芝加哥串燒酒場

Chicago Bar And Restaurant
2024-06-30 27 views
假日約咗朋友去中環蘭桂坊飲下嘢,傾下偈,順便食晚飯,見Chicago啲串燒好似都幾抵食,便去試吓。我哋叫咗好多串燒及小食,不少係人氣之選,如黑松露薯條、香蔥燒蟶子皇、招牌茄子燒、一口和牛串、鹽燒豬頸肉、紙鶴雞皮、燒雞泡魚乾及燒豬大腸等,另外嗌咗兩杯野飲,佢嘅signature啤酒Chicago logo bear 及Mocktail Saturday。串燒配合唔同嘅調味料,燒得很惹味,而且很細心,有得揀辣度,尤其香蔥燒蟶子皇,燒得剛剛好,非常鮮甜;招牌茄子燒,調味調得好好,非常juicy;紙鶴雞皮,非常薄嘅一塊雞皮,冇脂肪,燒得卜卜脆,好好食。Chicago logo bear呢隻啤酒有菠蘿香,原來有一塊乾菠蘿喺裏里,啤酒偏甜,好適合女仔飲。Saturday 加上薄荷、青檸及蜜糖嘅梳打水,非常清新,配上串燒一流。

Chicago logo bear

Saturday
加上薄荷、青檸及蜜糖嘅梳打水,非常清新,配上串燒一流。
2024-06-30 22 views
來到大埔happy hour, 就一定要到呢間有串燒食既酒吧———芝加哥串燒酒場,同朋友啤一啤暢談暢飲一番🍻🍺呢間芝加哥串燒酒場真係不是普通酒吧,除左酒水供應之外,呢度主打既串燒真係味道👅好味到頂呱呱,啤酒🍻配串燒簡直配合的天衣無縫😋呢度串燒真係好多種類可以揀,而且好多都好有特色:1. 極品即燒乳豬$68 呢個係招牌來架,超級香脆既燒乳豬仔,味道👅真係好味到爆啊👍🏻2. 椒鹽薄燒白鱔 $28 白鱔都係呢度出名既燒物,呢個燒白鱔就超級惹味啊另外仲有點左幾款燒物都好推薦😋雞肉軟骨棒 $25招牌紙雞皮$19牛油果🥑豚肉燒$28黑松露醬燒牛油果🥑$26最後一定要試下甜品類:降火龜苓膏燒$13 好特別既一款串燒,超級彈牙😄一邊食串燒,一邊飲呢度既招牌手工啤酒🍻Chicago logo beer 🍺 認為爽皮😆
呢度串燒真係好多種類可以揀,而且好多都好有特色:
另外仲有點左幾款燒物都好推薦😋
雞肉軟骨棒 $25
招牌紙雞皮$19
牛油果🥑豚肉燒$28
黑松露醬燒牛油果🥑$26
2024-06-08
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$500 (Dinner)
這家位於中環蘭桂坊的酒吧餐廳《芝加哥串燒酒吧》,地點就在蘭桂坊的正中心。 沿著蘭桂坊德記立街上斜行, 見到榮華里轉右, 就能見到《chicago》這個大招牌。餐廳除了是酒吧外,還提供了各款串燒美食。餐廳氣氛濃厚,有室內和戶外座位, 燈光加上節拍強勁的音樂, 很容易就令人陶醉在放鬆的世界裏面。酒吧有多款不同種類的酒款供客人選擇, 夏日炎炎最好就係飲返杯麒麟啤frozen beer。 呢個冰凍嘅frozen beer,有齊沙冰嘅口感,飲落非常夠氣。另外亦都有超好飲的mocktail,這一杯Tuesday,賣相超靚,打卡一流。 上面的氣泡爆開,就好似魔法一樣, 喝起來充滿熱帶果香。這裏亦提供要過百款特色串燒, 包羅萬有,令人目不暇給。 海鮮 種類繁多,有海鮮, 豬,牛,雞, 蔬菜類等等, 保證找到你所想吃的美食。先來介紹這個《招牌雞皮墨魚滑卷》, 外層的雞皮燒得非常之香口, 而且一點都不油膩。 裏面的墨魚滑相當之彈牙, 配合香脆的雞皮, 外面揸上了一層蜜糖,相當之惹味。另外必點之選就是《黑松露烤蝦多士》, 蝦多士是香港特色的小吃,在彈牙的蝦膠上,撒上了芝麻再去烤焗,金黃香脆, 加上黑松露香氣

餐廳除了是酒吧外,還提供了各款串燒美食。

另外必點之選就是《黑松露烤蝦多士》, 蝦多士是香港特色的小吃,在彈牙的蝦膠上,撒上了芝麻再去烤焗,金黃香脆, 加上黑松露香氣,令人回味。

《 明太子玉子燒》出品絕對不比日本居酒屋遜色,有蛋味, 加上咸香的明太子,佐酒一流。

《 自家製和牛棒》揸上美味的日本醬汁, 吃的時候沾上日本生雞蛋蛋漿, 增添滑溜口感,而且牛味香濃。

《 味噌甲羅燒》蟹膏的鹹香,香氣撲鼻, 用來搽麵包或者佐酒一流。

《 芝士松葉蟹棒》 裏面有大大條的蟹棒, 味道甜美, 加上火灸的芝士, 融化之後和蟹棒融合。

《牛油果豚肉燒》 軟滑的牛油果令豚肉增加了香滑的感覺, 牛油果口感細滑, 豚肉的肉味濃厚。

除此之外亦有多款的串燒蔬菜《燒秋葵》《燒韭菜》《 燒粟米》, 每款蔬菜啲調味都剛剛好,不會去太鹹,配襯各款肉類美食, 適合不過。

要到中環蘭桂坊找好好吃的酒吧, 非常推薦這間芝加哥《Chicago 》。
呢期唔知點解成日都想食串燒 😜所以早2⃣️日我朋友-收工就比我夾左去我最愛既串燒酒場度渡過左個超happy既 Friday 😌我特別中意去呢間食串燒系因為佢環境舒適、裝修型格、最重要系佢真係有超多款既特色串燒比我地揀之餘仲要全部質素都有返咁上下,價錢仲要唔係貴😍‼️我同朋友其實已經過嚟食過幾次㗎啦‼️可能係選擇太多嘅關係,次次過到嚟都會唔小心叫得太多🤣不過咁🤣叫到一大盆肉肉送酒個感覺又真係好療癒😍😍又飲又食氣氛好,當堂咩煩惱都冇晒🤣等我重點推介住幾樣出面比較少見同小妹覺得系必叫嘅串燒先😜:✨招牌雞皮墨魚滑卷✨ $36出面燒到脆卜卜、入面咬落Q彈彈既招牌雞皮墨魚滑卷甘香鮮味口感正,唔怪得係招牌必叫喇!✨限量燒新鮮魚卜✨ $35呢個真係勁少串燒店有得食,其實我特登過嚟就係為咗呢一串🥰魚卜燒過之後柔韌唔韌冇腥味,鮮味10倍濃縮,未試過既朋友仔真係一定要試吓丫🫶✨招牌燒牛骨髓✨ $29軟滑到好似隨時會瀡入口既牛骨髓,蔥香滿溢帶微辣,惹味到爆‼️✨燒日本博多雞子✨ $24打邊爐嘅雞子就食得多,燒嘅真係好少見;雞子咬落去個下超爆汁既口感實在刺激,燒過之後多左陣焦香仲更加香口!✨碳燒牛板鞬✨ $49肉質軟嫰牛
呢期唔知點解成日都想食串燒 😜

可能係選擇太多嘅關係,次次過到嚟都會唔小心叫得太多🤣

等我重點推介住幾樣出面比較少見同小妹覺得系必叫嘅串燒先😜:

✨招牌雞皮墨魚滑卷✨ $36

✨限量燒新鮮魚卜✨ $35

呢個真係勁少串燒店有得食,其實我特登過嚟就係為咗呢一串🥰

✨招牌燒牛骨髓✨ $29

✨燒日本博多雞子✨ $24

✨碳燒牛板鞬✨ $49

肉質軟嫰牛味濃,牛肉質素系唔錯!

✨極品即燒乳豬✨$68

皮脆肉嫩肉汁多,送洒確系唔少得!

整體質素都仲系keep得咁好,犀利👍🏻👍🏻

飲品方面,我地叫左:👉🏻

✨Americano✨ $108

個樣好別緻,啱晒打卡‼️飲落碳酸味同柚子味都好重,味道甜甜地又帶輕微苦澀,都算幾易入口!

✨巨峰提子酒✨ $68

呢枝又係必叫,又香又甜,提子🍇味超級重,勁易入口,好飲到想成支吹 🤣

🔴芝加哥串燒洒場

📍中環榮華里12-14號榮華大廈B座地下L及M號鋪

港鐵中環站D2出口,步行約4分鐘

#lkf #蘭桂坊 #芝加哥酒場 #飲酒 #飲返兩杯 #relax #串燒 #happyfriday #happyfriendshipday #香港好去處 #老蘭 #夜 #夜生活 #夜繽紛 #高質#openrice
  • 串燒
2024-06-27 7 views
約朋友食飯,佢竟然帶左我去蘭桂坊,原來係佢見我鍾意食燒烤,所以帶我黎試下呢間高評價而且高性價比既串燒店黎到酒場,當然要試下酒精飲品,我叫左杯好靚既cocktail - Rainbow,甜甜地,好易入口,岩曬我呢個平時少飲酒既人🍸食物方面,選擇非常多,好多野想食,可惜個肚位置有限,唯有揀d平時喜歡食既野試下泰式生蝦刺身蝦很新鮮,夠彈牙而且很大隻,連埋醬汁一齊食,非常惹味👍🏼炸饅頭細細粒,一啖一件,岩曬我咀型,而且炸得非常香脆,讚❤️明太子玉子燒非常喜歡呢個配搭,口感嫩滑又帶少少焦香,yummy🥰招牌茄子燒茄子燒到夠曬淋,上面鋪滿蒜粒同孜然粉,非常香烤芝士廣島蠔D蠔夠新鮮creamy,不論配芝士或蔥蒜黎燒都係冇得輸😋風味羊肉串一口和牛串2款肉都燒得岩岩好,唔錯招牌雞皮墨魚滑卷呢個組合,估唔到咁好食,燒香左既雞皮加埋墨魚滑彈牙既口感,點埋一齊上既蜜糖,三者加埋係出奇既好味,推介一試💯芝士燒大虎蝦虎蝦夠大隻,爽口彈牙,配埋芝士黎燒,食完想再encore黑松露燒帶子黑松露夠香,帶子亦算大粒厚身,唔錯總括黎講,喺蘭桂坊,食咁多高質既串燒,埋單都只係800蚊左右,性價比非常高,另外其實佢地仲有啤酒全日

泰式生蝦刺身
蝦很新鮮,夠彈牙而且很大隻,連埋醬汁一齊食,非常惹味👍🏼

炸饅頭
細細粒,一啖一件,岩曬我咀型,而且炸得非常香脆,讚❤️

明太子玉子燒
非常喜歡呢個配搭,口感嫩滑又帶少少焦香,yummy🥰

招牌茄子燒
茄子燒到夠曬淋,上面鋪滿蒜粒同孜然粉,非常香

烤芝士廣島蠔
D蠔夠新鮮creamy,不論配芝士或蔥蒜黎燒都係冇得輸😋

風味羊肉串
一口和牛串
2款肉都燒得岩岩好,唔錯

招牌雞皮墨魚滑卷

芝士燒大虎蝦
虎蝦夠大隻,爽口彈牙,配埋芝士黎燒,食完想再encore

黑松露燒帶子
黑松露夠香,帶子亦算大粒厚身,唔錯

總括黎講,喺蘭桂坊,食咁多高質既串燒,埋單都只係800蚊左右,性價比非常高,另外其實佢地仲有啤酒全日買一送一,可惜我肚仔唔爭氣,飲唔到咁多,下次一定要叫多幾個朋友一齊黎chill下🍻
2024-06-24 43 views
餐廳位於老蘭嘅心臟地帶,內裏環境相當有 feel,仲有歐多牙嘅位置,放便喜歡頻繁呼吸嘅朋友。Kirin Ichiban Frozen Beer,麒麟一番搾 Frozen Beer 柚子果蓉味,啤酒上面獨有嘅零下 5 度啤酒泡沫,結合柚子嘅清新鮮甜香氣,清爽怡人,令人回味。紙鳶雞皮,廚師用竹纖將雞皮穿到好似一隻紙鳶咁樣因而得名,雞皮夠薄,燒到好似薯片咁脆,但係多咗雞油嘅香味,餸酒一流。自家製和牛棒,和牛棒牛味濃郁,點一點隨付嘅蛋漿,風味更佳。Mateus,Mateus 係一種由葡萄牙出產嘅帶泡沫酒,入口甜微,風味清新,風格平易近人,帶有精緻而濃烈嘅櫻桃氣息,口感令人愉悅。燒娃娃菜,串燒咁多肉肉,點都要嗌番啲菜均衡一下,娃娃菜燒得香之餘仲保持住水份,非常 Juicy。明太子玉子燒,玉子燒Q彈,上枱嘅時候仲係微微辣口嘅狀態,蛋嘅甜味加上明太子嘅提鮮,讚。招牌無骨白鱔串,白鱔新鮮,入口彈牙,特別鍾意佢燒得薄脆嘅魚皮,令到整體嘅食感更佳。燒羊架,羊味令人滿足,點埋薄荷醬更有層次。燒明太子多士,串燒店食過好多,用明太子嚟做多士都係第一次食,烘得脆身嘅多士原來同明太子嘅鹹鮮原來係絕配。

自家製和牛棒,和牛棒牛味濃郁,點一點隨付嘅蛋漿,風味更佳。

燒羊架,羊味令人滿足,點埋薄荷醬更有層次。

2024-06-23 22 views
環境超放鬆,店內的快歌很好聽,音樂不會掩蓋談天說地,讚。食物種類多,選了好一陣子才決定。Samuel Adam’s Sam’76 Draught容易入口,啖啖麥香,還有花香,女生也能駕馭。Saturday 主要材料有薄荷蜜糖梳打水青檸,喝下爽喉怡人,味道酸香,醒胃清新。食物的辣度點了小辣:荔枝豚肉燒甜甜的荔枝肉配燒豚肉,配搭經典卻十分美味。芝士黑松露大啡菇大啡菇厚身帶汁,芝士🧀舖面太吸睛,黑松露也不輸,加了烤煙肉,底下還有流心蛋😍滋味加倍。安格斯牛肉露荀卷爽綠露荀脆脆的,帶出平衡肉膩的作用,牛味相當,燒得肉嫩不乾。芝士年糕不喜歡配煉奶吃,所以沒有加。外脆內軟,芝士滿餡,放涼了食,依舊味美,必點!芝士和牛串賣相美,牛味突出,簡單調味,美味未被芝士掩蓋。牛油果🥑豚肉燒豚肉包著成熟度恰好軟糯的牛油果,豚肉惹味,牛油果倒不太像平時吃到的口味。芝士雞脾肉串雞肉細嫩,沒有肥皮,配上咸咸的芝士🧀立刻好吃😋不少。雞肉軟骨棒免治肉棒帶有些少粒粒嚼口,是我喜歡的,加上雞蛋就更滑溜。多春魚燒得剛好,熱騰騰,送酒一流。風味燒雞腎串爽脆有嚼勁,後是柔軟質感,蠻惹味。燒羊架點了五成熟,青草醬調味,羊架面層煮理得甘
環境超放鬆,店內的快歌很好聽,音樂不會掩蓋談天說地,讚。

食物種類多,選了好一陣子才決定。

Samuel Adam’s Sam’76 Draught
容易入口,啖啖麥香,還有花香,女生也能駕馭。

Saturday

食物的辣度點了小辣:

荔枝豚肉燒
甜甜的荔枝肉配燒豚肉,配搭經典卻十分美味。

芝士黑松露大啡菇

安格斯牛肉露荀卷

芝士年糕

芝士和牛串
賣相美,牛味突出,簡單調味,美味未被芝士掩蓋。

牛油果🥑豚肉燒

芝士雞脾肉串
雞肉細嫩,沒有肥皮,配上咸咸的芝士🧀立刻好吃😋不少。

雞肉軟骨棒
免治肉棒帶有些少粒粒嚼口,是我喜歡的,加上雞蛋就更滑溜。

多春魚
燒得剛好,熱騰騰,送酒一流。

風味燒雞腎串
爽脆有嚼勁,後是柔軟質感,蠻惹味。

燒羊架
點了五成熟,青草醬調味,羊架面層煮理得甘香,入一口感細嫩,羊膻適中,叫一塊真的嫌不夠。

招牌燒牛骨髓
特別的一道,軟淋感夠得意,咸咸辣辣的,有趣,建議親自吃😂筆墨難以形容。

一口和牛串
牛味ok濃郁,燒得剛剛熟,顏色漂亮。

燒日本博多雞子
孜然口味,很彈牙,質地不鬆散。

阿波美雞肝串
質地很粉,雞味特濃,份量足。

鹽燒雞軟骨
咸香脆彈,燒得無過火,又是下酒佳物。

椒鹽薄燒白鱔
骨好細,可以一拼吃下,鱔皮彈,魚肉嫩,有彈性,說是薄燒也大方厚切,

招牌珍寶生蠔串
鮮味,蠔味突出,濃縮富蠔汁,討好😇

風味羊肉串
肉🥩有嚼勁,膻味出色,調味不過重,羊愛好者可以一試。

食後感:比預期品質高,菜式也遠超一般酒吧餐廳,驚喜。
💕💫中環放工⭐️Happy Hour到LKF 芝加哥串燒酒場就啱哂🤗🤗位置勁方便!黎Relax chill吓!就算平時週末平日想飲杯酒,可以來這裡吃埋串燒💫勁多種類極邪惡💕🪬酒類我哋叫咗🥃Hennessy VSOP $98、Macallan12 $130🍸Cocktail Blue Margarita $128、Guinness啤酒🍻$95Cocktail調得不錯💫酒類多款式我哋叫左多款串燒佐酒,食物款式多⭐️誠意之作🐤燒雞皮 $21,炸得香脆,好似食緊薯片咁🙂‍↔️🐮 一口和牛串 $32,肉質軟腍好味,必叫🍟黑松蘑薯條 $88,炸得好脆👍🏻必叫🐮A5 品和牛粒 $128,牛味燶郁⭐️🫛燒尖椒串 $17,好惹味💕🥬韮菜燒 $16,好正🙌🏻🍄‍🟫芝士黑松露大啡菇 $45,好抵食🐠招脾無骨白鱔串 $58 ,肉質彈牙💕燒黑松露帶子 $68,肉質嫩滑 💫明太子玉子燒 好味

Cocktail調得不錯💫酒類多款式

我哋叫左多款串燒佐酒,食物款式多⭐️誠意之作
🐤燒雞皮 $21,炸得香脆,好似食緊薯片咁🙂‍↔️
💫明太子玉子燒 好味
  • 明太子玉子燒
  • 日本博多雞皮
2024-06-22 57 views
第一次放工嚟到呢度Happy Hour,估唔到內巷入面有一間咁有氣氛既酒吧🤪未行近已經見到出面坐滿人,加埋典型膨膨聲既音樂😌用QR code落單方式,好方便😉安排左座位坐低之後,見到牆上面大大隻寫住啤酒買一送一😍加上好口渴關係,即刻order左杯飲下先😌✨培根蘆筍卷 $35✨培根年糕卷 $26✨炭燒鴨胸 $24✨風味燒雞腎串 $19✨招牌茄子燒 $42✨芝士黑松露大啡菇 $45✨芝士松葉蟹棒 $23✨芝士年糕 $32 ✨燒肉鬆小貝吐司 $19✨一口和牛串$29✨安格斯牛肉露筍串 $38✨燒豬大腸 $26✨燒士匪雞翼 $25✨蒲燒鰻魚串 $29✨炸大八爪魚足 $68一次過點曬想食既串燒,加一杯大大杯冰凍啤酒,爽歪歪的😍最鐘意既係一口和牛串,非常juicy多汁🤤炸大八爪魚足都幾特別,平時係見餐牌都會有雞軟骨,見呢度有八爪魚,就點嚟試吓,有驚喜,大大份,好適合同朋友傾偈一路送啤酒🍻✨San Mig Light Draught $83大大杯好開心😁啲泡多到瀉出嚟😍想飲啤酒,但又唔想咁濃,就揀左light draught,剛剛好👍🏻✨Kirin Ichiban Frozen Beer $101揀

✨培根蘆筍卷 $35
✨燒士匪雞翼 $25
✨蒲燒鰻魚串 $29
✨炸大八爪魚足 $68

✨San Mig Light Draught $83

揀左白桃果蓉味,甜甜的,好香既白桃味,加埋麥香啤酒,比一般啤酒更易入口😍
2024-06-18 121 views
放工同同事、朋友去蘭桂坊暢飲嘅好選擇❤️今日見到依間外觀幾有feel,色彩繽紛,感覺舒服而且好多選擇就入左去~去到感覺氣氛好好,有室內同室外位置選擇,今次就揀左室內坐得好舒服😌而且有驚喜,質素同性價比高,下次會再去嘅酒吧!一坐低當然唔少得叫番杯酒🍺🍹🍸同小食🍟🍖chill下,酒類選擇好多,而且好有特色,所以我地今次前前後後叫左5款酒,全部都好好飲,味道調配得恰到好處,每款都好有驚喜,真係要大讚👍🏼👍🏼分別有:原味Kirin Ichiban Frozen BeerFrozen Beer揀左原味,啤酒味濃厚,上 面仲有層碎冰嘅感覺嘅雲朵,飲落真係一個字「爽」!Chicago Logo Bear依款Logo Bear 係其中一款佢地signature 啤酒之一,飲第一啖就好香嘅菠蘿味喺口腔裏面滲出嚟,再配合埋本身啤酒嘅味道,好易入口,味道非常突岀,真係一次過飲幾杯都得👍🏼👍🏼,依款係我必點之選❤️Samuel Adams 76鍾意飲荔枝味嘅朋友,呢款就一定啱晒,呢款啤酒飲落帶有荔枝味,但係又唔會蓋咗啤酒嘅香味,非常融合,想轉下口味,唔想成日飲原果嘅話,依款值得一試Rainbow飲完啤酒見到隔
放工同同事、朋友去蘭桂坊暢飲嘅好選擇❤️

分別有:
原味Kirin Ichiban Frozen Beer

Chicago Logo Bear
Samuel Adams 76

Rainbow
飲完啤酒見到隔籬枱叫咗呢杯Rainbow賣相好靚,然後俾佢吸引咗又叫咗杯。酒裏面各種味道都調配得恰到好處,好易入口得來味道好fresh,呢隻啱晒中意甜甜地帶有水果味女士飲

Go(bubble)
呢款見到menu寫住佢裡面嘅favourite係secret咁神秘就即管order試一試,嚟到服務員會即場整杯上嘅大波波,啱晒鍾意打卡嘅我,而且又睇得又飲得,佢講到明係神秘味道,我就唔喺度透露,保持神秘感,但係都非常好飲,味道都係帶有水果味同非常易入口,唔覺唔覺就會飲咗好多,佢仲有幾款Secret味道嘅選擇,下次會再去試🥰

總括嚟講,佢嘅酒類飲品都冇得輸,去到完全可以放心叫,叫自己鍾意嘅味道就可以,好高質。

小食方面,我地叫左幾款小食同串燒:
黑松露薯條

燒和牛胸爽串
鹽燒牛舌心
煙燻和牛牛舌

招牌茄子燒

炸大八爪魚足

牛油帆立貝
燒土匪雞翼

今次飲酒chill下傾計為主,全部都叫小食送酒,不過佢本身食物種類好多,亦都有飯類,所以未食晚餐都可以嗰度食埋。
而所有食物都係即叫即整,我哋今次叫嘅燒物同雜物都極力推介,燒到外脆外軟,超Juicy,味道調得非常出色。
而我叫嘅八款食物當中,黑松露薯條同炸大八爪魚足最有驚喜,薯條叉得超脆,而且份量大,成個薯條山咁,黑松露亦俾得唔手軟,食完都仲有黑松露淨,認真誇張!二個大八爪魚足非常新鮮,粉薄餡靚。

呢間真係一間罕有嘅食物同酒品嘅質素都超高嘅酒場,下次聚會都一定會再去👍🏼👍🏼🥳🎉🎉🥂🍾
返工咁辛苦,放工間中當然要輕鬆一下,點左超多食物獎勵一下自己,用一個大抬盤上菜,視覺效果已經好衝擊。味噌甲羅燒($48),啖啖蟹膏香味在口腔散發,簡直無得輸。香蒜蔥花廣島蠔($32),蠔唔算大粒,但勝在好肥美飽滿,燒得剛剛好,仍然保留到juicy唔乾身。黑松露烤蝦多士($42),外層香酥,內裏蝦肉爽口彈牙,而且仲夠熱辣辣,黑松露醬汁加入左芥末好夾。燒羊架($43),厚肉,肉質軟腍,易咬唔韌,羊羶味重,鐘意食羊既一定會越羶越正。椒鹽簿燒白鱔($28)、招牌無骨白鱔串($58)、蒲燒鰻魚串($29)、鹽燒豬頸肉($21)、鹽燒雞皮($16)、燒豬大腸($26)、招牌燒牛骨髓($29)、常餐沙爹牛串($23)、孜然燒羊腩($26)、芝士松葉蟹棒($23)、雞皮餃子($29)、紙鷂雞皮($21)無骨白鱔價錢雖然較其他貴一d,但啖啖肉唔驚有碎骨,而且肉質彈牙,豬頸肉厚切彈牙,燒豬大腸和炸既分別,燒會保留到肉汁,但冇炸咁脆口,各有優勝之處,牛骨髓平時用作打邊爐多,燒既方法較少見,原來燒出黎都一樣好食,煙煙韌韌口感,而且滑嘟嘟口感,再配埋店醬秘製醬汁,酸酸尾尾咁幾開胃,紙鷂雞皮將雞皮撐開黎燒,燒至乾

味噌甲羅燒($48),啖啖蟹膏香味在口腔散發,簡直無得輸。

椒鹽簿燒白鱔($28)、
常餐沙爹牛串($23)、
孜然燒羊腩($26)、
芝士松葉蟹棒($23)、
雞皮餃子($29)、
紙鷂雞皮($21)
無骨白鱔價錢雖然較其他貴一d,但啖啖肉唔驚有碎骨,而且肉質彈牙,豬頸肉厚切彈牙,燒豬大腸和炸既分別,燒會保留到肉汁,但冇炸咁脆口,各有優勝之處,牛骨髓平時用作打邊爐多,燒既方法較少見,原來燒出黎都一樣好食,煙煙韌韌口感,而且滑嘟嘟口感,再配埋店醬秘製醬汁,酸酸尾尾咁幾開胃,紙鷂雞皮將雞皮撐開黎燒,燒至乾身好似薯片咁脆,加上少少鹽上味就已經足夠。

鹽燒牛舌心($33)、
燒鵪鶉蛋($22)、
牛油果豚肉燒($28)、
粟米燒($18)
牛舌心厚切爽口,油脂比例多,粟米燒得夠熱,而且灑上辣粉更惹味。

招牌雞皮墨魚滑卷($33)、
芝士年糕($32)、
雞肉軟骨棒($25)
外層雞皮煙韌,內裏墨魚滑有粒粒墨魚好有咬口,配既醬汁係蜜糖,雖然甜甜地係幾好,但總覺得不太相襯,店家可考慮再創新另一款醬汁,我將黑松露烤多士既剩餘醬汁點上墨魚滑,反而這樣較好味。

Kirin ichiban frozen beer白桃果蓉($101)、
Blue girl($48)
白桃果蓉,將白桃打成氣泡和cream之間狀態,再噴上啤酒上,白桃果味幾香,有餘韻,而且順滑。
2024-06-17 24 views
舊同學從外國回來,我帶他到中環蘭桂芳蹓躂, 最後進入了一間燒烤酒場晚餐,在openrice訂位六點前有折啊:1.🌿 蒲燒原條鰻魚珍珠飯:燒烤後的鰻魚淋上蒲燒醬汁後遮蓋了整碗飯。2. 🌿紫菜年糕串:年糕串在竹籤上,外層裹上紫菜後烤製。有香糯和紫菜的鮮脆口感3. 🌿日本一口蕃薯仔燒:柔軟甜美,是一道營養豐富的小吃。4. 🌿黑松露烤蝦多士:蝦的鮮甜與黑松露的香氣相融合,搭配酥脆的多士,口感豐富。5. 🌿汁燒牛仔骨:內部多汁,並淋上特製的燒烤汁,味道香濃。6. 🌿流心芝士牛肉漢堡:牛肉漢堡經過烤製後,芝士內部融化,口感濕潤多汁,給予漢堡更豐富的口味。7. 🌿招牌無骨白鱔串:白鱔肉質鮮嫩,經過燒烤後,表面酥脆,內部保持多汁。8. 🌿香蒜燒鮮鮑魚:鮑魚的鮮甜和香蒜的香氣相互融合,帶來濃郁的風味。9. 🌿燒三文魚鰭:三文魚鰭經過燒烤後,皮脆肉嫩。10. 🌿脆炸36牛乳卷:就像我們的中式食品炸鮮奶,只是轉了用春捲皮。

3. 🌿日本一口蕃薯仔燒:柔軟甜美,是一道營養豐富的小吃。

9. 🌿燒三文魚鰭:三文魚鰭經過燒烤後,皮脆肉嫩。

2024-06-14 44 views
今晚收工同好友一齊去蘭桂坊番杯🍹🍸估唔到竟然尋覓到有一間串燒好好食的酒吧餐廳~今晚一於飲飽食醉,將一切工作煩惱拋諸腦後,開心暢飲🍻🥳[室內環境]-Drinks-❤️Sex on The Beach $128蜜桃味Vodka, 果味清新香甜, 女仕至愛❤️Friday$85紫薯與朱古力加牛奶的調飲,令人無法抗拒❤️Wednesday(Bubble)$115提子味的特飲,加上泡泡的夢幻感覺好新鮮-燒物-❤️燒大啡菇$35第一次見加上蛋黃一齊燒,又香又滑❤️玉子燒$38味道鮮甜,而且燒得外脆內軟❤️燒黑松露帶子$68帶子鮮甜,配上黑松露味道令整體味道提升❤️一口和牛串(人氣之選)$29牛味濃郁,生熟到剛剛好,果然是人氣之選👍❤️碳燒牛板鍵$49碳火香烤的牛肉叫人回味無窮,啖啖肉份量好足❤️脆炸3.6牛乳卷$28味道似足細個食的煉奶炸饅頭,外面香脆內裏軟滑👍❤️招牌無骨白鱔串$58魚肉鮮甜嫩滑,白鱔控必食之選❤️燒蜜糖叉燒$23燒烤的叉燒串,確實有不錯的驚喜❤️燒翠玉瓜 $16,仲有蔬菜食,果然夠健康👍❤️極品即燒乳豬:第一次品嚐串燒乳豬的風味,皮脆肉嫩,燒得剛剛好很滿意🫶🏻❤️鳳梨燒$26香甜多汁,份量好足❤️秘製金沙骨
今晚收工同好友一齊去蘭桂坊番杯🍹🍸

[室內環境]

-Drinks-
❤️Sex on The Beach $128
蜜桃味Vodka, 果味清新香甜, 女仕至愛

❤️Friday$85
紫薯與朱古力加牛奶的調飲,令人無法抗拒

❤️Wednesday(Bubble)$115
提子味的特飲,加上泡泡的夢幻感覺好新鮮

-燒物-

❤️燒大啡菇$35
第一次見加上蛋黃一齊燒,又香又滑

❤️玉子燒$38
味道鮮甜,而且燒得外脆內軟

❤️燒黑松露帶子$68
帶子鮮甜,配上黑松露味道令整體味道提升

❤️一口和牛串(人氣之選)$29
牛味濃郁,生熟到剛剛好,果然是人氣之選👍

❤️碳燒牛板鍵$49
碳火香烤的牛肉叫人回味無窮,啖啖肉份量好足

❤️脆炸3.6牛乳卷$28
味道似足細個食的煉奶炸饅頭,外面香脆內裏軟滑👍

❤️招牌無骨白鱔串$58
魚肉鮮甜嫩滑,白鱔控必食之選

❤️燒蜜糖叉燒$23燒烤的叉燒串,確實有不錯的驚喜

❤️燒翠玉瓜 $16,仲有蔬菜食,果然夠健康👍

❤️鳳梨燒$26香甜多汁,份量好足

❤️秘製金沙骨$26肉味香濃,惹味非常

❤️安格斯牛肉蔥串$32京蔥的香與牛肉的鮮是完美的組合😋

❤️金菇牛肉卷$28,大愛😍燒烤必須補充的纖維

總結:
不論是食物質素、飲品的選擇都非常出色~以後再到中環又多一個聚腳的好選擇了❣️人均$500左右飲飽食醉🥳大滿足,下次再約朋友一齊食食過👍🍻

• 串燒
2024-06-14 26 views
元朗有間串燒酒吧,多嘢飲串燒又正,可惜之前距離朋友太遠,依家開到黎中環,可以好方便咁約朋友去食啦!芝加哥裝修型格,有大電視睇波,又可以食埋串燒,真心覺得正👍呢度d生啤又大杯又夠凍,都忍唔住飲多幾杯,除左麒麟,仲有佢特色Chicago Logo Beer,有塊菠蘿果乾係面,飲落有少少菠蘿味,幾特別。串燒方面都好出色😍係偏中色style,用左大量香料!以下係我覺得好好食既推薦比大家🐮牛類•鹽燒牛舌心 - 牛舌心質感柔軟,同時又保留牛舌既爽脆,好食•燒Prime牛小排 - 肉質juicy有牛味🐔雞類•燒蜜椒雞翼串 - 醬汁同雞好夾•大蔥雞髀肉 - 有好香既蔥味,一咬爆汁🪸海鮮•雞泡魚乾 - 香甜鹹鮮,送酒一流•鹽燒鮮白鱔串$58- 必食,好厚肉好新鮮

🐮牛類

•燒Prime牛小排 - 肉質juicy有牛味

🐔雞類
•燒蜜椒雞翼串 - 醬汁同雞好夾
•大蔥雞髀肉 - 有好香既蔥味,一咬爆汁

🪸海鮮
•雞泡魚乾 - 香甜鹹鮮,送酒一流
•鹽燒鮮白鱔串$58- 必食,好厚肉好新鮮

2024-06-13 12 views
蘭桂坊這間酒吧餐廳與別不同,因為有勁多串燒食,室內以簡約現代的設計為主,寬敞的空間夠大。Kirin Ichiban清爽順口的生啤,開胃解渴,優惠期間還買1送。香蔥燒蟶子王新鮮肥美的肉質,配上恰到好處的香燒蔥香,肉質彈牙,鮮甜惹味。招牌雞皮墨魚滑卷酥脆的雞皮外層,包裹住綿密滑嫩的墨魚餡料,清新爽口,滿足味蕾。自家製和牛棒牛肉香氣四溢,外層微焦而內裡軟嫩,肉汁夠多夠濃,層次豐富。即開生蠔新鮮肥美,肉質飽滿又夠大隻,口感爽脆,清甜夠鮮冷盤日本磯燒鮑魚軟嫩多汁,配上獨特的磯燒風味,回味無窮。燒黑松露帶子肉質細嫩,與黑松露的芳香完美融合。安格斯牛板腱珍珠飯,牛肉入味鮮嫩,配上粒粒分明的珍珠米飯,層次豐富,回味無窮。椒鹽薄燒白鱔鱔魚皮脆肉嫩,調味恰到好處,清爽解膩,是絕佳下酒菜。

即開生蠔新鮮肥美,肉質飽滿又夠大隻,口感爽脆,清甜夠鮮

冷盤日本磯燒鮑魚軟嫩多汁,配上獨特的磯燒風味,回味無窮。

燒黑松露帶子肉質細嫩,與黑松露的芳香完美融合。

椒鹽薄燒白鱔
鱔魚皮脆肉嫩,調味恰到好處,清爽解膩,是絕佳下酒菜。