Restaurant: CHICKEN FACTORY (海富商場)
Info:

2024-12-16 9 views
員工態度不好,服務質素低我站在收銀枱等點餐的時候,我以為他們忙,所以我耐心地等待,但發現他們完成其他外賣後,完全沒有理會我的意思,做一些完全不忙碌的東西eg:醬料的角度排齊,甚至有一個是企在收銀旁邊的,反正就是在扮忙,的直到我出聲才幫我下單。其實我都沒有所謂。但最後一個女同事問另外一個扮忙的男同事,為什麼不幫我落單?然後他很大聲語氣不好當着我面地說:佢又唔出聲,我咪以為佢拎外賣囉。我瞬間嬲咗。我拎住張$50,企起個收銀枱前面你覺得我係拎外賣!?正常就算麥當勞都知道有人企喺個收銀枱前面,即係有人想落單啦。呢啲其實都係好基本嘅餐廳服務,我只係要求佢嘅服務態度同麥當勞差唔多,佢仲要用咁嘅語氣喺我面前講,扮公就扮公啦。我下次依然都會唔出聲,企喺收銀枱前面。如果佢哋仲係咁嘅話,我會直接鬧。
員工態度不好,服務質素低
其實我都沒有所謂。

2024-09-27 91 views
啲烤雞都幾大隻,肉質唔錯,薯仔幾好食,但係菜太多油,好似灌油落肚咁。成個餐配埋飲品嘅話,價錢尚可。不過堂食就冇咩位,舖頭比較細,座位少,枱同枱之間好近,郁一郁好易撞到隔離枱嘅客。lunch time時間多學生幫襯,等餐時間長,有排等,lunch就唔建議去呢間食。另外,衛生情況十分需要改善,啲枱長期有食物殘渣,根本冇人清潔。員工態度都麻麻地,不過食物價錢唔貴就由佢服務態度差。可以考慮下次再幫襯,但只限於外賣。
2024-09-26
  • 烤雞
2024-08-08 111 views
今天午餐與朋友來吃,有兩位中年婦女員工態度十分惡劣,會大聲責罵客人。不明白貴公司為何招聘這樣的員工,完全是倒米。如果在未來沒有看到他們態度有改善,我會提醒我的朋友、員工不要來吃,以及會幫你們網上

2024-08-08
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$50 (Lunch)
2023-12-28 446 views
早前午市係度食,見到有兩個客仔投訴,原來係食左幾啖已經發現啲雞未熟,仲要係凍冰冰既。咁果兩個客仔其實態度都冇乜野,只係想睇下點解決,點知個阿姐愛理不理,仲串串貢,終於迫到其中一個客仔揚言話要打電話去總公司投訴啦。去到呢個時候,啲職員先開始識驚,拿拿淋諗住拎返啲雞入個焗爐(定蒸焗)度,諗住整返熟佢,但呢下又搞到個2位客仔好驚訝。事關啲雞係食過架,係掂過口水架,你就咁拎返入去,咪啫係個爐入面 d 口水/細菌/DNA 不斷內循環?!後尾個阿姐有冇比返啲新食物果兩個客,定係賠錢,我已經唔清楚。但最好笑既係,其中有個老職員,喺成件事開頭既時候,係一粒聲都冇出過,直至到果位阿姐一錯再錯,迫到個客打去總部既時候,佢竟然就挺身而出,講左以下咁發人深省既說話~~~「做人呢~就唔好太過份~!」我即刻當頭棒喝!1. 唔知係邊個收人錢財,喺度返工負責食物,但係做野求求其其,得過且過,令到啲食物連最基本既 熟、熱都做唔到既呢?2. 當食客發現問題,好聲好氣,純粹想睇下點解決件事既時候,又係邊個串串貢,當人西客,然後耍手擰頭,想大事化小,小事化無,不了了之既呢?3. 當食客對接二連三既問題感到忍無可忍,揚言要打去

「做人呢~就唔好太過份~!」

我即刻當頭棒喝!

3. 當食客對接二連三既問題感到忍無可忍,揚言要打去總部投訴果時,又係邊個求求其其,戇戇居居,毫無衛生意識咁亂咁補鑊既呢?

4. 好喇,最後,食客卒之真係打去總部,你卒之知道事態嚴重,就竟然就識得話人「做人唔洗咁過份掛?」

過分既,其實係咪你地呢班職員呢?
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$55 (Lunch)
2023-09-19 476 views
職員態度超差,呢間啲員工態度差到爆炸今日收咗我錢,因為網唔好冇顯示有單出,然後話收我現金。到時候支付寶冇退錢,佢哋話會還返錢俾我(我仲確認咗好多次)並且叫佢哋寫喺張單度如冇收到支付寶退錢會還返錢俾我,但是他們一直推卸責任,不願意寫,說這間舖頭就在這裏不會騙你的。點知我放學嘅時候去問,佢話冇收到錢,所以唔還返錢俾我,叫佢俾經理老闆電話,佢哋都唔理,完全無視我哋,之後報咗警,有一個員工先開始話打俾經理,問點處理。啲員工全程態度超差,唔知佢哋係真係忙定係點完全唔笞我哋嘅說話。我唔知其他分店係點,反正呢一間處理事情十分差,並且這間店的員工說這些事情已發生過很多次,但為什麼還不會處理?而係無視客人?
職員態度超差,呢間啲員工態度差到爆炸
2023-09-19
Type of Meal
Lunch
2023-08-24 384 views
其實我本身真係想食清淡啲⋯🥲例如蒸魚飯🐟但係冇位經過見到呢間Chicken Factory記得佢有好多間分店不過我都未試過有位就試吓快餐來講,叫嘢食之後都等得幾耐可能因為我叫烤雞🍗海南雞嗰啲就快啲下次都可以試吓外賣感覺質素都保持到反正佢堂食都係用外賣盒HK$46超抵 有埋嘢飲、2個配菜¼隻雞已經好飽如果想食½隻雞,叫HK$5x烤雞餐都抵全日都有供應烤雞HK$88/隻細隻啲就HK$58可以買返去做餸!尤其係屋企冇焗爐食烤嘅嘢特別滋味😋餐廳環境好似學校啲枱櫈咁食完要自己擺盤去回收枱有洗手盤可以洗手,幾好👍🏻都可以問佢拎手套食烤雞,乾淨啲!下次試下雞米線 / 雞湯 / 雞飯先 😻😻
其實我本身真係想食清淡啲⋯🥲
例如蒸魚飯🐟
但係冇位
經過見到呢間Chicken Factory

記得佢有好多間分店
不過我都未試過
有位就試吓
快餐來講,叫嘢食之後都等得幾耐
可能因為我叫烤雞🍗

¼隻雞已經好飽

如果想食½隻雞,叫HK$5x烤雞餐都抵
全日都有供應烤雞HK$88/隻
細隻啲就HK$58
可以買返去做餸!
尤其係屋企冇焗爐
食烤嘅嘢特別滋味😋

餐廳環境好似學校啲枱櫈咁

食完要自己擺盤去回收枱
有洗手盤可以洗手,幾好👍🏻

都可以問佢拎手套食烤雞,乾淨啲!

下次試下雞米線 / 雞湯 / 雞飯先 😻😻
2023-08-24
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$46 (Lunch)
  • 烤雞套餐
2023-07-27 258 views
今晚收工去叫左個外賣海南雞飯。返到屋企去打開個飯盒滿心期待之下就發現,冇咗啲配料,都唔緊要嘅。但係連啲醬汁都無比。咁就真係有點兒令人失望…..BTW 啲雞係唔錯既,都值得一試既。
BTW 啲雞係唔錯既,都值得一試既。
海南雞飯
2023-07-27
2023-06-08 292 views
想去呢間Chicken Factory 食烤雞脾,收銀亞姐做完前面個客,就行來行去以為佢好忙,點知佢傾喺到同人傾計都唔行番埋位,完全當我透明,我好有耐性企咗2分鐘,佢完全冇意慾返埋位,我唯有走,係咪老闆刻薄佢專登趕客?其實成日客已經唔多,仲唔想做,不如收檔好過
其實成日客已經唔多,仲唔想做,不如收檔好過
2023-04-11 238 views
第一次食呢間,買雞飯送湯,紫菜湯幾清甜,雞飯入面有酸用黎開下胃,同埋有薑蓉汁,另外飯都好大粒同粒粒分明,口感好掂,美中不足係可能冇晒海南雞?換左油雞俾我(雖然味道都5錯)會再幫襯。
無骨海南雞飯
無骨海南雞飯
2023-04-10 173 views
成日係海富呢邊經過,聽朋友講過呢度既烤雞好抵食,就一於試下。今日點左個$48既烤雞餐,有1/4隻大雞,自選兩款配料加個嘢飲。由於本人對奶茶都有一定研究,就叫左個要+$6既樽仔奶茶。配料就選擇左雞湯油飯同烤雜菜。先講一講個飯,口感可以接受,唔會太冧亦唔會太硬。雞油味唔重,取而代之既係雞湯味。可能因為佢係「雞湯油飯」而唔係「雞油飯」🤣味道就係平時超市買到史雲生雞湯既味。雜菜就有少少燶,依然有啲菜青味,但唔會太生太硬入唔到口,一般般。主角-烤雞就有少少鞋,可能因為佢係大雞,驚鞋會推薦嗌翻細雞。配埋麻辣汁食落都幾惹味。份量絕對唔細,一定夠飽。最後奶茶飲落幾滑,夠奶味同口感唔會太薄。美中不足既係茶味唔夠,不過同茶記比絕對係會差啲。埋單52蚊都算抵食,有機會會再食。

2023-03-20 173 views
買海南雞米線外賣,職員表示"走雞胸"="指定部位",需要加錢,但餐牌上完全沒有提過此項收費,不明白是職員亂收費抑或公司指引。以前一直有幫襯開,一直都沒有此項附加費。點餐機及外賣平台點餐亦沒有此項選擇。
TakeAway
chicken factor係近年新開餐廳 主打烤雞同海南雞餐 融合左馬來西亞同新加坡製法 🐥🐥🐤同時圍繞住雞特設有唔同做法 十分適合愛食雞之人 價錢亦十分相宜 絕對係性價比之選😬💰現場亦設有點餐機 可以節省唔小繁忙時段大排長龍既時間牙💪🏼💪🏼😎現場環境亦相當闊落 鋪面裝修同其他分店風格一致 而我最鍾意食既就係佢既無骨海南雞飯 48$雞肉去骨 滑嫩 極易入口 亦可以選擇油飯或白飯 同時亦配有疆蔥油可以增添口感 及叔有酸酸地既蘿蔔 為味蕾帶黎沖擊 下午茶唔想太heavy 亦都特別設有下午茶餐無錯 就係雞米線 炸雞 對於我呢個雞迷黎講可以話係好吸引 (終於唔洗凈係諗kfc)

現場環境亦相當闊落 鋪面裝修同其他分店風格一致

而我最鍾意食既就係佢既無骨海南雞飯 48$

下午茶唔想太heavy 亦都特別設有下午茶餐

去骨梅南雞飯
2023-01-15
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$50 (Dinner)
  • 原隻烤雞
2022-09-05 352 views
第一次吃這家烤雞店,叫的外賣,非常的驚喜,肉非常的緊實,醬料很豐富,這家的辣雞很好吃,辣醬也不錯的。我很喜歡吃跟餐的薯仔!很嫩又很有味道。配的蔬菜也挺多的,夠吃的,香港的茶餐廳通常都沒什麼蔬菜,加多一個都要大幾十元,這個餐很划算呢。
2022-08-18 224 views
舖頭主打燒雞,諗住基本野,至少唔會去到勁難食,點知外賣係凍既。d阿姐掛住傾計,傾計唔緊要,有客人黎買野中斷佢地對話,好似得罪佢地咁,態度惡劣,基本上唔需要考慮此店。
2022-08-18
2022-07-26 208 views
之前都有係其他地方幫襯呢個品牌,對佢印象都吾差,下午茶又幾抵食,特價烤雞又好吸引我,今次係屋企附近就試下去買黎做晚餐。買左隻特價$48烤雞,特登就岩整點時間去買,但隻雞拎到上手一啲都吾熱,吾係新鮮出爐好失望,之前去其他分店都係熱辣辣。另外又買左麻辣無骨雞飯,吾知點解比其他分店難食。阿姐啲態度又好一般。整體感覺一般,冇下次。Btw想俾個負皮呢間野,openrice要求都要寫夠200字先可以評曬分所以我點都會寫,以免其他人吾知道
好失望,之前去其他分店都係熱辣辣。
另外又買左麻辣無骨雞飯,吾知點解比其他分店難食。
阿姐啲態度又好一般。
整體感覺一般,冇下次。
所以我點都會寫,以免其他人吾知道