2014-09-12 399 views
下午茶好去處.叫左:雲吞米,豬軟骨湯米,薏米水雲吞米:冬蔭湯底冇左,好在清湯底都唔錯,鮮甜好味.雲吞彈牙有口感,米粉份量十足,又大碗.豬軟骨湯米:湯底清甜夠味,豬軟骨好淋又入味,大大件,正.薏米水:薏米香濃,有蜜棗同薑,好重薑味香辣味美好醒神.整體:好味又夠飽.
下午茶好去處.
叫左:雲吞米,豬軟骨湯米,薏米水
豬軟骨湯米:湯底清甜夠味,豬軟骨好淋又入味,大大件,正.
薏米水:薏米香濃,有蜜棗同薑,好重薑味香辣味美好醒神.
整體:好味又夠飽.
雲吞米
2014-08-24
$29 (Tea)
Dining Offer
Coupon
雲吞米
2014-08-13 337 views
與成為好友亦是舊同事相約晚餐聚舊,今次選定清淡的粥品面飯,食店的圓檯櫈都是以五至六人雅座而成,如小數二至三人家庭的,要「搭檯」會頗為不便。而晚市方面,餐紙印上套餐選擇,主食可以加配糖水、油菜或小食作為套餐,簡易清楚。不過價格來說,無疑比一般粥品面店價錢較貴,大概是源於位置於大商場吧。友人另以套餐加$5配了薏米水給我,薏米水加入薑絲帶有淡淡薑味,而薏米飽滿軟淋有咬口,作為一杯飯後飲料,飲後感覺可以去水腫消暑更覺健康。而我則單點一盅金衣蟹黃粥,粥底有瑤柱絲及蔥絲之外,帶來粒粒金黃色蟹黃在內,粥底入口綿身不會太浠,味道頗為鮮甜味美﹔值得一讚是以不鏽鋼盅盛粥,蟹黃粥夠熱,即使食店冷氣風吹至,亦不會過快變涼。而整整一隻蟹,分件藏於粥內,蟹黃佈滿大部份蟹蓋,雖然蟹隻形狀較少,不過亦有絲絲蟹肉致於蟹身當中,不過一失。
薏米水(加$5套餐配)
金衣蟹黃粥
2014-07-16
$60 (Dinner)
薏米水(加$5套餐配)
金衣蟹黃粥
2014-08-11 395 views
下午茶時間再來幫襯.叫左:冬蔭公雲吞米,豬軟骨湯米,熱薏米水冬蔭公雲吞米:冬蔭公味粉做嘅,雲吞水準保持有口感,米粉份量十足,大大碗.豬軟骨湯米:湯底清甜夠味,豬軟骨做得好淋好好味,不過今次好細件.薏米水:好重薑味,香辣味美.保持水準,飽飽嘅一餐.
下午茶時間再來幫襯.
叫左:冬蔭公雲吞米,豬軟骨湯米,熱薏米水
薏米水:好重薑味,香辣味美.
保持水準,飽飽嘅一餐.
熱薏米水
2014-07-19
$31 (Tea)
熱薏米水
2014-07-03 372 views
還記得小時候在銅鑼灣上課前媽媽總會帶我到池記午餐,那年大食的我每次都要雲吞米線加細蓉,最後更要分媽媽的紅白才肯罷休 多年後的今天,那家分店已搬遷了,而我也長大了,今天我們到離家較近的九龍灣分店懷緬一番。池記的餐牌一目了然,換了囗味的我選了牛筋麵加柱候蔔葡,而一開始揚言只吃雲吞麵的媽媽最後竟轉軚要六寶麵配薏米水,事後證明她是對的!牛筋麵(3.5/5): 一上桌的時候跟我想像中不太一樣,比細蓉大一點點碗子上浮着零碎的牛筋,讓人側目。可能池記的賣點是以精最勝,入味軟滑的牛筋不比坊間的牛什大王差,只是若柱候味濃一點則更惹味。而銀絲幼麵就如往日,爽滑彈囗的麵條需要時咀嚼,在那期間於囗腔爆發的蛋香讓人回味無窮,沒有那些討厭的梘水味讓我能享受麵條的囗感。最後就是大地魚湯底,雖稱不上出類拔萃,但仍合格有餘,當然亦不能排除牛筋的腩汁也有所影響。柱候蔔葡(3.5/5): 原來我的麵裏也有蔔葡,早知道就選其他油菜,但是這味道其實很不錯。事實上,溏心蔔葡不管用甚麽烹調手法都會好吃的,媽媽更估計是日本種呢!唯獨可惜的還是略淡的柱候汁,清甜無渣的蔔葡未能與醬汁融為一體,令人歎息浪費了好的食材。五寶麵(4/5):

五寶麵(4/5): 看到份量就覺得對板,再看材料就覺得是池記招牌大雜燴,每樣食材都有兩件,十分扺食!首先是雲吞,這是店舖得意之作,味道當然不在話下,蝦和豬肉比例恰當的內餡被滑不溜囗的雲吞皮包住成為美味的散尾雲吞,兩顆有點不夠喉!些外,第新鮮爽囗的蝦也成為六寶其一,與雲吞餡的選料一樣自然就好吃。另外一樣精彩的就是厚身花菇,經過長時間燜煮後非常入味,啖啖肉更令我不亦樂乎!而鯪魚肉則獲得媽媽的青睞,她覺得不是坊間能買到的味道,可我卻因不喜果皮的味道就不加批判。最後是水餃方面,由於我中東北水餃毒已深,對於就種傳統南方水餃沒太大興趣!
薏米水
薏米水(4/5): 原本怕薏米水太甜,但原來這杯不但不甜,還有薑味襯托,讓人驚喜的是材料不只薏米,還有媽媽的最愛麥米,是一杯讓人驚喜的餐飲!

總結: 雖然味道不及記憶中美好,但還好到了今天還有媽媽作伴同吃,有時候食物和食伴都是同等重要!
$55 (Lunch)
2014-05-04 688 views
下午茶時間再次來幫襯.叫左:冬蔭公雲吞米,豬軟骨湯米,熱薏米水冬蔭公雲吞米:今日有小小失魂初初比錯左個清湯雲吞米來,原來冬蔭公湯只係用冬蔭公味粉做嘅,雲吞水準保持有口感,米粉份量十足,真係好大碗.豬軟骨湯米:湯底清甜夠味,豬軟骨做得好淋好好味,大大件,好滿足.薏米水:今次失敗,味道好淡.本人覺得保持質素嘅食店真係小之又小.
下午茶時間再次來幫襯.
叫左:冬蔭公雲吞米,豬軟骨湯米,熱薏米水
薏米水:今次失敗,味道好淡.

本人覺得保持質素嘅食店真係小之又小.
2014-05-03
$29 (Tea)
Dining Offer
Coupon
2014-04-16 432 views
下午茶當正餐好去處.叫左:冬蔭公雲吞米,豬軟骨湯米,薏米水冬蔭公雲吞米:冬蔭湯底辣中又香,令人胃口大開,雲吞彈牙有口感,米粉份量十足,好大碗.豬軟骨湯米:湯底清甜夠味,豬軟骨做得好淋好入味,大大件,好飽肚.薏米水:好大杯,薏米好香,重要有蜜棗同薑,超重薑味令人醒神.
下午茶當正餐好去處.
叫左:冬蔭公雲吞米,豬軟骨湯米,薏米水

2014-04-15
$32 (Tea)
2014-02-12 305 views
叫左個豬軟骨湯麵配菜心。朋友叫左炸醬撈麵配南乳雞翼。加$5可以有豆漿或意米水,我叫左個熱豆漿。我個豬軟骨湯麵唔錯,味道夠之餘食完冇口乾。偷左朋友一隻雞翼來食,好正!味道香脆又唔油。熱豆漿都幾大杯。可惜個杯洗唔乾淨,杯邊口位仲有野痴住,衛生方面要打折扣。不過個服務員好有禮貌換過杯熱辣辣既俾我。整體食物味道唔錯,不過價錢有少少偏貴,份量亦都掙少少……

整體食物味道唔錯,不過價錢有少少偏貴,份量亦都掙少少……
$55 (Lunch)
  • 南乳炸雞翼
2014-01-26 519 views
一間聽聞其名已多時,但一直都沒有機會試之粉麵店一個偶然機會下終可嚐...入座時間剛好是下午茶時段,當然價錢亦十分吸引要上一個鯪魚肉米線配冬陰公湯底,而飲品則配上薏米水來者是一碗超大粒鯪魚肉,質感富彈性而帶濃濃之鯪魚肉香、理應可讚可惜冬陰公湯底完完全全先敗,只得其咸完全失去了冬陰公之神髓好一包味精湯包稀薄後加水,更慘還是稔得像豆腐質感之米線更要好之鯪魚肉也為之拖垮,很努力地還是將米線剩餘一半相反.薏米水卻是意外中好味簡單而據原味,加上輕拍扁之羗片、令羗汁隱隱滲於其中再配已蜜棗煑煮,清甜而不濁味薏米咬口綿綿,如果、假設有如果的下一次我想.我還是專注一杯薏米水身上好了
一間聽聞其名已多時,但一直都沒有機會試之粉麵店
一個偶然機會下終可嚐...

入座時間剛好是下午茶時段,當然價錢亦十分吸引
要上一個鯪魚肉米線配冬陰公湯底,而飲品則配上薏米水

可惜冬陰公湯底完完全全先敗,只得其咸完全失去了冬陰公之神髓
好一包味精湯包稀薄後加水,更慘還是稔得像豆腐質感之米線
更要好之鯪魚肉也為之拖垮,很努力地還是將米線剩餘一半
相反.薏米水卻是意外中好味
簡單而據原味,加上輕拍扁之羗片、令羗汁隱隱滲於其中
再配已蜜棗煑煮,清甜而不濁味
薏米咬口綿綿,如果、假設有如果的下一次
我想.我還是專注一杯薏米水身上好了
Other Info. : 見意店主如想多攪花款於變化上,希望做得認認真真 徹徹底底,不要給我這些挑剔食客、有所不滿 我想.入一次已足夠了。
2014-01-21
2014-01-08 203 views
平日下午行過,見池記有下午茶試下好唔好食啦要左冬蔭公雲吞河配熱豆漿以為湯底會紅卜卜,但望落都幾清喎味道夠,辣辣地共有4粒雲吞,胡椒味較重豆漿大大杯,但有點甜$31,唔洗加一,不錯
平日下午行過,見池記有下午茶
試下好唔好食啦
要左冬蔭公雲吞河配熱豆漿
以為湯底會紅卜卜,但望落都幾清喎
味道夠,辣辣地
共有4粒雲吞,胡椒味較重
豆漿大大杯,但有點甜
$31,唔洗加一,不錯
2014-01-03 172 views
老實說,我並不是太喜歡一個人食飯,因為總覺得一個人食飯能選擇的東西不多。麵食,似乎注定是單仃者的最佳選擇。趁會議期間的空檔,一個人,到池記食一個快捷的午餐。   很喜歡這裡的蕙米水,無糖清潤。   至於雲吞麵,其實不俗,麵條有微微蛋香,雖不算出色,但也不過不失。雲吞的用材亦頗足,蝦肉新鮮爽彈。唯一要說的是,一碗麵跟一碟菜及一杯飲品,已索價五十多元,性價比不太高。但為求方便,還是會選擇它的。
麵食,似乎注定是單仃者的最佳選擇。
趁會議期間的空檔,一個人,到池記食一個快捷的午餐。

很喜歡這裡的蕙米水,無糖清潤。
薏米水

雲吞的用材亦頗足,蝦肉新鮮爽彈。
但為求方便,還是會選擇它的。
Other Info. : By Anna
Celebration
New Year's Eve
2013-07-27 120 views
落左單成三十分鐘先有野食啲雲吞又煮唔熟,最後我放棄左食半生熟既雲吞三十銀既價錢,話平唔平話貴唔貴,但咁既食物水準好難再幫親。。。個奶茶就ok既,豆漿就太甜。。。

落左單成三十分鐘先有野食
啲雲吞又煮唔熟,最後我放棄左食半生熟既雲吞
個奶茶就ok既,豆漿就太甜。。。
2013-04-06 122 views
小弟以前都食過池記但感覺一般,係ok好食, 不過份量太少, 食完好似冇食過咁.不過今次對佢有d改觀.晚上十點左右, 德福商場食店大多close哂,所以走左入池記, 叫左個金衣蟹皇粥, 加碟油菜, 熱豆漿.個粥真係唔錯, 粥夠味又大碗之餘, 隻蟹又幾鮮甜下次一定番嗌!油菜我要左菜心, 呢個就一般啦, 不過都算大碟.
小弟以前都食過池記但感覺一般,
係ok好食, 不過份量太少, 食完好似冇食過咁.

不過今次對佢有d改觀.

晚上十點左右, 德福商場食店大多close哂,
所以走左入池記, 叫左個金衣蟹皇粥, 加碟油菜, 熱豆漿.

個粥真係唔錯, 粥夠味又大碗之餘, 隻蟹又幾鮮甜
下次一定番嗌!

油菜我要左菜心, 呢個就一般啦, 不過都算大碟.
2013-04-05
$80 (Dinner)
  • 金衣蟹皇粥
2013-02-19 78 views
2月8日出左去食飯,因為我地都唔係好舒服,所以想食粥,但係德福食粥的地方都只有兩間選擇,兩間都係貴嘢,我地揀左池記,嘩,食碗粥加一個小食之類要50幾蚊,有咩理由係咁貴呀!!我叫左一碗艇仔粥及桑寄生蛋茶,同事叫豬軟骨飯,飲熱薏米水,另一個叫水餃撈麵,桑寄生蛋茶,跟住有香茜肉碎湯飯熱飲,皮蛋廋肉粥配紅油三寶(水餃,雲吞,韮菜餃每樣兩粒).同事話佢個碗粥係好味的,我見都有好多皮蛋及廋肉,其實粥底好綿身的,賣相都討好. 但係三寶就麻麻地,賣相都一般啦,佢都食唔晒.皮蛋廋肉粥同事話味道OK,我都覺得我碗艇仔粥味道OK,有魚片,魷魚,花生,粥底都幾綿的,我第一次食艇仔粥有魚片,大碗的,桑寄生蛋茶有一隻雞蛋,紅棗,蓮子幾粒,幾甜及潤的,好味.同事話紅油三寶麻麻地. 另一毎同事話佢碗啺飯好難食,其實賣相已經唔吸引,佢話唔知食緊咩.好慘.仲有係薏米水賣相都好GOOD,不過係加左薑,辣得滯唔得.

仲有係薏米水賣相都好GOOD,不過係加左薑,辣得滯唔得.

2013-02-08
$52 (Lunch)
2013-01-03 50 views
平時去開銅鑼灣shopping都會去池記,貪佢夠快、湯底夠鮮、水準高。今次lunch來到九龍灣,轉下口味食水餃麵+油菜 ($46),碗麵來到時見整碗湯白雪雪已覺不對勁,飲一口湯,依度個湯底竟然淡而無味,食細蓉個湯頭都好重要架嘛,超失敗囉,雖然麵質尚可,另水餃是傳統的有木耳絲和筍絲,但係味道就真係麻麻,食落感覺不太新鮮呢! 碟芥蘭煮得過淋!銅鑼灣和九龍灣,依兩個灣真係有天壤之別,怕怕!
2013-01-02
$46 (Lunch)
2012-10-16 46 views
在公司用膳後便要出差,先到金鐘後到九龍灣。原本在下並不肚餓,但是來到九龍灣見客後,就覺口渴,想找個地方歇歇腳,飲杯嘢。來到德福吃東西,有時候都會覺得悶悶地的,故在下早前在九龍灣用餐,刻意到淘大吃飯。今次再來德福商場,自然不想行得太遠,亦因為這樣才選擇了池記。而在下到池記就試吓它的雲吞。之前就試過它的午餐,今次是吃下午茶。進入店內,其裝飾亦算典雅,燈飾呈現古代的燈餐桌大部份都是圓形餐廳加上半腰坐位,近牆則以卡座為主。在下問店小二如果要壹碗細蓉加壹杯飲品,消費大概多少?店員回答細蓉沒有套餐要散叫,兩樣要收在下五十個大洋,如果要一碗雲吞麵加飲品只需花三十大洋。在下聽罷,就照店員所說,要雲吞麵套餐,不過飲品是豆漿。在等候期間,看著鄰座的雲吞麵,是用上了較小的碗盛載,不見得大碗。然而不消五分鐘,在下的雲吞河到來上桌,與鄰座的size 截然不同,用上了一個大碗載著雲吞河。在下再細看雲吞,薄薄的皮包著蝦仁,也可以看到皮內蝦仁。而吃下後都感到蝦很爽口。吃完後還有青蒽在湯內呢!在下要了凍豆漿的,可是豆漿不凍,似乎是擺了良久攤熱了,不夠凍,而且豆漿沒有豆味。在下甚少在下午茶時間吃粉麵的,既然來到池記,又未

餐牌
雲吞
豆漿
在下甚少在下午茶時間吃粉麵的,既然來到池記,又未試過它的粉麵,才不妨一試。
2012-10-16
$30 (Tea)
餐牌