2020-02-20 43 views
每次到天水圍天澤商場的呢間日本餐廳千葉鳥進餐都必定不會失望這間日本餐廳除咗價錢優勝之外食物質素亦相當高餐廳採用咗日本居酒屋嘅佈局設有一間間嘅廂房方便三五知己一邊把酒談天 一邊分享美食頭上掛滿了日式燈籠以及貼滿了日本嘅poster感覺就有如到了日本居酒屋一趟食物方面選擇尤其多壽司 刺身 佐酒小食 鍋物 爐端燒 串燒 定食應有盡有火炙三文魚壽司以及火炙左口魚背壽司火炙三文魚壽司選擇咗沙律醬而火口左口魚背壽司就選用左岩鹽火炙之魚油逼出嚟入口溶化 魚油滿佈口腔 大甜蝦壽司 甜蝦size有手指尾咁大而且味道相當鮮甜咬落亦相當彈牙生芥辣八爪魚軍艦外面嘅紫菜仍能保持脆卜卜生芥辣非常之攻鼻配埋口感煙韌嘅八爪魚 令人回味牛油果軟殼蟹反卷用上非常之新鮮嘅牛油果牛油果夠creamy 配埋脆卜卜嘅軟殼蟹小朋友的至愛芝士年糕 色澤金黃一咬落就可以就做年糕軟糯的口感年糕非常之軟熟 裏面嘅芝士亦都流心吃的時候真是要小心燙嘴串燒鰻魚 搽滿了日式燒汁吃起來非常香甜另外鹽燒厚切牛脷芯串燒採用了牛脷最嫩滑的部位除咗口感煙韌 同時亦非常軟熟調味方面簡單用上了海鹽和黑椒簡單帶出鮮味章魚小丸子 熱辣辣 脆卜卜上面灑滿了木魚絲而且
每次到天水圍天澤商場的呢間日本餐廳千葉鳥進餐

係小朋友至愛菜式

整體而言 每次幫襯這家日式居酒屋都必定令人滿意

大讚!

2020-02-11 64 views
今日去咗天水圍,係天澤商場搵地方食番個lunch,見到呢間日式餐廳入面都有幾多人食嘢,直覺覺得佢哋會幾好食,所以入去是旦食。入到去感覺到啲裝修都幾有日本餐廳feel,揀咗個和式卡位坐,卡位牆上面有好多日文嘅poster,加埋個日式天花燈,成功令人有置身日本餐廳嘅環境嘅感覺。叫咗蒲燒🔥鰻魚朴葉飯,有埋一碗麵豉湯,價錢係八十六蚊,又叫埋鹽🧂燒油甘魚頭($125)。鰻魚飯上枱時好有特色,唔係用碗或者碟頭飯咁上枱,而係用一個連蓋嘅日式木盒上枱,打開木盒嘅蓋就見到有一大塊葉包住啲飯同埋鰻魚,未食已經覺得有驚喜,覺得佢哋一絲不苟,當然,至緊要係鰻魚肥美可口,正😋。燒油甘魚頭係我嘅至愛,脆卜卜之餘又有美味豐富omega 3👍。
2020-01-22 293 views
話說千葉鳥剛開張的時候, 算時不過不失的食店; 各方面都看到是用心製作及服務, 因此令我會想再次光顧…但是次光顧卻令人失望由家中駕車到天澤把車泊在停車場停車場首半小時是免費的因此選擇外賣自取..到了食店門口沒有足夠店員 門面只有午市的餐單 看到的場面也較混亂 有的客人向職員查詢外賣; 有的客人在收銀的位置等待付款 職員都很忙碌 因此請我等一會兒再解答我問題 過了一會兒跟自己再次追問 才回應可使用午餐紙 (但未有提供文具因此要再等) 下單買了三個飯並付款了。 他們說要等候15分鐘, (我就去買珍珠奶茶再行街) 停車場過了半小時已經要收費。 珍珠奶茶都已經整杯喝光了, 但仍未能取外賣,所以又去追問。 過多一會兒就有了; 拿了就急急腳走。 (當然我都有問題,趕時間沒有檢查食物是否齊) 回家後,卻發現小了一個飯 所以打電話到食店告知 (購買時已經覺得沒有效
話說千葉鳥剛開張的時候,
算時不過不失的食店;
各方面都看到是用心製作及服務,
因此令我會想再次光顧…
但是次光顧卻令人失望

由家中駕車到天澤把車泊在停車場
停車場首半小時是免費的
因此選擇外賣自取..

到了食店門口沒有足夠店員
職員都很忙碌
因此請我等一會兒再解答我問題
過了一會兒跟自己再次追問
才回應可使用午餐紙
(但未有提供文具因此要再等)
下單買了三個飯並付款了。
他們說要等候15分鐘,
(我就去買珍珠奶茶再行街)
停車場過了半小時已經要收費。
珍珠奶茶都已經整杯喝光了,
但仍未能取外賣,所以又去追問。
過多一會兒就有了;
拿了就急急腳走。
(當然我都有問題,趕時間沒有檢查食物是否齊)

回家後,卻發現小了一個飯
所以打電話到食店告知
(購買時已經覺得沒有效率

電話中的職員表示:
下次光顧才補回給我,並送回小食。
當然我不接受...
家中3人吃飯只有2個飯
如果漏的是小食
我可以接受這條件
但整個飯就不可以呀....
最後他們問了我地址送回給我
(地址都問了三次

總結

首先,工作效率一定要改善
1) 增加職員人手
2) 改善廚房出食物的時間
另外,食物的質素與初開幕時相比退步了。
而且這份量對男士來說有機會不足。
2020-01-22
Waiting Time
30 Minutes (TakeAway)
$70 (Dinner)
2020-01-20 177 views
去天水圍食野真係第一次,如果唔係探朋友都無咩機會去,一向以為天水圍都係無咩好食,應該街坊茶餐廳多,結果喺度搵到驚喜入左個商場搵食,有間舖特別多人等位,望左餐牌好似又幾吸引午市套餐我地星期日十二點零去到係全滿,唔想等太耐就早少少到店內裝修都好有心思,有日本居酒屋感覺每份午餐套餐可配搭小食或飲品一款紫心薯餅熱辣辣香口酥脆蟹籽沙律特大海赤蝦海鮮飯,$92海鮮飯睇落細細碗但好多刺身滿佈碗面刺身新鮮不帶腥味吞拿魚七色丼,$102(碎蔥拖羅,吞拿魚,海膽,油甘魚,大甜蝦,三文魚,鮮帶子)午餐時段仲要係免收加一服務費,好抵食價錢同質素同樣令我好驚喜,冇諗過天水圍都可以享用到如此高質日餐

入左個商場搵食,有間舖特別多人等位,望左餐牌好似又幾吸引

午市套餐

我地星期日十二點零去到係全滿,唔想等太耐就早少少到

店內裝修都好有心思,有日本居酒屋感覺

每份午餐套餐可配搭小食或飲品一款

紫心薯餅
熱辣辣香口酥脆

蟹籽沙律

特大海赤蝦海鮮飯,$92
海鮮飯睇落細細碗但好多刺身滿佈碗面
刺身新鮮不帶腥味

吞拿魚七色丼,$102
(碎蔥拖羅,吞拿魚,海膽,油甘魚,大甜蝦,三文魚,鮮帶子)

午餐時段仲要係免收加一服務費,好抵食
2020-01-12
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$100 (Lunch)
2020-01-20 191 views
天水圍好少有居酒屋🍶或日本菜,每次都要走到天涯海角先搵到,朋友知道我鍾意食日本菜,就介紹天水圍都有一間,一心以為一定同出面差好遠,點知有意外驚喜🥰🥰好多人排隊,等左叫幾個no.先入到店內有個好大半開放式廚房,可以俾客人望到店員工作,俾客人有信心,確保食物衛生👍🏿👍🏿而且裡面有十幾個員工,初頭唔明點解咁多員工做野,一到黃金時間,佢地好似安左摩打咁,勁誇張🤭🤭而且好多外賣有專員包外賣,多外賣到連飲杯水都無時無間,所以口碑一定好好🥰店內面積好大,有好多唔同特式牆,都係日本🎎風,全部都係打咭位,以為真係係日本😚牛油果🥑軟殼蟹🦀反卷~牛油果軟殼蟹真係絕搭,牛油果軟滑,軟殼蟹香脆,提升軟殼蟹鮮味😎鹽燒三文魚🐟腩骨鮭魚漬~雖然唔係太厚身,便剛好簿身,燒到魚剛熟,而且骨都燒到脆卜卜,細骨可以食埋,加上鹽燒好惹味👍🏿,一碟都有十件左右,好抵食😋😋😋牛肉🐄🐃🐂火鍋(壽喜燒湯底)~勁大鍋,大過個頭,而且高過個鍋,牛肉蓋上菜面,剛好煮完菜先煮到牛肉,所以牛肉唔會過火,簡直聰明😎.菜好鮮甜,粉絲又吸左青菜甜味,成個煲都食晒😋😋串燒菠蘿🍍~日本甜品除左雪芭,就一定係串燒菠蘿,可中和油膩,而且食多幾件都唔會有咁大罪

好多人排隊,等左叫幾個no.先入到

鹽燒三文魚腩骨鮭魚漬

牛肉火鍋(壽喜燒湯底)

菜好鮮甜,粉絲又吸左青菜甜味,成個煲都食晒😋😋
串燒菠蘿

串燒菠蘿🍍~日本甜品除左雪芭,就一定係串燒菠蘿,可中和油膩,而且食多幾件都唔會有咁大罪惡感😚😚

下次必定會再嚟試吓,會約多幾個朋友,可以試多幾款🤭🤭而且有水準嘅日本菜,已經好難搵,仲要係屋企附近😚😚咪走雞🐓
2020-01-19
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
鹽燒三文魚腩骨鮭魚漬
牛肉火鍋(壽喜燒湯底)
串燒菠蘿
2020-01-20 80 views
其實平時真係甚少嚟天水圍呢邊我住呢度附近嘅朋友約打波就唯有過嚟啦 特登搵下有啲乜嘢好食餐廳喺附近就見到呢間餐廳好多好評都幾實惠可能因為係屋邨商場嘅位置都比較入 午餐又唔收加一 點知佢食物唔止價廉而且高質午餐除主食仲有小食跟埋 揀咗北寄貝沙律同黃金魷魚手卷同埋紫心薯餅 手卷係即整 好味 紫心薯餅夠脆又夠熱 主菜就揀左個二品盛 要左碎蔥拖羅同赤蝦 蝦夠甜又夠彈牙 蝦頭入面d膏都好濃味 有質素魚生飯 另外點左八件壽司配細烏冬餐 有希靈魚 帶子 我都好鐘意 個細烏冬其實份量都唔少 烏冬彈牙 配有紫菜粟米 呢個套餐一個人食真係好飽 再叫左兩串免冶雞肉串 好嫩 上面醬汁味道適中唔會太咸 配埋紫菜粉 真係同居酒屋有得揮 食物質素高 環境又有氣氛 重點係價錢好抵 份量咁多 不禁讚嘆自己揀左間好餐廳
其實平時真係甚少嚟天水圍呢邊

2020-01-19 45 views
Very suitable restaurant to go with kids. My kids love Japanese food so much~We went at around 19:00. Needa wait for a while. Around 10 mins. I guess it may be a very good choice for family during weekends.This decoration is very attractive 👍🏻 some goldfish inside牛油果軟殼蟹手卷 with salad sauce ~ very yummy 😋 豬軟骨烏冬 a bit normal dish but the taste is good~ the meat is freshFired Chicken salad~ kids love it very much, a healthy choiceThe price is acceptable. It won’t be very expensive 😊Overall speaking,

Overall speaking, very nice service 👍🏻
2020-01-19 66 views
見到個菜單就覺得超多選擇🥰超仲意呢到既環境 比我想像中更大而且呢到既服務都好好 員工好nice好有耐性同朋友仔經過想試下 真心好少屯元天會有呢啲環境同食物質素既餐廳感覺好高級 同中環尖沙咀既高級餐廳有得比真心推薦呢間餐廳❤️❤️❤️
見到個菜單就覺得超多選擇🥰
超仲意呢到既環境 比我想像中更大
而且呢到既服務都好好 員工好nice好有耐性
同朋友仔經過想試下
真心好少屯元天會有呢啲環境同食物質素既餐廳
感覺好高級 同中環尖沙咀既高級餐廳有得比
真心推薦呢間餐廳❤️❤️❤️
2020-01-18 55 views
在友人介紹下,今天來到天水圍千葉鳥,聽聞這間日式料理相當不錯,那便一試!由於選擇非常多,樣樣也想一嚐,在難以選擇下,我們決定了這個二人套餐。這二人套餐相當豐富,自選壽司方面,竟然可選四款,而每款有二件,我還以為自己看錯😳,套餐竟配八件壽司這麽多。整體壽司質素不錯,亦新鮮,紫菜還脆脆的,相信是即叫即做。除了壽司外,此套餐還跟了一款前菜、一款小食及主食燒物,還配有烏冬、米飯,真是整張枱也放滿了食物。這個鹽燒三文魚腩骨鮭魚漬好吃到我倆口子停不了囗,又香,又酥,絶對係一道絕色小食,而且份量一點也不少。鹽燒靖魚,燒得香噴噴,靖魚亦夠肥美。難怪友人力推這間日式餐廳,性價真的非常高,好推介👍🏻。

整體壽司質素不錯,亦新鮮,紫菜還脆脆的,相信是即叫即做。

鹽燒靖魚,燒得香噴噴,靖魚亦夠肥美。

難怪友人力推這間日式餐廳,性價真的非常高,好推介👍🏻。
2020-01-17 80 views
早已聽聞這間千葉鳥性價高,可以一吃,如我所料,門外已有不少人等位,大約等了十五分鐘左右,終於可以入座了。難得來到,當然要一試店鋪推介💁🏼‍♀️ 鹽燒厚切牛脷心這牛脷心是熱烘烘上枱的,這麼吸引當然要’‘襯熱吃‘’,由於整片牛脷好入味,所以完全不需沾任何醬汁,還要厚肉多汁,真的好難得可以吃到如此多肉汁的串燒牛脷,叫我一吃難忘呀!經我一番考究之後,終於明白點解此店串燒牛脷如此優秀,又嫩肉又多汁,一點也不靭,原來在於他家用的是牛脷心❤️,果真零舍不同。牛油果軟殼蟹反卷(四件)開頭以為會好細件,意想不到 ,份量如此足夠,內𥚃的天婦羅炸軟殼蟹還是脆脆的👍🏻!芝士辣肉醬焗原隻茄子相當有睇頭,肥大的茄子內𥚃放滿辣肉碎及芝士,美味得很邪惡,喜歡吃辣的要點這個,一定滿足到你👍🏻!

難得來到,當然要一試店鋪推介
💁🏼‍♀️ 鹽燒厚切牛脷心

牛油果軟殼蟹反卷(四件)

芝士辣肉醬焗原隻茄子

2020-01-16 47 views
好出色一入到去我讚咗佢好多次靚佢唔會似係天水圍既鋪頭入面勁有日本風,勁似居酒屋唔似香港平時嘅鋪面而且卡位係真係好似人哋日本嗰啲咁由於我唔係好肚餓叫咗個兒童餐再加多想食嘅壽司佢個兒童餐真係好的骰好得意佢有益力多細烏冬蟹子飯芒果孩子沙律炸蝦同玉子而其他壽司就不過不失下次要再嚟試吓其他嘢食
好出色
一入到去我讚咗佢好多次靚
佢唔會似係天水圍既鋪頭
入面勁有日本風,勁似居酒屋
唔似香港平時嘅鋪面
而且卡位係真係好似人哋日本嗰啲咁
由於我唔係好肚餓叫咗個兒童餐
再加多想食嘅壽司
佢個兒童餐真係好的骰好得意
佢有益力多細烏冬蟹子飯芒果孩子沙律炸蝦同玉子
而其他壽司就不過不失
下次要再嚟試吓其他嘢食
約左天水圍朋友去左一間天水圍幾入既餐廳食日本野,令我感surprise既係,響天瑞甘入既地方,都有人食,而且坐到爆一爆!肯定有佢好食既地方。個價位大約係中檔既range,希望有番相應既質素…結果無失望到特大海赤蝦海鮮飯 92 + 吞拿魚七色丼 102魚生都非常新鮮,入面嘅赤海蝦大家睇到兩隻拍埋一齊好似pat pat咁呈半透明嘅顏色。裡頭有海膽,啲海膽冇屎味,平日喺街上面食到嘅海膽都唔係好新鮮,咁就會有一浸好難食嘅屎味, 所以我平時都唔會食海膽。難得呢度嘅海膽入口鮮甜, 個人喜歡配埋薑一齊食, 中和返去本身比較濃烈同鮮甜嘅味道。 飯入面有拖羅,拖羅嘅質素都非常好。 以呢個價錢,叫到相應質素嘅魚生飯食, 感覺上就好似去到築地咁樣, 但係就唔使逼到死面鼓湯順帶地提一提個跟餐麵豉湯,嗰麵豉湯用左鏗魚做一個日本叫做起汁既動作,平時出面嘅麵豉湯都係就咁勞面鼓,同埋味精就算數。但係喺呢間食到嘅麵豉湯, 就睇到佢地對食物嘅質素都有一定嘅執著

特大海赤蝦海鮮飯 92 + 吞拿魚七色丼 102

面鼓湯

2020-01-12 97 views
牛肉火鍋壽喜燒湯底$95非常足料,基本上都唔使追加其他配料,除非係超級大胃王啦。呢個牛肉火鍋嘅配料全部都好新鮮,價錢都算公道,係值得推介嘅。生牛肉手打烏冬$55已經係第二次叫呢個烏冬嚟食,一來覺得價錢好合理,二來覺得個牛肉真係好好食,55蚊有呢個份量&質素,算係好抵食。鹽燒開邊雞中翼$39味道係唔錯嘅,記得雞翼要趁熱食,不過如果可以去骨就更加好。茶碗蒸$1呢個一蚊嘅茶碗蒸應該都係限時特價嘅食物,如果有呢個一蚊嘅茶碗蒸,一入座嘅時候店員就會問客人要唔要。抵食好味,就算只係賣一蚊佢都好足料。
牛肉火鍋壽喜燒湯底$95

生牛肉手打烏冬$55

鹽燒開邊雞中翼$39

味道係唔錯嘅,記得雞翼要趁熱食,不過如果可以去骨就更加好。

茶碗蒸$1

2020-01-06 112 views
天水圍人要食日本野,選擇並唔多想食間好食既就要入少少,搭到天逸揾食喇之前都有尼過呢間千葉鳥食魚生飯,尤其lunch係特別抵食,其實佢大menu仲有超多野食揀,今次同媽咪想試下魚生飯以外既選擇串燒牛舌心一份有2串,每塊都有成 1cm 厚,調味剛好,啖啖肉夠juicy,而且容易咬開,一定要趁熱食!黑松露油甘魚壽司,炙燒醬油漬三文魚壽司炙燒過既油甘魚好好味~ 唔會腥唔會太油, 食完好想叫多一客醬油漬三文魚比較咸,但入口即融,油脂係個口度好香,抵食芝士温泉蛋BBQ大菌 超級邪惡之選~佢隻大菇唔係原隻上 而係切開左一片片係底 食起上尼都比較方便上面隻温泉蛋上枱仲係震下震下 一切開 蛋黃同芝士融合埋一齊 連埋隻菇食真係不得了 啲醬仲多到想叫多個薯條尼點醬食軟殼蟹牛油果沙律 lunch set食完邪惡芝士,食返個沙律中和返牛油果有好多片,切到好薄配合埋撈左芝麻醬既沙律菜一齊食,好清新好夾個set 包既烏冬 都唔馬虎入面有好多粟米粒 昆布同椰菜絲 唔錯Set 既小食揀左紫薯薯餅睇落細細塊 但其實份量岩岩好軟殼蟹點埋薯餅既沙律醬 好味~除左食物質素唔錯我同媽咪都幾中意佢成個環境裝修到好似日本居酒屋/磯燒
天水圍人要食日本野,選擇並唔多
想食間好食既就要入少少,搭到天逸揾食喇

串燒牛舌心

黑松露油甘魚壽司,炙燒醬油漬三文魚壽司

炙燒過既油甘魚好好味~ 唔會腥唔會太油, 食完好想叫多一客
醬油漬三文魚比較咸,但入口即融,油脂係個口度好香,抵食

芝士温泉蛋BBQ大菌 超級邪惡之選~

軟殼蟹牛油果沙律 lunch set

食完邪惡芝士,食返個沙律中和返
牛油果有好多片,切到好薄
配合埋撈左芝麻醬既沙律菜一齊食,好清新好夾

個set 包既烏冬 都唔馬虎
入面有好多粟米粒 昆布同椰菜絲 唔錯
Set 既小食揀左紫薯薯餅
睇落細細塊 但其實份量岩岩好
軟殼蟹點埋薯餅既沙律醬 好味~

除左食物質素唔錯
我同媽咪都幾中意佢成個環境
裝修到好似日本居酒屋/磯燒個啲舖頭
卡位入面既poster 都貼得好有心思

要注意係佢真係幾多人食
假日 lunch 12-2pm 門口都好多人等
唔想等太耐就 2 點後尼喇~

2020-01-05
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$150 (Lunch)
樓下商場冇咩日本野好食,所以走左過去天澤個邊食呢間千葉鳥加拿大海膽壽司,好耐冇食海膽啦~ 兩舊海膽好肥好大件,雖然加拿大海膽味道唔係最濃郁,但係都好好味,幾鮮味,夠新鮮😋本來想試下雪花拖羅壽司,點知賣曬,店員就同我地講咁岩做緊$100/2件火炙藍鰭吞拿魚下巴肉,咁就試下黎到見到已經見到幾肥美,微微火炙燒過,魚油都逼曬出黎,唔會燒得好熟,而且一D都唔腥,可以一試炸雞軟骨,某人至愛的炸雞軟骨,粒粒有肉又脆卜卜,一粒接一粒停唔到口😋串燒雞皮,比起上次係第二到食既好味,冇油抑怪味,帶有陣陣雞皮油香,好味😆厚切牛脷幾乎是必點,有咬口得來唔會韌,厚切牛脷黎講做得幾好,而且好入味,冇怪味,燒得好好味😋最後黎個綠茶蕨餅做返個結尾,煙煙韌韌幾得意,感覺好適合點比小朋友食💜
樓下商場冇咩日本野好食,所以走左過去天澤個邊食呢間千葉鳥