2023-02-02 397 views
🍴招牌特盛豬潤米 $64💁🏽‍♂️豬潤幾嫩👩🏻唔錯 啱啱好熟,好滑,無腥味👍🏻 湯底鮮甜🫶🏻 特盛仲有鯪魚肉同埋豬肉片,豬肉片唔鞋,鯪魚肉份量多,好大舊😚🍴藥膳花雕醉雞捲 $38小💁🏽‍♂️你好似麻麻地呢道菜(默默地幫我食咗我咬一半嘅雞捲)👩🏻(多謝💁🏽‍♂️令我冇成為大嘥鬼)其實雞好滑,花雕汁偏甜,酒味略嫌淡左少少🤏手工韭菜餃子 5隻$38💁🏽‍♂️十隻$48 抵好多,但食唔晒😗👩🏻超好食!餃子size偏細,但勝在餡料韭菜味香濃,鮮甜多汁,煎嘅火候啱啱好,外皮脆卜卜!💁🏽‍♂️好似叫多碟生菜健康啲 $18
🍴招牌特盛豬潤米 $64

2022-12-04
Dinner
2K
2023-01-23 247 views
Lunch @「黃店」志光麵檔 ~麵檔有好多種 , 通街都係 , 但係 "黃店" 的就比較少 , 但少並不代表冇,再加上係有 "傳承技" 台灣麵檔 , 就更加要多多支持 ~豬潤米、醉雞卷、餃子、燒牛舌芯、自家涼茶 .... 所有食物都非常有水準 ~豬潤米粉 : 唔係講笑 , 真係好耐冇食過咁有水準的豬潤米 , 湯汁香濃夠薑又鮮 , 豬潤粉嫩又鮮味 , 米粉爽口,份量也大,真係有料到 ~藥膳醉雞卷 : 看上去就知有睇頭 , 件件厚切 , 醉雞卷的味道滿是藥材和酒香味 , 肉質滑嫩 , 味道超讚 ~本篇完 ~
Lunch @「黃店」志光麵檔 ~

本篇完 ~
2023-01-11 187 views
🟡黃色經濟圈🟡每當去大角咀諗唔到食咩,就會去志光麵檔,因為佢既招牌豬潤特盛米同湯底實在太好味😋每次去,menu總會有新食品推出。可惜,餐廳好似會係一月結業,有機會就盡食💪今次有靚湯飲🫕❇️花菇螺頭煲雞湯🌀有好多材料,包括雞、豬骨、巨型花菇、螺頭同埋瑤柱,味道清甜且沒有味精,飲完唔會覺得口渴👍❇️招牌豬潤特盛米🌀每次必食招牌菜,食極唔厭🤣有厚切豬潤同豬肉,雖然湯底有好多片薑,但又唔會太辣,恰到好處,而且湯底非常清甜,仲有胡椒味,湯底冇味精,每次都忍唔住飲好多🤭 食完後唔口渴💯❇️鹽燒雞軟骨🌀味道不錯,有濃濃既孜然粉味。❇️手工湯餃(芫茜+韭菜餃)🌀每次必食👍 餡料足且有肉汁。

🟡黃色經濟圈🟡
每次去,menu總會有新食品推出。
可惜,餐廳好似會係一月結業,有機會就盡食💪
今次有靚湯飲🫕
❇️花菇螺頭煲雞湯

❇️招牌豬潤特盛米

❇️鹽燒雞軟骨
🌀味道不錯,有濃濃既孜然粉味。

❇️手工湯餃(芫茜+韭菜餃)
🌀每次必食👍 餡料足且有肉汁。
2022.11.09.志光麵檔📍 大角咀角祥街35號舖.前不久見到有其他foodie開心share尼間麵檔,對於一向熱愛豬潤嘅我,忍唔住由葵芳特登去大角咀探一探店。.去到奧運站再行幾分鐘就到,入到去依稀有幾位食客;地方尚算舒適,唔會太迫挾。.我就order左:1. 豬潤配鯪魚肉米線 💲502. 藥膳花雕醉雞捲 - 半份 💲38.本身仲想嗌低糖黑芝麻豆漿,可惜已經sold out過後冇艇搭‥.首先,醉雞捲上台,雞肉好嫩滑;雞卷上面仲有藥膳,有微酒香,整體吸引食慾。.豬潤配鯪魚肉米線,滿滿豬潤及鮮鯪魚肉,兩者唔會煮太淋,口感合適;湯頭微甜帶薑味,米線正常發揮。.係埋單時,三位店小二亦好客熱情,有機會再黎探你地。.整體小店黎講,尚算唔錯,大家有興趣可以去試試ʕ •ᴥ•ʔ
2022.11.09
志光麵檔
📍 大角咀角祥街35號舖
我就order左:
1. 豬潤配鯪魚肉米線 💲50
2. 藥膳花雕醉雞捲 - 半份 💲38
係埋單時,三位店小二亦好客熱情,有機會再黎探你地。
整體小店黎講,尚算唔錯,大家有興趣可以去試試ʕ •ᴥ•ʔ
2022-11-09
Lunch
今日係星期六.家人唔使返工.便約埋阿囡一行四人覓食.阿囡話好想食豬潤麵.但深水埗嘅(維記及漢發)已經食過哂.兩間舖嘅豬潤麵水準不斷正在下降.本來最好味嘅漢發豬潤麵豬潤由五片.都改咗四片.超濃酒香湯底.已經無之前咁香濃.至於維記豬潤都係薄切.每一次都係過熟.湯底有啲飄浮物.有啲薑汁味.都係屬一般正常!係大角嘴有間綱紅豬潤麵(志光麵檔)聽聞麵檔疫情及租約問題關係.會係明年初.一月結業.所以我哋今天便決定去(志光麵檔)試試!一起Go Go 吧! 📌 志光麵檔 (大角咀) 大角咀角祥街35號地舖 點餐如下:1. 胡椒豬潤米線 X1 $42元2. 胡椒豬潤米粉 X1 $42元3. 瑞士汁雞翼撈出前一丁 X1 $40元4. 手工(白菜)煎餃子10隻 X1 $48元5. 藥膳花雕雞卷(大)X1 $60元6. 跟餐汽水 X2 $20元

📌 志光麵檔 (大角咀)
大角咀角祥街35號地舖

胡椒豬潤米粉
瑞士汁雞翼撈出前一丁
胡椒豬潤米粉
2022-10-15
$63 (Lunch)
  • 藥膳花雕醉雞捲
2022-10-17 279 views
🍜藥膳花雕醉雞卷米💰$48😈我發現左大角咀其實都幾多良心小店💛係前個Post既蔥仔越南包🥖行多兩條街就到志光麵檔🍜呢到店舖唔算大所以位置都有限😝不過等幾張枱都好快😈黎到志光麵檔個個都推介豬潤米同埋醉雞卷米🍜我就叫左藥膳花雕醉雞卷米🤤想講佢個湯底都係藥膳花雕醉雞個湯黎🍜仲有好多藥材紅棗😝秋涼食落個肚都好滋潤😝同埋佢個醉雞卷個酒味唔會有個種太勁既酒味連🐰爸爸都大讚個湯夠清甜😝同埋雞卷都好入味🤤同埋佢米粉個份量真係好多🤣我頭頭仲以為食唔哂但食下食下都清哂成碗🤤同埋佢個竹蔗茅根都係低糖👍🏻飲落唔會得死甜😈都幾清
🍜藥膳花雕醉雞卷米
💰$48
外賣提早左10分鐘叫,已經遲左10分鐘落樓,落到樓都仲要等30分鐘都仲未拎到等真係唔係問題,但都要合理,唔會再返轉頭食尼間野,咁樣都唔係做生意,做生意做到咁我真係唔會再食
2022-10-16
Waiting Time
60 Minutes (TakeAway)
2022-10-10 176 views
我自己好鍾意食豬潤,之前睇餓底TV有介紹過呢間麵檔,豬膶係店主外公傳落嚟嘅手藝,咁特別就梗係要試下!👍🏻.#良心小店系列💛.胡椒豬膶米 ($42)🍜✨豬膶份量算多,食落無腥味,生熟剛好唔會煮到好乾身~🥰✨米粉加上帶薑味嘅湯,食落好舒服~.醉雞卷 ($38) 🥃🐔✨佢嘅醉雞汁味道係較重甜味,酒味無咁濃,所以食落都唔會好攻喉~✨雞肉好嫩滑,雞皮又彈滑,好食🤩.煎餃子 ($48/10) 🥟 ✨煎得金黃,外皮香脆,入面鎖住肉汁,菜又新鮮,必食!🤪.酸梅湯 ($10) 🍷✨自家制飲品,酸梅味好濃,我自己幾鍾意😋.呢間小店嘅嘢食都係誠意之作,見FB佢哋做到出年新年,真係要把握時間嘢🥲.📍志光麵檔大角咀角祥街35號

#良心小店系列💛

胡椒豬膶米 ($42)🍜
✨豬膶份量算多,食落無腥味,生熟剛好唔會煮到好乾身~🥰
✨米粉加上帶薑味嘅湯,食落好舒服~

醉雞卷 ($38) 🥃🐔
✨雞肉好嫩滑,雞皮又彈滑,好食🤩

煎餃子 ($48/10) 🥟
✨煎得金黃,外皮香脆,入面鎖住肉汁,菜又新鮮,必食!🤪
酸梅湯 ($10) 🍷
✨自家制飲品,酸梅味好濃,我自己幾鍾意😋

📍志光麵檔
大角咀角祥街35號
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$80 (Lunch)
  • 藥膳花雕醉雞卷
2022-10-04 164 views
之前淨係試過叫外賣,知道出年一月即將結業,專登要過黎試下。特盛豬潤米入面有綾魚肉,豬膶,豬肉。今次食豬肉份量少啲,反正綾魚肉就有好幾條。湯底好有薑味,一定要飲多幾啖,豬潤爽脆,煮嘅時間拿捏得啱啱好。醉雞卷必點嘅小食之一,之前試過特登買一份返屋企放雪櫃慢慢食,雞肉包得紮實,充滿酒香,而家唔係度度都買到飲品有自家豆漿涼茶,可以用跟餐價錢加配,飲品全部少糖,好味👍🏻小店唔算好多位,老闆見到我地一袋二袋特登攞開啲嘢俾我地放袋,好貼心👍🏻臨走時問下老闆會唔會再開店,佢話做到有啲心灰,始終唔想成日告急🥺希望未來再有機會食到你煮嘅麵,或者考慮試下開係太子,旺角人流多啲嘅地方💛
之前淨係試過叫外賣,知道出年一月即將結業,專登要過黎試下。

特盛豬潤米

醉雞卷

2022-10-03
  • 藥膳花雕醉雞卷
  • 豬膶米
2022-09-18 1184 views
很喜歡吃豬潤,吃薯粉時都會點一份作為配菜,深水埗最有名的豬潤麵當然有吃過,味道是不錯的但聽說質素已大不如前,已沒有衝動再訪;這次心血來潮想吃一碗豬潤麵,就來到大角咀一間蠻多好評的小店,試試看這店的味道招牌特盛豬潤米 $64( + $10 稻庭烏冬)既然為豬潤而來,當然要來一碗招牌,這個招牌特盛豬潤米,但對於我這個不吃米粉的人來說,可以加錢配成稻庭烏冬就最好不過!豬潤的份量的確是「特盛」級別,件數多又厚身,煮得剛好軟嫩,入口腍滑不會覺得太粉太黏口!事前處理也很好,沒有內藏的腥臭味~ 烏冬一如預期中爽滑掛湯,湯頭不慍不火,味道正常,不過明顯的感覺有點辣!才發現湯頭有非常多的薑片!雖然吃薑對身體很好,驅風驅寒,可是這款食材是我剋星,只要一吃薑就會喉嚨腫痛,苦不堪言!對我來說這湯頭太超過啦,還有點吃不下去的感覺⋯ 不過相信喜歡吃薑的朋友絕對無問題!鵝肝多士 $88有點好奇這個小店,竟然會有一款相對矜貴的西式小吃出現在餐牌中!一件鵝肝多士在這店要$88呢!靜候了十多分鐘後就由店員為我端上烘過的白麵包跟一件黑漆漆的鵝肝,原來店家用黑醋跟鵝肝一同煎熟,黑醋味有滲到鵝肝中減走油膩感~ 不過有點可惜的是
招牌特盛豬潤米 $64( + $10 稻庭烏冬)
鵝肝多士 $88
有點好奇這個小店,竟然會有一款相對矜貴的西式小吃出現在餐牌中!一件鵝肝多士在這店要$88呢!靜候了十多分鐘後就由店員為我端上烘過的白麵包跟一件黑漆漆的鵝肝,原來店家用黑醋跟鵝肝一同煎熟,黑醋味有滲到鵝肝中減走油膩感~ 不過有點可惜的是黑醋汁的比例實在太多,酸味蓋過一切,肝油的香氣也被醃沒了,感覺有點浪費這個食材,而且價錢還不便宜呢!
店家早在佐敦開業時都曾經留意一下,不過時機不對還未有探店就已經搬到大角咀;現在的新店比舊店還要大,不過也最多容納十多人左右,附近都是食肆林立,新樓地盤用地更多,人流相對之前更多
最特別之處是這店名稱的由來,是店家承傳了父親的生意繼續用心經營,店名亦浴用了舊日的名字~ 用料準備細心非常有誠意,只是有點不合我口味而已,如經過大角咀想吃一碗豬潤米,可以來這店啊!
2022-01-16
2022-09-17 283 views
香港美食天堂,乜都有得食,但有啲本土小食逐漸消失緊。今日路過就見到一間好低調嘅舖頭,無突出既門面,更加無排隊既人龍。低糖豆漿+招牌豬潤特盛睇相就知用料唔差,份量多,調味我就胡椒全開,重口味。比起堂食,更加多人外賣。外賣聽老細話要煮短啲費時太熟,有心做。餐單多元,連串燒都有,有機會再試。

低糖豆漿
志光豬潤特盛

低糖豆漿+招牌豬潤特盛

餐單多元,連串燒都有,有機會再試。
Dinner
低糖豆漿
志光豬潤特盛
⭕️短評:年輕人主理的小店,想不到把傳統味道做得穩扎穩打。深水埗維X的味道,更青出於藍— 薑湯香濃,豬膶火侯較好,不會太老太粉(不過個人喜歡豬膶配維X的牛肉多於配志光的豬肉),但還是不及深水埗漢X。鯪魚肉口感算真實,不是用太多粉很假的那種。醉雞卷算入味,也算保持了一定的滑度,勝過老X邊。自家製的低糖飲品也不錯,酸梅湯是淺啡色很清新解渴的那種,而不是打邊爐店常見的過甜的深啡色的那一種。💵Budget: $70 pp📍 志光麵檔 (大角咀)大角咀角祥街35號地舖
豬膶豬肉米

鯪魚肉雲吞米
鯪魚肉雲人吞米
醉雞卷

酸梅湯
黑豆漿

💵Budget: $70 pp

📍 志光麵檔 (大角咀)
大角咀角祥街35號地舖
豬膶豬肉米
鯪魚肉雲吞米
酸梅湯
  • 豬膶米
2022-09-12 275 views
早前聽某節目推介這裡,感覺好似幾唔錯,又一於過嚟試吓;店舖很細,只有大概14個座位,人多一點也可能有排等;當日好彩我們一早到達,還剩低最後兩個座位。叫了招牌豬潤特盛米、清湯蘿蔔、低糖竹蔗矛根 及 低糖雞骨草。特盛米內已有鯪魚肉、豬潤及豬肉,米粉即叫即整,保證新鮮爽口唔會過腍;豬潤唔會過熟而變韌,保持軟嫩爽口,完全沒有腥味,好吃;豬肉生熟度控制適宜,還帶有少許肉汁,唔錯;本來鯪魚肉也不差,只是食落帶有少許腥味,影響食慾。蘿蔔就比較一般,唔夠清甜,而且外皮帶有少少根,可以不吃。兩支飲品也非常出色,而且低糖,飮落更感健康,值得一試。#招牌豬潤特盛米 $64(鯪魚肉x豬潤x豬肉)#清湯蘿蔔 $20#低糖竹蔗矛根#低糖雞骨草#值得推介的食店#志光麵檔地址: 大角咀角祥街35號地舖電話: 55737225

蘿蔔就比較一般,唔夠清甜,而且外皮帶有少少根,可以不吃。

兩支飲品也非常出色,而且低糖,飮落更感健康,值得一試。

#招牌豬潤特盛米 $64
(鯪魚肉x豬潤x豬肉)
#清湯蘿蔔 $20
#低糖竹蔗矛根
#低糖雞骨草
#值得推介的食店

#志光麵檔
地址: 大角咀角祥街35號地舖
電話: 55737225
2022-09-10
$84 (Lunch)
  • 招牌豬潤特盛米
  • 低糖竹蔗矛根
  • 低糖雞骨草
2022-08-30 192 views
路過志光麵檔,一早聽聞……佢嘅雞蛋仔,別出心裁,今日經過就試一下!食完之後,先至想起……去到麵檔,並沒有食麵😅,反而吃了:雞蛋仔、醉雞、餃子、雞翼撈麵… 同埋飲咗支涼茶睇到上面食嘅嘢……你都可以想像,佢似一間小食檔,多過一間麵店🤣🤣鋪仔細細…… 算是用心經營!店內的侍應……感覺親切友善,整體感覺唔錯!講番啲食物……餃子好明顯係自己包……皮十分薄,但餡沒有很多……味道算是可以,有家的味道!雞翼撈麵,恰如其分,四隻雞翼一個面!冇菜冇蔥花,任何配料都沒有,更加似係屋企自己煮……😂😂醉雞卷係成餐飯最好食的!雞肉捲得紮實,酒味香濃,而不覺有酒精味道……另外仲有粒紅棗喺上面……有少少藥膳感覺,可以encore!雞蛋仔叫咗兩個口味,包括芝士和肉鬆!其實佢係在雞蛋仔中間加入餡料……都幾特別,味道鹹鹹甜甜,未食過可以試吓……不過粒雞蛋仔會中間分開,食起上嚟,有少少唔方便寫完成個食評……我又發現……去到麵檔……其實我有食麵,不過係個公仔麵!😅

2022-08-08 183 views
呢間小店仲喺佐敦嘅時候黑洞留意👀不過地點唔太就腳 一路未有機會去依家搬咗大角咀 相對方便d👅餐廳唔算好多位😉都係小店生意-🔸招牌豬潤特盛米($64)招牌必食之選👉🏻有齊鯪魚肉/豬潤/豬肉利申 黑洞本身唔算太好豬潤🫣但呢個整得好正💕胡椒薑嘅份量啱啱好蓋過腥味但又唔chur🤔米粉夠吸汁 連湯飲perfect池😬-🔸藥膳花紹醉雞卷($38/半份)本身都怕好重藥膳好彩淡淡地而且微甜🤫雞卷嫩滑無骨 啱晒懶人黑洞😝-🔸手工餃子($48/10隻)可以揀煎餃/湯餃👉🏻芫荽/韭菜/白菜 最近新出埋粟米🌽餃皮有咁上下厚度 煎有d似鍋貼🥟如果有埋醋就更加好🤪湯餃清清地 更加食到饀料嘅味-🔸招牌菜肉雲吞($26/6隻)雲吞皮薄細細粒就算六隻都唔怕會好飽😚可以同朋友仔share多個餸夾😎-🔸瑞士汁雞翼($30/5隻)雞翼size 均勻 隻隻都咁大隻煮到入晒味🥰黑洞見到有款係撈出前一丁唔想食豬潤嘅朋友仔可以考慮😏-🔸低糖雞骨草/低糖竹蔗茅根(跟餐加$10 )呢到有好多款涼茶揀仲要低糖😘食咗煎炸嘢可以下火🥵
呢間小店仲喺佐敦嘅時候黑洞留意👀
不過地點唔太就腳 一路未有機會去
依家搬咗大角咀 相對方便d👅
餐廳唔算好多位😉都係小店生意

🔸招牌豬潤特盛米($64)

招牌必食之選👉🏻有齊鯪魚肉/豬潤/豬肉
利申 黑洞本身唔算太好豬潤🫣
但呢個整得好正💕
胡椒薑嘅份量啱啱好
蓋過腥味但又唔chur🤔
米粉夠吸汁 連湯飲perfect池😬
🔸藥膳花紹醉雞卷($38/半份)

本身都怕好重藥膳
好彩淡淡地而且微甜🤫
雞卷嫩滑無骨 啱晒懶人黑洞😝
🔸手工餃子($48/10隻)

可以揀煎餃/湯餃👉🏻芫荽/韭菜/白菜

最近新出埋粟米🌽

餃皮有咁上下厚度 煎有d似鍋貼🥟
如果有埋醋就更加好🤪
湯餃清清地 更加食到饀料嘅味
🔸招牌菜肉雲吞($26/6隻)
雲吞皮薄細細粒
就算六隻都唔怕會好飽😚
可以同朋友仔share多個餸夾😎
🔸瑞士汁雞翼($30/5隻)

雞翼size 均勻 隻隻都咁大隻
煮到入晒味🥰
黑洞見到有款係撈出前一丁
唔想食豬潤嘅朋友仔可以考慮😏
🔸低糖雞骨草/低糖竹蔗茅根(跟餐加$10 )

呢到有好多款涼茶揀
仲要低糖😘食咗煎炸嘢可以下火🥵