2024-08-12 100 views
老公成日話想食潮汕火鍋,今次同佢黎左呢間潮城潮汕火鍋試下。入到餐廳,職員很親切地安排座位,然後講解不同部位的牛肉同教你煮幾多秒就可以食,很細心。我地點左牛骨湯底,味道清甜。當然唔少得就係呢度招牌牛肉啦,我就點左匙柄(大),肉塊有厚道,肉質嫩滑鮮味唔鞋,而且牛味香濃,果然好好食。新鮮牛筯腩亦是我打邊爐必選,牛筯的膠質軟滑,是有驚喜,質素上乘。豬肉芹菜餃及豬肉韮菜餃都很好吃,皮薄餡靚,唔覺得有味精。獅頭鵝肉丸肉味濃郁,好彈牙,正。炸響鈴都不錯,色澤金黃,香脆又不油膩。我地還點了炸墨魚丸小食,炸魚皮同娃娃菜,都是非常有質素。店內乾淨企理,冷氣夠凍,食物質素很好,仲有大電視,真係好relax, 下次一定會再encore。
老公成日話想食潮汕火鍋,今次同佢黎左呢間潮城潮汕火鍋試下。

2024-07-14 154 views
行開油尖旺,去左間新開潮汕牛肉火鍋店食晚飯。我地點左潮城牛肉三拼,三個部位分別係匙柄,嫩肉同三花趾。匙柄切成大片,無論肥瘦, 中間會有一條明顯的肉筋紋路 ,像鑰匙柄一樣,入口柔軟又超彈!嫩肉是腹部和臀部間的肉,非常之少脂肪,間有少許筋,色澤紅潤有光澤,口感清爽鮮嫩,肉味濃烈。三花趾,又稱三花腱,位於牛的前腿部位、肩胛骨內側,也可以理解為是牛的前腿肌腱肉。 - 適中的脂肪與肌肉交織,帶來絕妙的口感體驗!豬肉粟米餃粟米十分清甜,餃子皮薄餡靚,又好大份!潮汕牛筋丸牛味香濃、彈牙爽口,是潮汕特色美食!
行開油尖旺,去左間新開潮汕牛肉火鍋店食晚飯。
我地點左潮城牛肉三拼,三個部位分別係匙柄,嫩肉同三花趾。
豬肉粟米餃粟米十分清甜,餃子皮薄餡靚,又好大份!
潮汕牛筋丸牛味香濃、彈牙爽口,是潮汕特色美食!
2024-07-10 125 views
新開的火鍋店,湯底有番茄玉米豬骨湯和香濃的澄海鹵水湯,鴛鴦火鍋底,兩種口味味道豐富而不油膩,湯底道地,特別比較喜歡個澄海滷水湯,比較清甜的味道。點了大匙仁牛肉,肉質鮮嫩可口,佢哋個presentation都真係幾好,一個大輪盤咁樣上。搭配上新鮮的手工芹菜餃子和魚皮餃子,潮州嘢嚟講都真係比較鍾意佢哋一啲特色手工餃子啊、潮汕牛丸同魚蛋,肉質彈牙。環境衛生整潔,店面寬敞明亮。地理位置也非常方便,交通十分便利。

2024-07-09 133 views
今日黎到旺角一間新既潮式火鍋,門口貼上牛的各部位名稱。店鋪設有兩層,環境寬敞,裝修帶點懷舊設計,設有大電視可以觀看。坐下時,店員遞上各款調味料選擇!今次我點了:牛骨湯底+滷水湯底$88🌕🌕🌕🌕🌕出乎意料的是滷水湯底非常入味,裏面配有豆卜、芽菜,豆卜吸了滷水湯底,非常入味!另外牛骨湯底佢配有冬瓜及粟米,十分鮮甜!雪花牛頸脊$228🌕🌕🌕🌕🌕潮式手切牛,經過巧妙切割成薄片,每片均匀且细致。接着,牛肉片被手工巧妙摆放在盤上並垂直擺放,展現出精致的視覺效果。牛肉入口即化,口感鲜嫩多汁!烤蝦餅$38🌕🌕🌕🌕🌕外層黃金鬆脆,蝦餅鮮嫩多汁,配合上調味料,鮮味十足潮汕墨魚丸$43🌕🌕🌕🌕🌕聞落好香的墨魚味,丸子口感韌而有嚼勁,味道鮮味 !豬肉粟米餃$33🌕🌕🌕🌕🌕餃子皮薄,餡料充足,粟米的甜味與豬肉的鮮味完美融合,餃子是打邊爐的必備食品魚册$33🌕🌕🌕🌕🌕生菜$23🌕🌕🌕🌕🌕

今次我點了:
牛骨湯底+滷水湯底$88🌕🌕🌕🌕🌕

雪花牛頸脊$228🌕🌕🌕🌕🌕

烤蝦餅$38🌕🌕🌕🌕🌕
外層黃金鬆脆,蝦餅鮮嫩多汁,配合上調味料,鮮味十足
潮汕墨魚丸$43🌕🌕🌕🌕🌕
聞落好香的墨魚味,丸子口感韌而有嚼勁,味道鮮味 !

豬肉粟米餃$33🌕🌕🌕🌕🌕

魚册$33🌕🌕🌕🌕🌕
生菜$23🌕🌕🌕🌕🌕
2024-07-06
同一年四季都鍾意打邊爐嘅朋友一齊嚟咗呢間火鍋店打邊爐🤣$88「澄海滷水湯底 拼 牛骨湯底」:「澄海滷水湯底」咖啡色「牛骨湯底」奶白色,打邊爐之前2款都試飲啖湯先,2款都幾好味,其中「滷水湯底」味道尤其濃郁😋$228「潮城極品牛肉三拼(吊龍伴、雪花牛頸脊、匙仁)」:3款牛肉都幾好味,都係肉質軟熟好牛味🤣,上枱嘅時候個碟仲企響度非常立體🤣$48「潮城餃子拼盤6粒(豬肉栗米+豬肉韭菜+豬肉芹菜 各2粒)」:3款餃子🥟都係大大粒材料充實🤣$33「魚册4粒」:幾彈牙🤣$23「油麥菜」:「油麥菜」新鮮,新鮮就自然好食🤣$43「潮汕牛筋丸4粒」:又係好彈牙,亦都好好牛味🤣$43「炸墨魚餅 4塊」:即炸即食,香口🤣$12「無糖可口可樂」:可樂凍冰冰就梗係好飲啦🤣
同一年四季都鍾意打邊爐嘅朋友一齊嚟咗呢間火鍋店打邊爐🤣

$33「魚册4粒」:幾彈牙🤣

$23「油麥菜」:「油麥菜」新鮮,新鮮就自然好食🤣

$43「潮汕牛筋丸4粒」:又係好彈牙,亦都好好牛味🤣

$43「炸墨魚餅 4塊」:即炸即食,香口🤣

$12「無糖可口可樂」:可樂凍冰冰就梗係好飲啦🤣
2024-07-02 54 views
同普通的火鍋店一樣都是自己調配醬油 這家的醬油選擇不算多但基本有的都齊全了上食物的速度都算快湯底選擇了具特色的滷水汁和清湯叫了比較有特色的潮汕牛丸和鵝肝丸類大推 基本上比起一般吃到的更有味道和口感對得起這個價錢鵝粉肝超特別, 本身已經是熟的超粉嫩的口感點佢獨有既醬汁食到停唔到口菜類都新鮮 吸引左湯底之後更加入味同鮮韭菜餃係店家自己包既韭菜飯, 皮個樣吹彈可破入面滿滿的韭菜, 皮薄多餡!!叫了兩款牛, 牛頸脊和三花趾三花趾屬於稀有部位, 牛味重鐘意食牛味重既一定要點這個還點了牛柏葉和黃喉, 兩個都是潮汕火鍋很常見到火鍋配菜鮮味非常, 食落非常滋味
同普通的火鍋店一樣

叫了比較有特色的潮汕牛丸和鵝肝

丸類大推 基本上比起一般吃到的更有味道和口感
對得起這個價錢

鵝粉肝
超特別, 本身已經是熟的
超粉嫩的口感
點佢獨有既醬汁食到停唔到口

菜類都新鮮 吸引左湯底之後更加入味同鮮

韭菜餃

係店家自己包既韭菜飯, 皮個樣吹彈可破
入面滿滿的韭菜, 皮薄多餡!!

叫了兩款牛, 牛頸脊和三花趾
三花趾屬於稀有部位, 牛味重
鐘意食牛味重既一定要點這個

還點了牛柏葉和黃喉, 兩個都是潮汕火鍋很常見到火鍋配菜
鮮味非常, 食落非常滋味
2024-06-16
Type of Meal
Dinner
2024-06-30 60 views
潮城火鍋旺角白布街2號潮洲都幾多野食架,但講到打邊粒,牛肉都好出名的,就是除了潮洲打冷同滷水外最廣為人知架美食今日落雨,就去了打邊爐先混個邊爐沾料醬先。接下來是湯底,姬松茸雜菌豬骨湯,落足菌好夠味架,我會食埋菇架!試了吊龍伴$88,是手切牛肉,滾熟後幾有咬口的。小食過口癮,$38 炸蝦餅,彈彈的蝦餅,估唔丁潮洲邊爐都有得點來食。$23 生菜一碟$33 獅頭鵝肉丸,第一次食鵝肉丸,好特別,有陣鵝香食物幾特別,牛肉手切
潮城火鍋

旺角白布街2號

今日落雨,就去了打邊爐

試了吊龍伴$88,是手切牛肉,滾熟後幾有咬口的。

$23 生菜一碟

$33 獅頭鵝肉丸,第一次食鵝肉丸,好特別,有陣鵝香

食物幾特別,牛肉手切
新開張旺角潮汕牛肉火鍋店上星期日經過旺角黑布街,想起上次在這裡吃飯已經是去年的事,走著走著看到一間剛剛開業的潮汕牛肉火鍋店,除了牛肉外,亦提供熟食,不如一試。環境乾淨企理,好有內地著名火鍋店的風格,湯底選左豬骨及蟲草湯,兩者都很清新。店員推介牛三寶和肉丸,確實頗為新鮮又肉味濃厚,輕輕灼8秒就食得。另外,叫了水餃和炸丸子,都是剛炸的食物。價錢尚可接受,冷氣足夠,喜歡牛肉的朋友不坊一試。潮城潮汕火鍋店旺角黑布街
新開張旺角潮汕牛肉火鍋

價錢尚可接受,冷氣足夠,喜歡牛肉的朋友不坊一試。

潮城潮汕火鍋
旺角黑布街

2024-06-23
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
2024-06-24 75 views
今日食呢間位於旺角既火鍋店, 近排潮汕牛既興起令到我都想試下呢D牛同平時食開既有咩分別首先有不同既醬料可以選擇有辣有唔辣, 店員告之辣椒油係佢地整的, 出面食唔到呢隻味湯底揀左雙拼, 滷水+蕃茄粟米, 滷水係潮汕既特色湯底而蕃茄粟米係清甜系列, 更加能夠食到食材本身既鮮味首先黎既係潮汕牛筋丸價錢黎講一點也不便宜4粒$43但如果你係有質素追求的人就會覺得物有所值!!因為真係超超超好味同香港凍肉店買既有著很大的分別呢個係爆汁+香口鵝粉肝唔係度度都有得食, 估唔到呢度有, 而且份量都唔少炸潮州蝦棗好香口的炸蝦味, 香脆香脆的雪花牛頸脊超特別的, 會像一個盾牌的放在桌上肉質嫩QQ, 而且肥瘦適中鵝腸新鮮的鵝腸, 口感Q彈
今日食呢間位於旺角既火鍋店, 近排潮汕牛既興起
令到我都想試下呢D牛同平時食開既有咩分別

首先有不同既醬料可以選擇

有辣有唔辣, 店員告之辣椒油係佢地整的, 出面食唔到呢隻味

湯底揀左雙拼, 滷水+蕃茄粟米,
滷水係潮汕既特色湯底
而蕃茄粟米係清甜系列, 更加能夠食到食材本身既鮮味

首先黎既係潮汕牛筋丸

價錢黎講一點也不便宜
4粒$43
但如果你係有質素追求的人
就會覺得物有所值!!
因為真係超超超好味
同香港凍肉店買既有著很大的分別
呢個係爆汁+香口

鵝粉肝唔係度度都有得食,
估唔到呢度有, 而且份量都唔少

炸潮州蝦棗

好香口的炸蝦味, 香脆香脆的

雪花牛頸脊

超特別的, 會像一個盾牌的放在桌上
肉質嫩QQ, 而且肥瘦適中

鵝腸

新鮮的鵝腸, 口感Q彈
2024-06-21
Type of Meal
Dinner
2024-06-23 157 views
果日星期六同朋友經過旺角見到一間店舖寫住潮城。原來係食潮州火鍋。我最鐘意食牛肉火鍋跟住走入去食。見到有個牛肉火鍋拼盤個賣相非常靚。肉汁好鮮嫩。然後再叫左個九菜餃喺自家製好好食。跟住又叫左個自家牛根丸非常多肉汁。就是最有驚喜係朋友鐘意食鵝肝就叫左一份試下。估唔到我係第一次用來做火鍋材料係咁好食好嫩滑。又叫左個炸蝦丸及炸墨魚丸係即叫即炸非常鬆脆。最尾再叫左一個稻庭烏冬非常有口感彈牙。又食左兩款菜都好新鮮份量都算多。二人食就剛剛好。那裏店員都非常好有禮貌👍
果日星期六同朋友經過旺角見到一間店舖寫住潮城。
原來係食潮州火鍋
我最鐘意食牛肉火鍋跟住走入去食。
見到有個牛肉火鍋拼盤個賣相非常靚。肉汁好鮮嫩。
然後再叫左個九菜餃喺自家製好好食。
跟住又叫左個自家牛根丸非常多肉汁。
2024-06-21