2022-07-11 366 views
成日都好想去試依間🤪今日難得有朋友一齊去試~由於唔阻大家食飯影相比較急🫣希望大家唔好介意🤣🤣小編相信好多觀眾食過🤭亦係網上面見到唔小好評👀大家陪小編一齊試下啦水門雞1隻~油飯隻雞好滑~雞味唔算好香濃但點埋酸辣汁再撈埋油飯食好夾👍油飯有微微薑味同酸辣汁撈埋食好得😋酸辣鳳爪~炸蝦餅2件~炸春卷2件鳳爪酸得黎帶小小辣十分開胃😍亦唔算細隻蝦餅上枱熱辣辣~淡淡蝦香味~正👍春卷料都幾多~食落幾有口感~好香肉味香茅檸檬薏米水(冰糖)香茅味足~小編覺得薏米未夠淋~食落有點硬😮‍💨—————————————————☻非專業食評·純個人口味☻—————————————————📍總結:👍抵食又唔錯既水門雞會再返黎食👀配搭個汁更加不得了~好開胃會食多兩啖飯😜價錢亦非常實惠~可以話附近一眾打工仔既抵食飯堂~觀塘仲有咩好介紹歡迎下面留言👀等你地啦🤪🤪🤪

水門雞1隻~油飯

酸辣鳳爪~炸蝦餅2件~炸春卷2件
鳳爪酸得黎帶小小辣十分開胃😍亦唔算細隻
蝦餅上枱熱辣辣~淡淡蝦香味~正👍
春卷料都幾多~食落幾有口感~好香肉味

香茅檸檬薏米水(冰糖)
香茅味足~小編覺得薏米未夠淋~食落有點硬😮‍💨

—————————————————
☻非專業食評·純個人口味☻
—————————————————

📍總結:
2022-07-06 318 views
觀塘其實都有好多雞飯揀,不過呢間比較近,都食過兩三次,今日同同事食,分別叫左新出嘅牛丸勝利船麵,雞肉勝利船麵,仲有當然唔少得雞飯!三樣嘢其實都OK,雞飯不嬲都食開,唔錯呀!不過個點醬少咗啲,對於我呢個醬怪來講係唔夠用。船麵同事就話OK啦,好似另一間好食啲濃味啲其實之前都有食過佢嘅豬手飯,豬手飯嘅好處係冇咁甜,同埋有好多酸菜。我個人嚟講有啲怕食豬手汁甜得滯,淨係食到汁,食唔到肉味。而且酸菜好解膩! 大家下次可以試。另外就係環境,其實就一般,因為啲冷氣滴水,我哋坐第一張枱,原來上面滴水,咁我哋就轉枱,但侍應姐姐就同我哋講唔好隨便轉枱,其實我哋都唔想,但滴水滴落飯度點食? 所以就差少少,不過勝左平價,無得要求咁多了

2022-07-05
$40 (Lunch)
  • 粉紅水門雞飯
  • 正宗滷水豬手飯
🤣糧尾精選,39蚊嘅粉紅水門雞飯話說公司附近有間賣水門雞飯嘅小店,只係39蚊就可以食到,雞嘅分量都唔小㗎,而且啲雞都幾嫩滑,有雞味😍仲有個酸辣汁跟埋,個汁都幾好味,好開胃😋但我最鍾意個油飯,因為入邊仲有啲香葉同蔥頭,好香好好味!配埋個雞真係好夾😍39蚊黎講質素都算唔錯,而且外賣好快就拎得,大約5分鐘就有,買完趕返公司做野就啱晒😂😂所以一個星期都食幾次,哈哈!......#王圓圓 #圓圓媽媽
🤣糧尾精選,39蚊嘅粉紅水門雞飯

#王圓圓 #圓圓媽媽
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
Type of Meal
Lunch
粉紅水門雞飯
粉紅水門雞飯 $39觀塘、新蒲崗頹飯之選!飯同雞既份量都多 啲雞就算唔係雞髀位都好滑 個泰式辣汁是重點~好惹味😋加$6有隻糖心蛋 但唔太入味 講真整體唔算好好食 唔鍾意啲飯痴埋一舊舊🙊不過40蚊有找仲要食得飽算係幾抵!
粉紅水門雞飯 $39
粉紅水門雞飯
🐔🍜粉紅水門雞最新單品-勝利船麵粉紅水門雞在觀塘區內以平靚正見稱,店中最熱門的一定是$39的海南雞飯。這次不吃海南雞,試試店中5月1 日才推出的勝利船麵。🚣🏻‍♀️ 船麵是泰國非常地道及著名的麵食,歷史悠久,泰國水上市場發達,從前船家多在船上售賣麵食,故名為船麵。船麵的湯底味道極為濃郁,混有大量肉骨和不同香料藥材燉煮,味道帶香辣惹味。✌🏻 勝利船麵 $46迎合了船麵的特色「細細碗」的特色,這是慎防在船上吃麵時會倒翻。選了生牛肉,牛丸勝利船麵,店中運用了泰國入口粉絲,質感煙韌軟滑,非常索湯,配有少量通菜。生牛肉肉質不錯,牛丸其湯底惹味香濃,讓人回味。🐔 酸辣鳳爪 $22鳳爪酸中帶辣,爽脆開胃,是最佳的餐前小吃。🔸小總結:餐廳食物味道不錯,性價比高,物有所值,會再回訪。👅 味道:4.6/5💰CP值:4.8/5🕴🏻服務:4.7/5🔰餐廳環境:4.6/5👀回頭率:4.7/5🍽 餐廳: 粉紅水門雞🌐地址: 觀塘駿業街56號中海日升中心地下N號號舖🐮 #cowing吃在觀塘 #foodie #hkfoodie #hongkongfoodie #852food #852foodie #foodst
🐔🍜粉紅水門雞最新單品-勝利船麵

✌🏻 勝利船麵 $46

🐔 酸辣鳳爪 $22
鳳爪酸中帶辣,爽脆開胃,是最佳的餐前小吃。

🔸小總結:
餐廳食物味道不錯,性價比高,物有所值,會再回訪。

👅 味道:4.6/5
💰CP值:4.8/5
🕴🏻服務:4.7/5
🔰餐廳環境:4.6/5
👀回頭率:4.7/5
🍽 餐廳: 粉紅水門雞
🌐地址: 觀塘駿業街56號中海日升中心地下N號號舖

🐮 #cowing吃在觀塘

#foodie #hkfoodie #hongkongfoodie #852food #852foodie #foodstagram #hkfood #foodhk #hkfoodblogger #foodbloggerhk #foodblogger #hkfoodlover #foodig #hkigfood #igfood #likeforlike #相機食先 #吃貨 #食好西 #觀塘美食 #粉紅水門雞
2022-05-07
  • 勝利船麵
2022-05-05 380 views
5月1號新出嘅船麵,諗住買來試吓做lunch , 點知份量少得令人可憐🥹 仲少過一包indomie 嘅麵量😡 外賣碗嘅三份一😤伏味儂, 未試過食一間麵嘅外賣份量可以少成咁🤦🏻‍♀️😡😡😡仲要又辣唔好食🥵 簡直垃圾🤮🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️仲要連張poster都冇講話係辣, 欺騙消費者,希望唔好再有人上當🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️店家唔該下次試食咗先,真心唔掂🙅🏻‍♀️🙅🏻‍♀️🙅🏻‍♀️

😡😡😡仲要又辣唔好食🥵 簡直垃圾🤮

鮮牛肉牛丸船麵
TakeAway
2022-03-17 759 views
📍粉紅水門雞觀塘駿業街56號中海日升中心地下N號舖味道 🍽️🍽️🍽️🍽️價錢 💵💵💵💵💵賣相 👀👀👀環境 💒💒💒服務 🛎️🛎️🛎️36蚊就食到泰國菜? 冇錯!! 粉紅水門雞🐔三款招牌主食都係36蚊👉粉紅水門雞飯👉正宗鹵水豬手飯👉grandma咖哩牛腩飯首先水門雞幾出色 肉質唔算鞋 最正係個油飯 好香椰漿味 食幾碗都得 咖喱唔算辣幾香 牛腩正常發揮 略嫌豬手有毛另外仲叫咗12蚊嘅👉青木瓜沙律同18蚊嘅👉芒果糯米飯 糯米飯係紫米同糯米半溝 一樣好香椰漿味 雖然細細兜但絕對值18蚊最後飲品方面 試咗👉冷泡白桃烏龍同埋👉冷泡碳焙烏龍 兩款無糖茶只需要8蚊 但茶味超香!! 絕對比得上出面20幾30蚊一杯嘅手搖飲品 值得一試總括黎講 粉紅水門雞性價比超高 想食個快靚正嘅lunch或者dinner就啱曬
📍粉紅水門雞

👉粉紅水門雞飯
👉正宗鹵水豬手飯
👉grandma咖哩牛腩飯
2022-03-07 604 views
⠀[⭐️窮人恩物 $39大大兜海南雞飯]⠀雖然衣家加左價 但仍然抵食 份量好慷慨‼️⠀👉🏻粉紅水門雞飯 $39✅呢度啲盒飯 飯量會多過餸量但呢個價錢黎講都好正常啲飯煮得唔hea 見到有香葉同蒜頭飯嘅份量仲要好多雞都唔少 有六七舊雖然雞皮有啲厚 但啲肉係滑的‼️另外有跟酸辣汁咁嘅價錢仲要求啲咩👍🏻⠀👉🏻Grandma咖喱牛飯 $39✅呢個飯相對就惹味啲 偏辣有五六件牛肉 牛肉好淋 有薯仔仲有隻溏心蛋 雖然同咖哩有少少唔夾不過好味🥰⠀👉🏻芒果糯米飯 $22 ✅好好食‼️係較濃味嘅芒果糯米飯暖 又咸又甜 椰汁都好多用左雙色糯米 上面仲有四五片甜芒果我覺得呢個好抵食😆❤️(未加價前先$18咋🥲)⠀👉🏻香茅檸檬薏米水 $12✅正常 都幾大杯 唔太飲到香茅味⠀

[⭐️窮人恩物 $39大大兜海南雞飯]

好好食‼️係較濃味嘅芒果糯米飯
暖 又咸又甜 椰汁都好多
用左雙色糯米 上面仲有四五片甜芒果
我覺得呢個好抵食😆❤️
(未加價前先$18咋🥲)

👉🏻香茅檸檬薏米水 $12✅
正常 都幾大杯 唔太飲到香茅味
疲情嚴重,好多人都work from home, 觀塘商業區ge食肆都好慘啊,佢哋堂食基本上都冇咩人,買外賣嘅人都唔算多,諗起以前要等,依家可能幾分鐘就已經有。粉紅水門雞好平,之前$36就填飽肚,而家$39,都仲係抵嘅,上次叫試左粉紅水門雞飯,今次試左佢新飯,泰式原條茄子肉碎飯$39,飯嘅份量好多,茄子用油泡過,上面有大量肉碎,而且有勁多汁,個汁好好味,酸酸地,撈飯一流。希望佢頂得住吾好執笠,真係好抵食

希望佢頂得住吾好執笠,真係好抵食
泰式原條茄子肉碎飯

2022-03-01
Waiting Time
2 Minutes (TakeAway)
$39 (Lunch)
泰式原條茄子肉碎飯
2022-02-28 349 views
個飯好香,有香茅同唔知南薑定蒜既野。我未食雞都已經食左一半飯,食左兩次都咁好味,兩次都外賣,都好食。個雞如圖,唔鞋,個皮超薄唔肥。個沾汁都好味,好清新,唔係純青醬,又唔係純橙醬。仲要外賣有折。芒果糯米飯都好食。
個雞如圖,唔鞋,個皮超薄唔肥。
個沾汁都好味,好清新,唔係純青醬,又唔係純橙醬。
仲要外賣有折。
芒果糯米飯都好食。

TakeAway
2022-02-28 256 views
豬手飯肉勁硬,連塊皮都唔係咁易咬得開....個汁係勁淡 冇滷水味仲要勁少,個粒蛋網上話係流心😒我食係全熟勁乾嘅蛋,完全唔係果回事 得個平字💰HKD$36大家都係食返水門雞飯吧 佢個雞係幾滑嘅
豬手飯
💰HKD$36

大家都係食返水門雞飯吧 佢個雞係幾滑嘅
2022-02-14 194 views
煎蛋香葉肉碎飯($39) 7/10好重香料味,重點係唔會過鹹,但又好入味,所以幾易入口。 佢係成張menu到唯一有兩個辣椒🌶️,所以以為會好辣,點知係譚仔酸辣level,所以又唔係真係好辣,都幾惹味。唯一問題係偏油,可以見到底部好多油⛽️。而隻蛋係流心蛋🍳,呢方面俾想像中出色👍🏻Extra comment: •味道唔算好有驚喜,正正常常發揮,base on 價錢可以再戰佢個雞飯/豬手飯•環境係好簡約嘅餐廳,但都有20幾30個位
($39) 7/10

而隻蛋係流心蛋🍳,呢方面俾想像中出色👍🏻

Extra comment:
•環境係好簡約嘅餐廳,但都有20幾30個位
2022-01-26 167 views
晚餐外賣自取,難得仲有30幾蚊嘅飯,仲要係海南雞飯,所以買左份試下,飯量足夠,我好鍾意佢個飯好有香茅味,食到停唔到口。雞有幾件都滑ge ,仲有幾片青瓜。佢個汁酸酸辣辣都好正,但有d小,如果再多啲汁就好。另外叫咗個shake shake冬陰功雞皮餃子 ,18蚊原來得兩粒,用紙袋裝住,然後佢會比包粉你,等你自己到落去搖,味道係不錯的。最後叫咗杯檸檬薏米水,大大杯入面冇冰,我自己覺得麻麻地,冇咩味,唔好飲,下次唔會再叫。

2022-01-26
Type of Meal
Dinner
晚上在觀塘區放工,看到了中海日升中心的餐廳有一間新面孔: 粉紅水門雞。餐牌設計得還算吸引,決定試一試這一間餐廳的海南雞。招牌下面有泰文字,在店面設計方面算是花了一點心思的。這間餐廳是用QR code 下單的,不過過程出現了問題,無法用手機下單,最後還是靠前枱用人手輸入的,希望系統方面再做改進吧。吸引我進餐廳的,其實是它$36的海南雞飯。這個價錢真的是相當有競爭力,不過也要再看它的食物質素怎麼樣。雞肉處理得不錯,肉質夠滑,沒有太膩太肥的感覺。雞味略嫌有點不足,不過總體來說算是滿意的。飯也不是單純的白米飯,而是有拌過椰漿,軟硬度適中,所以算得上是不錯。總的而言,海南雞飯沒有去到很好吃的程度,但性價比算是不錯。如經過觀塘區又想一嚐海南雞飯的朋友,一試無妨。

2021-12-13 212 views
最近係觀塘附近番工,唔想帶飯出去食真係唔平…突然發現有間36蚊嘅水門雞飯緊係去食下!雖然36蚊但係雞真係比得唔少,煮得岩岩好唔鞋又唔油膩。最欣賞佢嘅醬,酸酸甜甜好鬼開胃,唔覺唔覺就食左好多飯。十分推薦!