Restaurant: CHICKEN FACTORY (愛民商場)
Info:

唔講你可能唔記得,雞,除咗炸,其實仲可以拎去“烤“嘅。講到烤雞專門店,以前有紅極一時嘅《La Rotisserie》,而家就好似得返大型連鎖店嘅《Chicken Factory》 (簡稱“雞廠“)。星期二,12:25,愛民商場嘅雞廠俾學生同外賣專員佔領咗。今日唔嗌1/2隻雞嘅一人餐,同新同事玩大啲嗌原隻烤雞手撕兩份分,12:30落單,差唔多13:05先有得食,等到人去樓空外賣變堂食:〰️〰️〰️🍗 原隻烤雞 ▪️ 賣相一絕,無穿無爛,烤到金黃焦香!熱辣辣原隻上喺唔同啲,有啲位烤到脆皮,撕開雞脾有肉汁滴出嚟!有雞味、無雪味,調味啱啱好,雞胸位唔乾又唔老,同事大讚“🉐️喎!"。▪️ 二人餐default跟黑椒汁,唔似一人餐甘可以揀牛肝菌,麻辣醬果啲,體驗差啲。🍚 雞湯油飯,蘑菇飯▪️ 今日嘅飯喺飽滿粒粒分明嘅珍珠米,同記憶中一人餐用普通米煮嘅飯好大對比!雞湯油飯幾香,蘑菇飯個醬汁唔Hea,OK喎真喺。🥗 牛油粟米,烤雜菜,焗薯▪️ 粟米正常發揮,甜嘅。▪️ 烤雜菜(四季豆 x 椰菜花 x 紅蘿蔔)同焗薯一樣,烤到焦香焦香,本質上喺OK嘅,純粹調味出咗事,鹹到要預約洗腎。🥤 檸檬洛神花茶 (+$2@)▪️ 洛神

🍗 原隻烤雞

🍚 雞湯油飯,蘑菇飯

🥗 牛油粟米,烤雜菜,焗薯
▪️ 粟米正常發揮,甜嘅。

🥤 檸檬洛神花茶 (+$2@)
▪️ 洛神花味唔突出同甜咗啲,都喺奶茶出色啲。
《Chicken Factory》
▪️分店:愛民商場
▪️價位:1/4隻烤雞套餐 ($46) ~ 皇牌滋味原隻烤雞二人餐 ($138)
▪️配套:烤雞爐✅️ (唔喺炸雞扮烤雞),即棄膠手套✅️,洗手✅️,BAR枱叉電✅️。
▪️環境:主打外賣,BAR位連枱有15個位左右,堂食喺有啲迫夾。
〰️〰️〰️
💸 埋單$142 (人均 $71),❌️加一,滿足飽肚離場。
🗣 唔喺第一次食嫁啦,雞廠嘅水準時好時壞,唔排除今次好食純粹喺巧合。
🗣 唔知喺咪原隻雞上同啲雞去得快唔駛翻丁出餐,今日隻烤雞喺皮脆肉嫩嘅,除咗出餐安排得亂咗啲同調味兇狠咗啲,其他無投訴!
2023-09-26
Waiting Time
35 Minutes (Dine In)
$71 (Lunch)
2023-07-01 687 views
本身我下午茶買咗麻辣海南雞飯,加左錢想要個湯,結果佢沒俾我仲話返我 唔跟湯,之後睇返單先俾返我第二次去買同一個飯,結果整左個唔辣嘅俾我,草草了事。一言難盡,本身好多野都自助,但d人嘅態度十分差!!!
2023-03-02 803 views
食完打算離開,點知一名大陸店員講普通話大聲呼喝,叫人番入去收拾食完既餐,超無禮貌,完全令人回望都唔敢,仲要普通話講:「下次還來吃!」我真係服左佢,本身想番入去執都令人卻步!食餐飯都令人咁不安,真係「下次不來吃!」 唔期望有咩服務,亦都唔係唔會幫手,食餐飯令人哋咁尷尬,你個店員真係做得好好~
2023-02-02 604 views
其實間舖頭人手唔夠就唔好賣咁多樣食品,等個外賣都要等半個鐘,張單完全冇人手去理,我果張27號單仲插住係度,但係人地4x都已經拎得,決定以後唔去果度買外賣,食其他野好過!!!
2023-01-23 498 views
一直都好想試呢間烤雞店 去到2點30分 但下午茶個烤雞脾已經賣完了🥲 所以就同屋企人叫左個皇牌滋味二人餐升級店員態度好友善 我麻煩佢幫忙將原隻雞切開4件方便share食烤雞真係非常大隻 肉質嫩滑好多肉汁 配上微辣嘅黑椒汁增加風味 而佢本身既調味亦都恰到好處 跟餐有雞油/磨菇飯 2客點左雞油飯 飯質軟硬度適中 帶有淡淡雞香味 份量大約都滿一碗 烤薯+3隻瑞士雞翼 薯仔用香草烤 好入味好香 雞翼正常發揮 2罐汽水 (可以加錢轉其他飲品) $158我會形容係超值 值得試

烤雞真係非常大隻

跟餐有雞油/磨菇飯 2客

烤薯+3隻瑞士雞翼
薯仔用香草烤 好入味好香
雞翼正常發揮

2罐汽水 (可以加錢轉其他飲品)

$158我會形容係超值 值得試

Chicken Factory 📍(何文田忠孝街60號愛民邨高層愛民商場1樓F11A號舖)🔹Chicken Factory 裝修設計走美式快餐路線,店內容好多霓虹燈牌做裝飾,感覺非常繽紛-🔹店舖座位唔算多,感覺寬敞-🔹撞岩遇著特價時段, 原價$60一隻既燒雞可以優惠價$48 買到! 優惠時段仲要係橫誇3PM到晚上8PM, 即係包埋晚餐時段!  (我地都係去到睇到個餐牌先知)-🔹時間剛剛好, 正正係我地研究緊個餐牌時職員就出黎大叫 "排隊買雞既入黎俾錢", 周圍望都只有一個人係身邊, 竟然$48原隻燒雞係可以唔洗排隊買, 真係好出奇!-🔹Chicken Factory 除左雞之外其實都仲有好多其他選擇, 例如焗飯同米線~-🔹我地今次買左一隻燒雞$48, 加左$12 換個雜菜一拎到個外賣就香噴噴, 本身唔係話太肚餓都開始有胃口! -🔹燒雞冇因為特價而將貨就價, SIZE都唔細, 2個人食都絕對夠-🔹驚喜發現雞皮香脆, 雞肉又嫩又多汁, 只係雞胸位置有少少乾, 但唔會用"鞋"黎形容~ -🔹呢個質素只要$48 真係絕對超值, 性格比極高!-🔹而雜菜方面, seasonings 好重, 有D咸,
Chicken Factory
📍(何文田忠孝街60號愛民邨高層愛民商場1樓F11A號舖)

🔹店舖座位唔算多,感覺寬敞

🔹我地今次買左一隻燒雞$48, 加左$12 換個雜菜
一拎到個外賣就香噴噴, 本身唔係話太肚餓都開始有胃口!
烤雞

🔹呢個質素只要$48 真係絕對超值, 性格比極高!
🔹而雜菜方面, seasonings 好重, 有D咸, 岩晒重口味人士~
雜菜

🔹附近冇其他烤雞店, 下次如果想食雞都一定會再去!
2022-09-16
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
$48 (Dinner)
烤雞
雜菜
2022-09-18 538 views
之前點了海南雞米線,現在補回食評。外賣回家,米線沒有泡在湯裡,隔著的,確保不會浸淋👍🏻米線裡有芽菜和腐竹,但味道偏淡,湯比較淡,要和雞吃才好一點驟眼看以為雞很少,但吃著吃著找到雞翅、雞腿等部位,應該是半邊來的(春雞大小哦)。骨頭去掉了,皮也不算很肥,但應該不是正宗海南雞口味,不介意的朋友可以試一下,肉挺嫩的,有姜茸沾。雞下面有一點醃製過的菜,應開始蘿蔔青瓜之類的,酸酸甜甜,不嘴刁的朋友可以接受。試過不同的東西後發現...還是烤雞好吃哈哈
之前點了海南雞米線,現在補回食評。

外賣回家,米線沒有泡在湯裡,隔著的,確保不會浸淋👍🏻

海南雞湯米線

米線裡有芽菜和腐竹,但味道偏淡,湯比較淡,要和雞吃才好一點

海南雞

醃菜

試過不同的東西後發現...還是烤雞好吃哈哈
2022-09-18 339 views
多次光顧了,每次講一個餐吧。今天點了椒鹽炸雞塊+蘑菇飯,$48,免費有一罐雪碧。老實說$48的話份量稍少,不過味道不差,胃口小的人能吃飽,能吃的就不太夠了。蘑菇飯比想像中小,感覺雞塊比飯還要多,但吃著有驚喜,是雞油飯呢蘑菇的量也不錯,大大塊的不過碗裡墊了牛油紙,是方便加熱冷藏飯?🤷🏻‍♀️我在店裡看著他們做雞塊的,好像是雪藏雞塊,見員工從袋子裡倒去炸的,所以沒什麼汁,不是嫩滑的,但也不是柴得過分。除了有點乾和椒鹽味不夠,熱騰騰還是不錯的,還送了番茄醬,但如果椒鹽味足就不用點醬啦😂整體來說這個餐沒烤雞划算,味道也差了一點點,不過要求不高的其實也挺好喔。
多次光顧了,每次講一個餐吧。

今天點了椒鹽炸雞塊+蘑菇飯,$48,免費有一罐雪碧。

蘑菇的量也不錯,大大塊的
不過碗裡墊了牛油紙,是方便加熱冷藏飯?🤷🏻‍♀️

蘑菇飯
椒鹽炸雞
蘑菇飯
2022-09-16 276 views
見到啲間店啲烤雞咁平,一於去試吓!去到先發現,原來每日仲有特價時段,原隻烤雞只需$48😱😱😱(分別係3,4,5,6,7,8點嘅出爐時段)。咁啱我地去到係5:55分,就一於等佢出爐啦!間鋪雖然地方唔大,但都設有堂食,亦都有個餐具區。仲有個自動販賣機,落單都非常方便(不過我哋因為買特價雞所以係向職員俾錢)我地仲加左$12 要左個烤雜菜,埋單都係$60😁😁😁一拎個外賣已經感到香氣撲鼻,返到屋企都仲好熱,所以都唔使返熱就可以直接食。其實幾十蚊嘅便宜貨本身都冇任何期待,但食過之後真係有驚喜。1)原隻烤雞👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻唔算好細隻但都唔係大隻,我覺得一個人都可以食得晒一隻雞。佢用咗好多香草去醃製,非常入味,而且雞肉仲好嫩又有雞味,我覺得佢呢個價錢有咁嘅質素係絕對跑贏麥當勞肯德基嘅雞。2)烤雜菜👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻唔係好大盒,加$12先得個少少其實唔係好抵。不過都幾好食,佢用咗啲類似孜然粉去一齊烤好入味,不過食完有啲頸渴😂😂。$48 一隻雞,完全係抗疫價,又平又好味,會再幫襯😌
見到啲間店啲烤雞咁平,一於去試吓!

我地仲加左$12 要左個烤雜菜,埋單都係$60😁😁😁

烤雜菜

1)原隻烤雞👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
唔算好細隻但都唔係大隻,我覺得一個人都可以食得晒一隻雞。
2)烤雜菜👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

$48 一隻雞,完全係抗疫價,又平又好味,會再幫襯😌

2022-05-30 717 views
陽光好,才五月在街上就烤熟了,那麼就去食烤雞啦 簡單裝修,位置開揚,自助購物,想多久也可以。 來一客才不過50蚊的烤雞餐,🥰看見可選薯條,雜菜,油飯,白飯……😍飲品種有氣飲料,清新冷泡茶,洛神花茶……🤩令人要花點時間配搭。 等了一會就可以自己取餐,選飲品,嘩嘩嘩,好大樽冷泡茶,應該有500ml,真開心,平常飲料只有一杯(250ml左右),根本不足夠初夏時段大吃大喝用,值得一讚。 跟住就要說說半隻烤雞了,烤雞表面香脆可口,內裡肉質juice 多汁,仲要啖啖肉,開心哂,不能不說那醬汁(牛肝菌汁),滿有菌類鮮味,令雞肉味道多了一個層次。 配菜也有驚喜,原以為會是油鹽炒菜,大不了便牛油雜菜……竟然是意想不到的香料炒菜,值得欣賞。
陽光好,才五月在街上就烤熟了,那麼就去食烤雞啦

簡單裝修,位置開揚,自助購物,想多久也可以。

疫情下 堂食變外賣都變了常態🥡呢日lunch 跟左同事去搵食聽講$50 食到半隻烤雞 🐓外跟雜菜/油飯 /焗薯三選二再包埋飲品 好似幾抵食┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈𓋜 半隻皇牌烤雞 配冷泡茶/罐裝汽水🥤$𝟓𝟎三款醬汁可配 今次揀左咖喱汁 雞肉嫩滑 本身食雞都習慣拆皮食但雞肉本身有好入味既香料味 而個汁bb 辣 辣得幾滋味不過味道都係偏濃本身想叫汁另上 但要加$1 所以就…無咁做😮‍💨當日仲有揀左雜菜同焗薯🥔不過個烤雜菜就相對重口味同樣都帶濃濃香料味如果以配菜來講 我比較欣賞焗薯因為只有佢比較接近原味食下食下 點濃味都係Ko 哂🤪$50 黎講全日價 都唔會話好大要求唯一就係佢只係得凍飲 如果要飲熱飲既朋友 就可能唔係你杯茶了☕️之前一直無留意原來呢間野有成20 間分店區區都有 想試既話總有一間喺附近
疫情下 堂食變外賣都變了常態🥡

區區都有 想試既話總有一間喺附近
飲品
2022-02-07
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$50 (Lunch)
半隻皇牌烤雞
平時想食燒雞,大家會諗到去邊度食?肯德基? 麥當勞? jolibee?今日就介紹另一個食平民燒雞嘅好地方冇錯,我哋又去咗何文田搵食啦雖然肯德基成日出新口味 但係用太多粉包住嚿雞去咋炸食落感覺好肥 同埋特別油膩jollibee嘅雞肉肉質非常juicy但係要去到尖沙咀或者紅磡先有唔太方便麥當勞炸雞都已經成日食食到唔想食啦難得何文田開咗間新店賣簡單嘅全隻燒雞幾特別今日我哋就買嚟做宵夜難得佢全隻燒雞都可以做到好入味唔係啖啖肉但係性價比都算唔錯幾抵食有時買嚟加餸都好方便唔知係咪新店做緊優惠某啲時段都特別多人排隊買佢特價雞正價68蚊,特價時就48蚊真係好抵食佢仲可以加12蚊配埋薯菜老實講我哋都幫襯咗好多次如果大家下次經過都可以去試下佢喺好多地區都有分店㗎
平時想食燒雞,大家會諗到去邊度食?
肯德基? 麥當勞? jolibee?
今日就介紹另一個食平民燒雞嘅好地方
冇錯,我哋又去咗何文田搵食啦

雖然肯德基成日出新口味
但係用太多粉包住嚿雞去咋炸