{髒髒鹹蛋黃芋泥蛋餅}🥢其實好少食台灣菜,最早期應該係十幾年前食過,之後都無再食過,而家香港既食店愈開愈多,各式各樣都有,今次呢一款算是第一次食,印像中好深刻,佢用既芋泥好鮮嫩,仲有好香既鹹蛋黃做內餡,出面個層煎得好靚,面層都係紫色,蛋餅好有蛋香味,呢個菜式好創新{泰式肉鬆生菜包蛋餅}🥢呢道菜以泰式做主打,肉鬆同餅再加埋生菜包在一齊,完美既口感再加上鮮味,好食,肉鬆既鹹香加上生菜既清新味道,呢一種味道令人難以抗拒{蒜泥台灣水蓮}🥢係台灣常見既蔬菜之一,有獨特既蒜泥醬料,加埋水蓮既清脆口感,加上蒜泥醬料增加到濃郁既香氣,可以互相平衡到呢個菜式,味道獨特又好食🫖整體來講,每款菜式都有佢獨特既味道,各有各好,食得開心,會介紹朋友。
{髒髒鹹蛋黃芋泥蛋餅}
{泰式肉鬆生菜包蛋餅}
{蒜泥台灣水蓮}
2023-11-15 27 views
好耐沒食臺灣野,收工同同事想試下呢間餐廳,古五到評價都幾好。古五到不用去臺灣野食都可以食到正宗的臺灣口味。小食方面我地第一樣叫既就係自家製瀑布芋泥豆乳奶凍😋一道創意甜品,芋泥的細膩口感與豆乳奶凍的柔軟相得益彰。豆乳奶凍的清香和芋泥的香甜交織在一起,口感豐滿,味道都非常正宗。另外我地仲叫髒髒鹹蛋黃芋泥蛋餅😋非常香👍🏻將傳統的蛋餅與鹹蛋黃芋泥相結合。蛋餅外層酥脆,內部芋泥軟糯,鹹蛋黃的鹹香與芋泥的甜味形成了完美的平衡,令人回味無窮😂😋最後既重點當然係芭樂苦瓜汁&鳳梨苦瓜汁😋芭樂苦瓜汁和鳳梨苦瓜汁帶來了獨特的口感,清新又健康。相當唔錯👍🏻雖然只係叫左幾個餸已經好飽,但係味道真係好唔錯,會想之後再黎試埋其他菜式😂👍🏻
小食方面我地第一樣叫既就係自家製瀑布芋泥豆乳奶凍😋
另外我地仲叫髒髒鹹蛋黃芋泥蛋餅😋非常香👍🏻
最後既重點當然係芭樂苦瓜汁&鳳梨苦瓜汁😋
2023-11-14 22 views
大頭蝦冬陰功牛肉麵$178湯頭濃郁,牛肉軟淋,刀削麵質煙韌彈牙,虎蝦大大隻😳嗯嗯台北棧最近出咗午市套餐,價錢經濟實惠左,今次揀咗佢哋嘅三色台灣香腸 $88香蒜三色台腸由台灣直送嘅香腸,經油炸後香脆可香口, 肉和脂肪比例剛剛好,加上炸蒜片更惹味!加配台式小食- 椒鹽花枝丸$35花枝丸炸至金黃,一咬落去係爆量花枝、Q彈的漿皮和甜到出汁的花枝蒜泥台蓮水蓮$98水蓮是一個高纖低卡很健康的蔬菜,加埋蒜泥非常惹味,又夠健康!非常有有特色的一道菜! 香水檸檬 苦瓜芭樂汁 $48香水檸檬,最近真係去邊度都可以見到佢,苦瓜汁同香水檸檬🍋溝埋一齊有幾夾!📍CHECK IN TAIPEI元朗元龍街9號形點I 地下G002號舖

大頭蝦冬陰功牛肉麵$178
湯頭濃郁,牛肉軟淋,刀削麵質煙韌彈牙,虎蝦大大隻😳

加配台式小食- 椒鹽花枝丸$35

蒜泥台蓮水蓮$98

香水檸檬 苦瓜芭樂汁 $48

📍CHECK IN TAIPEI
元朗元龍街9號形點I 地下G002號舖
今次去試一間高格調,環境好舒服嘅靚裝餐廳🏯💫臺北棧💫要讚嘅係地點好近地鐵站,非常方便。餐牌介紹清晰,而且好多選擇,睇相都已經吸引✨🌸 泰式肉鬆生菜包蛋餅賣相好靚,而且好多肉鬆,店員好細心,會另外用碟裝肉鬆同醬料,等客人可以自己調配份量,口感味道都好特別❤️❤️🌸 蒜泥台灣水蓮都好值得推介,d水蓮好爽口,仲有個蒜泥汁好濃郁,口感好豐富💚💚🌸 胡麻涼拌苦瓜,口感一流,食落好爽脆,味道甘甜,而且好開胃,值得一試💛💛🌸 瀑布芋泥豆乳奶凍,賣相好吸引,好重芋香味,奶凍好滑🩵🩵
今次去試一間高格調,環境好舒服嘅靚裝餐廳🏯
💫臺北棧💫
要讚嘅係地點好近地鐵站,非常方便。
餐牌介紹清晰,而且好多選擇,睇相都已經吸引✨
🌸 瀑布芋泥豆乳奶凍,賣相好吸引,好重芋香味,奶凍好滑🩵🩵
2023-11-14 20 views
噔噔噔噔!今年媽咪佢話想食啲特別嘅嘢慶祝生日, 😍所以我特登揀咗呢間臺北餐廳,全部都系高質台菜,順便同佢食生日飯!小食類: 🏅 先講櫻花蝦烏醋茄子, 🍅味道十分鹹香可口,蝦粒好長好滋味!咬落去脆脆地好滿足。加埋特製醬汁。滋味無窮。👍🏻茄子一樣高質,紮實彈牙。都好大盤,而且都好好食。另外還有三色鹽酥雞,食落比較香口。都好正,加少少醬汁已經好好味,味道正宗!主角肉類: 😍櫻花蝦麻辣魯肉飯😍 魯肉都有好明顯食到好濃肉味,真係足料鮮,櫻花蝦味較濃。🍕呢個好食到停唔到口!😍木瓜牛乳就非常香甜!呢間餐廳每次上菜都會有surprise! ❤️❤️媽咪對呢餐好滿意 🤣
主角肉類: 😍櫻花蝦麻辣魯肉飯😍
2023-11-14 25 views
朋友一直都推介呢間餐廳,咁我見最近嚟附近買野,所以就嚟試下佢既LUNCH SET。果然系名不虛傳!@@三色台灣香腸配台灣珍珠米飯(午餐)@@ 三色臺灣香腸通常由豬肉製成,包括白色、紅色和黑色三種口味。米飯的粘稠度和香腸的咸香味相互平衡,給整道菜品帶來了豐富的口感和美味。三色臺灣香腸富含蛋白質、脂肪和維生素B群。豬肉中含有豐富的蛋白質,是人體所需的重要營養來源之一。而且廚師炒得非常有功夫,岩岩食,肉質唔會鞋,而且好多汁。 @@好好好食👍🏻@@充滿油脂鹹香,口感十足,👍🏻👍🏻@@非常大兜,賣相吸引。所有食材都好新鮮,整體黎講,食物質素新鮮無得彈,製作用心!十分照顧客人需要,一定會再來!🤗
@@三色台灣香腸配台灣珍珠米飯(午餐)@@
2023-11-14 11 views
同小朋友喺形點行街,玩完一輪,小朋友話有啲肚餓,於是嚟呢間壹北棧食啲台式小食,餐廳佈置好友海洋嘅感覺。我哋叫咗三款小食,每一款都係小朋友鍾意食嘅。蒜香三色香腸呢款三色腸有原味,蒜🧄味和墨魚🦑汁味,原味甜甜地,蒜味香得來帶少少辣,墨魚汁味道非常濃郁,加上炸蒜片,更香更滋味。鹹蛋黃芋泥球就嚟球入邊滿滿香芋泥,飽滿又厚實,加上鹹蛋黃醬,又香又甜又鹹,味道豐富好滋味。芋泥球即叫即炸,咬落去非常香脆,香濃嘅芋泥呈現流心狀,令口感非常豐富。三色鹽酥雞鹽酥雞皮薄肉厚,食落去淡淡雞肉,鮮甜夠滋味。雞肉即叫即炸,咬落去第一口非常香脆,肉汁即刻爆發出來,鹽酥雞加上椒鹽粉和香草🌿,就咁食已經好好味。在點上三色醬,味道更豐富。三色醬分別係柚子醬,黑松露醬和冬陰功醬,每一款都各有滋味。
蒜香三色香腸
鹹蛋黃芋泥球
三色鹽酥雞
2023-11-10 72 views
唔知係咪我叫嘅款式太唔地道台灣菜,所以我覺得好難食黑蒜牛肉麵,千祈唔好叫,完全唔知食緊咩,冇咩黑蒜味淨係覺得好油,好似飲緊油咁。有幾片煮到好腍嘅魚片嘅物體,口感同味道都勁奇怪,牛肉口感正常,但係冇覺得好食嘅效果皮蛋肉鬆蛋餅,有啲沙律醬同大阪燒醬去俾你調味,但係個蛋餅一啲都唔香,其實唔太好食,皮蛋又唔香,所以呢道菜都係冇特別秋葵可以叫,主要係佢嗰醬幾好食,有少少似沙嗲醬,但係口感就唔係話太爽口、爽脆
唔知係咪我叫嘅款式太唔地道台灣菜,所以我覺得好難食

「💖臺北棧」位於元朗形點商場地下,主打台灣小食同各款特色菜式。今次想分享以下幾款最吸引我嘅美食💖▪️泰式肉鬆生菜包蛋餅▫️髒髒鹹蛋黃芋泥蛋餅呢兩款蛋餅都好鍾意食,兩款蛋餅各有特色,有甜有咸。首先,泰式肉鬆生菜包蛋餅可以自己包住啲肉鬆,蛋餅蛋味香濃,加埋生菜好Fresh ,整體都好滿足。另外,髒髒鹹蛋黃芋泥蛋餅就啱晒啲芋泥控,芋泥十分之多,入口都好綿密,大口大口芋泥食落口真係好正,而且佢仲會有少少鹹蛋黃,食落又甜又鹹!▪️瀑布芋泥豆乳奶凍飯後甜品梗係要叫返個邪惡嘅芋泥豆乳奶凍,仲可以加啲珍珠落去超級好味,珍珠煙煙韌韌有咬口,芋泥味都好突出!

今次想分享以下幾款最吸引我嘅美食💖
▪️泰式肉鬆生菜包蛋餅
▫️髒髒鹹蛋黃芋泥蛋餅
呢兩款蛋餅都好鍾意食,兩款蛋餅各有特色,有甜有咸。
▪️瀑布芋泥豆乳奶凍
2023-11-09 20 views
朋友介紹來臺北棧,說很適合打卡聊天 。餐廳環境方面,我很喜歡這裝修擺設,以台灣海岸為靈感主題,天花上有超過四十五米長手工製作的紮染海浪,很壯觀 。餐單:簡潔易看,多圖片而吸引。芭樂牛乳:甜綿清香的芭樂綿冰 配牛奶,有點沙冰感覺,冰粒幼滑,喝起來很清新順口 。三色鹽酥雞:醬料分別是柚子、松露、喇沙雞即叫即炸,熱辣辣的炸雞最好吃,很大塊,先吃原味已經很不錯,然後蘸取不同醬汁吃 又有不一樣的感覺 ,我喜歡柚子因為酸酸甜甜很開胃 。松露玉米起司蛋餅:芝士很多,能拉絲的看起來令人垂涎欲滴🤤;松露味非常突出;蛋餅厚,香濃蛋味,裡面包住滿滿的粟米、芝士。招牌魯肉飯:招牌菜必吃,魯肉肥瘦均勻,份量多,肉汁也多足夠撈飯,可惜白飯太濕。台式蔥油餅披薩:外型是披薩,是手抓餅,餡料有兩款台灣腸、青椒、芝士,中層有原塊羅勒豐富了味道層次,亦能消除油膩感。奶奶麻薯:員工很細心會即場示範如何切開麻薯食用;麻薯是淡淡的天空粉藍色🩵,口感冰冰涼涼的,軟綿綿又嫩滑,用筷子比較難夾得住,蘸取花生碎吃更有咬口,含住就有奶香味出現。
朋友介紹來臺北棧,說很適合打卡聊天 。

餐單:
簡潔易看,多圖片而吸引。

芭樂牛乳:
甜綿清香的芭樂綿冰 配牛奶,
有點沙冰感覺,冰粒幼滑,喝起來很清新順口 。

三色鹽酥雞:醬料分別是柚子、松露、喇沙

松露玉米起司蛋餅:
芝士很多,能拉絲的看起來令人垂涎欲滴🤤;
松露味非常突出;
蛋餅厚,香濃蛋味,裡面包住滿滿的粟米、芝士。

招牌魯肉飯:

Dinner
  • 三色鹽酥雞
  • 松露玉米起司蛋餅
2023-11-08 9 views
木瓜牛乳,外觀十分誘人,濃郁的橙色讓人一眼就能被吸引。喝下去後,立刻感受到濃郁的木瓜香氣,帶來一種清新的感覺。牛乳的口感非常順滑,與木瓜的風味相得益彰。明太子甜不辣,將明太子和甜不辣結合在一起,帶來了獨特的口味體驗。明太子的鹹味與甜不辣的辣味形成了有趣的對比,一口咬下去,各種味覺在口中交織融合。肉鬆皮蛋蛋餅,外皮煎得香香的,內部則包裹著鬆軟的肉鬆和香味十足的皮蛋。咬下去時,感受到蛋餅外皮帶點香脆內裡軟軟的口感,加上肉鬆的鮮香和皮蛋的獨特風味。黑蒜牛肉麵,湯頭呈現濃稠的黑色,散發著濃郁的黑蒜香氣。牛肉則煮得非常軟嫩,每一口都能感受到它的鮮美。湯頭的口感非常濃郁,帶有一絲甜味,與黑蒜的風味相得益彰。麻辣牛肉麵,麵條煮得彈牙,牛肉切得薄片,非常嫩滑。湯頭則是充滿麻辣風味,辣椒和香料的組合讓人垂涎欲滴。一口咬下去,感受到辣味和牛肉的完美結合,帶來一種麻辣爽口的感覺。

2023-11-08 10 views
好耐冇去台灣旅行lu, 突然間今日好想食台灣嘢,於是晏晝嘅時候就同老公去咗YOHO MALL嘅臺北棧食個台灣風味嘅lunch,止吓渴先哈哈 ! 😝我哋兩個叫咗兩個台式午市套餐,🤤招牌鹽酥雞配魯肉飯 同埋三色台灣香腸配台灣珍珠米飯。⭐️招牌鹽酥雞套餐⭐️配有前菜加$15就有滷肉飯,鹽酥雞嚟到嘅時候仲好熱辣辣,外面炸得好鬆脆,雞肉嫰滑。🫰🏼 好好食呀!滷肉飯啲肉同飯嘅比例啱啱好,啲肉唔係好似平時嘅餐廳咁係用肉碎,啲肉係一粒粒好有趙口,口感一流✨👍🌟三色台灣香腸套餐🌟三色台灣香腸有總共有三隻味(原味,黑椒同墨汁)甜甜地鹹鹹地咁好惹味。台灣腸切到啱啱好細細粒,一啖香腸一啖飯咁食,好開胃!😗兩個餐都有送野飲,揀咗蜂蜜綠茶。茶底夠濃配埋蜂蜜,清清甜甜! yummy !!😀

2023-11-08 9 views
🫧🫧前幾日同幾位老友食生日飯✨來到元朗臺北棧✨位於形點l地下G002舖✨地段好易搵✨一睇就望到✨門口位好顯眼🫧🫧🫧🫧入到去店員即時帶位及招呼✨簡單向佢詢問介紹✨簡單地推介了幾款✨我地今餐都係散叫✨自由配搭🫧🫧⭐️⭐️蒜香三色香腸⭐️⭐️叫餐後都來得挺快✨呢一碟好有蒜香味✨入面都係三色香腸✨以三色香腸做主打✨好食又惹味✨味道豐富✨香腸質地彈牙✨有蒜香既襯托✨令到三色腸有多一番風味⭐️⭐️胡麻涼拌苦瓜⭐️⭐️配上香濃既胡麻醬汁✨苦瓜既清爽同醬汁相融結合✨帶來了獨特既味道體驗✨呢款小食開胃✨無論春天定夏天✨都係一道消暑既開胃菜⭐️⭐️台式手抓餅披薩⭐️⭐️結合了台式手抓餅同披薩既元素✨呢種味道好創新✨酥脆口感同醬汁一齊✨味道好夾✨仲有成個披薩都份量十足✨中間既位置特別細軟✨好值得食既一道菜式 ⭐️⭐️我愛台妹cocktail⭐️⭐️呢一杯有cocktail再配以普洱茶、烏龍茶✨清新既茶味好芳香✨仲有咁高既顏值✨好清新既茶味✨令人心情舒暢✨味道亦都好創新✨下次都會再嚟✨

⭐️⭐️蒜香三色香腸⭐️⭐️
⭐️⭐️胡麻涼拌苦瓜⭐️⭐️
⭐️⭐️台式手抓餅披薩⭐️⭐️
⭐️⭐️我愛台妹cocktail⭐️⭐️
2023-11-08 8 views
話說男朋友介紹元朗形點有間特式餐廳唔錯,於是去try try🏅蒜泥台灣水蓮 ⭐️賣相靚靚。口感爽脆,嚼勁十足。蒜泥醬香濃有少少辣味。水蓮甜脆多汁,呢道菜開胃又解膩,一試難忘! 💋櫻花蝦麻辣魯肉飯 ⭐️賣相吸引。櫻花蝦香脆可口,增添口感。肉質鮮嫩,辣味夠勁,味道香辣,令人胃口大開,一定要試下! 💋招牌魯肉飯 ⭐️賣相豐盛。魯肉色澤鮮亮,配上醇厚醬汁。味道濃郁,入口即化。食落好有滿足感,真係一碗好食嘅魯肉飯! 💋櫻花蝦烏醋茄子 賣相誘人。茄子口感綿密,入口即化。烏醋醇厚,帶點酸甜。櫻花蝦增添香脆口感,味道豐富,令人回味無窮。💋
蒜泥台灣水蓮 ⭐️
櫻花蝦麻辣魯肉飯 ⭐️
招牌魯肉飯 ⭐️
櫻花蝦烏醋茄子
2023-11-06 5 views
台灣一直都系香港人好喜歡去旅行既地方,而台灣小食更深得港人愛戴,#臺北棧就主打新派台灣菜,將創意融入於傳統料理當中。環境裝修好靚,當中卡位好有打卡feel既,感覺好夢幻,好有氣氛。☑️蒜香三色台腸-$68上枱時經已切成細粒,三款腸都各有特色,當中我個人喜歡原味。再加埋蒜片,勁香勁濃!☑️肉鬆皮蛋蛋餅-$78台式經典小食,蛋餅內裡有皮蛋同肉鬆,系最好的配搭!味道帶點甜味,外層嘅蛋餅好軟熟又夠薄。佢既賣相同味道都一流,仲好有飽肚感。☑️招牌牛肉麵-$118台灣牛肉麵是必食既!湯面有頗多蟲草花。牛肉一點都唔靭,闊條刀削麵好有口感,湯中加入牛脂油,令牛肉麵的湯頭更濃郁,整體味道隨即昇華,令人回味。☑️招牌魯肉飯-$68滷肉飯有分三款,招牌,松露同埋花膠等。配有半隻溏心蛋,魯肉肥瘦適中,軟稔味濃,有陣陣豬油香,而飯粒粒分明。確實唔錯。☑️牛軋慕絲餅-$78牛軋糖口感很QQ,以鬆化餅夾住慕絲一齊,味道鹹鹹甜甜的,好特別。☑️鳳梨苦瓜汁-$48鳳梨出名既台灣清甜水果,減低整杯苦瓜汁苦澀味,一飲解渴消消熱氣。
☑️蒜香三色台腸-$68
☑️肉鬆皮蛋蛋餅-$78