2018-06-28
朝早有客來睇廠,老頂諗住個客睇完廠就同佢食飯再摸摸底,挖生意,點知個客唔領情,搞到條預先訂咗嘅生猛石蚌和花蛤無人問津,變咗益咗我哋做o靚嘅去食。未夠十二點,我哋就跟老頂車,飛車去鴨脷洲街熟食市場,嗰度得番一間開檔 (可能係休漁期關係),中午時間,特別好生意,相比我哋廠就拍晒烏蠅,我哋老頂一片愁容。天氣熱,坐低就整枝樽裝可樂解下暑。然後睇下有咩好食,氹下老頂。先來個招牌菜柱侯牛腩。好腍,不過鹹咗D。另一個招牌菜係三寶,即係炸魚皮、炸魚片頭和炸雲吞。碟頭大非常大,食極都食唔晒。點沙律醬或甜辣汁來食都幾好食。條魚係新鮮石蚌,用嚟清蒸,唔知係咪客人多的關係,舖頭兼顧唔切,蒸得太熟,嘥晒條魚,老頂好唔 happy。再嚟係鹽油水煮花蛤粉絲底,撞鬼! 又係熟過頭,老頂對眼厲住我哋,我哋都唔知講咩好,我哋兩個知“訂”,唯有夾手夾腳隊晒條魚和碟花蛤。最後,驚老頂肚餓,叫番碟肉絲炒麵俾佢頂肚,佢食咗兩啖,大讚好食,佢當堂笑番晒。
天氣熱,坐低就整枝樽裝可樂解下暑。
然後睇下有咩好食,氹下老頂。
先來個招牌菜柱侯牛腩。好腍,不過鹹咗D。
點沙律醬或甜辣汁來食都幾好食。