2019-02-26 267 views
有誠意的小小餐廳👍有不同的家常菜套餐:有蒸魚、蒸肉餅和不同煮法鮮雞套餐。來到當然要試試他們的招牌菜式- 薑蔥蒜霸王雞餐😋有雞、有油菜、菜甫、湯、同菜飯,完全足夠一餐的所需。值得一讚是個湯🥣一飲就知唔係普通味精湯,仲要好夠熱👍👍十分有誠意😊雞好新鮮,肉質都尚算嫩滑。如果雞皮可以薄一點就更好
2019-02-25
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
$50 (Lunch)
2019-02-22 339 views
《家常菜外賣皇》上次經過見到,終於試試依間~餐廳座位不多,但不停有人買外賣~生意不錯,於是叫左皇牌豉油雞同蒸雞餐~先講豉油雞,雞係凍❄️既~凍唔係暖~所以真係好難講到好食😓⋯⋯⋯而蒸雞,都唔係話好熱,暖暖地咁~重點係,好鹹😨,要狂送飯先掂~其他菜飯,湯呀,配菜呀都好okay~價錢上係好抵食既,但我諗我再番試都係叫外賣~—————————————————————-🐔雞味濃 (油麻地)油麻地上海街378A號得如樓大厦地舖
《家常菜外賣皇》

上次經過見到,終於試試依間~
餐廳座位不多,但不停有人買外賣~
生意不錯,於是叫左皇牌豉油雞同蒸雞餐~

先講豉油雞,雞係凍❄️既~
凍唔係暖~所以真係好難講到好食😓⋯⋯⋯
而蒸雞,都唔係話好熱,暖暖地咁~
重點係,好鹹😨,要狂送飯先掂~
其他菜飯,湯呀,配菜呀都好okay~

價錢上係好抵食既,但我諗我再番試都係叫外賣~
—————————————————————-
🐔雞味濃 (油麻地)
油麻地上海街378A號得如樓大厦地舖
2018-12-28 368 views
非常可以。50元有湯有飯有菜有魚/雞。加2元變菜飯, 加3元變米粉。食完無口喝。餐具別緻。-個人食飯的好地方。叫的是鯇魚,入口嫩滑。份量足,一個男士也應該飽肚。地鐵站口,方便。
非常可以
2018-12-27 311 views
因我住係附近,呢個雞味濃係我成日買外賣嘅地方。、$30起,已經有雞,飯(仲有少少菜埔,好有心思),老火湯。雞嘅份量仲要唔少,雞肉又夠滑,味道當然好,真係做到平!靚!正!
2018-12-25 270 views
細時大事大節先有雞食,香港經歷過禽流感,食活雞已變成係非常之奢侈嘅事,難得有鋪頭打正旗號,做雞煮雞。廣東做雞白切沙薑,做法好似簡單但最能帶出雞嘅鮮味。本以為碟頭雞飯,卻有熱騰騰中式例湯,滋養解渴,絕對係廣東菜嘅特色,帶種家裏嘅感覺。單是賣相都已經好吸引,計件配上得多香蔥,黃油在一塊塊雞件度滲出嚟,果然雞味濃。翠綠生菜配上大大碗白飯。做雞的確相當出色,雞味特濃,係咪活雞都唔重要。

沙今次黎到呢間小店,第一眼就比佢咁直接嘅名吸引住﹗見佢內籠可以話真係比較窄同細,最多坐到4個人,2個人都可能要搭枱,黎呢到睇黎都係專心「食雞」。就相對有咁啱傾計同坐得耐既朋友仔。不過就有唔少睇落係街坊已經食得津津有味,相信街坊都食,就唔會難食﹗由於我地去到已經9點鍾,雞飯同魚飯幾乎賣晒得番霸王雞同沙薑雞飯,又真係幾搶手喎﹗好喇咁入正題講下食物先,1.雞件份量好足,45一個餐仲包埋住家湯水冋菜,就真係幾抵食﹗唔會話好肥唔會好實,肉質啱啱好﹗而且沙薑醬汁都好好味﹗點一點送飯一流。2.霸王雞好多蔥﹗個汁幾特別,而且好開胃﹗個人推介想慳錢又想食得清,少D芡少D味精,又食得飽,就會係一個非常好的選擇﹗值得一提既,係外賣會都係35,淢左10蚊,不過好似冇菜同湯,都係超值之選_
得番霸王雞同沙薑雞飯,又真係幾搶手喎﹗

好喇咁入正題講下食物先,

2.霸王雞好多蔥﹗個汁幾特別,而且好開胃﹗

沙薑雞飯

霸王雞飯
2018-10-26
2018-10-28 347 views
今日男朋友話想食雞,我心諗:平時食唔夠燒味飯咩...但聽人講油麻地附近有間專賣霸皇雞既好正🤔咁就一於去試下啦。男朋友話要叫就叫佢個招牌霸皇雞,咁為左唔同佢一樣,我就試左個豉油雞。覺得幾平呀,40蚊左右有雞、一碗白飯,仲送埋湯飲,一個女仔一定食唔曬。先講霸皇雞,佢雞質地好滑,有雞味,配合埋蔥香就真係岩曬。一啖蔥油雞一啖白飯,岩岩佢就送完一碗飯。但我就覺得我叫戈個豉油雞普通左少少,偏咸,又或者係我唔夠重口味啦😂不過幾抵食,總既黎講都推薦。
不過幾抵食,總既黎講都推薦。
霸皇雞
霸皇雞
2018-10-18 284 views
天氣轉涼,想飲碗熱湯本來想去食龍蝦湯飯,見到條龍即刻卻步經過見到呢間主打食雞飯,舖仔細細啱啱有人走所以有位,就入去試下見menu主打雞,仲有魚同肉餅餐是日精選係黃花魚就叫咗一個覇皇雞套餐,一個是日精選魚套餐套餐送到估唔到舖仔細細,用嘅餐具襯曬一set有種日式便當嘅感覺賣相討好有一細碟菜甫做前菜,又有油菜米粉份量十足覇皇雞食落雞味尚可係配上d葱一齊食非常香口,又唔會太咸份量都多另外黃花魚set一條魚咁上,用豉汁蒸,魚肉好滑有種家嘅味道食到尾再飲埋碗無味精老火湯正!完全係屋企嘅感覺呢個價錢,呢個質素非常之值!食完完全冇口渴嘅感覺如果一個人想家嘅味道,黎呢度啱曬唔只d食物,連店裡嘅氛圍都係
天氣轉涼,想飲碗熱湯
本來想去食龍蝦湯飯,見到條龍即刻卻步
經過見到呢間主打食雞飯,舖仔細細
啱啱有人走所以有位,就入去試下
見menu主打雞,仲有魚同肉餅餐
是日精選係黃花魚
就叫咗一個覇皇雞套餐,一個是日精選魚套餐

套餐送到
估唔到舖仔細細,用嘅餐具襯曬一set
有種日式便當嘅感覺
賣相討好
有一細碟菜甫做前菜,又有油菜
米粉份量十足

覇皇雞食落雞味尚可
係配上d葱一齊食非常香口,又唔會太咸
份量都多

另外黃花魚set
一條魚咁上,用豉汁蒸,魚肉好滑
有種家嘅味道

食到尾再飲埋碗無味精老火湯
正!完全係屋企嘅感覺

呢個價錢,呢個質素
非常之值!
食完完全冇口渴嘅感覺
如果一個人想家嘅味道,黎呢度啱曬
唔只d食物,連店裡嘅氛圍都係
2018-10-14 210 views
某日係facebook見人介紹有間專食雞既餐廳,見價錢唔貴感覺幾住家,所以去試下。le度既套餐大概都係40幾蚊,主要係食雞,有沙薑雞,霸皇雞同鼓油雞。亦都有蒸肉餅同蒸魚選擇。雞既套餐會有主菜,油菜,湯,白飯重有一小碟菜甫。講返主角先,我地叫左霸皇雞同豉油雞(唔記得影相🙈),味道不錯但有d偏喊。但我地兩人埋單另加汔水,有雞有菜有湯有飯都唔洗$100,le個價錢黎講算係唔錯。唯一就係鋪頭較細,坐得迫d。
雞既套餐會有主菜,油菜,湯,白飯重有一小碟菜甫。
2018-09-26
2018-09-08 102 views
今日食咗霸王雞同埋豉油雞,豉油雞最好味,幾滑幾有雞味,蒸魚飯就一般,條魚好細,味道亦都一般,吾推介,另外地方環境比較狹窄,而且好熱,食嘢比較辛苦,服務人員態度一般
2018-09-06 1042 views
在外邊看到這間雞味濃,就想起之前在元朗吃過的那一間《過橋麵檔》,一碟雞,一點菜以及一碗飯。這間雞味濃,位於油麻地地鐵站🚇附近,根據本人試過之後,感覺味道與元朗那間差不多🤷🏿‍♂️,因此大家如果想試過橋麵檔的話,其實毋需要專程由港島/九龍去元朗吃它。進來之後看一看餐牌,發覺還有蒸肉餅飯,又或是蒸𩶘魚、倉魚,但是我看看雞的那張餐牌,有豉雞、霸王雞或是沙薑雞,還是點了那個蔥油霸王雞。門面小小,而且內裏座位也不多,只有三張四人座位,以及一張二人座,再加埋面對廚房的一個單人座位,即是同一時間只可供應15名食客內進,還要是比較擠迫。之前一直再有人排隊,這天,竟然繞了一個圈之後,回到這兒發現沒有人,於是便第一次內進,發現四人座以及二人座都有空位,因此坐在二人座藍冰叔叔對面。辣菜譜挺濃郁,就好像平日去吃大家食麵條,它會給你那一碟辣菜譜一樣,好像用來拌麵條會比較適合,撈飯食好像太辣了。生菜亦都有蠔油,後來就發現蠔油其實可以免卻,因為蔥油霸王雞本身都比較鹹。有人點了細飯,但是其實這兒的米飯本身也不算太多,因此不叫小飯份量也剛剛好的。蔥油霸王雞,放下的時候已經甚具霸氣,因為雞上面有很多荵,其實這些荵絲,亦都充

在外邊看到這間

蔥油霸王雞。

了。

蔥油霸王雞,放下的時候已經甚具霸氣,因為雞上面有很多荵,其實這些荵絲,亦都充分顯示其刀工,切完之後,那些荵絲好像舊日的髮型屋一般,旋轉形的形狀,甚為吸引。底下就放有不少
雞肉,最底的部份反而是雞腿
,真謙卑,面頭的就是一些雞胸,雖然雞胸也不少,但是也不算非常之乾或者鞋身
,全部雞煮了一段時間,因此,雞皮、雞骨、與雞肉輕易可以剝落。

雖然雞肉與店舖名稱有點相違背,不算是雞味濃郁,但是就40多、50元的餐廳來說,質素已經不錯了。在這些雞肉上邊除了青蔥卷卷絲,還有一些炸蒜粒以及辣椒,因此味道相當充足
,有蔥味,又有蒜味,又有下午;底下還有不少芽菜絲,可以吸味,與元朗的過橋麵檔差不多,味道相當濃郁。

盤子旁邊還有一碗
老火湯,有蓋子遮蓋着,老火湯夠熱燙,不算味道太鹹,夠濃得來,你又不會喝到它有強烈味精的味道,應該以剩下的雞殼以及紅蘿蔔去煲湯
,味道濃郁,值得一讚,因此可以見到不少單身一族來吃飯吃菜喝湯。

相比起旺角油麻地附近的餐廳,很多都是求求其他人的茶餐廳,都已經索價70-80元一個小菜套餐,自己間餐廳收費廉宜,有餸有飯有菜有湯,就只是座位比較狹窄,但是還算大件夾抵食的。
Type of Meal
Dinner
2018-09-03 363 views
看過一位識飲識食,鮑魚當廚餘的友人介紹過這間「雞味濃」,說這兒的「頭抽豉油雞」水準不俗之後,引得人心癢癢的,便找了一晚,與太太兩人一起前往幫襯。店舖小小的,主打三款雞----「蒜香蔥爆霸皇雞」、「瑤柱火腿沙薑雞」和「原味頭抽豉油雞」,另外,還有一些住家蒸餸套餐,好像「金牌蟲草花蒸雞」、各款蒸魚與蒸肉餅等。 這兒的「原味頭抽豉油雞套餐」($42),價錢相宜,除了有芽菜墊底的頭抽豉油雞外,還有辣菜甫、油菜、無味精老火湯和白飯一大碗,端的十分抵食。我吃的雖然主要是雞胸部分,也不覺其嚡,而且豉油味道恰可,夠味道而不會過鹹,份量也足夠。不過那說是沒下味精的老火湯,可能鹽下得太多,味道就鹹了一點。 才四十多塊錢,有肉、有菜、有湯、有飯,有菜甫,而且主角的豉油雞還要水準不俗,友人的介紹還真不錯呢!
Type of Meal
Dinner
八月下旬,連日下雨不斷。再不能再叫外賣,出門食個午飯,黎到呢個近來不少好評既小店。店是小,廿個位都冇,亦背貼背。食個快lunch沒多大問題。流量快,人手充。坐低已經準備好幫你落ORDER。第一次黎梗係試下當打既皇牌套餐。沙薑雞頭抽雞都試下。師傅手起刀落,應該五分鐘唔夠五分鐘,四份餐已備好食得。雞肉唔少亦平均,每碟背胸脾都有。唔洗怕冇肉得骨。對於唔鐘意加薑蓉同點沙薑醬既我,豉油雞更對口味,一於黎多半隻。睇相都對版,脾肉當然好食,胸亦嫩滑唔會鞋。你可能會味咁雞味濃唔濃?呢個價錢你唔會咁天真有新鮮走地雞過你食呀嗎。冇雪味有啲雞肉味,呢個價,冇得輸!

店是小,廿個位都冇,亦背貼背。食個快lunch沒多大問題。

雞味濃皇牌套餐

雞味濃皇牌套餐
原味頭抽豉油雞
裝修新淨企理光猛,坐位寬闊度剛好唔會太迫,店舖都算乾淨舒適。餐廳嘅套餐有$42到$48,無加一,有主菜有飯有菜有湯,仲有碟小菜莆,又底又飽又好食,茶餐廳都做唔到呢個價,最主要係做唔到呢個質素。除咗有雞之外仲有蒸魚蒸肉餅等家常小菜, 第一次嚟我就揀咗蒜香薑蔥霸王雞。一盤過上枱,簡潔而好看。習慣性地先喝了一口湯,黃瓜蘿蔔煲豬骨,冇味精但味道實淡。吃一口飯,粒粒分明有米香。咬一口雞, 雞皮非常爽滑,肉質嫩滑,但雞味濃不濃就見仁見智。霸王醬汁帶微微辣,鮮甜淡口的醬油配雞很好吃。喜歡店家用芽菜墊底,吸光醬汁,伴雞或伴飯也不錯。計件本身味道已足夠,但若然真的需要在家鹹,就可試試店家的蔥油,不過這蔥油對我來說就真的非常鹹了。另外鹹鹹的菜莆送飯也一流。

2018-08-22 501 views
筆者介紹:人稱「肥佬B」,自2009年加入openrice,一直以openrice用作bookmark餐廳用途。踏入三十之年,心廣體胖嘅我quota遞減,故每逢可以出街食飯定必事前做足功課,以免浪費quota,希望透過寫食評同大家分享飲食心得和介紹我嘅口袋餐廳。作為新界仔嘅我,更與女友相約「每月港島一餐」,有興趣就即刻follow我啦!雞味濃只係開業短短兩個月,但各食家對其好評不絕,小店標榜【百年傳承,古法祕方,真正雞之專家】,今日就同女友本住潮聖同支持小店嘅心態來品嚐一下!雞味濃位於太子站A1出口,走路兩分鐘就到,加上大大個招牌,方便易找!門外有外賣餐牌,我同女友笑言,如果住附近的話一定會晚晚落黎幫襯,價錢非常親民,分分鐘平過自己煮,慳水慳力!店面唔大,一半廚房,一半餐桌,可以容納15位人客左右,空間唔算鬆動。餐廳有兩條line,一係食雞,一係食家常蒸餸,套餐最平$42,最貴都不過係$48,已經有埋老火湯、油菜同飯,飲品亦可另加,係鬧市黎講真係好抵食!正當我同女友苦惱緊食邊款雞之際,突然諗到可以外賣多一份俾老媽子做宵夜,咁就可以試哂霸王、沙薑同豉油雞!女友點嘅霸王雞套餐,先講老火湯,

女友點嘅霸王雞套餐,先講老火湯,無味精,火喉足,先飲湯有種番到屋企食飯嘅感覺!套餐份量超大,賣相吸引,上面有蔥、炸蒜、辣椒絲同薑絲。雞如其名,味道重,將所有野撈埋一齊加埋淋上面嘅醬汁,風味極佳,最精彩莫過於底下嘅芽菜,吸收哂所有精華,撈飯食仲正,我同女友都爭住食!由於減肥嘅關係所以叫左雞胸,雖然係胸但都好嫩滑,雞皮好薄,皮下有少少黃油,肉質嫩滑不膩!隨餐附送嘅菜莆更加畫龍點睛,但薑蓉就無乜點過,因為已經好夠味!
老火湯

霸王雞

我點嘅半隻豉油雞,又係減肥唔想食白飯所以無叫套餐,雖然唔係套餐但一樣送湯,另外加$12要左碟菜。我對豉油雞有種情義結,大概係因為我鐘意佢個種咸咸地甜甜地嘅豉油香,有D似煲仔飯豉油咁!雞味濃係控制豉油汁嘅咸甜度平衝做得非常好,鮮、咸、甜共冶一爐,恰如其份,可見師傅功力!難怪成為店內最暢銷嘅雞,當晚有好幾位客人想買外賣都空手而回!
豉油雞

而打包俾老媽子嘅沙薑雞,肉質嫩滑,雞味濃郁,配埋沙薑油又係一絕!
沙薑雞

至於點解話佢人情味濃?係因為店員好熟識D熟客,經常同街坊打招乎,入到店又會熱情推薦佢地食乜有乜野新鮮魚,有人買外賣又好熱切地提醒客人番到去記得開蓋抖下氣免得變壞,店員間亦都好有互動,好多時店員A重覆幾次ORDER俾店員B都無炸型,有講有笑!你去過就一定會感受到!另外服務都好好,廚房唔記得我碟油菜全走都二話不說即刻整過碟俾我,抵讚!
咁嘅價錢有咁嘅水準,真係食到賺到,小店值得大家支持一下!
2018-08-19
老火湯