芝加哥串燒酒場

Chicago Bar And Restaurant
從大埔一間小店做起,食到變咗大舖,再上網睇完正評決意到訪中環分店相約朋友大快朵頤。由中環站D2出口出地面,向斜路步行去蘭桂坊方向,步行兩分鐘即到,黃底霓虹燈招牌寫住「Chicago」好易認。酒吧設有室外室內座位,播放住台灣和外語歌曲,大屏幕🖥️顯示奧運直播,氣氛推至滿分,活力充沛,好啱朋友和情侶聚會。選擇困難症的可選組合套餐,用一個大木盤上碟,美觀又實用🤣人氣雞肉組合:組合有4串燒物,包括招牌雞皮手打鮮蝦滑:雞皮燒至金黃香脆,外脆內軟,入面包裹著彈牙蝦膠,蘸上蜜糖🍯不得了,很香!無骨白鱔串,魚皮脆得很香,帶燒烤味,鱔屬於彈個款,好有質感。最估吾到有燒魚肉燒賣,燒賣係真魚肉,爽彈魚肉比坊間更好味。芝士北海道魚糕🍥:溢出的流質芝士🧀,蓋著充滿粟米的魚糕,煙韌又夠味。原隻魷魚串:配搭上燒汁,好入味,也有魷魚香!吾會燒到太干身,仲保持汁水彈牙。泰式生蝦: 虎蝦好軟糯,配上上其自家製青檸🍋‍🟩魚露海鮮醬, 蝦重疊擺放,營造層次感,加埋蒜片同辣椒🌶️仔,好軟糯!極品即燒乳豬:好特別呀!點會諗到燒乳豬,係傳統玻璃皮,豬肉部分不會太肥,完全就是燒脆皮搭配豬肉,皮脆肉嫩,本身已有調味,不會死咸,太正了👏🏼蔥

選擇困難症的可選組合套餐,用一個大木盤上碟,美觀又實用🤣

人氣雞肉組合:

原隻魷魚串:

泰式生蝦:
虎蝦好軟糯,配上上其自家製青檸🍋‍🟩魚露海鮮醬,
蝦重疊擺放,營造層次感,加埋蒜片同辣椒🌶️仔,好軟糯!

極品即燒乳豬:

蔥花廣島蠔:
每一粒都好飽滿!好重蠔味,經燒烤調製,焦黃加上適量蜜糖,完全是蜜餞金蠔,入味帶汁。

食串燒就緊係要配酒啦!!
Godiva Chocolate(Cocktail):
用上Godiva朱古力利口酒,朱古力牛奶調製而成
,濃郁深邃,帶甜酒香,好易入口。

Sunday(Mocktail):
鹹檸七做基調,用咗薄荷做裝飾 飲落好濃烈嘅檸檬風味,酸澀同時帶鹹味,搭配冰塊嘅冰涼感,好消暑。

總結:
太多高質串燒不能盡錄
大推特色極品乳豬 標配雞尾酒
2024-08-10 176 views
第一次去大埔食「芝加哥」已經對燒三文魚鰭念念不忘,原來「芝加哥」已經係蘭桂坊開咗分店啦!室內有大型LED feature wall 好有氣氛,環境夠大坐位舒適, 好多靚女幫襯。當日有韓國妹紙入黎話要16個位,職員安排好坐位之後,一班長腿韓國美女入黎坐晒係度好壯觀!Long IslandSaturday燒三文魚鰭✨燒雞泡魚乾流心芝士牛肉漢堡✨招牌燒牛骨髓✨芝士和牛串✨炭燒牛板腱炸辣雞膇黑松露薯條招脾燒法國鵝肝✨

Long Island
炸辣雞膇
黑松露薯條
招脾燒法國鵝肝✨
2024-08-05 185 views
來蘭桂坊,除了喝酒,原來吃串燒也是一個很好的選擇!「芝加哥串燒酒場」帶給了我很大的驚喜,想不到這裏的串燒這麼好味!最受我喜愛的自然是海鮮類!極品生蠔($288) 非常新鮮,蠔味濃郁,十分新鮮,亦有淡淡的海水味!而蔥燒半殼扇貝($55)調味出色,適合喜愛海鮮的食客。在豚肉和羊肉方面,牛油果豚肉燒($28)和荔枝豚肉卷($25)都是不錯的選擇,既有豚肉的鮮美,又加入了時令的夏季水果,口感豐富鮮甜。適合喜歡清淡滋味的食客。而孜然燒羊腩($39)則能滿足喜歡肉質濃郁的食客,羊腩經過孜然調味後,既帶有肉香又有特色香料的醇厚味道。至於在牛肉方面,一口和牛串($29)是高檔選擇,和牛肉質鮮嫩多汁,適合喜愛頂級牛肉的饕客。汁燒牛小腸($32)和燒汁極品牛頸脊($38)也都是優質牛肉菜品,調味醇厚可口。安格斯牛肉露筍串($26)則在牛肉的濃郁感中加入了時蔬的清新,味道互相點綴營養均衡。蔬菜類則選了韮菜燒($16)和鹽燒鮮准山($19)兩道菜品,爽口清香,很好地平衡了整體菜單。主食方面,蜜汁黑豚扒珍珠飯($78)和安格斯牛板腱珍珠飯($88+拉麵$9)都是不錯的選擇!無論是多汁可口的豚肉還是醇厚軟嫩的牛肉

主食方面,蜜汁黑豚扒珍珠飯($78)和安格斯牛板腱珍珠飯($88+拉麵$9)都是不錯的選擇!無論是多汁可口的豚肉還是醇厚軟嫩的牛肉,配上口感Q彈的的珍珠飯和彈牙的拉麵,都是很美味的主食組合。

芝加哥串燒酒場 (中環)
地址:中環榮華里12-14號榮華大廈B座地下L及M號舖
去中上環區,如果想搵間餐廳飲嘢同食嘢嘅話呢度係唔錯嘅選擇👍🏻位置方便,係蘭桂坊中段位置。店員有善,有室外室內位置,食物同飲品種類多,而且價錢合理👏🏻有汽酒叫咗最穩陣嘅Prosecco,容易入口唔太甜🫶🏻 另外仲叫咗一杯Cocktail ,呢度嘅Cocktail種類好多選擇,我今次揀咗Rainbow ,甜甜地有菠蘿味,幾適合女士!當然仲有啤酒,呢度啤酒每日都有做買一送一!好抵玩!嘢食方面選擇好多,不知不覺就嗌咗好多嘢食🤣🤣除咗一般串燒之外,仲有幾款飯可以俾大家揀唔驚餓親👏🏻我今次揀咗安格斯牛版見珍珠飯,好香嘅牛油味配搭牛扒同粟米,幾惹味!串燒就嗌咗好多款,特別推介:招牌無骨白鱔串(魚皮脆,魚肉油香),牛骨髓 (嫩滑香口),牛舌(軟身爽口),翠玉瓜(啱啱好 多汁),雞皮墨魚滑(超足料墨魚滑,配搭雞皮同蜜糖,有驚喜),燒和牛胸爽 (第一次試,好香同爽口),極品即燒乳豬(厚切乳豬,皮脆,好正) 總括而言,呢度地方坐得舒服,嘢飲同食物種類都好多👍🏻價錢唔會太貴,推介🙌🏻

串燒就嗌咗好多款,特別推介:

2024-08-01
2024-08-04 101 views
跟🧑🏻‍🦱都是第一次到蘭桂坊吃吃喝喝,🧑🏻‍🦱生日要來見識一下🤣🤣但我兩也不好酒😅 最後還是喝點mocktail 就好😍🎈💬極品即開生蠔手掌般大的生蠔口感Creamy,並且味道鮮甜😍😍 吃完串串,再吃點肥美蠔是另一番享受💬黑松露醬燒牛油果黑松露香氣與牛油果十分搭配,入口很Rich的感覺,可以配着其他串燒一起吃再有另一番風味💬招牌雞皮墨魚滑卷雞皮脆脆的包裹著,爽口的墨魚滑,這款蠻有特色的 😍💬蘆筍燒蘆筍非常幼嫩,感覺幼細得很難串上竹籤上🤣,但又不會影響掛調味粉的效果👍🏻👍🏻💬荔枝牛肉卷烤過的荔枝仍然很juicy😍包裹着牛肉💬炭燒牛板鍵淡淡焦香的感與牛味很搭,火候剛剛好不會太韌🤪 💬鹽燒牛舌心😍😍牛舌心很軟滑,只用點點鹽作調味已經足夠,牛味濃濃的且口 感十分討好!💬鳳梨燒每次吃串燒時,都覺得香甜的鳳梨是必須的😋😋吃點甜甜的水果解解膩,又可再多吃一轉串燒了!💬浦燒雞髀菇一串厚切的雞髀菇,烤得熱烘烘後,灑上特製串燒調味料,味道偏重惹味😗💬粟米燒粟米本身的甜味,加上每口都有濃濃的牛油味道,看得出燒得很用心❤️❤️💬鹽燒雞軟骨偏硬身的雞軟骨,香香脆脆,不過不失~💬燒黑松露帶子大大顆的帶子,彈牙的口感,

💬極品即開生蠔

💬黑松露醬燒牛油果

💬招牌雞皮墨魚滑卷
雞皮脆脆的包裹著,爽口的墨魚滑,這款蠻有特色的 😍

💬蘆筍燒

💬荔枝牛肉卷
烤過的荔枝仍然很juicy😍包裹着牛肉

💬炭燒牛板鍵
淡淡焦香的感與牛味很搭,火候剛剛好不會太韌🤪

💬鹽燒牛舌心

💬鳳梨燒

💬浦燒雞髀菇

💬粟米燒

💬鹽燒雞軟骨
偏硬身的雞軟骨,香香脆脆,不過不失~

💬燒黑松露帶子
大大顆的帶子,彈牙的口感,味道帶點海水咸香,再滲出黑松露的調味😋😋

💬 Sunday
第一杯mocktail咸檸7,酸酸甜甜的配上碳酸,吃過串串後喝蠻爽的

💬Wednesday
用Smoke gun製作Bubble於西柚mocktail,西柚味道清新,再點點甘甜味道😍

適合下班happy hour 放鬆放鬆,吃吃晚飯、串串與酒精🍻

❤️芝加哥串燒酒場
❤️中環榮華里12-14號榮華大廈B座地下L及M號舖
❤️9777 7532
▂﹍▂﹍▂﹍▂﹍▂﹍▂﹍▂﹍▂
@hamm.eat.alot
ʕ⁠っ⁠•⁠ᴥ⁠•⁠ʔ⁠っ
Type of Meal
Dinner
又到奧運啦! 同朋友黎beer一beer 食串燒,最正有闊螢幕可以睇比賽,氣氛好好! Chicago Logo Beer 好有果香 San Miguel Cerveza Negra,帶著焦糖香既黑啤,口感順滑。 Brookly IPA清爽中帶苦,酒花味突出。串燒種類好多,唔貴仲有串燒拼盤,好抵食! 點左3款拼盤。🍢鳥拼:雞皮墨魚滑、芝士雞肉串、雞肉軟骨棒、蜜糖雞翼🍢豚拼:燒乳豬、荔枝豚肉卷、椒鹽日本黑豚、炭燒豬頸肉🍢海鮮拼:雞皮鮮蝦滑、白鱔串、芝士北海道魚糕、燒魚肉燒賣最鍾意燒乳豬,皮薄脆卜卜,油香滿溢,肉味芳香! 雞皮墨魚滑,雞油滲入墨魚滑又鮮又香! 原隻廣島蠔,加左香蒜蔥花,香而不膩! 仲有一串3隻既珍寶生蠔串,大串抵食,加左醬油更鮮!7成熟羊架最好食,油脂肉嫩平衡,少少膻香感一流。阿波美雞肝串,粉嫩甘香。紙鶅雞皮,用竹籤撐起薄雞皮,真係好似紙鶅形態,輕咬夠乾身,脆爆香口。紅東星斑柳,魚皮煙韌,魚柳肉厚緊實,魚鮮味配襯醬燒好滋味。鳳梨燒濃香燒烤食物,最啱點份燒鳳梨,果肉多汁甜蜜,清爽解油。韮菜燒灑上孜然粉烤燒,韮菜微辣幾惹味,入口香爽油滑。黑松露醬燒牛油果嫩綠牛油果,烤過軟滑清甜
又到奧運啦!

Chicago Logo Beer 好有果香

Brookly IPA清爽中帶苦,酒花味突出。

串燒種類好多,唔貴仲有串燒拼盤,好抵食!
點左3款拼盤。
🍢鳥拼:雞皮墨魚滑、芝士雞肉串、雞肉軟骨棒、蜜糖雞翼

🍢豚拼:燒乳豬、荔枝豚肉卷、椒鹽日本黑豚、炭燒豬頸肉

雞皮墨魚滑,雞油滲入墨魚滑又鮮又香!
原隻廣島蠔,加左香蒜蔥花,香而不膩!
仲有一串3隻既珍寶生蠔串,大串抵食,加左醬油更鮮!

7成熟羊架最好食,油脂肉嫩平衡,少少膻香感一流。

阿波美雞肝串,粉嫩甘香。

紅東星斑柳,魚皮煙韌,魚柳肉厚緊實,魚鮮味配襯醬燒好滋味。

鳳梨燒
濃香燒烤食物,最啱點份燒鳳梨,果肉多汁甜蜜,清爽解油。

韮菜燒
灑上孜然粉烤燒,韮菜微辣幾惹味,入口香爽油滑。

黑松露醬燒牛油果
嫩綠牛油果,烤過軟滑清甜,中間放入沙律醬、黑松露,味道配搭豐富
2024-08-04 93 views
店名: 芝加哥串燒酒場地址: 中環榮華里12-14號榮華大廈B座地下L及M號舖中環站 D2 出口,行4分鐘環境: 4.5/5價錢: 4.5/5味道: 4/5啱啱開始奧運熱潮🏟🔥,就決定收工同同事係蘭桂坊Happy Friday啤啤佢睇直播🍻!呢間芝加哥有大屏幕直播📺,成班人一齊睇好有氣氛🙌🏻,仲有戶外同戶內座位添⛱️!依度用QR code落單,款式多仲分門別類,非常方便📱!安格斯牛板腱珍珠飯 ❤️❤️❤️❤️$88牛板腱既油香🐂滲落粒粒分明既珍珠飯🍚,一啖飯配一片牛平衡返油膩感,飯量仲唔少添🍚!招牌茄子燒 ❤️❤️❤️❤️❤️$42落左香料粉再燒既茄子🍆非常入味,蒜香味十足🧄,一絲絲茄子仲保留水份非常正💦!燒汁極品牛頸脊 ❤️❤️❤️❤️$39微甜既燒汁令外層包裹住一層焦香,而內裡充滿牛肉味🐂,油香四溢,啱曬配酒🍻!常餐沙嗲牛串 ❤️❤️❤️❤️$23/1茶餐廳沙嗲牛搬到酒吧🤩,牛肉串配上沙嗲醬令串燒食落唔會太乾身,而且牛肉肉質唔會好韌🙅🏻‍♀️,夠曬港式味道🇭🇰~荔枝牛肉卷 ❤️❤️❤️❤️$26荔枝肉既清甜同牛肉幾夾😳,係燒物之間帶一點甜度同水份💦,仲中和到牛肉既油份🤩~雞肉軟骨棒 ❤️❤️❤️❤️$25將免治雞肉混合絞碎左既雞軟骨🐔
店名: 芝加哥串燒酒場

常餐沙嗲牛串 ❤️❤️❤️❤️
$23/1

荔枝牛肉卷 ❤️❤️❤️❤️

雞肉軟骨棒 ❤️❤️❤️❤️
將免治雞肉混合絞碎左既雞軟骨🐔,再整成長條形🍗!沾上鵪鶉蛋食,口感非常豐富🤤!

香蒜燒鮮飽魚 ❤️❤️❤️❤️❤️
一客3隻連殼!新鮮飽魚肉質嫩滑彈牙🤤,有淡淡牛油香味🧈,面頭灑上大量炸蒜同蔥花,非常惹味😝~

招牌雞皮墨魚滑卷 ❤️❤️❤️❤️❤️
大大塊雞皮包裹住手打墨魚滑🦑,外脆內彈牙,沾滿蜜糖食🍯,令炸物提升去另一層次🤩!

招牌雞皮手打鮮蝦滑 ❤️❤️❤️❤️❤️
鍾意彈牙既點少得手打鮮蝦滑🦐,同樣被大大片雞皮包裹住🐔,蝦滑既香口感覺比墨魚滑更強烈,配上鵪鶉蛋🥚同月見汁🍶,味道更加昇華😳!

日本博多雞皮 ❤️❤️❤️❤️
比較少見又夠哂邪惡既一款佐酒小食😈!用上日本博多既雞皮炸到金黃鬆脆✨,脆卜卜得黎又唔會好油膩🙅🏻‍♀️,索索聲好似食緊薯片!配上甜辣醬,送酒一流🍺~

炸雞軟骨 ❤️❤️❤️❤️❤️
雞軟骨炸完完全乾身🙅🏻‍♀️,而且薄薄鹹香既炸粉非常入味,表面有嚼勁同軟骨夠爽脆😋再配泰式辣醬十分合適🤩~

Kirin Ichiban ❤️❤️❤️❤️❤️
講起日本啤酒你會諗到 麒 麟 一 番 搾🍺!純粹選用麥芽🌾及啤酒花作為原料,堅持只萃取第一道麥汁既「一番搾製法」😳,點可能唔令一眾酒鬼為之瘋狂😝~

Magners ❤️❤️❤️❤️❤️
源自愛爾蘭既蘋果酒非常甘甜🍎、易入口👄,酒精只有4.5%,啱曬唔鍾意酒精但又想飲酒既朋友仔🍻!
最近去酒吧的幅度好像有點高🤣。這晚放工跟同事過來這裏,喝點東西吃吃串燒🍢🍡。熟悉我的朋友都知道我不太能喝,但是發現酒吧都有無酒精的Mocktail 可以選,這唯一的障礙也就無阻我吃美食的決心了💪。餐廳相當的熱鬧,不過大家好像都喜歡坐露天的外場,只有我們兩個大鄉里坐在里面吹冷氣🫠🫠。掃QR點餐的時候真的眼花撩亂,串燒🍢🍡以及其他吃的喝的🍸🍹🍺🍻🥂🍶種類也太多了吧?甚麼都想選,甚麼都想吃,最後🤣瘋點了超多,大滿足。酒吧喝的其實是主角,只是我們把吃的推上了主場😆🤣,不過我們也不會那麼的不通氣,先點了喝的,我朋友酒量也是沒有說特別好,所以只點了一瓶蘋果酒跟一杯Mocktail。🍶淺間蘋果酒 $108酒精濃度不高,蘋果果香清新,非常順口。🍹Sunday $88有咸檸檬點綴,有點咸檸七的感覺,不過好好看😍,好適合夏天。之後就是各種各樣的串燒了,我們先點了兩個套餐,分別海鮮類的及豚肉類,之後再單點了其他,包括生蠔/帶子/雜菌,生蠔好大好肥美,不過燒松露帶子就要慎點,味道不太行。(串燒不是跟套餐上,應該隨機燒好就上)🍢🐷極品即燒乳豬+荔枝豚肉卷+椒鹽日本黑豚+炭燒豬頸肉 $98😋味道都不錯,烤乳豬難怪

淺間蘋果酒/Mocktail: Sunday

🍶淺間蘋果酒 $108
酒精濃度不高,蘋果果香清新,非常順口。
🍹Sunday $88
有咸檸檬點綴,有點咸檸七的感覺,不過好好看😍,好適合夏天。

香蒜蔥花廣島蠔

😋味道都不錯,烤乳豬難怪進到必點之選,而且真的好便宜。

🐟雞皮手打鮮蝦滑+無骨白鱔串+芝士北海道魚糕 +燒魚肉燒賣 $128

😋白鱔真心燒得很好,非常肥美爆汁,其他味道就還可以。

這晚的蔬菜含量極低😂
芝士焗雜菌

所以這裏對我們這種,不太喝酒或者完全不喝酒的人,也是非常友好的,最近奧運🤺🏊‍♀️,就它的超巨型螢幕,也值得我再來,想必氣氛一定拉滿🎉🎊。
淺間蘋果酒/Mocktail: Sunday
香蒜蔥花廣島蠔
芝士焗雜菌
  • 淺間蘋果酒/Mocktail:Sunday
  • 串燒
  • 極品即燒乳豬
想講食咗呢間好多好多好多次啦~由大埔一間小店起 食到變咗大舖再到兒加有埋兩間分店 真係唔易因為除咗燒得好好 仲要保持水準咁耐所以今日又再嚟食串燒飲酒中環呢間分店充滿彩色霓虹燈光照落門面 啲透明球好似識得發光咁啊成個氛圍好有活力同埋令人興奮設有內外座位 好啱朋友/情侶過嚟我哋兩個叫咗以下幾樣嘢食- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 1. 燒物(鹽燒牛舌心/ 椒鹽日本黑豚/鹽燒多春魚/風味羊肉串/風味燒雞腎串/椒鹽極品肥牛/一口和牛串 /安格斯牛肉葱串/椒鹽薄燒白鱔)鹽燒牛舌心食落爽脆有汁 好有牛肉鮮味椒鹽日本黑豚外皮香脆 椒鹽調味帶嚟鹹香鹽燒多春魚魚皮燒到焦脆 肉質鮮嫩風味羊肉串同燒雞腎串都有獨特香料風味椒鹽極品肥牛同一口和牛串都展現到高級肉質安格斯牛肉葱串 兩者融合好清新又帶點香氣椒鹽薄燒白鱔帶有微微辣味 同鱔魚嘅鮮甜好夾2. 燒物(味噌甲羅燒/玉子燒/香辣雞翅包飯/芝士松葉蟹棒/鹽燒雞翼/鹽燒雞軟骨/大蔥雞髀肉串)味噌甲羅燒有濃厚味噌香氣 唔知點解好想配梳打餅但呢度冇 最後配咗落綿密鬆軟嘅玉子燒 都好夾啊~香辣雞翅包飯望落係脹
想講食咗呢間好多好多好多次啦~
由大埔一間小店起 食到變咗大舖
椒鹽極品肥牛同一口和牛串都展現到高級肉質
安格斯牛肉葱串 兩者融合好清新又帶點香氣
椒鹽薄燒白鱔帶有微微辣味 同鱔魚嘅鮮甜好夾
味噌甲羅燒有濃厚味噌香氣 唔知點解好想配梳打餅
但呢度冇 最後配咗落綿密鬆軟嘅玉子燒 都好夾啊~
香辣雞翅包飯望落係脹卜卜 入面收埋咗比雞油浸住嘅飯
芝士松葉蟹棒超大條啊~ 面頭加咗火灸芝士 有點邪惡
鹽燒雞翼/雞軟骨/大蔥雞髀肉熱氣騰騰咁上 鹽燒好正!!
燒物
3. 蔬菜(韭菜燒)+炸物(炸饅頭/忌廉蟹肉薯餅)
韭菜燒係我每次食串燒必點嘅
自己燒永遠都燒到乾晒燶晒
但係呢度燒到韭菜仍然保持濕潤
加埋上面好多好多嘅孜然粉 正啊!!
炸饅頭都好正 外層炸到香脆 內餡綿滑
配埋煉奶 我諗唔會有人唔鍾意食XD
忌廉蟹肉薯餅外層都係好脆 唔會太油
入面好多蟹肉作為餡料 配沙律醬好食
燒韮菜
炸物
炸饅頭
忌廉蟹肉薯餅
4. Godiva Chocolate(Cocktail) + Sunday(Mocktail)
食串燒就緊係要飲酒啦!! 加上呢間喺蘭桂坊
叫咗兩杯 一杯Godiva Chocolate (Cocktail)
用咗Godiva朱古力利口酒 同朱古力牛奶調製而成
色澤望落濃郁深邃 上手聞到朱古力嘅酒香甜味
另外叫咗一杯Sunday(Mocktail) 佢係漸變棕色
用咗鹹檸七做基礎成分調製而成 用咗薄荷裝飾
飲落好濃烈嘅檸檬風味 口感酸澀帶有一啲鹹味
搭配冰塊嘅冰涼感 有種清爽感覺 好啱夏天
飲料
2024-07-16
$410 (Dinner)
燒韮菜
炸物
炸饅頭
忌廉蟹肉薯餅
飲料
又黎芝加哥到chill下啦, 今次我地早黎食人唔算太多,大電視播緊奧運好有氣氛。 叫左2杯mocktail, 我果杯happy hour 係青檸加蜜糖, 酸酸甜甜好開胃。男朋友果杯Wednesday 賣相靚,打卡一流😆今次都係叫左多款串燒大推- 雞拼盤,有齊雞皮墨魚滑,雞肉軟骨棒,芝士雞肉串同蜜糖雞翼。 全部燒得勁香。 雞皮墨魚滑彈牙有口感再加埋香脆既雞皮,口感豐富。蜜糖雞翼皮脆肉嫩. 雞肉軟骨棒,雞軟骨剁碎,混入免治雞肉,所以口感過癮。椒鹽日式黑豚肉-用咗少量鹽調味,豚肉薄薄燒得香脆,好好食。鰻魚串- 鰻魚肥美, 肉配上香甜鰻魚醬,encore 👍🏻一口和牛串- 燒完都勁嫩,接近入口溶。芝士焗雜菌同新鮮翠玉瓜,食完禁多肉,要返d菜去下膩。降火龜苓膏燒-呢個必點, 初初諗住試伏心態,估唔到禁正,口感煙煙韌韌,再配上煉奶, 甜中一點苦澀, 好好食。

男朋友果杯Wednesday 賣相靚,打卡一流😆

今次都係叫左多款串燒

大推-

椒鹽日式黑豚肉-用咗少量鹽調味,豚肉薄薄燒得香脆,好好食。

鰻魚串- 鰻魚肥美, 肉配上香甜鰻魚醬,encore 👍🏻

一口和牛串- 燒完都勁嫩,接近入口溶。

芝士焗雜菌同新鮮翠玉瓜,食完禁多肉,要返d菜去下膩。

Type of Meal
Dinner
在繁華的蘭桂坊,有一間好適合與朋友聚會和暢飲的餐廳 -- 芝加哥串燒酒場🍸🍷🍺🍢。食物質素唔錯,環境氣氛幾好,價錢合理高CP,串燒選擇豐富和多樣化🫶⭐️海鮮如蟶子王、扇貝和蠔🦪,真係好新鮮好正,燒得很惹味⭐️極品即燒乳豬🐖外皮燒到脆卜外皮燒到脆卜卜,入面肉質仲好嫩滑卜,入面肉質仲好嫩滑⭐️荔枝豚肉超好食⭐️安格斯牛肉露荀🐄 配搭感覺好清新⭐️宮崎去骨雞腿🐥 大大塊,多肉汁,超抵食。⭐️芝士年糕🧀串燒調味很好和燒得很香口,非常適合下酒。我地叫左cocktail 🍸和蘋果酒 (irish cider)🍏,真係過左一個很chill的晚上🌙

⭐️海鮮如蟶子王、扇貝和蠔🦪,真係好新鮮好正,燒得很惹味

⭐️極品即燒乳豬🐖

⭐️荔枝豚肉超好食

⭐️安格斯牛肉露荀🐄 配搭感覺好清新

⭐️宮崎去骨雞腿🐥 大大塊,多肉汁,超抵食。

⭐️芝士年糕🧀

2024-07-28 78 views
▫️去到蘭桂芳,想有得飲兼有得食,可以試下去呢間串燒酒場😎 醫飽個肚先飲野😼🦪 香蔥蔥花廣島蠔 $188▫️一碟有6隻~蠔肉夠肥美,燒到熱辣辣♨️ 淨係加少許蔥蒜已經好好食🥹🦐 泰式生蝦刺身 $78▫️生蝦新鮮~點埋秘製酸辣汁好開胃😋🍆 招牌茄子燒 $42🥬 燒娃娃菜 $15▫️茄子係串燒必點🤣 舖滿蒜蓉好香🧄 娃娃菜都幾入味,如果份量多啲就更好😆🍄 燒大啡菇 $35▫️大啡菇好多汁!仲加左煙肉同蛋黃,令味道無咁單調😎🍳 明太子玉子燒 $58▫️玉子燒幾厚身,加左少許明太子,鹹甜交雜幾好食😌🍢 荔枝豚肉卷 $25/🍢 A5極品和牛粒 $128/🍢 招牌燒牛骨髓 $29/🍢 燒和牛胸爽串 $26/🍅 車厘茄雞髀肉 $25▫️試左幾款串燒,唔會燒得太燶都ok~當中最鐘意車厘茄雞髀肉,夠晒juicy💦🍺 Kirin Ichiban Frozen Beer $128/🍻 Guinness $95▫️串燒配啤酒先夠爽🍻 Frozen Beer面層有啤酒沙冰都幾得意😆

🦪 香蔥蔥花廣島蠔 $188

🦐 泰式生蝦刺身 $78
▫️生蝦新鮮~點埋秘製酸辣汁好開胃😋

🍆 招牌茄子燒 $42
🥬 燒娃娃菜 $15

🍄 燒大啡菇 $35
▫️大啡菇好多汁!仲加左煙肉同蛋黃,令味道無咁單調😎

🍳 明太子玉子燒 $58
▫️玉子燒幾厚身,加左少許明太子,鹹甜交雜幾好食😌

🍢 荔枝豚肉卷 $25/
🍢 A5極品和牛粒 $128/
🍢 招牌燒牛骨髓 $29/
🍢 燒和牛胸爽串 $26/
🍅 車厘茄雞髀肉 $25

🍻 Guinness $95

2024-07-28 1014 views
很久沒踏進蘭桂坊,這夜友人說要暢飲幾杯 見呢到有串燒又有酒飲😛都幾正,就試吓-燒雞泡魚乾很厚實~燒得微香,很適合送酒食用😂叫左數款串燒,用一個大木盤上碟,好可愛美觀🤣-人氣雞肉組合組合有4串燒物,包括招牌雞皮墨魚滑,芝士雞串,雞肉軟骨棒和蜜糖雞翼正常發揮👍🏻蜜糖雞翼較為香脆-荔枝豚肉卷荔枝的甜味與豚肉味道都挺搭的,有啲水份,幾juicy-明太子玉子燒玉子燒幾挺實,加上明太子醬,味道不錯-茄子燒燒茄子不嬲都係my favorite 燒得都幾淋,蒜香味十足-無骨白鱔串食串燒好少見到白鱔串😛肉質幾彈牙香口-原隻魷魚串配搭上燒汁,好入味,也有魷魚香-日本博多雞皮超邪惡的一道菜,雞皮炸得超脆超超超香口!配上甜辣醬,好惹味😍 配酒必吃之選!大愛🤣-枝豆正常發揮-話明酒場,就緊係要飲酒,呢到酒類選擇都好多架😳飲少少又得飲多多都得😂由於本人無法高濃度酒精,揀左Magners蘋果酒👀正常發揮朋友就試左多種cocktail, 我覺得味道最為衝擊的是Crazy Mother Fxxker (VODKA,GIN, RUM, TEQUILA, BLUECURACAO, REDBULL),飲一啖都精神為之一振😂串
很久沒踏進蘭桂坊,這夜友人說要暢飲幾杯
見呢到有串燒又有酒飲😛都幾正,就試吓

-燒雞泡魚乾
很厚實~燒得微香,很適合送酒食用😂

叫左數款串燒,用一個大木盤上碟,好可愛美觀🤣
-人氣雞肉組合
正常發揮👍🏻蜜糖雞翼較為香脆

-荔枝豚肉卷
荔枝的甜味與豚肉味道都挺搭的,有啲水份,幾juicy

-明太子玉子燒
玉子燒幾挺實,加上明太子醬,味道不錯

-茄子燒
燒茄子不嬲都係my favorite
燒得都幾淋,蒜香味十足

-無骨白鱔串
食串燒好少見到白鱔串😛肉質幾彈牙香口

-原隻魷魚串
配搭上燒汁,好入味,也有魷魚香

-日本博多雞皮

-枝豆
正常發揮

由於本人無法高濃度酒精,揀左Magners蘋果酒👀正常發揮

串燒跟酒精這配搭真的不錯呢🤪 可以同朋友來把酒談歡既好地方😎
串燒
串燒
2024-07-26 107 views
成日都見到有朋友去呢間餐廳食串燒飲下酒 上網睇見到有好多分店 今次就帶埋女朋友黎到中環分店食晚飯🤣🍀串燒一口和牛串 牛肉味香濃 口感有嚼勁 咬落口每一啖肉汁都好正🤩 芝士和牛串 同樣好有咬口 可以兩款和牛串揀一款試下😙 鹽燒牛舌心超級彈牙 牛肉都充滿香味 都係值得一食😝 炭燒鴨胸 鴨胸皮燒得香脆 肉質有咬口 好食😋 鹽燒日本黑豚 邊位燒至香脆可口 豚肉吾會太乾身 鹽嘅份量恰到好處😚 燒雞腎串好有嚼勁 每一啖都好爽口😛 鹽燒雞軟骨有咬口 吾會太乾 脆口好好食☺️ 牛油帆立貝燒得好香 燒嘅時間岩岩好 口感軟嫩🤪 紫菜年糕串嘅醬油好香 年糕口感軟糯😉 浦燒雞髀菇咬落仲有好多汁 冇燒到乾晒身 好好食🤣 芝士焗雜菌襯芝士仲熱要快啲食 凍左就冇咁好食架啦🥺 明太子玉子燒有四件 蛋味香濃 明太子味道岩岩好 吾會過多😎🍀安格斯牛板腱珍珠飯驚自己食串燒會吾夠飽 就叫個飯填飽下個肚仔🤪 安格斯牛板腱牛肉味濃郁 口感有嚼勁 好食又醫肚 大食嘅朋友可以食返碗😤🍀香蒜蔥花廣島蠔直接叫左半打 廣島蠔嘅海水味好濃 加少少香蒜同蔥花作調味已經好好食☺️🍀Mocktail想飲下野又想打下卡 而我同女朋友都想飲啲無酒精嘅飲品

🍀串燒

🍀安格斯牛板腱珍珠飯
驚自己食串燒會吾夠飽 就叫個飯填飽下個肚仔🤪

🍀香蒜蔥花廣島蠔

🍀Mocktail
想飲下野又想打下卡 而我同女朋友都想飲啲無酒精嘅飲品 店員就介紹左兩杯無酒精雞尾酒比我地 一杯就玫瑰加西瓜🍉口味 而另一半就係菠蘿🍍加蘋果🍎 兩杯都好清甜 果味十重 消暑又解渴😆
事源本月13號同班fd book佐去食夜晚,因為人數比較多,餐廳安排佐矮枱比我地坐走廊中間,結果室內嘅雷射光嘅lighting就照足我地成晚,仲要不停閃啲紅白藍光咁轉色,有時仲要照住你對眼黎閃,咁本身都覺得幾影響食野,都有問經理可唔可以熄佐佢,但就話因為係中央控制唔可以熄,咁唯有忍住食完。因為佢要電話掃code可以叫到野食,咁點都要拎電話出黎同擺就放係枱面,點知佢啲雷射燈就掃到我電話個感光源,個前鏡廢佐出現晒啲紫色一點點,仲要Apple 保養係唔包!有Apple care都係包得$700蚊!本身都係想同fd開開心心食個飯,點知仲要再倒貼多$1950去整電話,同一班人去食,就有兩部電話瀨咗嘢,如果你地真係要去食呢間野,唔該三思!分分鐘壞埋部電話倒貼去食!
2024-07-13