2024-12-11 326 views
這間位於尖沙咀的【臺北棧】,主打台灣菜,有多款特色的台灣小食、主食及甜品,更有多款地道飲品,好似飛左轉台灣一樣。鳳梨苦瓜汁苦瓜汁味道清新,加上酸甜鳳梨正好平衡一下苦味。蒜香台式腸台式腸切片炒至油脂滲出,半肥瘦的肉香,加了蜜糖後比較甜。肉鬆皮蛋蛋餅蛋餅新鮮熱辣,中間夾著肉鬆、皮蛋,陣陣蛋香。招牌牛肉麵牛肉麵湯底有濃郁牛骨鮮甜,加上牛油脂拌入麵內,令香味提升,牛𦟌炆得夠腍,刀削麵彈牙,是必食推介。招牌魯肉飯魯肉飯表面舖滿肉醬,肥而不膩,入口充滿豬肉甘香。手工鳳梨酥麻糬蛋撻撻皮鬆脆,中間一層麻糬一層鳳梨,蛋漿很滑。

鳳梨苦瓜汁
苦瓜汁味道清新,加上酸甜鳳梨正好平衡一下苦味。

蒜香台式腸
台式腸切片炒至油脂滲出,半肥瘦的肉香,加了蜜糖後比較甜。

肉鬆皮蛋蛋餅
蛋餅新鮮熱辣,中間夾著肉鬆、皮蛋,陣陣蛋香。

招牌牛肉麵

招牌魯肉飯
魯肉飯表面舖滿肉醬,肥而不膩,入口充滿豬肉甘香。

手工鳳梨酥麻糬蛋撻
撻皮鬆脆,中間一層麻糬一層鳳梨,蛋漿很滑。
2024-12-10 273 views
尖沙咀新派台灣菜之前同老公食過呢間台灣菜非常高質,於是再帶老公嚟😬餐廳裝修簡約、地方寬敞,可能假日的關係都幾多食客,竟然都可以為我哋安排到闊落的卡位,坐得好舒服,餐牌有好多創新嘅台灣菜式,今次又可以試多啲新嘢👍🏻坐低有啲口渴,叫咗杯蘋果苦瓜汁,問店員得知,完全沒有額外加糖,蘋果香甜配上台灣苦瓜既微甘好正👍🏻一啲都唔苦招牌牛肉麵:我哋揀咗冬粉,麵質煙靭彈牙,牛肉冬粉湯底非常之濃郁,加埋另上既牛脂油仲香,冬粉吸收晒湯汁嘅香味,配上肉質軟滑香濃嘅牛𦟌勁正👍🏻招牌滷肉飯:滷肉香而且好多肉汁,配埋半隻糖心蛋,同埋爽脆嘅醃蘿蔔一齊食味道好夾,送飯一流👍🏻肉鬆皮蛋蛋餅:外脆內軟嘅手抓蛋餅,內裏既皮蛋香而且彈牙,配上惹味嘅肉鬆,味道非常之正👍🏻芭樂鹽水雞配自製柚子汁鹽水雞配料十分豐富,芭樂香甜爽口,青瓜新鮮爽脆,紅蘿蔔絲粟米芯同埋炒椰菜都好新鮮,而且清甜爽口👍🏻鹽水雞非常之嫩滑,淋上餐廳自家製柚子汁酸酸甜甜好正,連埋其他配料一齊食好清新👍🏻最後到甜品時間,我哋試咗餐廳期間限定嘅蒙布朗栗子麻糬撻,栗子蓉香甜軟滑,配埋中間Q軟嘅麻糬,加埋香脆嘅撻皮勁正😍
尖沙咀新派台灣菜
肉鬆皮蛋蛋餅:
芭樂鹽水雞配自製柚子汁
2024-12-07 225 views
去台湾对比过了,味道挺正松露魯肉飯 🍄黑松露跟卤肉饭竟是绝配!咸鲜微甜的卤肉配上菌香浓郁的松露,香味被进一步激发,🥩卤肉温柔的包裹住了每粒米饭,瘦肉紧实,肥肉绵软到在口中1秒化汁💦芭樂苦瓜汁 是一个很好看的渐变,但第一口纯正的苦瓜就让我打脑壳,超级浓郁的苦涩让人很难说好喝,热爱健康的话应该会觉得还不错🥬甜品也都挺好吃的!
去台湾对比过了,味道挺正
甜品也都挺好吃的!
2024-12-06 270 views
人氣新派台式料理😼 餐廳主打台灣料理及台式新派fushion料理 仲有好多創意甜品~ 一共有3間分店 ====᪥ 三色鹽酥雞$128冇諗到鹽酥雞都可以有咁靚嘅擺盤🤣 鹽酥雞好大舊🫢 大舊得黎肉質嫩滑多汁、外皮香脆 並配以三種醬汁包括柚子、松露、冬陰功~ 小編最鍾意係柚子!酸酸甜甜清新開胃᪥ 原條鰻魚起司玉米蛋餅 $188好邪惡嘅蛋餅!店員會喺你面前灸燒芝士 記得燒完就趁熱食!半溶芝士+甜甜地嘅鰻魚汁+厚身鰻魚+巨量香甜粟米+充滿蛋香嘅蛋餅~🤤᪥ 魯肉伴台灣菜 $88᪥ 宇治抹茶牛乳 $55
====

᪥ 三色鹽酥雞$128

᪥ 原條鰻魚起司玉米蛋餅 $188

᪥ 魯肉伴台灣菜 $88
᪥ 宇治抹茶牛乳 $55
👉🏻髒髒鹹蛋黃芋泥蛋餅 $88蛋餅外觀很好看,芋泥也很多,不過小編吃不慣這個芋泥的調味👀…👉🏻肉鬆皮蛋魯肉飯 $78呢個配搭好新鮮😂,小編見到幾種滷肉飯,本身幾鍾意皮蛋同埋肉鬆依兩樣嘢,二話不說就揀咗依個~滷肉和肉鬆混合嘅味道都幾夾,份量大碗。👉🏻奶奶麻糬 Oreo碎 $98早期Check in Taipei依個麻糬剛剛出嘅時候曾經風靡一時😳!佢嘅麻糬係好軟,用兩隻筷子輕輕解一界就可以分割,之後沾上滿滿的Oreo餅碎,凍凍的,好好吃!真係名副其實既,又有得玩又有得食😝餐廳內的裝修用心,卡位互相間開,用了粉紅、粉藍等顏色,給人感覺生動活潑,而且有空間感👍🏻
髒髒鹹蛋黃芋泥蛋餅

髒髒鹹蛋黃芋泥蛋餅
👉🏻髒髒鹹蛋黃芋泥蛋餅 $88
👉🏻肉鬆皮蛋魯肉飯 $78
滷肉和肉鬆混合嘅味道都幾夾,份量大碗。
奶奶麻糬 Oreo碎
👉🏻奶奶麻糬 Oreo碎 $98
真係名副其實既,又有得玩又有得食😝

2024-10-03
$200 (Dinner)
奶奶麻糬 Oreo碎
2024-12-04 283 views
📍 Check-in Taipei - 尖沙咀估唔到係尖沙咀港威商場🏬都可以食到高質台灣菜!而且環境好有驚喜,超浪漫,仲要用粉紅色做主題🩷就算帶女朋友過嚟食都唔會失禮😳✨ 肉鬆皮蛋魯肉飯✨ 招牌魯肉飯滷汁鹹香撈飯剛好,滷肉軟嫩帶點膠質,仲有香菇,替整碗增添些許香氣,搭配米飯一起食,三兩下就將整碗飯食光光🐷皮蛋滷至入味🥚✨ 蒜泥台灣水蓮第一次食,煮完仍然保持爽脆口左,而且土味消失,好清甜🩷配埋秘制醬汁👍✨ 牛汁滷蘭花干花干軟嫩綿密,帶有點麻辣🌶️同時有牛汁味道🐮✨ 鳳梨苦瓜汁-去到台灣必定飲苦瓜汁,就試吓台灣當造嘅鳳梨溝苦瓜汁,鳳梨嘅甜遮蓋咗苦瓜既苦,好易入口🥤✨ 綠豆沙牛乳 -牛乳大王係必點,使用日本牛乳配自家製綠豆沙,有粒粒綠豆,真係好爽口🥛✨ 手工鳳梨酥麻糬蛋撻牛油皮邊嘅蛋撻,一切落去即刻脆卜卜切開中間仲有可以拉開既麻糬整體鳳梨果味都夠濃!手工做到好精細~

📍 Check-in Taipei - 尖沙咀

估唔到係尖沙咀港威商場🏬
都可以食到高質台灣菜!

✨ 肉鬆皮蛋魯肉飯
✨ 招牌魯肉飯
皮蛋滷至入味🥚

✨ 蒜泥台灣水蓮

✨ 牛汁滷蘭花干
花干軟嫩綿密,帶有點麻辣🌶️同時有牛汁味道🐮

✨ 手工鳳梨酥麻糬蛋撻
牛油皮邊嘅蛋撻,一切落去即刻脆卜卜
切開中間仲有可以拉開既麻糬
整體鳳梨果味都夠濃!
手工做到好精細~

2024-12-03 238 views
同朋友慶祝生日,想食下台灣菜,最後搵到尖沙咀海港城有間Check in Taipei,一入到去環境以粉紅色為主,餐牌亦好精緻,打開餐牌見到有好多野都想食好新穎💖💖櫻花蝦烏醋茄子超多櫻花蝦,茄子結合櫻花蝦和烏醋汁,令到茄子好鮮甜入味好開胃❤️鹹蛋黃芋泥球好新穎的小食,將甜和鹹結合,令到兩者味道突出🩷松露起司玉米蛋餅蛋餅係去到台灣必食,既然不在台灣,係Check in Taipei食一樣,松露味好勁,好多芝士玉米,實行滿足到胃啦🖤肉鬆皮蛋魯肉飯魯肉飯都係台灣必食,但而家會加埋其他野,今次試肉鬆皮蛋魯肉飯果然好正,多多肉鬆撈埋魯肉飯,唔會好滯,肉鬆係餐廳自制,味道零舍不同🤣芭樂苦瓜汁好少見到有台灣餐廳有鮮榨果汁,有就試下,點知一上到枱仲有漸變顏色,味道好新鮮,好重苦瓜味,夠哂健康😻玫瑰奶茶🌹一上枱用杯蓋蓋住保留餘溫,好細心,飲落每一口是玫瑰+台式奶茶味道,感覺自己好似飲緊珍珠奶茶+玫瑰味💜開心果麻糬蛋撻開心果味好濃厚,又有大大粒既開心果碎,麻糬好滑,份量好大,2個人一齊食啱啱好💯💯

櫻花蝦烏醋茄子

鹹蛋黃芋泥球
好新穎的小食,將甜和鹹結合,令到兩者味道突出🩷

芭樂苦瓜汁

玫瑰奶茶🌹

Type of Meal
Dinner
  • 開心果麻糬蛋撻
2024-12-02 252 views
同朋友嚟尖沙咀行街,想坐低食少少野嘢,於是嚟到港威商場2樓嘅臺北棧,食新派台灣菜。店內嘅環境舒適,座位寬敞,仲有好靚嘅卡位位置,可以坐低傾偈慢慢嘆。✨大阪燒海鮮蛋餅第一次見到大阪燒海鮮蛋餅,一上菜就聞到香噴噴啦🤤 蛋餅材料豐富,有章魚粒、椰菜、木魚同紫菜絲,加埋燒汁同煙煙韌韌嘅蛋餅,口感Q彈有嚼勁!✨三杯片皮鴨胸刈包三杯片皮鴨胸刈包嘅味道好似片皮鴨咁,用熱辣辣嘅刈包包住,香軟美味,值得推薦。✨鐵觀音法式燉蛋法式燉蛋遇上鐵觀音,散發著香濃嘅茶味,燉蛋質地綿滑細膩,加埋表層嘅焦糖,兩者完美搭配 😍✨蜂蜜苦瓜汁平時去台灣都會飲返杯苦瓜汁,今日呢杯蜂蜜苦瓜汁入口依然清甜,仲有微微甘香。✨宇治抹茶牛乳濃郁嘅抹茶味同牛奶混合,帶有抹茶的甘香,口感順滑,味道香濃。
✨大阪燒海鮮蛋餅
鐵觀音法式燉蛋
蜂蜜苦瓜汁
宇治抹茶牛乳
2024-12-02 161 views
What a surprisingly nice and worth-trying restaurant in Tsim Sha Tsui which offers good food😍 I enjoy the dinner so much !!! We ate for 1.5 hrs… so jeng 😍 . Worth to give it a try. 👍🏻 The only environment and food are so beautifully decorated. We found the restaurant is fabulous so we seat in and had super nice catch up . We can park car and enjoy the parking discount in the shopping mall. We ordered the signature Taiwan beef noodles 🍜 super yummy 😋 the taste really good !!!Besides, I also orde

Besides, I also ordered 芋頭鹹蛋蛋捲👍🏻 it is special. Must order this ! I like it so much 🥰

Third, we also ordered 鴨胸抓餅!it is very famous in Taiwan 🇹🇼

Finally,we ordered a tea tiramisu, it is not too sweet, also surprisingly tasty 🤤

Overall, I give it a thump up 👍🏻 Recommended.

2024-11-17 367 views
在尖沙咀海港城裏吃台灣菜算是我近期較特別的體驗,餐廳裝潢典雅,以現代藝術融合的風格呈現溫馨氛圍,相當時尚的感覺。這款介乎飲品或甜品的芋泥牛乳,芋泥與牛奶的比例恰到好處。芋泥細緻綿密,香甜不膩,配上牛奶濃郁的奶香,口感絲滑。每一口都帶給我滿滿的幸福感。而招牌牛肉麵。據店家介紹,純牛骨湯底經過12小時的燉煮,混合了多種香料的風味,變得十分濃郁,配上軟嫩入口即化的牛肉,給人一種溫暖的感覺。麵條則Q彈有勁,設計相當掛湯,盡吸湯汁的精華。台式滷肉飯的滷肉肥而不膩,米飯吸收了滷汁的精華,每一口都充滿了濃郁的香氣,單吃也絕不膩,口感滿滿,絕對是我的心頭好。

2024-11-14 532 views
心血來潮想吃台式料理🙈經朋友帶路來到與海港城相連接的港威商場,找到這間台式餐廳🌟其實我們都是第一次來,朋友主要是被網上的麻糬蛋撻的相片燒到了😂而我就是來吃蛋餅和牛肉麵的😍蛋餅芝士會拉絲🌟松露醬的味道香香的~和玉米也很搭♥️份量也夠多,感覺一份可以代替一個主食🔥牛肉麵湯底夠香夠濃♥️麵條可選刀削麵或寬粉絲,我們選擇了刀削麵🌟麵條厚身有咬口~牛肉入味軟淋♥️兩個口味的麻糬蛋撻我們都點了一件~中間切開麻糬拉絲很吸引😍鳳梨酥餡微甜有鳳梨香,和蛋撻餡也很搭♥️開心果味道也足,面層鋪滿了開心果碎,口感很豐富🌟芋泥牛乳的奶香十足🌟芋泥給好給滿🔥喝到底都還有滿滿的芋泥,完全大滿足😍
蛋餅芝士會拉絲🌟松露醬的味道香香的~和玉米也很搭♥️
松露起司玉米蛋餅
份量也夠多,感覺一份可以代替一個主食🔥
牛肉麵湯底夠香夠濃♥️
麵條可選刀削麵或寬粉絲,我們選擇了刀削麵🌟麵條厚身有咬口~
牛肉入味軟淋♥️
麻糬蛋撻
兩個口味的麻糬蛋撻我們都點了一件~中間切開麻糬拉絲很吸引😍
2024-11-13
$250 (Dinner)
麻糬蛋撻
  • 開心果麻糬蛋撻
  • 手工鳳梨酥麻糬蛋撻
被呢個吸引左入去😍✨招牌牛肉麵 🧡推薦!湯底無味精以多款香料熬煮12小時再用熱湯融化油脂增添香氣台灣寬粉絲口感QQ掛汁😍整體濃而不膩,我好鍾意!✨肉鬆皮蛋滷肉飯 滷肉份量十足帶點甜甜同微秒肉鬆口感味道幾特別,視乎個人喜好我下次會食返原味滷肉🙈✨松露起司玉米蛋餅 香口之選,醬汁濃厚蛋餅餡料有好多香甜栗米粒適合多人分享~✨手工鳳梨酥麻糬蛋撻 撻皮有十足既牛油香,食落鬆化蛋香味足夠中間有軟糯麻糬同鳳梨餡似台灣既鳳梨酥風味🍍值得一試!每日限量供應!✨宇治抹茶牛乳 ✨芭樂苦瓜汁 🧡推薦!牛乳大王同苦瓜汁大王系列前者茶同奶比例恰到好處後者健康有特色苦瓜汁清爽到不得了但我仲未成功征服到呢樣野😶‍🌫️

被呢個吸引左入去😍
✨招牌牛肉麵
🧡推薦!湯底無味精
以多款香料熬煮12小時
再用熱湯融化油脂增添香氣
台灣寬粉絲口感QQ掛汁😍
整體濃而不膩,我好鍾意!

✨肉鬆皮蛋滷肉飯
滷肉份量十足
帶點甜甜同微秒肉鬆口感
味道幾特別,視乎個人喜好
我下次會食返原味滷肉🙈

✨松露起司玉米蛋餅
香口之選,醬汁濃厚
蛋餅餡料有好多香甜栗米粒
適合多人分享~

✨手工鳳梨酥麻糬蛋撻
撻皮有十足既牛油香,食落鬆化
蛋香味足夠
中間有軟糯麻糬同鳳梨餡
似台灣既鳳梨酥風味🍍
值得一試!每日限量供應!

✨宇治抹茶牛乳
苦瓜汁清爽到不得了
但我仲未成功征服到呢樣野😶‍🌫️
1915 views
2024-11-12 266 views
台灣菜必食Check in Taipei,好多蛋餅、魯肉飯款式,而且經常update menu,經常有驚喜!💜髒髒鹹蛋黃芋泥蛋餅台灣菜必食蛋餅,賣相吸引,芋泥甜甜哋,加埋鹹蛋黃微鹹,撞出嚟火花特別,可以一試🧡明太子甜不辣好好食!明太子醬好多夠惹味,甜不辣Q彈,口感好好👍🏻🍚招牌魯肉飯💰$68魯肉飯多汁多肉,而且整得好入味🥬魯肉拌台灣A菜其實係香港嘅油墨菜,配上魯肉好好食好惹味💚開心果麻糬蛋撻望落價錢唔平咁,但實際件撻勁大件!食完正餐只係食到一半,本身原味都係店舖招牌,今次有人氣大熱開心果味當然要試試好鐘意佢入面有麻薯,口感更軟滑,多開心果粒,而入面質地好滑溜,用埋意大利開心果醬,好食😋🥛芋頭牛乳健康唔甜,真材實料🚩臺北棧 (海港城) (尖沙咀) @checkintaipeihk 📍尖沙咀廣東道5號海港城港威商場2樓2204-6號舖

💜髒髒鹹蛋黃芋泥蛋餅

🧡明太子甜不辣
好好食!明太子醬好多夠惹味,甜不辣Q彈,口感好好👍🏻

🍚招牌魯肉飯💰$68
魯肉飯多汁多肉,而且整得好入味

🥬魯肉拌台灣A菜
其實係香港嘅油墨菜,配上魯肉好好食好惹味

💚開心果麻糬蛋撻

🥛芋頭牛乳
健康唔甜,真材實料

📍尖沙咀廣東道5號海港城港威商場2樓2204-6號舖
2024-11-07 335 views
海港城內的餐廳及名店林立,很適合逛街。這家台灣餐廳是以機場候機室作主題,環境舒適,燈光柔和。炭燒桂花烏龍茶,茶一大壺,桂花氣味芳香,烏龍茶滋味醇厚圓潤。芭樂苦瓜汁,一杯隻色飲品,紅色芭樂汁清甜,綠色苦瓜汁苦澀,很有特色。麻醬涼拌秋葵,秋葵新鮮爽口,麻醬味濃,很開胃。台灣啤酒炸魚刈包,炸魚熱辣辣,外層香脆,內層魚肉嫩滑多汁,刈包軟,味道正常。髒髒鹹蛋黃芋泥蛋餅,賣相美麗,雞蛋餅底煙韌,芋泥味道偏甜,是一款很美味的甜品。

麻醬涼拌秋葵,秋葵新鮮爽口,麻醬味濃,很開胃。

2024-11-05
$240 (Dinner)
已經聽聞咗Check in Taipei好耐啦🥹一直都好想試佢個開心果麻糬蛋撻❤️<肉鬆皮蛋蛋餅🥚 $82>呢個肉鬆皮蛋蛋餅 真係好有驚喜🥰 蛋餅皮煎到啱啱好 同時又唔會太硬 裡面加上豐富嘅肉鬆 同埋啲皮蛋 一口咬落去真係好特別 幾有層次感🤤 蛋餅表面都有好多醬 每一口都好滿足😋<麻辣牛肉麵 🍜 $138>牛肉麵真係必叫🥰 一黎到已經聞到超香嘅台式香料味 湯底勁濃郁 麻辣味道都岩岩好 牛肉煮得好淋滑 每一塊都好入味🤩 我揀咗刀削麵 麵條好煙韌彈牙 係我最鍾意嘅口感😋 如果你鍾意食辣呢個一定要試下 仲有蟲草花同百頁豆腐作為配菜🧡<開心果麻糬蛋撻 💚 $65>我想食呢款開心果麻糬蛋撻好耐㗎啦💚 開心果好濃郁 但係又唔會過甜 加上麻糬嘅煙韌配上撻皮嘅酥香 真係好好味🤤表面仲有好多開心果脆脆 成個口感真係好豐富🥰<手工鳳梨麻糬蛋撻🍍$55>呢個手工鳳梨麻糬蛋撻都超級有驚喜🤩 鳳梨嘅酸甜味好清新 撻皮酥脆不膩 唔會太甜 刚好平衡咗麻糬嘅軟糯口感🍰 每咬一口都係層次分明 嘴裡充滿鳳梨同麻糬嘅香氣😋 不過建議兩個人一起食🤣<芋泥
已經聽聞咗Check in Taipei好耐啦🥹
一直都好想試佢個開心果麻糬蛋撻❤️
<肉鬆皮蛋蛋餅🥚 $82>

<麻辣牛肉麵 🍜 $138>

<開心果麻糬蛋撻 💚 $65>

<手工鳳梨麻糬蛋撻🍍$55>
手工鳳梨麻糬蛋撻

<芋泥牛乳🥛$55>
平時出邊餐廳好少有得飲芋泥飲品 今次見到就好想試下 芋泥份量超級多 加埋牛乳一齊飲都完全唔會覺得好甜😆

<奶茶妹妹醉了🍹$98 >
呢杯都真係一個好有趣嘅創意😆 烏龍茶同vodka嘅組合竟然咁夾🍵 酒味都幾重 不過都飲得出烏龍茶嘅清香 再加上珍珠嘅Q彈口感 成件事都幾特別🤣
奶茶妹妹醉了
手工鳳梨麻糬蛋撻