2021-06-17 486 views
🇭🇰陳新記·我地之前咪去左Arca staycation既 難得黎到呢邊 所以我地就試左幾間網上面推介既小店😌😌·招牌一口西多士$30呢一個真係超好食 佢係真係新鮮即炸嘅 一上枱嘅時候超級熱辣辣😍佢嗰麵包厚度剛剛好 出面脆得黎 入面仲係好蓬鬆既 而且花生醬味同蛋味都好夠 超級好味🤩🤩·魚蛋魚片頭雲吞米粉$43 l 炸魚片頭$25佢既魚蛋魚片都好重魚味 而且都幾彈牙 唔錯😎之後佢個雲吞主要係豬肉餡既 唔係好似平時既雲吞 但係味道都可以既 而且唔知係咪因為佢地煮得多魚蛋 佢地個湯幾重魚蛋味 我自己幾中意🐟因為見佢D魚蛋幾出色 我地就加單叫多左個炸魚片頭 呢個就麻麻地啦🙊佢個魚片頭無想像中咁彈牙 但係佢個泰式辣醬同沙律醬溝埋出奇地幾夾😎😎·📍鴨脷洲鴨利洲大街鴨利洲市政大廈1樓
🇭🇰陳新記
招牌一口西多士$30

魚蛋魚片頭雲吞米粉$43 l 炸魚片頭$25
炸魚片頭

📍鴨脷洲鴨利洲大街鴨利洲市政大廈1樓
$50 (Lunch)
2021-05-16 569 views
第一次寫食評......父母反映點的粉麵麵底煮得不熟, 墨丸很粉,大失所望。最令人反感是陳新記的態度。叫了乾炒河, 中途催了四次: 第一二次阿姐A說炒野係要耐d,第三次阿姐B話 唔知。但 A B都沒有到廚房看看,一副不耐煩的樣子。平常其他餐廳也會扮下野地講 我幫你check 下先,沒想到最後一次跟阿姐C提起,她乾脆無視我們,裝作看不見走了。。。家人猜,它們太多食海鮮餐的大客,不會分身招呼我們這些只花二百多午餐的散客。呆等一陣,我們也放棄了。眼見其他比我們遲點餐的來了一盤又一盤海鮮,就打定輸數炒河根本不會來。最後在我們3人用餐接近1個鐘而準備埋單之際,乾炒河突然來了公正地說西多和炸三寶還可以,但服務態度太可怕了,不想再受氣。下次到鴨脷洲吃海鮮餐也會試其他。
第一次寫食評......
父母反映點的粉麵麵底煮得不熟, 墨丸很粉,大失所望。
最後在我們3人用餐接近1個鐘而準備埋單之際,乾炒河突然來了

Type of Meal
Lunch
招牌一口西多士 ($25)西多士賣相幾特別,外表呈金黃色✨,砌到好似一個金字塔嘅形狀。呢度嘅西多士係將麵包分成了九小份,再沾上雞蛋漿嚟半煎炸。麵包比平時啲西多士厚身,但麵包夠軟熟,唔會一按就扁,而且內裡亦炸得近乎膨脹,做到外脆內鬆軟嘅口感😋,唔使切得嚟又易入口。由於多士切到好細塊,令每一嚿都沾滿咗濃濃嘅蛋香♨️,蛋漿甚至滲入麵包中心,整完再預先淋上花生醬、糖漿煉奶同牛油,更有利於多士吸入醬汁同溶化牛油,味道亦比傳統一大塊嘅西多更香口🤤,足夠邪惡。但個花生醬我覺得淡左啲,而且啲醬太多,食到多幾啖就會覺得膩喉😥,所以認為路過就不妨一試,但唔需要專程而嚟。------------------------------整體評分:7.2/10小編回頭率:5/10Btw個老闆都好熱情下,我地一嚟到就向我地極力推薦西多😂,感覺如果啲人本身唔打算試都會受佢感染嗌下嚟食。
招牌一口西多士 ($25)

呢度嘅西多士係將麵包分成了九小份,再沾上雞蛋漿嚟半煎炸。

整體評分:7.2/10
小編回頭率:5/10

2021-04-20 603 views
人太多太多了,去了兩次,才鼓足勇氣,環境很擁擠,但是一口西多士比較好吃,每一口都是酥酥脆脆,助手飯,助手不算非常軟爛,但是味道不錯,叉燒不算很好,我覺得有點硬,飲料味道正常發揮,比較不滿意的是漏單,點了炸雲吞,都沒有上,兩個服務員最後因為誰漏單吵起來
2021-03-23 2215 views
今次介紹嘅依間喺鴨脷洲熟食中心,呢度可以自攜海鮮加工,起樓下街市買心水既海鮮再攞上黎比人煮 ,但今次介紹既唔係海鮮,而係呢個粒粒西多士。-1️⃣ 招牌一口西多士 💰30 (👅: 8.5/10)一嚟到見到賣相超級靚,粒粒西多士堆到成座山咁,而且每粒西多士都炸到金黃色,而且係名副其實一口西多士,一口一件,佢應該原本係一塊西多士切開咗九件再炸,所以會見到九粒西多士。外表係好邪惡,西多士下面係滿咗花生醬,而西多士上碟時上面已經有一舊細細既牛油加煉奶,所以冇得自己控制煉奶糖漿嘅份量,牛油會邊食邊溶,甜度啱啱好唔會太甜。因為新鮮炸起,食落熱辣辣,每一件西多士都炸到脆邊,咬落係脆卜卜,而且佢係分開一粒粒西多士,所以四邊都可以食到脆卜卜嘅口感。食落係外脆內軟,好似食緊脆既棉花糖咁,不過比較油膩,花生醬味非常突出,突出到基本上食唔到西多士嘅蛋香味同牛油味,西多士個味都係主要靠出面既花生醬,同埋多士入面偏乾,如果西多士內涵都有花生醬夾心會更好。-2️⃣⃣ 熱奶茶 💰16 (👅: 7.5/10)通常去熟食中心我都會叫熱奶茶,因為飲過幾間出名嘅奶茶,都係啲熟食中心或者大排檔,呢度既熱奶茶茶味較重,大概64比例,會有少

1️⃣ 招牌一口西多士 💰30 (👅: 8.5/10)
招牌一口西多士

2️⃣⃣ 熱奶茶 💰16 (👅: 7.5/10)
熱奶茶

通常去熟食中心我都會叫熱奶茶,因為飲過幾間出名嘅奶茶,都係啲熟食中心或者大排檔,呢度既熱奶茶茶味較重,大概64比例,會有少少苦澀味但係整體夠甜唔使落糖,入口算滑,係一個合格嘅奶茶。

🌟總括來講西多士係幾唔錯,因為我係住附近所以我應該會成日黎,但值唔值得山長水遠一黎就好值得商榷,如果你好鍾意食脆嘅西多士咁都幾推介,隨左西多士,招牌炸三併同牛腩撈粗都係人氣美食。
另外一提雖然佢寫做到晏晝五點,但係四點幾已經清潔緊,所以想黎一試西多士要早啲。
👅味道: 8.5/10
🍴環境: 6.5/10
💰消費: 46 (服務費: NA)
2021-02-19
$46 (Lunch)
熱奶茶
  • 西多士
2021-03-14 651 views
來港三年多第一次來鴨脷洲,老公說帶我吃一口西多士,長期想減肥的我又要失敗啦~到了熟食市場只見滿山人海、空無虛席,雖然全部的侍應都很忙,但是態度都非常好非常熱情,如果可以不搭枱都會盡量避免。必點的招牌一口西多士$30原本以為又甜又膩結果和我想的完全不同,西多士不但不死甜還酥中帶點嚼勁,一口接一口停不下來的滋味,我又肥了一公斤本來想點公司三文治,可惜侍應說太忙做不了,只好改成雞扒包,吃起來就是普通的口味,不太值得多提,但是飽肚還是可以的✌🏼招牌炸三寶$60老公話佢必食嘅,炸晒邪惡野原本不吃炸魚皮的我,這次也被收服了,雖然是炸物但是只有酥脆沒有油膩感,相較之下魚片和雲吞就沒那麼出色,不過一起熱熱的吃絕對是絕配整體來說雖然位子環境不是那麼舒適,但是整個用餐下來的感受絕對不會後悔,會再encore

必點的招牌一口西多士$30

招牌炸三寶$60

老公話佢必食嘅,炸晒邪惡野
2021-03-07 675 views
今日見到人少少,同老公同個女去鴨脷洲街市個熟食中心食最出名嘅招牌一口好細多士,招牌牛腩麵,同埋牛腩豬手飯,牛腩好林同超入味,若口多士照多花生醬同煉奶,都係好食到唔停到口!不過價錢就偏貴少少,同場見到好多人喺街市度買海鮮上去舖頭度加工,下次都可以試吓,好似都幾好味!
2021-01-22 665 views
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️熟食中心入面總係有好多意外驚喜呢度嘅西多士簡直係最不能抗拒的美食🤤❶招牌一口西多士🍞$29店家會將西多士砌到好似一個金字塔嘅形狀每一件都炸到金黃色 內裡塗上了花生醬🥜非常香口而且多士既蛋味香濃仲有少少脆邊再加埋牛油🧈同煉奶🧂一齊食 非常邪惡😈
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

每一件都炸到金黃色 內裡塗上了花生醬🥜
非常香口
而且多士既蛋味香濃仲有少少脆邊
再加埋牛油🧈同煉奶🧂一齊食 非常邪惡😈
吃過主餐後,雖然不怎麼愛甜食,但也安排給自己一個甜品時間,馬上轉至鴨脷洲市政大廈!假日午飯時段十分繁忙,原來不少客人自攜海鮮來「陳新記」,蝦、蟹、魚、蜆樣樣齊,看得我們流口水!不過是日是瞄準餐牌上的招牌一口西多士而來!要嚐招牌一口西多士 HK$29,必定要早些到來,因為昨天我們才買了一個教訓,以為在五時關門前抵達便安全,誰知四時半的陳新記已進入清潔的收工狀態,結果昨天吃不到一定要今天追回啊!招牌一口西多士大致將麵包分成了九小份,將九小方塊沾上雞蛋來半煎炸,使小方塊每一面也有著濃濃的蛋香,不單不用切和易入口,味道仲要比一大塊烹調出來西多更香口,果然香氣令鄰座的客人也即時點上招牌一口西多士!九小方塊預先淋上花生醬和放上牛油,這更有利於多士吸引醬汁和溶化牛油。入口西多士的確很鬆脆,蛋香和牛油亦不俗,假如花生醬可以濃一點,再加上夾心,那便是更上一層的完美享受了!除了招牌一口西多士,必須一提是煲薑檸樂 HK$23,承傳舊式茶餐廳不偷功減料的做法,爐火煲出來的薑檸樂火喉十足、薑味盡出、薑香洋溢,認真製作與否,一飲便知不是叮一叮交功課的貨色,明白為何鄰座的舊街坊會專程回來,為吃一碗牛腩麵!然而冰凍紅

然而冰凍紅豆冰 HK$20 則不過不失,幸好不會太甜!
2020-11-28
$36 (Tea)
  • 煲薑檸樂
2020-12-01 1220 views
💚一口多士估唔到一間食海鮮、小炒嘅餐廳,最出名嘅竟然係一口多士😂 份量都算大,四四方方嘅厚多士,表面炸到金黃色,淋上香滑嘅奶醬,加上一塊牛油,真係超級邪惡呀!!!💚招牌炸三併(魚皮、魚片頭、炸雲吞)魚皮偏薄但非常脆!! 浸落湯麵再食都仍然保持口感,但如果厚身少少就更加好味喇!!! 而炸雲吞一樣好味!! 雲吞皮唔係酒樓食果種,呢個雲吞皮好薄,但唔會一咬就跌到成枱碎,饀料有蝦同豬肉,鮮味十足。而魚片頭味道亦唔錯,口感彈牙。💚柱候牛腩南乳豬手麵牛腩炆得幾好,食落有陣八角嘅香味,而豬手都炆得入味有口感,份量適中。下次多啲人黎呢度再食海鮮同小炒啦!!味道: 🌕🌕🌕🌖服務: 🌕🌕🌕🌗環境: 🌕🌕🌕價錢: 🌕🌕🌕🌗

💚一口多士

💚招牌炸三併(魚皮、魚片頭、炸雲吞)

💚柱候牛腩南乳豬手麵

下次多啲人黎呢度再食海鮮同小炒啦!!

味道: 🌕🌕🌕🌖
服務: 🌕🌕🌕🌗
環境: 🌕🌕🌕
價錢: 🌕🌕🌕🌗
2020-11-30 1311 views
今次黎到利東市政大樓食海鮮,呢度出名在可以起樓下街市買自己既心水既海鮮⋯再攞上去熟食市場搵人煮⋯因為佢除左整海鮮快靚正外,仲有一個必食地道小食一定要叫 (賣個關子先😆)我地4個人食左幾道海鮮包括:白灼鮮蝦、蒜蓉蒸聖子、炸魚皮雲吞拼魚角、炸鯪魚球⋯炸野外脆內軟,火喉岩岩好;而且佢地對每樣海鮮都好熟悉,所以都會介紹返點整先係最原汁原味⋯食到8成飽就係時候要叫呢度既招牌小食⋯西多士! 呢度既西多士係一口份量,而且有濃厚既花生醬同牛油,加上炸到岩岩好⋯外脆內軟,絕對有驚喜!
白灼鮮蝦
蒜蓉蒸聖子
西多士
西多士
2020-11-21 975 views
為左西多而來....點知其他野都超級好食😋正正正“陳新記” 位於鴨脷洲熟食街市內環境尚算乾淨企理 👍🏼秘製牛腩撈粗麵 👍🏼真係秘制 真係好特別 夠入味 又不太濃牛腩淋 有牛筋位 有軟骨位 三十幾蚊 問你怕未?一流👍🏼招牌炸三寶 <魚皮,雲吞,魚片頭)有驚喜!新鮮炸起 雲吞皮唔會碎晒 炸完之後餡料蝦肉豬肉 仍然食得出味道真心 ...... 我食過最好食的炸雲吞魚片頭 炸完有啲脆卜卜嘅感覺有魚味👍🏼 點沙律醬食勁正😋😋主食已經好高分數....輪到最邪惡嘅一口西多士 熱辣辣新鮮做起 香脆非常 花生醬牛油煉奶夠曬多但又不會過甜大大舊 有口感 麵包夠軟熟極滿意👍🏼不枉我為咗你而黎
為左西多而來....點知

其他野都超級好食😋
正正正

“陳新記” 位於鴨脷洲熟食街市內
環境尚算乾淨企理 👍🏼

秘製牛腩撈粗麵 👍🏼
真係秘制 真係好特別 夠入味 又不太濃
牛腩淋 有牛筋位 有軟骨位
三十幾蚊 問你怕未?

一流👍🏼

招牌炸三寶 <魚皮,雲吞,魚片頭)

真心 ...... 我食過最好食的炸雲吞

魚片頭 炸完有啲脆卜卜嘅感覺
有魚味👍🏼 點沙律醬食勁正😋😋

主食已經好高分數....
輪到最邪惡嘅一口西多士

熱辣辣新鮮做起 香脆非常 花生醬牛油煉奶夠曬多但又不會過甜
大大舊 有口感 麵包夠軟熟

極滿意👍🏼不枉我為咗你而黎

2020-11-03 717 views
假日就周圍遊下,今次黎左鴨脷洲試一試佢呢間好出名既一口西多😍😍😍呢間店係街市入面既熟食市場非常易搵👍🏻👍🏻👍🏻今次我地淨係食西多加炸薯條碟西多一上枱,我地都一齊講左聲好邪惡呀~😍😍😍食落口係脆脆地😍😍但個花生醬本人覺得淡左啲,睇落好正,食落正常
今次我地淨係食西多加炸薯條

2020-11-01
$50 (Tea)
  • 一口西多士
2020-07-15 1222 views
今天來到陳新記,我是這店N年前的常客。鴨脷洲自地鐵通車後,大街的商戶迎來了春天,熟食中心各個商號,都做起海鮮的來料加工生意,很難訂位。在這裡提提大家,熟食中心一樓洗手間的裡裡外外,地面都很「跣」,容易滑倒,千萬小心。坐下看看menu,都是些“大路嘢“,很普通,就點了個牛油方包+火腿奄列+叉燒湯意+凍咖啡=$37。幾分鐘後送上,嚇了一跳!陣容何其壯觀!是自己點的餐怨不得旁人,只有“自食其餐“,埋頭努力,就先吃體型最苗條的方包吧!一咬…抹的牛油誰家的?這麼牛逼!味道真好,又香又滑,一件方包期望能吃到天荒地老,結果幾十秒吃完。從前最愛吃陳新記的叉燒,令我滿有期待,但…失望了!只有五塊的叉燒太瘦太“鞋“,一點肉汁也沒有,很乾癟,要花些牙力才可咬開。港式意粉還好,沒有太熟,份量很多,一定夠飽。已經吃不下了,還得努力將火腿奄列送進五臟廟,這雞蛋和火腿的組合,平凡卻安全。雞蛋卷煎得微焦,顏色漂亮,火腿絲也沒出甚麼差錯,沒有很可口,卻也不差勁。凍咖啡一口氣喝到底,忘掉細味舌尖的感覺,只是奶味好像不夠。多年未到,沒有很失望,昨日的花花草草、飲飲食食…經過潤色;天下無敵。從前的好,是回憶的好。
今天來到陳新記,我是這店N年前的常客。

凍咖啡一口氣喝到底,忘掉細味舌尖的感覺,只是奶味好像不夠。

早餐
2020-07-14
Waiting Time
8 Minutes (Dine In)
$37 (Breakfast)
  • 牛油方包
鴨脷洲美食多不勝數,今次嚟到位於熟食市場二樓嘅陳新記,試吓招牌一口西多士 當日下午三點嚟到,環境非常熱鬧,幾乎每枱都有叫一口西多士。下午茶都幾多選擇,同普通茶記一樣 小編同友人叫咗招牌一口西多士,再加一杯紅豆冰。<招牌一口西多士 $29> 西多士賣相好吸引,每舊都炸到金黃色,如麻雀般大小,好厚身。上面嘅牛油大大舊,啲醬非常多,真係好邪惡 咬落去熱辣辣,脆卜卜,唔會太甜,雖然比平時啲西多士厚身,但面包好夠軟熟,味道可以,而且有新鮮感 不過小編覺得啲醬太多,食到第三舊已經開始覺得油膩,而且味道其實同普通西多士無分別,所以認為不妨一試,但唔需要專程嚟到試<冰凍紅豆冰 $20>味道較為強差人意,唔夠冰,一啲都唔冰凍,而且第一啖飲落去啲奶未完全混和,搞到好甜,唔太推薦Overall,小編認為如果順路可以不妨一試,但唔需要專程嚟試,因為都係普通茶記嘅味道,而且性價比唔高,試一次就夠
 當日下午三點嚟到,環境非常熱鬧,幾乎每枱都有叫一口西多士。

下午茶都幾多選擇,同普通茶記一樣
 小編同友人叫咗招牌一口西多士,再加一杯紅豆冰。

<招牌一口西多士 $29>

<冰凍紅豆冰 $20>

2020-06-27
$25 (Tea)