青花 (THE FOREST)

Champak Restaurant by ATUM (THE FOREST)
2024-09-12 386 views
青花主打特色泰國菜,環境簡潔優雅,食飯時間好快就坐滿,要嚟食嘅要提前少少呀🥰🥰😉😉😁😁😁🦀芒果蟹肉沙律🦀 $118蟹肉份量畀得好大方,芒果鮮甜,配上沙律菜及炸蒜,既清新又爽脆🐮牛肉生菜包🐮$118牛肉本身醃得夠入味,每一塊牛肉都係厚切,但一啲都唔會柴,配上特色魚露醬汁,同埋清爽嘅生菜,前菜都可以好好味🐷醉鬼惹火炒粿條🐷$118有唔同辣度可以選擇,今次叫咗小辣,微微嘅辣已經好惹味,正宗嘅泰國粿條煙韌透薄,非常吸味,配上薄切五花腩肉片,鑊氣十足嘅主食,強烈推薦🥭芒果糯米飯🥭$78時令芒果非常鮮甜,糯米飯軟糯,米香味十足,配上椰漿及椰子脆片,層次豐富,香而不膩青花旺角奶路臣街17號THE FOREST 1樓107-108號舖

🦀芒果蟹肉沙律🦀 $118

🐮牛肉生菜包🐮$118

🐷醉鬼惹火炒粿條🐷$118

🥭芒果糯米飯🥭$78

青花
2024-09-07 710 views
相約朋友在旺角逛街,去青花先吃個午餐,趁12時多來不用等,之後好快坐滿了。裝潢主要是田園簡約風,座位寬敞。楊枝甘露奶蓋 $48最底層的芒果配奶蓋,表面鋪滿芒果肉及柚子肉,賣相吸引,打卡一流。拌勻後品嚐,奶蓋香滑,再配新鮮甜美的芒果肉及清新的柚子肉,整體味道好夾。炭燒牛豬雙拼串燒沙嗲 $86沙嗲醬有花生香幾惹味,串燒燒得剛好,肉質嫩滑。篤篤炒卜卜蜆 $128蜆肉大粒無沙,味道少辣惹味,爽口清甜的青黃紅椒配菜增添色彩。荔枝菠蘿紅咖喱大蝦 $128賣相色彩好夏日有彈牙大蝦、茄子、秋葵、荔枝、菠蘿、腰果等,水果荔枝、菠蘿配咖哩都幾開胃。有咖哩當然配蒜茸包 $48,麵包香脆,滿佈濃郁的香草牛油蒜蓉,相當惹味。

楊枝甘露奶蓋 $48

炭燒牛豬雙拼串燒沙嗲 $86

沙嗲醬有花生香幾惹味,串燒燒得剛好,肉質嫩滑。

篤篤炒卜卜蜆 $128

荔枝菠蘿紅咖喱大蝦 $128
賣相色彩好夏日

2024-09-06 764 views
《青花 - 旺角》呢排個腦入面成日諗起芒果糯米飯,心動不如行動,捉咗我嘅bestie去咗旺角一間望落好精緻嘅泰國餐廳食午飯,餐廳座位都闊落,自然陽光打落嚟影相一流😏午餐定食都好抵玩,今次我哋叫咗一個午餐定食同埋散叫咗幾樣嘢,兩個人都食到好飽🤫💁🏻‍♀️泰式鮮蝦金邊粉餐跟青檸特飲 $92Pad Thai 算係泰國菜入邊我最鍾意嘅菜式之一,呢一度嘅炒金邊粉算係濕炒嗰一種,不過味道都幾濃郁,蝦肉嘅份量算多,我最鍾意就係個金邊粉食落煙煙韌韌,配埋蛋絲同埋香蔥真係好開胃👍🏻因為套餐嘅關係,朋友就叫咗青檸梳打解解渴,味道清爽,夏天飲最啱不過💁🏻‍♀️加配油酥手抓餅兩片 $20驚唔夠飽嘅關係,朋友叫咗個油酥手抓餅,食落滿滿嘅牛油香而且酥脆,貪得意用距離嘅豬頸肉都幾好食💁🏻‍♀️炭燒豬頸肉配酸辣青醬 $118我哋另外叫咗個小食一齊share,豬頸肉配咗蔬菜沙律一齊上,可以夾住啲菜一齊食,再點埋個青醬汁幾開胃,份量有點大,我覺得三個人食就差唔多啦💁🏻‍♀️藍蝶花蟹肉菠蘿炒飯 $138我個煮食就叫咗呢一個藍色嘅蝶豆花蟹肉菠蘿炒飯,個飯炒得乾身,配合咗菠蘿嘅甜味同埋蟹肉嘅香氣,食落鹹鹹甜甜咁,記得要配埋旁邊嘅肉鬆同
《青花 - 旺角》

💁🏻‍♀️泰式鮮蝦金邊粉餐跟青檸特飲 $92

💁🏻‍♀️加配油酥手抓餅兩片 $20

💁🏻‍♀️炭燒豬頸肉配酸辣青醬 $118

💁🏻‍♀️藍蝶花蟹肉菠蘿炒飯 $138
我個煮食就叫咗呢一個藍色嘅蝶豆花蟹肉菠蘿炒飯,個飯炒得乾身,配合咗菠蘿嘅甜味同埋蟹肉嘅香氣,食落鹹鹹甜甜咁,記得要配埋旁邊嘅肉鬆同埋腰果呀,我覺得個肉鬆係神來之筆😏同菠蘿嘅甜香好夾

💁🏻‍♀️芒果糯米飯 $78
甜品我哋要咗芒果糯米飯,佢個糯米飯係紫色的好得意,可以夾埋椰漿同埋芒果一齊食,芒果嘅甜味帶出咗椰漿嘅香氣,作為飯後甜品十分不錯

💁🏻‍♀️蝶豆花椰子奶蓋 $48
今次食飯嘅主題好似好多菜式都係藍,而我叫咗杯飲品都係藍色㗎,望落藍天白雲一樣,其實就即係落咗蝶豆花染藍嘅椰奶加埋奶蓋,飲落幾濃郁,記住要攪勻底下嘅椰子糖漿啊,如果唔係飲到底比較甜,但係呢杯飲品都真係滿足到我對泰國嘢嘅慾望
2024-09-02
2024-09-05 712 views
好想食呢間餐廳好耐架啦。咁啱約咗朋友係旺角,忽發奇想想去呢間泰式餐廳試吓佢啲菜式。🥗酸辣鳳爪沙律酸辣度適中,唔會特別酸特別辣。鳳爪無骨脆脆口,吸收晒啲沙律醬汁。🥙牛肉生菜包牛肉係一片片,唔係免治牛。好似香炒牛肉咁,放埋蒜粒,青椒入個生菜片,唔錯。🥘香辣蟹蒜炒麵可以選擇少油,少鹽,辣度粗麵唔會炒得過淋,軟硬度適中。一絲絲蟹肉嘅份量適中。我哋今次揀咗中辣,我接受到呢個辣度。有菜炒埋一齊,營養均勻。🍹三色冰奶蓋有別於平時飲嘅三色冰,椰奶好濃郁但又唔漏,飲到一粒粒爽口椰果,同埋三色糕。好打卡able,面頭有三種顏色嘅龍鬚糖。一絲絲嘅龍鬚糖好好味,唔太過甜。🥭芒果糯米飯芒果好清甜,糯米飯好黏黏,椰漿好濃郁,配有脆脆杏仁片+椰片,口感味道好豐富。

🥗酸辣鳳爪沙律

🥙牛肉生菜包

🥘香辣蟹蒜炒麵
可以選擇少油,少鹽,辣度

🍹三色冰奶蓋

🥭芒果糯米飯

2024-08-31
$200 (Lunch)
2024-09-04 612 views
成日行過The Forest都想試吓呢間泰國餐廳 今次嚟到都幾多人 等咗一陣先有得入座🕗 餐廳環境優雅 空間闊落 仲有啲乾花嘅裝飾💐✿ 馬拉盞炒芥蘭 ($78)炒得好有鑊氣 芥蘭份量都超多 咬落爽脆🥬馬拉盞味道夠濃 仲加咗啲炸櫻花蝦 好惹味!✿ 炭燒牛豬雙拼串燒沙嗲($86)一款有齊晒牛同豬 啱晒選擇困難既我地🤩串燒燒得好香 每一串嘅肉都好大粒同好Juicy 肉味濃郁另外沙嗲醬濃郁 有好香嘅花生味 同串燒配合得好完美👏🏻✿ 泰式虎蝦金邊粉($138)上枱賣相好吸引 有兩隻大大既虎蝦🦐虎蝦開咗邊 好容易就可以剝開黎食 好厚肉好鮮甜爽口金邊粉炒得乾身 麵質好煙靭彈牙 整體味道酸酸甜甜咁 好開胃😋✿ 芒果糯米飯 ($78)食泰國菜當然要叫返個芒果糯米飯做甜品!佢哋嘅糯米飯加入咗蝶豆花 所以呈紫色糯米飯煮得軟糯煙靭 芒果鮮甜多汁 份量仲好多!椰漿味道亦好濃郁好香🥥熱辣辣嘅糯米飯配凍嘅椰漿同芒果 仲有啲椰子脆片 味道十分有層次 好好味😋✿ 楊枝甘露奶蓋($48)楊枝甘露好足料 飲落啖淡都充滿果肉🥭甜度適中 飲到最尾都唔會話覺得好膩 整體成杯都好有水準 推薦👍🏻👍🏻✿ 泰象青檸梳打 ($36)原支

✿ 馬拉盞炒芥蘭 ($78)
炒得好有鑊氣 芥蘭份量都超多 咬落爽脆🥬
馬拉盞味道夠濃 仲加咗啲炸櫻花蝦 好惹味!

✿ 炭燒牛豬雙拼串燒沙嗲($86)
一款有齊晒牛同豬 啱晒選擇困難既我地🤩
串燒燒得好香 每一串嘅肉都好大粒同好Juicy 肉味濃郁
另外沙嗲醬濃郁 有好香嘅花生味 同串燒配合得好完美👏🏻

✿ 泰式虎蝦金邊粉($138)
上枱賣相好吸引 有兩隻大大既虎蝦🦐
虎蝦開咗邊 好容易就可以剝開黎食 好厚肉好鮮甜爽口

✿ 芒果糯米飯 ($78)
食泰國菜當然要叫返個芒果糯米飯做甜品
佢哋嘅糯米飯加入咗蝶豆花 所以呈紫色

✿ 楊枝甘露奶蓋($48)
楊枝甘露好足料 飲落啖淡都充滿果肉🥭

✿ 泰象青檸梳打 ($36)
原支梳打水咁上 飲落好清新好fresh🍋
2024-09-04 595 views
同樣一個菜式,同樣一個主題,有啲乜嘢會令你選擇一間餐廳多於另外一間,好多時候都係因為感覺。而感覺好多時候又係來自於記憶。如果一間餐廳可以令人回憶起以前去旅行嘅一啲片段,你自然就會走入去回味一翻。泰國俾我嘅感就係陽光,植物處處,輕鬆自在同埋色彩繽紛。呢間餐廳高樓底,有戶外空間,以好多植物去裝飾,而且食物色彩奪目。絕對會令我回味去泰國旅行輕鬆時光。 🍖食物方面都好地道,一開始就叫咗椰子雞湯,佢唔靠味精去吊起個味,而係透過椰奶,帶出香煎過既雞肉同埋香料嘅味道。口味唔會太咸,但絕對滲出淡淡嘅椰香同鮮味。奶白色既雞湯,完全俾到夏天清新嘅感覺。 🍖馬沙文咖喱雞,鍾意呢一個咖哩裏邊有果仁嘅味道,唔單單係眼見嘅腰果,裡面應該亦都有加入,佢嘅好處係令到咖喱更加香,再加埋椰漿,好富有亞熱帶地區風情。配合埋漲卜卜嘅手抓餅,澱粉質更加昇華咖喱嘅味道。最重要系個手抓餅熱辣辣咁上,第一站咬落去真係辣親個嘴。新鮮嘅特別好味。 🍖馬拉盞炒菜心,個菜炒得好鮮綠,馬拉盞夠曬惹味。而且上面有一啲櫻花蝦,紅色襯綠色,刺激眼球就等於刺激食慾。而最色彩豐富嘅就梗係芒果糯米飯,用蝶豆花染成藍色既糯米飯,熱辣辣,撞落去涼浸浸又甜嘅芒

🍖馬拉盞炒菜心,個菜炒得好鮮綠,馬拉盞夠曬惹味。而且上面有一啲櫻花蝦,紅色襯綠色,刺激眼球就等於刺激食慾。而最色彩豐富嘅就梗係芒果糯米飯,用蝶豆花染成藍色既糯米飯,熱辣辣,撞落去涼浸浸又甜嘅芒果度,出色。

🍺食物有咁多顏色,飲品都唔會執輸,三色冰平時已經好 colorful 今次連個杯面都用咗糖絲,一路飲,下邊嘅三色珍多好有咬口,椰汁都非常清爽,而去到最後,將糖絲融埋入去個椰汁入邊,香甜嘅味道好適合女仔,如果你同行嘅女友人話怕太甜,不妨補多句,邊度夠你甜吖,為成餐飯畫上完美嘅句號。

2024-09-02 479 views
呢間泰國餐廳係走小清新風格,裝飾佈置擺放了植物.乾花同乾草🌿餐廳使用落地玻璃,環境舒適,地方闊落👍🏻戶外亦設有草地用餐位置,好寫意😌泰式虎蝦金邊粉 $138金邊粉炒得有穫氣👍🏻口感煙煙韌韌,味道酸酸甜甜,好開胃😋面頭有兩隻虎蝦🦐鮮甜爽口彈牙😍炭燒豬頸肉・酸辣青醬 $118豬頸肉份量多😍外層燒得焦香,香氣濃郁😋肉質嫩滑,可以唔使點醬汁已經好夠味.如果點埋酸辣青醬,醬汁味道清新.酸酸辣辣,減低咗豬頸肉嘅油膩度👍🏻炭燒豬肉串燒沙嗲(6串) $76串燒外層燒得香口,醃得好入味😋豬肉軟嫩,點埋沙嗲醬,好惹味😍酥炸雞棗 $68雞棗炸到金黃色,好香脆😋雞肉嫩滑,肉汁好juicy😍蝶豆花椰子奶蓋 $48飲品賣相非常吸睛🤩椰汁味香滑濃郁,奶蓋嘅奶味香濃,帶有少少鹹味,整體甜度唔會好甜😋

泰式虎蝦金邊粉 $138

炭燒豬頸肉・酸辣青醬 $118

炭燒豬肉串燒沙嗲(6串) $76
串燒外層燒得香口,醃得好入味😋豬肉軟嫩,
點埋沙嗲醬,好惹味😍

炸雞棗 $68
雞棗炸到金黃色,好香脆😋雞肉嫩滑,肉汁好juicy😍

蝶豆花椰子奶蓋 $48
  • 泰式虎蝦金邊粉
  • 蝶豆花椰子奶蓋
每次在THE FOREST都會被青花小清新的裝潢吸引🌾意外地它是一間吃泰國菜的餐廳,一直都很有人氣.ᐟ假日的客人源源不絕,建議先預約再前來~⧐ 泰式虎蝦金邊粉 HK$138 ⧏每次吃泰菜都必點最喜歡的炒金邊粉♡更有兩隻大大的虎蝦,賣相一流.ᐟ配料也很多,豆腐乾、雞蛋、花生碎等等,很豐富的一道Pad Thai,還不錯呢~⧐ 馬沙文香料牛肉咖哩 HK$128 ⧏青花的咖哩也是很推薦的菜式之一🥘除了有牛肉外還有大量蔬菜如茄子、秋葵和蓮藕,很重椰香味的咖哩,很喜歡♡份量很多的一道,用來送飯真的一流~所以點了咖哩也建議點上手抓薄餅和白飯.ᐟ⧐ 油酥手抓薄餅(3片) HK$52 ⧏⧐ 白飯HK$15 ⧏配咖哩大家通常會選手抓餅、蒜蓉包還是白飯?這次點了手抓薄餅和白飯🍚真的超喜歡這裡的手抓薄餅,外形圓鼓鼓的~撕開後是很香而且外脆內軟的酥皮.ᐟ⧐ 惹味拼盤(小) HK$96 ⧏拼盤四款小食,包括雞皮卷、酸腸、魚餅及雞棗~份量不多但勝在可以品嚐到各款小食ദ്ദി ·͜·配上兩款沾醬,很有泰式的味道.ᐟ
每次在THE FOREST都會被青花小清新的裝潢吸引🌾
意外地它是一間吃泰國菜的餐廳,一直都很有人氣.ᐟ
假日的客人源源不絕,建議先預約再前來~

⧐ 泰式虎蝦金邊粉 HK$138 ⧏

每次吃泰菜都必點最喜歡的炒金邊粉♡
更有兩隻大大的虎蝦,賣相一流.ᐟ
配料也很多,豆腐乾、雞蛋、花生碎等等,
很豐富的一道Pad Thai,還不錯呢~

⧐ 馬沙文香料牛肉咖哩 HK$128 ⧏

青花的咖哩也是很推薦的菜式之一🥘
除了有牛肉外還有大量蔬菜如茄子、秋葵和蓮藕,
很重椰香味的咖哩,很喜歡♡
份量很多的一道,用來送飯真的一流~
所以點了咖哩也建議點上手抓薄餅和白飯.ᐟ
油酥手抓薄餅

⧐ 油酥手抓薄餅(3片) HK$52 ⧏
⧐ 白飯HK$15 ⧏

配咖哩大家通常會選手抓餅、蒜蓉包還是白飯?
這次點了手抓薄餅和白飯🍚
真的超喜歡這裡的手抓薄餅,外形圓鼓鼓的~
撕開後是很香而且外脆內軟的酥皮.ᐟ
惹味拼盤

⧐ 惹味拼盤(小) HK$96 ⧏

拼盤四款小食,包括雞皮卷、酸腸、魚餅及雞棗~
份量不多但勝在可以品嚐到各款小食ദ്ദി ·͜·
配上兩款沾醬,很有泰式的味道.ᐟ
2024-08-25
$250 (Lunch)
油酥手抓薄餅
惹味拼盤
今日去咗旺角一間叫「青花 The Forest」嘅泰國餐廳食晚餐,餐廳嘅裝修充滿田園風味,座位闊落,可能因為地理位置方便,平日嘅晚市都座無虛席,建議大家預先訂位。餐廳採用QR code落單,上菜嘅速度都幾快,而且每一碟嘅份量都好多,非常足料!🍊泰式虎蝦金邊粉金邊粉味道帶微甜,唔會炒到好濕,配料嘅青檸、炒蛋、芽菜同韭菜都豐富咗金邊粉嘅味道層次,主角有兩隻大虎蝦,而且係開邊煎,所以隻虎蝦好入味,口感爽口彈牙又冇雪藏味🍊炭燒牛豬雙拼串燒沙嗲沙嗲串燒都幾出色,豬肉串同牛肉串雙拼,各有三串,肉質唔會燒得太嚡身,食落仲有一陣陣嘅炭燒味,配埋香濃花生味嘅沙嗲醬一齊食好夾🍊炭燒豬頸肉燒豬頸肉嘅份量都好多,每一片嘅厚薄適中,唔會燒得太乾身,單獨食會食到炭燒嘅味道,配埋酸辣青醬就帶有微酸同微辣,食落幾開胃🍊馬拉盞炒芥蘭份量非常足料,用咗馬拉盞同紅蝦米去炒芥蘭,味道非常惹味,芥蘭食材新鮮,食落去爽口清脆🍊泰國奶茶奶凍呢個甜品非常有泰國特色,用咗泰國風嘅特色鐵碗,底層係由泰國奶茶製成嘅奶凍,每一啖都充滿濃郁嘅茶味,味道偏甜;上層鋪滿粒粒涼粉啫喱加一層順滑嘅奶蓋,中和底部嘅甜度,口感層次豐富📍旺角奶路臣街17號

🍊泰式虎蝦金邊粉

🍊炭燒牛豬雙拼串燒沙嗲

🍊炭燒豬頸肉

🍊馬拉盞炒芥蘭

🍊泰國奶茶奶凍

📍旺角奶路臣街17號THE FOREST 1樓107-108號舖
位置就腳:🍊🍊🍊🍊🍊
餐廳環境:🍊🍊🍊🍊🍊
食物味道:🍊🍊🍊🍊🍊
整體CP值:🍊🍊🍊🍊🍊
🦐大蝦冬蔭公💰$96🍝泰式虎蝦金邊粉💰$138🥢油酥手抓薄餅💰$52🥘馬沙文香料牛肉咖喱💰$48好耐冇食泰國野,行旺角見THE FOREST呢間泰國餐廳環境極靚,落地玻璃窗採光勁好啱晒打卡影相✨有得揀室內/室外用餐,野食又幾吸引就決定食個靚lunch🍝泰式虎蝦金邊粉必嗌,蝦勁大隻肉彈牙,金邊粉酸甜得宜、有鍋氣,夠晒惹味🦐大蝦冬蔭公酸辣味過癮香料味足,飲完出薄汗都幾爽🤣🥘馬沙文香料牛肉咖喱配🥢油酥手抓薄餅簡直絕配,牛肉咖喱醬料濃厚,味道偏溫和唔會太嗆口,對唔食得辣人士好友好(小女子是也),🥢油酥手抓薄餅新鮮即製,超酥脆+層次豐富,牛油香亦好出,勁讚👍🏻
🦐大蝦冬蔭公
💰$96
🍝泰式虎蝦金邊粉
💰$138
🥢油酥手抓薄餅
💰$52
🥘馬沙文香料牛肉咖喱
💰$48

🦐大蝦冬蔭公酸辣味過癮香料味足,飲完出薄汗都幾爽🤣

2024-08-21 1106 views
位於旺角鬧市中的泰國菜,食物充滿特色。🪑可以揀坐室內定室外,室外環境清幽,不過夜晚有少少黑,冬天店舖於室外位置亦會放有暖爐唔怕太凍。室內燈光充足,同食物一齊打卡一流。📸💚藍蝶花蟹肉菠蘿炒飯個飯加入咗蝶豆花,令成個顏色變咗藍色,不過蝶豆花嘅味唔會遮過咗成個飯,容易入口。而且飯上面嘅蟹肉豐富,亦有好多配料,例如:肉鬆、腰果等。最好食就係側邊嘅菠蘿,美味燒過嘅菠蘿,入口好多汁。🍍💚炭燒牛肉串燒沙嗲(6串)每一串嘅肉粒都好大粒,每一啖既肉都好多汁好juicy,如果配埋沙嗲醬,味道更加濃郁,適合重口味人士。💚大蝦冬陰功(小)泰國菜必嗌冬陰功湯,有大量餡料,飲落酸酸的,辣味唔算太辣,就算唔係好食到辣嘅小編都可以飲到。仲配有大蝦,蝦肉亦都好大嚿。💚豬腩生菜包有別於日常食嘅生菜包,佢有粒粒分明嘅豬腩肉,每粒肉粒都肥美多汁,每次用生菜包住佢嘅時候,都會多到飛晒出嚟,份量亦很充足。💚龍鬚三色冰奶蓋超級特色飲品,俾佢面層唔同顏色嘅鬚鬚吸引到,食落去甜甜的,好有龍鬚糖嘅感覺,再配埋底下嘅三色冰,甜而不膩👍🏻。💚楊枝甘露奶蓋豐富嘅餡料,啖啖都充滿住果肉,係可以飲既甜品😋💚另外飲品推介:泰國奶茶
位於旺角鬧市中的泰國菜,食物充滿特色。

💚藍蝶花蟹肉菠蘿炒飯

💚炭燒牛肉串燒沙嗲(6串)

💚大蝦冬陰功(小)

💚豬腩生菜包

💚龍鬚三色冰奶蓋

💚楊枝甘露奶蓋
豐富嘅餡料,啖啖都充滿住果肉,係可以飲既甜品😋

💚另外飲品推介:泰國奶茶

藍蝶花蟹肉菠蘿炒飯
炭燒牛肉串燒沙嗲(6串)
大蝦冬陰功(小)
豬腩生菜包
龍鬚三色冰奶蓋
楊枝甘露奶蓋
泰國奶茶
2024-04-04
$200 (Dinner)
藍蝶花蟹肉菠蘿炒飯
炭燒牛肉串燒沙嗲(6串)
大蝦冬陰功(小)
豬腩生菜包
龍鬚三色冰奶蓋
楊枝甘露奶蓋
泰國奶茶
2024-08-20 868 views
位於旺角地鐵站附近的青花 (THE FOREST) Champak Restaurant呢間餐廳不但方便到達仲以其獨特嘅東南亞風味而聞🔅🔅餐廳嘅裝修搭配柔和嘅採光同落地玻璃窗坐喺呢度用餐 感覺就好似置身於一個清新嘅熱帶森林非常適合放鬆心情🥰✨雖然位於鬧市中 但餐廳嘅氛圍卻讓人感到安靜宜人路邊炭火蒜炒牛肉生菜包 ($118)呢道菜獨具特色🥳牛肉鮮嫩多汁 蒜香四溢搭配清脆嘅生菜 口感層次豐富 非常適合兩個人share大蝦冬陰功 ($96)🍤飲落無咩檸檬葉/香茅味 唔算係典型嘅泰國風味 但都做到酸辣可口同埋濃郁易入口 ~ 不過不失勝在夠大隻 蝦肉鮮嫩 配料有勁多菇紅咖喱香料三文魚 ($138) + 搭配白飯另加$15三文魚煎得啱啱好 幾香口無骨唔錯紅咖喱嘅香料味道偏甜 入面仲有菠蘿+龍眼肉又鹹又甜的fusion實在太衝擊味蕾了😆😆芒果糯米飯 ($78)色彩鮮艷 糯米嘅香甜搭配新鮮嘅芒果真心好好味啊 ! 必試整體來講💐呢度嘅菜式唔單止賣相精美適合打卡味道亦都唔錯 絕對值得一試!呢間泰國fusion菜會係個唔錯嘅選擇~
呢間餐廳不但方便到達
仲以其獨特嘅東南亞風味而聞🔅🔅

餐廳嘅裝修搭配柔和嘅採光同落地玻璃窗
坐喺呢度用餐 感覺就好似置身於一個清新嘅熱帶森林
非常適合放鬆心情🥰✨
雖然位於鬧市中 但餐廳嘅氛圍卻讓人感到安靜宜人

路邊炭火蒜炒牛肉生菜包 ($118)
呢道菜獨具特色🥳牛肉鮮嫩多汁 蒜香四溢

紅咖喱香料三文魚 ($138) + 搭配白飯另加$15
三文魚煎得啱啱好 幾香口無骨唔錯
紅咖喱嘅香料味道偏甜 入面仲有菠蘿+龍眼肉
又鹹又甜的fusion實在太衝擊味蕾了😆😆

芒果糯米飯 ($78)
色彩鮮艷 糯米嘅香甜搭配新鮮嘅芒果
真心好好味啊 ! 必試

整體來講💐呢度嘅菜式唔單止賣相精美適合打卡
味道亦都唔錯 絕對值得一試!
呢間泰國fusion菜會係個唔錯嘅選擇~
2024-08-16 1028 views
聽朋友講呢間泰國菜好食😋於是今晚特登去食七點無得book 要walk等到七點半先有得入🥲不過野食都算嚟得快豬頸肉超好食 個汁少辣😋配飯超正蟹肉飯好多蟹肉😆蝶豆花嘅飯好靚 不過唔係好食到個味呢個生菜包配豬腩肉就麻麻🥲啲豬腩肉好硬 唔好食馬拉盞炒芥蘭就正正常常😆芒果糯米飯好味(個蠟燭係自備😂)不過個飯份量少 好煙韌👀
聽朋友講呢間泰國菜好食😋

蝶豆花嘅飯好靚 不過唔係好食到個味

呢個生菜包配豬腩肉就麻麻
🥲啲豬腩肉好硬 唔好食

馬拉盞炒芥蘭就正正常常😆

芒果糯米飯好味(個蠟燭係自備😂)
不過個飯份量少 好煙韌👀
2024-08-16 829 views
📍青花今日來旺角呢個商場食嘢,原先係俾門口個泰式奶茶味吸引,雖然最後冇飲到泰式奶茶有啲可惜。餐廳環境比較淡雅,都算ok。🍍藍蝶花蟹肉菠蘿炒飯 $138八種食材層次豐富,口感ok,但係都係會覺得有啲太多料,唔知食邊個味好,而且偏貴。🦐泰式虎蝦金邊粉 $138越南虎蝦有兩只,都算大隻,羅望子汁作調味,酸甜口食唔慣,青檸清新一定要淋,唔係成個味就唔好啦。🥭芒果糯米飯 $78有椰子脆片,椰片很香脆,幾好,芒果都係甜嘅但係呢個價錢太貴。
📍青花

餐廳環境比較淡雅,都算ok。

🍍藍蝶花蟹肉菠蘿炒飯 $138

🦐泰式虎蝦金邊粉 $138

🥭芒果糯米飯 $78
2024-08-11 894 views
最近喺旺角附近開完會 成班同事即興上去食餐飯,於是就過咗嚟呢一間餐廳 嚟到估唔到咁多人 當時已經係平日 8:00到嘅時間 都有好多人預約咗等緊入座而我哋有成八個人,所以都等咗一段時間 如果真係想食,就記得book位首先講吓個環境 呢一間嘅裝修有好多乾花掛喺個頂度 其實都幾靚,幾好打卡另外講吓啲食物覺得個咖喱飯幾好食,再加埋嗰個筒飯其實都好特別 另外嗌咗個大蝦金邊粉 呢個個味道都非常之出色 飲品方便嗌咗個奶蓋楊枝甘露 呢個超好飲,一定要嗌 仲有芒果糯米飯 覺得呢個還好 因為個芒果有啲硬同有啲生

而我哋有成八個人,所以都等咗一段時間
如果真係想食,就記得book位

飲品方便嗌咗個奶蓋楊枝甘露
呢個超好飲,一定要嗌
仲有芒果糯米飯 覺得呢個還好 因為個芒果有啲硬同有啲生