朋友帶路,說在香港也能品嘗到極具特色的潮州牛肉火鍋。果然,「潮城」潮州牛肉火鍋店名副其實,不負所望。這家新開張不久的餐廳,位於旺角白布街一條安靜小巷中。雖然外觀不大,但店內實則分為上下兩層,樓上別有洞天,裝潢融合了復古港式大排檔的風格,別具特色。主打潮州黃牛肉,款式選擇豐富,價格也算親民。我們選擇了 及經典的#牛骨湯底及#姬松茸湯底鮮甜可口,不會蓋過配菜的原味。首先上桌的是極品牛肉三拼,肉質鮮嫩,切工精細,即便垂直擺放也不會從碟上跌下來 -- 店員解釋這需要極新鮮的肉才能做到。三種部位都很出色: 肉味濃郁、口感豐富; 鮮嫩有嚼勁;瘦一點的 也很美味。另外的配菜同樣出色,大推#手工餃子,餡料豐富肉汁滿滿,還有酥脆的#炸蝦棗、 和#獅頭鵝肉丸,每一道都做工精細,味道層次豐富。還有值得一贊是店員態度親切周到,主動介紹每道菜品特色。以後想吃潮汕牛肉火鍋不用過關啦。

以後想吃潮汕牛肉火鍋不用過關啦。
2024-09-13 19 views
跟家人晚上吃火鍋簡單好吃🤤蕃茄粟米豬骨湯底湯底有蕃茄的微酸和粟米的甜香,再加上豬骨的濃郁,令整個湯底鮮甜濃郁。潮城極品牛肉三拼(吊龍伴、雪花牛頸脊,匙仁)吊龍伴質地細嫩,肉質緊實;雪花牛頸脊脂肪分布均勻,入口即化;匙仁有嚼勁味道十分鮮美。這三拼令整個牛肉系列更加立體,口感層次更豐富。唐生菜蔬菜最適合用來中和火鍋的油膩感。豬肉芹菜餃外皮薄而Q彈,內餡充滿了鮮嫩的豬肉和切得細小均勻的芹菜丁。每咬一口,都能感受到內餡的香氣和口感。潮汕墨魚丸墨魚丸彈性十足,選料新鮮,每一口都感受到濃郁的鮮味。炸潮州蝦棗炸潮州蝦棗外皮金黃酥脆,內餡則是鮮嫩的蝦肉和豬肉混合,入口後帶來的是多重的口感享受。
跟家人晚上吃火鍋簡單好吃🤤

蕃茄粟米豬骨湯底

潮城極品牛肉三拼(吊龍伴、雪花牛頸脊,匙仁)

唐生菜
蔬菜最適合用來中和火鍋的油膩感。

豬肉芹菜餃

潮汕墨魚丸
墨魚丸彈性十足,選料新鮮,每一口都感受到濃郁的鮮味。

炸潮州蝦棗
2024-09-12 16 views
潮汕火鍋,潮汕好多好野食,吾洗咁山長水遠,近近地,香港咩都有得食😋🫕牛骨湯底清牛骨湯底,有栗米,白籮白配料🥩匙仁🥓嫩肉兩款潮山牛肉,牛肉一轉色就可幾食,熟程度剛剛好,有口感有牛鮮味道,因為牛肉無咩油脂,建議吾可以烚太久🍡潮汕牛肉丸牛肉丸彈牙爽口🥟魚皮餃餃子魚膠很黏口,餃子餡料很香魚香味🍡炸獅頭鵝肉丸熟食鵝肉丸,香炸皮少胞好香口🥬唐生菜新鮮生菜👍🏻🌟餐廳有兩層,非常寬敞🌟食材新鮮

🫕牛骨湯底
清牛骨湯底,有栗米,白籮白配料

🥩匙仁
🥓嫩肉

🍡潮汕牛肉丸
牛肉丸彈牙爽口
🥟魚皮餃
餃子魚膠很黏口,餃子餡料很香魚香味

🍡炸獅頭鵝肉丸
熟食鵝肉丸,香炸皮少胞好香口

🥬唐生菜
新鮮生菜👍🏻
🌟餐廳有兩層,非常寬敞
🌟食材新鮮
2024-09-10
  • 牛骨湯底
  • 匙仁
  • 嫩肉
2024-09-12 15 views
旺角這間新開火鍋店,環境闊落,店員服務有禮,眼見隔離台d牛肉都幾正幾吸引。所以我地都叫左盤!首先是蕃茄粟米豬骨湯底。湯色濃郁,紅通通的蕃茄與白色的粟米粒在湯內交相輝映,誘人可口。一口下肚,湯要鮮甜可口,入口即化的豬骨更為這道湯料增添了豐富的口感。配料既靚牛肉散發著濃郁的牛肉的鮮味。色澤紅潤又帶光澤感,餐桌上還有幾道小菜,如炸潮州蝦棗、肉丸,以及潮城餃子拼盤等,無一不散發著濃濃的老香港風情。蝦棗酥脆彈牙,肉汁四溢;肉丸肥美多汁,回味無窮;餃子餡料香濃可口,皮薄餡足,別具風味。就連最後上桌的雜菜拼盤,也巧妙地融合了不同的地方特色。

配料既靚牛肉散發著濃郁的牛肉的鮮味。色澤紅潤
又帶光澤感,

2024-09-12 27 views
行過見開咗間新既潮汕牛火鍋,鍾意食牛又無時間反大陸食,就嚟試吓佢,湯底揀左基本既牛骨湯底,入邊已經有粟米,蘿蔔同芹菜。牛肉就揀咗大份既匙仁,啲牛新鮮既,而且重牛味,我見佢餐牌都有好多唔同部位既選擇。鍾意食牛嘅朋友可一試。潮汕墨魚丸,墨魚丸有墨魚味,同墨魚粒粒。炸墨魚餅,呢個係即食小食,似即炸,熱辣辣,食落有啲似魚片頭,帶淡淡墨魚味。粟米豬肉餃,餃子皮厚,係有咬口既皮,入粟米夠香甜配豬肉好食,仲叫咗個娃娃菜,有豬又牛又有菜,我今餐畫上圓滿嘅。

潮汕墨魚丸,墨魚丸有墨魚味,同墨魚粒粒。

2024-09-12 15 views
我今日放工後,約同好友去位於旺角白布街2-24號藝興大廈地下5號舖的潮城潮汕火鍋食牛肉火鍋,餐廳有兩層,店員安排在上層用餐,冷氣充足,環境舒適,坐得舒服。我和好友點左個火鍋湯底係 牛骨湯底,牛肉揀左匙仁,另外點左豬肉粟米餃、潮汕牛肉丸和生菜,小食係炸墨魚丸。牛骨湯底有粟米和白蘿蔔,好清甜;店長講解牛肉的匙仁是牛肩胛骨上面托著的那塊嫩肉,比例上只得 3%,滾8秒鐘就可以進食,果然是嫩滑好味;豬肉粟米餃的豬肉新鮮,粟米鮮甜;牛肉丸的牛味濃郁,好彈牙;生菜鮮甜,炸墨魚丸好味道。

• 豬肉粟米餃
  • 匙仁牛肉
  • 炸墨魚丸
  • 牛骨湯底
2024-09-12 12 views
呢間潮汕火鍋店真係值得一試,味道地道,價錢合理。首先講下蕃茄粟米豬骨湯底$78就可以享受到咁濃郁嘅湯底,真係唔錯。蕃茄嘅酸甜同粟米清甜🌽。吊龍伴(大)$188,呢個真係必點!牛肉切得薄而不散,煮耐咗都唔會韌。肉質嫩滑,肉味濃。潮汕牛肉丸$43,彈牙又有肉汁。粟米豬肉餃$33,餃皮薄而唔會爛,內餡豐富,粟米、豬肉都好香口。炸墨魚餅4塊$43,外皮香脆,內裡墨魚味濃郁,仲有啲煙韌口感。炸魚皮$38,非常脆口,唔會過油,係一個好嘅小食,配埋火鍋食,真係絕配。唐生菜$23清新,仲可以平衡下肉類嘅油膩感。醬料方面,每位$15,其實選擇都幾多,自己可以調配到啱自己口味嘅醬料。

呢間潮汕火鍋店真係值得一試,味道地道,價錢合理。

潮汕牛肉丸$43,彈牙又有肉汁。

2024-09-12 7 views
係黑布街買完野餓餓地好想打邊爐,就入咗間啱啱新開嘅火鍋店餐單都幾多選擇下,有滷水啊崩沙腩呢d平時唔會有嘅湯底,兩個女仔細食食唔到足料嘅其他湯底,所以最尾嗌咗牛骨湯底🧚‍♀️你上枱就俾咗好多醬油配料我哋自己配搭,十分乾淨企李牛骨湯底($68)完全可以當湯尼飲,應該係煲左好耐,好清甜,一邊有吾少粟米蘿蔔,唔捨得放塊肉入去污染個湯底吊龍伴($98)最尾叫咗呢個肉,平時喺其他打邊爐都食唔到,呢個肉質爽口彈牙,朋友幾鍾意呢個口感,肉味濃厚,碌5,6秒就可以食!匙仁($88)呢個名聽都未聽過,但睇圖肉嘅紋路同油花好靚就即刻叫咗一盤試一試✨ 呢個俾到surprise我,碌左10秒就食得,真係超嫩滑,完全可以用入口即溶尼形容🥹推薦!炸墨魚丸($43)真係新鮮滾熱辣,岩岩炸起就上台,冇為意原來佢啱啱炸起一日後即刻燙親嘴,墨魚丸波波彈牙爽口,一盤四粒即刻比我地秒殺左🫨
係黑布街買完野餓餓地好想打邊爐,就入咗間啱啱新開嘅火鍋

牛骨湯底($68)

吊龍伴($98)

匙仁($88)

炸墨魚丸($43)

2024-09-04
2024-09-12 10 views
在旺角潮城火鍋的用餐經歷,可以說是一次味覺的饗宴。這家火鍋店以其新鮮的食材和獨特的湯底而聞名,讓我在品嚐中感受到無與倫比的美味。首先,我選擇了姬松茸豬骨湯底。這個湯底的味道濃郁,富有層次感,姬松茸的香氣恰到好處,與豬骨的鮮甜相互融合,讓每一口都令人陶醉。湯底的熱氣蒸騰而起,令人期待接下來的火鍋之旅。接下來上桌的是潮城極品牛肉三拼,包括吊龍伴、雪花牛頸脊和匙仁。每一種牛肉都有其獨特的風味和口感。吊龍伴肉質鮮嫩,雪花牛頸脊則油花分佈均勻,入口即化,而匙仁則帶有一絲嚼勁,讓人一試成主顧。這三種牛肉的搭配,讓我在火鍋中感受到不同的肉質魅力。除了牛肉,豬肉粟米餃也是不容錯過的選擇。這款餃子外皮薄透,內餡鮮美,搭配一點點豬肉的香甜和粟米的脆口,讓每一口都充滿驚喜。潮州魚蛋則彈牙有勁,魚香四溢,令人一口一口停不下來。另外,炸潮州蝦棗外脆內嫩,蝦肉鮮甜,搭配娃娃菜的清新口感,形成了完美的對比,讓人感到無比滿足。在火鍋的過程中,各種醬料的搭配也讓味道更加多元,無論是香油、花生醬還是蒜蓉,皆能提升食材的風味。總的來說,旺角潮城火鍋無論是湯底還是食材的選擇都相當講究,讓人感受到火鍋的魅力。不論是與朋友聚餐或

總的來說,旺角潮城火鍋無論是湯底還是食材的選擇都相當講究,讓人感受到火鍋的魅力。不論是與朋友聚餐或是家庭聚會,這裡都絕對是理想的選擇。
2024-09-12 1 views
打潮汕牛肉鍋,使乜上深圳,旺角白布街新開咗一間正宗潮汕火鍋店,今日就去試吓。店舖分兩層,座位尚算寬敞。店員將配料車仔直接推倒客人枱前,不用自己出去拎,夠晒方便。醬汁配料有多款,蔥、蒜泥,芫荽,辣椒…可根據個人喜好調配。我們叫了牛骨湯底:用大量牛骨加入其他香料熬製而成,都幾濃郁。匙仁:即是肩胛肉,肉質嫩滑。三花趾:紋理細嫩,筋膜少,有嚼勁。炸牛筋丸:一口咬下,彈牙多汁。牛黃喉:冇乜特別味道,食口感超爽脆。豬肉韭菜餃 : 味道正常,好大隻。還要了淮山和油麥菜,兩個人食份量啱啱好。
匙仁:即是肩胛肉,肉質嫩滑。
三花趾:紋理細嫩,筋膜少,有嚼勁。
炸牛筋丸:一口咬下,彈牙多汁。
牛黃喉:冇乜特別味道,食口感超爽脆。
豬肉韭菜餃 : 味道正常,好大隻。
還要了淮山和油麥菜,兩個人食份量啱啱好。
2024-09-11 15 views
朋友話有間潮汕火鍋店,唔使特登過深圳都食到正宗潮汕風味,即盡又試下 。牛骨湯底 正常,炸蝦餅都香脆,入口少少彈牙滿心期待既潮城牛肉三拼 ,一次過有匙柄、嫩肉同三花趾,牛肉切得比較精緻,只能說師傅刀工頂尖。潮汕牛筋丸 ,咬落去彈彈下,好有嚼勁,多汁 。潮城餃子拼盤 ,豬肉粟米、豬肉韭菜同豬肉芹菜,各有風味 。講到蔬菜,油麥菜同萵筍無乜特別,健康 。價錢同份量其實都OK,係一個慳返交通時間而又方便享受到潮汕味道嘅選擇。—————-𝙒𝙚 𝙤𝙧𝙙𝙚𝙧𝙚𝙙:牛骨湯底 $68 / 炸蝦餅 $38 潮城牛肉三拼(匙柄、嫩肉、三花趾) $168 潮城餃子拼盤6粒(豬肉粟米&豬肉韭菜&豬肉芹菜各2粒) $48 / 潮汕牛筋丸 $43 油麥菜$23 / 萵筍 $23—————————————————𖠿𖥣 潮城潮汕火鍋 (旺角)〒 旺角白布街2-24號藝興大廈地下5號舖—————————————————⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀#hkfood #hkfoodporn #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoodies #yum #hkfoodstagram #foodie #foodporn

—————-
𝙒𝙚 𝙤𝙧𝙙𝙚𝙧𝙚𝙙:

—————————————————

𖠿𖥣 潮城潮汕火鍋 (旺角)
〒 旺角白布街2-24號藝興大廈地下5號舖

—————————————————
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

#hkfood #hkfoodporn #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoodies #yum #hkfoodstagram #foodie #foodporn #foodphotography #foodgasm #foodstagram
___
🥇Follow @eathkgirls
#eathkgirls
#食港女
2024-09-08
Type of Meal
Dinner
2024-09-11 17 views
🔹️朋友仔帶我到旺角 "潮城" 食火鍋🫕 店舖設有兩層, 地方寬敞, 設有大電視📺 食材新鮮👍 服務稱心🧑‍💼🧑‍💼 價錢相宜💰🔸️牛骨湯底🐮🫕以香濃牛骨湯底, 味道鮮香, 加上清甜栗米和蘿蔔, 令湯底味道更加昇華🫕🔸️匙仁🥩匙仁牛味濃郁, 入口軟腍, 油脂分佈平均, 肉質極為柔嫩甜美😋🔸️豬肉栗米餃🥟豬肉鮮嫩肉滑、啖啖肉香配鮮甜粟米Yummy👍🔸️潮州魚蛋🧆粒粒鮮香彈牙、香濃魚香味🤤🔸️炸潮州蝦棗🦐熱騰騰、香噴噴蝦棗, 外層炸至色澤金黃酥脆, 內蝦肉鮮甜彈牙😋🔸️油麥菜🥬色澤翠綠、鮮嫩爽口👍🔸️炸魚皮🐟十分香脆、啖啖滋味🤤

🔸️牛骨湯底🐮🫕

🔸️匙仁🥩

🔸️豬肉栗米餃🥟
豬肉鮮嫩肉滑、啖啖肉香配鮮甜粟米Yummy👍

🔸️潮州魚蛋🧆
粒粒鮮香彈牙、香濃魚香味🤤

🔸️炸潮州蝦棗🦐

🔸️油麥菜🥬
色澤翠綠、鮮嫩爽口👍

🔸️炸魚皮🐟
十分香脆、啖啖滋味🤤

Type of Meal
Dinner
潮城潮汕火锅走进门店,落座于美食前,这是一场味蕾与氛围的邂逅,整个店弥漫着一种安静又典雅的气息,灯光柔和很温馨,让我感受到火锅店并非只有热闹喧嚣的一面,这种氛围或许更适合尽情地享受美食。🌟牛骨汤底:牛骨高汤里加入了玉米和白萝卜,萝卜清甜爽口,玉米一口咬开还会爆汁,要注意小心烫哦。喝上一口汤汁,清甜暖胃,清风拂面,为接下来的大快朵颐打开胃口。🌟匙柄:只见那匙柄可以稳稳地垂直粘贴在铁板之上,瞬间吸引了我的全部目光。凑近细看,匙柄的纹理清晰好是细腻,好似精心雕刻的艺术品。放入锅中大概灼个 20 秒左右就可以入口品尝它的嫩滑啦。🌟猪肉玉米饺:玉米甜度刚刚好,肉馅十分充足,包裹着店家满满的诚意。每一口都口感丰富,真材实料,吃得满足又开心。🌟炸鱼皮:炸鱼皮经涮煮,口感发生奇妙的转变。从酥脆到软韧弹牙,充分吸收汤汁精华后,鱼皮的鲜香被进一步激发,令我回味很久。🌟潮州鱼蛋:鱼蛋弹牙有嚼劲,咬下去能明显感觉到它实实在在的紧实,口感弹牙,值得一试。墙壁上的牛肉部位构造图,像是为我介绍今晚的菜单,值得一提的是店内的电视正在热播 2024 巴黎奥运会,这一细节为用餐增添了不少乐趣。精彩的赛事画面与美食相伴,让
潮城潮汕火锅

墙壁上的牛肉部位构造图,像是为我介绍今晚的菜单,值得一提的是店内的电视正在热播 2024 巴黎奥运会,这一细节为用餐增添了不少乐趣。精彩的赛事画面与美食相伴,让我在品尝美味的同时,心情也更加愉悦,食欲大增。更让我留恋的是他们家的服务态度,每一道菜品都会热情地做讲解,有求必应,体贴周到,为美食之旅大大加分!

地址:旺角白布街2-24號藝興大廈5號舖地下及閣樓
2024-09-11 26 views
心血來潮想食潮頭出名嘅鮮牛肉火鍋,初時仲諗住要返深圳先食到,好彩上網見到原來旺角開左間新嘅潮汕火鍋店,近近地一於試下。一坐低,店員就送上醬油同調味料,醬料好豐富,有沙茶醬、辣椒油、生蒜、炸蒜、辣椒粒、芹菜粒、芫荽、蔥粒、豉油同炸蒜油。醬料($15/位)炸蝦餅 ($38/4塊)太肚餓,所以直接就叫左份蝦餅小食。蝦餅做到外脆內軟,外皮炸到金黃香脆,入面嘅蝦肉仲保持爽滑彈牙。鴛鴦鍋 ($88)今次揀左蕃茄栗米豬骨湯底清一清熱氣。另外食得潮州野,緊係要試埋佢個滷水,所以叫左澄海滷水湯底。雪花牛頸脊 ($228)牛頸脊好新鮮,肉質嫩滑。牛肉一塊塊痴晒係個圓碟上面。唔係新鮮手切牛肉一定做唔到呢個效果。豬肉芹菜餃 ($33/4隻)餃子皮好煙韌,豬肉同芹菜都好新鮮。獅頭鵝肉丸 ($33/4粒)鵝肉丸真係第一次食。估唔到鵝肉丸係咁爽口同咁多汁。魚帛 ($33)潮州特式食品,用魚漿整成,好特別。娃娃菜($23)

醬料($15/位)

炸蝦餅 ($38/4塊)

鴛鴦鍋 ($88)

雪花牛頸脊 ($228)

豬肉芹菜餃 ($33/4隻)
餃子皮好煙韌,豬肉同芹菜都好新鮮。

獅頭鵝肉丸 ($33/4粒)
鵝肉丸真係第一次食。估唔到鵝肉丸係咁爽口同咁多汁。

魚帛 ($33)
潮州特式食品,用魚漿整成,好特別。

娃娃菜($23)
2024-09-10
2024-09-11 7 views
潮城旺角白布街2-24號藝興大廈5號舖地下及閣樓經開旺角,老友介紹一間新開嘅潮式餐廳,邊爐夠地道,食材高質,掂呀喂!😸藥材醉雞湯底湯底夠清甜,好足料,醉雞新鮮嫩滑又夠爽,肉汁豐富,吸收了湯底的精華,好味道,補身一流。🤤火鍋配料點了雪花牛頸脊、吊龍伴和匙柄,牛肉肉汁豐富,入口即溶,鮮味十足,一塊一塊慢慢嘆,好chill。😍潮汕牛肉丸、獅頭鵝肉丸、魚册爽口彈牙爆汁,肉味香濃,畀我平時去開打邊爐嘅丸實在高質太多,好快到我哋食曬。😋潮城餃子拼盤有豬肉粟米、豬肉韭菜和豬肉芹菜,豬肉新鮮香滑,蔬菜類新鮮爽口,醃製得恰到好處,餃子皮口感煙韌,推薦!😽油麥菜金針菇新鮮爽口,吸收了湯底的精華,好味道!😉炸蝦餅即叫即炸,炸油新鮮,外層香脆,香氣四溢,口感煙韌彈牙,再加甜醋提升層次,必食!😍澄海鹵水鵝件醃製得夠入味,口感煙韌。,😄打邊爐梗係整返罐可口可樂同雪碧啦,整多支無糖綠茶又得,爽哂!😄潮城 環境舒適,食材新鮮高汁,侍應服務態度好,還會再來。😎🤘🏻
潮城

旺角白布街2-24號
藝興大廈5號舖地下及閣樓

藥材醉雞湯底

潮汕牛肉丸、獅頭鵝肉丸、魚册

潮城餃子拼盤

油麥菜金針菇新鮮爽口,吸收了湯底的精華,好味道!😉

炸蝦餅

澄海鹵水鵝件

醃製得夠入味,口感煙韌。,😄

2024-09-05