Restaurant: Chef's Market
Terms & Details:
  • Cathay members can earn HKD 4 = 1 mile when dining at Cathay partner restaurants. Standard Chartered Cathay Mastercard® holders can earn an additional HKD 4 = 1 dining rewards when they pay with their card, for a total of HKD 4 = 2 miles.
之前食過好多次自選沙律bar 貪佢新鮮又大碗, 由$78到$83算合理 lunch time通常要排長龍. 一排無食,今日再食 已經加價到$88。 lunch time 12:30pm唔使排隊。照樣揀5款菜, 1款芝士, 2款肉, 2款nuts, 1款dressing. 今日啲沙律阿姐每樣食材好似要數住幾多粒咁配給, 1粒都不能俾多,😵連沙律醬而家都唔會幫你撈埋, 淨係配給一小盒仔你返去自己撈, 想要多少少醬都唔得。😥最後返到去打開,撈埋個dressing, 其實得返半碗 🥺同之前差好遠, 之前D阿姐幫你撈埋之後仲好滿好難冚蓋。數返total 南瓜得3粒, 蘋果4粒, 粟米粒1 tablespoon, goat cheese 4-5小粒, 腰果4粒…. 個dressing完全唔夠…..🫠慶幸食材仍然係新鮮嘅, 但份量縮水左一半, $88女仔食完好似未食野咁, 應該唔會再幫襯, 除非為左減肥….🙃 以後寧願行遠啲去Great food hall. 人地個salad bar 即使加咗價都長期排長龍係有原因嘅….😢

Salad
2024-05-14
TakeAway
$88 (Lunch)
2023-08-02 2047 views
中環12點永遠都好多人, 好多時排隊都要排半個鐘,而中環街市係以自助形式,買完野自已係公共地方搵位。其中一個選擇喺呢度買沙律食,又大碟又好食又飽肚, 健康減肥之選。是次自選沙律包括:蔬菜五款  粟米、木瓜絲、 雜菇、蘋果、西蘭花調味一款凱撒沙律醬肉類兩款牛肉、雞肉芝士一款希臘菲達芝士果仁兩款腰果x2整體好好食, 唯一覺得芝士有啲咸,要配其他嘢一齊食,推介食牛肉,好好食
是次自選沙律包括:
蔬菜五款
粟米、木瓜絲、 雜菇、蘋果、西蘭花
調味一款
腰果x2
自選沙律
2023-08-02
Waiting Time
2 Minutes (Dine In)
$85 (Lunch)
自選沙律
  • 木瓜絲,牛肉
中環街市開咗咁耐,成日經過見到咁多人又有好多表演睇,放工時間想約朋友搵個地方坐下,佢介紹我嚟呢個位置,雖然人好多,不過呢個位置靜中帶旺,服務生以英文落單及溝通,仲會同你講笑話。因為夜晚會再食飯,所以只係點咗一個小食同朋友share ,佢哋有酒吧位置可以坐,亦都有一啲唔同嘅餐桌位,店舖都算適中唔算大,不過open area。小食落單後大概等咗20分鐘就到啦,我哋點咗牛油雞翼,雞翼係分開咗一半去炸,面層仲有鹹蛋黃非常滋味。Happy hour飲品會有折扣優惠,我同朋友坐咗唔夠一個鐘就走咗,都幾舒服,傾吓計坐下都ok。美中不足見到角落頭有好多蚊,夏天嘅時候係比較擔心有蚊患。
美中不足見到角落頭有好多蚊,夏天嘅時候係比較擔心有蚊患。
紅酒
鹹蛋黃牛油雞翼
2023-04-24
$150 (Tea)
紅酒
鹹蛋黃牛油雞翼
2023-05-09 1517 views
chef's market既是超市也是餐厅非常有趣。主菜点了经典的肉眼扒,其口感鲜嫩多汁,香味浓郁诱人。烤牛扒配香草牛油及薯條的组合非常完美,两者的搭配既能够突出牛扒的鲜美口感,又能够增添薯條的香脆口感。首先,烤牛扒的肉质非常鲜嫩,口感鲜美。牛扒的烹饪方式非常考究,需要将牛扒放在特制的烤炉中烤制,烤制时间长达数小时,这使得牛扒的口感更加鲜美。此外,烤牛扒还加入了一些香料和调味料,使得牛扒的味道更加丰富。其次,香草牛油的使用非常完美,与烤牛扒的搭配非常协调。香草牛油的味道非常香浓,与烤牛扒的肉香相互映衬,让人垂涎欲滴。此外,香草牛油的使用还能够增添薯條的口感和风味,使得整道菜品更加丰富多彩。最后,这道菜品的性价比非常高。与同类餐厅相似菜品相比,口感和味道却并不逊色于其他餐厅的同类菜品。因此,这道菜品非常。
chef's market既是超市也是餐厅非常有趣。

2023-04-06 1311 views
經過中環街市,即興入Chef's Market午餐。 餐廳假日都唔算多人,午餐🍽️ ~ 和牛芝士漢堡薯條$172、植物肉蕃茄牛油果墨西哥夾餅$138, Cappuccino $40、 Cafe Mocha $48。 🔸植物肉蕃茄牛油果墨西哥夾餅🌮 ~ 一碟有三件,全素夾餅, 有蕃茄、西蘭花和芝士,但我食唔到牛油果。   🔸和牛芝士漢堡薯條🍟🍔 ~ 和牛漢堡好juicy, 肉汁香濃, 炸薯條就比較硬,整體價錢偏貴。 🔸Cappuccino☕ ~ 口感綿密的奶沫, 味道不錯。 🔸Cafe Mocha🥤 ~ 咖啡味唔算濃, 反而朱古力味突出,香醇濃郁。 整體咖啡出色過食物, 但性價比不算高。🏷️溫馨提示~ 整個用餐體驗均屬個人分享意見, 只作參考😊。

植物肉蕃茄牛油果墨西哥夾餅

和牛芝士漢堡薯條

🔸Cappuccino☕ ~ 口感綿密的奶沫, 味道不錯。
Cappuccino

Cafe Mocha

整體咖啡出色過食物, 但性價比不算高。

2023-04-05
$219 (Lunch)
和牛芝士漢堡薯條
Cappuccino
Cafe Mocha
  • CafeMocha
  • CafeMocha
同事介紹這一家沙律店,很新鮮,很好,但三文魚要加$30 只有三片,如果當時服務員夾到三文魚偏魚尾位置,份量更少,有些服務員會自行多加一兩片給你,有些服務員就不會主動多加,建議店主如果加錢可考慮磅重方式去控制三文魚份量整體來說都很好,一週都會光顧3-4次,很健康,很好的沙律店如果再有會員制,一週食3次以上的老顧客,可以有些積分優惠,比起每次隨機三文魚份量的感覺會更好,能留下更多顧客,希望店主可以參考🙏

整體來說都很好,一週都會光顧3-4次,很健康,很好的沙律店

2022-12-02
2022-08-31 1604 views
很高興比我找到這家沙律新鮮又夠飽的沙律店,這是一間只做外賣的,當然可在中環街市里公眾食枱吃的。透明廚窗可見所有選擇。由base開始,可揀lettuce 或mixed green,toppings方面有多于15款toppings選擇(藜麥,紅菜頭,西蘭花,蕃薯,蕃茄,三色椒,青瓜,粟米,冬菇,矮瓜,南瓜,洋蔥,不同類型的豆,椰菜花,zucchini),他們不時變更一、兩款toppings。顏色豐富,另外可選兩款肉類(牛,雞,火腿,吞拿魚)及兩款堅果,一款芝士,沙律醬都有8款選擇,食物新鮮,每天吃也不厭倦。下午12點後要排隊也很快,一盒沙律盛得滿滿的,都只是$78。吃完飽到晚飯也不用吃!
2022-08-31
Waiting Time
2 Minutes (TakeAway)
1K
2022-07-24 1394 views
讚1 價錢係中環黎講係幾抵 嘢飲等如其他酒吧餐廳既happy hour 四五十銀就有一杯 其他既海鮮拼盤 牛扒都係算抵食 平均消費三四百有咁既份量算係差2 坐係超市入面食嘢係幾過癮 雖然有啲嘈彈1 嘢食整體就有改進空間 牛扒有啲過熟 海鮮少少味淡 雞尾酒啲啲過甜

2 坐係超市入面食嘢係幾過癮 雖然有啲嘈

當初旁邊新開的肉+ 三款薯菜set ,剛剛開個陣本來份量還可以,現在一舊水食咁小份量既餐,可能太好生意,有良心地減份量係正常既做法👌🏻,驚客人食太肥就唔好。眼見咁,就叫一叫個職員夾多少少西蘭花,好心既佢夾左半舊俾我,個所謂嘅安格斯牛肉,味道真心ok的,但份量就。。。仲好有心咁切成舊肥膏俾我。太好人啦,又唔想我食咁飽,但又想操肥我,呢間餐廳非常有良心,唔想客人食太飽但又可以肥,幾難得。你諗下100蚊買到2個麥當勞安格斯牛漢堡餐了。不過人地係麥當勞冇得比!(沙律吧個邊係ok的,但眼見份量都越來越少,生意難做,減料係正常👌🏻👌🏻)諒解諒解。
諒解諒解。
2022-07-14 1418 views
喺中環想快速食個平靚正健康晚餐,未必有好多選擇,中環街市位置算方便,但之前試過food court感覺中伏,今次一於試吓隔離超市的Deli Salad。沙律吧價錢$78,任揀各種沙律菜、豆類、蔬菜,肉類可揀兩款(有雞肉/吞拿魚/牛肉),配埋一款芝士同各種果仁乾果。不經不覺個碗已經裝到滿滿。中環區來講非常超值,份量大到食唔晒。特別鍾意烤番薯、南瓜🎃同羊奶芝士,雞胸肉啱晒我補充蛋白質,營養夠晒均衡。得閒路過會再幫襯。天氣唔太熱嘅時候,坐室外座位都幾chill幾舒服😌

Salad  bowl

天氣唔太熱嘅時候,坐室外座位都幾chill幾舒服😌

Salad  bowl
2022-06-04 668 views
今日6月4日同朋友幫襯呢間,就出事了。朋友點焦糖雪糕夾餅同荔枝茶,我點開心果雪糕,盤雪糕係全新冇用過。兩款雪糕味道一般,開心果仲有啲溢味。。。朋友食完約2小時開始搞肚痛,以為食太多凍野唔舒服。但再過1小時後,輪到本人不適,想嘔。馬上衝返屋企,可以盡情使用洗手間🚾了。希望大家唔好遇上呢件事,搭車肚痛真係😵😵😵

今日6月4日同朋友幫襯呢間,就出事了。

2022-04-07 886 views
已在food court吃了午飯,當然想吃點甜品。經過Chief Market,看到有雪糕飛碟,就來試試。裏面是意大利雪糕,Honey選了火龍果味。有好多味的,而且味道好新鮮新奇,例如有花生醬味。見店員立即製,他將雪糕放在麵包,然後放在麵包機裏。火龍果意大利雪糕好好味,因為裏面有好多火龍果籽。水果味濃,感覺是真材實料。但是,由於麵包的牛油味太重,搶了雪糕味……美中不足。
已在food court吃了午飯,當然想吃點甜品
經過Chief Market,看到有雪糕飛碟,就來試試。

裏面是意大利雪糕,Honey選了火龍果味。
有好多味的,而且味道好新鮮新奇,例如有花生醬味。

見店員立即製,他將雪糕放在麵包,然後放在麵包機裏。

火龍果意大利雪糕好好味,因為裏面有好多火龍果籽。
水果味濃,感覺是真材實料。
但是,由於麵包的牛油味太重,搶了雪糕味……美中不足。

2022-04-07
$42 (Tea)
佢地係一個香港本地手工釀製嘅康普茶🇭🇰用左天然原料自然發酵👍🏻Kombucha係一種低熱量, 低糖, 零脂肪嘅天然發酵飲品✨富含益生菌同維他命 有助平衡腸道健康 幫助消化同排毒 提升身體免疫力🥰新年食左咁多油膩野 飲吓清滯都不錯😌.📌Manuka HoneyKombucha飲落好似果醋同有汽酒咁 但酒精濃度少於 1%🍻完全係酒精飲品嘅健康替代品 開party飲就啱❣️由於有大量益生菌 有益腸道健康幫助排毒💩大餐後飲枝都冇咁guilty😈雖然大部份嘅糖分喺發酵嘅過程都會轉化成益生菌 但睇番每100ml都有成差唔多9g sugar👀個人覺得飲落就有啲甜🙈不過甜度主要係嚟自蜂蜜 所以係清甜嘅🍯.📌Original Flavour (Vegan) 呢款就淨係用左有機蔗糖 冇加蜜糖 糖份同卡路里都一樣😝個味都差唔多 不過就少左蜜糖嘅清甜 係平時嘅普通甜味🧐

📌Manuka Honey
Manuka Honey Kombucha

📌Original Flavour (Vegan)

Manuka Honey Kombucha