#sa中環篇 #sa下午茶➖➖➖其實呢間茶記都算近我番工嘅地方😆朋友同我都有興趣食佢地嘅多士 所以就去左整體來講多士係唔錯 但仍然有改善空間環境唔錯 幾新淨 但食物定價偏高想去可以去打下卡~其他食物就等大家去試啦!➖➖➖1️⃣營多撈麵爆蛋肉醬多 $68 創新食法 應該暫時得呢間茶記先有?🤣太陽蛋會流心 但朋友唔太食生蛋 所以就煎熟啲營多撈麵唔會煮得過腍或鬆散~ 最特別係中間仲有層肉醬 無咁乾 令多士更惹味但塊方包就較為乾硬 好難切 亦有啲難咬 下次可以試下自己整🤘🏻➖➖➖分數:7.2/10 (個包扣左分) ➖➖➖2️⃣芋泥流心西多 $48 呢個就係平日西多嘅口感 方包較軟熟~包體唔會好油膩~充滿牛油香 唔洗點糖漿都得芋泥餡味道天然 亦有細芋粒 口感可以更突出可能加左椰汁同椰香牛奶 做到流心效果 較稠奶味會重啲 但芋頭味可以更濃➖➖➖分數:7/10➖➖➖3️⃣香芋冰$30芋頭嘅口感較西多突出 頗綿密椰汁味幾重 唔會似奶水鍾意香芋冰多啲👍🏻👍🏻➖➖➖分數:7.5/10➖➖➖4️⃣熱朱古力 $20 朱古力同奶味偏淡 朋友話唔夠甜🙈➖➖➖分數:6/10
/中環茶記🇭🇰/
#sa中環篇 #sa下午茶
其實呢間茶記都算近我番工嘅地方😆
朋友同我都有興趣食佢地嘅多士 所以就去左
整體來講多士係唔錯 但仍然有改善空間
環境唔錯 幾新淨 但食物定價偏高
想去可以去打下卡~
其他食物就等大家去試啦!

1️⃣營多撈麵爆蛋肉醬多 $68
創新食法 應該暫時得呢間茶記先有?🤣
太陽蛋會流心 但朋友唔太食生蛋 所以就煎熟啲
營多撈麵唔會煮得過腍或鬆散~
最特別係中間仲有層肉醬 無咁乾 令多士更惹味
但塊方包就較為乾硬 好難切 亦有啲難咬
下次可以試下自己整🤘🏻
營多撈麵爆蛋肉醬多

➖➖➖
分數:7.2/10 (個包扣左分)
2️⃣芋泥流心西多 $48
呢個就係平日西多嘅口感 方包較軟熟~
包體唔會好油膩~充滿牛油香 唔洗點糖漿都得

分數:6/10
香芋冰
2020-01-07
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$100 (Tea)
營多撈麵爆蛋肉醬多
香芋冰
話說今日去完大館之後,沿着石階走落去,到咗威靈頓街見到有唔少嘅餐廳,呢度有間係兩層嘅特色茶餐廳,好懷舊,而且網上見到食評正評唔少,決定入嚟一試。淨係門面已經非常吸引。我知呢度出名嘅係特色「邪惡流心鹹蛋西多士」,我都係特登慕名而來。平時喺茶樓,食流沙奶皇包都食得唔少,佢今次呢個係流心鹹蛋,仲要係西多士,超級fusion中之fusion,fantastic中之飯撻迪,熱辣辣香脆嘅西多士外層,巧妙地配上幼滑的糖漿,拎起把刀,沿着中間點慢慢切落去,埋藏喺裏面嘅蒸氣沿着邊邊慢慢升出來,我一啖食落去,甜味與鹹味,同埋鹹蛋味交織著,真係一絕。滷水豬大腸也是值得一試。紅豆冰之中,佢呢杯都算與別不同,平時嘅紅豆冰,都係糖水溝淡奶,佢呢一個係有埋椰汁係入邊,紅豆味配上奶配上椰汁,Good!佢呢度嘅自家湯,甜味足,料足,火喉足,而且冇落味精,20蚊一碗大大碗。海南雞飯加豬手雙拼係呢度嘅招牌,佢啲雞好新鮮,配上油飯,唔鹹,睇得出呢度嘅廚師好用心去營造一餐好食又健康嘅晚飯。特別想提一提嘅是:佢嘅豬手除咗有豬手味之外,仲有麻油味,呢點係令人喜出望外。最後要提嘅係佢嘅菠蘿生炒骨,初頭我會以為啲菠蘿,係同啲生炒骨分開

淨係門面已經非常吸引。

滷水豬大腸也是值得一試。

最後要提嘅係佢嘅菠蘿生炒骨,初頭我會以為啲菠蘿,係同啲生炒骨分開嘅,但佢嘅菠蘿切攪成蓉,連埋啲生炒骨一齊,痴住晒,一啖食落去時,咁就會令到生炒骨一啲都唔肥膩而且仲好清新,配上絲苗白飯,成餐飯嚟咗一個完美嘅句號。

去到一間茶記,我都會飲佢嘅奶茶,因為佢奶茶嘅質素,好反映到一間茶餐廳對食物嘅重視同埋細心程度,而中環茶記係Good嘅。

2020-01-06
$150 (Dinner)
  • 邪惡鹹蛋流心西多
  • 懷舊紅豆冰
2020-01-03 140 views
香港獨有的茶餐廳文化淵遠流長近年更四處都是懷舊冰室只推傳統的茶餐的確很難突圍而出走新潮破格路線的「中環茶記」吸引小編一試平實簡單的店名 想必老闆一定要對食物出品很有信心吧門面非常吸睛店內裝潢很用心 古今交織用上不少懷舊燈飾掛天花風扇同時不伐潮流字句 很有趣除傳統茶餐廳炒粉麵飯小菜茶餐當然有創意料理也必須讚 在寸金尺土的香港店內座位一點都不擠 高樓底也令噪音度大減邪惡鹹蛋流心西多 ($48)鹹蛋給得大方!店家強調不用加工鹹蛋啖啖沙沙口感令人難忘!配上糖醬是人間極品!新鮮炸的香脆金黃😆很回味另外還點了兩份下午茶餐豬扒麵 滷雞脾薯條茶走 熱檸水味道份量均正常合格茶走不重茶味 屬香滑一類
香港獨有的茶餐廳文化淵遠流長

當然有創意料理
也必須讚 在寸金尺土的香港
店內座位一點都不擠
高樓底也令噪音度大減

邪惡鹹蛋流心西多 ($48)
鹹蛋給得大方!店家強調不用加工鹹蛋
啖啖沙沙口感令人難忘!
配上糖醬是人間極品!
新鮮炸的香脆金黃😆很回味

另外還點了兩份下午茶餐
豬扒麵 滷雞脾薯條
茶走 熱檸水
味道份量均正常合格
茶走不重茶味 屬香滑一類
$62 (Tea)
2019-12-27 3796 views
經過中環,又到晚飯時候,今晚選擇了一間位於中環的港式茶餐廳。餐廳的裝潢是彷制80年代的格局。分上下兩層,位置寬敞。一行四人,選擇了一個二人餐,一碟蒸魚 ,兩份小食,一份常餐,以及兩份多士,一甜一鹹。二人餐,198元,包括半隻雞,金銀蛋時菜,兩碗白飯,及麻辣豬手。雞是薑蔥豉油雞,雞尚算滑。豬手略帶點麻辣,肥瘦適中,很適合下飯。蒸倉魚,108元一條,火喉尚可。跟餐以優惠價,加了兩款小食,多春魚一般,豬大腸鹵得很入味。常餐的豬潤麵,豬潤很厚,但可惜有點過老,常餐的炒蛋,蛋香及口感俱不差。邪惡多士,這𥚃的多士有多款味道,較特別的有牛油果多士,味道特別,但不太適合同行者的口味。鹹蛋黃多士,濃濃的鹹蛋黃味,雖流心度不足,但不影響它的好評。總括來說,中環茶記,性價比不算很高,但不失特色。中環茶記 (中環)人均消費200元中環威靈頓66號裕榮大廈地舖本人以簡單的飲食隨筆為主,有興趣請follow我~緣食魔宮。

餐廳的裝潢是彷制80年代的格局。分上下兩層,位置寬敞。

蒸倉魚,108元一條,火喉尚可。

跟餐以優惠價,加了兩款小食,多春魚一般,豬大腸鹵得很入味。

總括來說,中環茶記,性價比不算很高,但不失特色。

中環茶記 (中環)
人均消費200元
中環威靈頓66號裕榮大廈地舖

2019-12-21
$200 (Dinner)
2019-12-26 76 views
最近出現左好多冰室,主要懷舊為主。依次食依間,唔但止可以認識下以前既冰室或者懷舊下,仲有加入少少新式元素。👨‍🍳👩‍🍳食物質素:2️⃣人套餐(麻辣豬手,雞或魚,菜)🐔薑蔥霸皇雞,油十足,雞啖啖肉,冇腥味。鐘意食薑既朋友仔,可以夾埋薑同蔥再加雞一齊食。🐟由於餐只可選擇雞或魚,所以我地再散叫左條倉魚。仲有5種煮法比你選擇。魚新鮮,唔削肉,可以汁撈飯。🍜豬潤麵配滑蛋多士(可加錢改為奶油脆豬)豬潤厚肉,煮得剛剛好。有6塊,唔腥,配出前一丁岩晒。滑蛋都冇失望,唔嚡口。😊大腸,多春魚(可跟餐加配)細細碟,作為小食最好,一家人share食。

👨‍🍳👩‍🍳食物質素:

2️⃣人套餐(麻辣豬手,雞或魚,菜)

🍜豬潤麵配滑蛋多士(可加錢改為奶油脆豬)

😊大腸,多春魚(可跟餐加配)
細細碟,作為小食最好,一家人share食。

Type of Meal
Dinner
  • 龍鳳檸樂
2019-12-25 59 views
✿╮❤╭✿ ✿雜感女生   好味日記✿ ˚*•✰。中環茶記.港式情懷。✰•*˚ ✿✿小資女的Dolce Vita✿✿ ❤餓底飯聚.食勻全世界❤ ❤吾係POL - Peggy On Line.Proof Of Life❤❤去中環行街,約朋友吃飯 結果畀人甩底,只好自食其力 去了中環茶記食舍港式晚飯餐廳的裝修特別懷舊 目標客人應是中環儷人,西洋食客 晚上還是很易搵位的點個小菜、加湯加飯,成為是夜的晚餐是日例湯加10元一碗 西洋菜湯夠老火,足料蘿蔔極香甜,味道香濃點了一客美極大蝦 6隻蝦剛剛好,肉厚夠大殼也爽脆,美極味不算濃,但亦算下飯加了一客小食:麻辣牛展 又是香辣的下飯傑作小評: 味道:★★★☆☆ 環境:★★★☆☆ 服務:★★★☆☆ 衛生:★★★☆☆ 抵食:★★★☆☆

雜感女生   好味日記
˚*。中環茶記.港式情懷。*˚
✿✿小資女的Dolce Vita✿✿
餓底飯聚.食勻全世界

去中環行街,約朋友吃飯
結果畀人甩底,只好自食其力
去了中環茶記食舍港式晚飯
餐廳的裝修特別懷舊
目標客人應是中環儷人,西洋食客
晚上還是很易搵位的

點個小菜、加湯加飯,成為是夜的晚餐
是日例湯加10元一碗
西洋菜湯夠老火,足料

蘿蔔極香甜,味道香濃
點了一客美極大蝦
6隻蝦剛剛好,肉厚夠大

殼也爽脆,美極味不算濃,但亦算下飯
加了一客小食:麻辣牛展
又是香辣的下飯傑作